Dodaj do ulubionych

3:0 dla PiS - ku przestrodze!

10.09.14, 12:07
W ostatnich wyborach uzupełniających do Senatu 3:0 wygrał PiS. Na Mazowszu frekwencja wynosiła 6 procent, w świętokrzyskim 8, a na Śląsku 9. Nowi senatorowie, wszyscy troje razem, zebrali raptem zaledwie 31 tys. głosów. Widać z tego, jak na dłoni: niska frekwencja, wygrywa PiS!
Szanowni Rozczarowani polityką PO i rządu, mający dosyć głosowania na mniejsze zło i zapowiadający, że w następnych wyborach udziału nie weźmiecie - może przemyślicie jeszcze raz swą decyzję?
Obserwuj wątek
    • remik.bz demokracja, opozycja, władza 10.09.14, 12:22
      damakier1 napisała:

> Szanowni Rozczarowani polityką PO i rządu, mający dosyć głosowania na mniejsze
      > zło i zapowiadający, że w następnych wyborach udziału nie weźmiecie - może prze
      > myślicie jeszcze raz swą decyzję?

Popieram ten apel.
      Szanowni rozczarowani polityka rządu a w szczególności borykający się ze służba zdrowia, szukający pracy w Norwegii (bo w Polsce nie ma), pracujący w Polsce za najniższą krajową i zmuszeni do przeżycia za "to", decydujący się na urodzenie dziecka ze wszystkimi tego konsekwencjami, płacący podatki na alkohol dla ludzi władzy itd, itd - zróbcie to co robia ludzie na całym demokratycznym świecie w takiej sytuacji.
      Idźcie do wyborów i powiedzcie władzy w akcie głosowania : "Państwu już dziękujemy, mamy was serdecznie dość, nie będziecie se dłużej robić z nas jaj . Teraz głosujemy na opozycję- niech po was posprząta i pomysli o kraju, nas o naszych dzieciach."
      I nie słuchajcie propagandy rządowej , ze tylko ciemnogród głosuje na opozycyjna partię. Powtarzam: wg demokratycznych standardów głosowanie na opozycje w przypadku rozczarowania władzą to rzecz oczywista. Tak jest w całym cywilizowanym swiecie.
      • damakier1 Re: demokracja, opozycja, władza 10.09.14, 13:12
        Jakkolwiek mój apel jest apelem wyłącznie o udział w wyborach, a nie tak, jak Twój agitką wskazującą na kogo głosować - za poparcie dziękuję.
    • wariant_b 3:3 dla PiS - tak dla zasady 10.09.14, 13:55
      Mieli trzech senatorów - i mają nadal.
      PiS mógł tylko stracić, zyskać nie miał czego.

Ale szkoda, że nie stracił, zwłaszcza w Rybniku - należałoby się.
      • damakier1 Re: 3:3 dla PiS - tak dla zasady 10.09.14, 14:08
        No nie, tak liczyć nie można. Wybory, to wybory i ten, kto ma więcej oddanych głosów wygrywa, a kto ma mniej przegrywa. We wszystkich trzech okręgach PiS miał głosów najwięcej, a więc wygrał. Jest trzy do zera.
        • m.c.hrabia Re: 3:3 dla PiS - tak dla zasady 10.09.14, 14:32
          We wszystkich trzech okręgach PiS miał głosów najwięcej, a więc wygrał

nikt tego nie neguje ,ale jego przeciwnicy nie mieli tam nic, więc też niczego nie przegrali :))))
          • remik.bz Re: 3:3 dla PiS - tak dla zasady 10.09.14, 14:42
            m.c.hrabia napisał:

> We wszystkich trzech okręgach PiS miał głosów najwięcej, a więc wygrał
            >
            > nikt tego nie neguje ,ale jego przeciwnicy nie mieli tam nic, więc też niczego
            > nie przegrali :))))

Przecież gdy doszło do wyborów to była opcja zerowa. Nikt niczego w tym właśnie momencie nie miał. Jedni wygrali drudzy przegrali w wyniku tego konkretnego głosowania.
    • zapijaczony_ryj Przy frekwencji ponad 40 % PiS dostaje takie 10.09.14, 14:42
      wpier..., ze NI moze tego nie przezyć
    • ave.duce A niech wygrywa... 11.09.14, 07:52
      Znowu Polska straci kilka lat. Jakoś to przetrwa.
      • ponte_aronte ale ile potem będzie odkręcania 11.09.14, 07:59
        tych bezwzględnych zakazów aborcji, antykoncepcji, pomników katastrofy smoleńskiej, klauzul sumienia itd.!
        • antyprawak Re: ale ile potem będzie odkręcania 11.09.14, 13:12
          Jeśli po fanatycznym PISie, ma dojść do władzy partia, która to wszystko odkręci o 180 stopni to warto ponieść to ryzyko. Radykalizm budzi odwrotne uczucia, po kilku latach zamordyzmu ludziom się odechce i może wygrać partia zdecydowanie liberalna-lewicowa, która zalegalizuje aborcję, wyprowadzi religię ze szkół itp. i będzie miała poparcie w społeczeństwie - podobnie jak Zapatero w Hiszpanii. PO to status quo.
          • ave.duce Re: ale ile potem będzie odkręcania 11.09.14, 22:53
            Też tak sadzę - warto zaryzykować.
            • erte2 Re: ale ile potem będzie odkręcania 12.09.14, 11:46
              ave.duce napisała:

Też tak sadzę - warto zaryzykować.
              Nie warto. Ryzyko jest zbyt duże. Bo tym razem wygrawszy wybory (tfu ! Na psa urok !!!) Kaczyński nie popełni tego samego błędu i nie podda się ponownie demokratycznej procedurze. Tym razem pójdzie w ślady Orbana, Łukaszenki czy Putina i tak zmieni ordynację wyborcza a nawet Konstytucję żeby zagwarantować sobie pełnię władzy niezależnie od woli społeczeństwa. Przykładem niech będzie sławetna nocna ustawa o RTV czy "ręczne" sterowanie wymiarem sprawiedliwości.
              A oddanie władzy w ręce karłowatego Gomułki na długie lata może nas pogrążyć w marazmie a nawet cofnąć o całe lata czy dekady.
              • remik.bz Czemu bałamucisz ? 12.09.14, 12:30
                erte2 napisał:

>
                > Też tak sadzę - warto zaryzykować.
                > Nie warto. Ryzyko jest zbyt duże. Bo tym razem wygrawszy wybory (tfu ! Na psa u
                > rok !!!) Kaczyński nie popełni tego samego błędu i nie podda się ponownie demok
                > ratycznej procedurze.

To był błąd? Żartujesz chyba. PiS stracił większość w parlamencie i nie mógł rządzić tylko co najwyżej administrować krajem.
                Wielki Szacunek dla PiS-u ,ze w tej sytuacji zdecydował się na przedterminowe wybory zamiast trwać na stołkach, nic nie robic i kosić kasiorę.(co byłoby pewnie zrozumiałe przez tzw nowoczesnych Europejczyków.Ale dobrowolnie zrzec się państwowej kasy- ot głupki)

Tym razem pójdzie w ślady Orbana, Łukaszenki czy Putina i
                > tak zmieni ordynację wyborcza a nawet Konstytucję żeby zagwarantować sobie peł
                > nię władzy niezależnie od woli społeczeństwa.

Ciekawe jak to zrobi (gdyby nawet chciał). Pomijając olbrzymi elektorat innych partii , olbrzymi opór społeczny , to przy takiej próbie natychmiast traci też swój elektorat. A bez poparcia społecznego nie da się rządzić. No chyba ,że ma się bardzo silny aparat ucisku. A takiego w Polsce nie ma. jak wiesz w Polsce jest jest "ch.j, du.a i kamieni kupa" i raczej to sie nie zmieni po dojściu PiS do władzy.

Przykładem niech będzie sławetna
                > nocna ustawa o RTV czy "ręczne" sterowanie wymiarem sprawiedliwości.

Tego typu bardzo naganne przykłady mozna mnożyć tez wobec innych ugrupowań.
                Nie chce mi się teraz wymieniac.
                Po prostu każda władza tak niestety robi.

> A oddanie władzy w ręce karłowatego Gomułki na długie lata może nas pogrążyć w
                > marazmie a nawet cofnąć o całe lata czy dekady.

Tak szczególnie cofnie nas wtedy gdy ukróci się łupienie państwowej kasy i obniży podatki.
                A juz najbardziej PiS pogrąży nas w maraźmie gdy zlikwiduje bramki na autostradach i wprowadzi "naklejki" na szybę auta:)

Tak się zastanawiam dlaczego prowadzisz taka bałamutna antypisowską propagandę.
                Czy jesteś ideologicznym przeciwnikiem takich wartości jak :patriotyzm, rodzina, katolicyzm, tradycja, solidaryzm społeczny, czy tez kierujesz się innymi motywami ?
                • religijnych.uczuc.obraza Re: Czemu bałamucisz ? 12.09.14, 12:35
                  Wymień mi remik władzę która zrobiła podobny numer z ustawą o radiofonii i telewizji.
                  Poza tym on jest zwolennikiem takich wartości jak patriotyzm, rodzina katolicyzm, tradycja, solidaryzm społeczny a PiS jest przeciw tym wartościom.
                  • wiosnaludzikow Re: Czemu bałamucisz ? 12.09.14, 17:39
                    Skok PiS na KRRiTV był ewidentnym zamachem politycznym na media.
                  • dystans4 Re: Czemu bałamucisz ? 12.09.14, 21:29
                    PiS jest przeciw wszelkim wartościom.
                • erte2 Re: Czemu bałamucisz ? 12.09.14, 19:25
                  remik.bz
                  remisiu ptaszyno, doskonale wiesz że Kaczyński do dziś sobie w brodę pluje że tak głupio oddał władzę.
                  Bo po pierwsze był przekonany że skracając kadencję specjalnie niczym nie ryzykuje i w przyśpieszonych wyborach uzyska więcej niż miał, być może nawet samodzielną większość.
                  Po drugie - pochopnie zraził do siebie i Leppera, i Giertycha co zaowocowało stratą koalicyjnej większości. W związku z tym po prostu nie zdążył zapewnić sobie takich rozwiązań które pozwoliłyby mu utrzymać władzę.
                  A po trzecie "przywiązanie" do zasad demokracji wykazał dobitnie tworząc z CBA swoją policję polityczną (na zarzut dziennikarza że, mając podejrzenia co do uczciwości Leppera uczynił z niego wicepremiera wyjatkowo szczerze /zapewne przez pomyłkę/ wypalił: "ale od razu puściłem za nim CBA; sławetna "nocna ustawa" o RTV też świadczy o poszanowaniu demokracji.
                  Napisałeś:
                  Tak się zastanawiam dlaczego prowadzisz taka bałamutna antypisowską propagandę.
                  Czy jesteś ideologicznym przeciwnikiem takich wartości jak :patriotyzm, rodzina, katolicyzm, tradycja, solidaryzm społeczny, czy tez kierujesz się innymi motywami ?

Nie zastanowiłeś się przypadkiem nad tym co napisałeś ? Tylko dlatego że jestem przeciwnikiem sposobu (podkreślam: sposobu) sprawowania władzy przez PiS i Kaczyńskiego zarzucasz mi brak patriotyzmu, zwalczanie rodziny, tradycji itd. ? Uważasz że tylko oni (i, jak mniemam, również ty) macie na to monopol ? Czy uważasz że tylko wam wolno śpiewać hymn, wieszać flagi, że tylko wam wolno nazywać się Polakiem?
                  Na to żeby udowodnić swój patriotyzm, swój solidaryzm społeczny i swoje przywiązanie do takich drobiazgów jak demokracja, prawa człowieka czy też po prostu wolność w sposób zagrażający osobistej wolności a nawet w wielu przypadkach życiu był onegdaj czas, ale już minął. Tak mniej więcej w roku 1989. I wyobraź sobie, ja ten egzamin zdałem. Był długi (pierwsze podejście miałem w '68.) i czasami dość trudny.
                  Więc nie zarzucaj mi braku patriotyzmu, nie stawiaj znaku równości pomiędzy moją oceną działalności kaczyńskiego, rydzyka i innych hofmanów a brakiem patriotyzmu.

A ponieważ mam już swoje lata więc doskonale pamiętam czasy Gomułki. Analogie nasuwaja się same.

P.S.Twoje słowa:
                  Tego typu bardzo naganne przykłady mozna mnożyć tez wobec innych ugrupowań. Nie chce mi się teraz wymieniac. Po prostu każda władza tak niestety robi.
                  "Wiem, ale nie powiem " ? Wybacz, ale argumentacja godna piaskownicy.
          • damakier1 Re: ale ile potem będzie odkręcania 11.09.14, 23:19
            Po fanatycznym Pisie może wygrać partia liberalnolewicowa nie zdecydowanie, a fanatycznie. A wpadanie z jednego fanatyzmu w drugi niczego dobrego nie wróży.
            • remik.bz Fanatyczny PiS ? 12.09.14, 12:11
              damakier1 napisała:

> Po fanatycznym Pisie

A w czym ten fanatyzm PiS-u przejawia się?
              Czytałem dokładnie program PiS, jest tam wiele spraw niezbyt realnych, ale fanatyzmu nie znalazłem. Ale rozumiem , ze Ty znlazłaś.
              • wiosnaludzikow Re: Fanatyczny PiS ? 12.09.14, 17:42
                remik.bz napisał:

> damakier1 napisała:
                >
                > > Po fanatycznym Pisie
                >
                > A w czym ten fanatyzm PiS-u przejawia się?
                > Czytałem dokładnie program PiS, jest tam wiele spraw niezbyt realnych, ale fana
                > tyzmu nie znalazłem. Ale rozumiem , ze Ty znlazłaś.
                Jeżeli o mnie chodzi to bardziej cenię sobie praktykę niż programy. program PO też był OBYWATELSKI , liberalńy a jest urzędniczosocjaldemokratyczny w praktyce.
                Ponieważ poruszona tu media to wskaż mi inny podmiot niż państwowe radio czy parafia rzymskokatolicka, który otrzymał koncesję na radio lub telewizję rozsiewczą.
                Tu fanatyzm Kaczyńskiego przejawia się jako fobia wobec podmiotów prywatnych jakichkolwiek.
                • remik.bz Re: Fanatyczny PiS ? 12.09.14, 18:17
                  wiosnaludzikow napisał:

> remik.bz napisał:
                  >> Ponieważ poruszona tu media to wskaż mi inny podmiot niż państwowe radio czy pa
                  > rafia rzymskokatolicka, który otrzymał koncesję na radio lub telewizję rozsiewc
                  > zą.
                  > Tu fanatyzm Kaczyńskiego przejawia się jako fobia wobec podmiotów prywatnych ja
                  > kichkolwiek.

Co do mediów to podzielam "fanatyzm" ( a więc ślepa wiarę i nietolerancję) Kaczyńskiego wobec prywatnych TV :)
                  Mam tak od niedawna, od czasu gdy zaczeły się mistrzostwa świata w siatkówce.
                  Jako Wolak uważam ,ze tak wazne wydarzenie (nie tylko sportowe ale i społeczne) winno być transmitowane przez TV publiczna. Taka misja.
                  A tu figa. Wyłączność na transmisje ma Pan Solorz (czy jak mu tam). Nawet na chwile zaponiałem o swym fanatyźmie i ucieszyłem się. Toz ja mam umowę z Polsatem, talerz antenowy piekny mam ! Fajnie będzie , moc wrażeń i przeżyć .
                  I okazało się ,ze to wszystko to ch.j, d.pa i kamieni kupa. Aby ogladać transmisje to ja muszę Panu Solorzowi (czy jak mu tam) ekstra zapłacic.
                  Oj stałem się od tego czasu bardzo fanatyczny w temacie "co powinny media publiczne a co wolno prywatnym".
                  PS a potem Tusk dziwi się ,ze go wygwizdali na meczu siatkówki.
                  • behemot17-13 Re: Fanatyczny PiS ? 12.09.14, 21:47
                    Nawet na chwile zaponiałem o swym fanatyźmie i ucieszyłem się. Toz ja mam umowę z Polsatem, talerz antenowy piekny mam ! Fajnie będzie , moc wrażeń i przeżyć .
                    I okazało się ,ze to wszystko to ch.j, d.pa i kamieni kupa. Aby ogladać transmisje to ja muszę Panu Solorzowi (czy jak mu tam) ekstra zapłacic.
                    możesz doprecyzować? bo nie zrozumiałem. opłacasz abonament i nie masz dostępu do kanałów Volleyball ? abonament Polsatu opłacasz?
                    • jane-panzram Re: Fanatyczny PiS ? 12.09.14, 22:04
                      Przecież volleyball to są dodatkowe,nowe programy i oczywiście płatne. On ma pewnie abonament na określone programy - a te są programami nowymi. Na nc+ (mam to, dlatego o tym piszę - sądzę, że z cyfrowym polsatem jest dokładnie to samo) też są przecież abonamenty różne: na podstawowe programy, na dodatkowe typu Canal+, no i jeszcze bardziej dodatkowe, typu HBO. Im więcej programów, tym większy abonament.

Takie hocki-klocki to stała praktyka Polsatu, kiedyś to już było przy piłce nożnej, jak dobrze pamietam.
                      • behemot17-13 Re: Fanatyczny PiS ? 12.09.14, 23:22
                        spytałem, bo opłacam Polsat i zero problemów, bez dodatkowych uiszczeń. z tekstu Remika wynika, ma platformę Polsat, jest abonamentem i nie może bez dodatkowych opłat oglądać. szczerze pisząc, nie wiem jak się przekłada wysokość płaconego abonamentu do możliwości oglądania kanałów volleyball, może są jakieś progi? ja płacę dość dużo - 105 zeta.
          • kotek.filemon Re: ale ile potem będzie odkręcania 12.09.14, 12:03
            antyprawak napisał:

> Jeśli po fanatycznym PISie, ma dojść do władzy partia, która to wszystko odkręc
            > i o 180 stopni to warto ponieść to ryzyko. Radykalizm budzi odwrotne uczucia, p
            > o kilku latach zamordyzmu ludziom się odechce i może wygrać partia zdecydowanie
            > liberalna-lewicowa, która zalegalizuje aborcję, wyprowadzi religię ze szkół it
            > p. i będzie miała poparcie w społeczeństwie

Khem, khem, znasz taką? Znaczy, w Polsce, bo w cywilizowanych krajach to i ja znam. Póki co mamy na scenie pajaca z Żyrardowa i pajaca z Lublina i żadnego z nich nie widzę w roli, o której tu mowa.

BTW, uważam, że PiS nawet w przypadku wygranej w wyborach nie będzie w stanie rządzić sam i będzie musiał dobierać sobie nowe przystawki. Realnie wchodzą w grę dwa ugrupowania, tzn. Kongres Myszki Mikke i obrotowe jak zawsze gumiaki. Gumiaki chłopki potulne, jak dostaną swoją dolę będą siedzieć cicho, ale JK i JKM w jednym rządzie to idealna recepta na piękną katastrofę, więc taka ew. koalicja byłaby jakby co ze wszech miar pożądana.
    • wojciech.2349 Re: 3:0 dla PiS - ku przestrodze! 11.09.14, 13:46
      Lemingom zabrakło ducha bojowego.
      Może się potopiły?
    • humbak Re: 3:0 dla PiS - ku przestrodze! 12.09.14, 13:16
      Nie mam czasu aby teraz grzebać (po wynikach znaczy), ale podejrzewam że w tych okręgach PiS i wcześniej stało mocniej niż PO. Jeden znam dość dobrze zresztą.
      Poza tym- problem PO polega na tym, że straszenie PiSem już nie wystarcza i ich bylejakość nie ma tarczy w tej formie, więc proponuję znaleźć inne argumenty... a najlepiej lepszą alternatywę, jeśli Ciebie akurat perspektywa PiSu u władzy nadal tak niepokoi.
    • 14pol Re: Do apelu dołączają się ZK w Rawiczu... 12.09.14, 19:27
      Wronkach, warszawskiej Białołęce i pozostałych w całym kraju oraz
      rychu, zbychu, zdzichu ze Sławkiem N. a także chłopaki z Pruszkowa i Wołomina....
    • instant.crush To będzie dobre 12.09.14, 19:31
      Będę miał niezły ubaw, jeśli PiS wygra wybory, a jeszcze większy, jeśli będzie zdolne utworzyć rząd większościowy.
      • 14pol Re: To będzie dobre 12.09.14, 20:20
        i znowu straszysz chlopakow z ZK i PO...
    • jane-panzram Re: 3:0 dla PiS - ku przestrodze! 12.09.14, 20:24
      PO to NIE jest mniejsze zło. Ile jeszcze lat ci trzeba, aby zauważyć, że w sprawach gospodarki oni są katastrofą i większym złem?
      Niech no jeszcze Kopacz wróci Vincenta na minisra finansów, to uderzę z hukiem głową w ścianę %)
    • inocom Uważasz, że na wybory chodzą Wafelki? 12.09.14, 21:53
      damakier1 napisała:

> W ostatnich wyborach uzupełniających do Senatu 3:0 wygrał PiS.

[...]

> Szanowni Rozczarowani polityką PO i rządu, mający dosyć głosowania na mniejsze
      > zło i zapowiadający, że w następnych wyborach udziału nie weźmiecie - może prze
      > myślicie jeszcze raz swą decyzję?

forum.gazeta.pl/forum/w,28,153995664,153995664,Wafelek_powrocil_.html
      • jane-panzram Re: Uważasz, że na wybory chodzą Wafelki? 12.09.14, 21:55
        Osiemset postów o tym. Niezłe tam wywołałeś bicie piany tym niewinnym zagajeniem.
        • inocom Re: Uważasz, że na wybory chodzą Wafelki? 12.09.14, 22:00
          jane-panzram napisała:

> Osiemset postów o tym. Niezłe tam wywołałeś bicie piany tym niewinnym zagajenie
          > m.

Gawiedź prawnicza, przyzwyczajona do Wafelków nie spodziewała się małego podstępu.
          A naczelnikowi SW się nie dziwię. Trafiają do niego ludzie, którzy dla społeczeństwa są nieszkodliwi. A za których on musi odpowiadać. W końcu się wkurzył, tak normalnie jak człowiek.
          • jane-panzram Re: Uważasz, że na wybory chodzą Wafelki? 12.09.14, 22:08
            Oni dwaj (zenek i obraza) ciebie ścigają jak opętani, dlatego was nazywam Trzema Tenorami %)
            Tak prosta sprawa, a tamci ciebie wplątują w rozmowy o d. Maryni.
            Ty się tak łatwo nie dawaj - jak ci zada pytanie obok tematu,to mu najlepiej pisać: "człowieku, KONKRETNY bądź, a nie gdzieś odlatujesz; trzymaj się tematu".
            Ja to dotychczas miałam wyobrażenie o prawnikach jako o osobach bardzo konkretnych. A ci dwaj takie cuda na kiju wyprawiają, tak tematu potrafią się nie trzymać, wdawać się w jakieś bzdurne dygresje, że mózg staje %)
            • inocom Re: Uważasz, że na wybory chodzą Wafelki? 12.09.14, 22:36
              jane-panzram napisała:

> Oni dwaj (zenek i obraza) ciebie ścigają jak opętani, dlatego was nazywam Trzem
              > a Tenorami %)
              > Tak prosta sprawa, a tamci ciebie wplątują w rozmowy o d. Maryni.

Dzięki za troskę, ale daję sobie radę z dwoma najpotężniejszymi prawnikami na Kraju.
              A, że są niereformowalni to zgoda. Niereformowalna jest również założycielka tego wątku.
              Null meritum. Głosujcie na partię X. Takie forum, tacy ludzie. Tak jakby wyborcy byli ślepi i jakby był jakiś konkretny kandydat z PO to by na niego nie zagłosowali.
    • jola.iza1 Re: Jeden 12.09.14, 22:03
      Jeden argument prawdziwy, podaj mi Damo. Podaj mi taki, cobym się przestraszyła PiSu.
    • camille_pissarro To jest dopiero ku przestrodze !!!!!!!!!!! 12.09.14, 22:12
      gdy zagłosujecie na PO !!!!!! :-)
    • bard333 buahahahaha...;))) 12.09.14, 22:13
      wizjonerzy qrwa...;))

www.youtube.com/watch?v=dbOpgDIc-7o
      • camille_pissarro Re: buahahahaha...;))) 12.09.14, 22:25
        świetne :-)))
        • bard333 Re: buahahahaha...;))) 12.09.14, 23:10
          to jeszcze lepsze ;)))

www.youtube.com/watch?v=fgQVyc8xObQ

i niestety jakie prawdziwe...
    • indeed4 Bzdura. 13.09.14, 00:24
      > Widać z tego, jak na dłoni: niska frekwencja, wygrywa PiS!

Jaka kilka miesięcy temu była frekwencja w wyborach do PE? Ludzie - ile razy można pisać, że PiS i PO od wielu lat mają identyczne żelazne elektoraty i w związku z tym frekwencja ma zerowe znaczenie?
    • jajojara Wierze w kolejne moralne zwyciestwo prezespana 13.09.14, 00:59
      Prezes wiecznie prezesem!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka