Dodaj do ulubionych

Patriotyzm jest sprzeczny z Chrzescijanstwem !

IP: 172.16.1.* 27.03.02, 10:59
Jezus potepial ideologie patriotyczna. Byl Kosmopolita podobnie zreszta
pierwsi Chrystianie,ktorzy nie szanowali i nie uznawali takich bzdur jak :
Ojczyzna,Patriotyzm,Tradycja ,walka o ziemie,kult sztandarow narodowych i
symboli panstwowych itp. Potepienie patriotyzmu jest zawarte w Ewangelii gdzie
patriota jest Barabasz ,zarzucal on Jezusowi ,ze ten nie chce z nim isc przeciw
Rzymianom o wolnosc Ojczyzny-Izraela. Jezus odrzucil jego postulaty,a patrioci
zydowscy Zeloci z Barabaszem nazwali go zdrajaca. Pozniej Pilat kazal wybrac
miedzy Kosmopolita Jezusem,a Patriota Barabaszem i lud wybral
patriote...........podobnie dzisiaj ci co ida za Patriotyzmem i Ojczyzna TO
DZIECI DUCHOWE BARABASZA ! Dlatego Pierwsi Prawdziwi Chrystianie z I i II
w.ne. odrzrucali ideologie Barabasza i nie byli patriotami,uciekali z wojska
Rzymskiego,nie zalezalo im na ojczyznach swoich i panstwach .....za to min. nie
lubili ich Rzymianie. Co tu ukrywac : Prawdziwy Chrystian to Kosmopolita i
Pacyfista . Prawo do zabijania wrogow np. ojczyzny, nie dal Jezus i pierwsi
Chrystianie ,ale anty-chrystianski Kosciol Katolicki i jego odpady :
K.Prawoslawny i K.Protestanckie ( oprocz Amiszow i Mennonitow,ktorzy sa jak
pierwsi Chrystianie Pacyfistami i
Kosmopolitami ).

ps. bo Jan Pawel II,o.Rydzyk,RM,polscy
katole,Katolicyzm,Luteranizm,Prawoslawie to sa wszystko dzieci Barabasza bo
popieraly i popieraja CZYNNIE Patriotyzm. Patriota to czlowiek poierajacy
zabijanie w imie dobr materialnych : Ziemi,Tradycji,a wiec ceni sobie wyzej te
rzeczy niz zycie ludzkie i przestepuje w sposob radykalny tkzw. 5
przykazanie .....NIE MOZNA BYC CHRZESCIJANINEM PRAWDZIWYM, POPIERAJAC
PATRITYZM !!! Jezus i pierwsi chrystianie to wiedzieli......ale gdzie
katolom,lutrom,prawoslawnym,anglikanom do nauk Jezusa czy
heroicznej,pacyfistycznej ,kosmopolitycznej postawy Pierwszych Chrystian ! Tak
jak PZPR byla pro-robotnicza tylko z nazwy ,tak KK jest chrzescijanski tylko z
nazwy......

ps. MADREMU DOSC , jak to mowi znany potomek Barabasza :
patriota o. Rydzyk.
Obserwuj wątek
    • Gość: Weiss Re: Patriotyzm jest sprzeczny z Chrzescijanstwem ! IP: *.scm.de 27.03.02, 11:09
      Zawsze fascynował mnie ten temat w odniesieniu do Judaizmu.

O ile prawdziwy chrześcijanin (jak wynika z w/w wywodu) nie może być patriotą
      to prawdziwy wyznawca Jahwe bez kłopotu łączy to z byciem patriotą 2 krajów
      jednocześnie:

tego w którym aktualnie mieszka
      oraz Izraela.
      • Gość: Palme Re: Patriotyzm jest sprzeczny z Chrzescijanstwem ! IP: 172.16.1.* 27.03.02, 19:37
        Gość portalu: Weiss napisał(a):

> Zawsze fascynował mnie ten temat w odniesieniu do Judaizmu.
        >
        > O ile prawdziwy chrześcijanin (jak wynika z w/w wywodu) nie może być patriotą
        > to prawdziwy wyznawca Jahwe bez kłopotu łączy to z byciem patriotą 2 krajów
        > jednocześnie:
        >
        > tego w którym aktualnie mieszka
        > oraz Izraela.

Typowa katolicko-narodowa, powyzsza wypowiedz Weissa. Jak sie udowodni
        katolom,ze gadaja glupoty to oni swoim adwersarzom zarzucaja Zydowskie
        pochodzenie.....popluczyny ND-ecji,glupia cholota palkarzy....oto czym jest tkzw.
        Polska Prawica. Trzeba bylo jeszcze dodac ,ze jestem masonem i agentem
        Kominternu.....))))))))
    • d_nutka Re: Patriotyzm jest sprzeczny z Chrzescijanstwem ? 27.03.02, 11:11
    • Gość: mr.bond A nie zajal bys sie przyjacielu czyms porzytecznym IP: *.riz.pl 27.03.02, 11:24
      Tak dla odmiany, wiesz.
    • indris Nieporozumienia 27.03.02, 12:08
      Oto definicja patriotyzmu z encyklopedii:

"Patriotyzm, szacunek i umiłowanie ojczyzny, gotowość do poświęcenia się dla
      niej i narodu, stawianie dobra własnego kraju ponad interesy partykularne
      (partykularyzm) bądź osobiste. Poczucie silnej więzi emocjonalnej i społecznej
      z narodem, jego kulturą i tradycją. (...) Wynaturzeniem patriotyzmu jest
      szowinizm."
      <a href="http://wiem.onet.pl/wiem/00575f.html/">
      http://wiem.onet.pl/wiem/00575f.html</a>

Z tak pojętym patriotyzmem chrześcijaństwo NIE jest sprzeczne. JEST sprzeczne z
      SZOWINIZMEM lub nawet NACJONALIZMEM, które uważają naród (lub państwo) za
      wartość NAJWYŻSZĄ. Chrześcijaństwo za wartość najwyższą uznaje Boga, ale z tego
      nie wynika, że nie uznaje wartości innych. Nieporozumienie wynika stąd, że
      patriotyzm, nacjonalizm i szowinizm często są ze sobą mylone.
      • Gość: mr.bond Pieknie to ujelas - chapeau! IP: *.riz.pl 27.03.02, 12:11
        Choc nie wiem czy warto poswiecac czas na prostowanie sciezek ludzi, ktorzy po
        prostu maja radoche z prowokowania. Polowa (conajmniej) tematow jest tu tak
        wywolana.
        • Gość: Palme Re: Pieknie to ujelas - chapeau! IP: 172.16.1.* 27.03.02, 19:43
          Gość portalu: mr.bond napisał(a):

> Choc nie wiem czy warto poswiecac czas na prostowanie sciezek ludzi, ktorzy po
          > prostu maja radoche z prowokowania. Polowa (conajmniej) tematow jest tu tak
          > wywolana.

twoje sciezki sa proste bo sam jestes prostakiem glupi nieuku-mr.bond.Tacy jak
          ty zawsze potrafia tylko lizac dupe i wierzyc w 100% we wszystkie kity tkzw.
          autorytetow . Jakbys zyl w latach 30-tych XX wieku w Rosji to bys krzyczal :
          NIECH ZYJE
          STALIN !
          Glupi i niedouczony jestes tak jak i ten Indris ( co jak pokorne ciele dwie matki
          ssie i Kosciol i Lewice.....)
      • Gość: Palme Re: Nieporozumienia IP: 172.16.1.* 27.03.02, 14:00
        indris napisał(a):

> Oto definicja patriotyzmu z encyklopedii:
        >
        > "Patriotyzm, szacunek i umiłowanie ojczyzny, gotowość do poświęcenia się dla
        > niej i narodu, stawianie dobra własnego kraju ponad interesy partykularne
        > (partykularyzm) bądź osobiste. Poczucie silnej więzi emocjonalnej i społecznej
        >
        > z narodem, jego kulturą i tradycją. (...) Wynaturzeniem patriotyzmu jest
        > szowinizm."
        > <a href="http://wiem.onet.pl/wiem/00575f.html/">
        > http://wiem.onet.pl/wiem/00575f.html</a>
        >
        > Z tak pojętym patriotyzmem chrześcijaństwo NIE jest sprzeczne. JEST sprzeczne z
        >
        > SZOWINIZMEM lub nawet NACJONALIZMEM, które uważają naród (lub państwo) za
        > wartość NAJWYŻSZĄ. Chrześcijaństwo za wartość najwyższą uznaje Boga, ale z tego
        >
        > nie wynika, że nie uznaje wartości innych. Nieporozumienie wynika stąd, że
        > patriotyzm, nacjonalizm i szowinizm często są ze sobą mylone.

Jak zwykle nieuctwo to u ciebie norma Indris. Przeczytaj to co napisalem ,jest
        tam udowodnione ,ze patriotyzm to ideologia sprzeczna z nauka Jezusa ,bo w imie
        ojczyzny ,narodu kaze ZABIJAC wrogow ojczyzny oraz popiera materializm czyli
        przywiazanie do rzeczy materialnych takich jak np. terytorium panstwa ( zwie sie
        to takze miloscia do ojczyzny ). A te rzeczy jak :nacjonalizm,szowinizm to tylko
        skrajne wersje patriotyzmu i rownie anty-chrzescijanskie ideologie. Nic
        dziwnego ,ze jako katol i PPS-owiec nie zrozumiales tekstu ,ktore rozumie kazdy
        kto choc troche ma pojecie o teologii i filozofii. Ty nie masz
        pojecia,niestety......
    • Gość: horrie Re: Patriotyzm jest sprzeczny z Chrzescijanstwem ! IP: 192.168.0.* 27.03.02, 12:55
      Twoje myślenie nazwałbym "ahistorycznym". To prawda, że Jezus i Św. Paweł
      nadali religii prawdziwie uniwersalny wymiar, przekraczający jakiekolwiek
      granice (etniczne, państwowe). Współcześni Chrystusowi w większości nie
      podzielali tego poglądu - byli zdania, że istnieje naród wybrany przez Boga i
      jacyś inni ludzie, niezbyt godni życia. Pomijając Izraelitów, nie wiemy dziś,
      jak bardzo silne były w tamtych czasach identyfikacje "narodowe". Można się
      domyślać, że nie były one ani wyraźne, ani tym bardziej silne. Naród jest
      stosunkowo późnym "tworem". Konstytuowanie się narodów wraz z ich państwowymi i
      innymi aspiracjami to sprawa dużo późniejsza. Religia okazała się za słaba
      wobec tych aspiracji i jej uniwersalistyczne przesłanie zostało przekształcone
      i zniekształcone przez recepcję "narodową". W ten sposób religia
      została "zinstrumentalizowana"; zaczęła służyc bardzo świeckim celom. Jednak na
      przykład w samej nazwie Kościoła katolickiego ten uniwesalistyczny pierwiastek
      przetrwał. Obawiam się, że nie zwalczysz patriotyzmu przez ogłoszenie, że jest
      on sprzeczny z chrześcijaństwem pierwotnym. Patriotyzm nie jest wygasającym
      sentymentem; przeciwnie - zdaje się przybierac na sile i to akurat tam, gdzie
      myślimy, iz go nie ma, czyli w Zachodniej Europie i w Stanach. Nie ma się co
      oburzać na emocjonalne stany zbiorowo przeżywane i na słowa. Nie ma
      najmniejszego sensu zwalczanie takich emocji - jedynie przybiorą one na sile.
      To nie patriotyzmu trzeba sie obawiać, lecz demagogów wykorzystujących emocje
      ludzi dla własnych celów. Jeśli trudno Ci żyć np. w Polsce ze względu na
      osobliwą odmiane lokalną patriotyzmu - jedź w świat. Życzę Ci powodzenia w
      poszukiwaniu miejsca, gdzie słowa "patriotyzm" i "ojczyzna" nie znaczą nic.

• Gość: GMR A czy komunizm jest zgodny z chrześcijaństwem? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 27.03.02, 14:25
      • Gość: Palme Re: A czy komunizm jest zgodny z chrześcijaństwem? IP: 172.16.1.* 27.03.02, 14:29
        ...dobrowolny komunizm TAK,wszak pierwsi chrzescijanie zyli w komunach jak
        chipisi......
        • Gość: GMR Re: A czy komunizm jest zgodny z chrześcijaństwem? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 27.03.02, 14:43
          Hippisi piszemy przez samo h towarzyszu intelektualisto!
    • Gość: Palme Re: Patriotyzm jest sprzeczny z Chrzescijanstwem ! IP: 172.16.1.* 27.03.02, 14:51
      Wiedzialem ,ze miernoty intelektualne na tym forum nie zrozumieja mojego
      tekstu.
      Ale mam do was katolickie bydlaki pytanko : Kto jest blizej nauki
      Jezusa : Mennonici Holenderscy ,ktorzy odrzucaja patriotyzm i przywiazanie do
      swojej ojczyzny ,oraz Pacyfizm i w jej obronie nie beda zabijac innych ludzi.
      Czy blizej jej byla katolicka polska szlachta i krolowie ,ktorzy z mieczem w
      reku z ojczyzna na ustach i patriotyzmem,zniewalali wlasnych rodakow chlopow
      panszczyznianych i imie wiary katolickiej zabijali np. Turkow. Pamietajmy ,ze
      w W-wie stoi pomnik bandziora z krzyzem w lapie ( katola )ktory popieral
      niewolnicze-katolickie panstwo I RP oraz przeniosl stolice z Krakowa do W-
      wy......i wywolywal ,z krzyzem w reku i w imie patriotyzmu i
      ojczyzny ,wojny....

Kto blizej Jezusa : mennonici-pacyfisci-kosmopolici ?,czy
      bandzior-patriota z pomnika ,z krzyzem w lapie, i katolicka szlachta
      polska ???
      • Gość: odys Re: Patriotyzm jest sprzeczny z Chrzescijanstwem ! IP: 213.158.195.* 27.03.02, 15:26
        Gość portalu: Palme napisał(a):

> Wiedzialem ,ze miernoty intelektualne na tym forum nie zrozumieja mojego
        > tekstu.
        >
        > Ale mam do was katolickie bydlaki pytanko : Kto jest blizej nauki
        > Jezusa : Mennonici Holenderscy ,ktorzy odrzucaja patriotyzm i przywiazanie do
        > swojej ojczyzny ,oraz Pacyfizm i w jej obronie nie beda zabijac innych ludzi.
        > Czy blizej jej byla katolicka polska szlachta i krolowie ,ktorzy z mieczem w
        > reku z ojczyzna na ustach i patriotyzmem,zniewalali wlasnych rodakow chlopow
        > panszczyznianych i imie wiary katolickiej zabijali np. Turkow. Pamietajmy ,ze
        > w W-wie stoi pomnik bandziora z krzyzem w lapie ( katola )ktory popieral
        > niewolnicze-katolickie panstwo I RP oraz przeniosl stolice z Krakowa do W-
        > wy......i wywolywal ,z krzyzem w reku i w imie patriotyzmu i
        > ojczyzny ,wojny....
        >
        >
        >
        > Kto blizej Jezusa : mennonici-pacyfisci-kosmopolici ?,czy
        > bandzior-patriota z pomnika ,z krzyzem w lapie, i katolicka szlachta
        > polska ???

myślę, że najbliżej Jezusa jesteś ty; tak się podnieciłeś, że zapewne w
        najbliższym czasie kopniesz w kalendarz na zawał serca po czym przez chwilę
        oglądania oblicza Pana dostaniesz kopa w dupę od Olofa Palme, który zapewne jest
        w niebie no i dołączysz łajzo do umiłowanych towarzyszy w głębokim piekle gdzie
        diabły poprzebierane dla obopulnej uciechy za księży będą cię prały w twój
        niewyparzony pysk rzecz jasna w nieskończoność
      • Gość: Oszołom Re: Patriotyzm jest sprzeczny z Chrzescijanstwem ! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 27.03.02, 16:07
        Naczytałeś się urbanopodobnych bredni i uważasz to za obiektywną wiedzę? żal mi
        ciebie... powinieneś się leczyć z tej nienawiści którą ziejesz do katolików. A
        powinieneś wiedzieć że to nienawiść prowadzi do zła wojen itd.
    • Gość: G'day Re: Patriotyzm jest sprzeczny z Chrzescijanstwem ! IP: *.prem.tmns.net.au 28.03.02, 07:10
      Obydwa maja wpolna ceche - fanatyzm.
    • Gość: ola Prawosławie ODPADEM IP: *.bsk.vectranet.pl / 10.1.0.* 12.08.02, 20:12

> Chrystianie ,ale anty-chrystianski Kosciol Katolicki i jego odpady :
      > K.Prawoslawny

Chcialam troszke odbiec od głownego watku i zauważyc "drobny" błąd rzeczowy w
      twojej wypowiedzi. Aha,w tym momencie jeszcze podziekowanie za nazwanie
      Kościola Prawosławnego ODPADEM. Zapewne PAn Patriota mial na mysli ODŁAM.

Jeśli większa rzecz może być odłamem mniejszej zwracam honor.
      Jednak radze zagłebic sie w fachowej literaturze i zapoznac sie z historia
      naszych religii.

To Rzym zapragna sie odlaczyc od znacznie liczniejszego Bizancjum.

Jesli np. 30 ludzi odłaczy się od 200 ,to czy mozna tych drugich nazywac
      odłamem??
    • Gość: prowokat a o "oddajcie cezarowi co cesarskie" nie słyszałeś IP: *.telimeny / 192.168.0.* 13.08.02, 17:32
      • Gość: student patrioci to oszolomy, dewoci, nie-chrzescijanie IP: *.bredband.skanova.com 13.08.02, 18:21
        ma racje palme,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka