Dodaj do ulubionych

Zamarznięty strumień

04.04.14, 16:35
Gdy miałam kilka lat byliśmy z tatą w górach. Była zima. Wszędzie śnieg. W pewnym momencie usiedliśmy z tatą na pniu, by odpocząć i usłyszałam cichuteńki szum, jakby płynącej wody. Ale nigdzie tej wody nie widziałam. Tata powiedział, że tuż przed nami jest strumień. Podeszliśmy i tata rozbił lód a pod nim płynęła woda. To było niesamowite wrażenie - z wierzchu "martwy" lód a pod spodem "żywa" woda. Magiczne, absolutnie cudowne.

Bardzo nie radzę sobie z atakiem Rosji na Ukrainę. Wiem, że nie ja jedna. Pojawiają się proste emocje - żal, złość. Toczą się dyskusje czy robić imprezy kulturalne czy nie, czy przyjmować gości z Rosji czy nie... A ja myślę, że ludzie są jak ten żywy strumień skryty pod martwym lodem polityki - chociaż nie całkiem od polityki wolni to funkcjonują pomimo. A im głębszy i szybszy nurt tym trudniej zamarza.
Obserwuj wątek
    • aniechto.only Re: Zamarznięty strumień 04.04.14, 17:00
      l_zaraza_l napisała:

A ja myślę, że ludzie są
      > jak ten żywy strumień skryty pod martwym lodem polityki - chociaż nie całkiem
      > od polityki wolni to funkcjonują pomimo. A im głębszy i szybszy nurt tym trudni
      > ej zamarza.

Piękne porównanie, dziękuję.

Najglupsze ,co może być to obarczanie odpowiedzialnością za polityków zwykłych ludzi, choćby i popierali takowych.
      • ave.duce Re: Zamarznięty strumień 05.04.14, 10:34
        aniechto.only napisała:

> l_zaraza_l napisała:
        >
        > A ja myślę, że ludzie są
        > > jak ten żywy strumień skryty pod martwym lodem polityki - chociaż nie cał
        > kiem
        > > od polityki wolni to funkcjonują pomimo. A im głębszy i szybszy nurt tym
        > trudni
        > > ej zamarza.
        >
        > Piękne porównanie, dziękuję.

Dołączam się.

>
        > Najglupsze ,co może być to obarczanie odpowiedzialnością za polityków zwykłych
        > ludzi, choćby i popierali takowych.

A z tym to się nie zgadzam.
        • dystans4 Re: Zamarznięty strumień 05.04.14, 11:32
          Zgoda.
        • spokojny.zenek Re: Zamarznięty strumień 05.04.14, 11:38
          W obu punktach się z tobą zgadzam.
        • aniechto.only Re: Zamarznięty strumień 05.04.14, 12:21
          > > Najglupsze ,co może być to obarczanie odpowiedzialnością za polityków zwy
          > kłych
          > > ludzi, choćby i popierali takowych.
          >
          > A z tym to się nie zgadzam.

Zbyt duży skrót myślowy, co innego mi chodziło po głowie kiedy to pisałam. Faktycznie, brzmi tak,że sama ze sobą się nie zgadzam;)
          • ave.duce Re: Zamarznięty strumień 05.04.14, 15:11
            aniechto.only napisała:
            >
            > Zbyt duży skrót myślowy, co innego mi chodziło po głowie kiedy to pisałam. Fakt
            > ycznie, brzmi tak,że sama ze sobą się nie zgadzam;)

Nie wypada mi nic innego, tylko tym razem się z Tobą zgodzić :)
    • chateau Re: Zamarznięty strumień 04.04.14, 17:28
      Ładna metafora.
      Byleby wody nikt nie zatruł.
    • ex.mila Re: Zamarznięty strumień 07.04.14, 08:41

Bardzo podobnie o tym myślę. Jak kogoś zaczynają nachodzić wątpliwości czy warto być solidarnymi z Ukrainą powinien od czasu do czasu przejrzeć sobie obrazy z Majdanu. Ich siła jest niesamowita, chwilami trudno uwierzyć, że to się naprawdę wydarzyło tak niedawno.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/5,114944,15492759,Jest_porozumienie_na_Ukrainie__Majdan_zaplonal_tysiacami.html?i=22

to mam na pulpicie.

• jaroslaw2104 Będą nowe okazje... 07.04.14, 18:06
        ....do tak "pasjonujących" zdjęć.
        Faszystowsko-banderowski motłoch o sobie przypomni po 25 maja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka