Dodaj do ulubionych

Polska zignorowała wyrok Trybunału!

28.08.13, 21:21
To jest skandal, a przede wszystkim ignorowanie łamania praw człowieka w Polsce.
--->>>Tekst linka
Obserwuj wątek
    • remez2 Re: Polska zignorowała wyrok Trybunału! 28.08.13, 21:26
      moreno77
      "Nasze władze nie mogą zezwolić na zajęcia z etyki, bo to oburza PRAWDZIWĄ WŁADZĘ w Polsce, czyli jegomościa księdza proboszcza."

• hummer Czy premier zachęcający do bojkotu referendum 28.08.13, 21:38
      7o7o7 napisał:

> To jest skandal, a przede wszystkim ignorowanie łamania praw człowieka w Polsce
      > .
      > --->>
      > 2;Tekst linka

Jest etyczny? :)
      Prezydent nie lepszy. A wszystko to to wywodzi się z Solidarności i ma/miało czelność reprezentowania czegoś co ma "Obywatelska" w nazwie. :)
      • erte2 Re: Czy premier zachęcający do bojkotu referendum 28.08.13, 22:34
        hummer
        Po pierwsze - co ma piernik do wiatraka ?
        A po drugie - referendum to nie wybory.
        • remez2 Re: Czy premier zachęcający do bojkotu referendum 28.08.13, 22:37
          erte2 napisał:
          > A po drugie - referendum to nie wybory.
          Nie ma ustawowego obowiązku uczestniczenia w wyborach.
        • hummer Re: Czy premier zachęcający do bojkotu referendum 28.08.13, 22:38
          erte2 napisał:

> hummer
          > Po pierwsze - co ma piernik do wiatraka ?
          > A po drugie - referendum to nie wybory.

sjp.pl/wyb%F3r
          • damakier1 Re: Czy premier zachęcający do bojkotu referendum 28.08.13, 22:52
            Hummer, żle zalinkowałeś. Nie chodzi o wybór, tylko o wybory:
            sjp.pl/wybory
            i jeszcze dla porównania referendum:
            sjp.pl/referendum
            • hummer Re: Czy premier zachęcający do bojkotu referendum 28.08.13, 22:59
              Uważasz zachowanie premiera i prezydenta za etyczne?
            • remez2 Re: Czy premier zachęcający do bojkotu referendum 28.08.13, 23:07
              głosowanie w określonej sprawie, w którym biorą udział wszyscy uprawnieni obywatele.
    • qqazz Re: Polska zignorowała wyrok Trybunału! 28.08.13, 22:53
      1. Tylko czego miałyby dotyczyć te lekcje?
      2. Czy etyka to ma być jakiś osobny przedmiot czy też jest to coś co jest elementem procesu wychowawczego w okresie kształcenia?

pozdrawiam
      • hummer Re: Polska zignorowała wyrok Trybunału! 28.08.13, 22:58
        qqazz napisał:

> 1. Tylko czego miałyby dotyczyć te lekcje?
        > 2. Czy etyka to ma być jakiś osobny przedmiot czy też jest to coś co jest eleme
        > ntem procesu wychowawczego w okresie kształcenia?

Qqazzie, nie zgrywaj głupa! Nie wiesz co to etyka? Przecież to dział filozofii.
        A od filozofii zaczęła się kultura europejska.
        • qqazz Oj mój drogi 28.08.13, 23:12
          hummer napisał:
          > Qqazzie, nie zgrywaj głupa! Nie wiesz co to etyka? Przecież to dział filozofii.
          > A od filozofii zaczęła się kultura europejska.

Etyka to nauka o moralności bądź jeszcze wężej zbiór zasad danego porządku moralnego (czyli etyka jakaś).
          Rozumiana wasko to po prostu nauka o moralnosci konkretnej i tutaj mieszczą się oba ww. znaczenia. Czyli odpowiednik religii.
          Rozumiana szeroko to nauka o moralności w ogóle a więc przedmiot akademicki. Czyli odpowiednik religioznawstwa.

pozdrawiam
          • hummer Bądź zdrów :) 28.08.13, 23:15

• qqazz Wzajemnie 28.08.13, 23:22

pozdrawiam
          • lech1966 Re: Oj mój drogi 29.08.13, 15:16
            qqazz napisał:

> hummer napisał:
            > > Qqazzie, nie zgrywaj głupa! Nie wiesz co to etyka? Przecież to dział filo
            > zofii.
            > > A od filozofii zaczęła się kultura europejska.
            >
            > Etyka to nauka o moralności bądź jeszcze wężej zbiór zasad danego porządku mor
            > alnego (czyli etyka jakaś).
            > Rozumiana wasko to po prostu nauka o moralnosci konkretnej i tutaj mieszczą się
            > oba ww. znaczenia. Czyli odpowiednik religii.
            > Rozumiana szeroko to nauka o moralności w ogóle a więc przedmiot akademicki. Cz
            > yli odpowiednik religioznawstwa.

To nauka o moralności ponad religijnej...
            • qqazz Re: Oj mój drogi 29.08.13, 20:39
              To znaczy jakiej?
              I czemu uważasz ze istnieje jekas moralnosc ponadreligijna? Owszem istnieją ateistyczne systemy etyczne, ale one nie sa ponad tylko obok.

pozdrawiam
              • lech1966 Re: Oj mój drogi 29.08.13, 22:06
                qqazz napisał:

> To znaczy jakiej?
                > I czemu uważasz ze istnieje jekas moralnosc ponadreligijna? Owszem istnieją ate
                > istyczne systemy etyczne, ale one nie sa ponad tylko obok.

Skoro tego nie rozumiesz, to pewnie nie zrozumiesz wcale. Mam na myśli wartości uniwersalne, nie uwikłane w jakieś "wierzenia" czy "przekonania" religijne. Czyli cos takiego jak godność i honor niezależny np. ,,, od stanu konta.
                • qqazz Re: Oj mój drogi 29.08.13, 22:17
                  Jakie uniwersalne?
                  Nawet godność i honor które przytaczasz sa inaczej rozumiane w róznych kulturach, nie trzeba jeździc daleko, a cóż dopiero pomniejsze kwestie.
                  Owszem sa systemy etyczne dla grup zamknietych które pilnie ich strzega i nikomu nie pozwalaja z nich korzystać a przynajmniej nie prowadzą ekspansji ponad grupę tych którzy z definicji podpadaja pod jej jurysdykcję, są też uniwersalistyczne które staraja się rozszezac jak mogą.
                  Ale to sa konkretne etyki za kazdym razem nigdy nie bedzie jakiejś jednej ponad tylko co najwyzej powstanie kolejna obok.

pozdrawiam
                  • lech1966 Re: Oj mój drogi 29.08.13, 22:25
                    Masz na myśli "etykę" Tuska i Kaczyńskiego??? To zły przykład- bo bez etyki i honoru. A tak juz bez żartów, to wymień różnice w etyce nieuwarunkowanej religijnie i wyznaniowo..We wszystkich wiarach na świecie jest , "nie zabijaj" "nie kradnij". A wszystkie nacje zabijają i kradną. Czy cel dla którego zabijają i kradną uświęca środki czy metody?. Usiłujesz usprawiedliwić jakieś postępowanie mówiąc "BO"
                    • qqazz Re: Oj mój drogi 29.08.13, 22:39
                      Etyk nieuwarunkowanych religijnie jest wiele ot choćby konfucjańska wiec porównanie o jakim piszesz to porównanie jednej z drugą, oczywiscie sa one różne tak samo jak rózne sa etyki oparte na religii.
                      Co do przytoczonych przez ciebie zabijania i kradziezy to też sa pojęcia róznie rozumiane w róznych kulturach. U muzułmanów jak najbardziej dopuszczalne jest zabójstwo z powodów honorowych, nie tylko u nich zresztą, msta bywa wręcz moralnym w niejednej kulturze.

pozdrawiam
                      • lech1966 Re: Oj mój drogi 29.08.13, 22:42
                        qqazz napisał:

> Etyk nieuwarunkowanych religijnie jest wiele ot choćby konfucjańska wiec porówn
                        > anie o jakim piszesz to porównanie jednej z drugą, oczywiscie sa one różne tak
                        > samo jak rózne sa etyki oparte na religii.
                        > Co do przytoczonych przez ciebie zabijania i kradziezy to też sa pojęcia róznie
                        > rozumiane w róznych kulturach. U muzułmanów jak najbardziej dopuszczalne jest
                        > zabójstwo z powodów honorowych, nie tylko u nich zresztą, msta bywa wręcz moral
                        > nym w niejednej kulturze.

Nie pisałem o zemście tylko o zabijaniu...,,o zabijaniu samym w sobie...To jedna z wielu uniwersalnych wartości etycznych..Ale bardzo chętnie naciągana- dla rożnych i nie koniecznie honorowych celów.
                        • qqazz Re: Oj mój drogi 29.08.13, 23:37
                          Toteż ci napisałem, ze są systemy etyczne które dopuszczaja zabijanie w określonych sytuacjach, ba wszystkie chyba dopuszczaja je jako obrone konieczną czy stan wyższej koniecznosci (wojna itp.).
                          Więc wypisz wymaluj generalnie nie mozna ale jak trzeba... tylko wszedzie troche inaczej.

pozdrawiam
                          • lech1966 Re: Oj mój drogi 29.08.13, 23:45
                            Zabijanie to zabijanie, i nie próbuj naciągać tu zabijania pod jakąś "wyższą" ideologie. Hitlerowcy tez mieli na klamrach pasów napisane "Gott mit uns"
                            • qqazz Nie filozuj 29.08.13, 23:51
                              Nie tacy fizjonomowie jak Ty już próbowali

pozdrawiam;)
                              • lech1966 Re: Nie filozuj 29.08.13, 23:57
                                Gdyby wartości etyczne miały jakiś wpływ na ludzi,, i każdy by je stosował to nikt nie musiałby zabijać dla religii, dla własnej obrony,, czy jakiegoś rządu- w jakimś wymyślonym przez niego celu. Nie byłoby "uzasadnionego" prawa do zabijania...To ostatnia bzdura jaką słyszałem...
                                • qqazz Re: Nie filozuj 30.08.13, 00:07
                                  A co w sytuacji kiedy ktoś inny chce zabić ciebie i twoja rodzine?

pozdrawiam
                                  • lech1966 Re: Nie filozuj 30.08.13, 00:09
                                    Nie mam żadnego prawa go zabić. Nie wiesz o tym ze w POlsce napastnik ma większe prawa niż ofiara???
                                    • qqazz Re: Nie filozuj 30.08.13, 00:18
                                      Taż rozmawiamy o moralnym aspekcie przedstawionej sytuacji.

pozdrawiam
                                      • lech1966 Re: Nie filozuj 30.08.13, 00:20
                                        To ci grzecznie odpowiedziałem. Przeczytaj to
                                        • qqazz Re: Nie filozuj 30.08.13, 00:25
                                          Czyli w dłuższej perspektywie jesteś skazany na wymarcie.

pozdrawiam
                                          • lech1966 Re: Nie filozuj 30.08.13, 00:30
                                            Piszesz jakbyś żył w epoce kamienia łupanego. Czyli albo zabijasz,,,,albo dajesz się zabić?? Pomyśl raczej dlaczego tak jest?? Ja nie mam zamiaru nikogo zabijać,,,,ale może też nie będę "musiał" zostać ofiarą..
                                            • qqazz Dobrej nocy życzę 30.08.13, 00:33

pozdrawiam
                                              • lech1966 Re: Dobrej nocy życzę 30.08.13, 00:34
                                                Tobie takze....Pozdrawiam..
      • wiosnaludzikow Re: Tusk zignorował wyrok Trybunału! 29.08.13, 05:33
        Po co te dywagacje ?
        Jest wyrok i należy wykonać.
        To podstawowa sfera wolności obywatelskich.
        • taziuta Re: Tusk zignorował wyrok Trybunału! 29.08.13, 06:41
          wiosnaludzikow napisał:

> Po co te dywagacje ?
          > Jest wyrok i należy wykonać. /.../

Ale jak, Wiosno, jak go wykonać gdy wyrok sprzeczny z prawami naturalnymi?
        • qqazz Re: Tusk zignorował wyrok Trybunału! 29.08.13, 10:22
          Ale jakiej etyki uczyć?
          Albo jak zorganizować system żeby sie nikt nie przy...

pozdrawiam
          • hummer Re: Tusk zignorował wyrok Trybunału! 29.08.13, 15:38
            qqazz napisał:

> Ale jakiej etyki uczyć?

Naprawdę masz z tym problem? Proponuję zacząć od Sokratesa.
            • qqazz Re: Tusk zignorował wyrok Trybunału! 29.08.13, 20:40
              Chcesz uczyć etyki starożytnych Greków?

pozdrawiam
              • hummer Re: Tusk zignorował wyrok Trybunału! 30.08.13, 00:38
                qqazz napisał:

> Chcesz uczyć etyki starożytnych Greków?

Masz coś do Sokratesa? I w czym jest on gorszy od naprutych na pustyni?
                • qqazz Re: Tusk zignorował wyrok Trybunału! 30.08.13, 09:52
                  To jakiej etyki chcesz żeby uczono w szkołach? Czy niech każdy sobie wybiera wedle chęci i mozliwosci?

pozdrawiam
      • mariner4 A religia? 29.08.13, 07:05
        W obecnym kształcie to indoktrynacja religijna, a nie nauka.
        Co maturzysta wie o swojej religii? O jej historii, o ewangeliach, o biblii o wielu innych naprawdę interesujących sprawach?
        Rozliczanie z udziału w nabożeństwach, prymitywna propaganda to Twoim zdaniem nauka religii?
        M.
        • wiosnaludzikow Re: A religia? 29.08.13, 07:34
          mariner4 napisał:

> W obecnym kształcie to indoktrynacja religijna, a nie nauka.
          > Co maturzysta wie o swojej religii? O jej historii, o ewangeliach, o biblii o w
          > ielu innych naprawdę interesujących sprawach?
          > Rozliczanie z udziału w nabożeństwach, prymitywna propaganda to Twoim zdaniem n
          > auka religii?
          > M.
          To inne zagadnienie. Religii dzieci i młodzież powinny się uczyć w salkach katechetycznych przy kościołach swoich wyznań.
          Ale co powiesz nt nie wykonania wyroku Trybunału ?
          • mariner4 Co tu mówić... 29.08.13, 07:39
            Czarna sotnia rządzi.
            Po wprowadzeniu religii do szkół poziom jej nauczania bardzo spadł.
            Choć jestem antyklerykałem kumpluję się z jednym księdzem. On uważa tak samo.
            Młodzież odbębnia po prostu zajęcia i tyle.
            M.
            • wiosnaludzikow Re: Co tu mówić... 29.08.13, 07:44
              mariner4 napisał:

> Czarna sotnia rządzi.
              > Po wprowadzeniu religii do szkół poziom jej nauczania bardzo spadł.
              > Choć jestem antyklerykałem kumpluję się z jednym księdzem. On uważa tak samo.
              > Młodzież odbębnia po prostu zajęcia i tyle.
              > M.
              czyli Tusk je z ręki " czarnej sotni".
              Kaczyński tak ale przynajmniej nie udaje liberała. Natomiast Tusk to zwykły kłamca. Oszukuje wyborców. Ten przykład to ilustruje.
              • mariner4 To nie jest Tusk, czy kto inny 29.08.13, 08:35
                To jest poziom cywilizacyjny Polaków.
                A to z kolei jest długotrwały proces.
                Ale powoli, powoli i KK padnie ofiarą własnej zachłanności. To już widać.
                Poza tym polityka to sztuka osiągania celów. I to długofalowych, a nie doraźnych.
                Tej wiedzy brakuje wszystkim politykom.
                Dla mnie Tusk to mimo wszystko mniejsze zło od Kaczyńskiego. Kaczyński to groźba neo totalitaryzmu. Może nie takiego jaki mieliśmy, ale dla mnie nie do przyjęcia.
                M.
                • wiosnaludzikow Re: To nie jest Tusk, czy kto inny 29.08.13, 10:58
                  mariner4 napisał:

> To jest poziom cywilizacyjny Polaków.
                  > A to z kolei jest długotrwały proces.
                  > Ale powoli, powoli i KK padnie ofiarą własnej zachłanności. To już widać.
                  > Poza tym polityka to sztuka osiągania celów. I to długofalowych, a nie doraźnyc
                  > h.
                  > Tej wiedzy brakuje wszystkim politykom.
                  > Dla mnie Tusk to mimo wszystko mniejsze zło od Kaczyńskiego. Kaczyński to groźba .....
                  Zgadzam się co do Kaczyńskiego ale Tusk to prawie to samo tylko w innym , ładniejszym garniturze czego dowodzi ten olany wyrok Trybunału.
                  • mariner4 Można dyskutowac o taktyce Tuska, 29.08.13, 16:15
                    czy jest prawidłowa, czy nie. Ale chyba nie o intencjach.
                    Tym bardziej, że wszyscy chcą go "zjeść". Otwierać jeszcze jeden front.
                    media mu nie darują tego odpisu od podatku. Jak PiS wygra to bardzo liczę na upokorzeniu pismaków. Należy się im jak psu zupa. Tylko co z tego dla nas wyniknie?
                    Ale mimo wszystko wolę Tuska od tego wstrętnego kurdupla.
                    M.
            • qqazz No coś w tym jest 29.08.13, 10:25
              Póki religii nie było w szkołach była chyba najbardziej prestiżowym przedmiotem, dla rodziców często to była najwazniejsza ocena a i miedzy uczniami było widac jak jest ważna, ktoś kto nie chodził czy opuszczał zbyt czesto religię narazał się na ostracyzm w klasie.

pozdrawiam
        • qqazz Re: A religia? 30.08.13, 09:54
          mariner4 napisał:
          > W obecnym kształcie to indoktrynacja religijna, a nie nauka.
          > Co maturzysta wie o swojej religii? O jej historii, o ewangeliach, o biblii o w
          > ielu innych naprawdę interesujących sprawach?
          > Rozliczanie z udziału w nabożeństwach, prymitywna propaganda to Twoim zdaniem n
          > auka religii?

Po to jest religia zeby czegos sie dowiedział właśnie.
          Poza tym kazdy przedmiot z etyki konkretnej uczacy zachowań norm etc. zawsze będzie miał w sobie cos z indoktrynacji, tym bardziej jak to bedzie etyka obca.

pozdrawiam
    • wiosnaludzikow tak w realiach postępuje "europejczyk" Tusk 29.08.13, 05:30
      FAZ trafnie napisał o Polsce jako państwie, że brać potrafi ale podporządkować się ogólnym zasadom, które werbalnie uznaje nie potrafimy.
      Lemingi tutaj się nie wpiszą :( Chyba, że dostaną emaile i SMSy.
      Kto Tuskowi przeszkadza w wykonaniu wyroku. Koalicjant znowu ?
      Liberał buhahahaha
      Wstyd.
      • qqazz Re: tak w realiach postępuje "europejczyk" Tusk 29.08.13, 11:30
        Taż to normalne postępowanie, każdy w UE rozumie zasady po swojemu zeby jego było na wierzchu, Polska to pikuś.

pozdrawiam
    • wiosnaludzikow Ze strony Ministerstwa Sprawiedliwości RP 29.08.13, 06:48
      W oficjalnych wypowiedziach, w picu, jesteśmy cud-Europejczycy ale gorzej ze stosowaniem:(
      Ze strony www Ministerstwa Sprawiedliwości :
      "Polska ratyfikowała Konwencję w dniu 19 stycznia 1993 roku jako jedno z 47 Państw - Członków Rady Europy. Dokument ten stanowi wspólną wartość europejskiej demokracji oraz zapewnia unikalny europejski porządek prawny w sferze ochrony praw jednostki i demokracji. Na podstawie Konwencji w 1959 roku powołano do życia Europejski Trybunał Praw Człowieka mający siedzibę w Strasburgu"
      • bozon.higgsa Re: Ze strony Ministerstwa Sprawiedliwości RP 29.08.13, 11:11
        wiosnaludzikow napisał:

> W oficjalnych wypowiedziach, w picu, jesteśmy cud-Europejczycy ale gorzej ze st
        > osowaniem:(
        > Ze strony www Ministerstwa Sprawiedliwości :
        > "Polska ratyfikowała Konwencję w dniu 19 stycznia 1993 roku jako jedno z 47 Pań
        > stw - Członków Rady Europy. Dokument ten stanowi wspólną wartość europejskie
        > j demokracji oraz zapewnia unikalny europejski porządek prawny w sferze ochrony
        > praw jednostki i demokracji.
        Na podstawie Konwencji w 1959 roku powołano d
        > o życia Europejski Trybunał Praw Człowieka mający siedzibę w Strasburgu"

Polska nie podpisała Karty Praw Podstawowych,mimo że Tusk zarzucił podczas debaty Kaczorowi,że tego nie zrobił.
        www.youtube.com/watch?v=X7SuDiHFUHg
        • wiosnaludzikow Re: Ze strony Ministerstwa Sprawiedliwości RP 29.08.13, 15:31
          bozon.higgsa napisał(a):
          > Polska nie podpisała Karty Praw Podstawowych,mimo że Tusk zarzucił podczas deba
          > ty Kaczorowi,że tego nie zrobił.
          Są do siebie podobni w postępowaniu i obłudzie. Mają inne garnitury i styl bycia, żecia.
    • alistair-p Re: Polska zignorowała wyrok Trybunału! 29.08.13, 23:18
      wiadomosci.onet.pl/religia/episkopat-zajecia-z-etyki-nie-sa-przygotowaniem-do-sakramentow/yqdm2
      I wszystko jasne :-))
      • wiosnaludzikow Re: Polska zignorowała wyrok Trybunału! 30.08.13, 06:42
        alistair-p napisał:

> wiadomosci.onet.pl/religia/episkopat-zajecia-z-etyki-nie-sa-przygotowaniem-do-sakramentow/yqdm2
        > I wszystko jasne :-))
        Napisz do Tuska aby to zmienił.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka