Dodaj do ulubionych

Tomasz Strzembosz jedwabnianinem

IP: *.bielsko.dialog.net.pl 10.09.04, 23:24
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • Gość: ooooooo z antypolonizmem trzeba walczyc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.04, 23:45
      i niech redaktorzy michnik i urban,oraz bronisław geremek,dawid warszawski i
      jan gross będą pewni że im ta polonofobia na sucho nie ujdzie
      • Gość: PekamZeSmiechu Niemcy bronili Zydow przed Polakami w czasie wojny IP: *.wi.rr.com 11.09.04, 00:47
        • Gość: oz Re: Niemcy bronili Zydow przed Polakami w czasie IP: *.avenel01.nj.comcast.net 11.09.04, 06:51
          przede wszystkim chętnie przeczytałbym książkę strzembosza "Antysowiecka
          partyzantka i konspiracja nad Biebrzą X 1939 - VI 1941". wiadomo przecież, że
          przed wejściem niemców działy się tam potworne rzeczy. w jedwabnem cierpieli
          polacy.
          • Gość: BILIGLOWA POMNIK LENINA W LEDWABNEM OSMIESZA IZRAELITOW IP: *.sympatico.ca 12.09.04, 00:07
            Powoli podejrzenia kieruja sie w strone izraelskich farm prawniczych z NYC.
            Kasiazeczka fircyka Grossa fo kiepska farsa napisana na zamowienie i mozna ja
            przyrownac z knotem "9/11" tlusciocha, brudasa Moore. Wyciagniecie figury
            Lenina (kto ja wykonal) dobilo szalbierstwo do konca. Osmieszenie jest
            najgrozniejsza bronia. Na tle tragedii pojawil sie watek komiczny, ktory
            izraelskim farma prawniczym zawalilo cala afere finansowa.
            • nick000 Re: POMNIK LENINA W LEDWABNEM OSMIESZA IZRAELITOW 12.09.04, 10:59
              Kolejny fan spiskowej teorii dziejów z Żydami w roli głównej. Zapomniłeś o
              masonach i cyklistach. W Polsce antysemityzm powinien zostać uznany za chorobę
              psychiczną podlegającą przymusowi leczenia. W przeciwnym wypadku nigdy nie
              będziemy postrzegni jako normalny kraj i wiarygodny partner.
              • Gość: Win Re: POMNIK LENINA W LEDWABNEM OSMIESZA IZRAELITOW IP: *.proxy.aol.com 13.09.04, 08:10
                Nik, radze ci zagladnac do historii to moze sie doczytasz skad sie
                wziol "polski antysemityzm". Zydzi dali Polakom duzo powodow aby ich nie lubiec
                jako grupy, ktora czesto wystepowala przeciw interesom Polski i Polakow.
                Wystarczy wspomniec zachowanie Zydow, ( 95%), wobec Polakow podczas sowieckiej
                okupacji w 1939 roku, lub obsadzenie przez Zydow waznych stanowisk w
                administracji komunistycznych rzadow po zakonczeniu drugiej wojny swiatowej.
                Po "okraglym stole" tez sie duzo nie zmienilo. Zydzi, przu pomocy obcego
                kapitalu i politycznych wplywow probuja dyktowac Polakm jak Polacy powinni
                postepowac, czego sie wstydzic i kogo kochac. Na miedzynarodowej arenie
                antypolska propaganda, finansowana przez grupy zydowskie, wyrzadzila
                i w dalszym ciagu wyrzadza Polsce i Polakom duza krzywde.
                Czy Polacy sa antysemitami? Absolutnie nie. Natomiast prawda jest ze Polacy nie
                lubia tych Zydow ktorzy stale i wciaz probuja ich wykorzystac do
                osiagniecia wlasnych celow.
                A teraz z innej beczki. Idac po lini twojego rozumowania przyjmijmy ze Polacy
                sa antysemitami. Pokaz mi jeden narod ktory nie ma pretensji do Zydow a ja ci
                pokaze bialego kruka.
        • Gość: Win Re: Niemcy bronili Zydow przed Polakami w czasie IP: *.proxy.aol.com 11.09.04, 08:02
          Ja nie pekam ze smiechu. Mnie szlak trafia kiedy jakis idiota publicznie
          twierdzi ze w okresie drugiej wojny swiatowej zdarzaly sie wypadki kiedy Niemcy
          bronili Zydow przed Polakami.
          Klamstwo polityczne powtarzane przez dluzszy okres czasu staje sie "prawda
          historyczna". Szczegolnie kiedy takie klamstwa sa rozpowszechniane przez takie
          instytucje jak IPN lub GW.
          • Gość: fritz Czytalem wypowiedzi prof. Strzembosza. Doskonale IP: *.adsl.solnet.ch 11.09.04, 11:51
            przygotowane pod wzgledem historycznym. IPN wypowiedz jest niestety manipulacja
            ze wzgledow politycznych. Wypowiedz w GW rowniez.

Strzembosz pokazal zeznania swiadkow, jak Niemcy brali chlopow do pilnowania i
            pedzenia Zydow. Cala logistyka w tym sensie byla sterowana przez Niemcow. Tak
            samo, jak w Polsce obchody 1.Majowe: caly narod szedl i krzyczal
            radosni: "Niech zyje partia".

Strzembosz zwrocil rowniez na to uwage, ze na tych terenach Zydzi bardzo mocno
            wspolpracowali z Rosjanami, selektionujac Polakow do transportu w glab Rosji,
            gdzie duzo z nich nie przezylo, o ile wogole. Rosjanie dokonywali rowniez
            mordow na Polakach, ale nie pamietam juz, czy w tych artykulach, ktore
            czytalem (przede wszystkim w Rzepie) pisal cos na temat udzialow Zydow.

Prof. Strzembosz szuka prawdy historycznej. T. Gross jest hiena cmentarna
            probujaca zbic majatek na cierpieniach Zydow. Hiena dlatego, ze w swojej
            ksiazce w wielu punktach sklamal swiadomie, co wynikalo jasno z faktow
            pokazanych przez Strzembosza i ktore musialy byc znane Grossowi. Np. co do
            ilosci zamordowanych i do udzialu "niemieckiej logistyki".

Zdaje sie, ze pan Gross nalezy do milosnikow Niemcow. Jestem ciekawy ile razy
            jeszcze Niemcy musza sprawic Zydom krwawa laznie ( dotychczas 3 razy ) aby tacy
            Grossowie zrozumieli, ze Niemcy naprawde Zydow nie kochaja, ze teraz
            odradzajacy sie antysemityzm w Niemczech, o czym pisza czesto kola zydowskie w
            Niemczech, nie jest przypadkiem. Mam nadzieje, ze Grossowie i im podobni nie
            beda znowu spierdalac do Polski jako ostatniej desce ratunku.

Mam nadzieje, ze Polska zorganizuje sprawny tranzyt do Austrii, Rosji, a moze
            nawet do USA. Moze amerykanscy Zydzi nie okaza sie takimi paskudnymi tchorzami
            jak w czasie II WS, kiedy wiedzac, ze miliony Zydow jest zagazowywanych o
            obazach, udawali ze nic nie wiedza. Co paskudna, tchorzliwa bands, ci Zydzi z
            USA. Ah, teraz sa odwazni. I to bardzo. Ale nie wtedy, kiedy trzeba bylo dac
            troche pieniedzy na pomoc dla innych...Zydow.
        • Gość: pot Re: Niemcy bronili Zydow przed Polakami w czasie IP: *.e-wroc.com 14.09.04, 20:10
          Niemcy tak samo bronili żydów jak JT Gross broni Polaków wydając paszkwilancką
          broszurę pt Sąsiedzi i jeżdżąc po całym świeci powielając te kłamstwa. Ten
          arcykłamliwy łotr całkiem niedawno na zorganizowanym spotkaniu w Nowym Jorku
          przedstawiił się jako Polak z krwi i kości, gorący patriota. Powinien być
          wdzięczny Polsce i Polakom za ocalenie swego tatusia i pomoc finansowa
          udzieloną tatusiowi prze Armię Krajową. Tak jest żydowska "wdzięcznośc" jaką
          konsekwentnie okazuje Jan Tomasz Gross. Większośc zwierząt nie zaatakuje
          człowieka , który je żywi. Zrobi to jedynie świnia , która może nawet zeżreć
          swego żywiciela.Parchatą świnią jest Gross, który sypał swoich kolegów w tym
          wiekszość żydowskiego pochodzenia ,w zeznaniach przed SB (Moczarowską).
      • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: z antypolonizmem trzeba walczyc 11.09.04, 13:45
        zgadzam sie z tym zdaniem całkowicie..a tu podsuwam argumenty w walce obronie
        dobrego imienia Polski i Polaków
        www.naszawitryna.pl/
      • Gość: chala lprak straszy? gdzie yu antypolonizm? IP: *.rdu.bellsouth.net 11.09.04, 23:26
        antysemicki ND codziennie pluje na Zydow i Amerykanow. Kogo oczy sa wazniejze ,
        swinio faszystowska? Nie zapomnij ze NATO jest w Polsce.
    • yossarian18 Re: Tomasz Strzembosz jedwabnianinem 10.09.04, 23:49
      Brawo Jedwabne i prof. Strzembosz! Z jedenej strony to nawet dobrze, że GW i
      światowe żydostwo zorganizowało taką nagonkę na Jedwabne-w ostatnich wyborach
      do europarlamentu prawica i narodowcy odnieśli przygniatające zwycięstwo nad
      partiami "postępu" i lewicą w całym łomżyńskim.
      • Gość: Mayor Mayor Re: Tomasz Strzembosz jedwabnianinem IP: *.dip.t-dialin.net 11.09.04, 00:07
        Zmien se logo - obecne nie pasuje do wyglaszanych przez ciebie pogladow ...
      • Gość: polonus Re: Tomasz Strzembosz jedwabnianinem IP: *.proxy.aol.com 11.09.04, 06:12
        Panie Profesorze! Kto wreszcie zajmie sie wyjasnieniem antypolskiej i
        zbrodniczej dzialalnosci Zydow w 1939 roku na ziemiach wschodnich kolaborujacych
        z Sowietami oraz dzialalnoscia Policji Zydowskiej wspolpracujacej z
        hitlerowcami? Dlaczego tych spraw sie nie wyjasnia????
      • Gość: CHALA yosatian 18 IP: *.rdu.bellsouth.net 11.09.04, 23:30
        ty antysemicka swinio: nawet nickA MASZ OD zYDOW, POLACZKU ZALOSNY. nIE
        ZAPOMNIJ KTO DECYDUJE O TWOIM ZALOSNYM LOSIE. PODPOWIEM CI: TO NIE JESTES ty,
        SMIECIU ZALOSNY. zA BIEDNY I ZA SLABY W USZACH I ARMI JESTES. DLATEGO SZCEKASZ,
        ALE NAS NIE URYZIESZ, PETACZKU POLACZKOWATY!
        • Gość: Win Re: yosatian 18 IP: *.proxy.aol.com 13.09.04, 06:28
          CHALA, czy ty naprawde jestes reprezentantem wybranego narodu?
    • Gość: botanik Michnik jedwabnikiem morwnikowym ? IP: *.mobil.telenor.no 11.09.04, 00:07
      • Gość: JednakMożnaZnaleźć Re: Szukacie porządnego Żyda? Proszę poniżej: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 18:45
        Poniżej opis naocznego świadka wydarzeń w Jedwabnem - Żyda Domitrza, wówczas
        miał 12 lat. Obserwował z ukrycia jak niemieccy żołnierze podpalili stodołę
        wypełnioną Żydami. Nie widział tam Polaków! Zarzucił kłamstwo Grossowi
        prosto w twarz. Było to w New York. Gross osłupiał ze zdumienia i zaraz
        zakończył spotkanie, bo jak powiedział, żle się poczuł.
        - - -
        Boleslaw (Apolinary) Domitrz - the eyewitness who got close enough to get a good
        look at German soldiers burning down a barn full of Jewish men, women and
        children during World War II, in the town of Jedwabne, Poland on July 10, 1941...
        ...Gross appeared stunned when Domitrz stood up in the packed auditorium during
        the question and answer period and started speaking in Polish and telling him he
        was wrong for blaming the Catholics of Jedwabne for what the Germans did.
        It had to be a shock to Gross and everyone else in the audience to see someone
        like Domitrz.
        ...Domitrz described how he and two boyhood friends were in a field near the
        town and saw smoke rising from the burning barn. Out of curiosity, they ran
        toward the fire until they were in a perfect position to observe the entire
        scene. One thing was sure. There were no Poles around. The only persons the boys
        saw around the burning barn were Germans in uniform, holding machine guns and
        with their dogs. Nobody else.
        ..."Neighbors" a slanted account about the same barn-burning atrocity Domitrz
        personally witnessed when he was just 12 years old.
        Gross sensationalized that incident by trying to claim the Catholic half of
        Jedwabne’s population were the ones who incinerated the Jewish half of the town
        and not the Germans who invaded ...
        • Gość: polonus Re: Szukacie porządnego Żyda? Proszę poniżej: IP: *.proxy.aol.com 11.09.04, 21:00
          Pare miesiecy temu w Chicago Gross zorganizowal prelekcje i dyskusje nt.
          Jedwabnego. Przybyli tam rowniez czlonkowie organizacji polonijnych. Kiedy
          zaczela sie dyskusja polonusy spokojnie acz stanowczo i punkt po punkcie
          udowadniali Grossowi ze on klamie i falszuje wszystko. Kiedy Gross nie byl w
          stanie odeprzec zarzutow i dowodow zaczal krzyczec histerycznie i nakazal
          zawezwac policje. Policja przybyla natychmiast w znacznej sile, bo moze
          terroryzm itp. i stwierdzila ze nic nie upowaznia ja do interwencji i odjechala.
          Wobec takiego stanu rzeczy Gross zamknal prelekcje i obrazony odjechal.
          To byli czlonkowie Kongresu Polonii Amerykanskiej od prezesa Moskala.
          Poniewaz prezes Moskal ciagle walczy przeciw znieslawianiu Polakow przez
          organizacje zydowskie, zydostwo amerykanskie okrzyknelo Go czolowym polskim
          antysemita. Wymusili na Bushu aby prezes Kongresu Polonii Amerykanskiej
          Edward Moskal nie mial wstepu do Bialego Domu i zaden z oficjeli rzadu nie
          mogl z Nim rozmawiac. Kiedy Kwasniewski przyjechal do Ameryki nie odwiedzil
          prezesa w Jego siedzibie w Chicago tylko pojechal do jakiejs organizacji
          polonijnej starych polonusow w poblizu Chicago ktorzy nie rozumieli tej
          perfidnej gry. Oceniono to jako danie w twarz prezesowi i wyraz bardzo silnego
          i sluzalczego poparcia zydostwa i jego antypolskich dzialan!
          • Gość: Paru_by_sięZnalazł Re: Szukacie porządnego Żyda? Proszę poniżej: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 21:20
            Szkoda tylko, że tych porządnych Żydów tak niewielu wśród Żydów w Polsce.
            Mendia też ich nie kochają, są nie znani ogółowi społeczństwa.
          • Gość: obserwator Re: Prezes Moska to zwykly kryminalista IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 10:49
            Mylisz sie, prezes Moskal to zwykly kryminalista. Maczal palce w wielu
            przekretach gospodarczych w Polsce, jego wspolpraca z komunistycznymi sluzbami
            jest tajemnica poliszynela a jego udzial jako zleceniodawcy w kilku zabojstwach
            (m.in.gen. Papaly) nie ulega watpliwosci. Przed kiblem ratuja go tylko starzy
            kumple z bzepieki - pisane "Go" z duzej litery swiadczy o twojej bezgranicznej
            glupocie!
            • Gość: Win Re: Prezes Moska to zwykly kryminalista IP: *.proxy.aol.com 13.09.04, 06:46
              Obserwatorze, ty nie jestes obserwatorem. Ty jestes zwyrodniala istota
              ludzkiego plemienia. Takie ochyde klamstwa popelnic moze tylko zwyrodnialy,
              wyrafinowany propagandzista.
              • Gość: Godzien_szacunku! Re: Prezes Moskal to szlachetny Polak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.04, 22:51
                Jesli ktoś pluje na szlachetną postać Polaka, to albo jest Żydem z gatunku
                podłych żydów, albo komunistycznym agentem na służbie żydokomuny.
        • Gość: Marky PODAJ ZRODLO, BARDZO PROSZE IP: *.dialup.sprint-canada.net 12.09.04, 04:55
          Kiedy mialo miejsce wystapienie pana Domitrza? Czy on jeszcze zyje? Skad
          wziales ten angielski tekst?

Dzieki za te informacje, bracie.
          • Gość: Uścisk_dłoni Re: PODAJĘ ŻRÓDLO PRZYJACIELU : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 09:55
            Nazwisko Domitrz jest dobrym hasłem dla wyszukiwarki.
            Przed chwilą sprawdzałem podając GOOGLE do szukania: " Domitrz shock to Gross"
            - - -
            www.polishfalcon.org/remembered/witness
            - - -
            Organizacja The Polish Falcon of America powstała w 1887 roku w USA.
            Mają ładną, dobrze zorganizowaną stronę internetową.
            Serdecznie pozdrawiam rodaka z Kanady.
    • Gość: tse-tse Moim zdaniem chodzi o to by NIE zostac honorowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 00:32
      mieszkancem Jedwabna.

To miasteczko, niestety, bedzie sie
      kojarzylo z hanba. Niestety, byly
      inne podobne miasteczka, o ktorych
      niewielu pamieta - o Jedwabnem wiedza
      wszyscy.
      • wesoly3 Re: Moim zdaniem chodzi o to by NIE zostac honoro 11.09.04, 01:14
        strzembosz to porzadny czlowiek
        i rzetelny historyk
        a nie jak pozal sie boze Gross
        • Gość: Wesolemu.. Aczy ktos moze mi podac nazwisko JEDNEGO.... IP: *.vc.shawcable.net 11.09.04, 02:15
          nazwisko JEDNEGO, porzadnego zyda ?
          Bede wdzieczny.
          • Gość: Jan Re: Aczy ktos moze mi podac nazwisko JEDNEGO.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 08:25
            Jezus Chrystus.
            • Gość: Adam Re: Aczy ktos moze mi podac nazwisko JEDNEGO.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 09:17
              takze: Janusz Korczak
    • Gość: Felka Owszem, zasluzyl! Jakie miasto, taki i "honor". IP: *.in-addr.btopenworld.com 11.09.04, 01:50
      Ja bym jednak na miejscu profesora Strzembosza zanadto sie nie chwalila tak
      zaszczytnym wyroznieniem.
      • Gość: Win Re: Owszem, zasluzyl! Jakie miasto, taki i "honor IP: *.proxy.aol.com 11.09.04, 08:43
        Felciu, a czy Ty wiesz co to jest prawda? Dlaczego wierzysz Grossowi a nie
        Strzeboszowi? 99% Polakow wierzy T. Strzeboszowi. Dlaczego upierasz sie przy
        bredniach politycznych niewypalow?
        Felciu czy ty slyszalas o politycznej nagonce na Polske i Polakow? Czy ty
        mialas okazje, na arenie miedzynarodowej, zetknac sie z anty-polska
        propaganda? Zainteresuj sie tymi zagadnieniami...Kto wie, moze zmienisz
        nastawienie do "faktow" popelnionych przez IPN, Grossa i "Jedwabniakow".
    • Gość: Marky BYDLECY KOMENTARZ REMUSA? IP: *.dialup.sprint-canada.net 11.09.04, 02:25
      Tak przy okazji, Remusku, czy to nie jest, by uzyc twojej terminologii,
      zbydlecenie ze dotychczas cicho na temat tego co zrobili Zydzi Polakom w
      okresie stalinizmu? Bo przeciez wiadomo ze byli oni prominentni w bezpiece
      stalinowskiej.

Tysiace Polakow stracilo wtedy zycie, ale jakos cicho na ten temat, jakos nikt
      nie prowadzi sledztwa w tej sprawie, nikt nikogo nie przeprasza, nikt nie
      wydaje wysokonakladowej ksiazki w Ameryce i gdzie indziej.

Wiec?...
      • Gość: Marky PRZEPRASZAM REMUSA! ODBILO MI! :( IP: *.in-addr.btopenworld.com 11.09.04, 02:34
        Przeczytalem swoj posdt i zrobilo mi sie glupio. Zaczynam rozumiec, dlaczego
        mnie tak w tej Kanadzie nie lubia/ Bo niestety jestem malym zakutym Polaczkiem,
        ktory nieustannie przynosi hanbe swemu Narodowi oblakanymi a antysemickimi
        uwagami. Nie moge sie niestety powstrzymac, bo tak mnie wychowano w domu. Moja
        mama zatrula kiedys psa sasiadom bo myslala, ze pies ma za duzy nos, no to musi
        byc Zydem. Zato miala mase nieprzyjemnosci.
        Ja tez od dluzszego czasu musze brac tabletki na uspokojenie. Przepraszam pana
        Remusa najpokorniej, bo on mial oczywiscie racje: bydlaki uhonorowali bydlaka.
        • Gość: fritz Re: PRZEPRASZAM REMUSA! ODBILO MI! :( IP: *.adsl.solnet.ch 11.09.04, 11:56
          Zdolnosc do samokrytyki jest cena cecha. Ale nie placz, twoja poprzednia post
          na pewno nie dotarla do remusa. Nie zrozumial.
          • Gość: Wojtek, 12 lat Re: PRZEPRASZAM REMUSA! ODBILO MI! :( IP: *.cvz.es 11.09.04, 12:01
            Gołym okiem widać, że 'samokrytykę' pisała inna osoba...
        • Gość: pat Re: PRZEPRASZAM REMUSA! ODBILO MI! :( IP: *.e-wroc.com 12.09.04, 12:13
          Jesli masz na myśli broszurę JT Grosss "Sąsiedzi" finalistę nagrody Nike
          Michnika i Bochniarz to zgadzam sie z Tobą, że bydlaki uhonorowali bydlaka
      • Gość: autochton Re: SB to w wiekszosci byli i sa Polacy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 11:00
        Czesc Marky,
        wiekszosc gorliwych urzednikow SB to byli Polacy, ci ktorzy na ranem odwiedzali
        mego Ojca i wywlekali naszych sasiadow z lozka to byli Polacy, a ci ktorzy
        pisali donosy takze byli Polakami. Awantury w roku 1968 sprowokowane zostaly
        takze przez Polakow ktorzy - jak to zawsze w historii bywa - chcieli sie
        dorobic i zajac stanowiska zajmowane po czesci przez Zydow.
        Przypomnij sobie slowo "szmalcownik" i kogo ono oznaczalo. A jesli juz powstalo
        okreslenie tej kategorii ludzi to znaczy, ze nie bylo to zjawisko marginalne.
        A na koniec porozmawiaj z kims kto pamieta czasy przedwojenne i nagonke w
        Polsce na Zydow - PRZED zdradzieckim napadem Rosjan na Polske 17.wrzesnia 1939.
        Polacy w duzej czesci byli juz dawniej antysemitami a to ze Zydzi po wkroczeniu
        Rosjan bardziej niz Polacy wspolpracowali z Rosjanami, coz a jakie oni mieli w
        tej waszej Polsce szanse awansu i normalnego zycia? A kiedy rozliczysz tych
        Polakow a bylo ich bardzo duzo ktorzy wpierw wspopracowali z Niemcami a potem z
        Rosjanami?
        A na koniec o polskich obozach koncentracyjnych PRZED 1939 rokiem cos slyszales
        lub czytales?
        Owocnych refleksji zycze :-)
        • cruq Ciekawe na kim się dorobili żydzi, którzy 12.09.04, 21:30
          mieszkali w Polsce? Pewnie na Arabach? Konfiskaty majątków, przejmowanie
          zakłądów i rzemiosła po Polakach wymordowanych przez Rosjan w XIX wieku?
          Kradzione nie tuczy. A historia zatoczyła koło. Żydowskim rasistom pozostały
          tylko szczekaczki. Autochton to jedna z nich.
        • Gość: Tako Re: SB to w wiekszosci byli i sa Polacy IP: *.proxy.aol.com 13.09.04, 09:07
          Autochtonie, cos ci sie w glowie poprzewracalo. Przed 1939 rokiem Polska byla
          przytolkiem dla 3.5 miliona Zydow, czyli 10% ogolnej ludnosci. W okresie
          miedzywojennym w Polsce Zydzi byli najzamozniejsza i gospodarczo najwiecej
          wplywowa grupa. Zydowskie zycie kulturalne bylo w pelnym rozkwicie.
          Ja pamietam przedwojwnne nieporozumienia miedzy Polakami i Zydami. Tak to byly
          stosunkowo bardzo niewinne nieporozumienia miedzy sasiadami i wladze panstwowe
          zawsze dbaly o to aby jedni drugim nie wyrzadzili zbyt bolesnych krzywd.
          Twierdzenie ze Zydzi wspolpracowali z Rosjanami dlatego ze Polacy wyrzadzili im
          duzo krzywdy i za w Polsce Zydzi nie mieli mozliwosci do normalnego zycia jest
          taka sama bzdura jak okreslenie niemieckich obozow koncentracyjnych jako
          polskie. To jest poprostu celowe i wredne przkrecanie faktow historycznych
          dla osiagniecia wlasnych celow.

• Gość: kolo [...] IP: *.ipt.aol.com 11.09.04, 02:55
    • Gość: ewrs trzeba się przeciwstawiać antypolskim atakom IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 11.09.04, 08:38
      To dobrze, że nagrodzono człowieka za odwagę moralaną. Miał odwagę
      przeciwstawić się wściekłym, podłym atakom ze strony Grossa i niektórych
      środowisk żydowkich na Polskę i Polaków. Nagonka i pełen nienawiści do Polski i
      Poolaków lał się z wówczas z GW, która podsycała te brednie Grossa.
      • trymand Re: trzeba się przeciwstawiać antypolskim atakom 11.09.04, 09:05
        jak widać filosemitom, komsmopolitom i innemu antypolskiemu ściekowi takie
        ataki na Polskę nie przeszkadzają.

Gość portalu: ewrs napisał(a):

> To dobrze, że nagrodzono człowieka za odwagę moralaną. Miał odwagę
        > przeciwstawić się wściekłym, podłym atakom ze strony Grossa i niektórych
        > środowisk żydowkich na Polskę i Polaków. Nagonka i pełen nienawiści do Polski
        i
        >
        > Poolaków lał się z wówczas z GW, która podsycała te brednie Grossa.
        • Gość: ewrs Re: trzeba się przeciwstawiać antypolskim atakom IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 11.09.04, 10:08
          dla nich ataki na na naród polski są ok. a wytukanie tak jak tu siasnia
          nienawiści przez GW czy środowiska zydowskie, takich nienawidzących Polaków
          Panów jak Gross - to "antysemityzm:" haha
    • Gość: STUDENT Re: Tomasz Strzembosz -----WZÓR PROFESORA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 08:43
      DZIĘKI PANIE PROFESORZE PROSZE PANA BOGA O DARY ROZUMU TEŻ DLA INNYCH
      PROFESORÓW ŻEBY NAUKOWCY NIE BYli JUŻ NIGDY JUDASZOWYMI NAUKOWCAMI TZN>
      ZA SREBRNIKI
      PANIE PROFESORZE PAN JEST WZOREM DLA PRZYSZŁYCH NAUKOWCÓW
    • trymand GW znów zaatakowała 11.09.04, 08:54
      Cytuję poziom jakim atakuję Polskę i Polaków tacy jak ten:
      "Gość portalu: remus napisał(a):
      > bydlaki bydlakowi". To ozwierciedla poziom jaki reprezentują niektóre wrogie
      polskie środowiska zydowskie. Które chętnie powielają i powołują sie na ten
      antypolski paszkwigrossa "Sąsiedzi". W takim duchu napisała GW artykuł o
      Strzemboszu, człowieku który miał moralną odwagę aby przeciwstawić się złu i
      kłamstwom.
      • Gość: OSKAR Re: GW znów zaatakowała IP: *.cablep.bezeqint.net 11.09.04, 12:32
        STREBOSZ PRZECIWSTAWIA SIE ZLU? MOZE NASTEPNA PRACA PROFESORA BEDZIE " TO ZYDZI
        SIE SAMI SPALILI W JEDWABNEM..."
        • wesoly3 Re: GW znów zaatakowała 12.09.04, 06:04
          w jedwabnem to moze nie sami
          ale w oswiecimiu to i owszem
          jeden palil drugiego
    • neutrum1 Re: Tomasz Strzembosz jedwabnianinem 11.09.04, 09:58
      kolejny żydowski "przyjaciel Polski i Polaków"? Może "jedwabianinem" miał by
      zostać Gross lub Michnik , którego gazetka wściekle atakowała Polaków?

Gość portalu: remus napisał(a):

> bydlaki bydlakowi
    • Gość: Gionzo Re: Tomasz Strzembosz jedwabnianinem IP: *.ols.vectranet.pl 11.09.04, 09:58
      Widać jak GW traktuje Polaków - z cynizmem i arogancją
    • Gość: JR Re: Tomasz Strzembosz jedwabnianinem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 10:18
      A czytaliście wielbicele tego kłamczuszka w profesorskiej todze Strzebosza
      ksiązke Bikont "My, z Jedwabnego"? Nie? To poczytajcie. Chociaz to moze być za
      gruba i za mądra ksiązka na wasze intelekty. Ale jak już przebrniecie, to
      zobaczycie jaką obłudną szują jest wasz "honorowy jedwabianin" i że faktycznie,
      brawo Remus, bydlaki bydlakowi zbudowali ten most.
      • Gość: ewrs Re: Tomasz Strzembosz jedwabnianinem IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 11.09.04, 10:33
        tak tak "te polskie bydlaki, Polakowi bydlakowi". prawdzowi ludzie to tylko
        Michnik i Gross. Obiektywni, uczciwi...szkoda mi Ciebier ty mały móżdżku
        • Gość: LES Re: Tomasz Strzembosz jedwabnianinem IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.09.04, 12:11
          Dziwna to nagroda. Dziwne to miasteczko. Dziwni w nim ludzie. Dziwna część
          postów. Dziwny jest ten świat małego, skundlonego patriotyzmu.
          • kicior99 Re: Tomasz Strzembosz jedwabnianinem 11.09.04, 12:24
            Gość portalu: LES napisał(a):

> Dziwna to nagroda. Dziwne to miasteczko. Dziwni w nim ludzie. Dziwna część
            > postów. Dziwny jest ten świat małego, skundlonego patriotyzmu.

wlasnei przed taka smierdzaca atmosferka spieprzylem z tego skundlonego,
            kochanego kraju...
            • Gość: Tako Re: Tomasz Strzembosz jedwabnianinem IP: *.proxy.aol.com 14.09.04, 18:22
              Kiciorze, gdyby Polska mogla pozbyc sie takich KUNDLI ja ty, to kraj by odzyl!
          • Gość: mrek [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 17:32
          • Gość: Panta_rei [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 21:35
      • Gość: Tako Re: Tomasz Strzembosz jedwabnianinem IP: *.proxy.aol.com 14.09.04, 18:11
        JR, czy to nie jest ciekawe ze 99.9% Polakow podziela opinie prof. Strzebosza
        a tylko znikomy procent polakozercow probuje obczerniac prof. Strzmbosa
        i Polakow przy kazdej nadarzajacej sie okazji? Tylko ignorant lub wrog Polski
        i Polakow wezmie powaznie, albo bedzie probowal wykrzystac ksiazke J. Grossa
        w celu anty-polskiej propagandy. Dziwi mnie fakt ze czsto ci ktorzy
        zawdzieczaja swoje zycie Polakom zuplnie o tym zapomnieli.
    • Gość: wlodek Brawo mieszkancy J.- Gratulacje P. Profesorze- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 12:06
      dziekuje Panu za rzetelna obrone parwdy historycznej przed zydowska manipulacja
      i hucpa!
    • Gość: Sum BRAWO REMUS! IP: *.in-addr.btopenworld.com 11.09.04, 12:11
      Masz racje: bydlaki obdarzyli "honorem" bydlaka!
      • Gość: Marky BRAWO BYDLAK? :) IP: *.dialup.sprint-canada.net 11.09.04, 16:32
        re:
        > Masz racje: bydlaki obdarzyli "honorem" bydlaka!

- A moze raczej bydlak wyzywa od bydlakow porzadnych ludzi, a inny bydla chwali
        tego bydlaka ze ma on racje?

• Gość: Marky BRAWO BYDLAK! NIECH MAMY WIECEJ BYDLAKOW IP: *.in-addr.btopenworld.com 11.09.04, 19:47
    • nowy.oszolom.z.radia.maryja prof.Tomasz Strzembosz honorowym Jedwabnianinem 11.09.04, 12:31
      wszystkiego najlepszego panie profesorze przede wszystkim zdrowia. dzięki takim
      ludziom jak pan wierzę że prawda zwycięży i ze ma ona jeszcze jakąś
      wartosć..chyle czoła przed pańską odwagą z jaką przeciwstaił się michnikowej
      nagonce na Polaków która chce zrobić nas morderców i współwinnym
      holocaustu...ale walka o prawdę wciąż trwa bo michnikowcy za wszelka cenę chcą
      wbić zwłąszca młodym pokoleniom Polaków winę za niepopełnione przez ich
      przodków zbrodnie...
      • yossarian18 Re: prof.Tomasz Strzembosz honorowym Jedwabnianin 11.09.04, 12:41
        A michnikowcy napisali na prof. Strzembosza paszkwila:
        kasstor26.webpark.pl/kustosz%20polski%20niewinnej.html
        • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: prof.Tomasz Strzembosz honorowym Jedwabnianin 11.09.04, 13:46
          jak LPR dojdzie do władzy to rozliczymy michnikowców z GW ze wszystkich ich
          antypolskich kampanii medialnych
          • yossarian18 Re: prof.Tomasz Strzembosz honorowym Jedwabnianin 11.09.04, 14:24
            Trzeba będzie też odkłamać podręczniki do historii i WOSu, bo to co tam teraz
            piszą to przearżający bełkot i ordynarne kłamstwa.
            • Gość: nikt Domosławski = publicystyka z tezą IP: *.pl / *.utp.pl 12.09.04, 09:09
              "I naród polski zostanie obroniony. I Polska niewinna jak zawsze zwycięży." -
              kończy swój wywód Domosławski. Jest w tych słowach głęboki żal i rozczarowanie.
              Bo nie udało się rozwiązać problemu ze Strzemboszem. Czyli zrobić z niego
              oszołoma.
      • Gość: adam44 Malo porzadnych POLAKOW i ZYDOW, IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.09.04, 14:36
        bo obu narodom ksenofobia i rasizm myla sie z patriotyzmem.
        Zapewne ojcowie Izraela (nacjonalisci nazywajacy sie syjonistami) workami
        wywozili do Palestyny nasze rodzime
        uprzedzenia rasowe, i stad sie to tam wzielo. Polacy chetnie pouczaja Zydow
        jak maja postepowac i na odwrot, a u siebie wad nie widza. Diaspora
        obu narodow w USA to juz zupelna zgroza (u nich neokoni, u nas
        nomen-omen Moskal). Znani mi krytycy wlasnych narodow raczej tylko sa
        wyjatkami potwierdzajacymi regule. Tak w Polsce jak i w Izraelu
        lewica jest pozbawiona uprzedzen, ale u nas skompromitowana stalinizmem a u nich
        pozbawiona doplywu $, wiec mniej ich slychac.
        • nowy.oszolom.z.r.maryja ale sa porządni Zydzi i poprządni Polacy 11.09.04, 18:45
          tych drugich mimo wszystko jest o odrobię więcej
          • Gość: lawa Re: Bezczelność Grossa i pozostałej ferajny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.04, 20:01
            Za okupacji nie było miejsca dla spontanicznych wystąpień Polaków. Z okupantem
            walczył ruch oporu a społeczeństwo przyjęło kształt możliwie opływowy. Był to
            jedyny sposób na przetrwanie. Demonstracja, strajk, czy jakiekolwiek objaw
            sprzeciwu karany był surowo - najczęściej śmiercią. Dla nas Polaków to
            oczywiste, zaś na świecie o tym nie mają pojęcia. Beszczelność Grossa i
            pozostałej ferajny polega na tym, że to nam usiłują wmówić, że było inaczej.
            Amerykanom miękko kit wchodzi, bo na ogół o historii mają zielone pojęcie, my
            zaś znamy fakty i próżno się trudzicie.
            • Gość: Tak_było! Re: Bezczelność Grossa i pozostałej ferajny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 21:49
              Kilka fragmentów:
              "Armię sowiecką witano z entuzjazmem nie tylko na terenach zajętych uprzednio
              przez Wehrmacht; także na Kresach, tam, gdzie on nigdy nie dotarł. Więcej, w
              dużej części właśnie z Żydów składały się owe "gwardie" i "milicje" powstające
              jak grzyby po deszczu natychmiast po sowieckiej agresji.
              I nie tylko. Żydzi podejmowali akty rewolty przeciwko państwu polskiemu,
              zajmując miejscowości, tworząc tam komitety rewolucyjne, aresztując
              i rozstrzeliwując przedstawicieli polskiej władzy państwowej,
              atakując mniejsze lub nawet całkiem duże (jak w Grodnie) oddziały WP.

Druga kwestia to współpraca z organami represji, przede wszystkim NKWD.
              Najpierw podejmowały ją "milicje", "czerwone gwardie" i komitety rewolucyjne,
              później owe gwardie robotnicze i milicje obywatelskie.
              W miastach składały się one głównie z polskich Żydów. Później, gdy sytuację
              opanowała RKM, Żydzi - jak mówią sowieckie dokumenty - stanowili w nich sporą
              nadreprezentację. Polscy Żydzi w cywilnych ubraniach, z czerwonymi opaskami na
              ramionach i uzbrojeni w karabiny biorą też licznie udział w aresztowaniach i
              wywózkach.

Jedna z relacji złożona w armii gen. Andersa i zarchiwizowane w Instytucie
              Hoovera, a obecnie dostępne także w Archiwum Wschodnim w Warszawie:
              Rel. nr 8356, sporządzona przez stelmacha Józefa Rybickiego z miasta Jedwabne:
              "Armję czerwoną przyjmowali żydzi którzy pobudowali bramy. Zmienili władzę starą
              a zaprowadzili nową z spośród ludności miejscowej (żydzi i komuniści).
              Aresztowano policję, nauczycielstwo (...)".
            • Gość: Marky Re: Bezczelność Grossa i pozostałej ferajny IP: *.dialup.sprint-canada.net 12.09.04, 04:31
              re:
              > Amerykanom miękko kit wchodzi, bo na ogół o historii mają zielone pojęcie

- Sluszna uwaga. W dodatku, Amerykanie maja od dawna, gleboko zakorzeniony -
              zgadnij dzieki komu? :) - image Polakow (oraz, w mniejszym stopniu,
              innych "wschodnich Europejczykow") jako rodzaju gorszych istot ludzkich.

Wlasnie dlatego latwiej im uwierzyc w rewelacje na temat horrorow popelnionych
              przez takich podludzi, niz horrorow popelnionych przez, ahem, lepszych ludzi,
              np. Niemcow.

Wie - lub wiedzial kiedys, zdaje sie przed szefowaniem w Gazecie Wyborczej - o
              tym pan Michnik, ktory w czasie jakiejs dyskusji powiedzial byl cos bardzo
              podobnego.

Tak w ogole, to wydaje sie, ze rasistowski amerykanski stereotyp Polakow jako
              glupcow i brudasow jest tak mocny,tak czujnie strzezony przez, ahem, wiadomo-
              kogo, tak nieustannie wzmacniany, ze nie ma najmniejszej nadziei na przelamanie
              go przez jeszcze bardzo dlugi czas, albo kiedykolwiek.

Od czego w zadnym wypadku nie umrzemy.

Rownie swietnie poradzimy sobie bez Amerykanow, bez ich akceptacji, jak oni bez
              nas.

Moze juz czas, zebysmy zamiast kawalow o Ruskich zaczeli opowiadac kawaly o...?
              :)
              • Gość: zwykly Re: Bezczelność Grossa i pozostałej ferajny IP: *.dialup.online.no 12.09.04, 11:18
                ...masz racje, mowimy teraz kawaly o....?
                Pamietam taki jeden stary, jeszcze za "nieboszczki komuny",....
                W Gdyni przy Batorym, zegna sie amerykanin z polska prostytutka (zastrzegam w
                tym miejscu, ze nie ma to podtekstu skierowanego do wiekszosci redaktorow z
                gazety wyborczej), macha do niej reka, wolajac: bay, bay, dolares
                falsyfikates!!!. Bay, bay, odkrzyknela rezolutnie,...syfilis oryginales!!!
            • Gość: prawie syonista Re: Bezczelność Grossa i pozostałej ferajny IP: *.e-wroc.com 12.09.04, 12:05
              Ludzie z ciemnogrodu, czemu czepiacie się ksiązki T.Gorssa nazywając ją
              broszurą geszefciarską wpisującą się w serię "Holocaust Industry" przecież to
              jest biały kruczek, finalista nagrody "Nike" Adasia Michnika i Heni Bochniarz
    • Gość: ! Ja też jestem zwolennikiem ujawnienia prawdy IP: *.client.comcast.net 11.09.04, 19:47
      Dlatego domagam się śledztwa, z ekshumacją, a nie wykrętami jak w jakimś
      bantustanie.
    • nick000 Bywałem na wykładach prof Strzembosza... 11.09.04, 20:22
      i nie dziwi mnie to, że radni Jedwabieńscy honorują go w ten sposób. Jeśli jest
      on obiektywnym historykiem to ja jestem chińskim królem. Wszyscy, którzy
      usprawiedliwiają w jakikolwiek sposób obrzydliwą postawę części mieszkaców tej
      miejscowości mogą liczyć na podobne splendory. Nie zmien to jednak faktów.
      • Gość: Ja_też_bywałem Re: Bywałem na wykładach prof Strzembosza... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 21:28
        Ty nie jesteś chińskim królem, tylko Żydem-krętaczem. I kretacze są twoje
        "fakty".
      • Gość: Marky WIEC JESTES CHINSKIM KROLEM, NICKOOO? IP: *.dialup.sprint-canada.net 12.09.04, 04:45
        re:
        > Wszyscy, którzy usprawiedliwiają w jakikolwiek sposób obrzydliwą postawę
        >części mieszkaców tej miejscowości mogą liczyć na podobne splendory.

- Wiec sugerujesz ze prof. Strzembosz usprawiedliwia "w jakikolwiek sposob
        obrzydliwa postawe czesci mieszkancow" Jedwabnego?

Jesli tak, to jak on to niby robi?

• Gość: prawie syonista Re: Bywałem na wykładach prof Strzembosza... IP: *.e-wroc.com 12.09.04, 09:13
        Ludzie z ciemnogrodu, czemu czepiacie się ksiązki T.Gorssa nazywając ją
        broszurą geszefciarską wpisującą się w serię "Holocaust Industry" przecież to
        jest biały kruczek, finalista nagrody "Nike" Adasia Michnika i Heni Bochniarz
        • Gość: dar Re: Bywałem na wykładach prof Strzembosza... IP: *.e-wroc.com 12.09.04, 11:13
          Zgadzam się z tą opinią. Uważam że Adam Michnik i Henryka Bochniarz powinni
          pójśc dalej i zgłosić to dzieło symbol "prawdy" o holokaucie do nagrody Nobla .
          żeby ocalić je od zapomnienia.
    • Gość: de Prevot [...] IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 11.09.04, 23:14
    • Gość: oberschlesier reparacji od polski zydzi powinni rzadac! IP: *.dip.t-dialin.net 11.09.04, 23:19
      jak juz sie w odszkodowania chcecie bawic to odszkodujcie najpierw zydkow.
      • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: reparacji od polski zydzi powinni rzadac! 11.09.04, 23:31
        a za co? co im żeśmy zawinili? to co sie działo w Jedwabnem to była sprawka
        Niemców!
        • oszolom.ma.duzy.leb Re: reparacji od polski zydzi powinni rzadac! 11.09.04, 23:38
          No właśnie, to gadanie o rzekomych zbrodniach Polaków to wyraźna wroga wredna
          lewacko-masońsko-antykatolicko-antyludzko-nieludzko-bolszewicko-trockistowsko-
          antypolska akcja przeciwko Narodowi Polskiemu. Narodowi, przypomnę,
          Niepokalanemu, tak jak Niepokalana jest Dziewica Rodzicielka, Królowa Narodu
          Onego. Ot co.
          A najnowsze badania naukowe przeprowadzone przez naukowców z Instytutu
          Wszechpolskiego Naukowo-Patriotycznego dowiodły, że każdy łotr, złodziej,
          morderca, hohsztapler, kłamca i inny taki to nie jest w żadnym wypadku żaden
          Polak tylko innoplemieniec. Szwajcar albo Innuita, albo wiadomo kto. I tyle.
        • Gość: autochton Re: 1968 - Niemcy wypedzaja Zydow z Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 11:13
          A 1968 roku to Niemcy zorganizowali w Polsce nagonke na Zydow?
          A w 1970 to pewnie Niemcy razem z Zydami strzelali do Polakow na Wybrzezu
          podobnie zreszta jak w 1981 roku.

Ludzie, puknijcie sie w glowe i rozliczcie tych waszych polskich
          wspolplemiencow na poczatek a potem oczerniajcie innych.
          • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: 1968 - Niemcy wypedzaja Zydow z Polski 12.09.04, 14:16
            w tymże roku niemieckie elwactwo zaatakowało fundamenty cywilizacji
            chrześcijańskiej
    • Gość: NaziLPR v IP: *.rdu.bellsouth.net 12.09.04, 00:41
    • Gość: harcerz Tomasz Strzembosz - znamiona upadku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 05:42
      Tyle tu krzyku i wyzwisk, że ktoś kto siebie szanuje, nie powinien w tym brać
      udziału, ale nick pod którym występuję, zmusza mnie do tego. Prof. Strzembosz
      był od zawsze zwiazany z harcerstwem, i do dzisiaj jest chyba jakimś patronem
      ZHR, bo pamiętam, że jeszcze niedawno widziałem go w TV w mundurze. To co teraz
      robi, jest niestety powodem do wstydu, dla wszystkich, którzy czują się związani
      z tą tradycją.

Prof. Strzembosz poświęcił wiele, wiele lat, by uchronić od zapomnienia
      świadectwa patriotyzmu młodych Polaków swojego polokenia i trochę starszych od
      siebie. Pamiętam jeszcze emocje, z jakimi czytałem jego ksiązkę, chyba ze 30 lat
      temu, o oddziałach szturmowych walczącej Warszawy i inne publikacje, w których
      pisał prawdę o polskim Państwie Podziemnym i jego żołnierzach. Niewiele było
      wtedy takich prac i na każdą następną czekało się z utęsknieniem. No cóż, muszę
      powiedzieć, że już wówczas nie robiły na mnie wrażenia przenikliwych, to była
      zawsze raczej dokumentacja niż analiza intelektualna, ale stanowiły rejestrację
      faktów, o których oficjalni historycy zawzięcie milczeli (czasów gdy zawzięcie
      kłamali na szczęście dla mnie nie przeżyłem). Było to także przypomnienie
      wspaniałych postaci bohaterów Szarych Szeregów i Armii Krajowej, oraz tradycji,
      która i wówczas była fundamentem patriotyzmu i dzisiaj jest ogromną wartoscią.
      Prace Strzembosza początkowo nie były bezkrytyczne: pamiętam takie studium o
      akcji, w której zginął "Zośka", w Sieczychach, które pokazywało zarówno nader
      wątpliwy sens tej akcji, jak i prawdziwe (zupełnie inne niż w legendzie)
      widzenie jej przez miejscową ludność. Takie wątki w pisarstwie Strzembosza
      jednak szybko zanikły i przyjął on postawę, świetnie opisaną kiedyś przez Artura
      Domosławskiego w GW, "kustosza Polski Podziemnej". Jego prace były przeważnie
      jednostronne, często stronnicze we wnioskach, ale nieodmiennie cenne i -
      przynajmniej dla mnie - wiarygodne. To, co pisał, to była prawda, choć każdy
      zorientowany w temacie czytelnik musiał sobie zadawać sprawę, że nie cała prawda.

To, co sie stało ze Strzemboszem w związku z dyskusją o zbrodni w Jedwabnem, po
      prostu mnie przeraziło i kazało radykalnie zmienić opinię o nim. Oto człowiek,
      który przez całe, długie życie bronił prawdy, występuje wielokrotnie usiłując
      zaprzeczyć oczywistemu faktowi, że prawie cała ludność żydowska Jedwabnego
      została zamordowana przez tamtejszych Polaków. Strzembosz słusznie oczywiście -
      podobnie jak i inni krytycy - wytykał rózne pomyłki popełnione przez prof.
      Grossa oraz przesadę i powierzchowność jego argumentacji (uważam, że Gross pisał
      w stanie szoku po odkryciu tej okropnej zbrodni i do dzisiaj zdaje się z tego
      szoku nie wyszedł). Nie robił jednak tego by stworzyć jakis wyważony obraz tej
      zbrodni, ale by jej zaprzeczyć, przynajmniej gdy chodzi o polski udział i
      odpowiedzialność. Na wszystkie możliwe sposoby usiłował przypisać ją Niemcom
      (ktorych inspiracja i odpowiedzialność jest niewątpliwa), a gdy stopniowo, punkt
      po punkcie badania innych historyków i zwłaszcza gruntowne publikacje IPN-u
      całkowicie zaprzeczyły jego twierdzeniom, nigdy ich nie odwołał i nie przyznał
      się do błędu.

Szczególnie okropne (powiem wprost: moralnie obrzydliwe) było faktyczne
      przerzucenie przez Strzembosza odpowiedzialności za zbrodnię na same ofiary.
      Podjął on próbę pokazania, że zbrodnia w Jedwabnem popełniona na Żydach była
      efektem "przemilczanej kolaboracji" Żydów z Sowietami. Po pierwsze - po
      badaniach IPN nie ma co do tego żadnych wątpliwości, a prof. Strzembosz jako
      badacz tego tematu musiał juz wówczas o tym wiedzieć - akurat w całym rejonie
      Jedwabnego nie było takiej kolaboracji, a konfidenci, którzy zdradzili polską
      konspirację (za pracę o ktorej prof. Strzembosz został właśnie uhonorowany) byli
      Polakami. Po drugie, cała teza o jakichś szczególnych związkach Żydów z
      sowieckim reżimem w latach 1939-41, choć częsta w ogólnikowych wspomnieniach z
      tej epoki (dlaczego, to inna historia), jest nieprawdziwa, co wykazało gruntowne
      opracowanie prof. Krzysztofa Jasiewicza z tegoż IH PAN, w ktorym pracuje (lub
      pracował) Strzembosz. I znowu, ten ostatni nigdy nie wycofał się ze swoich
      stwierdzeń. Tyle że podtrzymywanie tego, co kiedyś było błędną tezą, gdy inni ja
      już obalili, staje się służeniem kłamstwu.

Blokująca postawa Strzembosza (i podobna paru innych, dotąd respektowanych
      historyków, jak Tomasz Szarota) przyczyniła sie do tego, że trudna, ale
      oczyszczająca wiedza o zbrodni w Jedwabnem nie przekształciła istotnie
      świadomosci historycznej w Polsce (i w Jedwabnem), a lekcja moralna płynąca z
      tej strasznej przeszłosci została w dużum stopniu zignorowana. O tym jest
      wstrząsajaca książka Anny Bikont opublikowana w tym roku. Nie dość, że w
      Jedwabnem nasi zwyrodniali i zdemoralizowani rodacy zamordowali setki Żydów 63
      lata temu, to ich potomkowie i współmieszkańcy nadal ich dzisiaj (w przenośni)
      mordują.

Myślałem o prof. Strzemboszu kilkanaście dni temu, gdy bliski mu ideowo i
      mentalnie człowiek, prezydent Łodzi Jerzy Kropiwnicki, powiedział mądrze a
      propos getta łódzkiego, że świadek tamtej tragedii "staje wobec wyzwania: może
      kłamać lub milczeć razem ze zbrodniarzem albo krzyczeć razem z ofiarą. Dla
      mojego miasta nie ma innego wyboru moralnego, niz krzyczeć razem z ofiarą."

W sprawie Jedwbnego prof. Strzembosz zdecydował się nawet nie milczeć, ale
      krzyczeć razem ze zbrodniarzem. Cóż za żałosny upadek.
      • Gość: ProstujKrętaczaŻyd [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 10:14
        • Gość: NAZI LPR Re: KŁAMIESZ ŻYDZIE ! - znamiona upadku IP: *.rdu.bellsouth.net 13.09.04, 01:38
          oto polaczka odpowiedz! co za smieci sa w tym rasistowskim chlewie LPRu!
      • Gość: lawa Re: Harcerz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.04, 12:38
        Dzięki takim nieukom jak ty, harcerz to dzisiaj wykpiwany synonim naiwności.
        Harcerz powinien być bezinteresowny i pełen poświęcenia, ale nie głupi. A ty po
        prostu jesteś głupi, piszesz o czymś o czym nie masz zielonego pojęcia. W
        kontekście Jedwabnego, getto w Łodzi to przede wszystkim Chaim Rumkowski i
        jego "fenomen". No, ale ty tak składasz fakty, jakbyś gówno ze szkłem sklejał.
      • Gość: Marky Z KIM KRZYCZY HARCERZ? IP: *.dialup.sprint-canada.net 12.09.04, 15:15
        re:
        ) Tyle tu krzyku i wyzwisk,

- Czy rowniez ma harcerz na mysli wyzwiska pod adresem prof. Strzembosza?

Np. kto uzyl nastepujacych wyrazen (a propos prof. Strzembosza): to co teraz
        robi jest niestety powodem do wstydu, moralnie obrzydliwe, sluzenie
        klamstwu,krzyczeć razem ze zbrodniarzem, żałosny upadek?

re:
        )Pamiętam jeszcze emocje, z jakimi czytałem jego ksiązkę, chyba ze 30 la
        )temu, o oddziałach szturmowych walczącej Warszawy i inne publikacje, w których
        ) pisał prawdę o polskim Państwie Podziemnym i jego żołnierzach... No cóż, muszę
        ) powiedzieć, że już wówczas nie robiły na mnie wrażenia przenikliwych, to była
        ) zawsze raczej dokumentacja niż analiza intelektualna

- Wiec zdaniem harcerza prof. Strzembosz nie jest przenikliwym historykiem,
        mimo iz m.in."poświęcił wiele, wiele lat, by uchronić od zapomnienia
        świadectwa patriotyzmu młodych Polaków swojego polokenia i trochę starszych od
        siebie," oraz mimo iz jego prace "stanowiły rejestrację faktów, o których
        oficjalni historycy zawzięcie milczeli"?

Wiec "analiza intelektualna" (sic) jest, zdaniem harcerza, wazniejsza od
        dokumentacji, czyli twardych faktow?...

re:
        )prawie cała ludność żydowska Jedwabnego
        ) została zamordowana przez tamtejszych Polaków.

- Co znaczy "prawie cala ludnosc zydowska"? Podobno mieszkalo tam ok. 1600
        Zydow.

Wg ustalen zas IPN-u "nie mniej niz 340" Zydow zostalo zamordowanych w lipcu
        1941 r.

Dlaczego wiec milujacy prawde harcerz twierdzi ze "prawie cała ludność żydowska
        Jedwabnego została zamordowana przez tamtejszych Polaków"?

Jesli zas 1600 Zydow stanowilo - jak czytam - polowe miasteczka, znaczy ze
        druga jego polowe stanowilo ok. 1600 Polakow.

Wg IPN-u, "wykonawcami zbrodni... byli polscy mieszkańcy Jedwabnego i okolic,
        mężczyźni, w liczbie co najmniej 40."

Dlaczego wiec wymienia harcerz jako sprawcow zbrodni "tamtejszych Polaków"?
        Znaczy: wszystkich Polakow z Jedwabnego, ok. 1600 osob? Czy nie wypadaloby w
        takim drastycznym przypadku byc precyzyjnym (zwlaszcza jesli sie tak bardzo
        miluje prawde jak harcerz) i uzywac wyrazen w rodzaju: "niektorych Polakow"
        czy "okolo 40 Polakow," czy nawet, jak chce IPN, "nie mniej niz 40 Polakow"
        pochodzacych "z Jedwabnego i okolic"?

re:
        )stopniowo, punkt po punkcie badania innych historyków i zwłaszcza gruntowne
        publikacje )IPN-u całkowicie zaprzeczyły jego twierdzeniom

- A propos tych gruntownych publikacji IPN-u, co sadzi harcerz nt.
        nastepujacego stwierdzenia tej instytucji (ze zwroceniem szczegolnej uwagi na
        ostatnie zdanie z ponizszego cytatu):

"Co do udziału polskiej ludności w dokonaniu zbrodni należy przyjąć, iż była to
        rola decydująca o zrealizowaniu zbrodniczego planu. Wykonawcami zbrodni, jako
        sprawcy sensu stricto, byli polscy mieszkańcy Jedwabnego i okolic, mężczyźni, w
        liczbie co najmniej 40. Aktywnie uczestniczyli oni w dokonaniu zbrodni,
        uzbrojeni w kije, orczyki i inne narzędzia. W toku śledztwa nie zgromadzono
        wystarczających dowodów, które pozwoliłyby na zidentyfikowanie i postawienie
        zarzutów żyjącym sprawcom" ?

re:
        )cała teza o jakichś szczególnych związkach Żydów z
        ) sowieckim reżimem w latach 1939-41, choć częsta w ogólnikowych wspomnieniach z
        ) tej epoki (dlaczego, to inna historia), jest nieprawdziwa

- Naprawde? A oto co powiedziala mieszkanka Jedwabnego, pani Jadwiga Kordas,
        jeden z najważniejszych świadków IPN-u: "Mieliśmy żydowskich sąsiadów,
        żydowskich nauczycieli. I co z tego, jak Rosjanie weszli do Jedwabnego, to już
        po dwudziestu dniach aresztowano tatusia, który był przedwojennym policjantem.
        Aresztowali go trzej znajomi Żydzi: Janowicz, Chyliński, trzeciego nazwiska nie
        pamiętam. Towarzyszył im jeden enkawudzista. Tata zginął, pewno w Ostaszkowie.
        To co, mam Żydów żałować?" (cytat z artykulu Krzysztofa G. Rozyckiego "Jedwabne
        nie wierzy lzom (zydowskim)").

Co rozumie harcerz przez wyrazenie: "cała teza o jakichś szczególnych związkach
        Żydów z sowieckim reżimem w latach 1939-41, choć częsta w ogólnikowych
        wspomnieniach z tej epoki (dlaczego, to inna historia)"?

Czy to, ze liczni naoczni swiadkowie-Polacy, ktorzy podawali fakty na temat
        kolaboracji Zydow z Sowietami, klamali bo byli "antysemitami"?...

Natomiast gdyby zamilczeli o tej kolaboracji, ktora naocznie widzieli, i gdyby
        zamiast tego oskarzali Polakow, wlaczajac samych siebie, wowczas byliby dla
        harcerza wiarygodnymi swiadkami, wzorem prawdomownosci, czy tak?

Przy okazji, o ile wiem, nie bylo sledztwa IPN-u w sprawie kolaboracji
        miejscowych Zydow z Sowietami, prawda?

re:
        ) Blokująca postawa Strzembosza (i podobna paru innych, dotąd respektowanych
        ) historyków, jak Tomasz Szarota) przyczyniła sie do tego, że trudna, ale
        ) oczyszczająca wiedza o zbrodni w Jedwabnem nie przekształciła istotnie
        ) świadomosci historycznej w Polsce (i w Jedwabnem), a lekcja moralna płynąca z
        ) tej strasznej przeszłosci została w dużum stopniu zignorowana.

- Czy to naprawde "blokujaca postawa" (co znaczy wyrazenie "blokujaca
        postawa"?) wymienionych historykow, czy cos zupelnie innego - mianowicie
        jaskrawe niescislosci faktualne, na ktore wskazuja ci historycy, przyczynily
        sie do tego, ze mimo zakonczenia sledztwa przez IPN, mimo grozb kary wiezienia
        za kwestionowanie ustalen IPN-u, bardzo wielu Polakow nie uwierzylo w te
        ustalenia? Jak w ogole jest mozliwe "blokowanie" prawdy, niezbitych faktow? Czy
        gdyby ci mieszani z blotem przez harcerza historycy naprawde pletli bzdury,
        ktokolwiek by im uwierzyl?

re:
        )O tym jest
        ) wstrząsajaca książka Anny Bikont opublikowana w tym roku.

- Czytalem recenzje pana Olszewskiego na temat tej ksiazki, a ksiazke
        przeczytam jak bedzie w bibliotece, bo jej nie kupie. Niestety, wbrew zamiarom
        autora recenzji, wynika z niej ze ksiazka jest wyjatkowo kiepska, i wcale nie
        wstrzasajaca. Przy okazji, czy harcerz to nie pan Olszewski? Bo pisze harcerz
        wrecz identycznie jak pan Olszewski - ten sam kiczowaty patos, to sama jakrawa
        demagogia, ciasnosc myslenia, hipokryzja. Oraz to nachalne reklamowanie dziela
        pani Bikont.... Mam nadzieje ze nie urazilem tworczego ego harcerza moja
        szczeroscia? :)

re:
        )Nie dość, że w
        ) Jedwabnem nasi zwyrodniali i zdemoralizowani rodacy zamordowali setki Żydów 63
        ) lata temu, to ich potomkowie i współmieszkańcy nadal ich dzisiaj (w przenośni)
        ) mordują.

- Wlasnie, czy aby napewno dla takich jak harcerz to rzekome dziesiejsze
        mordowanie Zydow przez "potomkow i wspolmieszkancow" "naszych [sic]
        zwyrodnialych i zdemoralizowanych rodakow" w Jedwabnem, jest przenosnia, czy
        rzeczywistoscia? - Bo sadzac z nienawisci i pogardy z jaka o nich sie wyrazaja -
        o niewinnych osobach, z ktorych zadna nie zabila np. ani jednego Zyda - wydaje
        sie, ze rzeczywistoscia.

re:
        ) W sprawie Jedwabnego prof. Strzembosz zdecydował się nawet nie milczeć, ale
        ) krzyczeć razem ze zbrodniarzem.

- Czy to rzekome "krzyczenie" prof. Strzembosza "razem ze zbrodniarzem," to
        jest dla harcerza przenosnia czy rzeczywistosc? Czymkolwiek ono jest, jakie
        fakty ma harcerz na mysli?

... A z kim krzyczy harcerz?...

Na zakonczenie przyklad jakrawego podwojnego standardu ktorego uzywa harcerz w
        stosunku do Polakow i Zydow.

Profesor Strzembosz to jest dla harcerza ktos, kogo opinie na temat Jedwabnego
        sa "powodem do wstydu," "moralnie obrzydliwe," "sluzeniem
        klamstwu," "krzyczeniem razem ze zbrodniarzem," " żałosnym upadkiem." Oburza
        sie harcerz na prof. Strzembosza za to, ze "nie wycofal sie ze swoich
        stwierdzen."

Natomiast profesor Jan Tomasz Gross, ktorego - mocno polonofobiczna -
        ksiazka "Sasiedzi" zostala ostro zdyskredytowana przez wielu historykow
        (niektorzy twierdza ze zawiera ona co najmniej 100 zwyczajnych klamstw), to dla
        harcerza "prof. Gross," ktory jedynie popelnil "rózne pomyłki," oraz dopuscil
        sie "przesady" i "powierzchowności argumentacji," do czego mial prawo,
        gdyz "pisał [
        • Gość: Marky Z KIM KRZYCZY HARCERZ? - DOKONCZENIE IP: *.dialup.sprint-canada.net 12.09.04, 15:18
          Cd.

Natomiast profesor Jan Tomasz Gross, ktorego - mocno polonofobiczna -
          ksiazka "Sasiedzi" zostala ostro zdyskredytowana przez wielu historykow
          (niektorzy twierdza ze zawiera ona co najmniej 100 zwyczajnych klamstw), to dla
          harcerza "prof. Gross," ktory jedynie popelnil "rózne pomyłki," oraz dopuscil
          sie "przesady" i "powierzchowności argumentacji," do czego mial prawo,
          gdyz "pisał ["Sasiadow"] w stanie szoku po odkryciu tej okropnej zbrodni i do
          dzisiaj zdaje się z tego szoku nie wyszedł."

Pan Gross nie odwolal swoich "roznych pomylek." Wprost przeciwnie, wydal
          apologie swej ksiazki pt. "Wokol 'Sasiadow.' Polemiki i
          wyjasnienia."(Pogranicze. Sejny [sic], 2003). Jego ksiazka, wydana w masowym
          nakladzie, jest ciagle w sprzedazy m.in. w Ameryce Polnocnej, a wersja
          wydarzen w Jedwabnem w niej przedstawiona jest tam "obowiazujaca prawda" na
          temat Jedwabnego. Ktos mi wspomnial ze ksiazka jest w Ameryce jedna z
          obowiazkowych lektur szkolnych.

Ale harcerz najmniejszym slowkiem nie pietnuje Grossa za to ze "nie wycofal
          sie" ze swoich falszywych twierdzen.

re:
          >Cóż za żałosny upadek.

- Rzeczywiscie.

• Gość: lawa Re: Z KIM KRZYCZY HARCERZ? - DOKONCZENIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.04, 16:48
            To chederowe towarzycho nie dyskutuje na argumenty, te mają w najwyższej
            pogardzie. I.B. Singer opisuje jak wyglądała nauka w chederze, chucpę i wrzask
            cenili tam wyżej niż argumenty. Dlatego nie ma sensu poważnie z nimi
            dyskutować, oni tylko robią tumult. Najlepiej wejść w konwencję i ponabijać
            się z nich a są zabawni jak się wnerwią. Polecam tyleż pouczającą co
            rozrywkową - forum.jewish.org.pl/
            • Gość: Tako Re: Z KIM KRZYCZY HARCERZ? - DOKONCZENIE IP: *.proxy.aol.com 14.09.04, 19:07
              Lawo, a jednak nalezy brac pod uwage fakt ze "oni" sa jezyczkiem u wagi.
        • Gość: harcerz Re: Z KIM KRZYCZY HARCERZ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 19:45
          Drogi Marky.

Przejąłem sie bardzo Twoim wysiłkiem, by mi odpowiedzieć. Zrozumienia wielkiego,
          o co chodzi w całej sprawie, w Twoim tekście nie dostrzegłem, ale z ilosci
          włożonej pracy wynika, że uważasz problem za ważny. Chcialbym to uszanować i Ci
          odpowiedzieć, choć z reguły nie robię tego, gdy widzę ze ktoś nie reaguje na
          logiczne argumenty.

Przedmiotem dyskusji nie jest dla mnie, kto w Jedwabnem był ofiarą (to jest poza
          wszelkimi wątpliwościami; jeśli ktoś je ma, to znaczy że nie warto z nim w ogóle
          rozmawiać), ani nawet nie to, kto był zbrodniarzem. I w tej drugiej sprawie
          również nie ma wątpliwości, tzn. że z niemieckiej inspiracji, pod niemiecką
          władzą, wykorzystując niemieckie przyzwolenie i służąc w ten sposoób Hitlerowi,
          Polacy z Jedwabnego dopuścili się okropnej zbrodni, hańbiąc siebie, swoje
          miasteczko, ale niestety także nas wszystkich, ktorzy jesteśmy Polakami. W
          istocie czyniąc to zdradzili swój i nasz kraj i nie nie zmieniałby tego
          jakikolwiek wynik badania przyczyn, dlaczego tak się stało (choc oczywiscie
          wiedza o tym jest nam wszystkim potrzebna i dobrze że było i jest to badane).

Takiej odrażającej zbrodni nie popełnily miliony Polaków, ale prawdopodobnie
          kilkuset mieszkańców Jedwabnego i otaczajacych wiosek (śledztwo IPN, jak
          slusznie piszesz, ustalilo, ze sprawców było "co najmniej 40", tzn. że z imienia
          i nazwiska tylu udało się zidentyfikować - to stwierdzili prokuratorzy - ale z
          opisów wielu świadków wiadomo, że był to tłum z pewnoscią wielokrotnie
          liczniejszy.

Mój stosunek do prof. Strzembosza wynika stąd, że wbrew wynikajacej z wielu
          źródeł oczywistości, że Żydzi padli ofiarą dużej grupy Polaków, konsekwentnie
          starał się naciagać wszelkie mozliwe fakty, by to podstawowe stwierdzenie
          podważyć. I to jest własnie powód dla którego - dostrzegając jego poprzedni
          dorobek i zasługi naukowe - nie mogę go już traktować jak uczciwego historyka.

Prof. Gross popełnił w swojej książce wiele poważnych błędów (pomyłek, dał się
          unosić emocjom, mylił się - nazwij to sobie jak chcesz), ale w tym kluczowym
          stwierdzeniu, kto został zamordowany i kto mordował, ujawnil nam straszną, ale
          prawdę i dlatego - masz rację - traktuję go łagodniej, bo nie służy kłamstwu. Ja
          byłem zdania, że bezkrytycznie przyjął liczbe 1600 ofiar z urzędowych, polskich
          powojennych źródeł i czytając nawet tylko jego książkę doszedłem do wniosku, że
          ofiar nie mogło być więcej niż 1000. IPN podczas niedokończonej ekshumacji
          uznał za udowodnioną liczbę co najmniej 340, ale gdyby badali to do końca (Gross
          się tego też domagał) może ten szacunek na podstawie objętosci ludzkich
          szczątków byłby wyższy. Anna Bikont w swojej książce podała, dom po domu,
          imienne wykazy około 800 osób, które zostały zamordowane, ale dla niektorych
          posesji nie udało się tego odtworzyć. Ale nawet gdyby spalonych żywcem byłoby
          tylko 340, to by cokolwiek zmieniało?

Pytasz mnie, co sądzę o takim stwierdzeniu IPN: "W toku śledztwa nie zgromadzono
          > wystarczających dowodów, które pozwoliłyby na zidentyfikowanie i postawienie
          > zarzutów żyjącym sprawcom"? Czy wydaje Ci sie, że to podważa oskarżenia wobec
          ówczesnych mieszkańców Jedwabnego? Sens tego stwierdzenia jest taki, że zmowa
          milczenia mieszkańców Jedwabnego, która czyni z wszystkich w niej
          uczestniczących współsprawców zbrodni, oraz niechęć władz komunistycznych do
          nadawania rozgłosu sprawie, doprowadziły do tego, że po byle jakich procesach z
          1949 r. przez następne pół wieku zapadło wokół tej zbrodni kompletne milczenie i
          wielu morderców uszło sprawiedliwości. Dzisiaj żyjących sprawców już nie ma
          (poza tymi którzy byli skazani w 1949 r., nie wiadomo czy sprawiedliwie, bo
          proces był mało wiarygodny, a ci nie moga być ponownie sądzeni. Takie jest
          prawo). Bóg z nimi, odpowiadają na pewno za swoje zbrodnie przed innym Sądem.
          Ale prawda, prawda, także została ukryta, i dopiero Gross, przepraszam prof.
          Gross, i parę innych osób ją ujawnili. To przywróciło dobre imię Polsce
          (podobnie jak śledztwo IPN-u i potępienie morderców) i lepiej przysłużyło się
          naszemu krajowi i nam, niż kłamliwe ukrywanie tych faktów.

Muszę przyznać Ci rację, że prof. Gross rzeczywiście też nie potrafił się
          przyznać do swoich błędów (dlatego napisałem, że jeszcze nie wyszedł z szoku).
          Ubolewam nad tym, ale nie uważam, by trzeba to było osądzać aż tak surowo, jak
          postępowanie tych, którzy służą kłamstwu. Między innymi dlatego, że w tych
          kwestiach, w których sie mylił (ilość ofiar, pochopne uwierzenie niektorym
          wątpliwym świadkom itd), wszystko to zostało juz skorygowane w badaniach IPN i
          Gross temu nie zaprzecza. A prof. Strzembosz, jak najbardziej, wszędzie gdzie
          może powtarza swoje nieprawdziwe tezy.

Co do okresu 39-41 to nie mam siły Ci wszystkiego wykładać "od pieca".
          Przeczytaj książke Jasiewicza a wtedy porozmawiamy. Żadne pojedyncze relacje, że
          jakis Żyd współpracował z NKWD nie maja tu znaczenia (choć wierzę, że
          wielokrotnie tak było). To prawda, że niektórzy współpracowali, ale akurat w
          Jedwabnym częściej współpracowali Polacy. W całej okupacji sowieckiej udział
          Żydów we władzach był mniejszy niż procentowy udział w ludności, za to ich
          udział wśród uwięzionych i wywiezionych na Sybir byl kilkakrotnie większy niż
          udział w ludności.

Recenzję Olszewskiego z książki Bikont przeczytałem dopiero teraz, bo jakoś
          wczorajszej "Gazety" nie czytałem. Generalnie sie z nią zgadzam, choć wolałbym
          trochę mniej uogólnień, a więcej konkretnych przytoczeń z tej książki.
          Najbardziej poruszające są w niej wizerunki konkretnych ludzi, burmistzra
          Godlewskiego, gdy powoli dochodzi do prawdy, Dziedziców, wielu innych, a z
          drugiej strony proboszcza Orłowskiego, morderców Laudańskich, dzieci i wnuków
          wielu sprawców zbrodni. To że ci ostatni chcą wierzyć w klamstwa, to poniekąd
          zrozumiałe i jakoś nawet wybaczalne, ale profesor doktor historii z Polskiej
          Akademii Nauk i Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego tak zachowywać sie nie ma
          prawa. I tyle o prof. Strzemboszu.
          • Gość: Marky HARCERZ KRZYCZY TERAZ GLOSNIEJ ? IP: *.dialup.sprint-canada.net 12.09.04, 22:52
            re:
            )Przejąłem sie bardzo Twoim wysiłkiem, by mi odpowie [etc.]

- Czy harcerz wdziewa te pupe protekcjonalnosci wobec mnie zeby pokryc
            niekorzystne wrazenie na temat swojej, ahem, inteligencji, wywolane moim
            poprzednim postingiem?

Takie udawane, lekcewazace poklepywanie po ramieniu to tez falszerstwo
            retoryczne (re message ktora ono sle), harcerzu. :)

re:
            ) choć z reguły nie robię tego, gdy widzę ze ktoś nie reaguje na
            ) logiczne argumenty.

- Wiec wg harcerza Marky nie reaguje na logiczne argumenty? Czy moge wiedziec
            ktore to konkretnie argumenty?

re:
            ) Polacy z Jedwabnego dopuścili się okropnej zbrodni, hańbiąc siebie, swoje
            ) miasteczko, ale niestety także nas wszystkich, ktorzy jesteśmy Polakami.

- Dlaczego harcerz uparcie uzywa generycznych, falszujacych fakty (w tym
            ustalenia IPN-u) wyrazen w rodzaju "Polacy z Jedwabnego"? Dlaczego nie uzywa
            precyzyjnych okreslen w rodzaju "niektorzy Polacy z Jedwabnego i okolic"?

re:
            )hańbiąc siebie, swoje miasteczko, ale niestety także nas wszystkich, ktorzy
            )jesteśmy Polakami.

- Na jakiej zasadzie ci rzekomo wszyscy Polacy z Jedwabnego zhanbili wszystkich
            Polakow?

Czy na takiej, na jakiej np. zydowscy ubecy-okrutnicy zhanbili wszystkich Zydow
            swoimi zbrodniami?

re:
            ) W istocie czyniąc to zdradzili swój i nasz kraj i nie nie zmieniałby tego
            ) jakikolwiek wynik badania przyczyn

- Wlasnie, jakie byly te przyczyny antyzydowskich wystapien na Podlasiu po
            ucieczce Sowietow? Czy podobne do tych w np. krajach baltyckich?

re:
            ) Takiej odrażającej zbrodni nie popełnily miliony Polaków,

- Hmmm... wiec dlaczego pare zdan wczesniej wini harcerz wszystkich Polakow? :)

re:
            ) ale prawdopodobnie
            ) kilkuset mieszkańców Jedwabnego i otaczajacych wiosek

- "Prawdopodobnie"? Wiec nie ma na to twardych dowodow? Jesli nie ma, czemu
            harcerz w ogole wspomina tych "prawdopodobnych kilkuset"?

re:
            )(śledztwo IPN, jak
            ) slusznie piszesz, ustalilo, ze sprawców było "co najmniej 40",

- "Co najmniej 40" wcale nie oznacza "kilkuset," ale np. "41," harcerzu.

Ale harcerz i jemu podobni wiedza lepiej niz IPN, prawda?

re:
            ) tzn. że z imienia i nazwiska tylu udało się zidentyfikować - to stwierdzili
            )prokuratorzy

- To znaczy konkretnie ilu zidentyfikowano z imienia i nazwiska? Bo
            wyrazenie "co najmniej 40" nie jest w ogole precyzyjne.

Oswiadczenie IPN mowi: "W toku śledztwa nie zgromadzono
            wystarczających dowodów, które pozwoliłyby na zidentyfikowanie i postawienie
            zarzutów żyjącym sprawcom."

- Czyli ze wszyscy sprawcy ("co najmniej 40," czyli konkretnie ilu?) juz
            umarli?

A skoro nie ma dowodow przeciwko zadnej zyjacej osobie, znaczy ze te osoby sa
            niewinne, tj. nie sa "wykonawcami zbrodni."

Czy, zdaniem harcerza, sa winne?

re:
            ) - ale z opisów wielu świadków wiadomo, że był to tłum z pewnoscią
            )wielokrotnie liczniejszy.

- Natomiast z opisow innych swiadkow wynika ze Polacy w ogole nie brali udzialu
            w masakrze Zydow.

Dlaczego "opisy" tych pierwszych swiadkow sa bardziej wiarygodne dla harcerza
            niz opisy tych drugich?

Tym bardziej ze IPN zidentyfikowal i - jak rozumiem- znalazl dowody przeciwko
            ok. 40 sprawcom?

Czy nie falszuje harcerz ustalen IPN-u sugerujac ze sprawcow bylo kilkuset?

Czy to uparte twierdzenie harcerza, pani Bikont, i im podobnych, ze sprawcow
            bylo kilkuset, nie jest czyms, co dziennikarz Kaczynski z "Rzepy"
            nazywa "klamstwem jedwabinskim"?...

re:
            )Mój stosunek do prof. Strzembosza wynika stąd, że wbrew wynikajacej z wielu
            ) źródeł oczywistości, że Żydzi padli ofiarą dużej grupy Polaków

- Jakie sa te harcerzowe liczne zrodla?

Czyzby liczne egzemplarze ksiazki "Sasiedzi" pana Grossa?

Czy ok. 40 osob to jest ta "duza grupa"?

re:
            ) konsekwentnie
            ) starał się naciagać wszelkie mozliwe fakty, by to podstawowe stwierdzenie
            ) podważyć.

- Czy jest rzecza rozumna potepiac kogos kto usiluje ustalic cos ponad wszelka
            watpliwosc przez podwazanie przyjetych ustalen? Czy nie jest to prawdziwie
            naukowa postawa, za ktora nalezy sie msajwyzsza pochwala? Czy mielibysmy dzis
            np. prawo grawitacji, teorie wzglednosci, a nawet poprawna liczbe ofiar
            Oswiecimia (nie 4 miliony, tylko, o ile dobrze pamietam, milion dwiescie
            tysiecy) bez takiego podwazania dogmatycznych stwierdzen?

re:
            )I to jest własnie powód dla którego - dostrzegając jego poprzedni
            ) dorobek i zasługi naukowe - nie mogę go już traktować jak uczciwego historyka.

- Obawiam sie, ze sposob traktowania profesora Strzembosza przez harcerza nie
            jest najmniejszym dowodem na to, ze Profesor Strzembosz jest zlym historykiem,
            tylko dowodem na to, ze harcerz kiepsko rozumie metode naukowa i daje sie
            kontrolowac swemu przywiazaniu do wlasnych uprzedzen. Zatem, w istocie, niska
            opinia harcerza o Profesorze Strzemboszu wydaje sie byc pochwala Profesora.

re:
            ) Prof. Gross popełnił w swojej książce wiele poważnych błędów (pomyłek, dał się
            ) unosić emocjom, mylił się - nazwij to sobie jak chcesz)

- A mimo to harcerz nie nazywa pana Grossa nieuczciwym historykiem, ani nie
            obrzuca go epitetami podobnymi do tych, ktorymi obrzuca Profesora
            Strzembosza....

re:
            ) ale w tym kluczowym
            ) stwierdzeniu, kto został zamordowany i kto mordował, ujawnil nam straszną, ale
            ) prawdę

- Pan Gross zdaje sie twierdzi (i.e. NADAL twierdzi) w swojej
            ksiazce "Sasiedzi" ze wszyscy mieszkancy Jedwabnego zamordowali wszystkich
            1600 zydowskich "sasiadow," i ze Niemcy nie mieli nic wspolnego z tym
            mordem,nieprawdaz?

Czy to jest zdaniem harcerza ta "straszna prawda" ktora pan Gross "ujawnil"?

Czy ta "prawda" nie podwaza ustalen sledztwa IPN-u?

re:
            ) i dlatego - masz rację - traktuję go łagodniej, bo nie służy kłamstwu.

- Ksiazka pana Grossa "Sasiedzi" (jej angielska wersja) zawierajaca jego
            niezgodne z faktami, niezgodne z ustaleniami IPN-u twierdzenia, jest
            sprzedawana w Ameryce (oraz, jak rozumiem, gdzie indziej na swiecie) w masowym
            nakladzie. Od Amerykanow slyszalem ze jest rozpowszechniana w amerykanskich
            szkolach. Pan Gross nie odwolal swoich niezgodnych z faktami i ustaleniami IPN-
            u twierdzen, tylko podtrzymal je hucpiarsko w ksiazce "Wokol 'Sasiadow,'"
            wydanej legalnie w Polsce. (Ciekawe ile kasy zarobil pan Gross na "Sasiadach"?)

Czy to wszystko nazwalby harcerz sluzeniem prawdzie?

Interesujacej definicji prawdy wydaje sie uzywac harcerz - jak z Orwella.:)

re:
            )IPN podczas niedokończonej ekshumacji
            ) uznał za udowodnioną liczbę co najmniej 340, ale gdyby badali to do końca
            )Gross się tego też domagał) może ten szacunek na podstawie objętosci ludzkich
            ) szczątków byłby wyższy.

- Czy zatem twierdzi harcerz ze ustalenia sledztwa IPN-u sa bledne? Tak, czy
            nie?

A moze ten "szacunek" bylby nizszy?

Dlaczego wlasciwie przerwano te ekshumacje?

re:
            )Anna Bikont w swojej książce podała, dom po domu,
            ) imienne wykazy około 800 osób, które zostały zamordowane, ale dla niektorych
            ) posesji nie udało się tego odtworzyć.

- Jakie dowody mialaby pani Bikont na temat tego ze 800 osob zostalo
            zamordowanych, skoro dlugie sledztwo IPN-u nie znalazlo takich dowodow?

re:
            )Ale nawet gdyby spalonych żywcem byłoby
            ) tylko 340, to by cokolwiek zmieniało?

- Wiec dla harcerza nie jest wazne czy ofiar bylo np. 340 czy 1600?

Oto postawa, ktora Orwell nazywa "statystycznym podejsciem do ludzi."

To freudowskie potkniecie harcerza wydaje sie byc dowodem na to, ze tak
            naprawde nie obchodza go zupelnie ofiary z Jedwabnego, nad ktorych losem leje
            krokodyle lzy; ze lejac te krokodyle lzy wyraza cos zupelnie innego niz
            wspolczucie, wstyd, skruche; ze zalatwia jakas zupelnie inna sprawe.

Co naprawde harcerz wyraza?

Jaka naprawde sprawe zalatwia?...

re:
            )Dzisiaj żyjących sprawców już nie ma
            ) (poza tymi którzy byli skazani w 1949 r., nie wiadomo czy sprawiedliwie, bo
            ) proces był mało wiarygodny

- Wlasnie, "nie wiadomo czy sprawiedli
            • Gość: Marky HARCERZ KRZYCZY TERAZ GLOSNIEJ ?- DOKONCZENIE IP: *.dialup.sprint-canada.net 12.09.04, 22:58
              cd.

re:
              >Dzisiaj żyjących sprawców już nie ma
              > (poza tymi którzy byli skazani w 1949 r., nie wiadomo czy sprawiedliwie, bo
              > proces był mało wiarygodny

- Wlasnie, "nie wiadomo czy sprawiedliwie."

re:
              >a ci nie moga być ponownie sądzeni.

- Dlaczegozby nie, skoro ich "proces byl malo wiarygodny," oraz gdyby istnialy
              niezbite dowody ze osadzono ich zbyt lagodnie?

W koncu sledztwo w sprawie Jedwabnego toczylo sie kilka razy, prawda?

re:
              > Przeczytaj książke Jasiewicza a wtedy porozmawiamy.

- Znow daje harcerz dowod ze ma sklonnosc do niepopartych faktami przekonan.
              Otoz ja tekst pana Jasiewicza znam. O ktorych jego aspektach chcialby harcerz
              ze mna rozmawiac?

Opinii pana Jasiewicza nie cenie zbyt wysoko, rowniez dlatego ze pan Jasiewicz
              wydaje sie byc uprzedzona, politycznie poprawna postacia.

Pozwole tez sobie traktowac o wiele powazniej opinie Profesora Strzembosza i
              innych historykow, ktorzy odwaznie,przenikliwie, a konsekwetnie kwestionuja
              ustalone dogmaty.

re:
              >Żadne pojedyncze relacje, że
              > jakis Żyd współpracował z NKWD nie maja tu znaczenia (choć wierzę, że
              > wielokrotnie tak było).

- Hmmm... informacja o tragicznej dla wielu Polakow wspolpracy Zydow z
              Sowietami nie pochodzi z pojedynczej relacji, tylko z setek, jesli nie tysiecy
              relacji.

re:
              >W całej okupacji sowieckiej udział
              > Żydów we władzach był mniejszy niż procentowy udział w ludności, za to ich
              > udział wśród uwięzionych i wywiezionych na Sybir byl kilkakrotnie większy niż
              > udział w ludności.

- Powyzsze to falszerstwo retoryczne, ktore ja nazywam "manipulacja
              statystyka."

re:
              > Recenzję Olszewskiego z książki Bikont przeczytałem dopiero teraz,

- Wiec harcerz to nie pan Olszewski?

Ciekawostka, bo pisze harcerz wrecz identycznie: te same wypielegnowane,
              gladkie as do mdlosci zdanka, jakby prosto od prymusa z drugiego roku
              polonistyki, maskujace pokretna, politycznie poprawna percepcje rzeczy - splot
              groteskowych sprzecznosci, uprzedzen, orwellowskich definicji.

Czyzby brat blizniak?...

• Gość: harcerz Re: HARCERZ KRZYCZY TERAZ GLOSNIEJ ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.04, 23:34
              No, niestety, Marky, niestety. Prawie zdales egzamin z kompletnej tepoty i
              odpornosci na jakiekolwiek argumenty, ale w paru drobiazgach Ci sie nie udalo.
              Kazde moje zdanie starannie poprzekrecales, ale pare przegapiles. To
              niedopuszczalne!

Napisalem:
              re:
              > ) W istocie [mordercy z Jedwabnego] czyniąc to zdradzili swój i nasz kraj
              > i nie zmieniałby tego jakikolwiek wynik badania przyczyn

Odpowiadasz:
              > - Wlasnie, jakie byly te przyczyny antyzydowskich wystapien na Podlasiu po
              > ucieczce Sowietow? Czy podobne do tych w np. krajach baltyckich?
              >

Niedopuszczalny brak polemiki z tezą, że mordercy z Jedwabnego zdradzili Polskę!
              Czyżbys sie z tym zgadzał? No, naprawdę nie spodziewałem się!

Poza tym, jakie "antyzydowskie wystapienia"? Jak mozesz uzywac takiej blednej
              terminologii? Wszystkio Ci sie pokielbasilo, biedaku. Przeciez to byly odruchy
              patriotycznego gniewu, skierowane przeciw sowieckim kolaborantom. Zadnego
              palenia zywcem dzieci z niemowletami lacznie, tylko wymierzanie sprawiedliwosci
              zdrajcom. Popraw sie!

Napisales tez:
              Opinii pana Jasiewicza nie cenie zbyt wysoko, rowniez dlatego ze pan Jasiewicz
              wydaje sie byc uprzedzona, politycznie poprawna postacia.

"Wydaje się"? "Zbyt wysoko"? Skad u Ciebie taka slabosc charakteru? Wal smialo,
              ze Ci sie te opinie nie podobaja i tylko to jest wazne. Ale podpowiem Ci: opinii
              tam malo, tylko masa faktów, wykazy tysiecy nazwisk, informacje o tych, ktorzy
              rzeczywiscie sluzyli Sowietom. Trzeba poczytac, pomyslec, a takie z gory gotowe
              "opinie", jak te ktore glosisz, mozesz smialo zatrzymac dla siebie.

No, i jak mozna bylo tak zlekcewazyc wspolpracownika samego Profesora
              Strzembosza! To hańba! Prawy Polak (we wszystkich trzech znaczeniach) tak nie
              postepuje! Przeciez Profesor Krzysztof Jasiewicz to zasluzony badacz
              ziemianstwa i sowieckich zbrodni. Zajrzyj do jego ksiazek:

Okupacja sowiecka, 1939-1941, w ´swietle tajnych dokumentów : obywatele polscy
              na kresach pólnocno-wschodnich II Rzeczypospolitej pod okupacja sowiecka w
              latach 1939-1941 : wybór ´zródel / pod redakcja Tomasza Strzembosza ; wybór,
              opracowanie, wstep Krzysztof Jasiewicz, Tomasz Strzembosz, Marek Wierzbicki. 1996

Lista strat ziemianstwa polskiego 1939-1956 / Krzysztof Jasiewicz.
              Warszawa : Pomost : Alfa , 1995.

Ziemiaństwo polskie na Kresach Północno-Wschodnich Rzeczypospolitej Polskiej pod
              okupacją sowiecką 1939-1941. Studium z dziejów zagłady dawnego narodu
              politycznego, Instytut Studiów Politycznych PAN, 1998;

Krzysztof Jasiewicz - Pierwsi po diable: Elity sowieckie w okupowanej Polsce
              1939-1941 RYTM - Oficyna Wydawnicza 2001

Mlody jest ten Jasiewicz, z 1949 roku, choc juz profesor, nie nauczyl sie
              jeszcze naciagac faktów na starosc, tak jak Profesor Strzembosz, wiec jak mu z
              badan wychodzi, ze "zydowska kolaboracja" byla mitem, to publikuje to i zadne
              narzekania Marky'ch go nie obchodza.

Wiesz co? Najlepiej wez jego ksiazki i dopisz do kazdego zdania swoj komentarz o
              przeciwstawnym sensie (oczywiscie poza tymi zdaniami, ktore w ogole pominiesz,
              bo niewygodne). To bedzie bardzo pozyteczna misja, zwlaszcza ze na przyklad ta
              ostatnia ksiazka (ksiega) ma 1261 stron, wiec internet troche od Ciebie odpocznie.

• Gość: Marky A TERAZ WRZESZCZY DRUH? :) IP: *.dialup.sprint-canada.net 14.09.04, 07:43
                re:
                > No, niestety, Marky, niestety. Prawie zdales egzamin z kompletnej tepoty

- Oho, zaczynaja sie obelgi. Znak ze czuje sie harcerz kompletnie zapedzony w
                kozi rog.

- Twierdzi harcerz ze zdalem egzamin z tepoty i odpornosci na wszelkie
                argumenty, czy omal zdalem - i nie podaje co konkretnie ma na mysli, nie podaje
                zadnych dowodow ze mowi prawde.

re:
                > Kazde moje zdanie starannie poprzekrecales,

- Jakies dowody na to? Znow nie podaje harcerz ani jednego.

A wiec klamie, twierdzac ze kazde jego zdanie, z jakims tam wyjatkiem,
                poprzekrecalem.

Z czego wnosze ze byl "harcerzem" w PRL-u.

Czyzby u Kuronia?... :)

re:
                > [Marky:]- Wlasnie, jakie byly te przyczyny antyzydowskich wystapien na
                Podlasiu po
                > ucieczce Sowietow? Czy podobne do tych w np. krajach baltyckich?

> [Harcerz:] Niedopuszczalny brak polemiki z tezą, że mordercy z Jedwabnego
                zdradzili Polskę> !

- "Niedopuszczalny brak polemiki"? :))))))))))))

Wiec harcerz bardzo liczyl na to, ze nie zgodze sie z jego twierdzeniem
                ze "mordercy z Jedwabnego zdradzili Polske?"

A kiedy nie dalem sie sprowokowac, wybuchnal, ze to niedopuszczalne ze nie
                polemizuje?

Powiedz mi, harcerzu, czy oprocz walterowskiego harcerstwa nie sluzyles w
                bezpiece?

A moze nadal sluzysz?

re:
                > Czyżbys sie z tym zgadzał? No, naprawdę nie spodziewałem się!

- Zgadzal sie z czym? Z twoim twierdzeniem ze "mordercy z Jedwabnego zdradzili
                Polske," czy z tym co rzeczywiscie myslisz na ten temat, czyli z czyms calkiem
                przeciwnym, hipokryto?:)

re:
                > Poza tym, jakie "antyzydowskie wystapienia"? Jak mozesz uzywac takiej blednej
                > terminologii? Wszystkio Ci sie pokielbasilo, biedaku. Przeciez to byly odruchy
                > patriotycznego gniewu, skierowane przeciw sowieckim kolaborantom. Zadnego
                > palenia zywcem dzieci z niemowletami lacznie, tylko wymierzanie
                >sprawiedliwosci zdrajcom. Popraw sie!

- Wiec harcerz twierdzi ze w Jedwabnem nie bylo zadnych "antyzydowskich
                wystapien," tylko "odruchy patriotycznego gniewu skierowane przeciw sowieckim
                kolaborantom;" nie bylo tam "zadnego palenia zywcem dzieci z niemowletami
                wlacznie, tylko wymierzanie sprawiedliwosci zdrajcom" ?

Hmmm...co na to wszystko IPN?

Czy nie dopuscil sie wlasnie harcerz "klamstwa jedwabinskiego"?

re:
                > Napisales tez:
                > Opinii pana Jasiewicza nie cenie zbyt wysoko, rowniez dlatego ze pan Jasiewicz
                > wydaje sie byc uprzedzona, politycznie poprawna postacia.

- Napisalem i podtrzymuje.

Sugestia harcerza ze pan Jasiewicz jest swietnym historykiem bo wspolpracowal z
                panem Strzemboszem nie przekonuje mnie.:)

re:
                >Wal smialo,ze Ci sie te opinie nie podobaja i tylko to jest wazne.

- A czy ja walnalem niesmialo ze mi sie opinie pana Jasiewicza nie podobaja?

Natomiast nie stwierdze, smialo czy niesmialo, ze mi sie te opinie nie podobaja
                i tylko to jest wazne, bo bym klamal.

Jak harcerz.:)

re:
                >opinii tam malo, tylko masa faktów, wykazy tysiecy naz

- Blablabla. - Jest masa DOBRANYCH faktow,wykazy, etc. A to juz pokazuje, jaka
                jest pod tym wszystkim opinia pana J.

Czy wie harcerz jaka jest roznica miedzy werbalna i niewerbalna message?...

Mam nadzieje ze moje pytanie nie sprawilo harcerzowi nieznosnego bolu? :)
                pytaniem,

re:
                >Trzeba poczytac, pomyslec, a takie z gory gotowe
                > "opinie", jak te ktore glosisz, mozesz smialo zatrzymac dla siebie.

- To znaczy jakie "z gory gotowe 'opinie' " ja niby glosze? - Znow pomowienie,
                znow zadnych dowodow.

Kompulsywny klamczuszek?...

re:
                > No, i jak mozna bylo tak zlekcewazyc wspolpracownika samego Profesora
                > Strzembosza! To hańba! Prawy Polak (we wszystkich trzech znaczeniach) tak nie
                > postepuje! Przeciez Profesor Krzysztof Jasiewicz to zasluzony badacz
                > ziemianstwa i sowieckich zbrodni.

- Hmmm... mimo wszystko milo ze tak wysoko cenisz Profesora Strzembosza.

Z poprzednich twoich postingow wynika ze go nienawidzisz.

Slaby z ciebie prowokator, harcerz.

Zdradziles sie ze swoimi prawdziwymi sympatiami.

re:
                > Mlody jest ten Jasiewicz, z 1949 roku,

- 56 rokow to u harcerza "mlody"?

... Ach, prawda, zapomnialem, ze harcerz uzywa swojego wlasnego jezyka, w
                ktorym znaczenia slow sa, ahem, nieco inne od powszechnie przyjetych. :)

re:
                > choc juz profesor, nie nauczyl sie
                > jeszcze naciagac faktów na starosc,

- Ma harcerz nadzieje ze jeszcze sie nauczy?

Harcerz, a czy mozna naciagac fakty na mlodosc?

re:
                > tak jak Profesor Strzembosz,

- A teraz to harcerz chyba znow negatywnie o Profesorze Strzemboszu?

Wiec wg harcerza Profesor Strzembosz naciaga fakty?

Jakies fakty na poparcie tego oskarzenia (retoryczne pytanie)?

re:
                >wiec jak mu z
                > badan wychodzi, ze "zydowska kolaboracja" byla mitem, to publikuje to i zadne
                > narzekania Marky'ch go nie obchodza.

- Jaki historyk takie badania.

Czy mozna tez na odwrot,jak harcerz mysli?

Kiedy ten tu Marky narzekal ze Jasiewicz stwierdzil ze "zydowska kolaboracja"
                byla "mitem"?

Jakies dowody ze narzekal?

re:
                > Wiesz co? Najlepiej wez jego ksiazki

- Hmmm...wychodzi z harcerza ze on tez nie ceni zbyt wysoko dziel pana
                Jasiewicza.

Ja natomiast ci poradze, harcerzyku, bys tych ksiazek uzyl (czuj duch!!!)...

Zaoszczedzisz na inne ksiazki.

Np. pana Grossa i pani Bikont.

Tych tez z czasem uzyj jak wyzej, w celu kupienia innych podobnych arcydziel.

I tak w kolko.:)

... A teraz powaznie: zarzuty harcerza przeciwko mnie to jest jego projekcja na
                mnie jego wlasnych zachowan. Faktycznie (zgodnie z faktami), to on ani razu nie
                polemizowal z moimi twierdzeniami, przekrecal moje wypowiedzi.

Oraz prowokowal.

Oraz obrzucal oszczerstwami i obelgami.

Oraz dowoodl niezbicie ze jest za glupi zeby ze mna dyskutowac.

• Gość: Tako Re: Z KIM KRZYCZY HARCERZ? IP: *.proxy.aol.com 14.09.04, 19:27
            Harcerzu, jestes wyrafinowanym, anty-polskim propagandzista...i chyba nie
            Polakiem.
            • Gość: Marky DRUH OD SACHERA-MASOCHA? :) IP: *.dialup.sprint-canada.net 14.09.04, 19:59
              re:
              > Harcerzu, jestes wyrafinowanym, anty-polskim propagandzista...i chyba nie
              > Polakiem.

- Masz racje ze harcerz jest antypolskim (polonofobicznym) propagandzista, ale
              zastanawiam sie czy jest on wyrafinowanym propagandzista?

Mysle, iz jestem raczej sklonny uwazac propagande harcerza za nieskomplikowana.

Oczywiscie, ta nieskomplikowanosc jest spowodowana tym, ze sam harcerz nie
              wydaje sie byc ani specjalnie inteligentny, ani madry.

A to ze pisze wygladzonymi, wypieszczonymi zdankami, wydaje sie byc tylko barwa
              ochronna, sluzaca ukryciu wspomnianych niedostatkow umyslowych.

Jesli nie jest Polakiem, tylko polskojezycznym, to wszystko jest od razu jasne,
              i interesuje mnie harcerz tyle co pchla na Jowiszu.

Ale jesli jest Polakiem, to jak go okreslic, jak?

Moze - "sofista-masochista"?...

Pozdrawiam.
              • Gość: Tako Re: DRUH OD SACHERA-MASOCHA? :) IP: *.proxy.aol.com 14.09.04, 20:37
                Marky, nie kazdy z nas,(niewylaczajac mnie), ma czas i odpowiedne dane do
                szczegolowego analizowania wszystkich informacji jakie do nas docieraja
                i dlatego nazwalem "harcerza" wyrafinowanym propagandzista bo on(oni)
                zdaje sobie z tego sprawe i probuje karmic nasza, (ogolu), chec poznania prawdy
                klamstwami ktore maja sluzyc jego(ich) sprawie. Niestety, w duzym stopniu
                sie im to udaje.
                Jak temu zaradzic? Uwazam ze, miedzy innymi, tacy ja Ty powinni pisac, pisac
                i jeszcze raz pisac i glosic prawde przy kazdej nadarzajacej sie okazji.

Czuwaj
                • Gość: Marky Re: DRUH OD SACHERA-MASOCHA? :) IP: *.dialup.sprint-canada.net 14.09.04, 23:58
                  Hej, Tako.

Wzialem sobie do serca twoje madre slowa.

Pozdrawiam.

Niech zyje Polska.

• Gość: stąd Re: DRUH OD SACHERA-MASOCHA? :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.04, 19:51
                    Niech mi będzie wolno przyłączyć się do Tako.
                    Tak trzymać.
                    Tam, z dala też można służyć Ojczyźnie.
                    Dajesz tego dowód.

Gość portalu: Marky napisał(a):

> Niech zyje Polska.

Właśnie. Ona bardzo potrzebuje takich jak Ty.

Pozdrawiam serdecznie.

P.S.
                    Ten harcerz bardzo mi przypomina pewnego forumowego "salonowca". Mentalnie
                    bardzo sobie bliscy. Styl wartki, duża wydajność słowotoku. No i ta wrażliwość
                    własnego ego.
                    A może to jakaś multiplikacja?
                    Chyba jednak nie. Tamten prawdopodobnie jest bardzo bliski rozpłynięcia się w
                    sosie własnym.;-)
                    Czuj Duch
                • Gość: harcerz Re: DRUH, POLAK, wasz przeciwnik tępaki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.04, 00:00
                  Marky, okazuje się, że wszelkie subtelności się Twojej głowy nie trzymają; nie
                  tylko rozsądku i odrobiny dobrej woli, ale także żadnego poczucia ironii. Więc
                  naprawdę pomyślałeś, że zarzucam Ci „niedopuszczalny brak polemiki z tezą, że
                  mordercy z Jedwabnego zdradzili Polskę”. Przecież kazdy, kto przeczytał jakąs
                  Twoja wypowiedź wie doskonale, że myśl tak oczywista jak to iz mordercy z
                  Jedwabnego zdradzili Polskę, nigdy by Ci nie przyszła do głowy. Po co się tak
                  gorączkowo tłumaczysz?

Logiki w Twoich wywodach też za grosz. Np.:

>- A czy ja walnalem niesmialo ze mi sie opinie pana Jasiewicza nie podobaja?
                  >Natomiast nie stwierdze, smialo czy niesmialo, ze mi sie te opinie nie podobaja
                  > i tylko to jest wazne, bo bym klamal.

Czyli w końcu opinie prof. Jasiewicza, współautora i współpracownika samego
                  prof. Strzembosza Ci się podobaja?
                  Ale w innym miejscu piszesz o nim dość niekonsekwentnie:

>- Blablabla. - Jest masa DOBRANYCH faktow,wykazy, etc. A to juz pokazuje, jaka
                  > jest pod tym wszystkim opinia pana J.

Jakie tam dobrane fakty? Wykazy nazwisk funkcjonariuszy sowieckiego reżimu,
                  powiat (rejon) za powiatem, miejscowość za miejscowością, po kolei skąd się
                  każdy wziął, kim był. Trzeba na głowę upaść, by pisać przy tym o DOBRANYCH
                  faktach. Dobrane to są Twoje myśli, ale chyba wedle takiej samobójczej zasady,
                  że jak przychodzi Ci do głowy coś sensownego, to natychmiast to pomijasz.
                  Ewidentne jest, że książki Jasiewicza o sowieckich elitach nie widziałeś nawet
                  na oczy, wiec po co się zgrywasz?

Wszystko jak w starym powiedzeniu: „Kiedy masz tylko młotek, wszystko wygląda
                  jak gwóźdź”. Ponieważ w twoim przypadku młotkiem jest Twój sformatowany mózg,
                  który nie dopuszcza żadnej myśli, a nawet pytania o myśl inną niż ta mieszanka
                  ksenofobiczno-nienawistnych stereotypów, którymi się posługujesz, więc gwoździ
                  wokół Ciebie bez liku. No i matołki, takie jak Tako, który bredzi, że „99.9%
                  Polakow podziela opinie prof. Strzebosza” (pisownia oryginału – uwaga moja:
                  harcerz). Gdyby tak było, to nie musielibyście wegetować wirtualnie w sieci, ale
                  mądrzylibyście się w Sejmie. Słodkich snów mitomani!

Jedno tylko mnie w tym wszystkim zaskoczyło. Chociaż po tytułach Waszych tekstów
                  „Z kim krzyczy harcerz?” itp. można się zorientować, ze przeczytaliście
                  przytoczoną przeze mnie opinię Jerzego Kropiwnickiego, ktory
                  > powiedział mądrze a propos
                  > getta łódzkiego, że świadek tamtej tragedii "staje wobec wyzwania: może
                  > kłamać lub milczeć razem ze zbrodniarzem albo krzyczeć razem z ofiarą. Dla
                  > mojego miasta nie ma innego wyboru moralnego, niż krzyczeć razem z ofiarą."

> W sprawie Jedwbnego prof. Strzembosz zdecydował się nawet nie milczeć, ale
                  > krzyczeć razem ze zbrodniarzem. Cóż za żałosny upadek.

Wraz ze swoimi kolegami pominęliście to całkowicie. Żadnego komentarza. Nie
                  podoba się? Nie podzielacie opinii autora, prezesa Zjednoczenia
                  Chrześcijańsko-Narodowego, jednej z najbardziej wpływowych postaci prawicy w
                  Polsce? A może nie rozumiesz, co to znaczy „wybór moralny” i w ogóle co to jest
                  moralność? Zajrzyj do słownika, popleczniku zbrodniarzy. A jeszcze lepiej do
                  Biblii.
                  • Gość: Marky DRUH PARANOJSKI? IP: *.dialup.sprint-canada.net 15.09.04, 07:38
                    A teraz wyprowadzony z politycznie poprawnej rownowagi, wyrwany z raju
                    gluptasa, zapedzony w kozi rog, zdemaskowny "harcerz" pokazuje symptomy zespolu
                    urojeniowego.

Przyjrzyjmy sie im uwaznie.

re:
                    ) Marky, okazuje się, że wszelkie subtelności się Twojej głowy nie trzymają;

- Oh, a to dlaczego? Co druh ma konkretnie na mysli? Jakie dowody? - Czyzby
                    zarzucal mi brak subtelnosci rozumowania? Ja zaden samochwala, wiec to nie
                    bedzie pycha kiedy stwierdze ze z mysleniem u mnie nie najgorzej. Ale po co to
                    stwierdzam? Przeciez ten ktory zarzuca mi brak subtelnosci myslenia juz tym
                    samym zarzutem daje dowod ze projektuje na mnie wlasna przypadlosc.

re:
                    ) nie
                    ) tylko rozsądku i odrobiny dobrej woli, ale także żadnego poczucia ironii

- Jakies dowody na powyzsze?

re:
                    )Więc
                    ) naprawdę pomyślałeś, że zarzucam Ci „niedopuszczalny brak polemiki z tezą, że
                    ) mordercy z Jedwabnego zdradzili Polskę”.

- Co znaczy: "naprawde pomyslales"? - Jest faktem ze zarzuciles mi to. Dowod ze
                    zarzuciles znajduje sie, czarno na bialym, w twoim poprzednim postingu.

re:
                    ) Przecież kazdy, kto przeczytał jakąs
                    ) Twoja wypowiedź wie doskonale, że myśl tak oczywista jak to iz mordercy z
                    ) Jedwabnego zdradzili Polskę, nigdy by Ci nie przyszła do głowy.

- Jakies dowody na to, ze kazdy kto przeczytal jakakolwiek moja wypowiedz wie
                    doskonale, ze mysl tak oczywista, jak to iz mordercy z Jedwabnego zdradzili
                    Polskę, nigdy by Mi nie przyszła do głowy?

re:
                    )Po co się tak
                    ) gorączkowo tłumaczysz?

- Z czego to ja sie niby goraczkowo tlumacze? Podaj dowody na to, ze ja sie
                    goraczkowo tlumacze.

Roisz, harcerzu, i to coraz bardziej goraczkowo.

re:
                    ) Logiki w Twoich wywodach też za grosz. Np.:
                    )
                    ) )- A czy ja walnalem niesmialo ze mi sie opinie pana Jasiewicza nie podobaj
                    ) a?
                    ) )Natomiast nie stwierdze, smialo czy niesmialo, ze mi sie te opinie nie pod
                    ) obaja
                    ) ) i tylko to jest wazne, bo bym klamal.

- Oj, durnys ty harcerzu; nie umiesz czytac tekstu ze zrozumieniem, nie
                    potrafisz rozebrac go logicznie. Nie pojales mojego zdania ani w zab.

Ale ja ci go nie wytlumacze, o nie.

Zatem oskarzajac mnie o brak logiki, oczywiscie, znow projektujesz na mnie
                    siebie, matolku.

A ja, a propos mego zdania ktore krytykujesz, stwierdze jeszcze jeden oczywisty
                    fakt odnosnie twojej mizernej osoby: ze nie masz najmniejszego poczucia humoru.

re:
                    ) Czyli w końcu opinie prof. Jasiewicza, współautora i współpracownika samego
                    ) prof. Strzembosza Ci się podobaja?

- A jak myslisz?

Czy z mojego poprzedniego postingu wynika ze mi sie one podobaja, czy ze sie
                    nie podobaja?

Jesli tak, to czemu?

A jesli nie, to tez czemu?

re:
                    ) Ale w innym miejscu piszesz o nim dość niekonsekwentnie:

- W jakim sensie" niekonsekwentnie"?

Orwellowskim?

re:
                    ) Jakie tam dobrane fakty? Wyka

- Wlasnie te ktore wspominasz.

re:
                    )Trzeba na głowę upaść, by pisać przy tym o DOBRANYCH
                    ) faktach.

- Dlaczego? Czyzby zdaniem harcerza byly one, te fakty, tak straszliwie
                    niedobrane?

re:
                    )Dobrane to są Twoje myśli, ale chyba wedle takiej samobójczej zasady,
                    ) że jak przychodzi Ci do głowy coś sensownego, to natychmiast to pomijasz.

- Na jakiej podstawie powyzsze twierdzisz?

re:
                    ) Ewidentne jest, że książki Jasiewicza o sowieckich elitach nie widziałeś nawet
                    ) na oczy, wiec po co się zgrywasz?

- Skad ma harcerz te niezbita pewnosc na temat tego co ja widzialem? Czyzby
                    wierzyl ze naleze do jego rzadu dusz?

re:
                    ) Wszystko jak w starym powiedzeniu: „Kiedy masz tylko młotek, wszystko wy
                    ) gląda jak gwóźdź”. Ponieważ w twoim przypadku młotkiem jest Twój sformatowany
                    ) mózg

- Wiec twierdzi harcerz ze moj mozg to mlotek?

re:
                    ) który nie dopuszcza żadnej myśli,a nawet pytania o myśl inną

- Wiec moj mozg to mlotek ktory nie dopuszcza zadnej mysli, a nawet pytania o
                    mysl inna?

Parafrazujac Slonimskiego,zapytam harcerza: a czy moj mlotek to mozg?

re:
                    ) niż ta mieszanka
                    ) ksenofobiczno-nienawistnych stereotypów, którymi się posługujesz,

- Jakie sa niby te ksenofobiczno-nienawistne stereotypy ktorymi ja sie rzekomo
                    posluguje? Podaj przyklady, dowody.

Co w ogole rozumiesz przez "ksenofobiczno-nienawistne stereotypy"?

Kombinerki?

re:
                    )więc gwoździ wokół Ciebie bez liku

- Co rozumiesz przez "gwozdzie"?

re:
                    )No i matołki [sic]

- Wiec wg harcerza wokol mnie bez liku gwozdzi i matolkow?

re:
                    )takie jak Tako,

- Coz za styl.

Echolaliczny?

re:
                    )który bredzi, że „99
                    ) .9%
                    ) Polakow podziela opinie prof. Strzebosza” (pisownia oryginału – uwaga moja:
                    ) harcerz).

- Tako rzecze harcerzustra?

A jaki procent by wybredzil harcerz?

re:
                    )Gdyby tak było, to nie musielibyście wegetować wirtualnie w sieci, ale
                    ) mądrzylibyście się w Sejmie. Słodkich snów mitomani!

- Dlaczego uwaza harcerz ze gdyby 99.9 % Polakow podzielalo opinie prof.
                    Strzebosza, jacys mitomani nie musieliby "wegetowac wirtualnie" w sieci (czy ci
                    mitomani sa rybami?), ale madrzyliby sie w Sejmie?

Co ma jedno, tzn. mozliwosc podzielania opinii przez Polakow, wspolnego z
                    drugim, tzn. madrzeniem sie mitomanow-ryb w Sejmie?

... A ponizsze dlugasne kuriozum przytaczam w calosci. Przerazonych
                    czytelnikow spiesze uspokoic ze pod spodem wykladam jasno a zrozumiale zawarta
                    w nim mysz, oops, mysl paranoiczno-krytyczna naszego druzka szczerego w
                    krotkich spodenkach.

re:
                    ) Jedno tylko mnie w tym wszystkim zaskoczyło. Chociaż po tytułach Waszych
                    tekstó
                    ) w
                    ) „Z kim krzyczy harcerz?” itp. można się zorientować, ze przeczytali
                    ) ście
                    ) przytoczoną przeze mnie opinię Jerzego Kropiwnickiego, ktory
                    ) ) powiedział mądrze a propos
                    ) ) getta łódzkiego, że świadek tamtej tragedii "staje wobec wyzwania: może
                    ) ) kłamać lub milczeć razem ze zbrodniarzem albo krzyczeć razem z ofiarą. Dla
                    ) ) mojego miasta nie ma innego wyboru moralnego, niż krzyczeć razem z ofiarą."
                    ) ) W sprawie Jedwbnego prof. Strzembosz zdecydował się nawet nie milczeć, ale
                    ) ) krzyczeć razem ze zbrodniarzem. Cóż za żałosny upadek.

- Wiec twierdzi harcerz ze pan Kropiwnicki oswiadczyl a propos getta lodzkiego
                    ze "w sprawie Jedwabnego prof,. Strzembosz zdecydowal sie nawet nie milczec,
                    ale krzyczec razem ze zbrodniarzem. Coz za zalosny upadek"?

Hmmm... jakos nie moge w to uwierzyc, by pan Kropiwnicki cos takiego powiedzial
                    o Profesorze Strzemboszu.

Mysle, ze wysle insynuacje harcerza do kancelarii pana Kropiwnickiego, z
                    zapytaniem czy jest zgodna z prawda.

re:
                    ) Wraz ze swoimi kolegami

- Ktorymi kolagami?

re:
                    ) pominęliście to całkowicie. Żadnego komentarza.

- Hmmm... jesli istotnie pan Kropiwnicki wyglosil powyzsza opinie na temat
                    Profesora Strzembosza, pominalem jej skomentowanie przy okazji jednego z
                    poprzednich postingow harcerza ( w ktorym harcerz przytacza te opinie), gdyz
                    bylem przekonany ze jest to opinia samego harcerza.

Sam harcerz dal ku temu powod: umiescil zdania na temat prof. Strzembosza poza
                    cudzyslowem w ktory ujal wypowiedz pana Kropiwnickiego.

re:
                    )Nie
                    ) podoba się?
                    )Nie podzielacie opinii autora, prezesa Zjednoczenia
                    ) Chrześcijańsko-Narodowego, jednej z najbardziej wpływowych postaci prawicy w
                    ) Polsce?

- Jesli istotnie pan Kropiwnicki wyglosil taka opinie o Profesorze Strzemboszu,
                    nie podzielam jej, i nie podoba mi sie ona.

Ale podejrzewam ze harcerz klamie ze pan Kropiwnicki wyglosil te opinie.

Niech poda harcerz zrodlo skad wzial te rzekoma opinie pana Kropiwnickiego na
                    temat Profesora Strzembosza.

re:
                    )A może nie rozumiesz, co to znaczy „wybór moralny” i w ogóle co to jest
                    ) moralność?

- Dlaczego mnie harcerz o to pyta? A propos czego? Czy a propos tego ze nie
                    skomentowalem rzekomej wypowiedzi pana Kropiwnickiego o Profesorze Strzemboszu?

Czy fakt ze nie komentuje milionow innych opinii znaczy ze nie rozumiem co to
                    • Gość: Marky Re: DRUH PARANOJSKI? DOKONCZENIE IP: *.dialup.sprint-canada.net 15.09.04, 07:41
                      cd.

re:
                      >A może nie rozumiesz, co to znaczy „wybór moralny” i w ogóle co to jest
                      > moralność?

- Dlaczego mnie harcerz o to pyta? A propos czego? Czy a propos tego ze nie
                      skomentowalem rzekomej wypowiedzi pana Kropiwnickiego o Profesorze Strzemboszu?

Czy fakt ze nie komentuje milionow innych opinii znaczy ze nie rozumiem co to
                      znaczy wybor moralny i w ogole co to jest moralnosc?

Jesli tak, to jest wysokie prawdopodobienstwo ze harcerz tez nie wie.

Ale poniewaz juz powyzej skomentowalem te rzekoma opinie pana Kropiwnickiego o
                      Profesorze Strzemboszu, czy uwaza harcerz ze rozumiem co to znaczy wybor
                      moralny i w ogole co to jest moralnosc? Jesli tak uwaza, to dlaczego?

re:
                      > Zajrzyj do słownika,

- Politycznie poprawnej polszczyzny?

re:
                      > popleczniku zbrodniarzy

- Na jakiej podstawie twierdzi harcerz ze jestem poplecznikiem zbrodniarzy?

Ja natomiast twierdze ze harcerz jest zarazem poplecznikiem oszczercow i
                      oszczerca.

Oraz klamca jedwabinskim.

re:
                      > A jeszcze lepiej do
                      > Biblii.

- Co rozumie harcerz przez "Biblie"?

Czy "Sasiadow" Grossa?

• Gość: Tako Re: DRUH, POLAK, wasz przeciwnik tępaki IP: *.proxy.aol.com 15.09.04, 09:21
                    "Harcowniku", napisalem 99.9% Polakow podziela opinie prof.Strzembosza majec na
                    mysli prawdziwych Polakow a nie takich jak ty. Niestety, dzisiaj Polska rzadzi
                    "mniejszosc nienarodowa" z moralnoscia podobna do twojej - obluda, zaklamanie
                    i zlodziejstwo. Chyba na to co napisalem nie potrzbuje dostarczac dowodow.
                    To przeciez jest publiczna tajemnica.
                    Niestety, czesto mala dobrze zorganizowana grupa "kryminalnych intelektualistow"
                    potrafi narzucic calym spoleczenstwom swoje kryminalne ja.
                    • Gość: Marky DO TAKO IP: *.dialup.sprint-canada.net 16.09.04, 00:33
                      re:
                      > Niestety, czesto mala dobrze zorganizowana grupa "kryminalnych
                      >intelektualistow" potrafi narzucic calym spoleczenstwom swoje kryminalne ja.

- Strzal w sama dziesiatke - znakomite slowa.

Jak to dobrze ze sa tez tacy ludzie jak ty, Tako.

Natykajac sie na kogos takiego, czlowiek sie czuje jakby sie napil swiezej wody
                      na pustyni.

Pozdrawiam.

• Gość: Tako Re: DO TAKO IP: *.proxy.aol.com 16.09.04, 02:03
                        Marky, "Jaszcze Polska nie zginela, poki my zyjemy".....
                    • Gość: harcerz Re: DRUH, POLAK, wasz przeciwnik tępaki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 07:47
                      Tako:
                      >Niestety, czesto mala dobrze zorganizowana grupa "kryminalnych
                      >intelektualistow" potrafi narzucic calym spoleczenstwom swoje kryminalne ja.

Marky:
                      > - Strzal w sama dziesiatke - znakomite slowa.

Dialog dwóch mitomanów. Gdzież to zetknęliście się (często!) z takim bolesnym
                      doświadczeniem? W waszej Kanadzie czy USA? Czy aby nie korespondujecie ze sobą
                      z dwóch zakładów zamkniętych? Czy lekarze was źle traktują? Bo gdy mowa o
                      intelektualistach, to nie macie chyba na myśli pielęgniarzy?

Co do aktów kryminalnych, to warto wspomnieć zabieg zastosowany przez Marky,
                      polegający na sfałszowaniu cytowanego tekstu: wycięciu odstępu i sklejeniu
                      dwóch wypowiedzi: cytatu z Kropiwnickiego i mojego komentarza, po to by udawać
                      idiotę i nie odpowiadać na konkretne, zadane pytanie.

Tako z kolei: „napisalem 99.9% Polakow podziela opinie prof.Strzembosza majec na
                      mysli prawdziwych Polakow a nie takich jak ty”. W ten sposób to nawet wy we
                      dwójkę może stanowić 99.9% „prawdziwych” Polaków. Niepokoi tylko skąd się wzięło
                      to odmienne 0.01%? Czyżby któremuś z was jakiś pojedynczy organ odmówił
                      posłuszeństwa?
                      • Gość: Tako Re: DRUH, POLAK, wasz przeciwnik tępaki IP: *.proxy.aol.com 16.09.04, 08:26
                        Harcowniku, mowiac o "kryminalnych intelektualistach", mialem na mysli rowniez
                        "semi-intelektualnych kryminalistow takich jak ty".
                      • Gość: Marky HARCERZ - LGARZ NIE TYLKO "JEDWABINSKI" IP: *.dialup.sprint-canada.net 17.09.04, 01:38
                        Trwa nienawistne, brutalne obrzucanie wyzwiskami przez harcerza ("dwoch
                        mitomanow," "z dwoch zakladow zamknietych," "udawac idiote," "czyżby któremuś z
                        was jakiś pojedynczy organ odmówił posłuszeństwa").

Oraz oszczerstwami. - Zarzuca mi harcerz falszowanie jego tekstu jak nastepuje:

> Co do aktów kryminalnych, to warto wspomnieć zabieg zastosowany przez Marky,
                        > polegający na sfałszowaniu cytowanego tekstu: wycięciu odstępu i sklejeniu
                        > dwóch wypowiedzi: cytatu z Kropiwnickiego i mojego komentarza, po to by udawać
                        > idiotę i nie odpowiadać na konkretne, zadane pytanie.

- Jest klamstwem ze sfalszowalem jakikolwiek "cytowany tekst." W
                        rzeczywistosci, pozbylem sie odstepu pomiedzy tekstem w cudzyslowie a
                        nastepujacym po nim zdaniem bez cudzyslowu, ale wylacznie w celu wiekszej
                        przejrzystosci, gdyz harcerz sugerowal - jak sie teraz okazuje, klamliwie - ze
                        zdanie bez cudzyslowu jest autorstwa pana Kropiwnickiego.

Ponizej cytuje rzeczony fragment wprost z postingu harcerza pt. "Re: DRUH,
                        POLAK, wasz przeciwnik tępaki,15.09.2004 00:00.

Oto ten cytat:

[poczatek cytatu]
                        Jedno tylko mnie w tym wszystkim zaskoczyło. Chociaż po tytułach Waszych tekstów
                        „Z kim krzyczy harcerz?” itp. można się zorientować, ze przeczytaliście
                        przytoczoną przeze mnie opinię Jerzego Kropiwnickiego, ktory
                        >powiedział mądrze a propos
                        >getta łódzkiego, że świadek tamtej tragedii "staje wobec wyzwania: może
                        > kłamać lub milczeć razem ze zbrodniarzem albo krzyczeć razem z ofiarą. Dla
                        > mojego miasta nie ma innego wyboru moralnego, niż krzyczeć razem z ofiarą."

Wraz ze swoimi kolegami pominęliście to całkowicie. Żadnego komentarza. Nie
                        podoba się? [koniec cytatu]

Z powyzszego fragmentu wynika, ze harcerz przypisuje panu Kropiwnickiemu
                        autorstwo wypowiedzi:

Wiec to harcerz, nie ja, jest kryminalnym falszerzem; to on udaje teraz
                        niewiniatko i usiluje przypisac mi wlasne falszerstwo (znow charakterystyczna
                        dla niego projekcja, czyli przypisywanie innym swoich wlasnych zachowan,
                        szczegolnie tych negatywnych).

Co do mnie, szanuje i podziwiam pana Kropiwnickiego, m.in. za jego dzialalnosc
                        w Solidarnosci. Wyraznie tez podkreslilem, i to kilkakrotnie, moj sceptycyzm co
                        do twierdzenia harcerza ze pan Kropiwnicki moglby wypowiedziec sie rownie
                        brutalnie i klamliwie na temat Profesora Strzembosza.

W dodatku w falszywie przypisywanym przez harcerza p. Kropiwnickiemu cytacie na
                        temat Profesora Strzembosza, harcerz blednie pisze nazwe "Jedwabne."

Czy nie jest to kolejne kryminalne falszerstwo ze strony harcerza?

A w jednym z poprzednich postingow harcerz puszyl sie wypatrzeniem u Tako bledu
                        w pisowni nazwiska Profesora Strzembosza.

Tytul mojego obecnego postingu sugeruje ze harcerz jest rowniez tzw. lgarzem
                        jedwabinskim. Ponizej podaje na to wymowny dowod - jego wlasna wypowiedz.

Jesli zas harcerz znow bedzie usilowal wykrecic sie ze to nie jego wypowiedz,
                        ze np. to ja ja napisalem, lub Tako, lub ktokolwiek inny tylko nie harcerz,
                        podaje tytul i date postingu harcerza gdzie mozna te wypowiedz znalezc:

Re: HARCERZ KRZYCZY TERAZ GLOSNIEJ ? - Gość: harcerz 13.09.2004 23:34

A oto "klamstwo jedwabinskie" harcerza; oto co sadzi on na temat tej tragedii:

[poczatek cytatu:] Poza tym, jakie "antyzydowskie wystapienia"? Jak mozesz
                        uzywac takiej blednej
                        terminologii? Wszystkio Ci sie pokielbasilo, biedaku. Przeciez to byly odruchy
                        patriotycznego gniewu, skierowane przeciw sowieckim kolaborantom. Zadnego
                        palenia zywcem dzieci z niemowletami lacznie, tylko wymierzanie sprawiedliwosci
                        zdrajcom. Popraw sie![koniec cytatu]

Co na to IPN?...

• Gość: Marky HARCERZ SFALSZOWAL WYPOWIEDZ PANA KROPIWNICKIEGO IP: *.dialup.sprint-canada.net 17.09.04, 02:27
                          Cytowana przez harcerza wypowiedz pana Kropiwnickiego odnosi sie do getta
                          lodzkiego. Natomiast harcerz polaczyl te wypowiedz tematycznie ze swoim wlasnym
                          brutalnym atakiem na Profesora Strzembosza, wytwarzajac w ten sposob falszywa
                          impresje ze pan Kropiwnicki ma cos wspolnego z tym atakiem, tzn. ze podziela on
                          skrajnie negatywna opinie harcerza na temat Profesora Strzembosza.

W teorii propagandy takie falszerstwo retoryczne, gdzie cechy danej osoby lub
                          rzeczy przypisuje sie innej osobie lub rzeczy poprzez umieszczanie ich obok
                          siebie, nazywa sie asocjacja (ang. association).

Tak jak harcerz manipuluje tekstem pana Kropiwnickiego da sie manipulowac
                          absolutnie kazdym tekstem, uzywajac go do obrony absolutnie kazdego twierdzenia.
      • Gość: Tako Re: Tomasz Strzembosz - znamiona upadku IP: *.proxy.aol.com 14.09.04, 07:23
        Harcerzu, uprawiasz wyrafinowana, ohydna, antypolska propagande.
        Przypuszczam ze pewnego dnia udlawisz sie wlasnym klamstwem.
        Na szczescie mocno wierze ze ty sie podszywasz pod miano harcerza, bo na takich
        jak ty harcerstwo by sie bardzo szybko poznalo i przepedzili by ciebie abys
        niezanieczyszczal powietrza wsrod szeregow zacnej polskiej harcerskiej
        mlodziezy.
    • Gość: Krzys52 ______ Historyk ale... narodowy ________ IP: *.proxy.aol.com 12.09.04, 06:19
      Pochodzil z tamtych okolic, wojne tam spedzil, zbadal cala historie regionu ale
      Jedwabne jakos mu sie o uszy nie obilo. Mial zawsze, tak sie skladalo, inne
      tematy prac naukawych.
    • Gość: chala potomkowie mordercow wybraly klamce. IP: *.rdu.bellsouth.net 12.09.04, 06:37
      jak to i polaczkow. ale kto o to dba? zadupie, nedza i zaleznosc na codzien,
      wiec szukaja ucieczki w klamstwa.oddac ukradzione domy tych ofiae, dzieci
      moedercow Zydow z Jedwabnego!
      • janosik6 strzebosowym dyplomem -bym se tylek wytarl 12.09.04, 08:50
        i tu jest pytanie -zdarl bym sobie tylek ?
        • Gość: zwykly Re: strzebosowym dyplomem -bym se tylek wytarl IP: *.dialup.online.no 12.09.04, 11:25
          ...a czy janosiku "dyplomem magisterskim" Aleksandra Kwasniewskiego tez bys
          sobie tylek wytarl?
          • Gość: RABAJOWA DZIS PRAWDZIWEGO ZYDA JUZ NIE MA.SA IZRAELCZYCY IP: *.sympatico.ca 12.09.04, 23:30
            Po przyjezdzie di Izraela ponad 300.000 czarnych jurnych Izraelczykow-
            Abisynczykow rozpoczela sie rewolucja DNA w tym pieknym kraju. Izraelczycy byli
            w armii a jurni czarni Abisynczycy wzieli sie do roboty, bo mlode Izraeli sa
            przepiekne. Na wynik tego nie trzeba bylo dlugo czekac. Ostatnio jak bylo sie w
            Izraelu to na ulicy widac wylacznie czarnych Izrealitow a oliwkowego ani na
            lekarstwo. Izrael to fenomenalna przyroda i krajobrazy. To prawdziwe miejsce
            biblijne.
          • Gość: USTA MARIANA CHONOROWY DOKTORAT KAPUSNIAKOWEJ TO PIESN ZSRR IP: *.sympatico.ca 12.09.04, 23:38
            Przyroda lubi rownowage. Wiele rzeczy mozna naprawic. Slowo nic nie kosztuje.
            Pozostaje pytanie gdzie sie podzial pomnik Lenina z Jedwabnego. Moze jest ktos
            taki co wie.
        • Gość: harcerz Re: do Janosika6: wstydź się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.04, 02:32
          Poziom twoich odzywek jest politowania godny. W dziedzinie kultury osiągasz
          takie samo dno, do jakiego intelektualnie "nurkują" ci, których atakujesz. Oni
          wycieraja sobie gęby nazwiskiem prof. Strzembosza, człowieka wielkich zasług,
          którego na starość nacjonalizm sprowadził na manowce. Bardzo nad jego postawą
          boleję, ale sprawa jest zbyt poważna, aby o tym milczeć. Nie wierzę jednak, by
          nawet teraz prof. Strzembosz mógł podzielac poglądy tych ziejących nienawiścią
          oszołomów. Ja czuję sie zmuszonym kwestionować jego obecne kwalifikacje
          intelektualne i status naukowy, ale nie odmawiam mu dawnych zasług i szacunku,
          jako człowiekowi. To co ty robisz jest wstrętne. Cóż z tego, ze drażnisz swoich
          "przeciwników", jesli poniżasz samego siebie, a pośrednio i racje, których niby
          bronisz?
      • Gość: Marky Skad wie chala ze "potomkowie mordercow wybraly"? IP: *.dialup.sprint-canada.net 14.09.04, 18:05
        re:
        >potomkowie mordercow wybraly klamce.

- Skad wie chala ze ci ktorzy nadali Profesorowi Strzemboszowi tytul honorowego
        obywatela Jedwabnego to "potomkowie mordercow"? Jakies dowody na to pomowienie?

Jakies dowody na pomowienie ze Profesor Strzembosz jest "klamca"?

re:
        > jak to i polaczkow.

- A to juz rasistowskie okreslenie. Jak ci sie podoba nazywanie Zydow "zydkami"?

re:
        > ale kto o to dba? zadupie, nedza i zaleznosc na codzien,

- Gardzisz biednymi i uciskanymi, co chalo? Czy tylko Polakami tak gardzisz,
        czy innymi tez, np. Palestynczykami?

A jesli tak Polakami gardzisz, dlaczego przychodzisz sie na polskie forum i
        usilujesz pisac po polsku?

re:
        > wiec szukaja ucieczki w klamstwa.

- To znaczy konkretnie kto i w jakie niby klamstwa ucieka?

re:
        >oddac ukradzione domy tych ofiae, dzieci
        > moedercow Zydow z Jedwabnego!

- Wiec dzieci mordercow Zydow z Jedwabnego posiadaja ukradzione domy ofiar?

Czy moge znac fakty w tej sprawie?

A ty, chalo, czyja jestes potomkinia?

Mam nadzieje ze nie zydowskich ubekow ktorzy mordowali Polakow w okresie
        stalinizmu?...
        • janosik6 Marky ?a jak tam u ciebie z marszczeniem fredzia ? 15.09.04, 00:54

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka