Dodaj do ulubionych

Popieram protesty frankowiczów

25.01.15, 12:56
Ustawa bankowa zbyt slabo broni kredytobiorców.
Prawa stron umowy bankowej kredytodawcy i kredytobiorcy powinny byc co najmniej równe. W rownym stopniu powinno byc rozlozone ryzyko zwiazane z długoletnim kredytem i wahaniami koniunktury na rynku nieruchomości.

Skandaliczne jest, że banki dopiero pod naciskiem zgodziły się zastosowac do wyliczania rat w zobowiązaniach frankowych ujemne stopy procentowe wprowadzone przez bank szwajcarski. W czasach dekoniunktury powinny tez ustepowac ze swojej marży.

Na bazie naszej ustawy bankowej uchwalonej przecież przez posłów wybranych w wolnych wyborach a nie przez banki - dodaje to "pieprzu" całej tej sytuacji - kredytobiorcy a szczególnie frankowicze nie mają żadnej prawnej obrony przed pazernością banków. Są po prostu bezczelnie i cynicznie łupieni.

Nie mam kredytu w frankach a nikt z mojej rodziny. Uważam jednak że zmiany w prawie bankowym sa konieczne. Frankowicze mogą wywalczyc te zmiany nie tylko z korzyścia dla siebie ale takze dla przyszłych kredytobiorców... I dobra gospodarki.

Bo takie kulawe prawo bankowe dające fory bankom a dyskryminujące kredytobiorców jest takze fatalne dla gospodarki.
Obserwuj wątek
    • 13kisiel Re: Popieram protesty frankowiczów 25.01.15, 13:00
      im większy zarobek banków tym większa bieda w Polsce i to widać
    • camille_pissarro Ja nie popieram, 25.01.15, 13:12
      kredyt brałem w PLN i sumiennie spłacałem, mogli postąpić analogicznie.
      • mariner4 Właśnie napisałem to samo. 25.01.15, 13:36
        Ale jak górnicy mogą?
        Czli argument siły, a nie siła argumentów.
        M.
        • 13kisiel pozwać banki do sądu 25.01.15, 13:40
          jeżeli frankowicze czują się oszukani innego wyjścia nie widzę
          • m.rycho Re: pozwać banki do sądu 25.01.15, 14:15
            Niech pozywają do sądu , jeszcze dodatkowo zarobią ich kosztem adwokaci.
            • sawa.com Re: pozwać banki do sądu 25.01.15, 14:40
              m.rycho napisał:

> Niech pozywają do sądu , jeszcze dodatkowo zarobią ich kosztem adwokaci.

Przy tej ustawie niewielkie maja szanse. Mozna rozważac zaskarżenie ustawy do trybunału konstytucyjnego jako niezgodnej z Konstytucją. Ale tę opcje powinien rozwazyc RPO. W ogóle frankowicze powinni udac sie do RPO o pomoc.
    • m.rycho Re: Popieram protesty frankowiczów 25.01.15, 13:23
      Płacisz podatki w Polsce?
      • privus Re: Popieram protesty frankowiczów 25.01.15, 16:46
        A co mają do tego podatki?
        Banki popełniły błąd rzucając się na łatwy pieniądz i teraz powinny za ten błąd zapłacić przynajmniej po połowie z frankowiczami. Ryzyko podejmowały przede wszystkim banki i przerzucanie całego ryzyka na kredytobiorców jest najzwyklejszym rozbojem.
        • x2468 Re: Popieram protesty frankowiczów 26.01.15, 13:55
          To ile dasz "frankowiczom"? 200 zł miesięcznie czy więcej? A co z tymi którzy wzięli kredyty w Złotych? Im również dołożysz?
    • m.rycho Re: Popieram protesty frankowiczów 25.01.15, 13:24
      Płacisz podatki w Polsce sawa.com?
    • volupte Re: Popieram protesty frankowiczów 25.01.15, 13:25
      Warunki zwykle decyduje strona silniejsza. W bankach tez mozna negocjować. Np. kiedys brałem duzy kredyt w euro. Miałem prawie 50 % udział własny i bez problemu wynegocjowałem niska marze od liboru, groszowa kwote przygotowawcza , spłata bez spreadu ( po śr. NBP) , również kredyt podstawiono mi po śr. NBP z dnia ,mozliwosc spłaty całości w dowolnym termionie i bez ubezpieczenia spłaty , tylko nieruchomośc musiała byc ubezpieczona ale to naturalne. Więc mozna bylo mieć dobre warunki. Ryzyko kursowe kazdy brał swiadomie na siebie, w innych warunkach żaden bank by nie dał kredytu co tez jest jasne.
      • m.c.hrabia Re: Popieram protesty frankowiczów 25.01.15, 13:33
        Ryzyko kursowe kazdy brał swiadomie na siebie, w innych warunkach żaden bank by nie dał kredytu co tez jest jasne.

ale sławna absolwentka technikum prawniczego wie że prawo jest złe a ona nawet wie jak je poprawić , a , że popiera wszystko co może zaszkodzić rzędowi to bezinteresownie ,
        ot z czystej zapiekłej nienawiści.
        • sawa.com Re: Popieram protesty frankowiczów 25.01.15, 14:35
          m.c.hrabia napisał:

> Ryzyko kursowe kazdy brał swiadomie na siebie, w innych warunkach żaden ban
          > k by nie dał kredytu co tez jest jasne.

>
          > ale sławna absolwentka technikum prawniczego wie że prawo jest złe a ona nawet
          > wie jak je poprawić , a , że popiera wszystko co może zaszkodzić rzędowi to bez
          > interesownie ,
          > ot z czystej zapiekłej nienawiści.

Nie wysilaj się, wiem, że potrafisz tylko sylabizowac etykietki. Twoje komentarze zawsze są etykietką która wyciagasz z jednej szuflady.

Zrozumienie tego, ze polska ustawa bankowa (wylobowana przez banki) interes banków ma przede wszystkim na wzgledzie jest dla ciebie za trudne (do zrozumienia).
          • m.c.hrabia Re: Popieram protesty frankowiczów 25.01.15, 17:44
            nie przejmuj się blondasku , nie każda blondynka ma .......
    • mariner4 Utwórzcie sobie fundusz i dobrowolnie tam 25.01.15, 13:34
      wpłacajcie. Od moich podatów wara!
      Ja mam kredyt w PLN i posłusznie spłacam. W d..... mam frankowiczów!
      Nawet jak ich z mieszkań na bruk będą wyrzucać.
      M.
      • sawa.com Re: Utwórzcie sobie fundusz i dobrowolnie tam 25.01.15, 14:46
        mariner4 napisał:

> wpłacajcie. Od moich podatów wara!
        > Ja mam kredyt w PLN i posłusznie spłacam. W d..... mam frankowiczów!
        > Nawet jak ich z mieszkań na bruk będą wyrzucać.

Nie do końca masz rację... idacy na dno frankowicze w niezla turbulencję wprawią gospodarkę a co za tym idzie i twój kredyt. To nie jest tam jakies tam 20 czy 50 tysięcy trefnych kredytów (w frankach) ale ponad pół miliona Słyszalam tez że może byc frankowiczów ok. 700 tys.
        • volupte Re: Utwórzcie sobie fundusz i dobrowolnie tam 25.01.15, 14:58
          Popelina populistyczna , na odsetki ich stac i to wystarczy.
        • camille_pissarro Re: Utwórzcie sobie fundusz i dobrowolnie tam 25.01.15, 15:13
          W większości tych 700 tysięcy ( z rodzinami więcej ) to lemingi, a ja im nie mam zamiaru pomagać ( mowa o moich podatkach ) :-)
        • mariner4 Grali i przegrali. 25.01.15, 17:05
          Ich problem. Nie mój.
          Chciwość czasem nie popłaca.
          M.
        • sverir Re: Utwórzcie sobie fundusz i dobrowolnie tam 25.01.15, 17:14
          > Nie do końca masz rację... idacy na dno frankowicze w niezla turbulencję wprawią gospodarkę
          > a co za tym idzie i twój kredyt.

Umorzenie ich długów też. A nie wszyscy frankowicze przecież idą na dno, wciąż są tacy, którzy płacą mniej niż złotówkowicze.
      • niegracz sam sobie płac podatki 26.01.15, 19:35
        mariner4 napisał:

> wpłacajcie. Od moich podatów wara!

.
        sprawa naciągania przez banki frankowiczów nie ma nic wspolnego z twowimi podatkami

banki płacza bo zmniejszyłyby sie ich zyski
        banki nie poniosa zadnej straty

oprócz tego że zmniejszy sie zysk na który ostrzyły sobie zęby
        • mariner4 Nie ma? A skąd te miliardy 26.01.15, 19:37
          na to górnicze bydło?
          Z powietrza?
          A może od Ciebie? Wtedy rozumiem to święte oburzenie.
          M.
          • niegracz węgiel za franki ? 26.01.15, 21:21
            mariner4 napisał:

> na to górnicze bydło?
            > Z powietrza?
            > A może od Ciebie? Wtedy rozumiem to święte oburzenie.
            ...

jaką jeszcze glupotę palniesz ?
        • volupte Re: sam sobie płac podatki 26.01.15, 20:51
          Gdzies sie tak bredniami najaral ?
        • volupte Re: sam sobie płac podatki 14.02.15, 23:12
          .
          > sprawa naciągania przez banki frankowiczów nie ma nic wspolnego z twowimi
          > podatkami
          >
          > banki płacza bo zmniejszyłyby sie ich zyski
          > banki nie poniosa zadnej straty
          >
          Kilka zdań a w kazdym kłamstwo lub niewiedza.
          • niegracz Re: sam sobie płac podatki 15.02.15, 10:54
            volupte napisał:

> >
            > Kilka zdań a w kazdym kłamstwo lub niewiedza.
            .
            banki ci płacą za kłamanie ?

-
    • nordnick No dobrze, a co z kredytami w złotówkach? 25.01.15, 13:51
      Tak nawiasem każdy kredytobiorca frankowy w trakcie spisywania umowy podpisał informację,
      że bierze na siebie pełne konsekwencje wynikające z kursu franka na dobre i na złe.
      Poza tym w 2006 r. ( vide protokóły sejmowe) Prawo i Sprawiedliwość ryja darło przeciw, gdy była propozycja ze strony opozycji, aby przejrzeć ustawę kredytową pod kontem zaciągania kredytów w walutach obcych. Poza tym nie przypominam sobie aby inni podatnicy finansowali moje zobowiązania bankowe.
      • sawa.com Re: No dobrze, a co z kredytami w złotówkach? 25.01.15, 14:50
        nordnick napisał:

> Tak nawiasem każdy kredytobiorca frankowy w trakcie spisywania umowy podpisał i
        > nformację,
        > że bierze na siebie pełne konsekwencje wynikające z kursu franka na dobre i na
        > złe.
        > Poza tym w 2006 r. ( vide protokóły sejmowe) Prawo i Sprawiedliwość ryja darło
        > przeciw, gdy była propozycja ze strony opozycji, aby przejrzeć ustawę kredytową
        > pod kontem zaciągania kredytów w walutach obcych. Poza tym nie przypominam sob
        > ie aby inni podatnicy finansowali moje zobowiązania bankowe.

Nie chodzi o finansowanie a już szczególnie z kieszeni podatników, ale o poprawienie prawa.
        Tego sie domagaja frankowicze... i trzeba ich w tym popierac.
        • volupte Re: No dobrze, a co z kredytami w złotówkach? 25.01.15, 14:59
          A co złego w tym prawie?
    • privus Re: Popieram protesty frankowiczów 25.01.15, 14:05
      Protesty frankowiczów również uważam za uzasadnione a na pewno w olbrzymiej ich części.
      • taniarada Re: Popieram protesty frankowiczów 25.01.15, 14:20
        Dlaczego wszystkie protesty takie słabe.Dlaczego szybko mijają .Dlaczego polscy obywatele wyjdą z letargu i pogonią tę władzę nieobywatelską.
        • privus Re: Popieram protesty frankowiczów 25.01.15, 16:27
          Kreowany odgórnie wielostronny system "divide et impera" robi swoje szczególnie wśród ludzi przedkładających bezwolne wysłuchiwanie wielokrotnie idiotycznej retoryki, zamiast uruchomić własne zdolności do samodzielnego myślenia. Władza nigdy nie będzie się liczyła ze społeczeństwem niezdolnym do wypracowania własnego zdania. Ostatnia zadyma z górnikami w pełni to potwierdziła. Problem polega na tym, by ustrzec się popadania ze skrajności w skrajność. Na dzień dzisiejszy żadne ugrupowanie polityczne nie traktuje poważnie swoich wyborców traktując je jak urabiane propagandowe ciasto do swojej maszynki wyborczej.
    • wariant_b A ja poparłbym inicjatywę, 25.01.15, 14:30
      by co jakiś czas najgorszy z punktu widzenia interesów klienta bank
      tracił koncesję na działalność bankową w Polsce.

A już na pewno poparłbym rozwiązanie, by zmiana banku bez zmiany
      numeru konta i innych uciążliwości była równie łatwa jak zmiana telekomu.
      Wtedy kredytobiorca wraz z zadłużeniem przenosiłby się tam, gdzie
      zaproponują mu lepsze warunki spłaty.
      • volupte Re: A ja poparłbym inicjatywę, 25.01.15, 14:41
        ,,y kredytobiorca wraz z zadłużeniem przenosiłby się tam, gdzie
        zaproponują mu lepsze warunki spłaty." to juz od dawna funkcjonuje.
        Do numeru rachunku jestes tak przywiazany jak do numeru telefonu?
        • wariant_b Re: A ja poparłbym inicjatywę, 25.01.15, 14:54
          > Do numeru rachunku jestes tak przywiazany jak do numeru telefonu?

Oczywiście - przecież też go podaję wszędzie i musiałbym wszędzie zmieniać
          i ponosić ryzyko,że jakiś przekaz pójdzie na stary numer i zniknie w próżni prawnej.
          Numer telefonu też wolę zachować dlatego, że podałem go wielu osobom
          więc mogą próbować z niego bezskutecznie korzystać. Sam czasem dostaję
          telefony do osoby, która podobno była właścicielem numeru przede mną.
          • volupte Re: A ja poparłbym inicjatywę, 25.01.15, 15:04
            Śmiem wątpić. Numery bankowe przypisane sa nie tylko do osoby ale i do banku. To dla banku jak pesel. Numer bankowy jest dla ciebie i banku i podajesz go obcym jak musisz i właściwie zawsze powtarzasz. Numer telefonu jest raczej dla twoich znajomych , wielu nawet nie pamieta swojego numeru bo po co:-)
            • wariant_b Re: A ja poparłbym inicjatywę, 25.01.15, 15:25
              > Śmiem wątpić. Numery bankowe przypisane sa nie tylko do osoby ale i do banku.

Śmiem twierdzić, że w prehistorii telekomów było dokładnie tak samo - operator miał
              swoją pulę numerów i działały one jak numery kierunkowe w telefonach stacjonarnych.
              Ktoś zauważył, że poziom informatyzacji central tego nie wymaga i dało się inaczej.
              Jeśli poziom informatyzacji operacji międzybankowych jest niewystarczający, by numer
              konta pozwalał na ustalenie, przez kogo jest ono obsługiwane, to trzeba to wymusić.
              • volupte Re: A ja poparłbym inicjatywę, 25.01.15, 15:33
                Tylko chcesz to wymusic na systemie bankowym na całym swiecie . Życzę powodzenia. :-)
      • sawa.com Re: A ja poparłbym inicjatywę, 25.01.15, 14:52
        wariant_b napisał:

> by co jakiś czas najgorszy z punktu widzenia interesów klienta bank
        > tracił koncesję na działalność bankową w Polsce.
        >
        > A już na pewno poparłbym rozwiązanie, by zmiana banku bez zmiany
        > numeru konta i innych uciążliwości była równie łatwa jak zmiana telekomu.
        > Wtedy kredytobiorca wraz z zadłużeniem przenosiłby się tam, gdzie
        > zaproponują mu lepsze warunki spłaty.

No własnie! I wtedy moglibyśmy mowic o konkurencji na rynku bankowym. O to chodzi!
        • wariant_b Re: A ja poparłbym inicjatywę, 25.01.15, 14:59
          > No własnie! I wtedy moglibyśmy mowic o konkurencji na rynku bankowym. O to chodzi!

Wtedy moglibyśmy mówić o systemie prawnym ustawionym pod interesy obywatela,
          a nie jak dotychczas kapitału. Ale faktycznie, to konsument decyduje o konkurencyjności,
          a w każdym razie robi to lepiej niż urzędnik ministerialny.
    • boblebowsky Oczywiście 25.01.15, 15:30
      Zgodnie z partyjną linią:)
    • man_sapiens Re: Popieram protesty frankowiczów 25.01.15, 18:12
      Za trzy lata frank będzie po 2,50PLN. Kogo będziesz wtedy popierać?
      • wiosnaludzikow Re: Popieram protesty frankowiczów 25.01.15, 18:25
        man_sapiens napisał:

> Za trzy lata frank będzie po 2,50PLN. Kogo będziesz wtedy popierać?
        Też racja jednaka jak problem dotyczy jakiś setek tysięcy rodzin to jednak jest to problem.
        • man_sapiens Re: Popieram protesty frankowiczów 25.01.15, 18:26
          To jest to problem tych setek tysięcy rodzin.
          Ile rodzin wzięło kredyty w złotych?
          • wiosnaludzikow Re: Popieram protesty frankowiczów 25.01.15, 18:54
            man_sapiens napisał:

> To jest to problem tych setek tysięcy rodzin.
            To jest problem tych banków i państwa, też.
    • jabbaryt Frankowcy to żelazny elektorat PO 25.01.15, 18:47
      Frankowcy to żelazny elektorat PO i czy oni wychodzili na ulica gdy ich partia wykańczała polski przemysł stoczniowy czy samochodowy. Wtedy jakoś nie protestowali, bo przecież takie są prawa rynku i każdy jest kowalem własnego losu. I święcie w to wierzyli dopóki, prawa rynku nie dobrały się do ich własnej d...y.
      Trochę to śmieszne ale bardziej tragiczne. Jak PO może pomóc frankowcom skoro ministrowie i wiceministrowie finansów przyszli z sektora bankowego po zakończeniu kadencji gdzie będą szukali roboty? Ja też mam kredyt we frankach ale sadzę że spłacę go do końca roku. Wtedy likwiduje konto i przenoszą się do SKOKów.
      Ale faktycznie tym sierotom po Tusku trzeba jakoś pomóc, może oni wtedy zrozumieją, że solidaryzm społeczny to nie banał a konieczność.
      • privus Jeśli tak rzczywiście jest 25.01.15, 18:55
        w co wątpię, bo na mamonę miały i mają nieustanną chęć wszystkie opcje, to PO będzie miała wybory przechlapane. W końcu tylko delikatnie licząc, jest to co najmniej 1,2 mln wyborców.
      • ayran Re: Frankowcy to żelazny elektorat PO 25.01.15, 22:41
        jabbaryt napisał:

> Frankowcy to żelazny elektorat PO

Naprawdę uważasz, że tych kilkunastu posłów PiS i Solidarnej Polski zadłużone w szwajcarskiej walucie, w tym tak cenione postacie jak Jacek Sasin czy Jarosław Sellin to przedstawiciele elektoratu PO? No, no, kto by pomyślał. Sasin w elektoracie PO - dla mnie bomba większa niż Ząbki.
        • jabbaryt Re: Frankowcy to żelazny elektorat PO 25.01.15, 22:51
          statystycznie 60% frankowiczów popierało PO. Taka statystykę słyszałem dzisiaj w TV Republika.
          Ja też mam kredyt we frankach i raczej o sympatie do PO nikt mnie tu nie podejrzewa.
          • ayran Re: Frankowcy to żelazny elektorat PO 25.01.15, 23:02
            Skoro TV Republika tak twierdzi, to nie mam wątpliwości, że akurat tobie więcej nie potrzeba do utwierdzenia się w niezłomnym przekonaniu. Tylko dlaczego (ale to pytanie już nie do ciebie) - nazywają to ( a może ty nazywasz) statystyką?
          • sverir Re: Frankowcy to żelazny elektorat PO 25.01.15, 23:34
            > statystycznie 60% frankowiczów popierało PO.

Czyli 40% nie popierało. Trudno w tym przypadku mówić o "żelaznym elektoracie".

> Taka statystykę słyszałem dzisiaj w TV Republika.

Ciekawe skąd ją wzięli? Przy badaniach opinii pyta się o wiek, wykształcenie, miejsce zamieszkania, ale o kredyt i walutę chyba jeszcze nikt nie pyta?
            • privus Re: Frankowcy to żelazny elektorat PO 26.01.15, 00:55
              Glemp też taką statystykę stosował skatoliczając jednym pociągnięciem 98% Polaków zamieszkałych w tym kraju :)
          • privus Re: Frankowcy to żelazny elektorat PO 26.01.15, 00:52
            jabbaryt napisał:

> statystycznie 60% frankowiczów popierało PO. Taka statystykę słyszałem dzisiaj
            > w TV Republika.

No to znalazłeś źródło informoacji. Na przyszłość uprzedzaj np. chociaż by takim sygnałem takim sygnałem "Achtung, achtung, TV Republika donosi" :)
            • jabbaryt skoro nie wierzysz tv Republika no to 26.01.15, 01:04
              może to cyt:
              Frankowicze to kowale własnego losu głosujący na PO
              21 proc. z nich podziwia bogatych, 35 proc. uważa, że jedni ludzie są więcej warci od drugich, a 90 proc. jest przekonana, że "każdy jest kowalem własnego losu". Osoby zadłużone we frankach to przede wszystkim elektorat PO - w 2013 r. 63 proc. z nich głosowałoby na tę partię, 12 proc. oddałoby swój głos na PiS, 10 proc. na SLD, a 8 proc. na Twój Ruch. Wśród zadłużonych we frankach najmniejszy elektorat ma PSL - na tę partię chciałoby głosować tylko 2 proc

Read more: wyborcza.biz/pieniadzeekstra/1,142943,17291756,Frankowcy__wyksztalceni_zadluzeni__Analiza_Polityki.html#ixzz3PsgajWd9
              wyborcza.biz/pieniadzeekstra/1,142943,17291756,Analiza_centrum_analitycznego_Polityka_Insight__Wyksztalceni_Zadluzeni.html
              • jabbaryt naiwność elktoratu PO POraża 26.01.15, 10:23
                Brali kredyty, które były w istocie pułapką i które zamieniły ich w dożywotnich niewolników banków. Za te pieniądze kupowali przeważnie mieszkania u developerów. A jakość wykonania budownictwa deweloperskiego jest fatalna i wątpię, że może ono nie dotrwać do końca kredytu.
                Obecnie buduje się z najtańszych materiałów, które bardzo szybko ulegają korozji. Odpicowane jest tam gdzie sięga wzrok klienta, tam gdzie nie widać jest syf i najgorsze materiały. Nie dziwota dali sobie wcisnąć niewolniczy kredyt, najgorszej jakości mieszkania i najbardziej oszukańcza i złodziejska partię. Tylko że o ile kredyt i mieszkania to ich prywatna sprawa, to państwo, to rządy platformy odbija się negatywnie na całym społeczeństwie.
                • volupte Re: naiwność elktoratu PO POraża 26.01.15, 11:56
                  Myslałby kto że to prawda:-)
                • wariant_b Re: naiwność elktoratu PO POraża 26.01.15, 13:15
                  jabbaryt napisał:
                  > Brali kredyty, które były w istocie pułapką i które zamieniły ich w dożywotnich
                  > niewolników banków.

Lub nie brali i odkładali pieniądze stając się dożywotnimi bezdomnymi.
                  No chyba że trafił się im spadek bo dziadkach, rodzicach lub bogatej ciotce.
                  Więc ci co mogli i nie chcieli czekać brali.

Brali we frankach, albo w złotych. Z tym, że banki nie miały skąd pożyczyć złotych
                  na długoletnie kredyty mieszkaniowe, a akurat franki pożyczały banki szwajcarskie
                  oferując dużo, dużo niższy procent niż obowiązywał w rozliczeniach złotówkowych.
                  Więc brali we frankach myśląc, że do spółki z bankiem przechytrzyli państwo.
                  A że wyszli na tym tak jak wspólnicy Amber Gold, to teraz płacą i płaczą.

A że brali częściej głosujący na PO niż PiS, to akurat nic dziwnego.
                  Wystarczy przeanalizować przekrój społeczny elektoratów, by wiedzieć
                  kto liczył na swoje, a kto na socjal.
                  • volupte Re: naiwność elktoratu PO POraża 26.01.15, 13:27
                    Czas pokaże czy frankowicze sa przegrani. Tak drogi frank to dla gospodarki Szwajcarii lawina problemów.
              • ayran Re: skoro nie wierzysz tv Republika no to 26.01.15, 11:05
                źródło: Polityka Insight na podstawie Diagnozy Społecznej i danych KNF.
                W danych KNF nie ma żadnych danych na tematy preferencji politycznych kredytobiorców, zwłaszcza nie ma danych "crossujących" walutę kredytu z preferencjami.
                To samo w "Diagnozie społecznej", co łatwo sprawdzić tu:
                www.diagnoza.com/pliki/kwestionariusze_instrukcje/kwestionariusze_2013.pdf
                • volupte Re: skoro nie wierzysz tv Republika no to 26.01.15, 11:57
                  On wie lepiej.
                  • lauriane Re: skoro nie wierzysz tv Republika no to 26.01.15, 12:05
                    L.
                    Poland to Make Banks Pay as Kopacz Floats Franc-Loan Conversion
                    By Marta Waldoch and Konrad Krasuski
                    (Bloomberg)
                    • volupte Re: skoro nie wierzysz tv Republika no to 26.01.15, 12:40
                      Z tego nic nie wynika. Zwykłe dywagacje co mozna z tym zrobic i co powiedziała Kopacz. Właściwie nic nie powiedziała i dobrze.
                      • jabbaryt co znowu jest niejasne? 26.01.15, 14:24
                        Podałem chyba dwa linki:wyborcza.biz/pieniadzeekstra/1,142943,17291756,Analiza_centrum_analitycznego_Polityka_Insight__Wyksztalceni_Zadluzeni.html
                        Jak nie działa to 5 minut szukania dla każdego kto umie obsługiwać wyszukiwarkę internetową

Frankowicze to kowale własnego losu głosujący na PO

21 proc. z nich podziwia bogatych, 35 proc. uważa, że jedni ludzie są więcej warci od drugich, a 90 proc. jest przekonana, że "każdy jest kowalem własnego losu". Osoby zadłużone we frankach to przede wszystkim elektorat PO - w 2013 r. 63 proc. z nich głosowałoby na tę partię, 12 proc. oddałoby swój głos na PiS, 10 proc. na SLD, a 8 proc. na Twój Ruch. Wśród zadłużonych we frankach najmniejszy elektorat ma PSL - na tę partię chciałoby głosować tylko 2 proc.

Co ciekawe, 63 proc. z dłużników ufa bankom, choć 50 proc. tylko umiarkowanie. Jedna piąta ma zaufanie do innych ludzi - to i tak sporo, średnia krajowa to 12 proc.

Read more: wyborcza.biz/pieniadzeekstra/1,142943,17291756,Frankowcy__wyksztalceni_zadluzeni__Analiza_Polityki.html#ixzz3PvvuD5jg
                        • jabbaryt i tu jest klucz do zrozumienia 26.01.15, 14:28
                          " Co ciekawe, 63 proc. z dłużników ufa bankom, choć 50 proc. tylko umiarkowanie. Jedna piąta ma zaufanie do innych ludzi - to i tak sporo, średnia krajowa to 12 proc."
                          Leming to istota ufna i wierzy w to co mu wciskają rózni hohsztaplerzy. Nadal wierzy że Polska to zielona wyspa i kupi kazde g..o opakowane w kolorowy papierek byle tylko sprzedawca nawijał jego kodem kulturowym.
                        • volupte Re: co znowu jest niejasne? 26.01.15, 14:29
                          Nie ten rozmówca.
      • mamma_mia_mia Re: Frankowcy to żelazny elektorat PO 26.01.15, 18:52
        Jakbaryt, to są wyborcy pisiołków.
        W tym czasie kiedy brano najwięcej kredytów w frankach, opozycja do której w latach 2005 - 2007 należało PO, była przeciwna tym kredytom i chciała zmienić prawo, ale pisiołki głośno kwakały i sprzeciwiały się zmianie prawa bankowego. Jak ktoś nie miał rozumu i nie potrafił przeczytać umowy ze zrozumieniem, to nie moja sprawa. W umowie napisano, ze biorą na siebie wszystkie konsekwencje związane za zmianami kursu franka.
        Nie mam zamiaru spłacać za kogoś kredytów, ponieważ mnie nikt nie pomagał w spłatacie moich kredytów, nawet nie miałabym odwagi stawiać takich żądań, by ktokolwiek spłacał za mnie kredyt. Mój kredyt moja sprawa.
        • jabbaryt taka z wami dyskusja 26.01.15, 23:53
          przedstawiam wam dane najpierw z TV republika ale nie to pisowska propaganda.
          OK podaje żródło GW gdzie wyraźnie jest napisane że 63% frankowiczów to wyborcy PO a wyborców PIS jest parokrotnie mniej. I co ? I nic. Nie dociera. Blokada na mózgu. No imput no out put.
    • man_sapiens Re: Popieram protesty frankowiczów 26.01.15, 13:32
      Banki nie zarabiają więcej przez to, że kredyt jest we frankach a nie w złotych. Zarabiają marżę dokładaną do LIBORu.
      • volupte Re: Popieram protesty frankowiczów 26.01.15, 13:47
        To co piszesz to jest obrazoburcze:-) Przeciez wszyscy wiedzą że nie pozyczali franków tylko złote , a ten wzrost wartosci franka to ich zysk , bedzie tego jakieś 120% zysku ;-)
        • x2468 Re: Popieram protesty frankowiczów 26.01.15, 14:18
          Jest jeszcze jedno wyjście. Niech partia Kaczyńskiego która walczyła o kredyty w Frankach powinna spieniężyć swoje dobra (tylko w Warszawie 180000000 Złotych) i uzyskaną w ten sposób gotówkę rozdzielić pomiędzy swoje ofiary.
        • man_sapiens Re: Popieram protesty frankowiczów 27.01.15, 21:57
          volupte napisał:
          > To co piszesz to jest obrazoburcze:-) Przeciez wszyscy wiedzą że nie pozyczali
          > franków tylko złote , a ten wzrost wartosci franka to ich zysk , bedzie tego ja
          > kieś 120% zysku ;-)

Ty to akurat wiesz, ale dla "inteligentnych" napiszę to jeszcze raz: bank udzielając kredytu musi skądś wziąć na to pieniądze. Po prostu pożycza je na międzybankowym rynku. Dając kredyt frankowy bank pożyczył franki, zamienił na złote według ówczesnego kursu i przekazał szczęśliwemu frankowiczowi, który myślał że przechytrzył wszystkich. Bank musi te franki oddać - we frankach. Tak więc od złotych otrzymanych z comiesięcznej raty otrzymywanej od frankowicza zatrzymuje swoje oprocentowanie, resztę zamienia na franki według dzisiejszego kursu i oddaje to jako swoją ratę Szwajcarom (którzy to też oprocentowali).
          Swoją drogą - proponuje się tym "biednym" frankowiczom, żeby przewalutowali swoje kredyty na złote według kursu, jaki był kiedy ten kredyt brali i wyrównując bankowi zsumowaną przez lata kwotę różnicy pomiędzy kredytem złotowym i frankowym. Czyli żeby tak jakby cofnęli się w czasie kilka lat i zamiast frankowego wzięli kredyt złotowy. No i jakoś nie widać entuzjazmu frankowiczów a dokładniej nie ma w ogóle chętnych.
          • volupte Re: Popieram protesty frankowiczów 27.01.15, 22:38
            Bo mogliby do tego dołozyć :-)
      • ayran Re: Popieram protesty frankowiczów 26.01.15, 13:55
        Przez pewien czas zarabiały dodatkowo na spreadzie, z tym że oznaczało to tylko tyle że przewaga korzyści z kredytu we frankach była wówczas trochę mniejsza niż byłaby, gdyby spread był kantorowy.
        • volupte Re: Popieram protesty frankowiczów 26.01.15, 14:25
          Ten spread banku kredytodawcy to faktycznie było nachalne zdzierstwo.
          • man_sapiens Re: Popieram protesty frankowiczów 27.01.15, 21:59
            > Ten spread banku kredytodawcy to faktycznie było nachalne zdzierstwo.

Wtedy nie wiedziałeś? Trzeba było protestować i w ramach sprzeciwu wziąć kredyt w złotych.
            Co nie zmienia faktu, że to było chamskie zdzierstwo, na szczęście wydano przepisy, które to ukróciły.
    • piq to może jeszcze dopłacicie, towarzyszko,... 26.01.15, 17:53
      ...tym, którzy stracili na giełdzie?
      • m.c.hrabia Re: to może jeszcze dopłacicie, towarzyszko,... 26.01.15, 18:04
        tym, którzy stracili na giełdzie?

w tym temacie najsłynniejsza absolwentka najsławniejszego technikum prawniczego ,
        też prawo zmieni.
        • piq towarzyszka sawcia niedługo każe oddawać... 26.01.15, 18:11
          ...pieniądze wszystkim tym, co nie wygrali w totolotka, a zapłacili za kupon. Przecież oczekiwali, że wygrają, a przegrali. I totalizator na tym w związku z tym niesłusznie zarobił.
          • lenapc Re: towarzyszka sawcia niedługo każe oddawać... 27.01.15, 18:46
            Tak sobie czytam waszą dyskusję z lekkim dystansem, bo sama kredytu nie mam, a już z pewnością nie miałabym go we franku czy innej walucie obcej, ale... Przy okazji publicznej "pseudo debaty" znalazłam też kilka ciekawych tekstów, z których jeden mocno rzucił mi się w oczy, choć jest świeży. Powód jest banalny, pokazuje brak zasadności wielu rzucanych tu i ówdzie uwag, należy go jednak czytać ze świadomością, że jest mocno ironiczny i jednocześnie przychylny osobom, które kredyt frankowy posiadają. Ciekawych odsyłam: www.frankj23.blogspot.com/
            • niegracz rzeczywiscie ciekawe 27.01.15, 19:20
              lenapc napisał(a):
              . Ciekawych odsyłam: www.frankj23.blogspot.com/

-ale kto tam zajrzy i przeczyta ....
              np. to:

Jeżeli już jednak dyskutować, to poważną rozmowę z finansistami i politykami należałoby rozpocząć od zadania pytania: „Gdzie byli i co mówili (radzili) w czasie boomu kredytowego?”. Dodatkowo finansistów wypadałoby spytać: „Czemu służyły wypowiadane od kilku lat, najczęściej pod koniec roku, przez guru z ich środowiska prognozy zapowiadające umocnienie się złotówki?”, a polityków: „Czy w danej sprawie wypowiadają się jako osoby prywatne, co jest przecież wykluczone, czy jako reprezentanci partii, koalicji rządzącej lub Rady Ministrów, czy też jako przedstawiciele rady nadzorczej banku w której zasiadają osobiście lub powiązani są rodzinnie z członkiem rady nadzorczej lub zarządu?”.
              • piq banki nie są czyste, nikt nie jest,... 27.01.15, 19:45
                ...wiedzą to wszyscy ci, co mieli do czynienia z negocjacjami kredytowymi w bankach. Ale z drugiej strony jeśli ktoś dał się wpuścić w kredyt we frankach na 30 lat, to jest jełopem. Przypuszczalnie przy takiej konstrukcji umysłowej, gdy "zysk" wyłącza ostrożność, także zaniósłby pieniądze do AmberGoldu albo dałby się zrobić w buca bułgarskiemu oszustowi ulicznemu za pomocą znanego przewału pod nazwą "właśnie znalazłem złotą monetę". Jeśli ktoś kieruje się wyłącznie chciwością, a nie rozumem (i ewentualnie chciwością), to łacno pada ofiarą naciągaczy. W tym bankowych.

Zatem demonstracje "franków" pod instytucjami państwowymi, że to one mają im "oddać" czy też "zrekompensować", są zwykłym chamstwem i skokiem na państwową (czyli naszą wspólną) kasę.

Niech "franki" idą do banków z pretensjami. Niech pociągną przed sąd, niech zaczną podpalać oddziały, wszystko jedno - ale niech odwalą się od pieniędzy pozostałych obywateli - czyli budżetowych. Sami podjęli ryzyko gry i niech sami ponoszą odpowiedzialność. Żadne prawo nie zatka wszystkich dziur w systemie. Trzeba mieć tylko dobrze w głowie.
                • niegracz Re: banki nie są czyste, nikt nie jest,... 27.01.15, 20:05
                  piq napisał:

>
                  > Zatem demonstracje "franków" pod instytucjami państwowymi, że to one mają im "o
                  > ddać" czy też "zrekompensować", są zwykłym chamstwem i skokiem na państwową (cz
                  > yli naszą wspólną) kasę.
                  .
                  a jak bank prywatny mniej zarobi
                  to gdzie tu jest skok na państwową kasę ?

a dlatego demonstracje i pod instytucjami państowowymi
                  bo banki podlegaja pewnemu nadzorowi, sa czescią systemu, waznego dla funkcjonowania państwa

i same z siebie nic nie oddadzą
                  trzeba pod przymusem
                  • piq chłopie, nikt nigdy nie osiągnie 100%... 27.01.15, 20:22
                    ...szczelności systemu. Jak ktoś poszedł za łatwym zyskiem, to jego sprawa. Prawo bankowe jest, jakie jest, ale chciwego naiwniaka natnie każdy, kto będzie chciał. Proste. Ja zawsze czytam wszystkie umowy, a jak czegoś nie rozumiem, to płacę kilka dych i idę do prawnika. Tak się żyje normalnie, a nie zwalając wszystko na państwo - a potem leci się w dyrdy do tegoż państwa, bo skończyły się zyski, a zaczęły schody.
                  • volupte Re: banki nie są czyste, nikt nie jest,... 27.01.15, 22:46
                    ,,o gdzie tu jest skok na państwową kasę ?" Oczywiscie jest. Mniejszy zysk banku , to mniejszy podatek.
                    • niegracz Re: banki nie są czyste, 14.02.15, 20:42
                      volupte napisał:

> ,,o gdzie tu jest skok na państwową kasę ?" Oczywiscie jest. Mniejszy zysk bank
                      > u , to mniejszy podatek.

..
                      czyli nie ma kosku na państwowa kase

to normalne w gospodarce rynkowej że zyski jednych firm rosna a innych spadają

tu chodzi o zysk nienależny
                      - jesli kasa zostanie w kieszeni kredytobiorców to ją wydadza i podatki np VAt trafia do skarbu panstwa

- UOKiK stwierdził ze banki bezpodstawnie naliczaly sobie spread

to samo potwierdził sąd w Szczecinie

bank to -nadal instytucja zaufania społecznego -

nie może robic takich numerów
                      \

• volupte Re: banki nie są czyste, 14.02.15, 23:16
                        Teraz tylko spread ci został , wczesniej inaczej pisałeś. Spread własny banku faktycznie był złodziejski bo wymuszony. Nie zaszkodzi jak beda musieli zwrócic i rozliczać po średnim NBP.
                        • niegracz Re: banki nie są czyste, 15.02.15, 10:53
                          volupte napisał:

>. Spread własny banku f
                          > aktycznie był złodziejski bo wymuszony
                          . Nie zaszkodzi jak beda musieli zwrócic
                          > i rozliczać po średnim NBP.
                          .
                          co teraz podatki nieważne ?
                          zmieniasz zdanie jak kameleon rękawiczki :))

Teraz tylko spread ci został , wczesniej inaczej pisałeś

-Czyzby ?
                          nie w kazdym poście pisze o wszystkim

cóz mija juz miesiac czy więcej bicia piany
                          i nikt
                          z prominentnych urzędników nie miał odwagi cywilnej aby podac społeczenstwu prosta informację :

- w jakim procencie i w jaki konkretnie sposób banki zabezpieczały udzielane kredyty walutowe

-czy w 5% czy w 10%
                          czy przez "hedging"?
                          a może przez kreatwyna ksiegowośc ( np, zakup jakiejs kwoty CHF w momentach gdy trzeba pokazac bilans a potem znów sprzedaz etc/

• saczek1 Re: Popieram protesty frankowiczów 14.02.15, 17:38
      Ciekawe kiedy zaczną się protesty frankowiczów na prawdę, bo to co było 2 tyg temu to tylko zebrania na placu. Może jakiś marsz gwiaździsty na Warszawę ? :)
      • volupte Re: Popieram protesty frankowiczów 14.02.15, 23:18
        Nadal ich odsetki mniejsze niz od kredytów w złotych.
    • niegracz i kolejna sciema bankowca 15.02.15, 11:03
      O naturze kredytu frankowego
      dr Ernest Pytlarczyk, główny ekonomista mBank

Read more: wyborcza.biz/biznes/1,100897,17400218,O_naturze_kredytu_frankowego.html#ixzz3Ro3saQ57

dr Pytlarczyk uzasadnił to tak
      - kredy w CHF był kredytem walutowym - bo takim był

tak mozna streścic jego propgandowy bełkot

(nie wdawal się w szczegóły - bo tam by poległ)
      a nóż Publisia kupię te ściemę ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka