17.07.14, 12:48
Troche dziwi mnie ta wczorajsza nagonka na Mikiego za powiedzenie o Murzynach Europy. Oni go tam zwyczajnie nie zrozumieli , wyjac o jakims rasiście. To przecież bzdura. Miki w ogóle sie nie wypowiadał rasistowsko, czy nawet o etnicznych murzynach. W sumie sam sobie troche jest winien , bo przełozył na angielski nasze polskie pojęcia tego murzyństwa. U nas pojecie ,, Murzyn zrobił swoje , Murzyn moze odejsć" , czy ,, robisz u niego / czy w pracy za Murzyna" itp. nie maja konotacji rasistowskich , tylko sa synonimem ciezkiej niewolniczej pracy , czy braku szacunku do czyjejś pracy itp. Podobnie słowo Murzyn w polskim jezyku nie jest rasistowskie ,to tylko okreslenie człowieka rasy czarnej. Negr moze w angielszczyźnie jest obraźliwe , ale to nie nasz problem. Lepiej aby Miki tam jednak mówił po polsku , a nie udawał poligloty:-)
Obserwuj wątek
    • bogucjusz Re: JKM 17.07.14, 12:55
      Masz w sumie rację, ale jak ktoś wystartował na takie stanowisko, to powinien mieć świadomość przewrażliwienia politpoprawnościowego na Zachodzie i lepiej przygotowywać swoje wystąpienia.
      • volupte Re: JKM 17.07.14, 12:58
        To właśnie napisałem :-)
      • kolter-nr Re: JKM 17.07.14, 13:46
        bogucjusz napisał:

> Masz w sumie rację, ale jak ktoś wystartował na takie stanowisko, to powinien m
        > ieć świadomość przewrażliwienia politpoprawnościowego na Zachodzie i lepiej prz
        > ygotowywać swoje wystąpienia.

No ale on sam mówił ze jedzie tam gnojowice wylewać,ale ma pecha bo jak mu prokurator zarzuty postawi za Boniego , to może nie znaleźć na tylu kumpli żeby obronić immunitet.
        • volupte Re: JKM 17.07.14, 14:30
          Pewnie mu postawia taki zarzut , bo musza wyeliminować. Teraz stał sie bardzo niebezpieczny. Grozi mu i jego NP jakies 15% głosów , a to tragedia.
      • tornson Re: JKM 17.07.14, 13:47
        bogucjusz napisał:

> Masz w sumie rację, ale jak ktoś wystartował na takie stanowisko, to powinien m
        > ieć świadomość przewrażliwienia politpoprawnościowego na Zachodzie
        Ludzie z kraju "Papieża Polaka" gdzie obowiązuje średniowieczne prawo o karaniu za tzw. "obrazę uczuć religijnych" nie powinni być zdziwieni polityczną poprawnością w innych krajach.
    • humbak Re: JKM 17.07.14, 13:02
      Jeśli mówisz mi, ze wypowiedź Koriwna wzbudziła kontrowersję, to ja mówię że dziś czwartek.
      Szkoda czasu.
    • volupte Re: JKM 17.07.14, 13:38
      On gada , przeciwnicy słuchaja i słyszą .....co chcą.wiadomosci.onet.pl/kraj/umorzono-sledztwo-ws-slow-korwin-mikkego-o-gwaltach-i-pedofilii/hplle
    • tornson Co nie zmienia faktu że ogólnie JKM 17.07.14, 13:43
      to skończony kretyn albo chory na nienawiść do zwykłych ludzi psychopata. Tak samo wyjątkowo debilna były te jego brednie przeciw płacy minimalnej. Mądrzejsi od tej mendy i lepiej zorientowani w gospodarce mają diametralnie inne zdanie.
      tvn24bis.pl/informacje,187/rozwarstwienie-plac-zagraza-kapitalizmowi,450604.html
      • volupte Re: Co nie zmienia faktu że ogólnie JKM 17.07.14, 14:32
        wklejałeś , ale od kiedy burżuj jest dla ciebie autorytetem?
        • se_wpisze_posta Re: Co nie zmienia faktu że ogólnie JKM 17.07.14, 15:43
          Jakby chcieć szukać największych zachwytów na temat kapitalizmu, można to robić gdzie? U pana Marksa, mimo wskazywania na jego patologie. Ale co istotne Marks nie krytykował kapitalizmu bo mu się tam nie podoba. On właśnie prognozował, że rozwarstwienie społeczne go zniszczy. Kapitalizm produkuje dwie rzeczy : technologię i zbędnych ludzi. Dziś też mamy producentów, którzy mogą sprzedawać. Tylko nie mają komu.
          • volupte Re: Co nie zmienia faktu że ogólnie JKM 17.07.14, 15:53
            Ale mamy równiez takich co sprzedają. Zgadza się?
        • tornson Re: Co nie zmienia faktu że ogólnie JKM 17.07.14, 16:33
          volupte napisał:

> wklejałeś , ale od kiedy burżuj jest dla ciebie autorytetem?
          Bidulku, myślisz że tylko on opowiada się za płacą minimalną?
          • volupte Re: Co nie zmienia faktu że ogólnie JKM 17.07.14, 17:54
            Bidulek tylko sie zdziwił twoim przyjaźniom :-)
    • ayran Re: JKM 17.07.14, 14:34
      Mylisz się. Obyczaje językowe, takze pod tym względem, zmieniają się i jeśli ktoś chce być politykiem, powinien przynajmniej próbowac za tymi zmianami nadążać. Maria Konopnicka mogła pisać "Oj, dana dana pilnuj Cygana, bo Cygan złodziej wozy podchodzi", dzisiaj jest to zwyczajnie obraźliwe. Tak samo negatywne czasowniki stygmatyzujące mniejszości narodowe takie jak cyganić (kłamać), judzić (intrygować, napuszczać jednych na drugich) albo żydzić (skąpić), były do przyjęcia w latach międzywojennych, dziś, owszem, zdarzają się, ale wśród ludzi o - oględnie mówiąc - niewyszukanych manierach i miernym intelekcie.
      • volupte Re: JKM 17.07.14, 14:59
        Nie mylę sie:-) Wybiegasz przed szereg. Nadal cygan to synonim złodzieja , wystarczy zrobić sondaż. Ty moze powiesz Rom aby nie ,,cyganić" :-) Te synonimy jak najbardziej jeszcze funkcjonuja i długo będą. Nadal mała część społeczeństwa mówi gej a nie pedał.
        • dr.krisk A jednak.... 17.07.14, 15:21
          Znaczna część społeczeństwa uważa, że słowo "zajebisty" jest jak najbardziej poprawne i można je publicznie stosować....
          Język parlamentarny a potoczny znacznie się różnią. Dlatego właśnie określenie "nieparlamentarny" na słowa, których nie można używać podczas wystąpień publicznych. Ja także używam innego języka gdy betonuję fundamenty, a innego podczas wykładu akademickiego...
          • volupte Re: A jednak.... 17.07.14, 15:25
            No , juz sobie wyobrazam jakiego przy betonach używasz:-) Dlatego napisałem ze JKM powinien po polsku mówić , a tłumacz by sie martwił jak poprawnie mysl przetłumaczyć. A do ,,wersalu" JKM ma chyba podobny stosunek jak Lepper , chociaż czesto mówi bardzo parlamentarnie mimo ze sepleni.
            • dr.krisk Re: A jednak.... 17.07.14, 15:38
              volupte napisał:

> No , juz sobie wyobrazam jakiego przy betonach używasz:-)
              Nie jest tak strasznie, chyba że taczka z urobkiem mi się wywali.......

> Dlatego napisałem ze
              > JKM powinien po polsku mówić , a tłumacz by sie martwił jak poprawnie mysl prze
              > tłumaczyć. A do ,,wersalu" JKM ma chyba podobny stosunek jak Lepper , chociaż c
              > zesto mówi bardzo parlamentarnie mimo ze sepleni.
              Tak, mi on tez Leppera przypomina. Tylko że Lepperowi słoma wychodziła z butów, a Mikkemu z muszki........
              • volupte Re: A jednak.... 17.07.14, 15:54
                Taka jego uroda:-)
    • se_wpisze_posta Re: JKM 17.07.14, 15:49
      Nagonki Korina nie dziwią, a w drugą stronę to zadziwiające nieporozumienie. Dziwne, że właśnie jemu się zdarza. Jak debil nie rozumie co mówi, niech zamknie pysk, bo nie jest u cioci na imieninach tylko reprezentuje swój kraj.

nie ma
      > ja konotacji rasistowskich

Nawet w ten sposób ma bo przypisujesz rasie pozycję, utrwalając stereotyp niewolnika. To tak jak Radziu uznał robienie laski za objaw murzyńskości.
      • volupte Re: JKM 17.07.14, 15:57
        W/ g mnie nie reprezentuje kraju tylko swoich wyborców. Co do konotacji to mam przeciwne zdanie. Istotne sa intencje , a nie były obraźliwe.
        • se_wpisze_posta Re: JKM 17.07.14, 16:03
          Jak naszych to ważne są intencje, jak obcych to czyny. Ale przed sądem liczą się czyny i to co powiedział.
          • volupte Re: JKM 17.07.14, 16:16
            Niestety nie masz racji. Przed sądem zamiar liczy sie nie mniej niz czyn.
    • eldoradus Zgodnie z przewidywaniami JKM w UE 17.07.14, 15:52
      prezentuje swoją osobowość, co było do przewidzenia.
      • volupte Re: Zgodnie z przewidywaniami JKM w UE 17.07.14, 15:58
        I nie ukrywał tego. W ogóle jest jakis przygaszony , mial zrobic burdel:-)
        • scoutek Re: Zgodnie z przewidywaniami JKM w UE 17.07.14, 18:41

volupte napisał:

> I nie ukrywał tego. W ogóle jest jakis przygaszony , mial zrobic burdel:-)

miał zrobić rewolucję a spacyfikują go za język
          • volupte Re: Zgodnie z przewidywaniami JKM w UE 17.07.14, 21:02
            Lewica ma swoje sposoby na pacyfikację niepokornych.
    • douglasmclloyd Słowo murzyn zostanie wymazane ze słowników 17.07.14, 16:38
      i książęk w imie politycznej poprawności. Nie będzie wierszyków o murzynku Bambo. Będą za to dwa chłopy udające rodzinę.
      • volupte Re: Słowo murzyn zostanie wymazane ze słowników 17.07.14, 17:53
        I tak trzeba:-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka