Dodaj do ulubionych

Stomatolog w szkole

17.08.15, 11:19
Ostatnio jacyś ,,politycy" lansują hasełko, stomatolog w kazdej szkole , bo uzębienie dzieci jest mocno zaniedbane. Z tym uzębieniem to zapewne prawda , ale pomysł wyjatkowo głupi. Skorzystam ze wsparcia:lubnauer.liberte.pl/dlaczego-pomysl-z-gabinetem-dentystycznym-w-kazdej-szkole-to-populizm/
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Stomatolog w szkole 17.08.15, 11:44
      Ta pani ma rację. Może nie każdy pamięta, jakie gabinety były w szkołach za PRL, ale zazwyczaj ich działalność była szkodliwa. Dobrzy dentyści w szkołach należeli do rzadkich wyjątków, większość psuła zęby dzieciom.

I rzeczywiście trzeba pamiętać, że wyposażenie nowoczesnego gabinetu jest nieporównywalnie droższe od wyposażenia siermiężnych gabinetów pół wieku temu.

Zauważ też, że im durniejszy polityk, tym bardziej wyciera sobie gębę "dziećmi". A to dzieci głodne, a to chore, a tak w ogóle to zawsze miały dobrze, tylko w ostatnich latach są niedożywione i zaniedbane.
    • kosel_maruvi Re: Stomatolog w szkole 17.08.15, 11:51
      volupte napisał:

> Ostatnio jacyś ,,politycy" lansują hasełko, stomatolog w kazdej szkole , bo uzębienie dzieci jest mocno zaniedbane. Z tym uzębieniem to zapewne prawda , ale pomysł wyjatkowo głupi.

Ze glupi to fakt.
      Z drugiej strony patrzec na uzebienie prezesa, Mastalerka czy Dudy i wielu innych to nic przyjemnego
      • volupte Re: Stomatolog w szkole 17.08.15, 12:26
        Mastelarek i Duda tez maja same pieńki ? Chyba przesadzasz , to ludzie światli i kulturalni .....podobno.
      • horpyna4 Re: Stomatolog w szkole 17.08.15, 14:46
        Akurat prezespan chodził do szkoły w czasach, kiedy w każdej szkole był stomatolog. Co widać zresztą po panaprezesowym uzębieniu, bo takie właśnie bywały efekty tej byle jakiej opieki stomatologicznej.
        • remez2 Re: Stomatolog w szkole 17.08.15, 14:52
          horpyna4 napisała:

> Akurat prezespan chodził do szkoły w czasach, kiedy w każdej szkole był stomatolog.
          Co nie oznacza, że chodził do dentysty.
          • horpyna4 Re: Stomatolog w szkole 17.08.15, 16:49
            Wtedy ci szkolni stomatolodzy "leczyli" na siłę; jak chciało się naprawdę zadbać o uzębienie, to trzeba było często chodzić do prywatnego, żeby szkolny nic nie znalazł. Przerabiałam to, bo sama żyłam w tamtych czasach.
            • pies_na_czarnych Re: Stomatolog w szkole 17.08.15, 20:55
              horpyna4 napisała:

> Wtedy ci szkolni stomatolodzy "leczyli" na siłę; jak chciało się naprawdę zadba
              > ć o uzębienie, to trzeba było często chodzić do prywatnego, żeby szkolny nic ni
              > e znalazł. Przerabiałam to, bo sama żyłam w tamtych czasach.

Bez przesady. Nie wszędzie było tak jak piszesz. Ja do dzisiaj straciłem jedynie dwa żeby mądrości i myśle, że to dzięki chodzeniu regularnie do dentysty już od dziecka.
              Żaden dentysta ci nie pomoże jeżeli sama/sam nie zadbasz o swoje żeby. Gdyby w PL tak jak w innych krajach trzeba było płacić za zabiegi dentystyczne to ludzie bardziej by szanowali swoje uzębienie, a rodzice dbaliby bardziej o wpojenie zasad pielęgnacji jamy ustnej u swoich pociech,
              • wiosnaludzikow Re: Stomatolog w szkole 18.08.15, 03:33
                pies_na_czarnych napisała:

> horpyna4 napisała:
                >
                > > Wtedy ci szkolni stomatolodzy "leczyli" na siłę; jak chciało się naprawdę
                > zadba
                > > ć o uzębienie, to trzeba było często chodzić do prywatnego, żeby szkolny
                > nic ni
                > > e znalazł. Przerabiałam to, bo sama żyłam w tamtych czasach.
                >
                > Bez przesady. Nie wszędzie było tak jak piszesz. Ja do dzisiaj straciłem jedyni
                > e dwa żeby mądrości i myśle, że to dzięki chodzeniu regularnie do dentysty już
                > od dziecka.
                > Żaden dentysta ci nie pomoże jeżeli sama/sam nie zadbasz o swoje żeby. Gdyby w
                > PL tak jak w innych krajach trzeba było płacić za zabiegi dentystyczne to ludzi
                > e bardziej by szanowali swoje uzębienie, a rodzice dbaliby bardziej o wpojenie
                > zasad pielęgnacji jamy ustnej u swoich pociech,
                Proszę Cię. Mówimy o dzieciach. Co do reszty zgoda ale nie w przypadku dzieci.
                • pies_na_czarnych Re: Stomatolog w szkole 18.08.15, 14:50
                  Nie masz nic do powiedzenia to lepiej nic nie pisz.
    • pies_na_czarnych Re: Stomatolog w szkole 17.08.15, 11:53
      Następny polski idiotyzm.
      Obowiązkowe kontrole uzębienia dzieci do lat xx i więcej nie trzeba,
      • inocom A potem kowal. 17.08.15, 12:01
        pies_na_czarnych napisała:

> Następny polski idiotyzm.
        > Obowiązkowe kontrole uzębienia dzieci do lat xx i więcej nie trzeba,
        >
        • pies_na_czarnych Re: A potem kowal. 17.08.15, 12:28
          Nie trzeba wyważać otwartych drzwi. Wystarczy popatrzeć jak to się robi w innych krajach.
          Co prawda w obecnym socjalistycznym systemie zarządzania służbą zdrowia nie bedzie łatwo wyciągać konsekwencji w wypadku nie przestrzegania zaleceń po kontroli.
      • volupte Re: Stomatolog w szkole 17.08.15, 12:28
        Oczywiści , to proste. Obowiazek kontroli co jakis czas , rejestrowane tak jak szczepienia i po problemie.
      • man_sapiens Re: Stomatolog w szkole 18.08.15, 08:51
        A czy uczenie dzieci i rodziców że buraka od człowieka cywilizowanego różni także staranne mycie zębów co najmniej dwa razy dziennie, niejedzenie niczego po wieczornym myciu, unikanie słodyczy i słodkich napojów, wizyta u stomatologa dwa razy w roku itd. - nie jest ważniejsze niż nakazy, zakazy, obowiązkowe kontrole?
        • pies_na_czarnych Re: Stomatolog w szkole 18.08.15, 15:00
          Oczywiście masz racje, ale często jest konieczna ingerencja, a co za tym idzie nałożenie pewnych obowiązków.
          Gdy moja córka chodziła do podstawówki, jeszcze za komuny, która oczywiście robiła wszystko złe. Dzieci na lekcjach uczyły się zasad higieny. Okresowo rownież fluoryzowano im zęby.
          Dzisiaj rząd w szale przedwyborczym proponuje populistyczne rozwiązania.
          Robi się w szkołach coś w kierunku wpojenia u dzieci dobrych nawyków? Przecież to nie jest rola rządu czy prezydenta. Tym od maleńkości powinni zajmować się rodzice, a pózniej szkoła.
          • man_sapiens Re: Stomatolog w szkole 20.08.15, 14:19
            > Dzieci na lekcjach uczyły się zasad higieny.

Dzisiaj uczą się religii.
    • az43 Re: Stomatolog w szkole 17.08.15, 14:50
      JA UWAŻAM,ŻE WYSTARCZY MODLITWA KATECHETY.
    • wiosnaludzikow szkoda, że tego hasła nie wypowiedział Kukiz 17.08.15, 20:11
      ...oczywiście kilka miesięcy temu bo jak nic mielibyśmy pytanie : "czy powinien być stomatolog w każdej szkole" w referendum Komorowskiego.
    • adalberto3 Fluoryzacja zębów w klasach 1-4, a potem 20.08.15, 11:31
      .... regularne kontrole 2 x w roku. To są zadania dla dobrze rządzonego - sprzyjającego obywatelom państwa.
      • volupte Re: Fluoryzacja zębów w klasach 1-4, a potem 20.08.15, 11:42
        Ale to nie jest komentarz do- stomatolog w każdej szkole. Bo to co proponujesz nie musi byc w jakichs szkolnych gabinetach dokonane.
        • adalberto3 Re: Fluoryzacja zębów w klasach 1-4, a potem 20.08.15, 13:42
          Oczywiście, że nie. Kiedyś byłem wolontariuszem-asystentem nauczyciela w niemieckiej szkole podstawowej. Wszystkie dzieciaki raz w miesiącu miały fluoryzację ząbów. Przy okazji uczyły się, jak prawidłwo czyścić zęby. Wszystko odbywało się w szatni obok sali gimnastycznej (umywalki !)
          • volupte Re: Fluoryzacja zębów w klasach 1-4, a potem 20.08.15, 14:02
            Tak wczesniej napisałem , zgadzasz się? ,,czywiści , to proste. Obowiazek kontroli co jakis czas , rejestrowane tak jak szczepienia i po problemie"
      • snajper55 Dlaczego tylko zęby? 20.08.15, 13:48
        adalberto3 napisał:

> .... regularne kontrole 2 x w roku. To są zadania dla dobrze rządzonego - sprzy
        > jającego obywatelom państwa.

Dlaczego państwo ma obywatelom kontrolować jedynie zęby? Czy państwo nie powinno obywatelom kontrolować także innych części ciała? Czy państwo nie powinno kontrolować także mieszkań obywatelom? Bo może obywatel ma w mieszkaniu bałagan i trzeba obywatela skarcić i napomnieć?

S.
        • volupte Re: Dlaczego tylko zęby? 20.08.15, 14:02
          Wygłupiasz się? Zartujesz?
          • snajper55 Re: Dlaczego tylko zęby? 20.08.15, 15:36
            volupte napisał:

> Wygłupiasz się? Zartujesz?

Kpię z tęsknoty za państwem opiekuńczym, kpię z tęsknoty za PRL.

S.
            • volupte Re: Dlaczego tylko zęby? 20.08.15, 15:53
              Ale jesli kpisz z regularnej kontroli uzębienia dzieci , to tak jakbyś kpił z przymusowych szczepień.
      • snajper55 A uszy? Co z uszami? 20.08.15, 13:50
        Państwo powinno obywatelom kontrolować czystość uszu. Aby wszyscy obywatele mogli wyraźnie słyszeć orędzia Ojca Narodu.

S.
        • adalberto3 Badania okresowe to prawidłowa profilaktyka. 20.08.15, 14:00
          Powinny być obowiązkowe odpowiednio do wieku i możliwości zachorowania. Ci, którzy to olewają powinni płacić wyższą składkę na ubezpieczenie zdrowotne.
          • ayran Re: Badania okresowe to prawidłowa profilaktyka. 20.08.15, 15:32
            Badaniom okresowym podlegają wszyscy zatrudnieni na etatach. Ty, jak rozumiem, chciałbyś to rozciągnąć także na nieetatowców pod sankcją wzrostu składki?
            • volupte Re: Badania okresowe to prawidłowa profilaktyka. 20.08.15, 15:54
              To wątek o dzieciach w szkole. Dorosły może sobie mieć i same pieńki zamiast zebów.
          • snajper55 Ale to nie rola państwa 20.08.15, 15:40
            aby obywatela badać. To obywatel powinien dbać o swoje zdrowie. Chyba że obywatel jest niepełnosprawny umysłowo.

S.
            • volupte Re: Ale to nie rola państwa 20.08.15, 15:55
              Zgoda , ale dbanie o dzieci to juz nie lylko rola rodziców. To przyszli płatnicy podatków:-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka