Dodaj do ulubionych

Pakt Piłsudski - Lenin

13.08.15, 07:32
Zychowicz znowu szokuje a z przeczytanych zajawek sam się zszokowałem, że z nim się w zasadzie w całości zgadzam - w 20 r należało zająć Moskwę, ale nie mogę potępić Marszałka, on twardo trzymał się ziemi i jeśli zakończył wojnė z Leninem, to miał rzeczywiste powody aby tak zrobić...
Obserwuj wątek
    • mariner4 Sorry, ale dawno nie czytałem tak niemądrej 13.08.15, 07:40
      wypowiedzi.
      Polska nie miała w 1920 roku ani sił, ani środków, aby kontynuować wojnę. To było zaledwie 2 lata po odzyskaniu niepodległości.
      Znacznie gorszą sprawą, choć nie było innego wyjścia, jest oddanie sprzymierzeńca, Ukraińców na pastwę Rosji z wszystkimi tego późniejszymi konsekwencjami. Petlura walczył bowiem po stronie Polski. I to jest główną przyczyną wrogości wielu Ukraińców do Polaków. Z punktu widzenia Ukraińca, który nie znał realiów, była to zdrada.
      M.
      • 1zzarda Re: Sorry, ale dawno nie czytałem tak niemądrej 13.08.15, 09:24
        Ja si? zgadzam z Tobą i Zychowiczem - Dziadek powiedział ze to wszystko jedno jaka Rosja / w tamtym czasie / czy biała, czy czerwona i tak b?dzie wroga PL. Zgadzam się z tym, że Dziadek zakończył wojnę, bo nie było innej możliwości, ale też zgadzam się z tym, że zniszczenie czerwonych otwierało możliwości / ale to gdybanie/.
        • stasi1 Re: Sorry, ale dawno nie czytałem tak niemądrej 13.08.15, 15:33
          tylko że czerwoni jako tako dawali nam wtedy wolność. Biała Rosja uważała że Polski nie ma, jest tylko kraj przywiślany. Zachód w zasadzie też uważał że jeśli jest ta sama Rosja to jest w granicach przedwojennych
          • mariner4 Nikt nie dawał Polsce wolności wtedy 13.08.15, 16:13
            Piłsudski rozmawiał, ale najwyżej uzyskiwał zapewnienia o autonomii. Z bolszewicy tego w ogóle nie brali pod uwagę. Ale to teraz nie problem. Rzecz w tym, ze Rosja TERAZ faktycznie nie uznaje naszej niepodległości.
            M.
            • danillko Rosja wypowiedziała nam traktat z 22 maja 1992 ? 13.08.15, 16:34
              mariner4 napisał:

Rzecz w tym, ze
              > Rosja TERAZ faktycznie nie uznaje naszej niepodległości.
              > M.
              Kiedy wręczono nam notę???
              • mariner4 Nie wypowiedziała, ale de facto 13.08.15, 16:42
                zawsze uważa nas za "Priwislanski kraj".
                M.
                • danillko Re: Nie wypowiedziała, ale de facto 13.08.15, 16:46
                  mariner4 napisał:

> zawsze uważa nas za "Priwislanski kraj".
                  > M.
                  A my powszechnie nie uważamy Rosji za Azję, a Rosjan za kacapów?
                  • 1zzarda Re: Nie wypowiedziała, ale de facto 13.08.15, 18:11
                    No tak ale nie kwestionujemy niepodległości Rosji.
                    • danillko Re: Nie wypowiedziała, ale de facto 13.08.15, 18:15
                      1zzarda napisał:

> No tak ale nie kwestionujemy niepodległości Rosji.
                      Czyli jesteśmy moralnie wyżsi, bo opluwamy ich tylko do połowy?
    • artexe Re: Pakt Piłsudski - Lenin 13.08.15, 07:51
      1zzarda napisał:

> Zychowicz znowu szokuje a z przeczytanych zajawek sam się zszokowałem, że z nim
      > się w zasadzie w całości zgadzam - w 20 r należało zająć Moskwę, ale nie mogę
      > potępić Marszałka, on twardo trzymał się ziemi i jeśli zakończył wojnė z L
      > eninem, to miał rzeczywiste powody aby tak zrobić...

Następną książką Zychowicza będzie "Pakt Jagiełło- von Jungingen". Zychowicz już odfrunął całkowicie. Ta garstka oberwańców miała zdobyć Moskwę?
      Krasnaja armia spuściła łomot generałom carskiej armii, a miała przegrać z Polską armią?
      Moskwy nie zdobył Hitler, na Rosji połamał się Napoleon a miała ją zdobyć słabo uzbrojona amia, która nie była w stanie nawet obronić szarpanych ze wszystkich stron granic Polski.
      Polska z trudem mogła wystawić mniej więcej 100 tysięczną armię.

radunin.hostit.pl/joomla/index.php?option=com_content&view=article&id=41:uzbrojenie-wojska-polskiego-w-latach-1918-1921&catid=1:wojsko-polskie&Itemid=2
      • 1zzarda Re: Pakt Piłsudski - Lenin 13.08.15, 12:12
        Moskwa to miał być kierunek.
        • artexe Re: Pakt Piłsudski - Lenin 13.08.15, 13:33
          1zzarda napisał:

> Moskwa to miał być kierunek.

Rządy II RP,były przeciwne komunizmowi ZSRR, co nie oznacza, że musieli być agresorami w stylu ZSRR i hitlerowskich Niemiec.
          • 1zzarda Re: Pakt Piłsudski - Lenin 13.08.15, 14:39
            Zychowiczowi chodzi o odrzucenie propozycji carskich gen.
            • kotek.filemon Re: Pakt Piłsudski - Lenin 13.08.15, 14:44
              1zzarda napisał:

> Zychowiczowi chodzi o odrzucenie propozycji carskich gen.

Biała Rosja była dokładnie tak samo wroga Polsce jak Czerwona...
              • 1zzarda Re: Pakt Piłsudski - Lenin 13.08.15, 14:59
                Takie było zdanie Naczelnika i chyba bardziej obawiał się białej.
    • 13kisiel Re: Pakt Piłsudski - Lenin 13.08.15, 09:17
      jest potencjał w narodzie i tego źli sąsiedzi się boją :-)))
      • adalberto3 Państwa zachodnie bardziej obawiały się .... 13.08.15, 15:24
        ... rządu białych generałów i ustanowienia w Rosji dyktatury wojskowej (chyba najbardziej stabilna forma rządów). Oficjalnie im pomagano, ale w decydujących momentach pomoc zmniejszano. W tych pierwszych latach po rewolucji rządy Lenina traktowano jako słabe i przejściowe.
        • 1zzarda Re: Państwa zachodnie bardziej obawiały się .... 13.08.15, 15:35
          I to był błąd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka