Dodaj do ulubionych

Sonda: preferencje wyborcze przy świątecznym stole

06.04.15, 06:14
Świeta wielkanocne są okazją do spotkań rodzinnych Rozmowy są różne... między innymi o preferencjach wyborczych.
Ja wczoraj dzieliłam sie jajeczkiem z częścią rodziny od lat będącej żelaznym elektoratem SLD lub PO

Na pytanie na kogo będziesz głosowac? Rok urodzenia lata 60 odpowiedział zdecydowanie - Kukiz.
W uzasadnieniu padły bardzo krytyczne słowa pod adresem rządzącej PO. Źle oceniony Komorowski. Bardzo źle Sikorski. W ogóle jesli chodzi o Sikorskiego w moim najbliższym otoczeniu jest on oceniany jako najgorszy polityk. Rozmówca, który chce głosowac na Kukiza uzasadniał to tak. Jest tak źle, ze tylko krzyczec... Kukiz krzyczy i chcę, zeby w tym jego krzyku był także mój krzyk!

Rocznik 30/40 najpierw wygłosił mowę na temat głupoty Millera który wystrychnął na dudka żelazny elektorat SLD i postawił go przed dylematem jeśli nie Ogórek to kto?
Nikt nie ma wątpliwości, ze jest to piękna i chyba niegłupia kobieta... ale jak sympatyk Cimoszewicza czy św. Szmajdzińskiego moze glosowac na "pannę znikąd"
Pozostaje Palikot i to jest jeszcze straszniejsze. Szczególnie po ostatnim bełkocie Palikota o poddawaniu się w razie napaści wojennej.

2 x rocznik 30 - Komorowski raz i to zdecydowanie bo spokojny i przewidywalny. A żona: Palikot albo Komorowski a może Kukiz?

Rocznik 50 - Zdecydowanie Duda. Bo wykształcony... nadzieja na zmianę i to na lepsze.

Jesli gadaliście o polityce w rodzinnych czy towarzyskich gremiach piszcie, moze powstac ciekawy sondaż.
Obserwuj wątek
    • zapijaczony_ryj Rocznik? 06.04.15, 07:43
      To data urodzenia, czy wiek?
      • sawa.com Re: Rocznik? 06.04.15, 08:09
        zapijaczony_ryj napisał:

> To data urodzenia, czy wiek?

rok urodzenia... a wlaściwie dekada. Dzis mam spotkanie w mlodszym gronie. I tez ich przepytam roczniki 70 - 80 +
        • zapijaczony_ryj No to wybacz Sawo, ale przygłupiasta ta twoja 06.04.15, 08:39
          rodzina, a przynajmniej jej zdecydowana większość.
          A dlaczego tak sądzę?
          Ano dlatego , bo tylko dwa nazwiska się liczą, Duda i Komorowski i tylko głosy oddane na nich nie są głosami straconymi.
          Ktoś, kto chce głosować na kogoś innego powinien sobie zadać proste pytanie:
          Na ch.. ja idę na te wybory, skoro jest wiele sposobów na przyjemniejsze spędzenie tego czasu?
          • sawa.com Re: No to wybacz Sawo, ale przygłupiasta ta twoja 06.04.15, 09:31
            zapijaczony_ryj napisał:

> rodzina, a przynajmniej jej zdecydowana większość.
            > A dlaczego tak sądzę?
            > Ano dlatego , bo tylko dwa nazwiska się liczą, Duda i Komorowski i tylko głosy
            > oddane na nich nie są głosami straconymi.
            > Ktoś, kto chce głosować na kogoś innego powinien sobie zadać proste pytanie:
            > Na ch.. ja idę na te wybory, skoro jest wiele sposobów na przyjemniejsze spędze
            > nie tego czasu?

Mylisz się. Liczą sie wszystkie nazwiska. Moi rozmówcy tak uzasadniali swoje preferencje i chęc glosowania w I turze na kandydata, który wg mainstreamu nie ma szans: - Wiem, ze nie wygra ale identyfikuję sie z jego czy jej programem. Takie podejście, zresztą, jest lepsze niż apatia czy bojkot
          • ruban Re: No to wybacz Sawo, ale przygłupiasta ta twoja 07.04.15, 00:30
            Bzdura !!
            Wybory prezydenckie to JOW w skali kraju i nie ma straconych głosów. Przypomnij sobie Tymińskiego - o włos przegrał z Wałęsą.
            Ja głosuje na Kukiza, który wygra te wybory w drugiej turze.
    • dystans4 Re: Sonda: preferencje wyborcze przy świątecznym 06.04.15, 09:17
      Nie mam podobnych doświadczeń i mogę powiedzieć tylko o jednej preferencji.
      Wyborców PiS, którzy na urzędzie prezesa widzieliby prezesa, albo brata który przyznawał że wbrew statutowi partii i wbrew prawu funkcję tę pełnił Jarosław, na urzędzie premiera widzieliby wydmuszkę Marcinkiewicza, z przydanym Lepperem po prawicy i Giertychem (aferzystą) po lewicy, a obecnie na urzędzie prezydenta Dudę, za którym stoją, i rządzą nim, prezes i zaplecze. Zaplecze zagraniczne.

--
      Opozytura to bardzo ładne słowo, bo zawiera i działanie PiS w charakterze ekspozytury - © Miętowe Loczki.
      • sawa.com Re: Sonda: preferencje wyborcze przy świątecznym 06.04.15, 09:35
        dystans4 napisał:

> Nie mam podobnych doświadczeń i mogę powiedzieć tylko o jednej preferencji.
        > Wyborców PiS, którzy na urzędzie prezesa widzieliby prezesa, albo brata który p
        > rzyznawał że wbrew statutowi partii i wbrew prawu funkcję tę pełnił Jarosław, n
        > a urzędzie premiera widzieliby wydmuszkę Marcinkiewicza, z przydanym Lepperem p
        > o prawicy i Giertychem (aferzystą) po lewicy, a obecnie na urzędzie prezydenta
        > Dudę, za którym stoją, i rządzą nim, prezes i zaplecze. Zaplecze zagraniczne.

Współczuję myśli przesladowczych
        • dystans4 Re: Sonda: preferencje wyborcze przy świątecznym 06.04.15, 10:06
          Może i myśli prześladowcze. "Na faktach".
        • dystans4 Re: Sonda: preferencje wyborcze przy świątecznym 06.04.15, 10:19
          A gdyby cokolwiek stawiać na pierwszych miejscu wśród okoliczności niepomyślnych, to nie powyższe. Bo że jedna partia jest źródłem najbardziej bijącej po oczach korupcji, nawet gniazdem wielopokoleniowej agentury, to jeszcze można znieść. Przynajmniej mamy ich razem, łatwiej przypilnować.
          Gorsze to, że sensownej alternatywy brak gdziekolwiek.
    • w_v_w Re: Sonda: preferencje wyborcze przy świątecznym 06.04.15, 10:50
      urodzeni w latach 80-90tych nie zaglosuja na styropianowych sklerotykow.
      • m.c.hrabia Re: Sonda: preferencje wyborcze przy świątecznym 06.04.15, 11:00
        urodzeni w latach 80-90tych nie zaglosuja na styropianowych sklerotykow.

myślę ,że na Guziała zagłosują :)
        • 13kisiel Re: Sonda: preferencje wyborcze przy świątecznym 06.04.15, 11:11
          Nikt nie głosuje na Bronka i inne lewactwo co cieszy :-)))
          • w_v_w Re: Sonda: preferencje wyborcze przy świątecznym 06.04.15, 11:17
            ...Kukiz zabiera glosy Brakowi, to jest bul :)
          • zapijaczony_ryj Kisiel, ty nawet czytać nie umiesz,albo znów łżesz 06.04.15, 13:23
            13kisiel napisał:

> Nikt nie głosuje na Bronka i inne lewactwo co cieszy :-)))
            bo sawa między innymi napisała:
            "
            "2 x rocznik 30 - Komorowski raz i to zdecydowanie bo spokojny i przewidywalny. A żona: Palikot albo Komorowski a może Kukiz?"
    • gat45 śliczna literówka Ci wyszła, Sawo 06.04.15, 11:33
      święty Szmajdziński bardzo mi się spodobał :)
      • sawa.com Re: śliczna literówka Ci wyszła, Sawo 07.04.15, 05:55
        gat45 napisała:

> święty Szmajdziński bardzo mi się spodobał :)

No, rzeczywiście.
    • etykietka Re: Sonda: preferencje wyborcze przy świątecznym 06.04.15, 11:39
      To smutne. Moi goście wybierali pomiędzy schabem i pasztetem, a nie Komorowskim i Dudą.
      Chyba to zdrowsze:)
    • ayran Re: Sonda: preferencje wyborcze przy świątecznym 06.04.15, 11:43
      Domyślam się, że wszystko skończyło się dobrze. Na koniec spotkania, kiedy wszyscy już się żegnali i jeszcze raz składali sobie życzenia, każdy uczestnik na odchodnym zwracał się do rocznika 50 słowami - masz rację sawo, ten Duda jest rzeczywiście najlepszy, przekonałaś mnie, że warto na niego głosować. Jest świetnie wykształconym prawnikiem, tak jak ty, niesie nadzieję na zmianę i to na lepsze.
      • calun_torunski z tym Duda to jedna rzecz mnie dziwi... 06.04.15, 12:04
        facet, który uzyskał trzeci wynik w wyborach w Krakowie w 2010 ma czelność ubiegać się najważniejszy urząd w Państwie?

w wyborach do PE uzyskal niecale 100 K glosow - wobec 250 K Buzka

to hucpa i obciach
        • volupte Re: z tym Duda to jedna rzecz mnie dziwi... 06.04.15, 12:09
          A teraz dostanie ze 2 miliony , mocna progresja , nawet wieksza niz nam w podatkach zaproponuje:-)
        • ayran Re: z tym Duda to jedna rzecz mnie dziwi... 06.04.15, 12:13
          Ale wybory do PE odbyły się, zanim dr Duda sobie przypomniał, że Lech Kaczyński uczynił go spadkobiercą. Teraz, kiedy wróciła mu pamięć w tej i innych sprawach, jego szanse są wielokrotnie większe.
          • w_v_w Re: z tym Duda to jedna rzecz mnie dziwi... 06.04.15, 12:19
            wiesz jak to jest z pamiecia i niepamiecia u politykow, zdaje sie Komorowski ma z tym problem notorycznie :)
        • w_v_w Re: z tym Duda to jedna rzecz mnie dziwi... 06.04.15, 12:21
          a kto to jest Buzek? a to ten co wprowadzil swietne reformy w RP, z ktorego smieja sie w UE?
    • romullos "Duda [...] nadzieja na zmianę i to na lepsze" 06.04.15, 13:12
      sawa.com napisała:

Rocznik 50 - Zdecydowanie Duda. Bo wykształcony... nadzieja na zmianę i to na lepsze.

Na jakie zmiany konkretnie oni liczą? Czego się spodziewają po ewentualnym objęciu rządów przez Dudą?
      • ave.duce Re: "Duda [...] nadzieja na zmianę i to na lepsze 06.04.15, 17:36
        romullos napisała:

> sawa.com napisała:
        >
        > Rocznik 50 - Zdecydowanie Duda. Bo wykształcony... nadzieja na zmianę i to na l
        > epsze.
        >
        > Na jakie zmiany konkretnie oni liczą? Czego się spodziewają po ewentualnym obję
        > ciu rządów przez Dudą?

"Oni" to Sawa ;)
    • piq chyba cię powaliło, sawa,... 06.04.15, 18:02
      ...u mnie w domu prze świątecznym stole w najważniejsze święto chrześcijańskie nikt nie pieprzy o polityce. Jest niepisany zakaz.

Jest to odzwierciedlenie pewnej zasady prawidłowego zachowania się przy stole sprzed wojny: przy stole nie rozmawia się o trzech rzeczach: polityce, sporcie i kobietach. Owszem, rozmawia się o polityce, sporcie i kobietach, ale przy piwie, winie albo wódeczce.

U mnie w domu przy wielkanocnym śniadaniu rozmawialiśmy o bogatej symbolice ukrzyżowania i zmartwychwstania, o skomplikowanej roli Judasza, co do której samo pismo nie jest jasne, oraz o naszej rodzinie.

Po to są święta wielkanocne, a nie dla opowiadania bezbożnych pierduł. Wstydziłabyś się.
    • p.grochowski Re: Sonda: preferencje wyborcze przy świątecznym 06.04.15, 18:14
      Czy odwiedziliście dzisiaj groby bliskich? Piotrek.
    • sawa.com Re: Sonda: preferencje wyborcze przy świątecznym 07.04.15, 05:53
      Moje Pokolenie rocznik 70 - 80 + ma zamiar glosowac na duet Komorowski - Duda. 2 na jednego i 2 na drugiego. Zapadła tez decyzja, żeby datkami obywatelskimi (rzędu 100 zł od osoby) wspomóc fundusz wyborczy Kukiza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka