adherent1 30.04.14, 09:04 Skrócić w Polsce obowiązkowy czas pracy do średniej OECD. Najlepiej gdyby skrócono obowiązkowy czas pracy do średniej UE, ale na to musimy poczekać do czasu gdy lewica będzie miała większy wpływ na rząd naszego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pis_da_deby Re: Motto na 1 Maja 2014 30.04.14, 10:07 adherent1 napisał: > Skrócić w Polsce obowiązkowy czas pracy do średniej OECD. > Najlepiej gdyby skrócono obowiązkowy czas pracy do średniej > UE, ale na to musimy poczekać do czasu gdy lewica będzie miała > większy wpływ na rząd naszego kraju. To chyba nie predko. Odpowiedz Link Zgłoś
zapijaczony_ryj A moze w ogóle z pracy zrezygnować 30.04.14, 10:14 Zamiast pracy buczeć pod pałacem! Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Krotko. 30.04.14, 10:16 Wymysl jakies motto, ktore dobrze rymuje sie z "1-Maja". I sprzedaj go specom od reklamy. Przynajmniej zrobisz cos pozytecznego dla siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
adherent1 Pomyśl o sobie. 30.04.14, 10:27 nazimno napisał: > Wymysl jakies motto, ktore dobrze rymuje sie z "1-Maja". Wymyślanie tu nic nie da. W tym motto jest więcej o twoim interesie niż zrozumiesz. No ale i wśród chłopów pańszczyźnianych byli tacy którzy byli przeciw zniesieniu pańszczyzny :-(. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Bosszzzzzeeee .... 30.04.14, 10:44 Nie martw sie o moj interes. Bo to nie Twoj interes. A, jesli nie umiesz nic wymyslic, to ja Ci nie pomoge, bo za darmo nic nie daja. PS Jesli tak swietnie czujesz sie jako chlop panszczyzniany, to nic nie zmieniaj. A Twoj pan Cie wynagrodzi. / tylko nie uruchamiaj madrosci "z grubej rury", nie psuj ludzim dnia / Odpowiedz Link Zgłoś
zapijaczony_ryj Re: Krotko. 30.04.14, 11:40 nazimno napisał: > Wymysl jakies motto, ktore dobrze rymuje sie z "1-Maja". > I sprzedaj go specom od reklamy. > Przynajmniej zrobisz cos pozytecznego dla siebie. Pierwszego maja myjemy prezesowi jaja Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: Krotko. 30.04.14, 14:57 > Pierwszego maja myjemy prezesowi jaja Ja nie jem. Wy sobie jedzcie. Odpowiedz Link Zgłoś
vladexpat Re: Motto na 1 Maja 2014 30.04.14, 10:32 adherent1 napisał: > Skrócić w Polsce obowiązkowy czas pracy do średniej OECD. > Najlepiej gdyby skrócono obowiązkowy czas pracy do średniej > UE, ale na to musimy poczekać do czasu gdy lewica będzie miała > większy wpływ na rząd naszego kraju. A może najpierw poprawić wydajność? Bo jak na razie mamy ją niemal 2 razy niższą niż Niemcy. Odpowiedz Link Zgłoś
pis_da_deby Re: Motto na 1 Maja 2014 30.04.14, 10:39 vladexpat napisał: > A może najpierw poprawić wydajność? Bo jak na razie mamy ją niemal 2 razy niższ > ą niż Niemcy. > Dlaczego mamy niższą wydajność niż Niemcy? OECD za wskaźnik wydajności pracy w poszczególnych państwach przyjęła wartość PKB na godzinę pracy. Przy takim założeniu okazuje się, że jesteśmy jednym z najmniej produktywnych narodów w Europie. Dzieje się tak, ponieważ wartość wytworzonych w Polsce dóbr i usług jest dużo niższa niż w bogatych krajach zachodnich. Załóżmy, że w Niemczech i w Polsce mamy dwie fabryki samochodów. W każdej produkuje się po 50 tys. pojazdów rocznie i w każdej pracuje 2 tys. pracowników. Różnica polega na tym, że w niemieckiej produkuje się bogato wyposażone mercedesy wyższej klasy, a w polskiej tańsze i mniejsze auta. Chociaż dane wyglądają podobnie, to wydajność fabryki niemieckiej pod względem wartości wyprodukowanych towarów będzie dużo wyższa niż w polskiej fabryce. www.bankier.pl/wiadomosc/Czy-to-prawda-ze-Polacy-pracuja-niewydajnie-2522556.html Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno loranyboskie, jakie madrosci... 30.04.14, 10:47 Zwlaszcza ten smrodek belfersko-dydaktyczny o samochodach rozbawia do lez. Ludzie zajmujacy sie na tym poziomie "wydajnoscia" powinni zajac sie dojeniem krow na akord. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: loranyboskie, jakie madrosci... 30.04.14, 10:52 Wincenty Pstrowski ten to mial wydajnosc,sentymenty widocznie jeszcze zostaly, niektorym Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno niestety... 30.04.14, 10:58 ...liczba machniec lopata w jednostce czasu swiadczy jedynie o zdrowiu nia machajacego. I o niczym wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
vladexpat Re: niestety... 30.04.14, 13:20 nazimno napisał: > ...liczba machniec lopata w jednostce czasu swiadczy jedynie o zdrowiu nia mach > ajacego. > I o niczym wiecej. Odczuwam lekką schizofrenię w twoich wypowiedziach. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno A ja odczuwam, ze kpin nie lapiesz. 30.04.14, 14:12 Ale za to, byc moze, machac lopata potrafisz. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Motto na 1 Maja 2014 30.04.14, 15:07 Czyli, krótko mówiąc, mamy zbyt mało nowoczesną gospodarkę, żeby zarabiać tyle, co na zachodzie. Innowacyjności zaś na pewno nie służy ograniczanie czasu pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Tak. Mamy gospodarke "prosta". 30.04.14, 16:35 W Polsce nie istnieje np. przemysl polprzewodnikowy. I wiele innych dziedzin lezy odlogiem. Mozna do tego dazyc, ale to wymaga perspektywicznego myslenia wszystkich, ktorzy moga miec wplyw na stymulacje kierunkow rozwoju gospodarki. Niestety takiej klasy politycznej w Polsce brak. Juz niektore "otwarte dyskusje" sa na takim poziomie merytorycznym, ze ktos, kto rzeczywiscie ma cos do powiedzenia, nie ma na to ochoty. I tyle tych lamentow. Odpowiedz Link Zgłoś
adherent1 Re: Motto na 1 Maja 2014 30.04.14, 10:45 vladexpat napisał: > A może najpierw poprawić wydajność? Bo jak na razie > mamy ją niemal 2 razy niższą niż Niemcy. Nie da rady zwiększyć wydajności pracy wydłużając jej czas :-( Patrz: serwer1350162.home.pl/autoinstalator/wordpress5/wp-content/uploads/2013/06/121.png Niemcy właśnie dla tego mają większą wydajność że wymusili ją skracając czas pracy o 1/4 w stosunku do Polski. Patrz: stats.oecd.org/Index.aspx?DatasetCode=ANHRS Przyczyniły się do tego reformy lewicowego wtedy polityka SPD Schroedera tak dzisiaj postponowanego przez nasze media. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Sam nie wierzysz w to, co napisales. 30.04.14, 10:56 Wydajnosc pracy analizowana sztucznie przez dyletantow prowadzi do calkowicie blednych wnioskow i porownan na miare malego Kazia w wielkim banku. Najwazniejszym czynnikiem sukcesu niemieckiego eksportu jest poziom technologiczny oferowanych na swiatowym rynku produktow o wyjatkowo szerokim spektrum funkcjonalnym w zastosowaniach przemyslowych. Dotyczy to tak roznorodnych dziedzin przemyslu, ze wyliczanie tego wszystkiego jest bez sensu, zwlaszcza na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
adherent1 Re: Sam nie wierzysz w to, co napisales. 30.04.14, 11:49 nazimno napisał: > Wydajnosc pracy analizowana sztucznie przez dyletantow prowadzi do > calkowicie blednych wnioskow i porownan na miare malego Kazia w > wielkim banku. No właśnie :-(. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Nigdy nie zrozumiesz wlasnych bredni. 30.04.14, 12:24 Usilujesz tylko byc blyskotliwym Kaziem. Odpowiedz Link Zgłoś
vladexpat Re: Sam nie wierzysz w to, co napisales. 30.04.14, 13:29 nazimno napisał: > Wydajnosc pracy analizowana sztucznie przez dyletantow prowadzi do calkowicie b > lednych wnioskow i porownan na miare malego Kazia w wielkim banku. > > Najwazniejszym czynnikiem sukcesu niemieckiego eksportu jest poziom technologic > zny > oferowanych na swiatowym rynku produktow o wyjatkowo szerokim spektrum funkcjon > alnym > w zastosowaniach przemyslowych. > > Dotyczy to tak roznorodnych dziedzin przemyslu, ze wyliczanie tego wszystkiego > jest bez sensu, zwlaszcza na tym forum. > Bo wydajność pracy nie liczy się w wydatkowanych kaloriach czy w ilości przełożonych cegieł. Liczy się w wytworzonej w danym czasie pracy wartości (a wartość jest weryfikowana przez rynek). Dlatego właśnie wydajność zaawansowanej gospodarki niemieckiej jest tak wysoka. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Sam nie wierzysz w to, co napisales. 30.04.14, 13:56 nazimno napisał: > Wydajnosc pracy analizowana sztucznie przez dyletantow prowadzi do calkowicie b > lednych wnioskow i porownan na miare malego Kazia w wielkim banku. > > Najwazniejszym czynnikiem sukcesu niemieckiego eksportu jest poziom technologic > zny > oferowanych na swiatowym rynku produktow o wyjatkowo szerokim spektrum funkcjon > alnym > w zastosowaniach przemyslowych. Ale żeby to osiągnąć to trzeba mieć silny rodzimy przemysł i państwo musi mieć możliwość oddziaływania na niego. W żadnym kraju z neoliberalnym wolnym rynkiem i dziką prywatyzacją nie zbudowano dobrobytu. Te kraje które po IIWŚ osiągały sukces (kraje komunistyczne, Korea Południowa, ostatnio Chiny) robiły to dzięki gospodarce planowej i państwowej kontroli ograniczającej samowolkę ekonomiczną i wrogie przejęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
pis_da_deby Re: Motto na 1 Maja 2014 30.04.14, 11:54 adherent1 napisał: >> Niemcy właśnie dla tego mają większą wydajność że wymusili ją > skracając czas pracy o 1/4 w stosunku do Polski. Stosunek sredniego taryfowego czasu pracy w Niemczech i Polsce jest 1: 1,06 wiec ta 1/4 wynika tylko z blednej interpretacji danych > > Przyczyniły się do tego reformy lewicowego wtedy polityka SPD > Schroedera tak dzisiaj postponowanego przez nasze media. Sukcesem Schroedera bylo uelastycznienie rynku pracy ale kto w Polsce chce slyszec o "umowach smieciowych" ? Odpowiedz Link Zgłoś
adherent1 Re: Motto na 1 Maja 2014 30.04.14, 12:12 pis_da_deby napisał: > Stosunek sredniego taryfowego czasu pracy w Niemczech i Polsce > jest 1: 1,06 wiec ta 1/4 wynika tylko z blednej interpretacji danych Interpretacja danych oczywiście musi być zgodna z logiką, jednak ważniejsze jest przyjmowanie do porównań stałego źródła. Od dłuższego czasu najbardziej popularnym źródłem są statystyki OECD. Szkoda że nie UE :-(. Nie wiem na jakim źródle opierasz porównanie czasów pracy 1: 1,06 (przyznaj że dziesiąte części łatwiej uznać za nieistotne). Zgodzę się z jednym co do efektywność wykorzystania czasu pracy w Niemczech jest znacznie wyższa. Stąd często można spotkać opinię że w Niemczech jest w pracy ciężej, należy zapomnieć o kawie czy posiłku. Zdaje się nie wlicza się tam przerw śniadaniowych do czasu pracy. Zresztą tutaj jest chyba wielu co potrafią lepiej opisać pracę w Niemczech. No i przed wszystkim przyjmijmy że do pracy nie należy zmuszać ale i nie można jej zakazać co powoduje iż stosunki pracy u Niemców są bardziej przyjazne ludziom (wiem z opowiadania). Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Nie publikuj tych bzdur. 30.04.14, 12:27 Usprawiedliwia Cie tylko to, ze sam przyznajesz, iz: "(wiem z opowiadania)". "I to by bylo na tyle" (taki cytat z pewnego satyryka) Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Poczytaj sobie o przerwie sniadaniowej. 30.04.14, 12:30 www.helpster.de/fruehstueckspause-im-arbeitsrecht-beanspruchen-sie-sie-so_89206 PS Nie mam czasu, aby to tlumaczyc na jezyk polski Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Poczytaj sobie o przerwie sniadaniowej. 30.04.14, 13:10 nazimno napisał: > > > www.helpster.de/fruehstueckspause-im-arbeitsrecht-beanspruchen-sie-sie-so_89206 > PS > Nie mam czasu, aby to tlumaczyc na jezyk polski Mi też nie chce się tego czytać ani tłumaczyć. U mnie urzędnicy pracują 8 godzin, od ósmej do siedemnastej. Od dwunastej do trzynastej jest przerwa obiadowa nieplatna. Robotnicy mają w tym czasie pół godziny przerwy w której tylko 15 minut idzie na koszt pracodawcy. Jeżeli chodzi o wydajność pracy to nikt mi nie powie, że Polacy nie potrafią dobrze i wydajniej pracować. Tutaj są bardzo cenieni. Sam mogę obserwować ich prace. Na przeciwko mojego apartamentu Polacy budują dom. Zasuwają jak małe samochodziki. Będąc na wakacjach w PL obserwowałem rownież polskich murarzy. Pracowali jak żułwie o jakości nie wspomnę. Wydaje mi się, że tutaj chodzi o motywację. Pracując w krajach Starej Europy zarabiasz mniej niż tubylcy, ale po przeliczeniu na złotego jest to niezła sumka w porównaniu z zarobkami w PL. Skrócenie czasu pracy TAK, ale za tą samą prace (ilośc/jakość). Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Poczytaj sobie o przerwie sniadaniowej. 30.04.14, 13:17 na wesolo w temacie murarzy www.youtube.com/watch?v=ak21aGykKfk Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Poczytaj sobie o przerwie sniadaniowej. 30.04.14, 13:48 szwampuch58 napisał: > na wesolo w temacie murarzy > www.youtube.com/watch?v=ak21aGykKfk Dobre :))) Odpowiedz Link Zgłoś
pis_da_deby Re: Motto na 1 Maja 2014 02.05.14, 11:04 adherent1 napisał: > Nie wiem na jakim źródle opierasz > porównanie czasów pracy 1: 1,06 (przyznaj że dziesiąte części > łatwiej uznać za nieistotne). W Niemczech sredni taryfowy czas pracy to 37.7 godzin na tydzien www.arbeitgeber.de/www%5Carbeitgeber.nsf/res/kompakt-Arbeitszeit.pdf/$file/kompakt-Arbeitszeit.pdf W Polsce 40 40:37,7 = 1,06 Odpowiedz Link Zgłoś
adherent1 Re: Motto na 1 Maja 2014 02.05.14, 11:23 pis_da_deby napisał: > W Niemczech sredni taryfowy czas pracy to 37.7 godzin na tydzien > rel="nofollow">www.arbeitgeber.de/www%5Carbeitgeber.nsf/res/kompakt-Arbeitszeit.pdf/$file/kompakt-Arbeitszeit.pdf Myślę że należy wykorzystywać jednakowe, stałe, obiektywne źródła, Najlepiej do tego nadają się dane organów statystycznych OECD albo UE. Trudno śledzić publikacje nawet rządowe w poszczególnych krajach. Choć i do danych OECD też można mieć zastrzeżenia - nikt mi nie wmówi że przeciętny czas pracy w Grecji liczony wg metodologii OECD jest dłuższy niż w Polsce. Co do danych które podałeś w RP dopiero w Służbie Zdrowia osiągnięto ustawowy czas pracy 37,5% ale nie jest egzekwowany. Ciekawy jestem jaki jest ten czas pracy w SZ Niemiec. Odpowiedz Link Zgłoś
pis_da_deby Re: Motto na 1 Maja 2014 02.05.14, 11:46 adherent1 napisał: > Ciekawy jestem jaki jest ten czas pracy w SZ Niemiec. 38,5 do 42 godzin tygodniowo Die Arbeitszeiten sind tariflich unterschiedlich geregelt. Beispiels¬weise beträgt laut TVöD-K und TVöD-B die Wochenarbeitszeit inden westdeutschen Gemeinden 38,5 Stunden, beim Bund 39Stunden und in den Gemeinden Ostdeutschlands 40 Stunden. Der TV-Ärzte sieht bundesweit eine Arbeitszeit von 40 Wochen¬stunden in kommunalen Krankenhäusern und von 42 Stundenin Universitätskliniken vor. www.destatis.de/DE/Publikationen/Thematisch/VerdiensteArbeitskosten/Tarifverdienste/TarifinformationenGesundheitswesenPDF_0160011.pdf?__blob=publicationFile Odpowiedz Link Zgłoś
adherent1 Re: Motto na 1 Maja 2014 02.05.14, 12:09 pis_da_deby napisał: > adherent1 napisał: > > Ciekawy jestem jaki jest ten czas pracy w SZ Niemiec. > 38,5 do 42 godzin tygodniowo Znaczy się, z czasem nasza SZ będzie bardziej profesjonalna, zapewni lepszą opiekę pacjentom - jeżeli brać pod uwagę: serwer1350162.home.pl/autoinstalator/wordpress5/wp-content/uploads/2013/06/121.png Odpowiedz Link Zgłoś
vladexpat Re: Motto na 1 Maja 2014 30.04.14, 13:25 adherent1 napisał: > vladexpat napisał: > > A może najpierw poprawić wydajność? Bo jak na razie > > mamy ją niemal 2 razy niższą niż Niemcy. > Nie da rady zwiększyć wydajności pracy wydłużając jej czas :-( Niemcy najpierw podnieśli wydajność gospodarki do niewyobrażalnych niegdyś poziomów a dopiero potem zaczęli skracać czas pracy. Co i tak nie zmienia faktu, że pomimo krótkiego roboczego tygodnia i mnóstwa świąt mają jedno z najwyższych PKB per capita na świecie. I to nie z powodu posiadanych złóż ropy czy gazu. Obawiam się, że w Polsce skrócenie tygodniowego czasu pracy może co najwyżej skutkować przejściowym zmniejszeniem bezrobocia. Odpowiedz Link Zgłoś
pis_da_deby Re: Motto na 1 Maja 2014 30.04.14, 14:04 vladexpat napisał: > Co i tak nie zmienia faktu, że > pomimo krótkiego roboczego tygodnia i mnóstwa świąt .... www.schulferien.org/Feiertage/Feiertage_Hamburg.html www.kalendarzswiat.pl/swieta/wolne_od_pracy/2014 Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Motto na 1 Maja 2014 30.04.14, 14:10 pis_da_deby napisał: > vladexpat napisał: > > > Co i tak nie zmienia faktu, że > > pomimo krótkiego roboczego tygodnia i mnóstwa świąt .... > > www.schulferien.org/Feiertage/Feiertage_Hamburg.html > www.kalendarzswiat.pl/swieta/wolne_od_pracy/2014 > :)) Jeszcze dojdzie dzień kanonizacji Wojtyły. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Motto na 1 Maja 2014 30.04.14, 14:20 Juz mozna pracować na 1/8 etatu aby bezrobocie zmniejszyć ( statystycznie) Odpowiedz Link Zgłoś
adherent1 Re: Motto na 1 Maja 2014 30.04.14, 15:34 vladexpat napisał: > Niemcy najpierw podnieśli wydajność gospodarki do niewyobrażalnych > niegdyś poziomów a dopiero potem zaczęli skracać czas pracy. Co i tak > nie zmienia faktu, żepomimo krótkiego roboczego tygodnia i mnóstwa > świąt mają jedno z najwyższych PKB per capita na świecie. Wydaje się że oba zjawiska (tj wzrost wydajności, skracanie czasu pracy) musiały iść w parze (równolegle). Nie da się decyzją jednorazową skrócić czasu pracy o 1/4 bo to by przyniosło zły skutek. Na pewno uwarunkowania kulturalne i historyczne u Niemców ułatwiły i skracanie czas pracy i przyśpieszony rozwój gospodarczy. Jednak krótszy czas pracy mają pracujący prawie w całej UE. Uzasadnione jest to chociaż przywołanym serwer1350162.home.pl/autoinstalator/wordpress5/wp-content/uploads/2013/06/121.png Przed skracaniem czasu pracy nie uciekniemy bo takie są prawidła rozwoju. Zaznaczam skracanie czasu pracy stworzy dodatkowy czas do dyspozycji który wielu wykorzysta też na pracę. Jednak dzisiaj różnicę w obowiązkowym czasie pracy w Polsce i w UE jest porównywalna do różnicy w czasach gdy znoszono w Polsce pańszczyznę. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Motto na 1 Maja 2014 30.04.14, 15:37 Przejdź na 1/2 etatu i sam sobie prace skrócisz. Po co inych chcesz uszczęsliwiac na siłę? Odpowiedz Link Zgłoś
wiosnaludzikow Re: Motto na 1 Maja 2014 30.04.14, 19:20 > Przyczyniły się do tego reformy lewicowego wtedy polityka SPD > Schroedera tak dzisiaj postponowanego przez nasze media. Niemcy też go posponują. Obsobaczają przy byle okazji. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Motto na 1 Maja 2014 30.04.14, 13:53 vladexpat napisał: > A może najpierw poprawić wydajność? Bo jak na razie mamy ją niemal 2 razy niższ > ą niż Niemcy. No to niech podniosą w Polsce zarobki tak byśmy zarabiali na tyle na ile pracujemy, czyli tylko dwa razy mniej od Niemców, wtedy pomyślimy o zwiększeniu wydajności. Druga sprawa że od podnoszenia wydajności są managerowie, jeśli sobie nie radzą to oni powinni mieć w pierwszej kolejności obniżane płace. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Motto na 1 Maja 2014 30.04.14, 15:11 > No to niech podniosą w Polsce zarobki tak byśmy zarabiali na tyle na ile pracujemy, czyli tylko > dwa razy mniej od Niemców, wtedy pomyślimy o zwiększeniu wydajności. Poprzednik usiłował Ci wytłumaczyć, że nie tędy droga i podnoszenie płac bez zwiększenia wydajności niczego nie zmieni. Tym bardziej, że ta niższa wydajność nie zawsze wynika z tego, że ktoś się opierdziela. Czasem wręcz przeciwnie - wykonuje fizycznie cięższą pracę. Wciąż jednak chodzi o to, że Niemiec w godzinę zbierze trzy marchwie z pola, a Polak jedną, nawet jak się urobi po pachy. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno I tu sie mylisz, drogi ekspercie. 30.04.14, 15:16 Dokladnie tu: "że Niemiec w godzinę zbierze trzy marchwie z pola, a Polak jedną, nawet jak się urobi po pachy." Gdyby nie Polacy, Niemcy nie mieliby szparagow w sezonie: www.rbb-online.de/wirtschaft/beitrag/rc/Ernte_Brandenburg_Spargel_Erntehelfer_Osteuropa.html Niemiecki robotnik przychodzi do pracy i na trzeci dzien przysyla zwolnienie od lekarza. Schylac sie nie ma sily. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno A tutaj masz jedno z ogloszen: 30.04.14, 15:22 arbeitsvermittlungkonik.de/saisonarbeitskrafte-aus-polen PS Tak czy inaczej Twoj marchewkowy plan legl w gruzach. Odpowiedz Link Zgłoś
pis_da_deby Re: A tutaj masz jedno z ogloszen: 30.04.14, 15:33 nazimno napisał: > Tak czy inaczej Twoj marchewkowy plan legl w gruzach. Szparagi i marchew to nie to samo www.youtube.com/watch?v=3K0x41-wmBM Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Ja sobie kpilem. 30.04.14, 15:38 O kombajnach do takich zbiorow wie kazde dziecko. To, ze niemieccy bezrobotni skierowani do pracy na roli, natychmiast choruja bylo wielokrotnie ilustrowane reportazami w niemieckich telewizjach. Tak wiec polscy robotnicy rolni maja w Niemczech wysokie notowania. I o to mi chodzilo. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Ja sobie kpilem. 30.04.14, 15:41 Choruja bo im za to płacą . Tylko głupek nie choruje przy tych mozliwościach:-) Odpowiedz Link Zgłoś
pis_da_deby Re: Ja sobie kpilem. 30.04.14, 16:11 volupte napisał: > Choruja bo im za to płacą . Nie placa. Mozesz chorowac i masz prawo do urlopu ale jedno i drugie bezplatnie. Swoje godziny musisz odpracowac. Odpowiedz Link Zgłoś
pis_da_deby Re: Ja sobie kpilem. 30.04.14, 16:03 nazimno napisał: > > Tak wiec polscy robotnicy rolni maja w Niemczech wysokie notowania. I o nich rowniez coraz trudniej bo w miare jak sie w Polsce coraz lepiej zarabia przebitka jest taka, ze juz sie przestaje oplacac. Szansa jeszcze w Rumunach i Bulgarach. Ich tez sie ceni bo sa. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Ja sobie kpilem. 02.05.14, 08:26 > Tak wiec polscy robotnicy rolni maja w Niemczech wysokie notowania. I o to mi chodzilo. Świetnie, brawo, super, zajebiście. Polscy robotnicy w Niemczech! A co ja napisałem innego? Ach tak, pan inteligent nie zrozumiał, że pisząc "Niemiec" nie mam na myśli "Niemiec niezależnie od kraju, w jakim pracuje", tylko o "pracownik w Niemczech". Moja wina, że nie przewidziałem, że tacy jak ty też czasem mnie czytają. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Ja sobie kpilem. 02.05.14, 09:18 Biedactwo sie poirytowalo... I wali ten swoj leksykalno-rozumkowy smrodek. / typowy dla belkotliwego pismactwa/ Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Motto na 1 Maja 2014 30.04.14, 16:09 > No to niech podniosą w Polsce zarobki tak byśmy zarabiali na tyle na ile pracuj > emy, czyli tylko dwa razy mniej od Niemców, wtedy pomyślimy o zwiększeniu wydaj > ności. > Ceny rownież niemieckie chcesz. U mnie robotnik zarabia dużo wiecej niż w PL, ale płaci na utrzymanie 4x wiecej niż polski robotnik. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Powiedz im, ile kosztuje wynajecie mieszkania. 30.04.14, 16:23 Zarobki netto rozlozyc trzeba na inne spektrum kosztow bytowania. I wtedy wiele powierzchownych porownan bierze ostro w leb. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Powiedz im, ile kosztuje wynajecie mieszkania 30.04.14, 17:35 Zależy jakie i gdzie. Za ruderę może zapłacisz 250€ minimum + woda, gaz, elektryczność. Poza miastem jest taniej. Jakieś trzy lata temu wynajmowałem dom 4 sypialnie, garaż ogród płaciłem jakieś 700. Teraz za 110m2 apartament 2 sypialnie płacę razem z kosztami: winda, sprzątanie klatki schodowej i podziemnego garażu oraz pielęgnacja przylegającego ogrodu płace 900€. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Powiedz im, ile kosztuje wynajecie mieszkania 30.04.14, 19:03 W Warszawie nie jest taniej. np. 50m2 średnio 2000zł w budynkach po 2000r. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Motto na 1 Maja 2014 30.04.14, 11:35 ... a nie lepiej by było całkiem "znieść pracę"??? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Motto na 1 Maja 2014 30.04.14, 12:28 sclavus napisał: > ... a nie lepiej by było całkiem "znieść pracę"??? Oraz podwyższyć pensje. S. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Nic prostszego. 30.04.14, 12:33 Zostan fikcyjnym, etatowym "doradca" w jakims biurze jakiegos polityka. Praca nie jest w zasadzie wymagana, natomiast honoraria sa - niczego sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Motto na 1 Maja 2014 30.04.14, 13:58 snajper55 napisał: > sclavus napisał: > > > ... a nie lepiej by było całkiem "znieść pracę"??? > > Oraz podwyższyć pensje. Może mi w końcu opowiesz na pytanie, czy osobnikowi który jest tutaj opiekunem jednego z forów przystoi takie prymitywne trollowanie, jakie tu na każdym kroku uprawiasz? Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Motto na 1 Maja 2014 30.04.14, 14:35 strasznie to dziwne, kiedy troll chce wmówić komuś trollowanie... - strasznie!!! *** uFielbiam tÓŁmaństFo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
adherent1 Re: Motto na 1 Maja 2014 01.05.14, 12:54 tornson napisał: > Może mi w końcu opowiesz na pytanie, czy osobnikowi który jest tutaj > opiekunem jednego z forów przystoi takie prymitywne trollowanie, jakie > tu na każdym kroku uprawiasz? Daj spokój :-(. Zauważ że wielu woli tutaj znosić trolli, niż pisać na forum Praca które właśnie chyba przez wymienionego stało się forum dla indywidualnych roszczeniowców :-(. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Motto na 1 Maja 2014 30.04.14, 13:56 sclavus napisał: > ... a nie lepiej by było całkiem "znieść pracę"??? A nie lepiej byłoby milczeć jeśli niema się do powiedzenia nic poza durackim trollowaniem? Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Motto na 1 Maja 2014 30.04.14, 14:33 Jeśli o trollowanie i wypisywanie debilizmów chodzi - jesteś na podium!! Tak ot, sobie penderolnąć: zmniejszyć czas pracy - to jest trollowanie a ktoś kto próbuje tezy bronić (z tytułu czysto ideologicznego), staje się naddtrollem ... mój ty, ideologicznie infantylny... Odpowiedz Link Zgłoś
pis_da_deby Re: Motto na 1 Maja 2014 30.04.14, 14:43 sclavus napisał: > Jeśli o trollowanie i wypisywanie debilizmów chodzi - jesteś na podium!! > Tak ot, sobie penderolnąć: zmniejszyć czas pracy - to jest trollowanie a > ktoś kto próbuje tezy bronić (z tytułu czysto ideologicznego), staje si > ę naddtrollem ... mój ty, ideologicznie infantylny... Na uspokojenie nerwow www.masterofmalt.com/whiskies/the-macallan/the-macallan-ruby-1824-series-whisky/ Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Znacznie skuteczniejsze bedzie: 30.04.14, 15:04 www.vismaya-maitreya.pl/naturalne_leczenie_olej_rycynowy.html Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Znacznie skuteczniejsze bedzie: 30.04.14, 16:46 obie propozycje - twoja i nazimno - są ekstra dla tornsona... ... do zastosowania jednoczesnego :D Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Masz na mysli ... 30.04.14, 17:02 ..."uruchomienie obu koncow przewodu" ? Oby tylko pacjent wytrzymal. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Masz na mysli ... 30.04.14, 21:31 Ciekawe by było uruchomienie pierwszego i przytkanie drugiego... Odpowiedz Link Zgłoś
adherent1 Re: Motto na 1 Maja 2014 30.04.14, 15:16 pis_da_deby napisał: > Na uspokojenie nerwow > rel="nofollow">www.masterofmalt.com/whiskies/the-macallan/the-macallan-ruby-1824-series-whisky/ Nie daj się prowokować, nawet gdy szukamy dobrych rozwiązań zaraz się znajdą jacyś wszystko wiedzący którzy nawet za cenę szkodzenia sobie uciekają się do argumentów ad personam :-(. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Motto na 1 Maja 2014 30.04.14, 15:18 sclavus napisał: > Jeśli o trollowanie i wypisywanie debilizmów chodzi - jesteś na podium!! Tylko wtedy gdyby rywalizowała jedynie nasza dwójka, wtedy rzeczywiście zająłbym drugie miejsce na podium. > Tak ot, sobie penderolnąć: zmniejszyć czas pracy - to jest trollowanie a > ktoś kto próbuje tezy bronić (z tytułu czysto ideologicznego), staje si > ę naddtrollem ... mój ty, ideologicznie infantylny... To nie jest trollowanie, tylko jak najbardziej rozsądna propozycja, upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/64/Yearly_working_time_2004.jpg a jak twierdzisz inaczej to uzasadnij to zamiast głupkowato trollować. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Motto na 1 Maja 2014 30.04.14, 18:00 ... Francja, ładnych parę lat temu, przeszła na 35 godzinny tydzień (z 39 godzinnego) - miało to obniżyć bezrobocie... GooFno obniżyło - wprowadziło tylko burdel i wzrosła znacząco liczba nadgodzin... Od tamtego czasu, kolejne rządy manipulowały na różny sposób tym 35 godzinnym tygodniem i to zarówno prawicowe, jak i lewicowe tak, że gooFno z niego zostało a spory w zakładach pracy zostały... szczególnie w sektorze państwowym... Ktoś napisał, że najpierw wydajność w górę a później ewentualne obniżanie czasu pracy... i to nie z powodów ideolo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
adherent1 Re: Motto na 1 Maja 2014 30.04.14, 18:30 sclavus napisał: > ... Francja, ładnych parę lat temu, przeszła na 35 godzinny tydzień > (z 39 godzinnego) - miało to obniżyć bezrobocie... GooFno obniżyło - > wprowadziło tylko burdel i wzrosła znacząco liczba nadgodzin... To dziwne, może ktoś z Francji się wypowie? Czytałem tutaj informację że nadgodziny przynajmniej w administracji francuskiej są zabronione. Także ktoś wypowiadał się, iż mają mieć wydłużony obowiązkowy czas pracy - nic takiego się nie stało. Warto by to zweryfikować. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Motto na 1 Maja 2014 30.04.14, 18:45 Urzędnicy nigdzie nie mają nadgodzin. On chyba miał na myśli robotników. Odpowiedz Link Zgłoś
adherent1 Re: Motto na 1 Maja 2014 30.04.14, 20:57 pies_na_czarnych napisała: > Urzędnicy nigdzie nie mają nadgodzin. On chyba miał na myśli robotników. Być może. Może ktoś znający tamtejsze realia się autorytatywnie wypowie. Jednak ciekawie by wyglądała sprawa wzrostu wydajności pracy w naszej administracji :-) Skracamy czas pracy w administracji rządowej i samorządowej sukcesywnie, z 40 do 35 godzin. Oczywiście obniżamy też wynagrodzenie o ekwiwalent skróconego czasu. Zaoszczędzi się masę pieniędzy z naszych przecież podatków. Oczywiście na dłuższy okres blokujemy wzrost zatrudnienia. Ciekawy jestem czy analitycy zaliczyli by to do wzrostu wydajności w całej gospodarce :-). W budżecie znacznie zmalała by kwota tzw wydatków "sztywnych". Przecież efekt był by o wiele lepszy niż redukcja zatrudnienia o 10 % przeprowadzona (?) przez premiera Tuska. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Motto na 1 Maja 2014 30.04.14, 23:25 Nie łącz skrócenia czasu pracy z obniżeniem zarobków. Pracownik ma wykonać tą samą pracę w krótszym czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
adherent1 Re: Motto na 1 Maja 2014 01.05.14, 00:48 pies_na_czarnych napisała: > Nie łącz skrócenia czasu pracy z obniżeniem zarobków. > Pracownik ma wykonać tą samą pracę w krótszym czasie. Oczywiście płaca należy się i jest za wykonaną pracę. Tylko kiedy w naszym kraju uznamy że administracja to forma, rodzaj usług :-(. Mnie bardziej chodziło o bezmyślne polecenie Tuska dotyczące zwolnienia 10% urzędników by oszczędzić pieniądze. Rozsądniejszym było by skrócić czas pracy wszystkim o 8 % i zmniejszyć o tyle płace. Przynajmniej urzędnicy mieli większy komfort i nie patrzyli przez jakiś czas na siebie wilkiem (jak na konkurentów). Nic z polecenia premiera nie wyszło a straty w morale spore. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Motto na 1 Maja 2014 01.05.14, 09:58 U mnie załatwiają to inaczej. Idących na emerytury nie zastępuje się nowymi urzędnikami. Wilk syty i owca cała. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Motto na 1 Maja 2014 02.05.14, 08:30 > Mnie bardziej chodziło o bezmyślne polecenie Tuska dotyczące zwolnienia 10% urzędników by > oszczędzić pieniądze. Rozsądniejszym było by skrócić czas pracy wszystkim o 8 % i zmniejszyć > o tyle płace. Ustawa była bezmyślna, bo nie uwzględniała zróżnicowania w administracji. Czy zajmujesz się informatyką, czy księgowością, czy to ministerstwo, czy agencja, to i tak podlegasz pod planowane zwolnienia. To samo jest z ograniczaniem czasu pracy. Są miejsca, w których nikt tego nie zauważy. W innych sprawi kłopoty - i urzędnikom, i obywatelom. Takie grzebanie bez jakiegokolwiek zagłębienia się w praktykę jest bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Motto na 1 Maja 2014 30.04.14, 21:10 adherent1 napisał: > To dziwne, może ktoś z Francji się wypowie? > Czytałem tutaj informację że nadgodziny przynajmniej w administracji > francuskiej są zabronione. Także ktoś wypowiadał się, iż mają mieć > wydłużony obowiązkowy czas pracy - nic takiego się nie stało. > Warto by to zweryfikować. Mało tego! Ja tu na forum czytałem jednego kolesia wielce wzburzonego tym że pracownicy we Francji nie mogą odbierać po pracy telefonów służbowych, po przetłumaczeniu z neoliberalnego bełkotu na ludzki wyszło że poprostu zabronione jest zawracanie dupy pracownikowi gdy ten jest po pracy, jak co to trzeba mu liczyć nadgodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Motto na 1 Maja 2014 30.04.14, 16:18 Skrócić w Polsce obowiązkowy czas pracy do średniej OECD. dlaczego do średniej ? nie lepiej do minus 3 , przecież my naród wybrany, manna się należy jak pisu micha. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Motto na 1 Maja 2014 30.04.14, 16:19 Praca juz jest zbedna :-)www.bankier.pl/wiadomosc/Samochod-Google-wyjechal-na-ulice-miasta-Bez-kierowcy-3112220.html?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=dziennik Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Motto dla pomysłu czerwonych pelikanów 30.04.14, 16:31 www.bankier.pl/wiadomosc/Dlaczego-rowna-placa-minimalna-w-calej-Unii-to-zly-pomysl-3111523.html?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=dziennik Pomysl wspaniały , ale w oczach pomysłodawcy i socjalistycznych marzycieli. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Motto dla pomysłu czerwonych pelikanów 30.04.14, 17:45 Nie przejmuj sie ponieważ Polska nie będzie brana pod uwagę jeżeli to wprowadzą ponieważ nie macie euro, a wasze ceny sa i tak czterokrotnie niższe niż w krajach starej Europy. BTW ten artykuł to stek bzdur nie pokrywających się z prawdą. Wg autora w Hiszpanii min płaca to 800€. Jeżeli tak jest to ja jestem księdzem. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Motto dla pomysłu czerwonych pelikanów 30.04.14, 17:55 Czym mam sie przejmować? Komuszymi mrzonkami? Licze ze napiszesz jaka jest min. ustawowa płaca w Hiszpanii .www.hiszpania-apartamenty.pl/przewodnik-po-hiszpanii,placa-minimalna-w-hiszpanii,676.hłtml z tego ze sie pomylił czy uzyskał inne dane wnosisz ze stek bzdur? Napisz lepiej:-) Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Motto dla pomysłu czerwonych pelikanów 30.04.14, 17:56 www.hiszpania-apartamenty.pl/przewodnik-po-hiszpanii,placa-minimalna-w-hiszpanii,676.html Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Motto dla pomysłu czerwonych pelikanów 30.04.14, 18:47 PrzecYtaj mój post ze zrozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Motto dla pomysłu czerwonych pelikanów 30.04.14, 18:58 No tak , jesteś księdzem:-) Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Oni te głupie czterdzieści parę kat dłużej 30.04.14, 18:10 na swój dobrobyt od nas pracowali. Prawie pół wieku rządów lewicy zrobiło swoje. Obecna lewica od tej z PRL różni się tylko tym, że tamta miała monopol władzy. Tylko tym i niczym więcej. Stąd te tęsknoty za "radzieckimi" ledwie skrywane przez towarzyszy z SLD M. Odpowiedz Link Zgłoś
adherent1 Tam reformy przeprowadzała lewica! 30.04.14, 18:53 mariner4 napisał: > Prawie pół wieku rządów lewicy zrobiło swoje. Obecna lewica > od tej z PRL różni się tylko tym, że tamta miała monopol władzy Reformy czasu pracy z 46 godzin w dół w "starej" UE wprowadzały rządy lewicowe. Od czasu ~ 1980 roku. Wydaje się że inaczej rozumiesz pojęcia konserwatyści (prawica), lewica. Proponuję przeczytać: deser.pl/deser/1,111857,11094831,Kto_jest_inteligentniejszy__konserwatysci_czy_lewicowcy_.html Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Tam reformy przeprowadzała lewica! 30.04.14, 19:00 W Kanadzie lewicowośc znaczy co innego niz w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Dobrze rozumiem, tylko trzeba sięgnąć 02.05.14, 09:27 źródeł. "Każda władza deprawuje, a władza absolutna deprawuje absolutnie". W PRL lewica miała władzę absolutną i tyle. Reszta to tylko konsekwencje tego faktu. Zachodnia lewica musiała brać udział w grze wyborczej, liczyć się z opozycją, co jakiś czas sama być w opozycji. Kiedy rządzi prawica ( nie mylić z tzw polską "prawicą". Mam na myśli prawicę ekonomiczna.), to naprawia gospodarkę. ( np Thatcher w UK). Potem lewica rozdaje to wszystko i znów prawica naprawia gospodarkę i tak w kółko. W sumie wszystko idzie do przodu. M. Odpowiedz Link Zgłoś
adherent1 Re: Dobrze rozumiem, tylko trzeba sięgnąć 02.05.14, 10:51 mariner4 napisał: > "Każda władza deprawuje, a władza absolutna deprawuje absolutnie". > W PRL lewica miała władzę absolutną i tyle. To jest patrzenie na tyłu, na historię. Oczywiście każdy rozsądny człowiek który żył by przed I WŚ był by komunistą, człowiek który żył przed II WŚ był by socjalistą. Człowiek myślący po II WŚ ma poglądy lewicowe. Jednak o tym należy rozmawiać w innym wątku. Tutaj dyskutujemy (chyba) jak wprowadzić normy(?) zasady(?) czasu pracy obowiązujące w krajach OECD a jeszcze lepiej w UE do Polski. Jak pokazuje życie na prawicę nie ma co liczyć, co najwyżej można na niej wymuszać. Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: Motto na 1 Maja 2014 30.04.14, 23:18 Czemu do średniej? Weźmy za wzór Szwajcarię, są bogaci jak diabli, ustawowy czas pracy to u nich 45 godzin tygodniowo. Nie ma w Polsce ani w innych krajach OECD czegoś takiego jak czas obowiązkowej pracy. Jest pewnie w Korei Płn. - ale też nie jestem tego pewny. Możesz pracować tak mało, ile chcesz, nawet 1 godzinę tygodniowo, jeżeli twój pracodawca na to się zgodzi. Jest tylko ustawowy - maksymalny - czas pracy. Pracodawcy nie wolno wymagać dłuższej pracy tygodniowo. Odpowiedz Link Zgłoś
adherent1 Re: Motto na 1 Maja 2014 01.05.14, 00:30 man_sapiens napisał: > Nie ma w Polsce ani w innych krajach OECD czegoś takiego jak czas > obowiązkowej pracy. Obowiązkowy czas pracy użyłem w znaczeniu regulaminowego czasu pracy potrzebnego do naliczania i otrzymywania należnych świadczeń. Oczywiście zgodnie z Konstytucją ustawy określają maksymalny czas pracy. Chodzi o egzekwowanie co dobrze wychodzi na przykład z czasem pracy zawodowej kierowców, ale nie egzekwuje się czasu pracy w służbie zdrowia ograniczonego do 37,5 godz. tygodniowo. Nie powinno się zmuszać do pracy, ale nie można jej zakazywać. OECD określa "średnie roczne godzin faktycznie przepracowane na pracownika" w przywołanym stats.oecd.org/Index.aspx?DatasetCode=ANHRS i to jest najistotniejszy wyznacznik w tej dyskusji. Oczywiście wszędzie są ludzie którzy pracują dłużej niż wynika to z w/w wyliczeń, nawet w Niemczech 2,6 mln ludzi dorabia jednak przyznaj że przeciętny Niemiec decyduje o większej długości czas na co go poświęcić gdy Polak musi pracować. Analogiczna sytuacja gdy likwidowano pańszczyznę. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Motto na 1 Maja 2014 01.05.14, 02:41 adherent1 napisał: > Obowiązkowy czas pracy użyłem w znaczeniu regulaminowego czasu > pracy potrzebnego do naliczania i otrzymywania należnych świadczeń. Jakich świadczeń? Czego nie dostajesz pracując godzinę dziennie na 1/8 etatu? S. Odpowiedz Link Zgłoś
adherent1 Re: Motto na 1 Maja 2014 01.05.14, 09:55 snajper55 napisał: > Jakich świadczeń? Czego nie dostajesz pracując godzinę dziennie na 1/8 etatu? Choć by nie masz należnej przerwy na posiłek, nie wiem czy i jak naliczana jest składka emerytalna itp, itd. Czas potrzebny na przygotowanie się do pracy w jednym miejscu przez godzinę, czyni taki pomysł absurdalnym. Zdumiony jestem że tak wielu ludzi wbrew swoim naturalnym interesom chce utrzymać stare, złe rozwiązania, choć cały świat daje przykład, że na dłuższą metę tak się nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Motto na 1 Maja 2014 02.05.14, 08:34 > Choć by nie masz należnej przerwy na posiłek :-) Byłoby zaskakujące, gdyby pracownik przed upływem godziny pracy (1/8 etatu) już mógł zafundować sobie 15 minut płatnej przerwy śniadaniowej:-) > Zdumiony jestem że tak wielu ludzi wbrew swoim naturalnym interesom chce > utrzymać stare, złe rozwiązania, choć cały świat daje przykład, że na dłuższą > metę tak się nie da. Jeżeli mamy patrzeć na świat, to historia pokazuje, że bez pracy nie ma kołaczy, nawet jeżeli nazimno udowadnia, że dochody i silna gospodarka biorą się z lenistwa pracowników, a żadna technologia nie jest potrzebna. Skrócenie czasu pracy - tak. Ale ustawowe skracanie, w obecnych warunkach, nie wyszłoby raczej na dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
pis_da_deby Re: Motto na 1 Maja 2014 02.05.14, 09:00 sverir napisał: > Skrócenie czasu pracy - tak. Ale ustawowe skracanie, w obecnych warunkach, nie > wyszłoby raczej na dobre. Chetnie powoluje sie tu na przyklad Niemiec i Reform Schroedera. Jak ona naprawde zadzialaly tutaj www.welt.de/wirtschaft/article114422633/Agenda-2010-hat-nicht-mehr-Arbeitszeit-gebracht.html Krotko Od roku 2000 do 2013 suma przepracowanych godzin rocznie wzrosla o 0,3% mimo ze liczba zatrudnionych wzrosla w tym czasie o 3,3 mln. Wynika to z tego, ze czesc pelnowymiarowych kwalifikowanych miejsc pracy rozbito na wiele niskoplatnych miejsc pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
adherent1 Re: Motto na 1 Maja 2014 02.05.14, 11:10 pis_da_deby napisał: > Od roku 2000 do 2013 suma przepracowanych godzin rocznie wzrosla > o 0,3% mimo zeliczba zatrudnionych wzrosla w tym czasie o 3,3 mln. Dzięki za potwierdzenie wniosków :-) Przekładając na nasze. Dzisiaj w Polsce 8 (6?) pracujących zabiera pracę jednemu bezrobotnemu ale w zamian muszą płacić (w podatkach) na utrzymanie tego bezrobotnego i jego rodziny. Po reformie podobnej do Niemiec - zostanie skrócony przeciętny czas pracy, wzrośnie wydajność pracy, zmaleje bezrobocie i będzie ono mniej zależne od wahań koniunktury oraz pór roku. Oczywiście jakieś koszty będą ale można na ich pokrycie wykorzystać nieznaczny zresztą % środków z "funduszu pracy" Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: Motto na 1 Maja 2014 02.05.14, 12:57 Skrócenie czasu pracy np. we Francji nie spowodowało zmniejszenia bezrobocia. Odpowiedz Link Zgłoś
adherent1 Re: Motto na 1 Maja 2014 02.05.14, 13:26 man_sapiens napisał: > Skrócenie czasu pracy np. we Francji nie spowodowało zmniejszenia bezrobocia. Nie znam sytuacji Francji jednak jestem pewien że propozycja w sprawie przywrócenia 40 godzinnego tygodnia pracy, albo zwiększenia przeciętnego czasu pracy do ~2000 godzin rocznie, we Francji nie przejdzie. Z prostej przyczyny - spowoduje zwiększenie bezrobocia. Dzisiaj już po 1 Maja. Może warto podyskutować o likwidacji tzw mostów to znaczy wolnego za dni świąteczne wypadające od wtorku do czwartku. Kraje anglosaskie ale i wiele innych mają dużo wolnego za dni świąteczne wyznaczone w poniedziałek albo piątek. Efekt oni mają ~ 10 długich weekendów - my w Polsce dwa w porywach cztery. No ale tradycja, konserwatyzm :-(. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Motto na 1 Maja 2014 01.05.14, 10:06 snajper55 napisał: > adherent1 napisał: > > > Obowiązkowy czas pracy użyłem w znaczeniu regulaminowego czasu > > pracy potrzebnego do naliczania i otrzymywania należnych świadczeń. > > Jakich świadczeń? Czego nie dostajesz pracując godzinę dziennie na 1/8 etatu? > > S. Dostanę tylko 1/8 pieniędzy wakacyjnych : p Odpowiedz Link Zgłoś