Dodaj do ulubionych

Prawdziwy problem Polski, a nie jakies głupoty....

27.06.14, 13:30
www.edulandia.pl/matura/1,118553,16228309,Wyniki_matury_2014__71___maturzystow_zdalo_egzamin.html#MT
To jest prawdziwy problem - moi studenci mają problemy z trygonometrią! O rachunku różniczkowym i całkowym nie wspomnę..... Znają jakieś wzory, ale nie mają zielonego pojęcia skąd się wzięły, do czego służą, itp. Ich wiedza jest ukierunkowana na rozwiązywanie prostych testów, jest nieusystematyzowana, coś słyszeli, coś widzieli, ale co? Nie pamiętają.
Myślałem, że gorzej być nie może - ale jak widać myliłem się.

A my dyskutujemy co jeden gość w knajpie powiedział do drugiego o trzecim.....
Obserwuj wątek
    • polon2014 Re: Prawdziwy problem Polski, a nie jakies głupot 27.06.14, 13:33
      To jest ważne bo póżniej takie głąby i pezastępcy idą właśnie do rządu...
    • teodor_jeske_choinski_1 Re: Prawdziwy problem Polski, a nie jakies głupot 27.06.14, 13:44
      Takie nauczanie, jakie elity..
      yelita.pl/
      • mayaca Re: Prawdziwy problem Polski, a nie jakies głupot 27.06.14, 13:54
        To pokłosie polityki rządu Tuska ,idziemy w prostej linii do produkcji tępych miernych ale wiernych . W niektórych miejscowościach 80% uczniów oblało maturę z matematyki . Gdzie są nauczyciele ?Gdzie programy ? Gdzie wołający profesorowie ? do kogo macie pretensje,do uczniów ? matematyka nie jest przedmiotem ,którego można się nauczyć czytając . To trzeba omieć przekazać . Ale w stworzonym przez liberałów minimalistycznym świecie plastiku ,blichtru i powierzchowności ,stawianie przed kimś trudnych zadań jest passe ! Łatwo ,szybko przyjemnie .
        Żadnych obowiązków ,same prawa . Co chcieliście to macie .
        • mao111 Re: Prawdziwy problem Polski, a nie jakies głupot 27.06.14, 14:25
          Co za bzdury...
        • wujcio44 Re: Prawdziwy problem Polski, a nie jakies głupot 27.06.14, 14:27
          mayaca napisał:

> To pokłosie polityki rządu Tuska

Za rządów Pana Prezesa młodzież doskonale znała matematykę!
        • sclavus Re: Prawdziwy problem Polski, a nie jakies głupot 27.06.14, 19:14
          Tak sobie myślę... - chyba podpisali "deklarację wiary"... i spychają kraj do średniowiecza!!!
          uFielbiam tÓmaństFo!!
        • erte2 Re: Prawdziwy problem Polski, a nie jakies głupot 27.06.14, 19:57
          mayaca
          No. Powódź w Bułgarii to też "pokłosie rządów Tuska". I plaga szarańczy w Abisynii na początku XIX wieku....

Czy jest granica skretynienia której nie przekroczyłby pisowiec ?
    • humbak Re: Prawdziwy problem Polski, a nie jakies głupot 27.06.14, 13:51
      Pamiętaj, że ci goście w knajpie, ich kuple i koleżanki decydują o tym, jak uczyć młodych trygonometrii.
      • mayaca Re: Prawdziwy problem Polski, a nie jakies głupot 27.06.14, 13:58
        humbak napisał:

> Pamiętaj, że ci goście w knajpie, ich kuple i koleżanki decydują o tym, jak ucz
        > yć młodych trygonometrii.

spotkałem się z opinia psora w szkole sredniej ,który szczerze powiedział -"po co komu te bzdury ,przecież w życiu będzie to potrzebne ułamkowi procenta ". Jeśli takie jest podejście nauczycieli ,nie wymagajmy cudów . Poza tym w szkołach dzisiaj się nie uczy . W szkołach realizuje się programy ,tworzone przez coraz to głupszych ministrów .
        • inocom Re: Prawdziwy problem Polski, a nie jakies głupot 27.06.14, 20:57
          mayaca napisał:

> humbak napisał:
          >
          > > Pamiętaj, że ci goście w knajpie, ich kuple i koleżanki decydują o tym, j
          > ak ucz
          > > yć młodych trygonometrii.
          >
          > spotkałem się z opinia psora w szkole sredniej ,który szczerze powiedział -"po
          > co komu te bzdury ,przecież w życiu będzie to potrzebne ułamkowi procenta ". Je
          > śli takie jest podejście nauczycieli ,nie wymagajmy cudów . Poza tym w szkołach
          > dzisiaj się nie uczy . W szkołach realizuje się programy ,tworzone przez coraz
          > to głupszych ministrów .

No tak. Większość może sobie pomarzyć o markizach, by siedzieć w cieniu.
          Trygonometria to tak naprawdę wiedza o trójkątach. Szczególnie podobnych.
          To rzeczywiście zboczenie wymagać wiedzy o tym czym jest trójkąt i jakie ma właściwości.
          Potem powstają takie dworki ohydki, które nie uwzględniają wysokości drzew, kąta pod którym widzimy Słonce w różnych porach roku. Jakby Heniek coś wiedział o trygonometrii to by się Heńka z nim nie rozwodziła, za to, że po 25 latach drzewko przysłoniło kuchnię. A wyciąć już się nie da, bo trzeba mieć zgodę.
    • mariner4 Dyktatura idiotów zniosła kiedyś 27.06.14, 14:05
      matematykę jako obowiązkowy przedmiot maturalny.
      Prymitywy typu Meller bez żenady w TV, z uśmiechem kretyna, przyznają się: "Bo ja nie mam zdolności do matematyki. Ja jestem humanista". Żałosne typy.
      Na przeciętnym poziomie 80% ma przeciętne zdolności. Lenistwo to nie brak zdolności. Pozostali to 10% wybitnych i 10% poniżej przeciętnej. Zgodnie z rozkładem Gaussa. Jak ktoś jest w tych 10% ograniczonych, to jest ograniczone we wszystkim.
      Co innego jest złe nauczanie matematyki i niski poziom nauczycieli. Ale to jest odrębne zagadnienie. Ci co nie zdali matematyki, zawsze mogą iść na zmywak, albo na politologię. Jak np Hofman.
      M.
      • dr.krisk "Chumaniści"..... 27.06.14, 14:16
        mariner4 napisał:

> matematykę jako obowiązkowy przedmiot maturalny.
        > Prymitywy typu Meller bez żenady w TV, z uśmiechem kretyna, przyznają się: "Bo
        > ja nie mam zdolności do matematyki. Ja jestem humanista". Żałosne typy.
        Żałosne. Bo przecież nie chodzi tu o jakąś zaawansowaną matematykę na wysokim poziomie - ot, najprostsze umiejętności, wymagające nieco inteligencji i zdolności logicznego myślenia. A te łajzy, nie dość że nie potrafią rozwiązać prostego trójkąta, to jeszcze piszą i mówią w jakimś koszmarnym języku (nieco przypomina polski). Chumaniści.......
        • lionold Re: "Chumaniści"..... Mów więc bez ogródek: 27.06.14, 18:42
          Chujamiści.
      • dupeteczek Re: Dyktatura idiotów zniosła kiedyś 27.06.14, 14:34
        Ignoranci nadużywają pojęcia "humanista"! Humaniści w rzeczywistości byli dobrzy w naukach ścisłych. Osoby typu Meller powinni stwierdzać, że są tępakami matematycznymi i tyle, bez żadnych ucieczek w pseudo humanizm.
        • mariner4 W. Lutosławski na przykład studiował matematykę 27.06.14, 14:39
          Podobno tylko matematyka jest nauką. Reszta to tylko umiejętności.
          Moim zdaniem maturę powinno zdawać nie więcej jak 30% zdających. I onio powinnio iść na studia. Reszta do nauki zawodu.
          M.
        • gat45 Re: Dyktatura idiotów zniosła kiedyś 27.06.14, 20:06
          Jaki "pseudohumanizm" ???? Wszak dla nich humanista to z definicji matematyczny tępak i leń. Umiejętność obliczenia choćby procentu składanego (celowo wybieram coś prościutkiego oraz "życiowego") byłaby chyba hańbiąca, bo jedno wyklucza drugie - według nich. Zauważcie, że niegdysiejszy "półinteligent" to był zawsze ktoś z wyksztaceniem ścisłym lub technicznym, a z brakami w naukach humanistycznych. Nigdy odwrotnie. Więc takiemu Mellerowi wydaje się, że skoro nie zna się na matematyce, to ipso facto jest inteligentem. Logiki też w szkołach nie uczą.
    • chateau Re: Prawdziwy problem Polski, a nie jakies głupot 27.06.14, 14:12
      Trygonometria jest dla gejów, wszyscy wiemy jak luźne obyczaje panowały za Pitagorasa.
      Zresztą widać to gołym okiem - fascynowały go trójkąty.

A poważnie to problem jest złożony. Mam wrażenie, że od paru ładnych lat kształcenie polega na nabyciu umiejętności wykonania procedury zaliczenia. Kojarzenia faktów uczą nieliczni.
      Może tak ma być? Kto będzie chciał sięgnąć po więcej da sobie radę, a reszta proli będzie miała kwit?
      • dr.krisk Re: Prawdziwy problem Polski, a nie jakies głupot 27.06.14, 14:32
        chateau napisał:

> Może tak ma być? Kto będzie chciał sięgnąć po więcej da sobie radę, a reszta pr
        > oli będzie miała kwit?
        Ok, ale potem te prole idą głosować, i wybierają jakiegoś pajaca (JKM na przykład), bo im pasuje do ich prolowego widzenia świata.........
        • chateau Re: Prawdziwy problem Polski, a nie jakies głupot 27.06.14, 14:53
          W sumie to można by zrobić badania jak poglądy lub sympatie polityczne korelują z (nie)znajomością matematyki :)
          • inocom Re: Prawdziwy problem Polski, a nie jakies głupot 27.06.14, 21:07
            chateau napisał:

> W sumie to można by zrobić badania jak poglądy lub sympatie polityczne korelują
            > z (nie)znajomością matematyki :)

Większość matematyków to lewacy albo asceci. Jak ktoś ma jakie takie pojęcie o matmie, wiele mu do bycia szczęśliwym nie potrzeba.

pl.wikipedia.org/wiki/Grigorij_Perelman
            Nie znam matematyka, który posiadając dar (a jest to dotknięcie palcem boga), byłby pazernym s.......m. Sikorski ma leśniczówkę, dostęp do karty MSZ

Perelman ma wiedzę.

69-letni Michaił Leonidowicz Gromow, światowej sławy geometra, pracujący w Paryżu i Nowym Jorku, laureat prestiżowych nagród matematycznych, oświadczył w wywiadzie dla New Yorkera: Naukowiec musi zachować czysty umysł, aby osiągnąć wybitne wyniki. Powinien skupić się wyłącznie na matematyce. Nie może sobie pozwolić na folgowanie słabostkom. Przyjęcie nagrody oznacza taką słabość.
    • szwampuch58 Re: Prawdziwy problem Polski, a nie jakies głupot 27.06.14, 14:14
      ale religia kwitnie
    • remez2 Re: Prawdziwy problem Polski, a nie jakies głupot 27.06.14, 14:22
      Jeszcze nigdy tak źle nie było, żeby gorzej być nie mogło.
      btw - ca 30-latek na pytanie w konkursie )do którego sam się zgłosił):
      "jak się nazywa mieszkaniec Helsinek" odpowiada z uśmiechem zadowolonej z siebie ameby - Norweg.
    • dupeteczek Re: Prawdziwy problem Polski, a nie jakies głupot 27.06.14, 14:28
      Cały czas dominuje u nas edukacja pamięciowa, a nie problemowa. Dzieciakom pakuje się do łepetyn mnóstwo informacji, z którymi nie wiedzą co zrobić:/ Tak jak w średniowieczu, gdy książek było mało, a pacierze trzeba było znać. Do tego doszło uczenie pod "klucze" testów i matur - masakra:/
      Wystarczyłoby żeby nasi "edukatorzy" zajrzeli do norweskiego systemu edukacji i wyciągnęli wnioski!
      • chateau Re: Prawdziwy problem Polski, a nie jakies głupot 27.06.14, 15:19
        > Cały czas dominuje u nas edukacja pamięciowa, a nie problemowa.
        Drwal sam się nie pokoloruje. Wystarczy pamiętać, że buty na ciemno, twarz na jasno, a reszta na zielono i z łebca.
    • m.c.hrabia Re: Prawdziwy problem Polski, a nie jakies głupot 27.06.14, 14:52

nie jest wcale tak źle to tylko statystyka .
      nie wiem jak za twoich czasów , ale za moich maturę zdawało ca 25% rocznika ,
      obecnie ile ? 80 % czy więcej ?

Ich wiedza jest ukierunkowana na rozwiązywanie prostych testów, jest nieusystematyzowana, coś słyszeli,coś widzieli, ale co? Nie pamiętają.

profesorowie to samo o naszych rocznikach mówili, hi.hi.hi.....
      a tumany to było najłagodniejsze określenie :)

więc się nie martw ,będzie lepiej .
      Dobrze ,że ktoś poszedł po rozum do...i przywrócił matematykę na matury .
      • ayran Re: Prawdziwy problem Polski, a nie jakies głupot 27.06.14, 15:20
        m.c.hrabia napisał:

> nie wiem jak za twoich czasów , ale za moich maturę zdawało ca 25% rocznika ,
        > obecnie ile ? 80 % czy więcej ?

Zgadza się. Przed wojną było to wręcz kilka procent, stąd kompletnie nietrafne jest porównywanie rzekomo fantastycznie wykształconej przedwojennej młodzieży z ich obecnymi odpowiednikami.
        • chateau Re: Prawdziwy problem Polski, a nie jakies głupot 27.06.14, 15:31
          Nietrafne z powodu inflacji :/
    • wariant_b Re: Prawdziwy problem Polski, a nie jakies głupot 27.06.14, 15:28
      Uznałbym za optymistyczną wiadomość, że wymagania maturalne wzrosły
      i mniej będziesz miał niedouczonych studentów, a potem absolwentów swojej
      Uczelni, gdyby nie fakt, że poprzeczka z języka polskiego ustawiona jest tak nisko.
      • inocom Re: Prawdziwy problem Polski, a nie jakies głupot 27.06.14, 21:15
        wariant_b napisał:

> Uznałbym za optymistyczną wiadomość, że wymagania maturalne wzrosły
        > i mniej będziesz miał niedouczonych studentów, a potem absolwentów swojej
        > Uczelni, gdyby nie fakt, że poprzeczka z języka polskiego ustawiona jest tak ni
        > sko.

Potrzeba nowych kadr na ministrów.
    • douglasmclloyd Jak nauczyciele uczą dzieci? 27.06.14, 15:44
      Coś mi się wydaje, że uczą jednego, a na maturze pytają, o coś innego.
      • inocom Serio pytasz? Nauczyciel otwiera umysł 27.06.14, 21:23
        douglasmclloyd napisał:

> Coś mi się wydaje, że uczą jednego, a na maturze pytają, o coś innego.

Ale problemu za Ciebie nie rozwiąże.
        • douglasmclloyd Re: Serio pytasz? Nauczyciel otwiera umysł 27.06.14, 21:26
          inocom napisał:

> Ale problemu za Ciebie nie rozwiąże.

Szczególnie problemu, który sam stworzył. Albo nauczyciele uczą do doopy, albo na maturze pytają, o to czego nie uczyli.
          • inocom Matura jest egzaminem z inteligencji 27.06.14, 21:32
            douglasmclloyd napisał:

> inocom napisał:
            >
            > > Ale problemu za Ciebie nie rozwiąże.
            >
            > Szczególnie problemu, który sam stworzył. Albo nauczyciele uczą do doopy, albo
            > na maturze pytają, o to czego nie uczyli.

A nie z odruchów Pawłowa.
    • lionold Re: doktorku 27.06.14, 18:33
      a religię wszyscy zdali celująco. Będą wreszcie liczne kadry misjonarzy - na Dominikanie powstały poważne niedobory - ja znam dwa pedovacaty!
      • douglasmclloyd Re: doktorku 27.06.14, 18:43
        lionold napisał:

> a religię wszyscy zdali celująco. Będą wreszcie liczne kadry misjonarzy - na Do
        > minikanie powstały poważne niedobory - ja znam dwa pedovacaty!

Dzisiejsza młodzież ma na głowie walenie, a nie religię, czy maturę.
        • ukos Taka dobra z biologii? 27.06.14, 19:07
          douglasmclloyd napisał:

> Dzisiejsza młodzież ma na głowie walenie, a nie religię, czy maturę.
          >
          To dobrze, że tak dbają o ochronę środowiska, inaczej walenie mogłyby wyginąć.
        • erte2 Re: doktorku 27.06.14, 20:02
          douglasmclloyd napisał:
          ...Dzisiejsza młodzież ma na głowie walenie, a nie religię, czy maturę.

Walenie są pod ochroną !
    • ukos Sędziowie do prostej arytmetyki biorą biegłych! 27.06.14, 18:53
      Jeśli w jakimś przepisie prawnym występują reguły arytmetyczne, których zastosowanie wymaga wiedzy na poziomie szkoły podstawowej, to sędziowie w takim wypadku nagminnie zatrudniają biegłych narażając uczestników postępowania na dotkliwe dodatkowe koszty. To jest niedopuszczalny terror kretynów!
    • dystans4 Re: Prawdziwy problem Polski, a nie jakies głupot 27.06.14, 20:35
      Tak jak powiedziano, matoły w rządzie decydują o wszystkim.

W szczególności, o:
      - dotowaniu mafii i elektoratu, któremu się należy
      - uczeniu ludzi nie matematyki, ale że "swoje" trzeba "wywalczyć"

Wskutek tego, ważne!, mamy:
      - chyba ok. 30 miliardów dolarów rocznie na haracz dla górników, rolników, sędziów, reszty uprzywilejowanych i odsetki od istniejącego zadłużenia,
      - najdroższy węgiel na świecie i kolejne "prawa" "nabyte" ("nabyte" = zrabowane) górników
      - brak pieniędzy na naukę, R&D w proporcji (do PKB) takiej, jak w Izraelu i państwach skandynawskich
      - systemowy deficyt budżetowy
      - wzrost gospodarczy przynajmniej dwukrotnie niższy, niż możliwy.
    • qqazz Re: Prawdziwy problem Polski, a nie jakies głupot 27.06.14, 21:19
      forum.gazeta.pl/forum/w,28,151708619,151708619,Matury_.html

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka