Dodaj do ulubionych

Gdzie zniknęło 19 mld zł ?...

07.02.14, 09:44
Skutek zamiatania przez POmylonych długu publicznego pod dywan...

www.naszdziennik.pl/ekonomia-finanse/67535,miliardy-pod-dywanem.html
Rzecznik rządu nie potrafiła wyjaśnić, skąd wzięła się różnica pomiędzy środkami przekazanymi z OFE do ZUS a kwotą redukcji na papierze długu publicznego. Zapomniała, że część tego długu rząd zamiótł pod dywan?

W wyniku przetransferowania z OFE do ZUS 153 mld zł dług publiczny zmniejszył się o 134 mld zł – poinformował minister finansów Mateusz Szczurek. Skąd różnica 19 mld złotych? Tego nie potrafiła wyjaśnić dziennikarzom rzecznik rządu Małgorzata Kidawa-Błońska.

Kidawa--Błońska po prostu zapomniała, że część długu publicznego rząd ukrywa pod dywanem w postaci obligacji drogowych BGK i rozmaitych niezapłaconych rachunków (np. długi szpitali).

– Pamiętajmy jednak, że cała ta operacja „redukcji długu” ma charakter czysto księgowy, podczas gdy prawdziwe zadłużenie finansów publicznych wcale się nie zmieniło – zwraca uwagę były minister finansów. – Po prostu przełożono zobowiązania dłużne państwa z kieszeni z napisem „budżet” do kieszeni ZUS. Zamieniono oszczędności budżetowe na obsłudze długu w zwiększone zobowiązania ZUS wobec emerytów

--
www.naszdziennik.pl/polska-kraj/67536,gdy-nauka-zwierzecieje.html
Obserwuj wątek
    • szwampuch58 Re: uprasza sie o zaprzestanie 07.02.14, 09:52
      reklamowania rzygocin naszego nocnika,natychmiast
      • aw2139 Re: uprasza sie o zaprzestanie 07.02.14, 10:36
        szwampuch58 napisał:

> reklamowania rzygocin naszego nocnika,natychmiast

Lepiej płacić za "rzygociny GW".
        • netowski To po co tu włazisz 07.02.14, 10:38
          aw2139 napisał:
          > Lepiej płacić za "rzygociny GW".

Ja do "twojego nocnika" nie zaglądam.
          • aw2139 Re: To po co tu włazisz 07.02.14, 10:46
            netowski napisał:

> Ja do "twojego nocnika" nie zaglądam.

Ja się brzydzę takich czynności, ale Tobie to świetnie wychodzi!
            • x2468 Re: To po co tu włazisz 07.02.14, 18:42
              Niby siem brzydzisz a w Waszym Nocniku siedzisz po uszy.
              • aw2139 Re: To po co tu włazisz 08.02.14, 10:29
                x2468 napisał:

> Niby siem brzydzisz a w Waszym Nocniku siedzisz po uszy.

Nie wiem co robisz na co dzień, gdzie wsadzasz łapy, albo jak mieszkasz i nie mierz mnie swoją miarką, bo to nijak ma się do rzeczywistości.
    • netowski I znowu Chasyd na FK opróżnił nocnik. 07.02.14, 10:31
      -
      • aw2139 Re: I znowu 07.02.14, 10:37
        A Ciebie nie zastanawia brakujące 19 mld PLN?
        • netowski Brakuje waszym zdaniem 07.02.14, 10:50
          bo tej kasy nie dostał kler. Podyskutuj sobie na forum "Naszego Dziennika" co zrobił ker z kasą, którą dostaje z budżetu Państwa od momentu ratyfikacji Konkordaty i jak się z tej kasy rozlicza, bo to nie jest 19 miliardów zł a już prawie 70 000 000 000!
          • aw2139 Re: Brakuje waszym zdaniem 07.02.14, 10:56
            netowski napisał:

> bo tej kasy nie dostał kler. Podyskutuj sobie na forum "Naszego Dziennika" co z
            > robił ker z kasą, którą dostaje z budżetu Państwa od momentu ratyfikacji Konkor
            > daty i jak się z tej kasy rozlicza, bo to nie jest 19 miliardów zł a już prawie
            > 70 000 000 000!

A co mnie kler, czy "Nasz Dziennik" interesuje.
            Temat dotyczy nacjonalizacji pieniędzy Polaków, gdzie doszło do zastanawiającej rozbieżności - bagatela, jedynie o jakieś grosze chodzi 19 mld PLN.
        • snajper55 Re: I znowu 07.02.14, 19:00
          aw2139 napisał:

> A Ciebie nie zastanawia brakujące 19 mld PLN?

Następny udaje, że nie wie. A może idiota i naprawdę nie wie? Wyjaśniane było już wielokrotnie:

"Mówiąc najprościej: wczoraj rząd zabrał z OFE obligacje o wartości 153 miliardy złotych. Ich wartość nominalna, czyli ta która jest zapisana na papierze, wynosi 146 miliardów złotych. Z tej kwoty ponad 130 miliardów rząd zabrał w Skarbowych Papierach Wartościowych i tę kwotę odjął od długu publicznego. Resztę, tę brakującą ponoć kwotę (dokładnie 15,6 mld zł) rząd zabrał z OFE w formie obligacji Krajowego Funduszu Drogowego. Ich od długu publicznego odjąć się już nie dało, bo kilka lat temu minister Rostowski wyjął je poza definicję długu publicznego, żeby ukryć to, jak szybko zadłuża państwo. Te "zagubione" pieniądze trafiły więc do Funduszu Rezerwy Demograficznej."

www.rmf24.pl/ekonomia/news-gdzie-zginelo-19-mld-zl-z-ofe-ujawniamy-tajemnice,nId,1100606

Ciekawe ilu jeszcze zapyta...

S.
          • camille_pissarro Re: I znowu 07.02.14, 20:14
            Zapomniałeś jedynie dodać POwski zapatysto, że rząd FRD już dwukrotnie ograbił ;-) na kwotę 16,8 mld PLN. :-)
            • camille_pissarro [...] 08.02.14, 10:01
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • heheheheh Re: I znowu 08.02.14, 11:54
                Masz denerwujac ceche obrażania ludzi w sieci. W realu tez jesteś taki chojrak internetowy napinaczu?
            • snajper55 Re: I znowu 08.02.14, 12:47
              Zacytowałem wyjaśnienie "zagadki" 19 mln. Czegoś nie zrozumiałeś?

S.
              • camille_pissarro Re: I znowu 08.02.14, 13:42
                Zrozumiałem, a ty zrozumiałeś co się stało z 16,8 mld PLN z FRD ?
                • snajper55 Re: I znowu 08.02.14, 14:38
                  camille_pissarro napisał:

> Zrozumiałem,

Bardzo mnie to cieszy.

> a ty zrozumiałeś co się stało z 16,8 mld PLN z FRD ?

A coś się strasznego stało z funduszami z FRD? Z chęcią poznam twoją wersję.

S.
          • aw2139 Re: I znowu 08.02.14, 10:41
            snajper55 napisał:

> Następny udaje, że nie wie. A może idiota i naprawdę nie wie? Wyjaśniane było j
            > uż wielokrotnie:
            >
            > "Mówiąc najprościej: wczoraj rząd zabrał z OFE obligacje o wartości 153 miliard
            > y złotych. Ich wartość nominalna, czyli ta która jest zapisana na papierze, wyn
            > osi 146 miliardów złotych. Z tej kwoty ponad 130 miliardów rząd zabrał w Skarbo
            > wych Papierach Wartościowych i tę kwotę odjął od długu publicznego. Resztę, tę
            > brakującą ponoć kwotę (dokładnie 15,6 mld zł) rząd zabrał z OFE w formie obliga
            > cji Krajowego Funduszu Drogowego. Ich od długu publicznego odjąć się już nie da
            > ło, bo kilka lat temu minister Rostowski wyjął je poza definicję długu publiczn
            > ego, żeby ukryć to, jak szybko zadłuża państwo. Te "zagubione" pieniądze trafił
            > y więc do Funduszu Rezerwy Demograficznej."
            > Ciekawe ilu jeszcze zapyta...
            > S.

Bardzo ciekawe. Długiem zasilą fundusz, który to (za "wpolityce") Fundusz Rezerwy Demograficznej ma być jednym ze źródeł finansowania świadczeń emerytalnych w warunkach znacznego pogorszenia sytuacji demograficznej, która wynika z systematycznego starzenia się społeczeństwa. Zgodnie z prognozą ZUS, taka sytuacja może mieć miejsce już po 2020 r. Mimo to rząd nadal roztrwania nasze oszczędności emerytalne.

Niech jeszcze TK wsadzi kij w mrowisko i wykaże, że to co zrobił rząd w trzy dni, a podpisał Prezydent jest niezgodne z Konstytucją i będą musieli zapłacić kary OFE.

I też będziesz się cieszył, że "rachunek" za błędy POlskich POlityków jak zwykle zapłacą obywatele bez względu na wiarę, status majątkowy i poglądy polityczne.
          • chasyd_z_czerskiej Re: I znowu 08.02.14, 12:51
            > Ciekawe ilu jeszcze zapyta...
            >

Nie dziw się... bo usłużne media mało mówią o zamiataniu długu pod dywan przez POmylonych...

--
            www.naszdziennik.pl/wiara-kosciol-w-polsce/67612,papiez-docenia-kosciol-w-polsce.html
            • snajper55 Re: I znowu 08.02.14, 12:55
              chasyd_z_czerskiej napisał:

> > Ciekawe ilu jeszcze zapyta...
              > >
              >
              > Nie dziw się... bo usłużne media mało mówią o zamiataniu długu pod dywan przez
              > POmylonych...

Mylisz się. Usłużne media cały czas mówią o nieistniejących śmieciach zamiatanych pod nieistniejący dywan przez normalnych., A usłużni forumowicze cały czas stawiają pytania, na które już wielokrotnie odpowiedziano.

S.
              • camille_pissarro Re: I znowu 08.02.14, 13:59
                To wszystko wyjaśnia i utwierdza mnie w przekonaniu, ze mamy do czynienia z naczelnym POwskim zapatystą na tym forum :-)
                • snajper55 Re: I znowu 08.02.14, 14:40
                  camille_pissarro napisał:

> To wszystko wyjaśnia i utwierdza mnie w przekonaniu, ze mamy do czynienia z nac
                  > zelnym POwskim zapatystą na tym forum :-)

A mnie nic nie musi wyjaśniać i utwierdzać w przekonaniu, z kim mam do czynienia. Wiem to od dawna.

S.
              • chasyd_z_czerskiej Re: I znowu 08.02.14, 15:29
                > Mylisz się. Usłużne media cały czas mówią o nieistniejących śmieciach zamiatany
                > ch pod nieistniejący dywan przez normalnych.

Aha , twierdzisz , że POmyleni nie ukrywają zadłużenia państwa w Funduszu Drogowym , w zadłużaniu ZUS, szpitali , samorządów ?...

--
                wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15421191,Zagraniczne_media_rozpisuja_sie_o__rozwodzie_Jaruzelskiego__.html#BoxWiadTxt
    • bnov Re: Gdzie zniknęło 19 mld zł ?... 07.02.14, 18:36
      To typowy zabieg propagandowy, zaczynamy szukać 19 mld i zapominamy o ukradzionych 153 miliardach. Ponadto przypominam, że 11 maja 2012 ukradziono Polkom Polakom ponad 910 miliardów złotych.
      • szwampuch58 Re: Gdzie zniknęło 19 mld zł ?... 07.02.14, 19:05
        jasny gwint,to zlodzieje bydlaki...caly Smolensk z okolica by mozna kupic.... z ta kupom zlomu gratis
    • etta2 Re: Gdzie zniknęło 19 mld zł ?... 07.02.14, 19:53
      Sprawdź kieszenie swoje i łojca grzyba, pewnie się znajdą.......i nie tylko tyle się znajdzie, ale dużo więcej, hahahahahahahahahahahhahahahhaaaaaa......
    • wujaszek_joe Re: Gdzie zniknęło 19 mld zł ?... 07.02.14, 20:28
      biedny dziennikarz po kursie bożym u Rydzyka znowu nic nie zrozumiał.
    • don.kichote A wydawało się, że pytanie było proste 08.02.14, 11:46
      i w miarę dobrze uzasadnione.
      Też jestem ciekaw, co się z tą kasą stało...
      • heheheheh Re: A wydawało się, że pytanie było proste 08.02.14, 11:51
        Umiesz czytac ze zrozumieniem chociazby odpowiedzi osob z tego wątku wyzej? Jeśli tak to znajdziesz odpowiedz a jeśli nie to żadne tlumaczenie ci tego nie ma sensu
      • wujaszek_joe odpowiedz jest powyżej 08.02.14, 11:51
        ale powtórzę za snajperem:

Następny udaje, że nie wie. A może idiota i naprawdę nie wie? Wyjaśniane było już wielokrotnie:

"Mówiąc najprościej: wczoraj rząd zabrał z OFE obligacje o wartości 153 miliardy złotych. Ich wartość nominalna, czyli ta która jest zapisana na papierze, wynosi 146 miliardów złotych. Z tej kwoty ponad 130 miliardów rząd zabrał w Skarbowych Papierach Wartościowych i tę kwotę odjął od długu publicznego. Resztę, tę brakującą ponoć kwotę (dokładnie 15,6 mld zł) rząd zabrał z OFE w formie obligacji Krajowego Funduszu Drogowego. Ich od długu publicznego odjąć się już nie dało, bo kilka lat temu minister Rostowski wyjął je poza definicję długu publicznego, żeby ukryć to, jak szybko zadłuża państwo. Te "zagubione" pieniądze trafiły więc do Funduszu Rezerwy Demograficznej."
        • heheheheh Re: odpowiedz jest powyżej 08.02.14, 11:57
          Wątpie zeby to zrozumiał ... partyjna instrukcja każe pytać tak czy inaczej
        • don.kichote Moja wina! 08.02.14, 13:15
          Czytają "mundrości":

szwampuch58 - o rzygocinnach naszego nocnika ,
          aw2139 - o rzygocinach GW i jego "obrzydliwych" preferencjach
          netowski'ego - o wyższości rzygocin GW nad rzygocinami Naszego Dziennika i jego "światłych" uwag na temat funduszy dla kościoła
          x2468 - nie mającego w temacie nic do powiedzenia

i... kilku jeszcze ich i innych wypowiedzi, będących na - parafrazując - "kursie" i na "ścieżce"
          straciłem cierpliwość zanim dobrnąłem do postu Snajpera.

wujaszek_joe napisał:

> odpowiedz jest powyżej ale powtórzę za snajperem:

A tak nawiasem mówiąc, nie do końca satysfakcjonuje mnie ta odpowiedź, mimo, że wiele wyjaśnia.
    • herr7 wersja optymistyczna... 08.02.14, 11:53
      jaka wynika z tych machinacji jest taka, że ZUS będzie wypłacał społeczne emerytury na poziomie 800 zł (brutto lub netto). Wersja pesymistyczna, ale wciąż prawdopodobna jest taka, że kolejny rząd przekształci ZUS w ciało nie zajmujące się wypłacaniem emerytur, gdyż takowych dla prostego ludu nie będzie.
    • zayka_nr11 Re: Gdzie zniknęło 19 mld zł ?... 08.02.14, 14:32
      prawdopodobnym jest wielce że te 19mld zł

będzie , a może już jest skierowane na wydatki służb specjalnych, funduszu utraconego z likwidacji WSI

Po wielu latach działań Tuska,w wyniku analizy jego działań , zachowań, zapowiedzi działań, nie pokrywających się działań z zapowiedzią a nade wszystko z brakiem osiągnięć i jego oderwaniem od rzeczywistości stwiedzenie że jest konferansjerem planow przedkładanych mu przez służby specjane, przygotowywane poza rządem , jest stwierdzeniem zasadnym.

I niech nas Bóg trzyma w opiece następnych wyborów !!!
      • snajper55 O, natępna "niewiedząca" :) 08.02.14, 14:41
        Tu masz, usłużna forumowiczko, wyjaśnienie:

forum.gazeta.pl/forum/w,28,149408416,149417564,Re_I_znowu.html
        S.
        • aw2139 Re: O, natępna "niewiedząca" :) 08.02.14, 15:09
          snajper55 napisał:

> Tu masz, usłużna forumowiczko, wyjaśnienie:
          >
          > forum.gazeta.pl/forum/w,28,149408416,149417564,Re_I_znowu.html
          > S.

Chodzi i udaje, że nic nie ma na rzeczy:)
          forum.gazeta.pl/forum/w,28,149408416,149425036,Re_I_znowu.html
        • zayka_nr11 Re: O, natępna "niewiedząca" :) 08.02.14, 15:32
          snajper55 napisał:

z pewnością brzmi to jak komunikat mający wyjaśnić i uspokoić

natomiast jak to miało miejsce wielokrotnie i nabrało rutyny działań późniejszych
          "odpowiedzi na dalsze pytania udzieli państwu rzecznik"
          ....który nie może nic odpowiedzieć poza treścią zawartą w komunikacie.

-takie są instrukcje :)

• przeciwnik_klamstwa Re: Gdzie zniknęło 19 mld zł ?... 08.02.14, 17:39
      ten szwampuch robi na każbym kroku z siebie błazna...
      Czy on tak musi?
      przegnać tą chołotę !
      ...
      1. "Zaskakują dane o wykształceniu (podzieliło się nimi 70 proc. działaczy PO) - aż 14,1 tys. ukończyło tylko podstawówkę"
      2.ryj:bo nigdy nie byłem ani milicjantem ani ormowcem i nawet nie dlatego ... posiadam kat D! symulowałem i mnie się udało.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka