volupte 07.05.14, 14:39 Sporo konferencji. Tyle wywiadów , a w tym temacie cisza. Pismaki nabrali wode w usta czy sie boją?www.youtube.com/watch?v=y6axip6kYTo Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sclavus Re: Cisza 07.05.14, 14:49 A ty sam? Jesteś pewien, że to "jakaś" zbrodnia wojenna była?? Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Cisza 07.05.14, 14:56 Dlatego interesuja mnie wypowiedzi rzadzacych którzy powinni wiedziec wiecej niz my. Widziałem ten filmik pokazujacy ogrom tragedii ( zwłoki spalone) i nie sadze by to była ustawka. Nie chciałbys wiedzieć jak to sie zdarzyło ? Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Cisza 07.05.14, 15:29 Nie za bardzo... jakieś tam zdanie sobie wyrobiłem (na całość) - Putin - sqrviel...; USA i Unia - pilnują własnych interesów i prowadzą działania pozorowane... (Francja zaprosiła Putina... tak, jak kiedyś, zaprosiła Jaruzelskiego) A Odessa? Bardzo trudno ocenić nawet, czy ci kibice mieli zamiar(!!) spalić tych separatystów... Odpowiedz Link Zgłoś
dystans4 Re: Cisza 07.05.14, 15:05 Pozostawiam to Twojej ocenie: yadi.sk/d/3T0X_0M1P4TrC Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Cisza 07.05.14, 15:24 ... niczego specjalnego nie widać, ale ... tragedia to była(!!) - tragedia nie mająca absolutnie nic wspólnego , ani z wojną, ani tym bardziej ze zbrodnią wojenną... Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Cisza 07.05.14, 15:42 To jest znacznie gorsze. Wrazliwm nie radze ogladać.www.globalresearch.ca/how-neo-nazi-thugs-supported-by-kiev-regime-killed-odessa-inhabitants-photographic-evidence/5380504 Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Cisza 07.05.14, 16:31 Artystycznych, profesjonalnej jakości zdjęć tortur, torturowanych i oprawców brak. A w podziemiach nie było dobrego światła. Odpowiedz Link Zgłoś
dystans4 Re: Cisza 07.05.14, 14:57 Rozsądna wypowiedź Maxa-Kolonko. Jest rozmowa o tym na Forum Świat, choćby tu forum.gazeta.pl/forum/w,50,150810922,150810922,Masakra_w_Odesie.html Jednocześnie trzeba powiedzieć, że materiały YT na temat bywają usuwane natychmiast po zamieszczeniu odnośnika na Forum Świat. Choćby to www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=yWMUinDSJck ze wskazanego wątku. Później wskażę aktywny odnośnik, nie z YT, teraz powiem, że na filmiku (17 sekund) są sceny wyjątkowego okrucieństwa - dobijanie rannych strzałami z broni palnej, pałkami. To nie temat ot tak, na wątek. -- buldog. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Cisza 07.05.14, 15:12 Jeszcze to samo, w tym miejscu yadi.sk/d/3T0X_0M1P4TrC Są relacje o tym, że w piwnicach znaleziono ponad setkę ciał ze śladami tortur, z wydłubanymi oczami itd. Powtarzają się i wyglądają na rzetelne. Świadkowie oględzin (w tym dziennikarze) podobno nie byli wytrzymać widoku tych scen. Takich świadectw jest wiele i wykluczone, by mogły być zmanipulowane. Ambasador USA w Kijowie J. Terrey, po nim NYT stwierdził kłamstwa ukraińskich władz na temat obecności tam dywersantów z Rosji i Naddniestrza. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Cisza 07.05.14, 16:42 Jeszcze raz polecam to co wkleił Volupte. Masz polkę katolkę, z przytupem i zgodnie z upodobaniami: Sursum corda! Radujmy się i czekajmy więcej budujących scen. A jak powodów do radości będzie mało, wkleję więcej budujących scen. Poprawiają nastrój. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Cisza 07.05.14, 18:50 ... ale ja poważnie! Z doniesień wynikało, że to kibice (kibole?) podpalili... ale kto był w środku i kto był torturowany i zabijany w środku (w piwnicach) - doniesienia nie mówiły! Wiem jeszcze, że ogłupiająca propaganda rosyjska zrobiła dużo swojego... Zatem - gdzie byś się nie wychylił - tam pytania... bez odpowiedzi wyraźnej... *** nie jestem odpowiedzialny za dobór sygnaturki - to automat ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Cisza 07.05.14, 18:52 termin: faszysta - wyświechtany już jest mocno i zużyty przez nadużywanie... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Cisza 07.05.14, 15:45 Ale kto do tego doprowadził? Ukraina roznieca napiecie czy ruscy? Jednak stawiam na zielone ludziki, a potem to juz ,,kula sniezna". Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Cisza 07.05.14, 16:28 Myślę, że nikt do tego nie "doprowadził", bo ludzie sami są odpowiedzialni za swoje czyny. A jeśli chodzi o przyczynowo-skutkowe związki wydarzeń, mimo wszystko wskazałbym działania majdanowców, już w czasie Majdanu udowodniono im oszczerstwa (np. Czornowył), prowokacje (choćby z ostrzelaniem jakiegoś hotelu, miał być bank, - z tego tłumaczył się chyba Tiagnibok, chyba on zlecił "akcję"). Ukraińcy w Odessie (byli dowodzeni przez ministra spraw wewnętrznych) powtarzają doświadczenia wołyńskie i wcześniejsze. Prowokacje były z obu stron, nie zmienia to oceny tego, co zaszło. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Cisza 07.05.14, 19:44 Nie, nie usprawiedliwiam żadnej zbrodni. A separatyzm? W interesie Polski, z różnych powodów, jest niepodległa Ukraina. Zauważ, nie wspominam tu o racjach etycznych, o usprawiedliwianiu nieusprawiedliwianiu. O tym drugim za chwilę. W referendum o niepodległości ok. 90% mieszkańców Ukrainy głosowało za niepodległością. Dla ogromnej większości miała ona oznaczać wyższy poziom życia, kiedy przestanie ich wyzyskiwać Moskwa. Ukraina była wtedy na początku drugiej dziesiątki przemysłowych potęg świata, myśmy takiego przemysłu nie mieli. Czy usprawiedliwiam separatyzm? Chyba nie, ale mam równy stosunek do każdego. Obojętne, baskijski, słowacki, irlandzki, czy obecnie omawiany. Doceniam wielokulturowość w ramach jednego państwa - to jest wartość. Zresztą, doniecki też jest dość wątpliwy i gdyby nie ostatnie bestialstwa, ok. 2/3 obywateli głosowałoby przeciw secesji (np. za federalizacją), i to pomimo kryzysu - taki był wynik niedawnych badań Kommersanta. Co innego zorganizować zamieszki (na to starczy kilka tysięcy zdeterminowanych ludzi), co innego wygrać wybory. Ale wieloetniczne państwo musi szanować prawa jego obywateli do własnej kultury, co kijowskie władze łamały (nie tylko te najnowsze). A wyniki wyborów trzeba szanować, tak jak to zrobili Czesi i Słowacy. Dość sprzeczne te racje. Tak urządzony jest świat. To tak z grubsza. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Cisza 08.05.14, 09:41 Och! Ta wielokulturowość... Jakże pięknie się da o niej mówić, kiedy ... dotyczy innych :D Cóś mi się zdaje, że Polska jest w czołówce krajów... które u siebie, żadnej wielokulturowości nie chce(!), żądając od innych, praw do kultury własnej... - nie jest tak? Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Cisza 10.05.14, 15:21 No, prawda, niestety. ... Chociaż.. nie! Mamy co najmniej dwie kultury - polską i wolską. Obie silne. ... Mówię o tym, czego bym chciał. Odpowiedz Link Zgłoś
l_zaraza_l Re: Cisza 08.05.14, 12:48 buldog2 napisał: > Ale wieloetniczne państwo musi szanować prawa jego obywateli do własnej kultury > , co kijowskie władze łamały (nie tylko te najnowsze). A teraz łamią te zasady władze moskiewskie wobec Tatarów Krymskich. Rzeczywiście w pierwszym odruchu chciano wprowadzić jedynie ukraiński jako język urzędowy ale jak zapewne pamiętasz, Turczynow tego nie podpisał. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Cisza 10.05.14, 15:18 A oni, uważasz, w zapewnienia uwierzyli. Bo pomysł unieważnienia rosyjskiego był forsowany przez wiele lat, stopniowo eliminowano ze szkół średnich, wyższych itd. A to przykład sprzed kilku lat, kiedy jeszcze nikt nie pomyślał o tym, co się dziś dzieje: W Zaporożu […] Przewodniczący Kongresu Ukraińskich Nacjonalistów w Obwodzie Zaporożskim Wasilij Tymczina złożył następujące oświadczenie (dosłownie): „Przyszedł nasz czas, i Dniepr stanie się czerwony od krwi Żydów i Moskali”. Przy tym zażądał on wykarczowania przed pomnikiem ofiar Głodu wszystkie brzozy i choinki, ponieważ to „moskalskie drzewa”. Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: Cisza 07.05.14, 16:02 > Takich świadectw jest wiele i wykluczone, by mogły być zmanipulowane. Z pierwszego wynika drugie? Bez żartów proszę. Max Kolonko mówi jak widzi, a nie jak jest. Jakoś ani Rosja ani Ukraina nie stawia kwestii zamieszek w Odessie na ostrzu noża. Gdyby wina leżała po jednej ze stron to druga by to natychmiast wykorzystała propagandowo z pełną mocą. PS. Czy Max Kolonko zająknął się na temat zamordowanego radnego Rybaka? Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Cisza 07.05.14, 16:22 Bez żartów. Nie, z pierwszego nie wynika drugie. Ono wynika nie z pierwszego. Drugie wynika z ilości i charakteru materiałów - fotografii i wideo, na których widać fragmenty obfotografowanego budynku Związków Zawodowych. Wykluczone, żeby z godziny na godzinę (w takim tempie te materiały się ukazywały) mogło to zostać podrobione. Wskazane przeze mnie wideo nie jest najwyższej jakości, ale słychać strzały, widać uderzenia, całość dokładnie wpisuje się w relacje świadków, fotograficzne, inne filmiki. Dlatego brak podstaw do kwestionowania jej, bądź tłumaczenia (strzałów, katowania) w inny sposób. Kłamstwa oficjalnych enuncjacji strony ukraińskiej wskazał ambasador USA. Rozumiem, że wszystko to powód do radości dla wszystkich prawdziwych Polaków i Ukraińców. Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: Cisza 07.05.14, 16:30 Żadnych danych skąd w rzeczywistości pochodzi nagranie. W linkowanym przez volupte mnóstwo opisów w stylu "a teraz widzicie państwo", ale znów - żadnych danych. Jesteś patologiem, żeby móc zweryfikować opis pod zdjęciami? Ludzie, co się z wami dzieje? To co się stało w Odessie to tragedia. To jak są wykorzystywane materiały zdjęciowe i filmowe to już nie jest tragedia. To cynizm. Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: Cisza 07.05.14, 16:48 Zależy o co pytasz. Jeśli o internetową propagandę to proste - cui bono. Ta propaganda jest tak prostacka, że aż zęby bolą. Nie widziałeś nigdy niemieckich, radzieckich czy peerelowskich kronik filmowych? To ten sam schemat i dziwi mnie, że ktoś się na takie grepsy łapie. Jeśli zaś o polityków to obie strony są cyniczne w tej sprawie, co w sumie nie dziwi. Waśnie etniczne zaj3biście się sprzedają w mediach, ale nikt nie chciałby mieć ich u siebie. Dlatego każdy podchodzi do tego jak pies do jeża. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Cisza 07.05.14, 17:30 Dlatego nie zacytowałem ani jednego z łatwych do rozpoznania publikacji i manipulacji. A widzę ich bardzo wiele. Tylko same nieskłamane, prymitywne (kamera telefonu) i nieobrobione relacje świadków. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Cisza 07.05.14, 19:03 Stoję za tym, że gdyby nie było Krymu i propagandy rosyjskiej - nie byłoby Odessy, ani tego, co między Krymem a Odessą... Wina Putina jest tu oczywista (nie taka jak Tuska!!!) - mąci we wszystkich byłych republikach i podsyca separatystyczne ciągotki na skutek czego, powstają takie hybrydy, jak "państwo Osetia Południowa", nieuznawane przez nikogo i które prędzej, czy później, skończy wewnątrz Rosji... jako autonomiczna republika federacji... Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Cisza 07.05.14, 16:51 To co się stało w Odessie, to nie tragedia, tylko zbrodnia. Oba zamieszczone przeze mnie filmy, w tym jeden długi półgodzinny (bez komentarza, samo nagranie), zostały usunięte z YT chwilę po ukazaniu się na Forum Świat. To co robi się z materiałami, to cynizm i ukrywanie dowodów zbrodni. Aprobujesz to. Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: Cisza 07.05.14, 17:02 A Lecha Kaczyńskiego zabił specnaz, zaś atak na World Trade Center zorganizowali Żydzi. Bardzo przepraszam, ale nie kupuję tego, że ktoś wrzucił materiał na YT po czym Bilderberg mu go skasował razem z oryginałem na dysku. Na rosyjskich serwerach też nie ma? Wideo znikło, bo wszyscy są w spisku? Miałem cię za poważnego człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Cisza 07.05.14, 17:41 Nie masz racji. Ktoś wrzucił do YT, było sobie spokojnie, dopóki odnośnik nie został wyłożony w polskim internecie. Tak jednego, jak i drugiego filmu. Ten krótki był na YT w trzech kopiach, skasowana została tylko kopia z Forum Świat. Chciałem to potraktować szerzej (więcej podobnych przykładów), ale zmusiłeś mnie do odpowiedzi szybkiej. Jeśli chodzi o manipulacje, jest ich mnóstwo po obu stronach (więcej po rosyjskiej, bo i pieniędzy wyraźnie więcej, i zasoby internetowe większe), nawet o nich nie wspominam. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Cisza 07.05.14, 17:46 Na rosyjskich serwerach jest, podany adres jest właśnie taki. Podobnych filmów jest więcej, ale nie mam przyjemności w oglądaniu okrucieństw. Rżnięcia piłą chyba jeszcze nie było, ale o pomyśle czytałem (ze wstrętem). Wpis usunięty, a powinien zostać, jako świadectwo postaw. Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: Cisza 07.05.14, 17:56 Daj link. Głupio się rozmawia o żelaznym wilku. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Cisza 07.05.14, 18:05 ??????? ???????? ????????????? ?? ???????? ???? ?????????? ? ?????? Naprawdę, dopuszczałeś myśl, że kłamię? Nie spodziewałem się. j. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Cisza 07.05.14, 18:07 Zrobiłem Print Screen, w razie gdyby i ten za chwilę zniknął. Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: Cisza 07.05.14, 19:22 Z definicji ufam. Wku...am się dopiero wtedy, gdy ktoś nadużyje mojego zaufania. Chodziło mi o to, że pisałeś o półgodzinnym materiale, a wrzuciłeś niespełna 20-sekundowy. Kurczę, to nie jest OK. Miałem wątpliwą przyjemność brać swego czasu udział w zamieszkach i naprawdę wiele zależy od tego kto filmuje i jak montuje. 3 maja 1983 w Warszawie na ul. Nowotki (obecnie Andersa) zaplątał się zabłąkany radiowóz (Nysa), zapewne z jakimiś milicjantami w środku. Pech polegał na tym, że ów radiowóz mijał tłum, który właśnie spieprzał z Nowego Miasta po ataku ZOMO. I tak się złożyło, że niemal każdy z tego tłumu miał w kieszeni większy lub mniejszy kamień. Radiowóz przeżył, jego załoga też, ale huku kamieni uderzających w karoserię do dziś nie zapomnę. I uwierz mi, gdyby wcześniej na Starym Mieście ktoś z tłumu dorwał sqrwysyna, który strzelał pociskami sygnałowymi (fosforowymi) prosto w tłum to byłby zaj3bisty materiał. Zamieszki rządzą się swoimi prawami. Masz jakiś dowód na to, że zostały zaplanowane? Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Cisza 07.05.14, 19:28 Wymkneły się spod kontroli , tak sie powiada i moze tak tam było , bo jakos wszystkie strony nie za bardzo to ,,wałkują". A to zbrodnia nie mniejszej wagi jak te strzały na Majdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: Cisza 07.05.14, 19:35 Złe porównanie. Czym innym jest strzelanie przez przeszkolonych żołnierzy z ostrej amunicji do tłumu, a czym innym są zamieszki. A teraz pytanie za latte - kto zaczął. Czyżby to Ukraińcy bezprawnie zajęli Krym. To Ukraina wysłała swoich zielonych ludzików do Kurska? A może to jakiś ukraiński oficer zamordował rosyjskiego radnego z Noworosyjska? Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Cisza 07.05.14, 19:55 chateau napisał: > Złe porównanie. > Czym innym jest strzelanie przez przeszkolonych żołnierzy z ostrej amunicji do > tłumu, a czym innym są zamieszki. > A teraz pytanie za latte - kto zaczął. Czyżby to Ukraińcy bezprawnie zajęli Kry > m. To Ukraina wysłała swoich zielonych ludzików do Kurska? A może to jakiś ukra > iński oficer zamordował rosyjskiego radnego z Noworosyjska? Nie będę się powtarzał forum.gazeta.pl/forum/w,28,150855346,150859938,Zbrodnia_nie_mniejszej_wagi_i_w_koncu_moze_cos.html Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Zbrodnia nie mniejszej wagi i w koncu może coś 07.05.14, 19:54 volupte napisał: > Wymkneły się spod kontroli , tak sie powiada i moze tak tam było , bo jakos wsz > ystkie strony nie za bardzo to ,,wałkują". A to zbrodnia nie mniejszej wagi jak > te strzały na Majdanie. dotarło do Putina, że miast marzyć o wielkiej Rosji może rozwalić wszystko to co ma. Ukraińcy mają w jednym przewagę nad Rosjanami, są lepiej wyedukowani. Kończąc ukraińską szkołę podstawową ludzie są trójjęzyczni. Mówią po ukraińsku, rosyjsku i przynajmniej w jeszcze jednym języku. Wyglądają też jak zwykli Rosjanie pochodzenia słowiańskiego. Jak się to rozleje, to do Uralu każdy biały Rosjanin nie będzie mógł zaufać drugiemu białemu Rosjaninowi, bo a nuż się okaże, że ów drugi jest Ukraińcem. To nie Czeczeni, których widać z daleka, a spokój jest tylko dlatego, że doją kasę z Kremla. Szkoda, że zrozumienie tego kosztowało życie kolejnych ludzi. Na razie nad tym da się jeszcze zapanować, ale co potem? Kto sieje terror ten zbiera terror. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Zbrodnia nie mniejszej wagi i w koncu może co 07.05.14, 20:03 Masz troche racji . Terroryzm w wykonaniu Ukraińców byłby dla Rosji nie do opanowania. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Zbrodnia nie mniejszej wagi i w koncu może co 07.05.14, 20:10 volupte napisał: > Masz troche racji . Terroryzm w wykonaniu Ukraińców byłby dla Rosji nie do opan > owania. Popatrz na wojenkę PO PiS, a potem sobie wyobraź to, w większej skali i bardziej radykalnie. Toż to puszka Pandory. W wojnie w Afganistanie, ginęli głównie obywatele ZSSR pochodzenia europejskiego. Władze nie ufały śniadym i skośnookim. Tu obie strony wyglądają tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Zbrodnia nie mniejszej wagi i w koncu może co 07.05.14, 20:17 Ależ to jest powtórne odkrywanie Ameryki. Ponad rok temu dyskutowaliśmy - poważnie, nie jak tu - że kiedy nadejdzie default, albo będzie blisko niego, Ukrainę ogarnie niestabilność i Rosja może część jej ówczesnego terytorium zająć. Krym. Może wschodnie etnicznie rosyjskie tereny, jak Donbas, Ługańsk. Były też inne (szerzej zakrojone) pomysły, ale się nie ostały. Z wielu powodów, także z powodów przez Ciebie wymienionych. Akty terroru? - miejsc wrażliwych jest mnóstwo i to żadna tajemnica. Nie będę epatował przykładami, podam jeden, b. poważny, ale jeszcze nie najbardziej dramatyczny: konsekwencje zniszczenia Sajano-Szuszeńskiej GES. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Zbrodnia nie mniejszej wagi i w koncu może co 07.05.14, 20:55 buldog2 napisał: > Ależ to jest powtórne odkrywanie Ameryki. Ponad rok temu dyskutowaliśmy - poważ > nie, nie jak tu - że kiedy nadejdzie default, albo będzie blisko niego, Ukrainę > ogarnie niestabilność i Rosja może część jej ówczesnego terytorium zająć. Krym > . Może wschodnie etnicznie rosyjskie tereny, jak Donbas, Ługańsk. Były też inne > (szerzej zakrojone) pomysły, ale się nie ostały. Z wielu powodów, także z powo > dów przez Ciebie wymienionych. Akty terroru? - miejsc wrażliwych jest mnóstwo i > to żadna tajemnica. Nie będę epatował przykładami, podam jeden, b. poważny, al > e jeszcze nie najbardziej dramatyczny: konsekwencje zniszczenia Sajano-S > zuszeńskiej GES. II wojna światowa zakończyła się na Ukrainie w 1956 roku. Jakby Ukraińcy chcieli być Rosjanami to by nimi byli. Rosjan na Ukrainie jest licząc na wyrost 17%. Podobnie parafrazując słowa Szczygła odnośnie Czechów, jakby chcieli być Polakami to by nimi byli. Co ma Rosja do zaoferowania Ukraińcom? Blokady na rogatkach miast i przepustki jak to było pod koniec lat 70tych? Oba narody albo mogą żyć w zgodzie, albo się pożreć. "Białych Rosjan" nie ma w końcu tak dużo. Wtedy Zaurale będzie Chińskie. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Zbrodnia nie mniejszej wagi i w koncu może co 07.05.14, 21:02 buldog2 napisał: > Ależ to jest powtórne odkrywanie Ameryki. Ponad rok temu dyskutowaliśmy - poważ > nie, nie jak tu - że kiedy nadejdzie default, albo będzie blisko niego, Ukrainę > ogarnie niestabilność i Rosja może część jej ówczesnego terytorium zająć. Krym > . Może wschodnie etnicznie rosyjskie tereny, jak Donbas, Ługańsk. Były też inne > (szerzej zakrojone) pomysły, ale się nie ostały. Z wielu powodów, także z powo > dów przez Ciebie wymienionych. Akty terroru? - miejsc wrażliwych jest mnóstwo i > to żadna tajemnica. Nie będę epatował przykładami, podam jeden, b. poważny, al > e jeszcze nie najbardziej dramatyczny: konsekwencje zniszczenia Sajano-S > zuszeńskiej GES. Wschodnia Ukraina etniczną Rosją? A od ilu pokoleń tam są jacyś Rosjanie? Odpowiedz Link Zgłoś
hummer A jak jeszcze dorzucisz muzułmanów 07.05.14, 23:44 To masz jazdę bez trzymanki fakty.tvn24.pl/ogladaj-online,60/mustafa-dzemilew-pierwszym-laureatem-nagrody-solidarnosci,425977.html Ciekawy gość. Po co to robi Putin nie wiem. Łatwiej jest złapać akułę (rekina) zębami niźli poskromić Ukraińca. Z tego co wiem, Putin łapał li tylko tygrysy, oswojone. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Cisza 07.05.14, 19:48 Wkleiłem ten, bo bardziej drastyczny. Półgodzinny był we wskazanym wątku, był też na Forum Kraj, jako temat wątku, już nie pamiętam czyjego, i ten zniknął zaraz po tym, jak go wyłożyłem. Jak go poszukam, to pokażę. To była relacja ze szturmu, podpalanie, chyba widać było, jak ludzie skaczą na beton, tego dokładnie nie pamiętam. Poszukam. Ale tego jest masa. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Cisza 07.05.14, 19:53 Jest: ??????. ??? ????????? ??? ?????????? (?????? ?????) 2 ??? Odpowiedz Link Zgłoś
piq to jest wewnętrzna logika wojny domowej, buldog,.. 08.05.14, 01:54 ...po aneksji Krymu, zbudowaniu napięcia i strachu, organizowaniu bojówek oraz w końcu morderstwach prokijowskich aktywistów na wschodzie z udziałem rosyjskim nastąpiła eskalacja. I o to komuś chodziło, bo przecież po to podsyca się nienawiść. W wojnie domowej, w odróżnieniu od zwykłej, od pewnego poziomu emocji już nikomu nie daje się pardonu, ani chorym, ani starcom, ani kobietom, ani dzieciom. To nie jest usprawiedliwienie, tylko konstatacja. Tak samo było na Bałkanach w latach 1990. Odpowiedz Link Zgłoś
l_zaraza_l Re: Cisza 07.05.14, 18:26 buldog2 napisał: > Rżnięcia piłą chyba jeszcze nie było, ale o pomyśle czytałem (ze wstrętem). Na rżnięcie piłą Polacy są szczególnie uwrażliwieni. Nie bardzo rozumiem dlaczego Ukraińcy mieliby "wpadać" na taki pomysł, gdy liczą na naszą pomoc. Za to druga strona ma interes w tym, byśmy wciąż o tych piłach myśleli. Gdy przez trzy miesiące stał majdan, w polskich mediach słychać było głosy "ile można tak stać i tylko modlić się, śpiewać pieśni i deklamować wiersze?!". Gdy Rosjanie zaatakowali Krym wszyscy zalecali Ukraińcom nie robienie niczego i oni nic nie robili. Gdy zaatakowano okręgi wschodnie u nas i reszcie tzw. zachodu pojawiły się głosy "że co ci Ukraińcy tak nic nie robią, jak mogą oczekiwać pomocy, gdy sami nie walczą?!". Po co mieliby piłować jak mają prawo strzelać? Odpowiedz Link Zgłoś
dystans4 Re: Cisza 07.05.14, 21:13 Mnie pytasz? Tym razem nie chodziło o rżnięcie piłą nas, tylko Rosjan. Jeśli chodzi o nas, szef PS powiedział, że chce zwrotu przez Polskę kilku powiatów, inne źródła mówią o kilku województwach. Mieliby się przejmować naszym przewrażliwieniem w stosunku do dygresji na temat cięcia piłą? Bardzo wielu z nich (z Zachodu, także wielu z Centrum) stosunek do nas jest, naprawdę, b. zły. -- Opozytura to bardzo ładne słowo, bo zawiera i działanie PiS w charakterze ekspozytury. OPOZYTURA. Pojęcie politologiczne, powstałe na FK, w celu precyzyjnego oddania unikalnej natury formacji kulturowej, harmonijnie łączącej funkcje partii politycznej, agentury i ekspozytury. Odpowiedz Link Zgłoś
l_zaraza_l Re: Cisza 08.05.14, 12:57 dystans4 napisał: > Mnie pytasz? > Tym razem nie chodziło o rżnięcie piłą nas, tylko Rosjan. Jeśli chodzi o nas, s > zef PS powiedział, że chce zwrotu przez Polskę kilku powiatów, inne źródła mówi > ą o kilku województwach. > Mieliby się przejmować naszym przewrażliwieniem w stosunku do dygresji na tema > t cięcia piłą? > Bardzo wielu z nich (z Zachodu, także wielu z Centrum) stosunek do nas jest, na > prawdę, b. zły. > > -- > Opozytura to bardzo ładne słowo, bo zawiera i działanie PiS w charakterze ek > spozytury. > > OPOZYTURA. Pojęcie politologiczne, powstałe na FK, w celu precyzyjnego oddania > unikalnej natury formacji kulturowej, harmonijnie łączącej funkcje partii polit > ycznej, agentury i ekspozytury. Przecież to są jawne bzdury. W naszym necie znajdziesz multum wypowiedzi o tym jak to Lwów czy Wilno powinny być polskie. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Cisza 07.05.14, 17:04 To nie istotne ze zbrodnia najwazniejsze ze Putin "chce" napasc na caly swiat, a zwlaszcza na Polske! Odpowiedz Link Zgłoś
l_zaraza_l Re: Cisza 07.05.14, 17:31 Może dlatego filmy, o których mówisz, znikają z YTB? YouTube nie jest serwisem zawierającym skandalizujące lub przerażające materiały. Nie zamieszczaj tu materiałów wideo z wypadków, zdjęć zwłok i podobnych treści. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Cisza 07.05.14, 17:33 Nie, nie dlatego. Potrafię to udowodnić. Ale to warte jest specjalnego potraktowania. Niekoniecznie w tej chwili. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Cisza 10.05.14, 15:10 To do mnie? Jeśli tak i chodzi o prawie półgodzinny film, to jest wyżej. bul. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Cisza 07.05.14, 17:57 Nie jestem pewien, czy to do mnie, ale odpowiem. Nie zająknął się. Nie zająknął się też o morderstwach PS w Charkowie wiele dni wcześniej. Ja, w tej chwili - też nie, i nie widzę powodu, by o tym akurat teraz mówić. To samo o innych napadach i morderstwach. Odpowiedz Link Zgłoś
l_zaraza_l Re: Cisza 07.05.14, 16:51 buldog2 napisał: > Jeszcze to samo, w tym miejscu > yadi.sk/d/3T0X_0M1P4TrC > Są relacje o tym, że w piwnicach znaleziono ponad setkę ciał ze śladami tortur, > z wydłubanymi oczami itd. Powtarzają się i wyglądają na rzetelne. Świadkowie o > ględzin (w tym dziennikarze) podobno nie byli wytrzymać widoku tych scen. > > Takich świadectw jest wiele i wykluczone, by mogły być zmanipulowane. > Ambasador USA w Kijowie J. Terrey, po nim NYT stwierdził kłamstwa ukraińskich w > ładz na temat obecności tam dywersantów z Rosji i Naddniestrza. "Są z nami rosyjscy oficerowie. Pomagają nam - przyznał po raz pierwszy tak otwarcie jeden z liderów samozwańczej Donieckiej Republiki Ludowej, Denis Puszylin." www.rmf24.pl/raport-ukraina/fakty/news-ukrainscy-separatysci-przyznaja-pomagaja-nam-rosyjscy-zolnie,nId,1418664 Jeśli żołnierze czy innej maści "bojownicy" rosyjscy są w Doniecku to dlaczego miałoby ich nie być w Odessie czy innych miejscach na Ukrainie? Na Krymie też ich nie było dopóki nie okazało się, że jednak byli. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Cisza 07.05.14, 17:19 Jednak Odessa jest daleko od miejsc konfrontacji przy granicy. To raz. Dwa, jakoś nie stwierdzono obecności Specnazu tam, co potwierdzili Amerykanie. Po trzecie, jestem przeciw wszelkim zbrodniom, także ukraińskim. Po czwarte, jeśli dziewczyny, czy mężczyźni, z rosyjskimi emblematami (czy bez nich), palili żywcem ludzi z przeciwnego obozu, też powinni zostać napiętnowani. Po piąte. Zbrodnia nie ma narodowości. Po szóste. Mówimy o zbrodniach rzeczywistych, nie przypuszczanych i upragnionych. Po siódme. Piętnujemy niszczenie śladów zbrodni. I tak, doszliśmy do szczęśliwej siódemki. Jak się czyta Forum Świat, widać, że dla wielu to szczęśliwy dzień. Tu też. Odpowiedz Link Zgłoś
l_zaraza_l Re: Cisza 07.05.14, 18:05 buldog2 napisał: > Jednak Odessa jest daleko od miejsc konfrontacji przy granicy. To raz. Do granicy z Naddniestrzem rzut beretem - jakieś 60-80 km. I nie o odległość tu chodzi a o cel. O celach gdybamy - może zajęcie całej Ukrainy, może jej długotrwała stopniowa rozwałka właśnie takimi metodami jak widzimy i wyczekanie aż zachód się znudzi a Ukraina padnie na kolana przed Putinem. Ja bym zrobiła właśnie tak, że odgryzałabym w pierwszej kolejności to, co najłatwiej odgryźć (wchód) i przydatne (południe z dostępem do morza, tworzące korytarz do Naddnieprza). Z resztą można poczekać. > Dwa, jakoś nie stwierdzono obecności Specnazu tam, co potwierdzili Amerykanie. Wojna przebierańców. To nie musi być Specnaz (ale może, przecież nie dlatego jest Spec, żeby każdy poznał) bo wystarczą weterani, byli berkutowcy czy inni najemnicy. Dochodzenie w sprawie tragedii w Odessie prowadzone jest z udziałem zagranicznych (a nie tylko ukraińskich) specjalistów. To pozwala ufać, że ustalenia będą rzetelne. > Po trzecie, jestem przeciw wszelkim zbrodniom, także ukraińskim. Ja także. Każdy normalny człowiek jest. Wciąż się zastanawiam dlaczego Ukraińcy mieliby przedstawić siebie w tak potwornym świetle, teraz, gdy tak szczególnie potrzebują międzynarodowego wsparcia. I przypomina mi się ten spalony samochód z zachowanymi w idealnym stanie wizytówkami prawego sektora. > Po czwarte, jeśli dziewczyny, czy mężczyźni, z rosyjskimi emblematami (czy bez > nich), palili żywcem ludzi z przeciwnego obozu, też powinni zostać napiętnowani > . > Po piąte. Zbrodnia nie ma narodowości. > Po szóste. Mówimy o zbrodniach rzeczywistych, nie przypuszczanych i upragnionyc > h. > Po siódme. Piętnujemy niszczenie śladów zbrodni. > I tak, doszliśmy do szczęśliwej siódemki. Jak się czyta Forum Świat, widać, że > dla wielu to szczęśliwy dzień. Tu też. Nie ukrywam, że cieszy mnie bardzo, gdy Ukraińcom udaje się odzyskiwać przejęte przez Rosjan tereny. Tak samo bym się cieszyła, gdyby nasi żołnierze odzyskiwali nasze ziemie. To Rosja jest agresorem. To nie Ukraińcy napadli na Krym. Ale bardzo daleko mi do radości z powodu tej makabrycznej śmierci tak wielu młodych ludzi. Nie powinno ich tam być - na wojnie powinni ginąć żołnierze. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Cisza 07.05.14, 18:17 Większość ofiar została już zidentyfikowana, Payette stwierdził brak Rosjan i chyba w ogóle obcokrajowców. Także ochotników z Naddniestrza (czemu bym się niespecjalnie dziwił). Wśród zidentyfikowanych ofiar byli tylko mieszkańcy Odessy. O niczym innym nie wiem i niespecjalnie poszukuję takich informacji. Nie warto szukać - taki fakt od razu ogłosiłyby władze Ukrainy. Zresztą, próbowały tego bez żadnych dowodów. Nawet u nas powtarzano. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Cisza 07.05.14, 18:57 To nie jest nasza wojna, polscy żołnierze tam nie walczą, racje nie są tylko po jednej stronie i mówienie tylko o rosyjskim imperializmie jest uproszczeniem i nadużyciem (kryterium przynależności etnicznej to nie świadectwo i znamię myślenia imperialnego, przeciwnie). Oczywiście, uszanowanie porządku traktatowego to wartość, duża, ale nie absolutna. Nas też by nie było po rozbiorach, gdyby tak rozumować, nie byłoby także możliwe uznanie wyników Powstania Wielkopolskiego. Trzeba rzetelnie i uczciwie. To nie temat na wpis w wątku, nie da się. Będzie na Stronce (za chwilę reaktywacja www.buldog2.pl ) Odpowiedz Link Zgłoś
l_zaraza_l Re: Cisza 08.05.14, 13:20 buldog2 napisał: > To nie jest nasza wojna, polscy żołnierze tam nie walczą, racje nie są tylko po > jednej stronie i mówienie tylko o rosyjskim imperializmie jest uproszczeniem i > nadużyciem (kryterium przynależności etnicznej to nie świadectwo i znamię myśl > enia imperialnego, przeciwnie). Oczywiście, uszanowanie porządku traktatowego t > o wartość, duża, ale nie absolutna. Nas też by nie było po rozbiorach, gdyby ta > k rozumować, nie byłoby także możliwe uznanie wyników Powstania Wielkopolskiego > . > Trzeba rzetelnie i uczciwie. To nie temat na wpis w wątku, nie da się. Będzie n > a Stronce (za chwilę reaktywacja www.buldog2.pl ) > Masz rację to nie jest nasza wojna bo nam się udało trafić na jakiś wybitnie szczęśliwy punkt w czasie. Na przykładzie Ukrainy możemy zobaczyć jakie mieliśmy szczęście. Na przykładzie Ukrainy możemy przekonać się jak łatwo można przestać być wolnym krajem. Jak łatwo można być sprzedanym za kilka m3 gazu. Mówienie o rosyjskim imperializmie jest jak najbardziej uzasadnione bo to Rosja napadła na Ukrainę. Rosja, która jest jednym z gwarantów suwerenności Ukrainy i nienaruszalności jej granic. Nie ma żadnego usprawiedliwienia dla tej napaści poza imperializmem. Nie ma żadnego powodu, by to Rosja dyktowała Ukrainie jaką ma mieć konstytucje i które kawałki ojczyzny oddać, Czy ma iść do UE czy nie. To jest suwerenny kraj. Ukraińcy mają Ukrainę a Rosjanie Rosję. Jak któryś Rosjanin chce mieszkać w Rosji to może do niej pojechać. Nie wyobrażasz sobie chyba, że pozwolilibyśmy na stworzenie jakieś Nowej Warmii pod zarządem któregoś naszych sąsiadów bo jakieś grupki przebierańców krzyczałyby, że tego chcą. Odpowiedz Link Zgłoś
sawa.com Troch ę mnie wprowadziłeś w błąd... 07.05.14, 17:00 myślałam, ze Max Kolonko nadaje z Odessy... a on mówi z NY i to z takim przekonaniem jakby nadawał na zywo z Odessy w samym środku tragicznego pożaru. Tak nawiasem mówiąc przypominam sobie fotografie panien z kokardami św Jerzego (znak prorosyjskości) jak nalewają płyn do butelki... i na pewno nie jest to oranżada. Poszukam bo to zdjęcie koniecznie powinno znaleźc sie w tym wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
haen2010 Jaka cisza 07.05.14, 17:04 Normalna wojenka pomiędzy Ukraińcami i Rosjanami. Można napisać o niedokończonej rusyfikacji Ukrainy i tego konsekwencji. Tym niemniej, Kolonko to szmata bo opisuje jeden epizod tej, na razie ograniczonej rzezi. Putin udławi się Ukrainą - to bardziej niż pewne. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Jaka cisza 07.05.14, 17:23 Miłego szczęśliwego dnia Haen. Pamiętaj, że rzeź Pragi wzięła się (jako odwet) po rzezi Rosjan na okoliczność Konstytucji 3 maja. Ale - dziś wszystko świątecznie, jakby rocznicowo. Radujmy się! Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Jaka cisza 07.05.14, 17:32 Twoja wypowiedź znakomicie pasuje do Ozonu, pełna wartości wyższych etc. Reaktywujcie go, pasuje do niego jak znalazł. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Jaka cisza 07.05.14, 17:36 Przeszedłeś samego siebie a to wielki wyczyn. :- ( Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Cisza 07.05.14, 19:03 Gdzie jest nasza racja stanu , wielka silna rozwineta Ukraina , czy Ukraina okrojona o regiony wschodnie i południowo wschodnie ( niekoniecznie przyłączone do Rosji) ? Rzadzacy ,,pomagają" Ukrainie obecnej , ja tam tego oprócz wsparcia słownego , oburzania sie na ruskich ( słusznego- zielone ludziki z Marsa nie są), żadania przestrzegania umów z 1994 i obecnej genewskiej , nie widzę. To tylko ruska propaganda próbuje z nas zrobić uczestnika tej wojny. Gdzie jest ta niezakłamana racja stanu? Wczoraj słyszałem taka dyskusję : Ukraina słaba , nienawidzaca Rosji za jej rozbicie, jest dla nas bardziej korzystna , a i przyjazna , niz Ukraina silna , podobnie rozwinęta, jak teraz my. Czy oni bedąc silni nadal beda tak przyjaźni? Natomiast gadanie o przyłączeniu zachodniej do Polski to calkiem chore bajdurzenie. Po co ? Dlatego ze kiedys było polskie? Nawet gdyby oni chcieli. Niemcy powojenne sa najlepszym przykładem jak nalezy postepować. Nie domagaja sie ziem zachodnich , bo i po co? Jestesmy w UE i moga ja mieć bez walki i nienawiści. Moga sobie tam ziemie kupić, zbudowac sobie zakłady pracy itp , a ze administarcyjnie lezy w Polsce , a niech sobie lezy. Podobnie w przyszlości może byc z Ukrainą . Droga do UE zamknieta nie jest. Napisałem to wczoraj ale nikt mi nie odpowiedział , moze dzis ktos sie podzieli swoim zdaniem Odpowiedz Link Zgłoś
dystans4 Re: Cisza 08.05.14, 00:06 OK. Mam na ten temat zdanie i szerzej je uzasadnię, ale już nie dziś, bo późno. W tej chwili tyle: wymienione warianty wskazują konsekwencje, w tym zagrożenia. Najbardziej korzystna wydaje się federalizacja, w której Zachód nie będzie w stanie narzucić całości własnej mocarstwowej (taka jest) koncepcji, z pretensjami do "okupowanych", między innymi przez Polskę ziem, i hegemonii uzyskanej dzięki odtworzeniu arsenału jądrowego. Kilka lat temu popularna była koncepcja wojny, oczywiście obronnej, ze wszystkimi sąsiadami - także z Rumunią, Węgrami, Słowacją i Polską. Za problem uznano konflikt z Rosją, pozostałe miały nie być problemem i zakończyć się powrotem "rdzennie ukraińskich ziem" do macierzy. W tym Przemyśla, Rzeszowa, Lublina, Zamościa, Dębic i nie pamiętam, czy także Tarnowa. Jakkolwiek to nie było dziwaczne, słyszałem i o ukraińskim Krakowie. Najbardziej głośną prezentację pomysłu przedstawiło ukraińskie wydanie Focusa - "nieoficjalny głos oficjalnego Kijowa" - za czasów rządów Juszczenki i tak popularnej w Polsce Timoszenko. Coś więcej na temat jutro. bul. Odpowiedz Link Zgłoś