Dodaj do ulubionych

MON oszczędza ;)

02.09.13, 12:33
... Najwięcej ma zaoszczędzić resort obrony ...

A tymczasem na XXI Międzynarodowym Salonie Przemysłu Obronnego MSPO >

... WYSTAWA SIŁ ZBROJNYCH RP pod hasłem „ŻOŁNIERZ SIŁA SPRAWNOŚĆ NOWOCZESNOŚĆ” ...

Może ktoś z P.T. Forumowiczów zna koszt tej ekspozycji oraz wytłumaczy jej cel?
Obserwuj wątek
    • mariner4 Masz rację, w końcu za wielowiekową 02.09.13, 13:55
      walkę o wolność waszą i naszą należy nam się rekompensata i wszyscy muszą bronić "Krolwski szczep piastowy"
      Pacyfiści są odpowiedzialni za więcej zbrodni niż militaryści.
      Przed wojną pacyfy ubezwłasnowolnili rządy i pan Hitler urósł w siłę. Też nie chcieli umierać sza Gdańsk... Więc sa współodpowiedzialni za śmierć tych głupich 40 mln ludzi
      Ale czy to zrozumiesz?
      Wątpię....
      M.
      • ave.duce Re: Masz rację, w końcu za wielowiekową 02.09.13, 14:03
        Jesteś pewien, że napisałeś coś "w temacie" wątku?
    • ayran Re: MON oszczędza ;) 02.09.13, 14:15
      MON może oszczędzić akurat tyle, by ostatecznie wydana suma nie przekroczyła 1,95% PKB w danym roku budżetowym, gdyż taki poziom wydatków jest zagwarantowany Konstytucją.
      Czy w związku z oszczędnościami należało akurat ciąć koszty związane z udziałem w tych targach - jakoś nie wydaje mi się to niczym bardziej zdrożnym od ograniczenia skali zaangażowania w operacjach zagranicznych, a nawet wręcz przeciwnie.

Ponad 400 żołnierzy i prawie 100 jednostek sprzętu wojskowego będzie można zobaczyć na Wystawie Sił Zbrojnych podczas Międzynarodowego Salnu Przemysłu Obronnego, który odbędzie się w dniach od 2 do 5 września w Kielcach.

Od 26 sierpnia żołnierze z kilkudziesięciu jednostek Sił Zbrojnych przywożą sprzęt i wyposażenie, które będzie można zobaczyć na tegorocznej, piętnastej już wystawie. Jej mottem jest „ŻOŁNIERZ: SIŁA SPRAWNOŚĆ NOWOCZESNOŚĆ”.

Swój sprzęt pokażą Wojska Lądowe, Siły Powietrzne, Marynarka Wojenna oraz Inspektorat Wsparcia Sił Zbrojnych. Ten ostatni, jako największy logistyczny komponent Sił Zbrojnych RP, odpowiada za zorganizowanie wystawy.
      • ave.duce Re: MON oszczędza ;) 02.09.13, 14:23
        Po co się organizuje targi? Nie dla PRODUCENTÓW czasem? Czy nie wystarczyłby sprzęt, który oni wystawią dla ew. kontrahentów? Wojsko coś wytwarza i chce sprzedać (nie mam na myśli wojskowych zakładów czegos tam)?
        • ayran Re: MON oszczędza ;) 02.09.13, 14:38
          Mozna w ogóle kwestionować potrzebę jakiejkolwiek promocji wojska, której przejawem jest na przykład udział w defiladach. Gdyby w targach tych (i każdych innych) uczestniczyły wyłącznie podmioty, których intencją jest sprzedaż, to organizowanie takiej imprezy nie miałoby racjonalnego uzasadnienia. W tym przypadku - jak myślę - jest to uzgodniona z organizatorami forma nadania "oprawy" targom.

• ave.duce Re: MON oszczędza ;) 02.09.13, 14:52
            Defilady to inna para kaloszy - pokazówka na koszt i dla obywateli i tyle.

ayran napisał:

> Gdyby w targach tych (i każdych innych) uczestniczyły wyłącznie podmioty, których intencją > jest sprzedaż, to organizowanie takiej imprezy nie miałoby racjonalnego uzasadnienia.

Tego nie rozumiem - targi to targi. Jedni sprzedają, inni - kupują.

> W tym przypadku -
            > jak myślę - jest to uzgodniona z organizatorami forma nadania "oprawy" targom.

Pewnie masz arcję. Tylko po co akurat teraz, kiedy potrzeba oszczędności? No chyba że MON dostanie za to kasę.
            • ayran Re: MON oszczędza ;) 02.09.13, 14:59
              ave.duce napisała:

> Tego nie rozumiem - targi to targi. Jedni sprzedają, inni - kupują.

Nie wiem, czego nie rozumiesz, bo napisałaś to co ja powyżej, tylko innymi słowami.

> Pewnie masz arcję. Tylko po co akurat teraz, kiedy potrzeba oszczędności? No ch
              > yba że MON dostanie za to kasę.

Nie wiem, czy akurat MON. Poza tym, mam podejrzenie graniczące z pewnością, że program targów był układany wiele miesięcy wczesniej, w szczególności zanim zdecydowano o cięciach w MON.
              • ave.duce Re: MON oszczędza ;) 02.09.13, 15:12
                ayran napisał:

> Nie wiem, czego nie rozumiesz, bo napisałaś to co ja powyżej, tylko innymi słow
                > ami.

W dalszym ciągu nie rozumiem, po co targom do istnienia/powodzenia konieczna jest ta wystawa.

> Nie wiem, czy akurat MON. Poza tym, mam podejrzenie graniczące z pewnością, że
                > program targów był układany wiele miesięcy wczesniej, w szczególności zanim zde
                > cydowano o cięciach w MON.
                >

Bez tego targi nie odbyłyby się?
                To tak jakby na powodzeniu Warszawskich Targów Książki zaważył brak przedstawień teatralnych w ramach programu „Lubię czytać”.
                • ayran Re: MON oszczędza ;) 02.09.13, 15:34
                  ave.duce napisała:

> W dalszym ciągu nie rozumiem, po co targom do istnienia/powodzenia konieczna je
                  > st ta wystawa.

Ja natomiast nie wiem, kto twierdzi, że konieczna. Pomiędzy "konieczna" a "zbędna" jest całe bogactwo stanów w rodzaju "przydatna", "korzystna", "pożadana" z jednej strony a "wątpliwa", "dyskusyjna" itp. z drugiej.

> Bez tego targi nie odbyłyby się?
                  > To tak jakby na powodzeniu Warszawskich Targów Książki zaważył brak przedstawie
                  > ń teatralnych w ramach programu „Lubię czytać”.

Ktoś twierdzi, że targi by się nie odbyły? Miałyby zapewne mniejszy rozmach i wzbudziły znacznie mniejsze zainteresowanie wśród "cywilnych" zwiedzających, przede wszystkim tych zamieszkałych w Kielcach i okolicach, ale pewnie i jakichś tam pasjonatów przyjeżdżających z dalsza.

Poza tym, jeżeli na przykład MON zawarł wczesniej z organizatorem umowę gwarantującą udział, to taka rezygnacja mogłaby też mieć negatywne skutki finansowe (np. kary umowne). Nie wiem czy tak było, po prostu nie mogę dopatrzeć się żadnego skandalu w udziale formacji wojskowych w tych targach, zamiast odstąpienia od niego bez względu na okoliczności.
                  • ave.duce Re: MON oszczędza ;) 02.09.13, 17:12
                    No to muszę poszperać. Może coś wykopię.

Dzięki.
      • remez2 Re: MON oszczędza ;) 02.09.13, 14:31
        MON może oszczędzić akurat tyle, by ostatecznie wydana suma nie przekroczyła 1,95% PKB w danym roku budżetowym, gdyż taki poziom wydatków jest zagwarantowany Konstytucją.
        W którym artykule konstytucji? jest taki
    • remez2 Re: MON oszczędza ;) 02.09.13, 15:03
      W targach kieleckich widać rosnący potencjał i znaczenie państwa polskiego - ocenił w poniedziałek prezydent Bronisław Komorowski, który otworzył w Kielcach XXI Międzynarodowy Salon Przemysłu Obronnego.
      "Widać także to, że skutecznie jako państwo, także jako targi, jako salon przemysłu obronnego, walczymy ze zjawiskami kryzysowymi" - mówił prezydent dziennikarzom.

Siemoniak poinformował, że od 1 września działa Inspektorat Implementacji Innowacyjnych Technologii Obronnych. "Staramy się szukać w polskim przemyśle, w polskiej nauce jak najwięcej innowacji, jak najwięcej nowych pomysłów, opierając się na przekonaniu, że przyszłe bitwy i wojny - oby ich nie było - nie będą opierały się na ślepej sile, ale na błyskotliwych technologiach".
      • ave.duce Re: MON oszczędza ;) 02.09.13, 15:14
        No i bardzo dobrze, ale po co komu ta wystawa?!
        • remez2 Re: MON oszczędza ;) 02.09.13, 15:22
          ave.duce napisała:

> No i bardzo dobrze, ale po co komu ta wystawa?!
          Ta wystawa ma pokazać potencjalnym agresorom nasze "kły obronne" (to cytat).
          Ja wolałbym zęby mądrości.
      • szwampuch58 Re: MON oszczędza ;) 02.09.13, 15:15
        typowa gadka-szmatka n a ubitej pianie propagandy panstwowej nadetych notabli przy korycie.... a potem znowu zakupia pare bubli amerykanskich oraz wezna za symboliczne jedno Euro szmelc z BRD.
    • xystos Re: MON oszczędza ;) 02.09.13, 15:22
      .. ponoc MON zamiaruje przeksztalcic wszystkich piechurow w golebiarzy
      dostana repet giwery coby zaduzo amunicji niewystrzeliwali
      ciezarowki STAR 66 maja byc przebudowane na samochody pancerne
      coby armia mobilna byla

.. aa moze by tak miecze i halabardy ? koszty utrzymania=oselki do ostrzenia
      • ave.duce Re: MON oszczędza ;) 02.09.13, 21:57
        Jaściomby można zrobić na uwięzi - w formie latawców. Wtedy się nie pogubią. Kto będzie trzymał sznurki?
        • remez2 Re: MON oszczędza ;) 02.09.13, 22:02
          ave.duce napisała:

> Jaściomby można zrobić na uwięzi - w formie latawców. Wtedy się nie pogubią. Kt
          > o będzie trzymał sznurki?
          Ten, który za nie pociąga.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka