Dodaj do ulubionych

ludzie są dobrzy,

19.05.13, 18:49
i kompetentni. wbrew temu co się wypisuje na forum - kraj, nie istnieją żadne podziały, a jest solidarność ludzka. pojechałem na wycieczkę rowerową do Złotego Potoku, kiedy dojeżdżałem do źródeł Zygmunta i Elżbiety, usłyszałem trzask rozbijanych samochodów i niecenzuralne okrzyki. minuta jazdy i widzę samochód osobowy stojący w poprzek drogi, rozbity "ścigacz" oraz motocyklistę leżącego na jezdni. i teraz najważniejsze, ów motocyklista jak się okazało miał profesjonalną opiekę, tak tak, zobaczyłem kobietę w średnim wieku, która poszkodowanemu udzielała pomocy. założyła wenflon, podłączyła kroplówkę, zabandażowała rękę, instruowała jak podtrzymywać głowę, poprosiła aby kocem osłonić biedaka od słońca. w tym czasie kilkadziesiąt osób czyniło próby połączenia się z pogotowiem, niestety, brak zasięgu (też sprawdzałem, zero kresek)co robią przypadkowi motocykliści (było wielu) rozjeżdżają się w obu kierunkach, po to aby złapać zasięg. gdzieś po około 20 minutach dociera straż pożarna z pobliskiego Janowa, po upływie kolejnych minut zjawia się radiowóz i na samym końcu karetka pogotowia, zabierają rannego do ambulansu. Wiecie co mnie podbudowało gdy śledziłem owe wydarzenia, piękne postawy ludzi, przecież w większości obcych dla siebie. nikt, powtarzam nikt, poza osobami zaangażowanymi bezpośrednio w ratowanie życia, nie robił za upierdliwego gapia, takiego co to z bliska chce popatrzyć na krew. do przyjazdu straży, policji zmotoryzowani turyści powyciągali kamizelki odblaskowe i kierowali ruchem, a ta babeczka (jak się okazało lekarka) była cudowna, gdy już po wszystkim odjeżdżała swoim samochodem (rejestracja warszawska)dostała całusa od jednego z obserwujących jej profesjonalizm i zaangażowanie.
powtarzam, ludzie są dobrzy dla siebie.
wiem wiem, temat bardziej pasuje do działu - społeczeństwo, ale dlaczego raz na jakiś czas nie podzielić się historią, taką w skali mikro, bez ideologii, nabzdyczania się.
Obserwuj wątek
    • m.c.hrabia Re: ludzie są dobrzy, 19.05.13, 18:56
      też tak uważam .
      • behemot17-13 Re: ludzie są dobrzy, 19.05.13, 19:10
        to jest nas dwóch. co ja napisałem, podobnie myślących jest bardzo, ale to bardzo dużo.
        • m.c.hrabia Re: ludzie są dobrzy, 19.05.13, 19:20
          behemot17-13 napisał:

> to jest nas dwóch. co ja napisałem, podobnie myślących jest bardzo, ale to bard
          > zo dużo.

moim zdaniem 95%
    • volupte Re: ludzie są dobrzy, 19.05.13, 18:58
      I pewnie nikt nawet nie zapytał , czy ten na jezdni to leming , czy wolak.:-)
      • behemot17-13 Re: ludzie są dobrzy, 19.05.13, 19:03
        nikt o nic nie pytał, każdy na miarę swoich umiejętności próbował być użytecznym, pomocnym.
    • scoutek Re: ludzie są dobrzy, 19.05.13, 19:28
      dzięki za tę bardzo optymistyczną historię
      wreszcie nie wieczne narzekanie a uśmiech i wiara w ludzi
      :)
      • behemot17-13 Re: ludzie są dobrzy, 19.05.13, 22:02
        zakładając ten temat, chciałem podkreślić zachowania pozytywne. wszak, człowiek człowiekowi nie musi być wilkiem.
        • remez2 Re: ludzie są dobrzy, 19.05.13, 22:06
          behemot17-13 napisał:

> zakładając ten temat, chciałem podkreślić zachowania pozytywne. wszak, człowiek
          > człowiekowi nie musi być wilkiem.
          Gdzieś czytałem takie hasło - "ani przez chwilkę człowiek człowiekowi wilkiem". :-)
    • gusssetek Re: ludzie są dobrzy, 19.05.13, 19:33
      Kiedy wybuchnie wojna domowa i pisdki bedą nawalać posrajtków, a posrajtki pisdków, to też będziemy obserwować wiele takich pięknych postaw ludzkich. A jak pod Samosierrą po naszej szarży pięknie udzielano pomocy rannym, to nawet sobie nie wyobrażasz. Gdyby tak jeszcze ludzie zechcieli jeździć zgodnie z przepisami w tej części świata...
    • remez2 Re: ludzie są dobrzy, 19.05.13, 19:59
      Gdybym był dzisiaj na Twoim miejscu, wyprowadziłbym taki wniosek. Ale doświadczenie ostatnich lat skłania mnie do innego stwierdzenia - ludzie potrafią być dobrzy. Zbyt rzadko. :- (
      • behemot17-13 Re: ludzie są dobrzy, 19.05.13, 20:17
        nie zgadzam się, znaczy, mam inne zdanie. eksponowanie złych zachowań jest cool. wysłuchaj newsów w radiu, jakimkolwiek. mogę zmienić, są bezinteresowni. i jeszcze, potrafią czy chcą ? bo jeśli chcą, to dobrze.
        • remez2 Re: ludzie są dobrzy, 19.05.13, 20:39
          behemot17-13 napisał:

> nie zgadzam się, znaczy, mam inne zdanie. eksponowanie złych zachowań jest cool
          > . wysłuchaj newsów w radiu, jakimkolwiek. mogę zmienić, są bezinteresowni. i je
          > szcze, potrafią czy chcą ? bo jeśli chcą, to dobrze.
          Nie chcę przywoływać tekstów słynnych ludzi na temat Polaków. Ale widzę to tak:
          - opisana przez Ciebie sytuacja jest/była nietypowa,
          - kolejne osoby widząc pierwszą udzielającą pomocy włączyły się na zasadzie, pozytywnie rozumianego, instynktu stadnego. Stąd opisany przez Ciebie efekt.
          Natomiast bieżące obserwacje pokazują inny obraz.
          PS - znam sporo naprawdę przyjaznych innym ludzi. I wierzę, że to tylko część.
          • behemot17-13 Re: ludzie są dobrzy, 19.05.13, 21:22
            pewnie masz sporo racji, w sytuacjach nieprzewidywalnych, nieoczekiwanych potrzebna jest osoba prowadząca, taka, gdzie ciężar odpowiedzialności bierze na siebie, mnie takie osoby imponują. a propos PS - też znam, widać, nie jesteśmy wyjątkami uprzywilejowanymi.
    • etta2 Re: ludzie są dobrzy, 19.05.13, 20:49
      MASZ RACJĘ!!! Ludzie są dobrzy, choć zdarzają się politycy....i ich sługusy, a z tymi juz bywa różnie, potrafią być wyjątkowo wredni i perfidni.
    • damakier1 Re: ludzie są dobrzy, 19.05.13, 21:59
      Ludzie, oczywiście, są różni. Na szczęście jest bardzo wielu dobrych. Na takich miał szczęście trafić ten motocyklista.
      Bardzo budująca historia. Dziękuję, że nam opowiedziałeś.
    • chateau Dzięki, diabełku ;-) b/t 19.05.13, 22:01

• wariant_b Re: ludzie są dobrzy, 19.05.13, 22:07
      Chyba zatkałeś gębę naszym oszołomkom.
      Nie wiedzą, co na takie dictum powiedzieć, temat ich przerasta.
    • aniechto.only Re: ludzie są dobrzy, 19.05.13, 22:12
      I to jest regula , a nie wyjątek!

behemot17-13 napisał:

> i kompetentni. wbrew temu co się wypisuje na forum - kraj, nie istnieją żadne p
      > odziały, a jest solidarność ludzka.
    • remik.bz ludzie są i dobrzy,i źli 19.05.13, 22:16
      behemot17-13 napisał:

> i kompetentni. wbrew temu co się wypisuje na forum - kraj, nie istnieją żadne p
      > odziały, a jest solidarność ludzka.

Opisałes przyklad pieknego zachowania ludzi. O tym , ze sa ludzie i dobrzy , i źli nie bede sie rozpisywał , bo to wiadomo.
      Mnie martwi co innego. Podany przez Ciebie przykład to powinna byc norma, nic nadzwyczajnego, zachowanie typowe. A chyba niestety tak nie jest. Najlepszy dowód,ze sam opisałeś to zdarzenie jako cos , co "Tobą wstrząsnęło w pewnym sensie". A więc zachowanie odbiegajace niejako od normy.
      Mam tylko nadzieje ,ze myslałes o normie "medialno-forumowej" bardzo różnej jak widac ( na szczęście) od prawdziwego zycia.
      • behemot17-13 Re: ludzie są i dobrzy,i źli 19.05.13, 22:37
        wierz mi, albo jak zechcesz, nie musisz wierzyć w moje intencje, opisałem zdarzenie i nic ponad to, zważ, że to moje wynurzenia. byłem, widziałem i opowiedziałem.
      • wariant_b Re: ludzie są i dobrzy,i źli 19.05.13, 22:38
        remik.bz napisał:

Ale popatrz, o ile świat jest piękniejszy, gdy ludzie zachowują się racjonalnie
        i zgodnie z własną wiedzą. I jeszcze w dodatku mają tą wiedzę, a nie tylko
        przeświadczenie o wyższości własnych racji.
    • chateau Re: ludzie są dobrzy, 22.05.13, 18:50
      wyborcza.pl/1,75248,13955405,Nowa_twarz_ratuje_zycie.html
      Dawcę dla pacjenta z Gliwic znaleziono w Białymstoku. - To było wyjątkowe, bo rodzina zgodziła się na pobranie tkanek, jeszcze zanim zjawiliśmy się na miejscu - opowiada dr Wojciech Saucha, koordynator transplantacji w województwie śląskim. Żeby nie zranić uczuć bliskich dawcy, jeszcze przed pobraniem twarzy wykonano jej odcisk. Stworzona dzięki niemu maska pośmiertna całkowicie odwzoruje wygląd zmarłego. Jego rodzina zgodziła się na jednoczesne pobranie serca, wątroby i rogówek.

Tak podbijam, szkoda, żeby się wątek marnował ;-)
      • remez2 Re: ludzie są dobrzy, 22.05.13, 18:53
        Tak podbijam, szkoda, żeby się wątek marnował ;-)
        Idea szczytna tyle tylko, że dobro nie jest atrakcyjne i kiepsko się sprzedaje. :- (
        • chateau Re: ludzie są dobrzy, 22.05.13, 20:23
          To zależy co kto uznaje za atrakcję.
          Zresztą warto próbować, a skoro to sam behemot zaczął to wstyd nie podjąć tematu ;-)
          • remez2 Re: ludzie są dobrzy, 22.05.13, 20:30
            chateau napisał:

> To zależy co kto uznaje za atrakcję.
            > Zresztą warto próbować, a skoro to sam behemot zaczął to wstyd nie podjąć tematu ;-)
            Ten argument mnie przekonał. :-)
            • smutas13 Re: ludzie są dobrzy, 22.05.13, 20:58
              Okoliczności tej sytuacji sprawiły, że u ludzi ujawniły sie najlepsze cechy . Wierzę w ludzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka