Dodaj do ulubionych

Pytanie do Polonii

29.05.15, 07:08
Czy w razie przejecia wladzy w Polsce przez PiS bedzie to dla Was
argument do powrotu do kraju czy wrecz odwrotnie ?
A moze nie ma to dla Was zadnego znaczenia kto w Polsce sprawuje wladze.
Obserwuj wątek
    • edd.y Odpowiedz Polonii 29.05.15, 09:38
      Nie ma to wiekszego znaczenia. Nie lubimy obecnego rzadu i nie lubimy klamczuchow z PO.
      Dlatego glosujemy tak jak glosujemy. Dobrze, ze przegral ten belkotliwy safandula.
      Chcemy wymienic te stare, zmeczone twarze POlityczne. I zrobimy to na jesieni.
      Do kraju na razie nie wracamy. Ekonomia, stupid, ekonomia... Takiej kasy nie zarabia
      sie w kraju. Rzuc okiem na srednie place innych krajow i zaplacz nad srednia krajowa.
      Gdybys mial jeszcze jakies pytania - wal smialo:)
      • religijnych.uczuc.obraza Re: Odpowiedz Polonii 29.05.15, 09:45
        Trzeba ich poinformować, że gdy odejdą platfusy a nastaną PiS z Kukizem to w Polsce nikt nie będzie musiał pracować i dostanie za to od państwa te 6 tysi o których mówiła Bieńkowska.
      • kotek.filemon Re: Odpowiedz Polonii 29.05.15, 09:46
        Takie patrioty a dudy za dutki zagrananicom dajom, nono...
        • religijnych.uczuc.obraza Re: Odpowiedz Polonii 29.05.15, 09:47
          Najważniejsza dla nich jest kasa i koryto oraz wartości doczesne zamiast duchowych.
      • don.kichote Re: Odpowiedz Polonii 29.05.15, 09:48
        edd.y napisał(a):

> Takiej kasy nie zarabia sie w kraju.

I tu się mylisz.
        Autor wątku, jest beneficjentem "rządów kolesiów" w związku z czym średnia krajowa to dla niego pikuś jest!
        • edd.y Re: Odpowiedz Polonii 29.05.15, 09:57
          don.kichote napisał:

>I tu się mylisz. Autor wątku, jest beneficjentem "rządów kolesiów" w związku z czym średnia krajowa to dla niego pikuś jest!<

Errare humanum est:) Ale wkrotce "rzad kolesiow PO" przestanie istniec. Zakrecimy im
          kurek. Zostana POkopani:)
          • religijnych.uczuc.obraza Re: Odpowiedz Polonii 29.05.15, 09:58
            Wtedy zastąpi ich rząd ludzi, którzy w ogóle się nie znają nawzajem.
      • sverir Re: Odpowiedz Polonii 29.05.15, 10:08
        > Chcemy wymienic te stare, zmeczone twarze POlityczne

Wy to niczego nie zmienicie. Głosuje was 50 tysięcy i tylko na listę warszawską, macie ograniczoną możliwość wpływu na politykę, za to niesamowite mniemanie o sobie.

Bardziej natomiast interesuje mnie, jak was należy traktować? Jesteście na pasku obcego kapitału i chcecie wpływać na polską politykę. Czy to już nie jest działalność agenturalna?

• kosel_maruvi Re: Odpowiedz Polonii 29.05.15, 10:19
        edd.y napisał(a):

> Ekonomia, stupid, ekonomia... Takiej kasy nie zarabia
        > sie w kraju. Rzuc okiem na srednie place innych krajow i zaplacz nad srednia krajowa.
        > Gdybys mial jeszcze jakies pytania - wal smialo:)

Traktujesz temat bardzo powierzchownie
        Na zmywaku w Irlandi na pewno zarabia sie wiecej niz na zmywaku w Polsce ale jest tak nie we wszystkich zawodach.
        Poza tym liczy sie nie tylko ile nomilnanie zarabiasz ale sila nabywcza tego co zarabiasz i jakosc zycia.
        No i nie wszyscy jeszcze pracuja. Sa rowniez emeryci, ktorych emerytura wypracowana za granica jest w Polsce wiele wiecej warta.
        Tylko czy mozna czuc sie dobrze w kraju w ktorym wybiera sie Kukizow ?
        Spoleczenstwo nieco zwariowalo a zycie miedzy stuknietym moze byc trudne
        • edd.y Po PO chocby POtop:) 29.05.15, 10:28

Maruvi, niech ci bedzie zmywak i niech bedzie Irlandia. Nie dala tobie Bozia wyobrazni.
          Dwa cele w tym roku mamy. Pierwszy juz osiagniety. Drugi juz na jesien. A reszta...
          O moja kase sie nie martw. Ma sie bardzo dobrze. I bedzie sie miala coraz lepiej.
          O moj komfort zycia tez sie nie martw. Martw sie czyms innym. Moze swoim?
          Moze zrob remanent PeOwskich obietnic niespelnionych.

Na razie. Lece na zmywak:) A za tydzien na Karaiby.

--POzamiatane:)
          • kosel_maruvi Re: Po PO chocby POtop:) 29.05.15, 10:35
            edd.y napisał(a):

> Dwa cele w tym roku mamy. Pierwszy juz osiagniety. Drugi juz na jesien. A reszt
            > a...
            > O moja kase sie nie martw. Ma sie bardzo dobrze.

Chyba nie do konca zrozumiales temat watku
      • sclavus Re: Odpowiedz Polonii 29.05.15, 12:41
        Widzisz... gdyby głupota brodawkami na gębusi się objawiała, to wyglądałbyś, jak kołaczek z posypką...
        PeeS - w twoim wieku, nie wiedzieć, co to jest racjonalność i logika, to grzech (bo na katola mi wyglądasz)
        • kosel_maruvi Re: Odpowiedz Polonii 29.05.15, 13:03
          sclavus napisał:

> Widzisz... gdyby głupota brodawkami na gębusi się objawiała, ......

Tyle masz do napisania na ten temat ?
          Nie szkoda ci czasu ?
          • sclavus Re: Odpowiedz Polonii 29.05.15, 18:41
            ... a co innego napisać temu edd.y'emu??
      • mietowe_loczki Re: Odpowiedz Polonii 29.05.15, 13:49
        edd.y napisał(a):

. Takiej kasy nie za
        > rabia
        > sie w kraju.

Zarabia się, zarabia, trzeba tylko chcieć.
      • baabeczka Re: Odpowiedz Polonii 29.05.15, 15:23
        Niby jestes cwany,ale z historia na bakier. Te inne panstwa juz od dawna robia swoje, my przez 50 lat robilismy co nam kazano.teraz nadganiamy Ale co tam z toba gadac.ty wiesz swoje, uwazasz,ze zamiana twarzy cos da. Jestes ignorant, ale niedlugo juz bedziesz wiedzial.
      • x2468 Re: Odpowiedz Polonii 29.05.15, 23:05
        Skąd eddy nadajesz? Z Suwałk czy Mińska?
      • pompompom Re: Odpowiedz Polonii 29.05.15, 23:44
        Nie wracacie, ale o tak sobie chcecie upierdzielić życie tym co tutaj zostali. Taka zwyczajna polska życzliwość?
    • xystos Re: Pytanie do Polonii 29.05.15, 10:00

..oczywiscie natychmiast wracam do Polski wraz z moja tlusta emerytura,nareszcie beda mogl miec wlasnego spowiednika-stac mnie na to !

ZEN
      • pies_na_czarnych Re: Pytanie do Polonii 29.05.15, 11:35
        xystos napisał:

>
        > ..oczywiscie natychmiast wracam do Polski wraz z moja tlusta emerytura,nareszci
        > e beda mogl miec wlasnego spowiednika-stac mnie na to !

:))))
      • kosel_maruvi Re: Pytanie do Polonii 29.05.15, 12:01
        xystos napisał:

>
        > ..oczywiscie natychmiast wracam do Polski wraz z moja tlusta emerytura,nareszci
        > e beda mogl miec wlasnego spowiednika-stac mnie na to !
        >
        Ludzie wyjechali z Polski z roznych powodow i nie wszyscy mysla tak jak ty
        > ZEN
    • erte2 Re: Pytanie do Polonii 29.05.15, 10:30
      kosel_maruvi
      Uważam że problem jest szerszy; mianowicie czy tzw. Polonia, od lat zamieszkująca za granicą, tam urządzona i niemająca ani chęci, ani potrzeby powrotu powinna mieć prawi głosu? Dlaczego jakiś Polonus niemający tak naprawdę pojęcia o życiu w Polsce i znający ją z przekazów Macierewiczów, Pietrzaków i paru klechów ma mieć prawo decyzji w sprawie tego jak żyje się nam tu, w kraju?
      • pies_na_czarnych Re: Pytanie do Polonii 29.05.15, 10:39
        erte2 napisał:

> kosel_maruvi
        > Uważam że problem jest szerszy; mianowicie czy tzw. Polonia, od lat zamieszkują
        > ca za granicą, tam urządzona i niemająca ani chęci, ani potrzeby powrotu powinn
        > a mieć prawi głosu? Dlaczego jakiś Polonus niemający tak naprawdę pojęcia o życ
        > iu w Polsce i znający ją z przekazów Macierewiczów, Pietrzaków i paru klechów m
        > a mieć prawo decyzji w sprawie tego jak żyje się nam tu, w kraju?

Biorąc twoje kryteria pod uwagę to należałoby odebrać prawo wyborcze 50% wyborcom w Polsce.

---
        "Prezydenci, którzy obsesyjnie zajmowali się historią sami nie zapisywali się w historji".
        • sverir Re: Pytanie do Polonii 29.05.15, 11:53
          > Biorąc twoje kryteria pod uwagę to należałoby odebrać prawo wyborcze 50% wyborc
          > om w Polsce.

Wyborcy w Polsce żyją z konsekwencjami swoich wyborów, a Polonusy wybierają za nich i konsekwencji żadnych nie ponoszą. Równie dobrze prawo do głosowania można dać w takim razie dowolnemu obcokrajowcowi, który do Polski się nie wybiera.
          • pies_na_czarnych Re: Pytanie do Polonii 29.05.15, 12:05
            Mylisz się. Ja płace podatki rownież na wasz rozwój.
            BTW
            Dla jasności. Nie głosowałem i nie będę głosował w jakichkolwiek polskich wyborach. Nie mam polskiego paszportu, a polskie obywatelstwo posiadam nadal tylko "dzięki" niedopasowaniu starego prawa. Przez to na początku wałęsającej demokracji ludzie bali się nawet na urlop do PL jechać z obawy, że każą im zapłacić podatki od zarobków za granicą. Mam wasz pesel i gdyby nie to, że jesteście w EU to taka groźba zawsze by istniała gdybym trafił na nadgorliwego urzędasa.
            • sverir Re: Pytanie do Polonii 29.05.15, 12:53
              > Mylisz się. Ja płace podatki rownież na wasz rozwój.

Jeżeli żyjesz w kraju UE, to ja na Twoje zbytki też płacę podatki, a jednak nikt mi nie pozwala na to, by głosować, kto ma Tobą rządzić. Koncepcja odchodzenia od przyznawania praw głosowania wg krwi czy urodzenia, a przyznawania wg związków ekonomicznych, jest mi o wiele bliższa.

> Mam wasz pesel

Masz swój PESEL:)
              • pies_na_czarnych Re: Pytanie do Polonii 29.05.15, 13:03
                sverir napisał:

> > Mylisz się. Ja płace podatki rownież na wasz rozwój.
                >
                > Jeżeli żyjesz w kraju UE, to ja na Twoje zbytki też płacę podatki, a jednak nik
                > t mi nie pozwala na to, by głosować, kto ma Tobą rządzić. Koncepcja odchodzenia
                > od przyznawania praw głosowania wg krwi czy urodzenia, a przyznawania wg związ
                > ków ekonomicznych, jest mi o wiele bliższa.
                >
                > > Mam wasz pesel
                >
                > Masz swój PESEL:)

Nie mój bo nawet nie wiem po jaki grzyb jest mi potrzebny.
                Twoje podatki jak na razie idą na zbytki watykańczyków, a nie moje.
                • sverir Re: Pytanie do Polonii 29.05.15, 18:29
                  > Nie mój bo nawet nie wiem po jaki grzyb jest mi potrzebny.

Skoro nie Twój, to tym bardziej nie nasz, bo my też nie wiemy, po co Ci jest potrzebny PESEL.

> Twoje podatki jak na razie idą na zbytki watykańczyków, a nie moje.

Polska wpłaciła w kwietniu 342 mln euro do budżetu UE, mój wkład raczej skromny, ale też był. Nie ma kraju w UE, który nie dostaje ani centa z budżetu Unii, więc i Ty w jakiś sposób korzystasz.
                  • pies_na_czarnych Re: Pytanie do Polonii 29.05.15, 20:16
                    Policz ile dostałeś za tą skromną daninę :)

Nie oto chodzi. Chodzi o gardłowania o odebrania głosów Polakom za granicą, którzy posiadają polskie paszporty. Tylko oni mogą głosować.
                    • sverir Re: Pytanie do Polonii 30.05.15, 11:27
                      > Policz ile dostałeś za tą skromną daninę :)

Pewnie niewiele więcej, niż Ty się do niej dołożyłeś.

> Chodzi o gardłowania o odebrania głosów Polakom za granicą, którzy posiadają polskie
                      > paszporty.

Nie o to chodzi. Chodzi o głosowanie osób, których związek z PL jest czysto biologiczny. Mieszkający tutaj z rodziną i pracujący legalnie Wietnamczyk nie ma tyle do powiedzenia, co Polak, który dopiero w zeszłym roku zmienił nazwisko z September na Wrzesień.
      • a74-7 Re: Pytanie do Polonii 29.05.15, 10:44
        erte2 napisał:

> kosel_maruvi
        > Uważam że problem jest szerszy; mianowicie czy tzw. Polonia, od lat zamieszkują
        > ca za granicą, tam urządzona i niemająca ani chęci, ani potrzeby powrotu powinn
        > a mieć prawi głosu? Dlaczego jakiś Polonus niemający tak naprawdę pojęcia o życ
        > iu w Polsce i znający ją z przekazów Macierewiczów, Pietrzaków i paru klechów m
        Tu mylisz sie- ci posiadajacy polski passport zazwyczaj maja jakas posiadlosc w Polsce za ktora placa podatki, byc moze prowadza biznes wiec nie obsikuj terytorialnie nie znajac tematu
        .Wiekszosc Polonii bywa w Polsce, gosci u siebie rodziny czy znajomych, oglada polska tv bez problemow czyta polskie gazety, wiec podajesz wyssane z paluszka przekazy o Macierewiczu I innych.
        • religijnych.uczuc.obraza Re: Pytanie do Polonii 29.05.15, 10:50
          Większość ogląda platformerską tv? Przecież platformerska tv kłamie.
          • pies_na_czarnych Re: Pytanie do Polonii 29.05.15, 10:55
            religijnych.uczuc.obraza napisał:

> Większość ogląda platformerską tv? Przecież platformerska tv kłamie.

To są z reguły ludzie znający wartość pieniądza i na takie G.. jakim jest polska TV pieniędzy nie wyrzucają.
            • religijnych.uczuc.obraza Re: Pytanie do Polonii 29.05.15, 10:57
              Widać ci wokół których obraca się powyższy pracownik Tesco nie znają w takim razie wartości pieniądza.
              • pies_na_czarnych Re: Pytanie do Polonii 29.05.15, 11:05
                religijnych.uczuc.obraza napisał:

> Widać ci wokół których obraca się powyższy pracownik Tesco nie znają w takim ra
                > zie wartości pieniądza.

???
              • sclavus Re: Pytanie do Polonii 29.05.15, 12:53
                ... i ciekawe, jaką to też ma ci on posiadłość w Polsce...?? :D:D:D
            • kosel_maruvi Re: Pytanie do Polonii 29.05.15, 11:02
              pies_na_czarnych napisała:

> religijnych.uczuc.obraza napisał:
              >
              > > Większość ogląda platformerską tv? Przecież platformerska tv kłamie.
              >
              > To są z reguły ludzie znający wartość pieniądza i na takie G.. jakim jest polsk
              > a TV pieniędzy nie wyrzucają.
              >
              >
              Jezeli dla kogos 7 € / mc to pieniadze to pewnie nie.
              • pies_na_czarnych Re: Pytanie do Polonii 29.05.15, 11:12
                kosel_maruvi napisał:

> pies_na_czarnych napisała:
                >
                > > religijnych.uczuc.obraza napisał:
                > >
                > > > Większość ogląda platformerską tv? Przecież platformerska tv kłamie
                > .
                > >
                > > To są z reguły ludzie znający wartość pieniądza i na takie G.. jakim jest
                > polsk
                > > a TV pieniędzy nie wyrzucają.
                > >
                > >
                > Jezeli dla kogos 7 € / mc to pieniadze to pewnie nie.

Typowo polskie myślenie.
                Takie wydatki liczy sie w skali rocznej, jest mi to potrzebne, co mógłbym innego za to kupić.
                Chcąc oglądać polską TV musisz zainstalować satelitę, a to też są koszty. Na kablu masz jakieś 150 stacji wiec na ch.. mi jeszcze satelita tylko po to aby oglądać Janosika?
                :p
                • kosel_maruvi Re: Pytanie do Polonii 29.05.15, 12:26

> Typowo polskie myślenie.
                  > Takie wydatki liczy sie w skali rocznej, jest mi to potrzebne, co mógłbym inneg
                  > o za to kupić.
                  > Chcąc oglądać polską TV musisz zainstalować satelitę, a to też są koszty. Na ka
                  > blu masz jakieś 150 stacji wiec na ch.. mi jeszcze satelita tylko po to aby ogl
                  > ądać Janosika?

Tu i owdzie mozna odbierac telewizje polska rowniez na kablu a nie jest wazne czy masz 150 czy 500 stacji bo oglada sie to co czlowieka interesuje.
                  • pies_na_czarnych Re: Pytanie do Polonii 29.05.15, 12:47
                    OK. Mnie nie interesuje oglądanie ryji biskupów, macierowiczow itd,
                • x2468 Re: Pytanie do Polonii 29.05.15, 23:14
                  Nie tylko Janosika. Kaczorynki mogłeś oglądać, (teraz będą Dudinki), msze, uroczystości kościelne,transmisje z Watykanu 30letnie filmy po raz 30 i dużo dużo reklam. A od święta jojo,Czarzastego w różowym sweterku i oczywista oczywistość biskupa.
                  • pies_na_czarnych Re: Pytanie do Polonii 30.05.15, 00:30
                    x2468 napisał:

> Nie tylko Janosika. Kaczorynki mogłeś oglądać, (teraz będą Dudinki), msze, uroc
                    > zystości kościelne,transmisje z Watykanu 30letnie filmy po raz 30 i dużo dużo r
                    > eklam. A od święta jojo,Czarzastego w różowym sweterku i oczywista oczywistość
                    > biskupa.
                    >

Wow! Orgazmu można dostać. :))
        • baabeczka Re: Pytanie do Polonii 29.05.15, 15:25
          Bywa i slucha a potem wyjezdza...i zostawia nas z tym balaganem...
      • kosel_maruvi Re: Pytanie do Polonii 29.05.15, 10:52
        erte2 napisał:

> kosel_maruvi

Moze to dotyczyc w Jakis sposob Polonii amerykanskiej ale wiekszosc Polonii europejskiej utrzymuje z krajem zywy kontakt, wspomaga rodziny finansowo i zna sytuacje w Polsce czesto znacznie lepiej niz wiekszosc sciany wschodniej.
        Spora czesc rozwaza rowniez mozliwosc powrotu wiec chce miec prawo do wplywania na to co sie w kraju dzieje. NAwet jak jest to wplyw symboliczny.
      • hasch1 Re: Pytanie do Polonii 29.05.15, 11:13

I tu jest pies pogrzebany. Owszem nadal jesteście polakami i nikt Wam tego nie odbiera.
        Jednak kreowanie władzy na terytorium kraju w jakim się nie żyje to nico nie tak.

Podczas urlopu, ograniczony dostępem, jedynie, do telewizji publicznej, zobaczyłem zupełnie inną Polskę. Daleką od faktycznie realnej, taką wirtualną, wykreowaną. Było to w czasach IVRP. I taki przekaz, a przynajmniej zbliżony macie i Wy. Brak faktycznej konfrontacji z rzeczywistością TU i TERAZ, de'fackto, działacie na oślep.

Nie jestem fanem PO, ale tak jak i PiS, uważam za formacje szkodzące Naszemu krajowi.
        PO to stagnacja, bezruch i trwanie przy trwaniu. Ale to da się przeżyć.
        Natomiast rewolucyjne porywy PiS, to jest jedynie destrukcja, szukanie wrogów, a wrogiem jest każdy kto nie z nimi. Tego nie zobaczycie w TV. My mieliśmy to na rozkładzie.
        Dlatego, nie odbierając Wam prawa głosu, apeluję zanim zagłosujecie głęboko przemyślcie swoje wybory.

Już tu kiedyś pisałem co powiedział Mi ojciec, więziony za komuny lat '40-tych, odsiedział 8 lat za udział w Powstaniu Warszawskim. Na pytanie jak to było możliwe, odparł .....bo Oni nie mieli opozycji...... Dziś biedą "Naszej", tu i teraz, polski jest fakt że tej opozycji nadal niema.
        Dziś walczymy o taką opozycję, a Wy Nam nie pomagacie.
        A swoją drogą, kasa to zaledwie mały fragment problemu polaków w polsce.
    • a74-7 Re: Pytanie do Polonii 29.05.15, 10:35
      proponuje nabrac troche szacunku do wyjechancow, bo to za ich pieniadze ktore wywozili z tego zmywaka w skarpetach Poolandia odbila siem od dna w ostatnim 10cioleciu , czy moze myle sie?
      • sverir Re: Pytanie do Polonii 29.05.15, 11:56
        > proponuje nabrac troche szacunku do wyjechancow, bo to za ich pieniadze ktore w
        > ywozili z tego zmywaka w skarpetach Poolandia odbila siem od dna w ostatnim 1
        > 0cioleciu

I znowu to samo - teraz przez następne 20 lat będzie trzeba bić komuś pokłon, bo kiedyś coś zrobił dla swojej rodziny?
        • pies_na_czarnych Re: Pytanie do Polonii 29.05.15, 12:10
          sverir napisał:

> > proponuje nabrac troche szacunku do wyjechancow, bo to za ich pieniadze k
          > tore w
          > > ywozili z tego zmywaka w skarpetach Poolandia odbila siem od dna w ostatn
          > im 1
          > > 0cioleciu
          >
          > I znowu to samo - teraz przez następne 20 lat będzie trzeba bić komuś pokłon, b
          > o kiedyś coś zrobił dla swojej rodziny?

Nikt nie prosi o pokłony. Zauważ również, że z naszych podatków dostajecie pomoc od EU na rozwój.
          • hasch1 Re: Pytanie do Polonii 29.05.15, 12:28
            > Nikt nie prosi o pokłony. Zauważ również, że z naszych podatków dostajecie pomo
            > c od EU na rozwój.

Sam rozwój to nie wszystko. Owszem ważny. Ale usadzenie PiSu u sterów nie zmieni niczego. Ot ostatnio mieliśmy POPiS, teraz będzie PiSPO.
            Zmiany w infrastrukurze ważne, ale Nam potrzebne są zmiany ustrojowe. Gdzie obywatel jest WOLNYM OBYWATELEM , WOLNEGO KRAJU. Dziś fełdalizm urzędniczy bije na oślep. Urzędnik sadzany na swoim stołku za jedyny cel swego siedzenia ma trwanie na urzędzie. Zmiana PO na PiS to tylko zmiana urzędnika, zmiana Nowaka na Kowalskiego. Buta i arogancja pozostanie.
            A wymiar finansowy ? Furda. Do kiedy ministrami finansów zostają bankierzy, a nie finansiści, to ile by nie wpłynęło do kasy państwa to wszystko zostanie zaledwie rozdane, niczego nie kreując. To trzeba zmienić.
          • sverir Re: Pytanie do Polonii 29.05.15, 12:55
            > Nikt nie prosi o pokłony.

Ty nie, mój przedmówca owszem.

> Zauważ również, że z naszych podatków dostajecie pomoc od EU na rozwój.

Zauważam wiele rzeczy. Dziękuję za Twoje podatki. Płacisz je z własnej woli i nikt nie decyduje za Ciebie, co się z podatkami stanie? To bardzo miłe.
            • pies_na_czarnych Re: Pytanie do Polonii 29.05.15, 13:09
              sverir napisał:

> > Nikt nie prosi o pokłony.
              >
              > Ty nie, mój przedmówca owszem.
              >
              > > Zauważ również, że z naszych podatków dostajecie pomoc od EU na rozwój.
              >
              > Zauważam wiele rzeczy. Dziękuję za Twoje podatki. Płacisz je z własnej woli i n
              > ikt nie decyduje za Ciebie, co się z podatkami stanie? To bardzo miłe.

Chodzę na wybory i przez to mam wpływ na te sprawy. W PL ludkowie kłada lachę na wybory, a pózniej płaczą, że jest złe.
              • religijnych.uczuc.obraza Re: Pytanie do Polonii 29.05.15, 13:18
                Płacisz podatki w Polsce?
              • sverir Re: Pytanie do Polonii 29.05.15, 18:27
                > Chodzę na wybory i przez to mam wpływ na te sprawy. W PL ludkowie kłada lachę n
                > a wybory, a pózniej płaczą, że jest złe.

Czyli to Twoja wina, że jest źle?
                • pies_na_czarnych Re: Pytanie do Polonii 29.05.15, 20:19
                  sverir napisał:

> > Chodzę na wybory i przez to mam wpływ na te sprawy. W PL ludkowie kłada l
                  > achę n
                  > > a wybory, a pózniej płaczą, że jest złe.
                  >
                  > Czyli to Twoja wina, że jest źle?

Głupiś.
                  • sverir Re: Pytanie do Polonii 30.05.15, 11:21
                    > Głupiś.

Logicznym. Ty chodzisz na wybory i masz wpływ na sprawy. W takim razie jeżeli w PL ludzie nie chodzą, to wpływu nie mają. Sprawy idą więc wg tego, kto ma na nie wpływ. Czyli wg Ciebie.
                    • pies_na_czarnych Re: Pytanie do Polonii 30.05.15, 11:28
                      sverir napisał:

> > Głupiś.
                      >
                      > Logicznym. Ty chodzisz na wybory i masz wpływ na sprawy. W takim razie jeżeli w
                      > PL ludzie nie chodzą, to wpływu nie mają. Sprawy idą więc wg tego, kto ma na n
                      > ie wpływ. Czyli wg Ciebie.

Nie doczytałeś, że ja nie głosuję w polskich wyborach?
        • a74-7 Re: Pytanie do Polonii 29.05.15, 12:34
          sverir napisał:
          >
          > I znowu to samo - teraz przez następne 20 lat będzie trzeba bić komuś pokłon, b
          > o kiedyś coś zrobił dla swojej rodziny?
          Czy tylko dla swojej rodziny ?Poczytaj troszke w temacie
          www.tygodnikprzeglad.pl/zyjemy-emigrantow/
          • sverir Re: Pytanie do Polonii 29.05.15, 12:56
            > Czy tylko dla swojej rodziny

Chodzi o intencje, nie o beneficjentów.
    • a74-7 Re: Pytanie do Polonii 29.05.15, 11:36
      Podczas urlopu, ograniczony dostępem, jedynie, do telewizji publicznej, zobaczyłem zupełnie inną Polskę. Daleką od faktycznie realnej, taką wirtualną, wykreowaną. Było to w czasach IVRP. I taki przekaz, a przynajmniej zbliżony macie i Wy. Brak faktycznej konfrontacji z rzeczywistością TU i TERAZ, de'fackto, działacie na oślep.
      Ograniczony dostep do czego ?
      Teraz nawet dziadek z babcia lataja po necie zeby info miec.
      Maly przyklad : wystarczy przeleciec rozne fora a gownianej , twitterka ,FB I wiesz o Poolandii wiecej niz rodzina wakacyjnie ci pokaze,

• hasch1 Re: Pytanie do Polonii 29.05.15, 12:07
        > Ograniczony dostep do czego ?
        > Teraz nawet dziadek z babcia lataja po necie zeby info miec.
        > Maly przyklad : wystarczy przeleciec rozne fora a gownianej , twitterka ,FB I
        > wiesz o Poolandii wiecej niz rodzina wakacyjnie ci pokaze,

Na necie ?????!!!!!
        Przy tym trolostwie gdzie nikt nie podejmuje dyskusji, a tylko obsrywa, jeden drugiego ????
        Każda merytoryczna dyskusja kończy się stekiem wyzwisk i negacją moralności intrlokutora ???

Jeśli wiedzę o polsce czerpiesz z netu to życzę powodzenia. Ja kopię się z koniem, zwanym polska rzeczywistość, na codzień, jako jednoosobowy przedsiębiorca, a zarazem szary obywatel. W necie wypowiadam się nieczęsto jednak podglądam wiele dyskusji.

Nawet wiedza z zakresu fizyki, tu w necie jest podważana. I nawet ta wiedza, a raczej dyskusja o tak oczywistej dziedzinie kończy się trolostwem.
        • pies_na_czarnych Re: Pytanie do Polonii 29.05.15, 12:13
          Zgadzam się z tobą hasch1.
          • pies_na_czarnych Re: Pytanie do Polonii 29.05.15, 12:53
            Pispo fajne. Mi to kojarzy się z niderlandzkim słowem pispot - nocnik.
            • hasch1 Re: Pytanie do Polonii 29.05.15, 12:59
              > Pispo fajne. Mi to kojarzy się z niderlandzkim słowem pispot - nocnik.

Nie zamierzone, ale też Mi się podoba. I w istocie skojażyłeś zgodnie z, poniekąd, z istotą zmiany na politycznym rynku w kraju.
        • a74-7 Re: Pytanie do Polonii 29.05.15, 12:44
          Wiedze czerpie skad moge;
          np wiedze o polskiej kulturze na codzien - uzupelniam obrazkiem polskiej spolecznosci w Londynie :-)Tego akurat nie potrzebuje wyluskiwac z netu .
          • xystos Re: Pytanie do Polonii 29.05.15, 13:00

Radze zainwestowac w SAT antene,wieksza to wolnosc wyboru niz kabel,TVP nie dla "Janosika" czy tez "Ojca Mateusza".lecz dla jezyka zywego,no i wiadomosci z kraju na bierzaco,ja mam pelen.n+ platnosc przelewem z zagranicznego konta OK - nieczepiaja sie ze nie z kraju.

Pszypuszczam ze kazdy chcialby umrzec.w.swym rodzinnym kraju,i w kosciele pomodlic sie w jezyku swego dziecinstwa. Zycie to nietylko kasa,to nawet niepolowa zycia.

ZEN
            • pies_na_czarnych Re: Pytanie do Polonii 29.05.15, 13:13
              > Pszypuszczam ze kazdy chcialby umrzec.w.swym rodzinnym kraju,i w kosciele pomod
              > lic sie w jezyku swego dziecinstwa. Zycie to nietylko kasa,to nawet niepolowa z
              > ycia.

Każdy katolik.
        • x2468 Re: Pytanie do Polonii 29.05.15, 23:23
          Ty kopiesz się z koniem? To koń( może Kunik?) kopnął cie w łeb a ty mówisz że się kopiesz. Pewne jest jedno. Przesadziłeś z jaraniem haszu.
    • mariner4 Dobre pytanie. 29.05.15, 12:31
      Oni takimi kategoriami nie myślą. O ile w ogóle myślą.
      M
      • a74-7 Re: Dobre pytanie. 29.05.15, 12:36
        mariner4 napisał:

> Oni takimi kategoriami nie myślą. O ile w ogóle myślą.
        mysla, mysla, spokojna twoja rozczochrana,
        ale nie musza kombinowac tak jak ty:-)
        > M
        • edd.y Dlaczego Polonia glosuje? 29.05.15, 13:08

POniewaz chce, bo moze. Kto bogatemu zabroni?
          POdenerwowani i przegrani resPOndenci z FK?
          Gdy wybierano PO to wam nie przeszkadzalo:))).
          • pies_na_czarnych Re: Dlaczego Polonia glosuje? 29.05.15, 13:16
            edd.y napisał(a):

>
            > POniewaz chce, bo moze. Kto bogatemu zabroni
            >

Nie znam nikogo kto by głosował.
            Słyszałem, że głosują tylko ci, którzy przyjechali tutaj na zarobek.
            • edd.y Re: Dlaczego Polonia glosuje? 29.05.15, 13:26

> Nie znam nikogo kto by głosował.<

Pewnie sie zmartwisz ale to, ze ty nie znasz to nie jest argument.
              To znaczy tylko, ze ty nie znasz:)
            • hasch1 Re: Dlaczego Polonia glosuje? 29.05.15, 13:41
              > Nie znam nikogo kto by głosował.
              > Słyszałem, że głosują tylko ci, którzy przyjechali tutaj na zarobek.
              >
              A Ja wiem o takich co to nawet po polsku nie mówią, ale obywtelstwo mają, przez aklamację bo rodzice polacy, a babcia uparła się ...... po co babcię denerwować, niech się babcia cieszy..... Jak śpiewa Wojciech Młynarski.
              • pies_na_czarnych Re: Dlaczego Polonia glosuje? 29.05.15, 13:46
                hasch1 napisał:

> > Nie znam nikogo kto by głosował.
                > > Słyszałem, że głosują tylko ci, którzy przyjechali tutaj na zarobek.
                > >
                > A Ja wiem o takich co to nawet po polsku nie mówią, ale obywtelstwo mają, przez
                > aklamację bo rodzice polacy, a babcia uparła się ...... po co babcię denerwowa
                > ć, niech się babcia cieszy..... Jak śpiewa Wojciech Młynarski.

Tutaj chodzi o to, że musisz pisać do polskiego rzadu prośbę o skreślenie cię z listy obywateli. Komu się chce?
                • hasch1 Re: Dlaczego Polonia glosuje? 29.05.15, 14:00
                  > Tutaj chodzi o to, że musisz pisać do polskiego rzadu prośbę o skreślenie cię z
                  > listy obywateli. Komu się chce?

Od nikogo nie rządam skreślania z listy obywateli.
                  Ja jestem, również, obywatelem Republiki Francji, ale nie postało Mi w głowie głosować w ichnich wyborach. A już od kiedy jestem w polsce to już wcale.
                  • pies_na_czarnych Re: Dlaczego Polonia glosuje? 29.05.15, 14:07
                    Ja rownież nie żądam, w moim wypadku to tylko lenistwo. Jak wyżej pisałem pewnego czasu obawiałem się, że wyciągną łapę po podatki od moich pieniędzy tutaj zarobionych. Dopiero gdy córka jechała na roczne studia do PL wyjaśniono mi w ambasadzie, że nie muszę się obawiać ponieważ oni nie maja o mnie finansowych danych :)))
                  • a74-7 Re: Dlaczego Polonia glosuje? 29.05.15, 17:31
                    "Ja jestem, również, obywatelem Republiki Francji, ale nie postało Mi w głowie g
                    > łosować w ichnich wyborach. A już od kiedy jestem w polsce to już wcale."
                    Na szczescie jest tzw demokracja I mamy wolny wybor :-)
                    I o to wlasnie tu chodzi.
              • edd.y Re: Dlaczego Polonia glosuje? 29.05.15, 13:47
                hasch1 napisał:

> A Ja..."

Hasch, cpasz za duzo i masz omamy.
                • hasch1 Re: Dlaczego Polonia glosuje? 29.05.15, 13:53
                  > Hasch, cpasz za duzo i masz omamy

Ktoś tu pisał o obiektywnej wiedzy czerpanej z netu, i szukłeś i masz.
                  • edd.y Re: Dlaczego Polonia glosuje? 29.05.15, 13:57
                    Sygnaturka twoja? Czy plagiacik:)))
                    • hasch1 Re: Dlaczego Polonia glosuje? 29.05.15, 14:06
                      Ksywa od Herbert Asch. Kiedyś pisałem się HAsch, ale ktoś Mi popsuł.
                      A jak urzywki to DOBRA trawa nie jest zła, ale wolę wódeczkę, dobrą polską. W dobrym toważystwie, alei przy dobrej zakąsce.
                      • edd.y Re: Dlaczego Polonia glosuje? 29.05.15, 14:09
                        Piszesz jednak po uzywkach i wodeczce, jednej albo dwoch:) Szkoda, ze nie mozesz pisac przemowien Komorowskiemu. Macie podobny sposob pisania:)
                        3maj sie:)
                        • hasch1 Re: Dlaczego Polonia glosuje? 29.05.15, 14:30
                          Kiedyś uczono polszczyzny w szkole podstawowej.
                        • pies_na_czarnych Re: Dlaczego Polonia glosuje? 29.05.15, 14:44
                          edd.y napisał(a):

> Piszesz jednak po uzywkach i wodeczce, jednej albo dwoch:) Szkoda, ze nie mozes
                          > z pisac przemowien Komorowskiemu. Macie podobny sposob pisania:)
                          > 3maj sie:)

a ty podciągnij swoją interpunkcję.
                      • sverir Re: Dlaczego Polonia glosuje? 29.05.15, 18:34
                        > Ksywa od Herbert Asch.

08/15?
                        • hasch1 Re: Dlaczego Polonia glosuje? 29.05.15, 20:10
                          Brawo ktoś jeszcze czyta w tym kraju.
              • a74-7 Re: Dlaczego Polonia glosuje? 29.05.15, 17:25
                hashu,napisales:
                Ja wiem o takich co to nawet po polsku nie mówią, ale obywtelstwo mają, przez aklamację bo rodzice polacy,
                A co powiesz na to ze z moich/naszych podatkow leci w pelnym wymiarze beneficik do Poolandii na dzieci ktore nigdy nie postawia stopy na angielskiej ziemi czy rodzic nigdy nie nauczy ich angielskiego bo sam nie potrafi ni chuchu w tym jezyku ?Bacik dziala w dwie strony.Jak zabraniac -to zabraniac :-)
                • sverir Re: Dlaczego Polonia glosuje? 29.05.15, 18:38
                  > Jak zabraniac -to zabraniac :-)

I owszem - skoro ktoś nie zarabia w Polsce, to nie powinien w Polsce płacić podatków. Ale co umową o unikaniu podwójnego opodatkowania?
    • mara571 kogo pytasz Polonie czy Polakow 29.05.15, 21:02
      zyjacych i pracujacych od kilku lat w Europie?
    • wojciech.2349 Re: Pytanie do Polonii 29.05.15, 21:08
      Nie wiem czy wrócą, ale ponad 80% głosów
      amerykańskiej Polonii było na Dudę.

Tuskomatołki nie są w cenie.
      • douglasmclloyd Re: Pytanie do Polonii 29.05.15, 23:03
        wojciech.2349 napisał(a):

> Nie wiem czy wrócą, ale ponad 80% głosów
        > amerykańskiej Polonii było na Dudę.

Tylko w Chicago, mateczniku olszewików, gdzie olszewicka propaganda płynie z eteru codziennie. Trujące fale nienawiści do wszystkiego co nie jest PiSowskie zrobiły biednym Polonusom wodę z mózgu.
        • nachlany_wolak Polskie tańce ludowe wyborców Dudy z Hameryki 29.05.15, 23:19
          www.youtube.com/watch?v=003_ulzGw4I&feature=related
      • pies_na_czarnych Re: Pytanie do Polonii 30.05.15, 00:34
        wojciech.2349 napisał(a):

> Nie wiem czy wrócą, ale ponad 80% głosów
        > amerykańskiej Polonii było na Dudę.
        >
        > Tuskomatołki nie są w cenie.

To dlaczego chcecie odebrać im głosy? Już cały głupi jestem.:))
    • douglasmclloyd Najwięksi patrioci mieszkają za granicą 29.05.15, 22:58
      To taki polski paradoks.
      • gelati Powtorz pytanie na jesieni:) 30.05.15, 11:25
        Wowczas juz nie bedzie PO.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka