Dodaj do ulubionych

Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma?

27.05.15, 22:45
Widać w tej chwili jak na dłoni.

Tak obniżyła standardy demokracji, popisała się taką arogancją wobec wyborców, tyle razy nasikała im na głowy i tak długo utrzymywała poparcie, że do wszystkich następców dotarł jasny sygnał: pudrować trupa można aż przez dwie kadencje, bo polscy wyborcy są niesamowicie wytrzymali na wszelkie afery i niegodziwości. Urzędnicy są totalnymi konformistami i dla pensyjek, służbowych autek i jakiegoś wynagrodzenia bez problemu sprzedadzą interes kraju.

Platforma obnażyła nie tylko bardzo niską jakość własnych kadr, ale przy okazji w całej rozciągłości ukazała bardzo niskie wymagania bardzo dużej grupy polskich wyborców, którym wystarczy pomachać przed oczami błyskotkami i oni to kupują.

Długo będziemy się zbierać po ich rządach.
Obserwuj wątek
    • nachlany_wolak Kliknąłem w kubełek 27.05.15, 22:48
      bo ci się wPiSywaczu należy
      • platfusy.ida.do.paki A co mnie to obchodzi? :) 27.05.15, 22:51
        Zabolała prawda?
        To bardzo dobrze.
    • szwampuch58 Re: Kto, ty ze szwagrem? 27.05.15, 22:54
      "Długo będziemy się zbierać po ich rządach."
    • 3alfa.alfa Cofnęła Polskę w rozwoju jakieś dwie dekady 27.05.15, 22:56

• wujaszek_joe Re: Cofnęła Polskę w rozwoju jakieś dwie dekady 27.05.15, 23:10
        możesz to jakoś rozwinąć?
        • 3alfa.alfa Re: Cofnęła Polskę w rozwoju jakieś dwie dekady 27.05.15, 23:41
          wujaszek_joe napisał:

> możesz to jakoś rozwinąć?

Wpadło mi w ręce pewne proroctwo dla Polski z 2000 r.

To co cytuję to tylko pierwszy akapit. Ale jest wszystko to co nas dotyka: o emigracji, biedzie, zrujnowanym przemyśle, masowych mordach (Smoleńsk?) aferze AG, Zielonej Wyspie i o wojnie domowej. (platformiaki wciąż też o tym mówią)

"Mieszkańcy zrujnowanej Polski mają ograniczone możliwości. Mogą opuścić ojczyznę. Mogą też zostać i mozolnie zmagać się ze spuścizną po nieudolnch przywódcach, pechu i błędnych decyzjach gospodarczych. Postawieni na krawędzi przepaści, Polacy w kraju i za granicą zastanawiają się jak odwrócić bieg rzeczy"
          • wujaszek_joe Re: Cofnęła Polskę w rozwoju jakieś dwie dekady 28.05.15, 09:10
            trzeba być złośliwym i ślepym żeby brednie powtarzać
    • wujaszek_joe nie rozliczyła PISu 27.05.15, 22:57
      Powinni za to siedzieć.
      • rccc jak to nie?! nawet dorsza za 8,50 znalazla :) 27.05.15, 23:14
        • wujaszek_joe Re: jak to nie?! nawet dorsza za 8,50 znalazla :) 27.05.15, 23:22
          no mówię. A za samo rozwalenie kontrwywiadu (które przecież nie ujawniło szpiegostwa na rzecz Rosjan) powinni wisieć.
          • platfusy.ida.do.paki Re: jak to nie?! nawet dorsza za 8,50 znalazla :) 27.05.15, 23:27
            Kontrwywiad ... który nie złapał żadnego rosyjskiego szpiega :)
            To dobre, naprawdę. Powinieneś robić w kabarecie.

Rozwiązano WSI, podziękowano starym ramolom, którym dobrze szło jedynie picie wódy i robienie przekrętów, nabrano ludzi młodych, z samego warszawskiego uniwerku z kilkuset absolwentów i założono SKW.

Nawet Miodowicz z PO czy Reszka (szef SKW mianowany już przez Tuska) mówili, że jakość starych kadr WSI była bardzo słaba.
            • wujaszek_joe Re: jak to nie?! nawet dorsza za 8,50 znalazla :) 28.05.15, 09:11
              zdemaskowano współpracowników tajnych służb. Nic przy tym nie osiągając. Tak się nie robi porządku w służbach.
        • zoil44elwer Re: jak to nie?! nawet dorsza za 8,50 znalazla :) 28.05.15, 10:00
          Minimalną stawkę 8,5/h ale € dla Polaków w Niemczech oprotestowała w UE....polska premier EK.Bo Polak POtrafi być konkurencyjny i może pracować za 4 PLN/h(1€/h)
    • 13kisiel Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 27.05.15, 23:00
      gdzie jest moja kasa z OFE sie pytam delikatnie złodziei z PO
      • silencius Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 27.05.15, 23:03
        PO płynęła z PO.
      • wujaszek_joe Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 27.05.15, 23:09
        tam gdzie była, w budżecie.
        • 13kisiel Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 27.05.15, 23:11
          jakoś dziwnie od dwóch lat nie dostaje raportów z OFE :-))) ukradliście moje składki złodzieje z PO
          • wujaszek_joe Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 27.05.15, 23:23
            te OFE nie miały prawdziwych pieniędzy, miały obligacje RP minus kilka procent marży
            • 13kisiel Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 27.05.15, 23:33
              jak nie miały jak płaciłem co miesiąc składkę na OFE i tak od lat...to nie były wirtualne pieniądze złodzieje z PO
              • wujaszek_joe Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 09:13
                a OFE kupowały za to obligacje, minus kilka procent marży. Teraz masz ten zapis księgowy w innym miejscu za to bez tej prowizji.
    • rccc 10 IV 2010 27.05.15, 23:16
      2.pseudoprywatyzacja
      3.zadluzenie na wieki
      4.inne afery
      • wujaszek_joe Lech Kaczyński rozsmarował się pod Smoleńskiem 27.05.15, 23:24
        na własne życzenie. Naprawdę trzeba do tego wracać?
        • rccc zakowski i Sikorski w TOK fm cos innego 27.05.15, 23:28
          niechcacy powiedzieli
          • religijnych.uczuc.obraza Re: zakowski i Sikorski w TOK fm cos innego 27.05.15, 23:31
            Ach te twoje michnikowe autorytety...
          • wujaszek_joe no zajebisty dowód 27.05.15, 23:32
            I rozstrzyga o wszystkim.
            masz jakieś równie poważne?
            • rccc po jesiennych wyborach gdy PO odejdzie w niebyt i 27.05.15, 23:34
              wraz z nim seryjny samobojca wiele wyjdzie jeszcze na jaw
              • rccc nasz milosnik japonskich filmow niech sobie 27.05.15, 23:40
                obejrzy :D

pl.wikipedia.org/wiki/47_ronin%C3%B3w_%28film_2013%29
              • religijnych.uczuc.obraza Re: po jesiennych wyborach gdy PO odejdzie w nieb 28.05.15, 05:54
                Hehehe zabawny jesteś. Jak uważasz, co PiS będzie próbowało sfabrykowac?
                • jane-panzram Re: po jesiennych wyborach gdy PO odejdzie w nieb 28.05.15, 07:03
                  Co innego niż PO

Pis nic nie sfabrykuje z prostego powodu: wątpię, by oni kogokolwiek próbowali rozliczać. Swoich naturalnych wrogów, czyli SLD, nie rozliczyli, to co gadać o PO
                  • religijnych.uczuc.obraza Re: po jesiennych wyborach gdy PO odejdzie w nieb 28.05.15, 08:21
                    No to napisz to temu turyście z Tel Awiwu.
      • nachlany_wolak Ty tak możesz cały boży dzień wPiSywać 27.05.15, 23:25
        głupoty?
        • rccc wolisz przepowiednie Michnika i CBOS ? :D 27.05.15, 23:29
          durniu :D
          • zoil44elwer Re: wolisz przepowiednie Michnika i CBOS ? :D 28.05.15, 10:26
            rccc napisał:

> durniu :D

Litwin Adam M wieszczem narodowym był! Adam M tylko redaguje ob'wieszczenia:Achtung!J Kaczyński zbliża się do....naszego koryta!/Coryto ergo sum?
    • jane-panzram Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 00:40
      Rostowski i Parafinowicz
      To są dla mnie największe afery PO
    • religijnych.uczuc.obraza Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 08:21
      Zagłosowała za utworzeniem CBA.
      • jane-panzram Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 08:33
        A nie umowa na Pendolino, której kwota przekracza wielokrotnie kapitał zakładowy Intercity?
        <podpuszcza>
        • religijnych.uczuc.obraza Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 08:47
          Zwłaszcza że pendolino, zgodnie z przewidywaniami ekspertów, nie jeździ.
          • nazimno Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 09:17
            Nie jezdzi tak szybko jak moze, nawet nad morze.

• religijnych.uczuc.obraza Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 09:22
              I pewnie nigdy w Polsce te 250 km/h nie pojedzie jeśli nie zrobi się KDP.
              • jane-panzram Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 09:31
                Sądzę, że gdyby te miliardy wpakowac np w PLK na renowacje torów, czy zakupy lokomotyw dla Cargo, czy nawet zakup od Pesy - to by to były lepiej wydane pieniądze.

A tak to kupiliśmy pociąg o wyglądzie SKM, ale na duże prędkości. Można się tym pochwalić może przed kimś gdzieś, ale komuś niekumatemu, bo kumaty (oblatany w sprawach kolei) zaraz by wysmial że kupili drogą karoce żeby nią bo zuzlowisku jeździć.

Kupili szybki pociąg, a na tory do niego już im nie starczy, haha.
                • religijnych.uczuc.obraza Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 09:35
                  Pendolino wygląda jak SKM? To pewnie Eurostary, Thalysy i inne ICE też wyglądają jak SKM. Jak SKM to wyglądają pociągi od pesy, które PKP IC też kupiło.
                  A na tory przecież mają, modernizacja CMK i E65 trwa od kilku lat. Nie zauważyłaś w ostatnich latach że z tego powodu wydłużyły się na tych trasach czasy przejazdów?
                  • jane-panzram Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 09:40
                    Ja widziałam Pendolino wielokrotnie, na jego trasie mieszkam.
                    Wygląd na żywo ma taki, jak warszawska SKM pomalowana na niebiesko. Rozmiary takie same.Nosek ma ino wygięty.
                    Z wyglądu niestety raczej rozczarowuje, myślałam, że to większe jest. A to taka niebieska SKM, daje słowo honoru.
                    • religijnych.uczuc.obraza Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 09:46
                      A te z pesy to jaki mają wygląd?
                      A niemieckie ICE widziałaś? to też taka skmka pomalowana na biało-czerwono. Po co takie coś budować i kupować?
                  • jane-panzram Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 09:47
                    Ja w sprawach torów się nie orientuję. Miałam styk z IC, i sprawą dla mnie niepojęta jest ten zakup. To był zakup wyłącznie rządowy, bo samej IC ten pociąg to tak jest potrzebny jak rybie samoopalacz. To tak, jakbyś miał warsztat samochodowy, finansowo bys przadl slabo i byś kupił hummera żeby sobie go postawić na dachu jako reklamę. To jest tego typu zakup, nie ma w tym porównaniu przesady.
                    Zakup kompletnie z doopy.
                    • religijnych.uczuc.obraza Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 09:54
                      To był zakup PKP IC a nie rządowy. Wreszcie zaczęto inwestować w tabor i tory. Zaniedbania w tym zakresie sięgnęły wielu lat. Ciężko to wszystko ot tak nadrobić.
                • kotek.filemon Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 09:52
                  jane-panzram napisała:

> A tak to kupiliśmy pociąg o wyglądzie SKM, ale na duże prędkości. Można się tym
                  > pochwalić może przed kimś gdzieś, ale komuś niekumatemu, bo kumaty (oblatany
                  > w sprawach kolei) zaraz by wysmial że kupili drogą karoce żeby nią bo zuzlowisk
                  > u jeździć.

Widać, że za niekumatą robisz, ale już się tym nie chwal...
          • jane-panzram Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 09:22
            Pokaż mi kraj, gdzie najpierw kupuje się pojazd, a potem dorabia do niego drogi.
            Gdzie kupuje się pociąg, chociaż jeszcze przez dekadę nie będzie torów na jego prędkości.

Ty się zajmujesz sprawa od strony prawnej, a zapominasz o takich podstawowych rzeczach.
            • religijnych.uczuc.obraza Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 09:33
              Np. Czechy są takim krajem. Tam kupiono pendolino chociaż nie mają ani kilometra torów na prędkości powyżej 160 km/h i nie zamierzają takich budować. A u nas na razie jest 90 km na 200 km/h.

Poza tym pociąg jest nie na dekadę a na 30 lat.
              • jane-panzram Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 09:53
                No nie dziwna! Przecież Alstom ma sprawę za przekupywanie polityków nie za nic, tylko za COS.
                Zapewne za nas czy za Czechy takie właśnie ;)
                • religijnych.uczuc.obraza Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 09:55
                  Ma sprawy tak jak inne wielkie koncerny takie jak np. siemens od którego kupiliśmy husarze. Ale żadna sprawa o korupcję nie dotyczy zakupu przez jakiś kraj pendolino.
                  Poza tym powiedz polskim pracownikom Alstomu z Chorzowa, Elbląga i Wrocławia, że korumpują.
                  • jane-panzram Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 09:58
                    Od kiedy korumpuja robotnicy? Korumpuja osoby na wysokości w pobliżu prezesa.
                    Co to za argument jest.
                    • religijnych.uczuc.obraza Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 10:03
                      No korumpują skoro pracują dla skorumpowanego koncernu.
                      Znasz jakiś przykład kraju kupującego pendolino gdzie wiadomo że odbyło się to dzięki posmarowaniu?
            • kotek.filemon Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 09:51
              jane-panzram napisała:

> Pokaż mi kraj, gdzie najpierw kupuje się pojazd, a potem dorabia do niego drogi

Dziecinom droga, obraza ci usiłuje wytłumaczyć od kilku postów, że remonty magistral zaczęły się w 2007-8 roku.
              • jane-panzram Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 09:56
                A on coś napisał, że magistrale są robione do prędkości powyżej 200?
                Magistrale są robione, jak się zdaje, do 160. Pendolino jeździ o sto km szybciej.

Nie kupuje się pojazdu wyścigowego do jeżdżenia po mieście
                Chyba że dla lanserki
                Albo - jak w tym przypadku - bo ktoś posmarowal gdzie trzeba.
                • religijnych.uczuc.obraza Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 10:01
                  CMK jest robiona do 230 km/h (na razie jest 90 km na Vmax 200 km/h), E65 z Warszawy do Trójmiasta do 200 km/h. Więc niech ci się już nie zdaje.
                  Kto komu posmarował?
                  • jane-panzram Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 10:07
                    Nikt nikomu, to było semantyczne nadużycie.

Pendolino to ważny, istotny dla IC zakup, jak widzę te cyferki, to od razu mnie ta teoria przekonuje. <uśmiech>
                    Eot, bo mi nic do spraw IC
                    • religijnych.uczuc.obraza Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 10:15
                      Mnie nie przekonują twoje bredzenia, że trasy są modernizowane wyłącznie do 160 km/h.
                      • jane-panzram Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 10:32
                        Ciebie przekonać się nie da, bo się obstalowales tymi wyliczenia, a najwyraźniej w ogóle nie masz styku z branżą kolejowa od środka.

I właśnie dlatego wierzysz w teoretyczne cyferki, a rzeczywistości nie widzisz. Jak to wygląda w praktyce.
                        Nawet jak ci próbuje obrazowo to przedstawić, na.prostym przykładzie, to nie wierzysz.

A rozwijać tematu nie zamierzam.
                        • religijnych.uczuc.obraza Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 10:35
                          Jak to wygląda w praktyce? Pendolino nie jeździ po CMK 200 km/h? Żeby to wiedzieć to trzeba być w środku branży kolejowej?
                          Ty masz styk z branżą kolejową od środka? Bo przez środek twojej miejscowości przejeżdża pendolino?
                        • wagonetka jane-panzram nie interesują cyfry i fakty 28.05.15, 10:36
                          ją interesują tylko jej wrażenia

jak to nazwać?
                        • kotek.filemon Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 10:41
                          Wiem, ale rozwijać tematu nie zamierzam, hehe...

Ja mam styk z branżą kolejową od środka i zupełnie inne odczucia są mi przekazywane, ale co tam - nie mieszkam obok torów, po których jeździ taka tam większa warszawska skm-ka...
                • kotek.filemon Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 10:01
                  jane-panzram napisała:

> A on coś napisał, że magistrale są robione do prędkości powyżej 200?
                  > Magistrale są robione, jak się zdaje, do 160. Pendolino jeździ o sto km szybciej.

Tak, zdaje ci się.
                • jane-panzram Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 10:04
                  Jak *prawdopodobnie* w tym przypadku.

Wy siebie tu przekonujecie, co się opłaca, ale to teoria.
                  Nieważne, Pendolino to słuszny zakup, zakup na miarę naszych możliwości, ten zakup.
                  • religijnych.uczuc.obraza Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 10:07
                    Pendolino to niesłuszny zakup bo dokonał się za rządów PO. Podobnie jak dreamlinery.
                    • kotek.filemon Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 10:15
                      religijnych.uczuc.obraza napisał:

> Pendolino to niesłuszny zakup bo dokonał się za rządów PO. Podobnie jak dreamlinery.

Wszyscy wiemy, że za rządów PiS tak niesłuszny zakup w ogóle nie doszedłby do skutku, jak setki innych ważnych inwestycji.
                    • jane-panzram Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 10:19
                      I znowu to samo.
                      Uwaga.
                      Byłam za SLD, ale po ich rządach nie głosuje na nich od dekady i nadal mi nie przeszło jeszcze rozczarowanie (chociaż światopoglądowo najbliżej mi do nich)
                      Głosowałam na PO (żeby nie wygrał pis), ale po ustawie o VAT skończyła mi się sympatią do nich
                      Głosowałam na PSL (znów anty pis), ale po głosowaniu ws odwołania Sienkiewicza uważam ich za bandę i grande
                      Teraz chce odsunąć Po od władzy i nie waham się zagłosować nawet i na Pis, jeśli to ich wywali z rzadu. Bo tak mi Po zaszło za skórę afera taśmowa.

A ty mi wyskakujesz znów, że gdyby to dotyczyło kogoś, to ja bym zdanie inne miała.

Otóż, gdyby to dotyczyło każdej partii, to by mnie to ruszyło. Akurat Pendolino to ja mam gdzieś, kolejne utopione pieniądze przez któryś kolejny rząd. Wszystkie rządy tak topia kasę na coraz to nowe glupoty od dwóch dekad. Nihil novi
                      • religijnych.uczuc.obraza Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 10:27
                        No właśnie, znów to samo, nudne to jak się tłumaczysz. A przecież wystarczy przyznać że łyknęłaś propaganję że to bzdurny zakup i wierzysz w to bezkrytycznie.
                        • kotek.filemon Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 10:29
                          Ale nie jest już lemingiem!
                          • religijnych.uczuc.obraza Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 10:32
                            Nie wierzy w to co przeczyta w mediach.
                        • jane-panzram Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 10:39
                          Ja z ciebie nie przez propagandę żartuję.

Pendolino to dla branży przewozów miedzywojewodzkich zakup strategiczny jest i basta!
                          Muszę się z tobą zgodzić, no jak dajesz te cyferki i wyliczenia, to nic tylko się z tobą zgodzić! ;)
                          • kotek.filemon Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 10:43
                            To jest zawsze główny problem pisiactwa: jeśli fakty nie zgadzaja się z przekonaniami tym gorzej dla faktów.
                            • jane-panzram Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 10:46
                              Idź śmiecic gdzie indziej, gapo
                              • kotek.filemon Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 10:48
                                Faktami? Chętnie...
                          • religijnych.uczuc.obraza Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 11:55
                            Jakimi wyliczeniami?
                      • kotek.filemon Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 10:29
                        jane-panzram napisała:

> Otóż, gdyby to dotyczyło każdej partii, to by mnie to ruszyło. Akurat Pendolino
                        > to ja mam gdzieś, kolejne utopione pieniądze przez któryś kolejny rząd. Wszyst
                        > kie rządy tak topia kasę na coraz to nowe glupoty od dwóch dekad. Nihil novi

O widzisz - i tu się różnimy, bo ja uważam, że inwestycje kolejowe z ostatniej dekady (w tym Pendolino) to jedna z lepszych rzeczy, jakie mogła się Polsce przytrafić. I gdyby inwestycje takie miały miejsce pod rządami PiS, gratulowałbym im równie mocno. Oczywiście zdanie "gdyby inwestycje takie miały miejsce pod rządami PiS" jest tylko figura literacką, bo wszyscy wiemy, jak to jest z dużymi inwestycjami pod rządami PiS.
                        • jane-panzram Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 10:44
                          No to już ciebie muszę uznać za perwersyjnego , jeśli ty to uważasz za udany zakup.

A powiedz ty mi. Czy ty masz jakikolwiek styk z tą dziedziną o której tak się wypowiadasz? Z kolegami ty masz jakiś styk głębszy?
                          • jane-panzram Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 10:45
                            KOLEJAMI, a nie kolegami
                          • kotek.filemon Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 10:45
                            Nie wiem co rozumiesz przez głębszy styk, ale mam.
                            • jane-panzram Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 10:47
                              A czy masz styk z IC? Wiesz cokolwiek o tej firmie, jak sobie radzi, no cokolwiek?
                              • kotek.filemon Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 10:50
                                No wiem, a bo co? Kolega sobie coraz bardziej chwali, ale co on tam wie, on tam tylko maszynistą jest.

PS: Nie wiem do czego ma prowadzić ta rozmowa? Ustalenie, kto ma więcej ziomków w PKP IC jest może fajne, gdybyśmy się chcieli wymienić profilami na fejsiku, ale nic nie wnosi do dyskusji o Pendolino i remontach szlaków kolejowych...
                                • jane-panzram Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 11:04
                                  A czy zainteresowałes się chociaż wynikami finansowymi tej firmy? Czy jest nad kreska, czy pod kreska, czy rozwija połączenia czy może je zamyka.
                                  No cokolwiek związanego z realna sytuacja tej spółki?

Pendolino to jak platynowy kwiatek do kożucha Potrzebne to jest tej firmie - ale REALNIE (a nie pod względem reprezentacyjnym) - jak rybie rower.

Parę prostych faktów: firma przynosi małe zyski. Stale zmniejsza liczbę połączeń.
                                  Jeśli się złościsz, kiedy rząd pompuje kasę w górnictwo i je topi, to warto abyś wiedział, że ten sam rząd wpompowal parę miliardów w JEDEN POCIAG.
                                  • religijnych.uczuc.obraza Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 11:57
                                    Rząd nie wpompował paru miliardów w jeden pociąg, rząd pompuje miliony złotych w dotowane połączenia międzywojewódzkie TLK.
                                    • jane-panzram Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 12:06
                                      Umowa na Pendolino opiewa na 2,7 miliarda
                                      Przy czym my musimy wpłacić z tego 75%

Kapitał zakładowy całego Intercity to 1,5 miliarda

Zysk za 2013 to kilkadziesiąt milionów.
                                      Ale w 2010 byli na minusie
                                      To oczywiste, że za Pendolino płaci rząd a nie IC, bo ono zarabia rocznie osiemset milionów, a wydaje też koło osmiuset

Poświęć 30 sekund na szukanie tych danych w necie, to są jawne informacje. Nie zmyslam

To jest rozpieprzone pieniędzy w błoto, już lepiej by było kilkanaście lat dawać na te TLK, to by nawet części tej kwoty nie osiagnelo
                                      • religijnych.uczuc.obraza Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 12:17
                                        jane-panzram napisała:

> Umowa na Pendolino opiewa na 2,7 miliarda
                                        > Przy czym my musimy wpłacić z tego 75%
                                        >
                                        > Kapitał zakładowy całego Intercity to 1,5 miliarda
                                        >
                                        > Zysk za 2013 to kilkadziesiąt milionów.
                                        > Ale w 2010 byli na minusie
                                        > To oczywiste, że za Pendolino płaci rząd a nie IC, bo ono zarabia rocznie osiem
                                        > set milionów, a wydaje też koło osmiuset

> Poświęć 30 sekund na szukanie tych danych w necie, to są jawne informacje. Nie
                                        > zmyslam

Przecież ja doskonale wiem ile ten kontrakt był wart, nie rób z siebie jakiejś wielkiej odkrywczyni. PIC wzięło kredyt i będzie go spłacać. Skądś także wzięli kasę na zakup 20 składów od pesy i 20 od newagu (kolejna 2,5 mld zł). Też nie powinni byli ich kupować?

> To jest rozpieprzone pieniędzy w błoto, już lepiej by było kilkanaście lat dawa
                                        > ć na te TLK, to by nawet części tej kwoty nie osiagnelo
                                        >

Czy takim samym rozpieprzeniem pieniędzy w błoto jest wydanie 2,5 mld zł na pociągi pesy i newagu?
                                        • jane-panzram Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 12:29
                                          Jeśli ty mimo tej wiedzy uważasz zakup Pendolino za dobry wydatek, to nic tylko gratulować.
                                          Jestem ciekawa zatem, kiedy wg ciebie ta kwota się zwróci ;) kiedy to Pendolino zacznie na siebie zarabiać

Na Pendolino ci nie szkoda, na TLK ci szkoda. Logika poziom hard.
                                          • religijnych.uczuc.obraza Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 12:38
                                            Napisałem gdzieś że na TLK mi żal? Nie zmyślaj.
                                            Jeśli ty uważasz ten wydatek za bezsensowny to nic tylko gratulować.
                                          • kotek.filemon Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 12:40
                                            jane-panzram napisała:

> Na Pendolino ci nie szkoda, na TLK ci szkoda. Logika poziom hard.

Ale nie chodzi o to, czy szkoda czy nie szkoda, tylko o to, ile wydano. A na Pesy z Newagami do obsługi TLK i IC wydano tyle samo, co na Pendolino do obsługi EIP. Dlaczego nie płaczesz tak głośno nad wydatkami na obsługę połączeń TLK?
                                • jane-panzram Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 11:16
                                  Zadaj te pytania obrazie, on zna te cyferki zapewne:

- Ile zysku w ostatnim roku przyniosło IC
                                  - Na jaką kwotę opiewa umowa na Pendolino

Padniesz wtedy na plecy i przestaniesz wierzyć w te jego teoretyczne wyliczenia.
                                  A jeśli obraza będzie dociekliwy, to niech sprawdzi jeszcze kapitał zakładowy IC.
                                  • jane-panzram Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 11:32
                                    To są te kwoty:

Kwota umowy (wpłacona przez nas) - około dwóch MILIARDOW

Zysk IC za rok 2010, 11 - na minusie
                                    Potem wzrósł do kilkunastu czy kilkudziesięciu MILIONOW

Przypominam: umowa ma Pendolino to miliardy
                                    A zyski IC to miliony

Kapitał zakładowy IC - zaokrąglimy sobie, że to półtora miliarda

Pendolino jest droższe niż kapitał zakładowy całej spółki Intercity!

Wot, wydatki potrzebne firmie to są.
                                    • jane-panzram Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 11:41
                                      Wszystkie te kwoty znajdziesz w necie, ja je właśnie z netu wzięłam.

DLATEGO żartuję z obrazy. Bo te cyfry porazaja
                                      Ale to nie pierwsze rozpieprzone przez rządy pieniądze, wszystkie rządy takie rzeczy robią. Do tego po prostu trzeba się przyzwyczaić.
                                      I dlatego mnie śmieszy, jak ktoś wyciąga Kaczce 300 złotych, albo jak Bieńkowska mówi, że za 6000 tysięcy to idioci robią.
                                      Bo robią, przy zarobkach w dużych spółkach to 6000 to na jeden obiad może zleciec. To są żadne pieniądze.
                                      • religijnych.uczuc.obraza Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 12:07
                                        Te cyfry porażają tylko ciebie. Bo niby co jest dziwnego w tym, że jeden pociąg kosztuje kilkadziesiąt milionów zł?
                                    • religijnych.uczuc.obraza Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 12:06
                                      Pendolino kupiono na 30 lat, uważasz że w ciągu 30 lat ten zakup się nie zwróci?
                                      • nazimno To pewne, ze sie nie zwroci. 28.05.15, 12:19
                                        Jedyne, co jest pewne, to obowiazkowy odpis amortyzacyjny.
                                  • religijnych.uczuc.obraza Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 12:05
                                    jane-panzram napisała:

> Zadaj te pytania obrazie, on zna te cyferki zapewne:
                                    >
                                    > - Ile zysku w ostatnim roku przyniosło IC

W 2014 r. PKP IC miało stratę 54 mln zł, wczoraj o tym pisali.

> - Na jaką kwotę opiewa umowa na Pendolino

1,7 mld za 20 pociągów i 1 mld za halę i serwis przez zdaje się 17 lat.

> Padniesz wtedy na plecy i przestaniesz wierzyć w te jego teoretyczne wyliczenia

Te takie fajne z pesy kosztują 54 mln za sztukę, jeden dziobak kosztuje 80 mln za sztukę. Ile powinny kosztować pociągi wielosystemowe skoro nawet jeden tramwaj kosztuje 10 baniek?
    • rozbawiony77 Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 08:36
      Nacjonalizacja prywatnych oszczędności Polaków w OFE z połamaniem Konstytucji (bez odszkodowania). Czyli czysty bolszewizm, Bierut byłby dumny.
    • nazimno Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 09:13
      Osmiorniczki zaszkodzily osmiornicy.
      To skutek kanibalizmu.
    • zoil44elwer Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 09:46
      Dług publiczny przekroczył bilion PLN(1000000000000)!
      2000000 bezrobotnych w RP3(tylko idioci pracują za 6 tys/m-c,Bieńkowska.
      2500000 emigrantów zarobkowych,w tym Tusk i Bieńkowska(sorry,taki klimat)
      Ch**,Du*a i bis'kupów kupa!Cha*an,D*da i Panprezes patriotyzmu kwiat to już .....szariat.
      • kotek.filemon Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 12:41
        zoil44elwer napisał:

> Dług publiczny przekroczył bilion PLN(1000000000000)!

Dług publiczny Polski to jakieś 56% PKB.
    • kotek.filemon Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 10:01
      Nie rozliczyła PiSu wtedy, kiedy był na to czas.
    • tw_wielgus Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 10:11
      Platforma ponosi odpowiedzialność za istny pogrom wśród ośmiorniczek, które członkowie tej elitarnej partii pożerali w czasie prywatnych obiadów opłacanych służbowymi kartami.
      • tw_wielgus Ale nie wszystko przemawia na niekorzyść tego 28.05.15, 10:13
        ugrupowania.
        Pod rządami platformy parokrotnie wzrósł import szwajcarskich zegarków przyczyniając się do wzrostu populacji klasy średniej.
        • nachlany_wolak Masz patent na wPiSywanie idiotyzmów ? 28.05.15, 10:16
      • religijnych.uczuc.obraza Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 10:15
        nie należy zapominać o cygarach i dwóch butelkach wina dziennie.
        • tw_wielgus Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 10:19
          Czepiasz się. Cygara importowało z Hawany MSZ dla Donalda Tuska, któremu ze względu na szczególne zasługi dla kraju ten przywilej przysługiwał.
          Przypomnijmy, że to właśnie on - Donald Tusk - odsunął, lub odtrącił, PiS od władzy.
          • religijnych.uczuc.obraza Re: Co najbardziej paskudnego zrobiła Platforma? 28.05.15, 10:27
            Cygara to tak jak ośmiorniczki, symbol alienacji. Polaka-szaraka na nie nie stać.
            • nazimno To byl kanibalizm, a nie alienacja. 28.05.15, 10:33

forum.gazeta.pl/forum/w,28,157763205,157765649,Re_Co_najbardziej_paskudnego_zrobila_Platforma_.html
              i0.wp.com/pressmix.eu/wp-content/uploads/2013/02/sitwa-o%C5%9Bmiornica.jpg?resize=600%2C424
          • zapijaczony_ryj Kłamiesz, Kaczyński sam się obalił 28.05.15, 12:32
            tw_wielgus napisał:

> Czepiasz się. Cygara importowało z Hawany MSZ dla Donalda Tuska, któremu ze wzg
            > lędu na szczególne zasługi dla kraju ten przywilej przysługiwał.
            > Przypomnijmy, że to właśnie on - Donald Tusk - odsunął, lub odtrącił, PiS od wł
            > adzy.

To kaczyński prosił osobiscie i publicznie Tuska o zagłosowanie za samorozwiązaniem się parlamentu!
            A potem były wybory i Polacy przerażeni szaleństwem IVRP kopnęli PiSiorów d kacze kupry, tak, ze fruwają do dzisiaj.
            • tw_wielgus Podle łżesz! 28.05.15, 13:16
              Obalenie PiS to osobista zasługa najlepszego premiera jakiego Polska miała.
              Premiera Tuska.
    • el.commendante Znisczyła demokrację, owsze, ale zrobiła 28.05.15, 10:23
      to razem z PiSem. Prawicowa autokracja POPiS opiera się na tych dwóch filarach (zarówno PO jak i PiS).
    • remez2 Utworzyła Instytut Pogardy i Nienawiści. ntx 28.05.15, 11:47

• kotek.filemon Re: Utworzyła Instytut Pogardy i Nienawiści. ntx 28.05.15, 12:49
        To mówisz, że to szambo wylewające się z niezależnej od rozumu strony sieci to tez dzieło platformy?
        • remez2 Re: Utworzyła Instytut Pogardy i Nienawiści. ntx 28.05.15, 12:59
          kotek.filemon napisał:

> To mówisz, że to szambo wylewające się z niezależnej od rozumu strony sieci to
          > tez dzieło platformy?
          Współdzieło. POPiS to awers i rewers tej samej ... fałszywej monety. :- (
    • zapijaczony_ryj Nie upubliczniła zapisu ostatniej rozmowy braci 28.05.15, 12:29
      Co to znaczy, ze pilot nie chce lądować....
      • tw_wielgus Co tam rozmowa braci. Ciekawsze są zapisy 28.05.15, 13:18
        z restauracji Sowa, które zupełnie przypadkiem utonęły w Wiśle.
        • jane-panzram Re: Co tam rozmowa braci. Ciekawsze są zapisy 28.05.15, 13:23
          W Wiśle utonela rozmowa Bieńkowskiej
          Widocznie musiała wypłynąć na brzeg,

I całkiem przypadkowo Falenta znów miał wizytę służb w domu i firmie, ale to zbieg okoliczności
          Ten Falenta to musi być, że ma tych nagrań dużo w scianach pochowanych chyba ;)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka