Dodaj do ulubionych

A SLD brnie dalej

01.03.14, 05:22
Teraz zaczynają uprawiać "politykę historyczną" a w ramach niej

SLD buduje mit troskliwego Edwarda Gierka, I sekretarza PZPR - hucznie obchodzono 100-lecie jego urodzin - oraz bezpiecznej i sytej Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej.

No, bezpieczna to ona była, a nawet tak dbała o zdrowie, że urządzała dla Polaków ścieżki zdrowia, a syta jaka, z tej sytości wprowadzili kartki najpierw na cukier, bo ludzie go nie chcieli kupować, a wiadomo że cukier krzepi, więc w ramach tej sytości uszczęśliwiali ludzi na potęgę, a jak to się sprawdziło, te kartki, to wprowadzili kartki na wszystko, ot tak, dla pełnej szczęśliwości i przedsmaku raju.
Nie będę się rozpisywał o zamykaniu ludzi dla ich dobra, bo to wszyscy wiedzą.
Apeluję o trochę taktu i pomiarkowania, panie i panowie, bo chyba jeszcze nie czas pisać "towarzyszei towarzyszki"?

SLD buduje mit troskliwego Edwarda Gierka, I sekretarza PZPR - hucznie obchodzono 100-lecie jego urodzin - oraz bezpiecznej i sytej Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej.

Cały tekst: wyborcza.pl/1,75478,15546409,Polityka_historyczna_SLD__czyli_dlaczego_Miller_pokochal.html#ixzz2ugHs063o
Obserwuj wątek
    • wiosnaludzikow Re: A SLD brnie dalej 01.03.14, 05:35
      Słabość lewicy eSeLDowskiej jest widoczna na twarzy i w wypowiedziach Jońskiego, Napieralskiego. Miller nie lubi mądrzejszych od siebie. Robi więc teatrzyk wyborczy a to województwa jak w PRL, a to Gierek a to Fundusz poszkodowanych przez Balcerowicza itd
      Powinien mieć tyle do zaproponowania, do zrobienia właśnie dzisiaj , kiedy lewica jest potrzebna. Niestety . Puuuuustka.
    • adherent1 Potrzebna kontynuacja 01.03.14, 09:02
      czan-dra napisał:
      > Teraz zaczynają uprawiać "politykę historyczną"
      Nie sądzę by tak było, polityka historyczna to domena prawicy.
      Przynajmniej w jednej sprawie jest potrzebna kontynuacja tego co zaczął Gierek.
      Chodzi o skracanie obowiązkowego przeciętnego czasu pracy. Gierek to zaczął
      wprowadzając sukcesywnie wolne soboty, co było normą w ówczesnym świecie.
      Obecnie świat znowu nam uciekł i pracuje rocznie mniej o 200-500 godzin.
      Oczywiście chodzi o przeciętną bo są ludzie którzy pracują rocznie więcej godzin
      niż to ma miejsce w Polsce. Jednak w innych krajach nowoczesnego świata
      ludzie mają wybór mogą pracować więcej ale nie muszą - w Polsce muszą.
      Te 200-500 godzin więcej pracy to anachronizm którego skrócenie może
      spowodować bądź wymusić lewica.
      • wiosnaludzikow Re: Potrzebna kontynuacja 01.03.14, 09:08
        adherent1 napisał:

> niż to ma miejsce w Polsce. Jednak w innych krajach nowoczesnego świata
        > ludzie mają wybór mogą pracować więcej ale nie muszą - w Polsce muszą.
        > Te 200-500 godzin więcej pracy to anachronizm którego skrócenie może
        > spowodować bądź wymusić lewica.
        tylko co z tym ma wspólnego Gierek ? Ewidentne odwoływanie się do resentymentów historycznych.
        • adherent1 Re: Potrzebna kontynuacja 01.03.14, 09:24
          wiosnaludzikow napisał:
          > tylko co z tym ma wspólnego Gierek ? Ewidentne odwoływanie się
          > do resentymentów historycznych.

Ma! Napisałem za Gierka rozpoczęto wprowadzanie wolnych sobót,
          świat dzisiaj znowu nam uciekł - pamiętaj że 200 godzin rocznie
          krótszy czas pracy niż w Polsce, to jest 25 dni roboczych! To jest
          zwiększenie wydajności pracy, zmniejszenie bezrobocia.
          No i najważniejsze to w Polsce 8 pracujących zabiera pracę jednemu
          bezrobotnemu, za to płacą wyższy podatek na utrzymanie tego
          bezrobotnego i jego rodziny. Wszędzie skracanie obowiązkowego
          czasu pracy przeprowadza lub wymusza lewica. Wiem, niestety :-(
          że to nie w smak prawicy i konserwatystom.
          • wiosnaludzikow Re: Potrzebna kontynuacja 01.03.14, 09:31
            Ależ ja jestem za ! Tylko mi ten Gierek nie pasuje.
            • adherent1 Re: Potrzebna kontynuacja 01.03.14, 09:42
              wiosnaludzikow napisał:
              > Ależ ja jestem za ! Tylko mi ten Gierek nie pasuje.
              Znajdź człowiek który skróci roczny obowiązkowy czas pracy w Polsce
              choć o 150 godzin (na to też trzeba ładnych kilka lat). Jak na razie
              mamy do czynienia tylko z łobuzami którzy wydłużyli czas pracy i
              wiek potrzebny do przejścia na emeryturę :-(
            • gtxl Re: Potrzebna kontynuacja 01.03.14, 09:46
              wiosnaludzikow napisał:

> Ależ ja jestem za ! Tylko mi ten Gierek nie pasuje.

Nie pasował również i przedtem wielu.
              Ale to właśnie od niego rozpoczął się marsz od przaśnego socjalizmu do Europy.
              Jeszcze wtedy nie mógł podskoczyć ruskim,ale próbował otworzyć Polskę na zachód.
              Doradców ekonomicznych miał do kitu,sam nie musiał znać się na ekonomice....bo i skąd.
              Spójrzmy na to wszystko bez emocji i sentymentów.
              • wiosnaludzikow Re: Potrzebna kontynuacja 01.03.14, 09:57
                gtxl napisał:

> wiosnaludzikow napisał:
                >
                > > Ależ ja jestem za ! Tylko mi ten Gierek nie pasuje.
                >
                > Nie pasował również i przedtem wielu.
                > Ale to właśnie od niego rozpoczął się marsz od przaśnego socjalizmu do Europy.
                > Jeszcze wtedy nie mógł podskoczyć ruskim,ale próbował otworzyć Polskę na zachód
                > .
                > Doradców ekonomicznych miał do kitu,sam nie musiał znać się na ekonomice....bo
                > i skąd.
                > Spójrzmy na to wszystko bez emocji i sentymentów.
                Patrzę na to bez emocji. Drogę do europejskiego socjalizmu rozpoczął KSS KOR a nie Gierek.
                Nie atakuję Gierka tylko uważam, że pustkę programową i braki kadrowe Miller próbuje przykryć tandetnymi akcjami propagandowoteatralnymi.
                • adherent1 Re: Potrzebna kontynuacja 01.03.14, 10:12
                  wiosnaludzikow napisał:
                  > Patrzę na to bez emocji. Drogę do europejskiego socjalizmu rozpoczął
                  > KSS KOR a nie Gierek.
                  > Nie atakuję Gierka tylko uważam, że pustkę programową i braki kadrowe

> Miller próbuje przykryć tandetnymi akcjami propagandowoteatralnymi.
                  Boszsz, odpisuję ostatni raz bo dyskusja wygląda na "strzyżono czy golono"
                  Gierek wolne soboty zainicjował przed powstaniem KOR (1976?).
                  Kontynuacją tego co zaczął KOR ma zająć się Macierewicz? - dziękuję nie.
                  Odejdźmy od personifikacji - każdy czas ma swoich ludzi, to nie ludzie
                  tworzą czas! Ucieczki przed skracaniem obowiązkowego czasu pracy nie
                  uciekniemy! To będzie sukces lewicy. Z jednym faktem można się zgodzić
                  mało jest w tym młodych ludzi mądrze zaangażowanych.
                  • wiosnaludzikow Re: Potrzebna kontynuacja 01.03.14, 10:23
                    adherent1 napisał:

> wiosnaludzikow napisał:
                    > > Patrzę na to bez emocji. Drogę do europejskiego socjalizmu rozpoczął
                    > > KSS KOR a nie Gierek.
                    > > Nie atakuję Gierka tylko uważam, że pustkę programową i braki kadrowe

> ]
                    > > Miller próbuje przykryć tandetnymi akcjami propagandowoteatralnymi.
                    > Boszsz, odpisuję ostatni raz bo dyskusja wygląda na "strzyżono czy golono"
                    > Gierek wolne soboty...itd. ble ble ble
                    Boszcz...po prostu nie odpiszę. Nie dotrze !
          • volupte Re: Potrzebna kontynuacja 01.03.14, 11:27
            Lewica jak piszesz skracała czas pracy. To potrzebne tylko w sytuacji , gdy lewica rzadzi i odgórnie wydaje dyspozycje. Przy rzadach prawicy mozesz pracować ile chcesz , nawet na 1/8 etatu , a to 2 godz. dziennie ;-P
            • adherent1 Re: Potrzebna kontynuacja 01.03.14, 15:42
              volupte napisał:
              > Lewica jak piszesz skracała czas pracy.
              Skracała i skraca lub wymusza, od zawsze i na całym świecie
              nie tylko w Polsce. Patrz chociażby:
              lewicowo.pl/osmiogodzinny-dzien-pracy/
              Fracja Mitterranda, Niemcy Schroedera przeprowadziły po Gierku!
              reformy czasu pracy tak że dzisiaj pracują ~ 35 godzin tygodniowo
              (lub poniżej 1500 godzin rocznie). To Unia Europejska wymusiła
              na Polsce ograniczenie czasu pracy kierowców i służby zdrowia,
              w swoim ale i naszym, zresztą interesie. Łatwiejsze to będzie gdy
              UE będzie zdominowane przez Sojusz Socjalistów i Demokratów.
              Przed skracaniem obowiązkowego czasu nie uciekniemy, zrozumcie
              że inni Europejczycy mają rocznie o 200 do ponad 500 godzin
              wolego więcej - naprawdę trzeba mieć dużo złej woli by nie zrozumieć
              i szkodzić sobie :-(
              Patrz stats.oecd.org/Index.aspx?DatasetCode=ANHRS
          • ayran Re: Potrzebna kontynuacja 01.03.14, 15:49
            Gierek rozpoczął wprowadzanie wolnych sobót kilkanaście lat po Husaku - w Czechosłowacji już od lat 60-tych obowiązywał system jedna sobota robocza - jedna wolna, a po roku 1968 (pamiętanym tam ze zgoła innych powodów) tylko jedna sobota na miesiąc była "pracovní". Podobnie było w innych krajach RWPG, choć nie wszystkich. Za Gierka wprowadzono wolne soboty począwszy od 1973 roku (trzy soboty w roku!), potem stopniowo udało się dojść do jednej soboty w miesiącu. Jeszcze na początku lat 90-tych raz w roku Ministerstwo Pracy i Spraw Socjalnych ogłaszało listę "sobót pracujących" na następny rok, pierwszym rokiem bez "pracujących" (właściwszy byłby imiesłów "pracowanych") był bodaj rok 1995. Za rządów sld, choć ustawową ścieżkę dojścia do tego stanu zawdzięczamy rządom wcześniejszym.
            • adherent1 Re: Potrzebna kontynuacja 01.03.14, 16:14
              ayran napisał:
              > Gierek rozpoczął wprowadzanie wolnych sobót kilkanaście lat po Husaku -
              > w Czechosłowacji już od lat 60-tych obowiązywał system jedna sobota
              > robocza - jedna wolna,

Nie znałem historii wprowadzania wolnych sobót w Czechosłowacji, dzięki
              za informację. Na dzisiaj w Czechach przeciętny roczny czas pracy wynosi
              za rok 2012 - 1800 godzin, w Słowacji 1785 godzin w Polsce 1929 godzin.
              Można to przetłumaczyć tak że Czesi mają dzisiaj 16 dni dodatkowego
              urlopu a Słowacy (biedniejsi, kiedyś nawet od Polski) 18 dni. Nikt nie żąda
              by w Polsce od przyszłego roku wprowadzono 7,5 godzinny dzień pracy
              ale trzeba walczyć o skracanie - nie zrobi tego konserwatywny, prawicowy
              POPiS czy klony od Palikota po Solidarną Polskę. Lewica musi uzyskać
              takie wpływy by wprowadzać skracanie czasu pracy lub to wymuszać.
    • remez2 Dobry pomysł - brawo. ntx 01.03.14, 09:21
    • mariner4 Sprawdza się stare powiedzenie 01.03.14, 09:48
      Kto ma miękkie serce (w tym wypadku wobec dawnych działaczy PZPR) ten powinien mieć twardą d......
      Z tym, że Miller to wyleniały i bezzębny juz wilk. Może sobie pogadać.
      M.
    • czan-dra Re: A SLD brnie dalej 01.03.14, 10:41
      A czy wspomniałem o tym że w tej krainie miodem i ambrozją płynącej, ludziom było tak dobrze, że nie potrzebowali paszportów, po prostu po powrocie gremialnie sami z siebie oddawali je, i sami z siebie, ot tak dla sportu, zeznawali o swoim wyjeździe, a kto źle opowiedział swoją historię, to w nagrodę nie chciał już wyjechać, tak fajnie było za Gierka, normalnie zazdroszczę.
    • lodziarek Re: A SLD brnie dalej 01.03.14, 11:12
      Na sentymenty nie ma rady, bo to subiektywne odczucia. Lepiej patrzec na fakty, a te są mniej radosne. Tzw. "dekada Gierka" zakończyła się olbrzymim kryzysem gospodarczym i politycznym, co dyskfalifikuje ten okres jako godny naśladowania i czci np. lewackiej.

ps. wyżej ktoś pisał o wprowadzeniu 5-cio dniowego tygodnia pracy jako o sukcesie. Nie zgadzam się z tym, bo skrócenie czasu pracy nie poszło w parze ze wzrostem wydajności i wpłyneło w znacznym stopniu na kryzys. Bezmyślne przenoszenie fragmentarycznych rozwiązań od innych, często tak się kończy i nie jest powodem do chwały, no i mocno to zalatuje tanim populizmem.
      • magdolot Re: A SLD brnie dalej 01.03.14, 13:21
        "Dodaje, że PRL kojarzy się młodym z bezpieczną, socjalną Skandynawią."

Złożyło mnie wpół jak to przeczytałam. OK, to biedna młoda dzicz historyczna będzie się miotała od obrazka boskiego cudu nad Wisłą do Skandynawii Gierka... Biedne dzieci.
        Wygląda, że niestety PiS demoralizuje wszystkich wokół, jeśli Tusek się kuma świętoszkowato z Kościołem za plecami obywateli, a SLD zaczyna prowadzić politykę historyczną i to z dumą obwieszcza, to ja wysiadam. Gorze mi. Kaczęta wszystkich opcji, łączcie się?!

• remez2 Re: A SLD brnie dalej 01.03.14, 13:40
          > a SLD zaczyna prowadzić politykę historyczną i to z dumą obwieszcza, to ja wysiadam.
          Czy potrafisz wcielić się w osobę osiemnastoletnią, spojrzeć jej oczami, skonfrontować (coraz mocniej nas otaczającą) rzeczywistość z informacjami o np. możliwościach pracy i socjalu za E.Gierka?
          btw - weź również poprawkę na wybory.
    • wiosnaludzikow Jak to dobrze i lewicowo było za Gierka 01.03.14, 15:00
      Dziś 80 rocznica urodzin prawdziwego człowieka lewicy Jacka Kuronia.
      Chciałbym żyć w Polsce, o której marzył Jacek Kuroń.
      ( Beylin)
      Polecam w dzisiejszej GW.
      Apropos okresu Gierka omawianego w tym wątku.
      To właśnie za Gierka , na oczach Jacka, został ciężko pobity jego syn Maciek i żona Gajka we własnym ich mieszkaniu, w biały dzień. Jacek dostał zawału. Pobili Ci co dzisiaj dobrze wspominają czasy Gierka a wtedy byli aktywistami Socjalistycznego Związku Studentów Polskich.
      • gtxl Re: Jak to dobrze i lewicowo było za Gierka 01.03.14, 15:25
        > Apropos okresu Gierka omawianego w tym wątku.
        > To właśnie za Gierka , na oczach Jacka, został ciężko pobity jego syn Maciek i
        > żona Gajka we własnym ich mieszkaniu, w biały dzień. Jacek dostał zawału. Pobil
        > i Ci co dzisiaj dobrze wspominają czasy Gierka a wtedy byli aktywistami Socjali
        > stycznego Związku Studentów Polskich.

Dlaczego piszesz takie bzdury?
        Jacek Kuroń doznał zawału?
        Jesteś tego pewien?

Przeczytaj coś na ten temat,kiedy doszło do takiej sytuacji w mieszkaniu,dlaczego,kto tam był i kogo odwieziono z podejrzeniem zawału do szpitala.J.Kuronia

A gadanie,że okres Gierka najlepiej wspominają ci,co byli aktywistami SZSP, jest taką ową pod publiczkę.
        Myślałem,że ryja już nikt w tym nie przebije.
        Myliłem się.
        • wiosnaludzikow Re: Jak to dobrze i lewicowo było za Gierka 01.03.14, 16:09
          gtxl napisał:

> > Apropos okresu Gierka omawianego w tym wątku.
          > > To właśnie za Gierka , na oczach Jacka, został ciężko pobity jego syn Mac
          > iek i
          > > żona Gajka we własnym ich mieszkaniu, w biały dzień. Jacek dostał zawału.
          > Pobil
          > > i Ci co dzisiaj dobrze wspominają czasy Gierka a wtedy byli aktywistami S
          > ocjali
          > > stycznego Związku Studentów Polskich.
          > Dlaczego piszesz takie bzdury?
          > Jacek Kuroń doznał zawału?
          > Jesteś tego pewien?
          Tak.
          > Przeczytaj coś na ten temat,kiedy doszło do takiej sytuacji w mieszkaniu,dlacze
          > go,kto tam był i kogo odwieziono z podejrzeniem zawału do szpitala.J.Kuronia
          Wiem to wszystko i napisałem.
          Masz jakieś nowe informacje daj link.
          > A gadanie,że okres Gierka najlepiej wspominają ci,co byli aktywistami SZSP, jes
          > t taką ową pod publiczkę.
          Nie zrozumiałeś.
          Czy coś tłumaczy pobicie żony i syna na oczach Ojca w tych wspaniałych czasach Gierkowskich ?
          • gtxl Re: Jak to dobrze i lewicowo było za Gierka 01.03.14, 16:18
            Czy coś tłumaczy pobicie żony i syna na oczach Ojca w tych wspaniałych czasach Gierkowskich ?

Nic nie tłumaczy,takich pobić było setki.
            Ja nie pisałem o "wspaniałych" czasach,gdyż sam w 1969 roku wyleciałem z uczelni.
            Pisałem jedynie,że Gierek otworzył się na zachód,po czasach przaśnego socjalizmu Gomułki.
            • wiosnaludzikow Re: Jak to dobrze i lewicowo było za Gierka 01.03.14, 16:22
              gtxl napisał:

> Czy coś tłumaczy pobicie żony i syna na oczach Ojca w tych wspaniałych czasach
              > Gierkowskich ?
              >
              > Nic nie tłumaczy,takich pobić było setki.
              > Ja nie pisałem o "wspaniałych" czasach,gdyż sam w 1969 roku wyleciałem z uczeln
              > i.
              > Pisałem jedynie,że Gierek otworzył się na zachód,po czasach przaśnego socjalizm
              > u Gomułki.
              Zgoda . Przecież odniosłem się do akcji SLD a nie Twojej.
              Rodzina Kuronia została pobita na jego oczach przez bojówki SZSP sterowane przez gierkowskie SB i zupełnie nie rozumiem skąd porównanie do Ryjka .
              ....który fakt podważasz ?
              • gtxl Re: Jak to dobrze i lewicowo było za Gierka 01.03.14, 16:27
                Rodzina Kuronia została pobita na jego oczach przez bojówki SZSP sterowane przez gierkowskie SB i zupełnie nie rozumiem skąd porównanie do Ryjka .
                ....który fakt podważasz

Podważałem to co napisałeś, o zawale Jacka Kuronia- nieprawda,to nie Jacek Kuroń miał zawał tylko jego ojciec miał podejrzenie o zawał...którego nie było.
                Podważałem to,co pisałeś,że te czasy chwalą byli aktywiści SZSP.
                • wiosnaludzikow Re: Jak to dobrze i lewicowo było za Gierka 01.03.14, 17:09
                  gtxl
                  > Podważałem to co napisałeś, o zawale Jacka Kuronia- nieprawda,to nie Jacek Kuro
                  > ń miał zawał tylko jego ojciec miał podejrzenie o zawał...którego nie było.
                  > Podważałem to,co pisałeś,że te czasy chwalą byli aktywiści SZSP.
                  Bezpieka nawet ulubionego psa im otruła. Tak to było za tych czasów, które z łzą w oku wspomina Miller, w czasach gierkowskich.
                  Celowo podałem tu przykład Kuronia, bo słusznie piszesz, że takich spraw były setki, aby zaprezentować lewicowca Kuronia i " lewicowca" Millera w tym samym okresie czasu.
    • kolter-mr Re: A SLD brnie dalej 01.03.14, 18:44
      czan-dra napisał:

> SLD buduje mit troskliwego Edwarda Gierka, I sekretarza PZPR - hucznie obchodzono 100-lecie jego urodzin - oraz bezpiecznej i sytej Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej.

Nie lubię czerwonej hołoty ,ale wiem jedno : Gdyby Gierek byłby biznesmenem byłby na liście najbogatszych Forbsa , bo miał facet wizję nie to co ta hołota która w Polsce udaje ze rządzi od 25 lat .
      • wiosnaludzikow Re: A SLD brnie dalej 01.03.14, 18:54
        kolter-mr napisał:

> Nie lubię czerwonej hołoty ,ale wiem jedno : Gdyby Gierek byłby biznesmenem by
        > łby na liście najbogatszych Forbsa , bo miał facet wizję nie to co ta hołota
        > która w Polsce udaje ze rządzi od 25 lat .
        Piłeś coś ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka