Dodaj do ulubionych

Niesiolowski

20.11.13, 13:36
I jak go nie lubic ?

Poseł PO Stefan Niesiołowski nie musi przepraszać PiS za porównanie hasła marszu, którego partia była współorganizatorem, "Obudź się, Polsko!" do hitlerowskiego hasła "Deutschland, erwache!" ("Niemcy, zbudźcie się!"). Tak zdecydował w środę Sąd Okręgowy w Łodzi.
Tym samym sąd oddalił pozew PiS o ochronę dóbr osobistych w zakresie dobrego imienia partii. PiS chciało od posła PO przeprosin w kilku mediach.
W uzasadnieniu wyroku sąd podkreślił, że istniały dostateczne okoliczności faktyczne uzasadniające wypowiedź pozwanego, a gwarancją demokracji jest swoboda wypowiedzi i wolność słowa

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14983671,_Obudz_sie__Polsko___jak_hitlerowskie__Deutschland_.html
a dobre imie trzeba najpierw miec, by moc go chronic.
Obserwuj wątek
    • gtxl Re: Niesiolowski 20.11.13, 14:08
      Niesiołowski nie ma pojęcia o czasie kiedy w Niemczech to hasło zaczęło funkcjonować.
      Porównanie moim zdaniem kompletnie nietrafione.
      Nie ten czas,nie takie uwarunkowania.
      Totalna bzdura w wykonaniu Niesiołowskiego,ale nie takie bzdury już Stefan potrafił wygadywać.
      Pod adresem platformy również.
      • alistair-p Re: Niesiolowski 20.11.13, 14:12
        To że nie żył w tych czasach,nie znaczy,że nie zna znaczenia tego hasła o którym mowa.Sąd uzasadnił jasno:
        Hasło "Obudź się, Polsko!" jest tożsame znaczeniowo z tym hasłem używanym przez nazistów w organizowaniu demonstracji w latach 30. A zatem - w ocenie sądu - istniały dostateczne okoliczności faktyczne uzasadniające wypowiedź strony pozwanej - podkreśliła sędzia Kozarzewska.
        • gtxl Re: Niesiolowski 20.11.13, 14:17
          To że nie żył w tych czasach,nie znaczy,że nie zna znaczenia tego hasła o którym mowa.Sąd uzasadnił jasno

Oczywiście,że to nie ma znaczenia czy żył czy nie w tych czasach.
          Ale wierz mi,że sytuacja w Niemczech wtedy, a u nas obecnie jest nieporównywalna.
          Nie znaczy to,że mam jakieś zastrzeżenia do wyroku Sądu,ale jego wypowiedź była moim zdaniem zupełnie nietrafiona,nieuzasadniona itp.

• alistair-p Re: Niesiolowski 20.11.13, 14:23
            Gdyby to powiedział np.Palikot (Deutschland erwache) mógłbym się zgodzic,że reakcja Niesiołowskiego nie jest na miejscu.W ustach członka np.ONR ma inny wydżwiek.
          • pis_da_deby Re: Niesiolowski 20.11.13, 14:28
            gtxl napisał:

.
            > Ale wierz mi,że sytuacja w Niemczech wtedy, a u nas obecnie jest nieporównywaln
            > a.

Co do tego zgoda ale haslo jest kalka hasla Deutschland erwache
          • man_sapiens Re: Niesiolowski 20.11.13, 16:43
            > Ale wierz mi,że sytuacja w Niemczech wtedy, a u nas obecnie jest nieporównywalna.
            Dlaczego mam ci wierzyć?
            Niemcy byli w kryzysie ekonomicznym, jeżeli wierzyć pisowskiej propagandzie jest u nas równie źle. W Niemczech populistyczna partia ruszyła po władzę pod nacjonalistycznymi i ksenofobicznymi hasłami, obudzenie się Niemiec było jednym z nich - Kaczyński nie jest psychopatą i zbrodniarzem jakim był Hitler (który w 1933 był jeszcze tylko populistycznym politykiem), ale nie cofnie się przed żadnym populistycznym chwytem, uwielbia grać na nacjonalistycznych sentymentach, obraża i osłabia demokratyczne instytucje państwa - wszystko po to, żeby zdobyć władzę. PiS to na pewno nie NSDAP i Błaszczak to na pewno nie Goebbels (choćby dlatego, że nie ma doktoratu) ale pochodzenie i znaczenie haseł "Deutschland, erwache" i "Obudź się Polsko" jest bez wątpienia bardzo podobne. A to, że sytuacja w Niemczech była wtedy inna niż w obecnie w Polsce tego nie zmienia. Kiedy Wałęsa zaczynał swoje przemówienie w USA od "My, naród" to nikt nie miał wątpliwości, że to to samo, co "We, the people" w amerykańskiej konstytucji, chociaż sytuacja w Ameryce z końca 17 wieku była dość różna od Polski z końca Jaruzelskiego.
            Wymyślając to hasło propagandziści PiSu najwyraźniej nie skojarzyli go z hasłem Hitlera - ale to świadczy tylko o ich kiepskich kwalifikacjach.
          • wojtekwojtek45 Re: Niesiolowski 20.11.13, 17:17
            a ja mam inne zdanie, Kaczyńskiemu marzą się rządy silnej ręki, zdławienie opozycji, silne, kontrolowane na wskroś państwo samych Polaków, przy czym to on może oceniać kto naprawdę Polakiem jest. Mnie to bardzo przypomina poglądy konusa z wąsikiem.
    • mariner4 PiSiory do roboty. Prztłumaczć swój hymn wreszcie 20.11.13, 14:31
      na polski!
      www.youtube.com/watch?v=gcCvcGuIqfo
      Heli Katchinsky!
      M.
      • zbysio45 Re: PiSiory do roboty. Prztłumaczć swój hymn wres 20.11.13, 14:35
        Narazie wszyskie oszołomy z PO sa bezkarne bo zawłaszczyły całkowicie panstwo i nawet niezawisłe sądy sie ich boją.
        • mariner4 Cieszę się ze się boisz. 20.11.13, 14:41
          M.
        • erte2 Re: PiSiory do roboty. Prztłumaczć swój hymn wres 20.11.13, 17:25
          zbysio45
          zbyniu, siedź cicho jak rozmawiają ludzie jako tako rozumni.
      • pis_da_deby Re: PiSiory do roboty. Prztłumaczć swój hymn wres 20.11.13, 14:38
        mariner4 napisał:

> Heli Katchinsky!

www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20131113/BIALYSTOK/131119843
    • mila2712 Re: Niesiolowski 20.11.13, 14:44
      pis_da_deby napisał:
      > I jak go nie lubic ?

A jednak sa tacy. Chamstwo i ignorancja to nie jest dobry kierunek.
      • pis_da_deby Re: Niesiolowski 20.11.13, 15:25
        mila2712 napisała:

> A jednak sa tacy. Chamstwo i ignorancja to nie jest dobry kierunek.

Jest bezposredni i nie owija w bawelne ale nie jest chamski.
        • gtxl Re: Niesiolowski 20.11.13, 15:30
          pis_da_deby napisał:

> mila2712 napisała:
          >
          > > A jednak sa tacy. Chamstwo i ignorancja to nie jest dobry kierunek.
          >
          > Jest bezposredni i nie owija w bawelne ale nie jest chamski.

Jest chamski i grubiański. Nie przystoi człowiekowi z tytułem profesorskim być takim "chamidłem".
          • pis_da_deby Re: Niesiolowski 20.11.13, 15:33
            gtxl napisał:

> Jest chamski i grubiański. Nie przystoi człowiekowi z tytułem profesorskim być
            > takim "chamidłem".

MAsz jakis przyklad tego chamstwa ?
            • gtxl Re: Niesiolowski 20.11.13, 15:38
              pis_da_deby napisał:

> gtxl napisał:
              >
              > > Jest chamski i grubiański. Nie przystoi człowiekowi z tytułem profesorski
              > m być
              > > takim "chamidłem".
              >
              > MAsz jakis przyklad tego chamstwa ?

Oglądam,obserwuję polska scenę polityczna od wielu,wielu lat.
              Niesiołowski to cham podobnie jak Palikot,Hoffman.
              Taki np.Marek Jurek,z którym się prawie nigdy nie zgadzam,to przykład kultury politycznej.

• pis_da_deby Re: Niesiolowski 20.11.13, 15:51
                gtxl napisał:

.
                > Taki np.Marek Jurek,z którym się prawie nigdy nie zgadzam,to przykład kultury politycznej.
                >
                Pamietam
                www.youtube.com/watch?v=fCBt21orGnE
        • mila2712 Re: Niesiolowski 20.11.13, 15:34
          Jest bezpośredni, szyderczy, arogancki i prześmiewczy.
          Przydałoby sie brac przykład z Mazowieckiego ( więcej kultury, szacunek)

Jesteś pewien, że nie jest ?
          • volupte Re: Niesiolowski 20.11.13, 15:40
            A w czym ta ignorancja się przedstawia. ?
            • gtxl Re: Niesiolowski 20.11.13, 15:42
              volupte napisał:

> A w czym ta ignorancja się przedstawia. ?

Nie rozróżniasz arogancji od ignorancji?

• volupte Re: Niesiolowski 20.11.13, 15:49
                Skieruj te słowa do niej.forum.gazeta.pl/forum/w,28,148141474,148142866,Re_Niesiolowski.html
                • gtxl Re: Niesiolowski 20.11.13, 17:13
                  volupte napisał:

> Skieruj te słowa do niej.forum.gazeta.pl/forum/w,28,148141474,148142866,Re_Niesiolowski.html

Przecież pisała o arogancji a nie o ignorancji Niesiołowskiego.
                  Stąd moje pytanie,bo pytałeś ...czym się ta ignorancja ........
    • volupte Re: Niesiolowski 20.11.13, 15:36
      Nieznajomość jezyków przez pisiorów zemsciła się nie pierwszy raz np. my piss :-)
      • gtxl Re: Niesiolowski 20.11.13, 15:39
        volupte napisał:

> Nieznajomość jezyków przez pisiorów zemsciła się nie pierwszy raz np. my piss :
        > -)

Co ma do tego znajomość języków?
        • volupte Re: Niesiolowski 20.11.13, 15:41
          Ma , po pewnie takiego hasla by nie uzyli , rozumiejąc to hitlerowskie.
    • wojciech.2345 Re: Niesiolowski 20.11.13, 15:48
      pis_da_deby napisał:
      > I jak go nie lubic ?
      -----------------------------
      Można go cenić gdy pisze i mówi o owadach.
      Na tym się on zna.

W polityce robi za klauna.
      • pis_da_deby Re: Niesiolowski 20.11.13, 16:06
        wojciech.2345 napisał:

> pis_da_deby napisał:
        > > I jak go nie lubic ?
        > -----------------------------
        > Można go cenić gdy pisze i mówi o owadach.
        > Na tym się on zna.
        >
        Co nie zawsze mozna powiedziec o innych

www.youtube.com/watch?v=wRi3fN2ECv4
        • wojciech.2345 Re: Niesiolowski 20.11.13, 16:14
          pis_da_deby napisał:
          > Co nie zawsze mozna powiedziec o innych
          -------------
          Poczytaj sobie co Niesiołowski pisał kiedyś o POtłuczonych?
          • adherent1 My płacimy za te zwycięstwa i przegrane :-( 20.11.13, 17:57
            wojciech.2345 napisał:
            > Poczytaj sobie co Niesiołowski pisał kiedyś o POtłuczonych?
            Jeżeli atakują się nawzajem zawodnicy jednej drużyny to należy
            patrzeć na to z niesmakiem.
            Przypominam jednak wszystkim że to Wy (ja też :-( ) płacimy za
            te występy w sądach i przed sądami. Płacimy sędziom, adwokatom,
            prokuratorom (jak któraś partia ma pomysł na doniesienie) i
            na utrzymanie budynków sądów też.
            Pomijam już straty takie że media zajmują się pyskówkami polityków
            zamiast problemami choć by naszej gospodarki.
            Proszę trochę mniej egzaltacji gdy "wygrywają" czy to łobuzy z PO
            czy dranie z PiS, te wygrane i przegrane zawsze są z naszej kieszeni :-(.
    • obraza.uczuc.religijnych Uff, wolność słowa wygrała 21.11.13, 09:22
      z PiSem, który chciałby wszystkim pozamykać usta.
      • grba Re: Uff, wolność słowa wygrała 21.11.13, 09:55
        Radzę przeanalizować listę procesików, kto z kim i o jakie słowa się sądzi...
        • obraza.uczuc.religijnych Re: Uff, wolność słowa wygrała 21.11.13, 09:59
          Tobie to samo radzę.
          • grba Re: Uff, wolność słowa wygrała 21.11.13, 10:09
            Szkoda, że sam nie masz zamiaru się pofatygować, bo lista jest dłuuuuugaaaaa i bardzo ciekawa. Na przykład Ruch wtedy Palikota skarżył Protasiewicza, że ów rozpowszechniania nieprawdziwe i szkalująceh informacje o kandydatach Ruchu do Sejmu twierdząc, że wokół Ruchu zebrało się wielu bardzo przedziwnych przedsiębiorców z przeszłością kryminalną. Sąd wtedy orzekł, że Protasiewicz nie musi przepraszać i 50 tysiaków uiszczać... Czyli co, z tymi kryminalistami to prawda?
            • obraza.uczuc.religijnych Re: Uff, wolność słowa wygrała 21.11.13, 10:12
              Czyli ile jest tych procesów?
              • grba Re: Uff, wolność słowa wygrała 21.11.13, 10:14
                Mnóstwo.
                • obraza.uczuc.religijnych Re: Uff, wolność słowa wygrała 21.11.13, 10:21
                  Szkoda tylko że tak wiele spraw przeciw wolności słowa wytaczają wolnościowcy z PiS. Co na to strefa wolnego słowa od Tomka Sakiewicza?
                  • grba Re: Uff, wolność słowa wygrała 21.11.13, 10:25
                    Ja bym tak się nie rzucał w "tym temacie", bo piszemy na forum GW, której nadredaktor skarży ostatnio niedogolonego Rafała Z. za słowa: że nadredaktor "terroryzuje swoich przeciwników przy pomocy pozwów sądowych"...

Kocham nasz kraj. Dla człowieka lubiącego, tak jak ja, paradoksy, to raj.
                    • obraza.uczuc.religijnych Re: Uff, wolność słowa wygrała 21.11.13, 10:28
                      No ale Michnik to Michnik, nie to co wolnościowcy z PiSu i strefy wolnego słowa od Tomka Sakiewicza.
                      • grba Re: Uff, wolność słowa wygrała 21.11.13, 10:30
                        No tak, są równi i równiejsi...
                        • obraza.uczuc.religijnych Re: Uff, wolność słowa wygrała 21.11.13, 10:42
                          No właśnie, równiejsi z PiSu nie dostają zjebek od strefy wolnego słowa Tomusia Sakiewicza. Michnik dostaje.
                          • grba Re: Uff, wolność słowa wygrała 21.11.13, 10:47
                            Rosjanie nazywają taką zabawę: kto kogo piereplewat` - kto kogo opluje bardziej. Przyjemnej zabawy! Ende.
                            • obraza.uczuc.religijnych Re: Uff, wolność słowa wygrała 21.11.13, 10:51
                              Jako fiziol na punkcie Rosji nie możesz się mylić.
                            • ayran Re: Uff, wolność słowa wygrała 21.11.13, 10:54
                              Rosjanie tak nie mówią, bo to nie po rosyjsku.
                              Po rosyjsku jest "ктo кoгo перепьет"
                              • grba Re: Uff, wolność słowa wygrała 21.11.13, 14:14
                                W takiej formie poznałem je na słuch z ust Rosjanina mówiącego z akcentem południowym, bliskim ukraińskiemu, onże konsekwentnie hahał zamiast gagać z jednym wyjątkiem, mówił Gitler. Wsio
                                • ayran Re: Uff, wolność słowa wygrała 21.11.13, 14:17
                                  Ale to coś w rodzaju "Kali iść", "Kali nie bać się jeleni".
            • ayran Re: Uff, wolność słowa wygrała 21.11.13, 10:43
              grba napisał:

(...)
              > Sąd wtedy orzekł, że Protasiewicz nie musi prze
              > praszać i 50 tysiaków uiszczać... Czyli co, z tymi kryminalistami to prawda?

Ależ bynajmniej.

Sąd oddalił wniosek, gdyż uznał, że nie można przepraszać za wypowiedź (ani prostować wypowiedzi), która nie padła. Sędzia Hanna Dobieszewska tłumaczyła, że wniosek KW Ruch Palikota dotyczy słów, które nie padły z ust Protasiewicza. Sąd uznał tym samym, że sformułowanie "ludzie stojący za Palikotem" nie oznacza tego samego co kandydaci Ruchu Palikota w wyborach.

Innymi słowy - sąd nie badał, czy to co powiedział Protasiewicz to prawda, czy nie, bo zgodnie ze stanem faktycznym stwierdził, że Protasiewicz nie powiedział tego, co zarzucał mu Ruch P.
    • grba Stefan wyrafinowany... 21.11.13, 09:54
      Stefan jest jak każdy stary generał szykujący się na wojnę szykuje się na konflikt który już był. Lepi pisiorom łatę nazistów czym szkodzi Polsce, bo jak wytłumaczyć potem tym tępakom z Zachodu, że PiS nie jest tożsamym z NSDAP... I to banalizowanie Hitlera...

Stefan tak jak Prezes posługuje się starymi komunałami, żyje minionym jak każdy stary piernik i pewne jest, że nie bardzo rozumie współczesny świat z jego plusami dodatnimi i ujemnymi... Podobnie zachowywali się niemieccy Żydzi. W dniu wręczenia przez Hindenburga nominacji kanclerskiej przybłędzie z Austrii jak raz odbywał się w Berlinie zjazd żydowskiej społeczności reprezentowanej przez liczne organizacje społeczne. Jaki był główny punkt agendy? Pomoc żydowskim rzemieślnikom w czasie kryzysu ekonomicznego... Nie znalazl się ani jeden z obecnych, który by poruszył temat mianowania Adolfa H. i tego co się wtedy stało...
    • humbak Re: Niesiolowski 21.11.13, 10:01
      Bardzo łatwo. Wyrok wyorkiem, a Niesioł to troglodyta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka