Dodaj do ulubionych

PIP: Polacy bez płacy

IP: *.chello.pl 10.09.04, 01:40
Należu jeszcze bardziej podnieść podatki, zwłaszcza te związane z kosztami
pracy, a te marne 62% wzrośnie do np 82% i nareszcie plan zostanie wykonany.
A tak na marginesie - skoro pracując nie dostajesz wynagrodzenia, to czym
sie różnisz od bezrobotnego, który też jest bez kasy? Po pierwsze masz mniej
wolnego czasu, a po drugie masz mniej rozumu!
Obserwuj wątek
    • Gość: janspruce Re: PIP: Polacy bez płacy IP: *.cvx.algx.net 10.09.04, 03:33
      Tego typu sprawy sady w USA zalatwiaja w dwie minuty. Prawo pracy jest prawem
      jak kazde inne.
    • Gość: ZZ Re: PIP: Polacy bez płacy IP: *.top.net.pl 10.09.04, 09:41
      Winne temu są przepisy podatkowe. Jeśli firma wystawiła i zaksięgowała fakturę,
      to musi zapłacić wszystkie związane z nią podatki, choćby należności nie
      otrzymała. Zobowiązania podatkowe, nawet od nieuzyskanego dochodu, mają
      pierwszeństwo ponad wszelkimi innymi. Jak firma nie zapłaci, to przyjdą urzędasy
      i firmę zlikwidują. W zlikwidowanej firmie nie będzie ani pracy ani płacy.
      • Gość: mimi Re: PIP: Polacy bez płacy IP: *.asternet.pl / *.asternet.pl 10.09.04, 09:49
        A tam,jakoś nie widać tych wychudłych z głodu pracodawców... Najpierw
        żołądeczek, potem fiskusik, potem jachcik lub inny samochodzik i kochanka, a
        jak co zostanie to może by tak wyjątkowo zapłacić roboczym...a wy tak od razu z
        grubej rury; podatki i prawa niedostatki... :)
        • Gość: go Bez nerwow i przypisywania winy! IP: *.dip.t-dialin.net 10.09.04, 10:00
          Panstwo w ktorym nie ma szacunku do pracujacych i ich pracy po prostu trzeba
          opuscic! Nie ogladajac sie do tylu!
        • Gość: ZZ do mimi IP: *.top.net.pl 10.09.04, 10:07
          To załóż firmę a na pewno za miesiąc będziesz mieć pełny żołądeczek, jachcik,
          samochodzik oraz kochankę lub kochanka - jak wolisz.
          Załóż i przekonasz się...
          • Gość: mimi Re: do mimi IP: *.asternet.pl / *.asternet.pl 10.09.04, 10:47
            Dwa razy traciłam moją biedną, kulejacą, jednoosobową działalność gospodarczą,
            bo...sama sobie nie byłam w stanie zapłacić! A gdy wyliczyłam, że nie jestem w
            stanie zapłacić sobie, to zlikwidowałam, zamiast zatrudniać innych, by na nich
            żerować...Nie płacz, lecz w pierwszej kolejności płać uczciwie pracownikom!
            Jeśli natomiast nie umiesz, lub nie jesteś w stanie prowadzić działalności w
            sposób PRZYZWOITY, to choć nie lamentuj na Forum... Praca MUSI być opłacana!
            • ikropka Re: do mimi 10.09.04, 11:33
              Święta prawda. Taki niepłacący "pracodawca" jest po prostu złodziejem.
              • Gość: ZZ Re: do mimi IP: *.top.net.pl 10.09.04, 13:49
                Nigdy nie byłem pracodawcą. Ale faktem jest, że fiskus jest w stanie położyć
                łapsko na pieniądzach przeznaczonych na wypłaty, o ile nie zostanie zapłacony
                podatek od wystawionej faktury.
                Oczywiście, niezapłacenie wynagrodzenia jest przywłaszczeniem cudzego mienia.
                Czyn taki figuruje w kodeksie karnym.
    • Gość: Zbyszek Re: PIP: Polacy bez płacy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.04, 11:08
      Włos jeży mi sie na glowie jak czytam takie opinie [no moze nie
      wszystkie].Płaca za pracę to podstawowy obowiązek pracodawcy.Wystarczy
      przeczytac kodeks pracy!!!Nie płacenie ludziom za prace to łamanie prawa,i w
      moim przekonaniu niczym nie róznie się np od złodziejstwa.A za łamanie prawa
      idzie się siedzieć i tak własnie powinno byc w tym przypadku.Tylko surowe kary
      dla bandytów którzy nie placą [np ojcom utrzymującym rodzinę]moga coś zminić.
    • m1118 Re: PIP: Polacy bez płacy 10.09.04, 13:24
      Idąc za przykładem radnuch z Rzeszowa zamknąć firmy -wzrośnie przestrzeganie
      prawa!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: mimi Re: PIP: Polacy bez płacy IP: *.asternet.pl / *.asternet.pl 10.09.04, 14:30
        Idąc za przykładem rozsądku i sprawiedliwości tak prowadzić biznes, aby firm i
        ich prezesów nie trzeba było zamykać...
    • indris Czy to nowa polska specjalność ? 10.09.04, 13:43
      Czy w innych krajsch Unii Europejskiej też się zdarzają przypadki zalegania z
      wypłatami na taką skalę ? Bo jeżeli nie, to może zobaczyć, jak to tam
      uregulowano ?
      W II RP też występowało bezrobocie. Ale o takich problemach raczej się nie
      słyszało. Pos. Olszewski mówił nawet w Sejmie, dlaczego. Wg niego karne odsetki
      od zaległych wypłat po prostu się pracodawcom nie opłacały.
      • Gość: ZZ Re: Czy to nowa polska specjalność ? IP: *.top.net.pl 10.09.04, 16:14
        Polska specjalność:
        Prawo jest,
        egzekucji prawa nie ma.
        Zwłoka z wypłatą pensji to jeden wymowny przykład.
        Kariera polityczna Leppera to drugi.
    • Gość: Jerzy PIP: Polacy bez wypłat czyli normalka (?) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.04, 21:34
      Kiedyś daty wypłat były ściśle przestrzegane i podobnie musi być teraz.
      Pracodawcy często nie przejmują się potrzebami swoich pracowników. Żeby ich
      odzwyczaić od takich praktyk, należy zacząć kontrole i wprowadzić ostre kary
      które powinny być rodzielane wśród poszkodowanych pracowników a nie zabierane
      przez państwo.
      Wiele ludzi żyje od wypłaty do wypłaty. Opóźnienie wypłat jest cichym dramatem.
      Trzeba pożyczać a jak nie ma od kogo, to wstawiać do lombardu rzeczy które z
      ogromnym trudem się kupiło. Lombard wycenia proponowane rzeczy w kwocie 1 /3
      prawdziej ceny zarabiając na tym zupełnie nieźle.
      Jak znam życie mądrale z rządu ogłoszą, że nie są w stanie nad tym zapanować
      choć bardzo by chcieli. Co zrobić ? Porada jest wcześniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka