Dodaj do ulubionych

Komorowski i handlarze bronią

18.08.14, 15:11
Według weryfikatorów obecny prezydent Bronisław Komorowski patronował podejrzanej fundacji, która wyłudzała pieniądze Wojskowej Akademii Technicznej, używał materiałów WSI do niszczenia podwładnych. Wreszcie miał kontakty z międzynarodowymi handlarzami bronią o fatalnej reputacji. Fragment z dokumentu: „Wojskowe Służby Informacyjne, które odpowiedzialne były za kontrwywiadowczą osłonę technologii rozwijanych w ramach projektów badawczych na Wojskowej Akademii Technicznej, same przekazały je w obce ręce. Odpowiedzialność za to ponosi nie tylko ówczesny szef WSI, ale także były szef MON. Bronisław Komorowski w sposób szczególny traktował wszystkie kwestie związane z Wojskową Akademią Techniczną i interesami tej uczelni.

W sprawie WSI wszystko zaczyna układać się w całość. Wygląda na to, że na prawicy większość jest poważnie umoczona - od Komorowskiego po Macierewicza. Jedni nie zrobią krzywdy drugim, w obawie, że po dojściu do władzy ci drudzy zrobią to samo. Być może stąd był tamten telefon Tuska do Seremeta - żeby ukręcić łeb sprawie Macierewicza. Tusk nie postawi go przed Trybunałem Stanu, bo ten w odwecie ujawni niekorzystne haki na ludzi Tuska. A przecież Macierewicz ewidentnie wygląda na agenta wschodnich służb, pokazuje to od początku swojego działania ws. WSI - tłumaczenie raportu na rosyjski itd.
Utrzymywanie go na stanowiskach państwowych, na których ma dostęp do informacji poufnych, jest szkodliwe dla państwa polskiego. Ale w POPISie rączka rączkę myje.

Cała nadzieja we Wprost, że pewnego dnia ujawni cały raport WSI i aneks do niego - to dla oczyszczenia sytuacji w kraju i z podejrzanych ludzi na wysokich stanowiskach.

www.wprost.pl/ar/463397/Scisle-tajne-akta-Macierewicza/
Obserwuj wątek
    • ayran Re: Komorowski i handlarze bronią 18.08.14, 15:28
      antyprawak napisał:

> Tusk nie postawi go przed Trybunałem Stanu, bo ten w odweci
      > e ujawni niekorzystne haki na ludzi Tuska.

Masz luki w wiedzy na zupełnie elementarnym poziomie. Nikt, nawet Tusk, nie jest w stanie postawić Macierewicza przed Trybunałem Stanu, ponieważ Macierewicz od 1992 roku (kiedy przez kilka miesięcy był Ministrem Spraw Wewnętrznych) nie pełnił funkcji objętej możliwością postawienia przez TS.
      • sclavus Re: Komorowski i handlarze bronią 18.08.14, 15:45
        Podmioty odpowiedzialne przed Trybunałem Stanu:
        Przed Trybunałem Stanu mogą zostać postawieni jedynie przedstawiciele najwyższych władz państwowych, wymienieni w art. 198 Konstytucji. Są to:
        Prezydent − za naruszenie Konstytucji lub ustawy, ale też za przestępstwa pospolite i skarbowe. Odpowiedzialność ta ma charakter wyłączny (prezydent może być karany tylko przez Trybunał Stanu),
        Premier i ministrowie − za naruszenie Konstytucji lub ustawy, oraz za przestępstwa związane z pełnioną przez nich funkcją,
        prezes NBP − za naruszenie Konstytucji lub ustawy,
        prezes NIK − za naruszenie Konstytucji lub ustawy,
        członkowie KRRiT − za naruszenie Konstytucji lub ustawy,
        kierownicy ministerstw − za naruszenie Konstytucji lub ustawy,
        Naczelny dowódca sił zbrojnych − za naruszenie Konstytucji lub ustawy,
        posłowie i senatorowie − za naruszenie zakazu prowadzenia działalności gospodarczej, która polega na osiąganiu korzyści majątkowych ze skarbu państwa oraz za naruszenie zakazu nabywania majątku ze skarbu państwa lub samorządu terytorialnego
        ;) :)
        • ayran Re: Komorowski i handlarze bronią 18.08.14, 15:52
          sclavus napisał:

No zgadza się - nie mieści się tu żadna z funkcji pełnionych przez Macierewicza po 1992 roku - ani wiceminister obrony narodowej w rządzie PiS, ani likwidator WSI tamże.
          • pies_na_czarnych Re: Komorowski i handlarze bronią 18.08.14, 17:27
            Kaczus tez handlowal bronia i nie sa to zadne plotki czy peudo tajne info z Wprost tylko oficjalne informacje.
    • porannakawa01 Re: Komorowski i handlarze bronią 18.08.14, 19:29
      Lech Kaczyński na zlecenie B. Komorowskiego szmuglował rządową tutką rakiety p-lot do Gruzji wraz z kodami tajnymi natowskimi?
      Pogięło ciebie?
      Jask możesz udowodnić udział w tym Komorowskiego?
      • antyprawak Re: Komorowski i handlarze bronią 19.08.14, 11:36
        Ani obecny, ani poprzedni prezio nie budził mojego zaufania. A o żadnych rakietach nic nie wiem. Po prostu wolałbym żeby na takich stanowiskach byli ludzie czyści, bez podejrzeń. A tak wokół L. K., jak i Komorowskiego co i rusz pojawiają się mniejsze i większe afery. Bardziej podobał mi się prezydent niemiecki, który podał się do domisji bo były podejrzenia o korupcję. Ale to jest inny świat, inne standardy.
        • gtxl3 Re: Komorowski i handlarze bronią 19.08.14, 11:41
          antyprawak napisał:

> Ani obecny, ani poprzedni prezio nie budził mojego zaufania. A o żadnych rakiet
          > ach nic nie wiem. Po prostu wolałbym żeby na takich stanowiskach byli ludzie cz
          > yści, bez podejrzeń. A tak wokół L. K., jak i Komorowskiego co i rusz pojawiają
          > się mniejsze i większe afery. Bardziej podobał mi się prezydent niemiecki, któ
          > ry podał się do domisji bo były podejrzenia o korupcję. Ale to jest inny świat,
          > inne standardy.

Ten prezydent niemiecki gwoli ścisłości został oczyszczony z bardzo marnych zarzutów.
          Ale sam się poddał do dymisji i czekał na rozstrzygnięcie Sądu.
          www.dw.de/wyrok-s%C4%85du-w-hanowerze-by%C5%82y-prezydent-niemiec-oczyszczony-z-zarzut%C3%B3w/a-17460876
          • religijnych.uczuc.obraza Re: Komorowski i handlarze bronią 19.08.14, 11:52
            Na czym polega poddanie się do dymisji?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka