Dodaj do ulubionych

Alternatywna historia Polski i świata.

03.12.14, 11:10
Operacja "Market Garden" rozpoczęła się dokładnie 17 września 1939 r. czyli wsparła agresję ZSRR na Polskę.
Początek eksterminacji polskich oficerów w ZSRR przypada na 3 kwietnia 1943 r. co jednoznacznie wskazuje na winę Niemców.
Powyższego łatwo można się dowiedzieć z kalendarza "Panny Niezłomne 2014" skierowanego do szkół przez jeden z oddziałów Instytutu Pamięci Narodowej.
Obserwuj wątek
    • szwampuch58 Re: Alternatywna historia Polski i świata. 03.12.14, 11:55
      Pora zlustrowac tego marszałka Montgomery’ego, jakis zaprzaniec widocznie.
    • witek.bis Re: Alternatywna historia Polski i świata. 03.12.14, 12:10
      A jest tam obrazek pt. "Kościuszek skacze do Estery"? Bo bardzo byłby tam na miejscu. I czy ta akcja IPN nie odbywa się przypadkiem pod hasłem "Niezłomna panna - w głowie kasza manna"?
      • remez2 Re: Alternatywna historia Polski i świata. 03.12.14, 12:16
        witek.bis napisał:

> A jest tam obrazek pt. "Kościuszek skacze do Estery"?
        Nie, tego nie uwzględnili. :-)
        > Bo bardzo byłby tam na mi
        > ejscu. I czy ta akcja IPN nie odbywa się przypadkiem pod hasłem "Niezłomna pann
        > a - w głowie kasza manna"?
        Można przyjąć, że taka inicjatywa ma czemuś służyć. Ale jedno co mi przychodzi na myśl - kolejne miejsce w którym można marnotrawić publiczne pieniądze - "bo tkm".
        • witek.bis Re: Alternatywna historia Polski i świata. 03.12.14, 12:21
          Właśnie przeczytałem, że kalendarz przygotowała Grupa Rekonstrukcji Historycznej "Borujsko". A jeden z jej członków wyznaje:

Diabeł tkwi w szczegółach, więc właśnie o nie dbamy przede wszystkim. Wychodzimy z założenia, że jak coś robić, to dobrze. Dlatego na przykład guziki przy mundurach muszą być idealnie dobrane – tłumaczy Wojciech Prusaczyk.

I tak to jest, gdy zbyt wiele uwagi przywiązuje się do guzików - guziki są może w porządku, ale cała reszta jest guzik warta.
          • remez2 Re: Alternatywna historia Polski i świata. 03.12.14, 12:31
            > I tak to jest, gdy zbyt wiele uwagi przywiązuje się do guzików - guziki są może
            > w porządku, ale cała reszta jest guzik warta.
            Dyrektor oddziału IPN jest szczery do bólu:
            Kalendarz nie jest publikacją naukową i nie pełni funkcji dydaktycznej. (...) Mamy nadzieję, ę zainspiruje on do sięgnięcia po literaturę fachową, zaopatrzoną w odpowiedni aparat naukowy
            • snajper55 Re: Alternatywna historia Polski i świata. 03.12.14, 12:34
              remez2 napisał:

> > I tak to jest, gdy zbyt wiele uwagi przywiązuje się do guzików - guziki s
              > ą może
              > > w porządku, ale cała reszta jest guzik warta.
              > Dyrektor oddziału IPN jest szczery do bólu:
              > Kalendarz nie jest publikacją naukową i nie pełni funkcji dydaktycznej. (...
              > ) Mamy nadzieję, ę zainspiruje on do sięgnięcia po literaturę fachową, zaopatrz
              > oną w odpowiedni aparat naukowy

Literatura zaopatrzona w aparat? To musiał napisać członek aparatu partyjnego dawno minionej epoki.

S.
              • remez2 Re: Alternatywna historia Polski i świata. 03.12.14, 12:40
                > Literatura zaopatrzona w aparat? To musiał napisać członek aparatu partyjnego d
                > awno minionej epoki.
                To obecnie nie ma aparatu partyjnego? Jestem zaskoczony.
              • porannakawa01 Re: Alternatywna historia Polski i świata. 03.12.14, 13:04
                snajper55 03.12.14, 12:34
                Literatura zaopatrzona w aparat? To musiał napisać członek aparatu partyjnego dawno minionej epoki.

Członek wysunięty z ramienia na czoło!
            • witek.bis Re: Alternatywna historia Polski i świata. 03.12.14, 12:38
              Nikt nie wymaga od kalendarza, szanowny panie dyrektorze, żeby by był publikacja naukową i zawierał cały ten naukowy aparat. Wystarczy tylko, żeby w nim 30 lutego nie było.
              • remez2 Re: Alternatywna historia Polski i świata. 03.12.14, 12:41
                witek.bis napisał:

> Nikt nie wymaga od kalendarza, szanowny panie dyrektorze, żeby by był publikacj
                > a naukową i zawierał cały ten naukowy aparat. Wystarczy tylko, żeby w nim 30 lu
                > tego nie było.
                I, żeby miesięcy było nie więcej niż dwanaście.
    • alistair-p Pomyliłeś się tylko o 5 lat 03.12.14, 12:20
      Operacja Market Garden zaczęła się w roku 1944,ale co tam,może nikt nie zauważy.
      • witek.bis Re: Pomyliłeś się tylko o 5 lat 03.12.14, 12:23
        To nie Remez się pomylił.Przeczytaj jego post raz jeszcze, a później, jeśli będzie trzeba, jeszcze raz...
        • alistair-p Re: Pomyliłeś się tylko o 5 lat 03.12.14, 12:30
          Jasne :-) Przepraszam Remeza.Moje niechlujstwo w czytaniu.
      • mariner4 To był cytat. Nie zauważyłeś? 03.12.14, 15:53
        Brakowało cudzysłowu.
        M.
    • sclavus Re: Alternatywna historia Polski i świata. 03.12.14, 13:08
      Jak to znaleźć?
      ... po wpisaniu do wyszukiwarki "panny niezłomne 2014", wyskakuje wiadomość: brak wyników wyszukiwania...
      Znalazłem natomiast dział: Pamięć i Sprawiedliwość - w skrócie PiS... :D:D:D
      • szwampuch58 Re: Alternatywna historia Polski i świata. 03.12.14, 13:24
        nowahistoria.interia.pl/aktualnosci/news-panny-niezlomne-jedyny-taki-kalendarz-na-swiecie,nId,1077013
    • ave.duce Re: Alternatywna historia Polski i świata. 03.12.14, 15:41
      Grupa Rekonstrukcji Historycznej „Borujsko” zajmuje się badaniem i promocją historii wojskowości polskiej poprzez udział grupy w inscenizacjach i rekonstrukcjach bitew, prelekcjach, wystawach oraz innych przedsięwzięciach propagujących edukację historyczną. Pragniemy przy pomocy naszej wiedzy, umundurowania i sprzętu przybliżyć historię polskiej wojskowości w latach 1918 – 1989.

Łomatko!!!
      • ave.duce ps. co zaserwują na 2015? 03.12.14, 15:49
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka