Dodaj do ulubionych

Dlaczego Państwo nie buduje teraz mieszkań.

05.07.15, 14:32
Niektórzy coraz to częściej zastanawiają się nad tym, dlaczego Państwo nie buduje teraz tak jak przed 89 rokiem osiedla mieszkaniowe, dlaczego nie buduje dla społeczeństwa mieszkań. Państwo nie buduje teraz od 89 roku w demokracji dlatego, ponieważ jest to niekorzystne dla finansistów którzy przejęli sektor bankowy, bo gdyby Państwo budowało mieszkania, to ludzie nie byli by wtedy zadłużeni w bankach u finansistów na ogromne kwoty we frankach szwajcarskich i innych walutach, utrzymując ich swoja ciężką pracą. Dlatego teraz w demokracji taka osoba która zarabia np.; dwa tysiące złotych, która kupi mieszkanie biorąc kredyt np.; na 400 tyś złotych, musi utrzymywać takiego finansistę już później przez całe swoje życie. Dlatego to co dla społeczeństwa przed 89 rokiem było czymś normalnym, to teraz trzeba przeznaczyć na to ogromną fortunę na takie mieszkanie które teraz kosztuje 400 % więcej niż wtedy, trzeba się zadłużać wtedy na ogromną kwotę, spłacając rosnące odsetki, przez całe swoje życie. A co wy o tym myślicie, bo przed 89 rokiem nie żyło się wtedy na kredyt, nie trzeba było zadłużać się na całe swoje życie, aby móc zamieszkać we swoim własnym mieszkaniu.
Obserwuj wątek
    • snajper55 A dlaczego pańśtwo nie robi samochodów i nie 05.07.15, 14:40
      piecze chleba? Dlaczego państwo nie znajduje Polakom żon i mężów? Dlaczego państwo tego wszystkiego nie robi?

S.
      • alistair-p Re: A dlaczego pańśtwo nie robi samochodów i nie 05.07.15, 15:35
        Poczekaj,to też się uporządkuje.Koniec z paskudną i destrukcyjną samowolą.W końcu czemu ma służyć to,że chcesz czerwony samochód,jak Prezespan lubi niebieskie?Porządek musi być !!
      • el.commendante Re: A dlaczego pańśtwo nie robi samochodów i nie 06.07.15, 11:09
        Bredzisz! We Chinach państwo produkuje samochody, tak samo przez długie lata państwo produkowało samochody we Francji czy w Korei Południowej, a w Polsce tylko państwo potrafiło produkować samochody, prywatny polski biznes nie był do tego zdolny.
    • volupte Re: Dlaczego Państwo nie buduje teraz mieszkań. 05.07.15, 14:42
      Bo Państwo nie jest od budowy mieszkań. Od tego sa murarze.
    • yoma Re: Dlaczego Państwo nie buduje teraz mieszkań. 05.07.15, 14:46
      Bo to nie należy do zadań państwa, dziecko.
      • krrystof Re: Dlaczego Państwo nie buduje teraz mieszkań. 05.07.15, 15:56
        A czemu za komuny państwo budowało dla ludzi mieszkania i inne rzeczy np; ośrodki wczasowe dla pracowników?
        • yoma Re: Dlaczego Państwo nie buduje teraz mieszkań. 05.07.15, 19:00
          Bo to było za komuny, dziecko.
          • 13kisiel Re: Dlaczego Państwo nie buduje teraz mieszkań. 05.07.15, 19:02
            panstwo pod rządami polszewików dba tylko o oligarchów z PO
      • el.commendante Re: Dlaczego Państwo nie buduje teraz mieszkań. 06.07.15, 11:14
        yoma napisała:

> Bo to nie należy do zadań państwa, dziecko.
        Wedle ideologii neoliberalnego kapitalizmu, dziecko.
    • mariner4 Pomyliły ci się ustroje. 05.07.15, 14:50
      Państwo nie jest od budowania mieszkań.
      Ja w PRL czekałem w spółdzielni 15 lat na mieszkanie.I pewnie bym dłużej czekał, gdyby mi firma nie pomogła.
      Na telefon czekałem 10 lat.
      Nie pleć więc głupot, dzieciaku.
      M.
      • volupte Re: Pomyliły ci się ustroje. 05.07.15, 14:58
        10 lat na telefon? O to musiałeś byc w jakimś układzie.
        • mariner4 Mogę zdradzić nawet tajemnicę 05.07.15, 15:04
          Układ nie był jakiś wysoki. Czekałem, bo nowy dom nie był okablowany. Na jakiś imieninach poznałem majstra od ekipy monterów. On po prostu przełożył kartotekę w pudełku mojego osiedla z końca na początek. Żaden tam dyrektor, czy inny dygnitarz. Nawet nie wziął nic ode mnie. Ot przysługa po party i po wspólnym drinkowaniu.
          W PRL czasem wystarczył ktoś mały, byle we właściwym miejscu.
          M.
    • mara571 panstwo to raczej nie powinno budowac, 05.07.15, 15:03
      ale samorzady. A moze trzebaby wrocic do spoldzielni mieszkaniowych.
      W Niemczech troche ich funkcjonuje. Wklad jest nieduzy (ca 2 tys euro) i nie ma mozliwosci wykupu.
      W malych miastach i wiekszych wsiach deweloperzy niczego nie buduja.
      • yoma Re: panstwo to raczej nie powinno budowac, 05.07.15, 15:09
        No to niech się ludność większej wsi skrzyknie, założy spółdzielnię i buduje ile wola, toż nie ma zakazu.
      • snajper55 Re: panstwo to raczej nie powinno budowac, 05.07.15, 21:45
        mara571 napisała:

> ale samorzady. A moze trzebaby wrocic do spoldzielni mieszkaniowych.

Przecież każdy może taką spółdzielnię założyć. Także ty.

S.
    • wagonetka no właśnie 05.07.15, 15:59
      też myślę, że państwo powinno każdemu zbudować mieszkanie
      albo dom, co kto woli
      • volupte Re: no właśnie 05.07.15, 16:33
        A pałac?
        • wagonetka Re: no właśnie 05.07.15, 16:42
          oczywiście
          każdemu według potrzeb
          • volupte Re: no właśnie 05.07.15, 17:01
            dziekuje , to poproszę jeszcze park , kort tenisowy i pole golfowe . O basen pływacki i lotnisko nie prosze bo chyba zrozumiałe ze to jest w standardzie pałacu.
      • snajper55 Re: no właśnie 05.07.15, 21:47
        wagonetka napisał(a):

> też myślę, że państwo powinno każdemu zbudować mieszkanie
        > albo dom, co kto woli

Rodzicom Prezesa socjalistyczne państwo zbudowało willę na Żoliborzu. Teraz Prezes zbuduje 3 mln willi dla Polaków.

S.
      • el.commendante Re: no właśnie 06.07.15, 11:15
        wagonetka napisał(a):

> też myślę, że państwo powinno każdemu zbudować mieszkanie
        > albo dom, co kto woli
        Za komuny tak było i skandalem było gdy ktoś musiał na to mieszkanie czekać kilkanaście lat.
    • 0zdunka Re: Dlaczego Państwo nie buduje teraz mieszkań. 05.07.15, 16:04
      gdyby wyszło że udzielane kredyty sa z SBeckich finansów zgromadzone na kontach szwajcarskich....

bo gdzie te fortuny ?
      • snajper55 Re: Dlaczego Państwo nie buduje teraz mieszkań. 05.07.15, 21:48
        0zdunka napisała:

> gdyby wyszło że udzielane kredyty sa z SBeckich finansów zgromadzone na kontach
        > szwajcarskich....
        >
        > bo gdzie te fortuny ?

Pytaj Biereckiego (PiS).

S.
    • zapijaczony_ryj Ja przed 89 rokie czekałem 35 lat na mieszkanie 05.07.15, 16:05
      krrystof napisał(a):

> Niektórzy coraz to częściej zastanawiają się nad tym, dlaczego Państwo nie budu
      > je teraz tak jak przed 89 rokiem osiedla mieszkaniowe, dlaczego nie buduje dla
      > społeczeństwa mieszkań. Państwo nie buduje teraz od 89 roku w demokracji dlateg
      > o, ponieważ jest to niekorzystne dla finansistów którzy przejęli sektor bankowy
      > , bo gdyby Państwo budowało mieszkania, to ludzie nie byli by wtedy zadłużeni w
      > bankach u finansistów na ogromne kwoty we frankach szwajcarskich i innych walu
      > tach, utrzymując ich swoja ciężką pracą. Dlatego teraz w demokracji taka osoba
      > która zarabia np.; dwa tysiące złotych, która kupi mieszkanie biorąc kredyt np.
      > ; na 400 tyś złotych, musi utrzymywać takiego finansistę już później przez całe
      > swoje życie. Dlatego to co dla społeczeństwa przed 89 rokiem było czymś normal
      > nym, to teraz trzeba przeznaczyć na to ogromną fortunę na takie mieszkanie któr
      > e teraz kosztuje 400 % więcej niż wtedy, trzeba się zadłużać wtedy na ogromną k
      > wotę, spłacając rosnące odsetki, przez całe swoje życie. A co wy o tym myślicie
      > , bo przed 89 rokiem nie żyło się wtedy na kredyt, nie trzeba było zadłużać się
      > na całe swoje życie, aby móc zamieszkać we swoim własnym mieszkaniu.

spółdzielcze i się nie doczekałem, choć miałem wpłacony pełny wkład w 70 roku!
      Więc nie PiS_dol głupot!
      • buck_turgidson Re: Ja przed 89 rokie czekałem 35 lat na mieszkan 05.07.15, 16:33
        E tam, 35 lat, jeden mój znajomy wpłacił pełny wkład w 1944 roku i musiał czekać 50 lat ;-)

Jeśli chodzi o kombatanctwo, nie przelicytujesz!

"Słuchaj, rodaku,
        Cicho!
        Czerwone maki, serce, ojczyzna,
        Trzaska koszula, tu szwabska kula,
        Tu, popatrz, blizna." - Wiesław Gołas (tekst Wojciech Młynarski)
        • volupte Re: Ja przed 89 rokie czekałem 35 lat na mieszkan 05.07.15, 17:04
          Chyba grobu sie doczekał?
    • savage_sid Problem jest raczej w ilosci 05.07.15, 16:16
      a nie w tym kto buduje. W polowie lat 70 budowano srednio 200 tysiecy mieszkan rocznie. Ale od tamtej pory PKB wzrosl o 70% wiec wspolczesna polska gospodarka moglaby, jesli to przeliczyc proporcjonalnie, uniesc ciezar zbudowania 340 tysiecy mieszkan rocznie. Ale buduje sie 130 tysiecy rocznie.
      • volupte Re: Problem jest raczej w ilosci 05.07.15, 16:35
        Buduje sie tyle ile jest klientów.
        • savage_sid Re: Problem jest raczej w ilosci 05.07.15, 16:56
          > Buduje sie tyle ile jest klientów.

Podoba mi sie ten pomysl. Trzeba podrzucic go politykom, powinni sie usprawiedliwiac brakiem klientow.

• volupte Re: Problem jest raczej w ilosci 05.07.15, 17:06
            Takie jest życie a nie żaden pomysł. Juz teraz wiele mieszkań stoi pustych.
            • mara571 Re: Problem jest raczej w ilosci 05.07.15, 17:33
              jasne, ze stoja puste, bo kasjerka z Biedronki wspolnie z magazynierem z Praktikera zlosliwie nie kupuja. Czekaja gady na banructwo dewelepera.
              • savage_sid Re: Problem jest raczej w ilosci 05.07.15, 18:59
                > jasne, ze stoja puste, bo kasjerka z Biedronki wspolnie z magazynierem z Prakti
                > kera zlosliwie nie kupuja. Czekaja gady na banructwo dewelepera.

To jest czesc szerszego zjawiska, na przyklad w czasie kryzysow gospodarczych spadek produkcji bierze sie z tego, ze klienci maja taki kaprys, ze nie chce im sie kupowac ;-)
              • volupte Re: Problem jest raczej w ilosci 05.07.15, 19:40
                Pewnie tak . Ciekawe ile kasjerek u ciebie ma wlasne mieszkania?
                • mara571 Re: Problem jest raczej w ilosci 05.07.15, 21:32
                  bez problemu wynajmuja. Moje dzieci od dochodach duzo wyzszych tez.
                  Miesieczny czynsz zalezy od miasta, dzielnicy.
                  W latach 60-tych, 70-tych budowano sporo mieszkan socjalnych. Ale mieszkanie socjalne w Niemczech to prawdziwe mieszkanie o regulowanym czynszu. W przypadku, kiedy dochod na glowke w rodzinie nie przekracza okreslonych sum, mozna sie starac o dodatek mieszkaniowy.
                  W polityce spolecznej stosuje sie regule, ze czynsz za mieszkanie z tzw Nebenkosten (woda, ciepla woda, ogrzewanie, podatek, ubezpieczenie itp) nie powinno przekraczac 30% dochodow rodziny.
                  W ostatnich latach sytuacja sie pogorszyla, bo miasta i landy sprzedaly cale osiedla tzw inwestorom finansowym. Jest tez program modernizacji cieplnej dla starych domow w rekach prywatnch wlascicieli a to prowadzi do sporej podwyzki czynszow.
                  Mieszkanie do wynajecia nie jest umeblowane (czasami jest kuchnia). Licznik pradu/gazu jest zarejestrowany na lokatora.
                  Kasjerka z Lidla wspolnie z pracownikiem magazynu OBI nie bedzie miala wlasnego mieszkania, jesli czegos nie odziedziczy.
                  Ale szefowa filii Lidla z mezem rzemieslnikiem ma wlasny dom. Ten segment (na osiedlu gdzie mieszkam), ktory odziedziczyla po babci, wynajela Chinczykom.
                  • volupte Re: Problem jest raczej w ilosci 05.07.15, 22:26
                    No widzisz . To czemu proponujesz aby u nas kupowały? Mieszkanie mozna wynajać. I nie kosztuje tak drogo jak piszą. W małych miastach i za 500zł mozna wynająć dwa pokoje. Warszawa 30-40 zł za m2. plus media. Ja w dobrej dzielnicy wynajmuje 45m2 za 2000zł i jeszcze musiałem miejsce w garazu podziemnym dodać , a płace ok. 600zł. czynszu . Najemca płaci media. Takie zasady. Drugie mieszkanie na Mokotowie Dolnym , dobre mioejsce 60m2 od roku nie mogę wynajac za 2200 bo trzecie pietro bez windy. Takie czasy. Ludziska sa wybredne:-) Nie jest to interes. Zupełnie jak lokata bankowa , nic wiecej.
              • porannakawa01 Re: Problem jest raczej w ilosci 05.07.15, 21:56
                mara571 05.07.15, 17:33
                jasne, ze stoja puste, bo kasjerka z Biedronki wspolnie z magazynierem z Praktikera zlosliwie nie kupuja. Czekaja gady na banructwo dewelepera.8
                Nie wszyscy muszą mieć mieszkanie na własność.
                Wynająć to nie łaska?
                To nie jest tak, że każdemu wg potrzeb.
                Tak będzie za PiSu!
                • mara571 podaj wysokosc czynszu 05.07.15, 22:15
                  w najtanszej okolicy Warszawy, Krakowa, Wroclawia.
                  Ze swojej strony sluze wysokoscia czynszu za 48 mkw w bloku 4pietrowym (wczesny Gierek).
                  600 zl plus 385 oplat do spoldzielni. Sosnowiec, kiepska dzielnica.
    • alistair-p W 1976 zapłaciłem 142 tyś za mieszkanie. 05.07.15, 19:02
      Uważasz,że to mało?To było ok 120 minimalnych wynagrodzeń.
      • 0zdunka Re: W 1976 zapłaciłem 142 tyś za mieszkanie. 05.07.15, 19:47
        alistair-p napisał:

> Uważasz,że to mało?To było ok 120 minimalnych wynagrodzeń.

Łżesz
        • alistair-p Re: W 1976 zapłaciłem 142 tyś za mieszkanie. 05.07.15, 20:45
          Nie ,pisuarku.Tyle wynosił wkład na mieszkanie własnościowe.
          • romad2447 Re: Dlaczego panstwo nie buduje 05.07.15, 21:11
            teraz mieszkan.

Problem mieszkam mozna poprawic odpowiednim kodeksem podatkowym, ale polskim politykom cos takigo do glowy nie przychodzi.
            • m.c.hrabia Re: Dlaczego panstwo nie buduje 05.07.15, 21:33
              bo fedruje węgiel z wielkim pożytkiem dla kraju.
              • wsk175 Re: Dlaczego panstwo nie buduje 05.07.15, 21:39
                A kopalnie są potrzebne bo dają pracę górnikom.......
                • snajper55 Re: Dlaczego panstwo nie buduje 05.07.15, 21:51
                  wsk175 napisał:

> A kopalnie są potrzebne bo dają pracę górnikom.......

I pozwalają nie pracować żonom górników.

S.
    • behemot17-13 Re: Dlaczego Państwo nie buduje teraz mieszkań. 06.07.15, 09:51
      "Dlatego teraz w demokracji taka osoba która zarabia np.; dwa tysiące złotych, która kupi mieszkanie biorąc kredyt np.; na 400 tyś złotych, musi utrzymywać takiego finansistę ..."
      Jeśli coś piszesz, prosiłbym z sensem i po uprzednim zapoznaniem się z. Aha, bez uogólnień jeśli łaska. Np. jest ch... przykładem, na przykład mogę zjeść pietruszkę a ty np. pietruszkę.
    • fredoo Re: Dlaczego Państwo nie buduje teraz mieszkań. 06.07.15, 09:56
      Teraz PIS jak dojdzie do władzy to zbuduje te 3 mln. mieszkń, które zapomniał zbudować jak rzadził poprzednio.
      Ja poproszę kawalerką żeby nie wygladało że się chcę nachapać
    • lionold Re: A na co 06.07.15, 10:30
      Państwu potrzebne są mieszkania? Mieszkania niech budują Ci co im są potrzebne. Zaraz niemoto zapytasz - to gdzie mają mieszkać Ci co nie mają pieniędzy? - odpowiadam: pieniądze się zarabia. A że nie każdy może być piękny, młody, mądry i zdrowy i PRACOWITY ? No cóż. Też Państwo ma za to odpowiadać i każdemu zapewnić?! Już byli tacy co chcieli "wsiem pa rawno" - wyszło im " adnomu niczewo wtaromu gawno".
    • el.commendante Re: Dlaczego Państwo nie buduje teraz mieszkań. 06.07.15, 11:03
      Dobrze podsumowałeś ten bandycki system. Ale jedna mała uwaga, to co tak trafnie tutaj opisałeś to nie jest demokracja, ale neoliberalny kapitalizm, który raczej z demokracją ma niewiele wspólnego bo banksterzy i cała swołocz będąca beneficjentami tego systemu robią wszystko by jego ideologia i jego główni decydenci nie podlegali procedurom demokratycznym.
    • az43 Re: Dlaczego Państwo nie buduje teraz mieszkań. 06.07.15, 11:25
      To bardzo proste-ponieważ Polacy 4 czerwca 1989 r wybrali nowy ustrój.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka