Dodaj do ulubionych

Już nie trzeba się wstydzić polskości.

18.08.15, 18:03
Strategicznymi celami polityki rządu wobec Polonii i Polaków za granicą są:
* wspieranie nauczania języka polskiego oraz nauczania w języku polskim, propagowanie wiedzy o Polsce (wspieranie nauki języka w szkołach publicznych innych państw, tworzenie szkół społecznych);
* zachowanie i umacnianie polskiej tożsamości i zapewnienie możliwości uczestnictwa w polskiej kulturze narodowej (oferty kulturalne, udział w przedsięwzięciach promujących kulturę narodową);
* wzmacnianie pozycji środowisk polonijnych przez podnoszenie efektywności ich działania, pobudzanie aktywności i udziału w życiu publicznym w krajach zamieszkania oraz popularyzowanie wiedzy o przysługujących im prawach (organizacje polonijne, ochrona praw mniejszości polskich);
* wspieranie powrotów Polaków do kraju, tworzenie zachęt do osiedlania się w Polsce osób polskiego pochodzenia (polityka informacyjna na temat np. spraw podatkowych i emerytalnych);
* rozwój kontaktów – młodzieżowych, naukowych, kulturalnych, gospodarczych i sportowych oraz współpracy samorządów – z Polską (np. wspieranie biznesu polonijnego).

Jak to rząd zamierza zrealizować nie wiem.
Obserwuj wątek
    • 1tobi Re: Już nie trzeba się wstydzić polskości. 18.08.15, 18:12
      Pewnie tak samo jak Duda swoje obiecanki . Wiadomo "obiecanki macanki a głupiemu staje" -)
    • mariner4 Polskości nie trzeba sie wstydzić 18.08.15, 18:35
      Wstydzić się trzeba Polactwa.
      Polaczków cwaniaczków robiących nam obciach.
      Wystarczy parę procent takich i już nas traktują byle jak.
      M.
      • inocom Re: Polskości nie trzeba sie wstydzić 18.08.15, 18:41
        mariner4 napisał:

> Wstydzić się trzeba Polactwa.
        > Polaczków cwaniaczków robiących nam obciach.
        > Wystarczy parę procent takich i już nas traktują byle jak.

Mnie za granicą biorą za Czecha :)
        Ciekawe dlaczego? :)

I to nie nawet jacyś Anglosasi. Ale reprezentanci bratniego np. Montenegro.

kontra

• 1tobi Re: Polskości nie trzeba sie wstydzić 18.08.15, 18:45
          Może po "odwadze" poznają -)
          • inocom Re: Polskości nie trzeba sie wstydzić 18.08.15, 18:51
            1tobi napisał:

> Może po "odwadze" poznają -)

Odparte pięć krucjat :)
          • inocom Re: Polskości nie trzeba sie wstydzić 18.08.15, 18:58
            1tobi napisał:

Tu masz coś kultowego

• aniechto.only Re: Polskości nie trzeba sie wstydzić 18.08.15, 19:12
              "Proletáři všech zemí, vyližte si prdel!"
              • inocom Pravda vítězí 19.08.15, 10:10
                aniechto.only napisała:

> "Proletáři všech zemí, vyližte si prdel!"

cs.wikipedia.org/wiki/Pravda_vítězí
                Z tłumaczeniem, jak rozumiem nie masz problemu :)
                • aniechto.only Re:" Pravda je jen to, co jest dobrem všech." 19.08.15, 15:43
                  Nie muszę pisać kogo cytuję? ;)
                  • ayran Re:" Pravda je jen to, co jest dobrem všech." 19.08.15, 15:50
                    Nie musisz. Nawet twój przedmówca, przy całej swojej nieporadności, będzie umiał znaleźć to sobie w google'u.
                    • aniechto.only Re:" Pravda je jen to, co jest dobrem všech." 19.08.15, 16:34
                      A ja wierzę ,że nie będzie musiał :)
                      • inocom Re:" Pravda je jen to, co jest dobrem všech.& 19.08.15, 19:17
                        aniechto.only napisała:

> A ja wierzę ,że nie będzie musiał :)

Ano :)
                    • inocom Re:" Pravda je jen to, co jest dobrem všech." 19.08.15, 19:33
                      ayran napisał:

> Nie musisz. Nawet twój przedmówca, przy całej swojej nieporadności, będzie umia
                      > ł znaleźć to sobie w google'u.

Biorąc pod uwagę, że Hus uczył Polaków pisać, to o co tobie chodziło?
                      • ayran Re:" Pravda je jen to, co jest dobrem všech." 19.08.15, 19:38
                        Mnie chodziło o oczywistą oczywistość, że bez sprawdzenia w google'u nie miałeś bladego pojęcia, z kogo to cytat.
                        • inocom Re:" Pravda je jen to, co jest dobrem všech." 19.08.15, 19:44
                          ayran napisał:

> Mnie chodziło o oczywistą oczywistość, że bez sprawdzenia w google'u nie miałeś
                          > bladego pojęcia, z kogo to cytat.

Mitoman :)
                          • ayran Re:" Pravda je jen to, co jest dobrem všech." 19.08.15, 19:45
                            Podpisałeś się bez napisania czegokolwiek ponadto. Dziwny obyczaj, ale cóż.
                            • inocom Re:" Pravda je jen to, co jest dobrem všech." 19.08.15, 19:52
                              ayran napisał:

> Podpisałeś się bez napisania czegokolwiek ponadto. Dziwny obyczaj, ale cóż.

Věřící v Pána Ježíše Krista

Jest programem PO czy nie? :)

Pravda
                              je jen to,
                              co jest
                              dobrem
                              všech.
                              Proto
                              hledej
                              Pravdu,
                              slyš Pravdu,
                              uč se Pravdě,
                              miluj Pravdu,
                              prav Pravdu,
                              drž Pravdu,
                              braň Pravdu až do smrti.
                              Neboť Pravda Tě vysvobodí
                              od hříchu, od ďábla,
                              od smrti duše
                              a konečně od smrti věčné,
                              jež je odloučením věčným od milosti Boží.
                              Nemohu-li já Pravdu osvoboditi ve všem,
                              aspoň chci být přítelem Pravdy.
                              Zlořečený je ten,
                              kdo pro skývu chleba
                              opustí Pravdu.
          • inocom Tmavomodrý svět. 18.08.15, 19:14
            1tobi napisał:

Ponoć walczyliśmy w 303 :)

Ale Czesi zrobili film.
            • aniechto.only Re: Dywizjon 303 18.08.15, 19:29
              kultura.newsweek.pl/postanie-film-o-dywizjonie-303-rezyserem-lukasz-palkowski-newsweek,artykuly,358907,1.html
              • aniechto.only Re: i jeszcze Dywizjon 303 18.08.15, 19:36
                Trzech lotników legendarnego dywizjonu 303 portretuje - wykorzystując wspomnienia ich dzieci i archiwalne materiały z Waszyngtonu i Londynu - dokumentalny film pt. "303", nad którym pracuje Tomasz Magierski.

Cały tekst: wyborcza.pl/1,91446,18548758,powstaje-film-o-trzech-lotnikach-dywizjonu-303.html#ixzz3jBmtillc
              • aniechto.only Re: Dywizjon 303 18.08.15, 19:38
                I jeszcze Skolimowski:

poznan.gazeta.pl/poznan/1,36001,10712457,Klaps_o_Anglie___Dywizjon_303__Arkadego_Fiedlera_trafi.html
              • inocom Re: Dywizjon 303 18.08.15, 19:58
                aniechto.only napisała:

> kultura.newsweek.pl/postanie-film-o-dywizjonie-303-rezyserem-lukasz-palkowski-newsweek,artykuly,358907,1.html

Ja to wiem i Ty to wiesz, a w świecie zabłysnęli Czesi (Czechosłowacy).

Nikt teraz nie da grosz ana film o 303.
                • aniechto.only Re: Dywizjon 303 18.08.15, 20:14
                  inocom napisał:
                  > Ja to wiem i Ty to wiesz, a w świecie zabłysnęli Czesi (Czechosłowacy).

Czesi. Film powstał w 2001. 14 lat temu. Stawiam na Palkowskiego. Po "Bogach" nie będzie miał żadnych problemów ze zdobyciem funduszy.
                  • inocom Re: Dywizjon 303 18.08.15, 20:43
                    aniechto.only napisała:

> inocom napisał:
                    > > Ja to wiem i Ty to wiesz, a w świecie zabłysnęli Czesi (Czechosłowacy).
                    >
                    > Czesi. Film powstał w 2001. 14 lat temu. Stawiam na Palkowskiego. Po "Bogach
                    > " nie będzie miał żadnych problemów ze zdobyciem funduszy.

I czym zabłyśnie? Rozrywaniem na strzępy w detalach?
                    • aniechto.only Re: Dywizjon 303 18.08.15, 21:57
                      Chryste, smerf maruda z Ciebie. Najpierw daj mu szanse nakręcić, sobie obejrzeć a potem będziesz krytykował.
                      • inocom Re: Dywizjon 303 18.08.15, 22:29
                        aniechto.only napisała:

> Chryste, smerf maruda z Ciebie. Najpierw daj mu szanse nakręcić, sobie obejrze
                        > ć a potem będziesz krytykował.

A Mroczki będą tam grać?
                        • aniechto.only Re: Dywizjon 303 19.08.15, 06:56
                          Widziałeś "Bogów"? Jeżeli nie , szczerze polecam.
                          • inocom Re: Dywizjon 303 19.08.15, 10:06
                            aniechto.only napisała:

> Widziałeś "Bogów"? Jeżeli nie , szczerze polecam.

Zobaczę w "swoim" czasie :)
                            Nikt nie jest nieśmiertelny :)
        • mariner4 Pan Jarosław Kuźniar i sprawa 18.08.15, 19:14
          z Walmartem w USA, więc czego oczekiwać od Polaczka szaraczka.
          Kiedyż w Bush Garden Na Florydzie ( to takie ZOO połączone z lunaparkiem. Rozrywki służą utrzymaniu zwierząt) Jednym z donatorów jest browar Budweiser. Po zwiedzeniu mini browaru na terenie tego parku każdemu turyście dawano darmo szklankę piwa. Grupa Polaków (może lepiej Polaczków) przeskakiwała niewysoki płotek, aby dostać kolejne darmowe piwo. Po prostu parszywe bydło.
          Jak to się ma to protestów przeciwko polskim obozom? Trzeba się zachowywać jak cywilizowany naród, a nie jak dzicz.
          • a74-7 Re: Pan Jarosław Kuźniar i sprawa 18.08.15, 20:52
            mariner4 napisał:

> z Walmartem w USA, więc czego oczekiwać od Polaczka szaraczka.
            > Kiedyż w Bush Garden Na Florydzie ( to takie ZOO połączone z lunaparkiem. Rozry
            > wki służą utrzymaniu zwierząt) Jednym z donatorów jest browar Budweiser. Po zwi
            > edzeniu mini browaru na terenie tego parku każdemu turyście dawano darmo szklan
            > kę piwa. Grupa Polaków (może lepiej Polaczków) przeskakiwała niewysoki płotek,
            > aby dostać kolejne darmowe piwo. Po prostu parszywe bydło.
            > Jak to się ma to protestów przeciwko polskim obozom? Trzeba się zachowywać jak
            > cywilizowany naród, a nie jak dzicz.

A ciekawe kto nam te dobrze wychowane dziatki podsyla :

• nazimno Re: Pan Jarosław Kuźniar i sprawa 19.08.15, 08:45
            Przyklad zdziczenia:

www.prw.pl/articles/view/44653/Krzysztof-Raczkowiak-Odebralo-mi-mowe-i-czucie-w-czlonkach
            • inocom Re: Pan Jarosław Kuźniar i sprawa 19.08.15, 09:09
              nazimno napisał:

> Przyklad zdziczenia:
              >
              > www.prw.pl/articles/view/44653/Krzysztof-Raczkowiak-Odebralo-mi-mowe-i-czucie-w-czlonkach

Tak przy okazji Żytnia to obecnie kacapska wódka.
              • nazimno Dzieki za ostrzezenie na wszelki wypadek. 19.08.15, 10:44
                Poniewaz nie pije, nie sledze tych "ruchow biznesowych".
                Natomiast ordynarnaym chamstwem reklamowego menelstwa - gardze.
                • inocom Re: Dzieki za ostrzezenie na wszelki wypadek. 19.08.15, 10:52
                  nazimno napisał:

> Poniewaz nie pije, nie sledze tych "ruchow biznesowych".
                  > Natomiast ordynarnaym chamstwem reklamowego menelstwa - gardze.

Dlatego piję gó...e czeskie piwa :)
                  Ambrozja.
                  • inocom Re: Dzieki za ostrzezenie na wszelki wypadek. 19.08.15, 10:52
                    głównie
    • m.c.hrabia Re: Już nie trzeba się wstydzić polskości. 18.08.15, 19:18
      nareszcie przykryłeś, japę gazetą.
      • inocom Re: Już nie trzeba się wstydzić polskości. 18.08.15, 20:08
        m.c.hrabia napisał:

> nareszcie przykryłeś, japę gazetą.

A gdzie krzewienie Polskości? Dałem przykład Czechosłowaków. Ubiegli nas.
        W Londynie możesz być żebrakiem, nie obrońcom.
    • a74-7 Re: Już nie trzeba się wstydzić polskości. 18.08.15, 19:22
      Pani Premier troche spoznila sie z oferta, w samym np Londynie i okolicy dziala okolo 20 szkol polskich ,A Duda juz poznal na miejscu bolaczki i potrzeby tychze, bedac na spotkaniu z Polakami
      " popularyzowanie wiedzy o przysługujących im prawach (organizacje
      > polonijne, ochrona praw mniejszości polskich); "
      to juz dawno robia polskie gazety darmowe z unijnych srodkow.>

"* wspieranie powrotów Polaków do kraju, tworzenie zachęt do osiedlania się w
      > Polsce osób polskiego pochodzenia (polityka informacyjna na temat np. spraw po
      > datkowych i emerytalnych); "
      tak,tak juz byl za czasow Tuska wydany "powrotnik "
      Wyp. w bloto pieniadze z Unii. I na tym sie skonczylo:-D

" (polityka informacyjna na temat np. spraw po
      > datkowych i emerytalnych);
      Wystarczy wejsc na strony internetowe :-)Big Deal:_D

Duda ma lepsza oferte wspolpracy z Polonia .
      • sverir Re: Już nie trzeba się wstydzić polskości. 19.08.15, 06:19
        Polonia na świecie to nie tylko kraje Unii Europejskiej.
        • a74-7 Re: Już nie trzeba się wstydzić polskości. 19.08.15, 09:27
          wyobraz sobie, ze wiem o tym :-)
          • sverir Re: Już nie trzeba się wstydzić polskości. 19.08.15, 11:45
            Nie wątpię, że wiesz o tym. Uwaga jednak nie była pouczająca i dotyczyła tego, że w Londynie działa ileś tam szkół, a darmowe gazety finansowane są ze środków unijnych.
            • a74-7 Re: Już nie trzeba się wstydzić polskości. 19.08.15, 17:17
              Duda juz wczesniej zaangazowal sie w problemy emigracji ,juz nawet zorganizowal jakies biuro nie pamietam w tej chwili nazwy,nadrobie to obiecuje.
              Pani premier sciaga pomysl od Dudy i podaje malo wartosciowe ogolniki .
              Tu Duda w Londku podsumowuje wnioski po spotkaniu:

ciekawe kiedy zobaczymy tu Kopaczowa ?:-D
              Pisze tylko o UK bo tu jest najmlodsza i najwieksza Polonia w Europie.
              Polonia w Hameryczce to zupelnie inna para kaloszy.
              • inocom Re: Już nie trzeba się wstydzić polskości. 19.08.15, 17:37
                a74-7 napisał:

> ciekawe kiedy zobaczymy tu Kopaczowa ?:-D

Jak pociągniecie tory Pendolino :)
              • sverir Re: Już nie trzeba się wstydzić polskości. 19.08.15, 19:27
                > Pisze tylko o UK bo tu jest najmlodsza i najwieksza Polonia w Europie.

I w dodatku radząca sobie wcale nieźle. A jakie pomysły ma pan prezydent Duda dla Polonii w Kazachstanie, Rosji czy na Białorusi? Tam nie mają dofinansowania ze środków unijnych.
                • inocom Re: Już nie trzeba się wstydzić polskości. 19.08.15, 19:59
                  sverir napisał:

> > Pisze tylko o UK bo tu jest najmlodsza i najwieksza Polonia w Europie.
                  >
                  > I w dodatku radząca sobie wcale nieźle. A jakie pomysły ma pan prezydent Duda d
                  > la Polonii w Kazachstanie, Rosji czy na Białorusi? Tam nie mają dofinansowania
                  > ze środków unijnych.

Wątek jest o pracy RZĄDU.
                  • sverir Re: Już nie trzeba się wstydzić polskości. 20.08.15, 10:56
                    > Wątek jest o pracy RZĄDU.

Zabawne. Nie skomentowałeś w ten sposób pieśni pochwalnych na cześć pana prezydenta Dudy. Zatem komentowanie jego pracy nie przeszkadzało ci do momentu, w którym nie było krytycznej uwagi. Uczciwość nie jest Twoją mocną stroną, prawda?

Skoro jednak tak, to uprzejmie wiążę swoją wypowiedź z pracą rządu. Pomysły rządu zostały skrytykowane jako nieaktualne i kiepskie, bo lepsze ma pan prezydent. Zatem pytanie o pomysły pana prezydenta wiążą się z próbą oceny, czy faktycznie rząd ma kiepskie i spóźnione pomysły.

Mam nadzieję, że ta wypowiedź wpisze się w wąsko pojmowane przez Ciebie obiektywne ujmowanie sprawy.
                    • a74-7 Re: Już nie trzeba się wstydzić polskości. 20.08.15, 11:50
                      swirek,ja nie pisalam piesni pochwalnej , zalaczylam fakty.
                      Ty natomiast walczysz tylko o slowa, Premiera czy jej poprzednik majac 8 lat nic
                      a jesli to bardzo malo zrobili dla Polakow na emigracji.
                      Duda okazal sie aktywniejszy.Przyjmij to do wiadomosci.
    • man_sapiens Re: Już nie trzeba się wstydzić polskości. 18.08.15, 21:03
      A trzeba było? Nie zauważyłem.
      • inocom Kopacz zauważyła. 18.08.15, 21:06
        man_sapiens napisał:

> A trzeba było? Nie zauważyłem.
    • dr.krisk A do tej pory się wstydziłeś??? 18.08.15, 22:06
      Dziwne. Ja z mojej narodowości ani nie jestem dumny, ani się nie wstydzę. Ot, jestem Polakiem i tyle. Mogę być dumny albo się wstydzić za moje własne uczynki, nie za narodowość.
      • inocom Gdzie nie pojechałem brali mnie za Czecha 18.08.15, 22:25
        I nie przyjmowali wyjaśnień :)
        • man_sapiens Re: Gdzie nie pojechałem brali mnie za Czecha 19.08.15, 01:37
          "Gdziekolwiek" - to także Biłgoraj?

> I nie przyjmowali wyjaśnień :)

I co z tego wynika?
          Można sobie różności wyobrazić: jeździłeś do ludków nie znających geografii, mówisz dziwnie po polsku, pijesz piwo i jesteś zadowolony z życia, jesteś ateistą...
          • inocom Re: Gdzie nie pojechałem brali mnie za Czecha 19.08.15, 09:05
            man_sapiens napisał:

> "Gdziekolwiek" - to także Biłgoraj?
            >
            > > I nie przyjmowali wyjaśnień :)
            >
            > I co z tego wynika?
            > Można sobie różności wyobrazić: jeździłeś do ludków nie znających geografii, mó
            > wisz dziwnie po polsku, pijesz piwo i jesteś zadowolony z życia, jesteś ateistą
            > ...

Wystarczy nie mówić zakręt po włosku, co drugie słowo. :)
            I już Cię nie biorą za Polaka.
            • a74-7 Re: Gdzie nie pojechałem brali mnie za Czecha 19.08.15, 09:26
              Wystarczy nie mówić zakręt po włosku, co drugie słowo. :)
              > I już Cię nie biorą za Polaka.
              hmmm, o 10 lat za pozno.Przecietny wlasciciel naroznego off licence na widok Polakow po drugiej stronie ulicy mowi:"O, Qrwy idoM."
              • inocom Re: Gdzie nie pojechałem brali mnie za Czecha 19.08.15, 09:31
                a74-7 napisał:

> Wystarczy nie mówić zakręt po włosku, co drugie słowo. :)
                > > I już Cię nie biorą za Polaka.
                > hmmm, o 10 lat za pozno.Przecietny wlasciciel naroznego off licence na widok Po
                > lakow po drugiej stronie ulicy mowi:"O, Qrwy idoM."

Dlatego Ustawie krajobrazowej wróże sukces nie mniejszy niż Ustawy o j. polskim.
            • sverir Re: Gdzie nie pojechałem brali mnie za Czecha 19.08.15, 11:46
              > Wystarczy nie mówić zakręt po włosku, co drugie słowo. :)
              > I już Cię nie biorą za Polaka.

Ale dlaczego biorą Ciebie za Czecha? Tego nie wyjaśnisz tylko tym, że nie przeklinasz.
              • inocom Re: Gdzie nie pojechałem brali mnie za Czecha 19.08.15, 11:47
                sverir napisał:

> > Wystarczy nie mówić zakręt po włosku, co drugie słowo. :)
                > > I już Cię nie biorą za Polaka.
                >
                > Ale dlaczego biorą Ciebie za Czecha? Tego nie wyjaśnisz tylko tym, że nie przek
                > linasz.

Posługuję się słowiańskim językiem, rozmawiając z żoną.
                • sverir Re: Gdzie nie pojechałem brali mnie za Czecha 19.08.15, 11:50
                  > Posługuję się słowiańskim językiem, rozmawiając z żoną.

To raczej nie to, bo wtedy zwykle bierze się takiego za Rosjanina. Coś musi być w Tobie, że ludziom na myśl przychodzi Czech.
                  • inocom Re: Gdzie nie pojechałem brali mnie za Czecha 19.08.15, 11:54
                    sverir napisał:

> > Posługuję się słowiańskim językiem, rozmawiając z żoną.
                    >
                    > To raczej nie to, bo wtedy zwykle bierze się takiego za Rosjanina. Coś musi być
                    > w Tobie, że ludziom na myśl przychodzi Czech.

Tego nie wiem :)
                  • ayran Re: Gdzie nie pojechałem brali mnie za Czecha 19.08.15, 12:00
                    To proste, jak sądzę. Pytają go o narodowość, a on odpowiada, że jest Czechem. A o ni - jako nienawykli do łgarzy i konfabulantów, uznają jego odpowiedź udzieloną w łamanej angielszczyźnie za zgodną z prawdą i w ten sposób "biorą go za Czecha".
        • kotek.filemon Re: Gdzie nie pojechałem brali mnie za Czecha 19.08.15, 09:18
          To pewnie dlatego, że nie zakładasz skarpetek do sandałów. I jak ty chcesz być Prawdziwym Polakiem, no jak?!
          • inocom Re: Gdzie nie pojechałem brali mnie za Czecha 19.08.15, 09:38
            kotek.filemon napisał:

> To pewnie dlatego, że nie zakładasz skarpetek do sandałów. I jak ty chcesz być
            > Prawdziwym Polakiem, no jak?!

Man trochę zgadł
            Wystarczy:
            Nie mówić zakręt. Zakręt powiedziałem może ze dwa razy w życiu. Raz jak zatrzasnąłem sobie kluczyki za granicą w bagażniku, gdy nie byliśmy w EU :)
            Lubić piwo, i mieć gdzieś rządzących.
            Czech odda życie za kraj (przykłady Husyci, defenestracja wrocławska, defenestracja praska), ale za partię, jakąkolwiek nie będzie umierał.

– Tutaj wisiał niegdyś obraz najjaśniejszego pana – ozwał się znów po chwili – akurat tam, gdzie teraz wisi lustro.
            – A tak, ma pan rację – odpowiedział Paliviec – wisiał tam, ale obsrywały go muchy, więc zaniosłem go na strych.

• x2468 Re: Gdzie nie pojechałem brali mnie za Czecha 19.08.15, 17:27
              4% Czechów wierzy w UFO jeszcze mniej w boga. Pewnie to jest wytłumaczenie dlaczego biorą go za Czecha.
              • inocom Re: Gdzie nie pojechałem brali mnie za Czecha 19.08.15, 17:38
                x2468 napisał:

> 4% Czechów wierzy w UFO jeszcze mniej w boga. Pewnie to jest wytłumaczenie dlac
                > zego biorą go za Czecha.

Jak rozumiem wierzysz i w UFO, i w Boga :)
    • danillko Polskość to nienormalność (D. Tusk 1987) 18.08.15, 23:31
      "Polskość wywołuje u mnie niezmiennie odruch buntu: historia, geografia, pech dziejowy i Bóg wie co jeszcze wrzuciły na moje barki brzemię, którego nie mam specjalnej ochoty dźwigać, a zrzucić nie potrafię (nie chcę mimo wszystko?), wypaliły znamię i każą je z dumą obnosić. Więc staję się nienormalny, wypełniony do granic polskością, i tam, gdzie inni mówią człowiek, ja mówię Polak; gdzie inni mówią kultura, cywilizacja i pieniądz, ja krzyczę Bóg, Honor i Ojczyzna (wszystko koniecznie dużą literą); kiedy inni budują, kochają się i umierają, my walczymy, powstajemy i giniemy. I tylko w krótkich chwilach przerwy rozważamy nasz narodowy etos odrobinę krytyczniej, czytamy Brzozowskiego i Gombrowicza, stajemy się normalniejsi."
      • man_sapiens Re: Polskość to nienormalność (D. Tusk 1987) 19.08.15, 01:38
        Kiedy nauczysz się czytać ze zrozumieniem?
      • snajper55 Święte słowa aktualne niestety od lat 19.08.15, 03:29
        danillko napisał(a):

> "Polskość wywołuje u mnie niezmiennie odruch buntu: historia, geografia, pech d
        > ziejowy i Bóg wie co jeszcze wrzuciły na moje barki brzemię, którego nie mam sp
        > ecjalnej ochoty dźwigać, a zrzucić nie potrafię (nie chcę mimo wszystko?), wypa
        > liły znamię i każą je z dumą obnosić. Więc staję się nienormalny, wypełniony do
        > granic polskością, i tam, gdzie inni mówią człowiek, ja mówię Polak; gdzie inn
        > i mówią kultura, cywilizacja i pieniądz, ja krzyczę Bóg, Honor i Ojczyzna (wszy
        > stko koniecznie dużą literą); kiedy inni budują, kochają się i umierają, my wal
        > czymy, powstajemy i giniemy. I tylko w krótkich chwilach przerwy rozważamy nasz
        > narodowy etos odrobinę krytyczniej, czytamy Brzozowskiego i Gombrowicza, staje
        > my się normalniejsi."

Ale mam nadzieję, że kiedyś nie będą aktualne, że kiedyś znormalniejemy i trafne słowa Tuska będą odnosić się do przeszłości. Może już w pokoleniu moich dzieci, może wnuków...

Dzięki za przypomnienie. Rzadko na naszej scenie politycznej padają tak mądre słowa.

S.
        • inocom Re: Święte słowa aktualne niestety od lat 19.08.15, 09:27
          snajper55 napisał:

I tylko w krótkich chwilach przerwy rozważam
          > y nasz
          > > narodowy etos odrobinę krytyczniej, czytamy Brzozowskiego i Gombrowicza,
          > staje
          > > my się normalniejsi."
          >
          > Ale mam nadzieję, że kiedyś nie będą aktualne, że kiedyś znormalniejemy i trafn
          > e słowa Tuska będą odnosić się do przeszłości. Może już w pokoleniu moich dziec
          > i, może wnuków...
          >
          > Dzięki za przypomnienie. Rzadko na naszej scenie politycznej padają tak mądre s
          > łowa.

Znów zapomniał o Witkacym. Tak się zastanawiam, czy celowo się przemilcza Witkiewiczów dwóch?

Może to przez wrodzoną polską skłonność do walki z nepotyzmem.
          Chrzestną Witkacego była Helena Modrzejewska, a wujem nie kto inny, jak sam Józef Piłsudski.

Nie jest to przyjemność duża
          cały dzień malować stróża
          i za taki marny zysk
          zgłębiać taki durny pysk

Cytat z pamięci, trochę nadszarpniętej przez czas.
          Przeczytałem to raz w 1987 roku.
      • az43 Re: Polskość to nienormalność (D. Tusk 1987) 19.08.15, 08:29
        Jesteś pewny,ze zdołałeś zrozumieć to co czytałes?
        • ave.duce Re: Polskość to nienormalność (D. Tusk 1987) 19.08.15, 08:34
          az43 napisał:

> Jesteś pewny,ze zdołałeś zrozumieć to co czytałes?

Jesteś pewny, że czytał?
          • az43 Re: Polskość to nienormalność (D. Tusk 1987) 19.08.15, 08:37
            Nie,podejrzewam,że powtarza jak małpa za innymi.
            Bardzo przepraszam za nadmiar optymizmu.
          • inocom Re: Polskość to nienormalność (D. Tusk 1987) 19.08.15, 09:29
            ave.duce napisała:

> az43 napisał:
            >
            > > Jesteś pewny,ze zdołałeś zrozumieć to co czytałes?
            >
            > Jesteś pewny, że czytał?

Tusk Gombrowicza?
      • kotek.filemon Re: Polskość to nienormalność (D. Tusk 1987) 19.08.15, 08:55
        Nawet sam slogan fałszujecie, PiSdy. Bo zdanie "Polskość to nienormalność" tam nie pada.
    • kleon7 Re: Już nie trzeba się wstydzić polskości. 19.08.15, 09:11
      My się nigdy polski nie wstydziliśmy. No czasami gdy Komorowski czy Kwaśniewski robili wpadki.
      • inocom Re: Już nie trzeba się wstydzić polskości. 19.08.15, 09:19
        kleon7 napisał(a):

> My się nigdy polski nie wstydziliśmy. No czasami gdy Komorowski czy Kwaśniewski
        > robili wpadki.

A Wałęsa to lepszy?

Mogę panu podać nogę...
        • a74-7 Re: Już nie trzeba się wstydzić polskości. 19.08.15, 09:40
          Pamietam jak Walesa podpisywal wazne dekrety wielkim olowkiem ze stoiska dla turystow ,obciach totalny.
          Rowniez to,jak caly Rzad dukal "ala" Walesa, pozostawalo miec nadzieje ze nikt nie rozumie polskiego :-)
          Nie bylam dumna z wasatego Komorowskiego ;-D i jego dowcipow.
          Nie wspomne juz o wiecznie pijanym Kwachu, choc ten potrafil byc czarujacy :-)
          • inocom Re: Już nie trzeba się wstydzić polskości. 19.08.15, 09:43
            a74-7 napisał:

> Nie wspomne juz o wiecznie pijanym Kwachu, choc ten potrafil byc czarujacy :-)

Są ludzie, którym alkohol zżera wątrobę, a nie mózg :)
          • nachlany_wolak Drewniok, w damskich majtkach dalej jesteś chłopem 19.08.15, 09:47
            i nie ma potrzeby używania formy żeńskiej wPiSywaczu
            • inocom Re: Drewniok, w damskich majtkach dalej jesteś ch 19.08.15, 10:13
              A Ty ochlapusem :)
              • wtop.ek Re: Drewniok, w damskich majtkach dalej jesteś ch 19.08.15, 10:26
                jak się przejawia twoja polskość?
                • inocom Re: Drewniok, w damskich majtkach dalej jesteś ch 19.08.15, 10:28
                  wtop.ek napisał(a):

> jak się przejawia twoja polskość?

Śląsk kocham i uwielbiam, za PO nie będę ginął.
                  • wtop.ek Re: Drewniok, w damskich majtkach dalej jesteś ch 19.08.15, 10:54
                    no i co z tego?

polskośc to nie jest fetysz
                    • inocom Czytasz o czym piszą inni? :) 19.08.15, 11:01
                      wtop.ek napisał(a):

> no i co z tego?
                      >
                      > polskośc to nie jest fetysz
                      • wtop.ek Re: Czytasz o czym piszą inni? :) 19.08.15, 11:08
                        nie czytam, nie mam tyle czasu, co wy emeryci i żyję raczej innymi sprawami, niż codzienne forumowe obrzucanie się blotem i tłuczenie tych samych "politycznych" tematów

odłóż z renty i pojedź na parę dni nad Zegrze, dobrze ci zrobi :)
                        • inocom To zauwarzyłem :) 19.08.15, 11:11
                          wtop.ek napisał(a):

> nie czytam, nie mam tyle czasu, co wy emeryci i żyję raczej innymi sprawami, ni
                          > ż codzienne forumowe obrzucanie się blotem i tłuczenie tych samych "politycznyc
                          > h" tematów
                          >
                          > odłóż z renty i pojedź na parę dni nad Zegrze, dobrze ci zrobi :)
                          • inocom zauważyem 19.08.15, 11:11
                            inocom napisał:

> wtop.ek napisał(a):
                            >
                            > > nie czytam, nie mam tyle czasu, co wy emeryci i żyję raczej innymi
                            > sprawami, ni
                            > > ż codzienne forumowe obrzucanie się blotem i tłuczenie tych samych "polit
                            > ycznyc
                            > > h" tematów
                            > >
                            > > odłóż z renty i pojedź na parę dni nad Zegrze, dobrze ci zrobi :)
                            • inocom ł 19.08.15, 11:12
                              inocom napisał:

> inocom napisał:
                              >
                              > > wtop.ek napisał(a):
                              > >
                              > > > nie czytam, nie mam tyle czasu, co wy emeryci i żyję raczej
                              > innymi
                              > > sprawami, ni
                              > > > ż codzienne forumowe obrzucanie się blotem i tłuczenie tych samych
                              > "polit
                              > > ycznyc
                              > > > h" tematów
                              > > >
                              > > > odłóż z renty i pojedź na parę dni nad Zegrze, dobrze ci zrobi :)
    • zapijaczony_ryj Ja się nigdy nie wstydziłem! 19.08.15, 17:40
      Więc PiSz w swoim imieniu
    • stelmachlukasz Rząd Tuska marginalizował patriotyzm i Polskość 19.08.15, 17:44
      > Strategicznymi celami polityki rządu wobec Polonii i Polaków za granicą są:
      > * wspieranie nauczania języka polskiego oraz nauczania w języku polskim, pro
      > pagowanie wiedzy o Polsce (wspieranie nauki języka w szkołach publicznych innyc
      > h państw, tworzenie szkół społecznych);
      > * zachowanie i umacnianie polskiej tożsamości i zapewnienie możliwości uczes
      > tnictwa w polskiej kulturze narodowej (oferty kulturalne, udział w przedsięwzię
      > ciach promujących kulturę narodową);
      > * wspieranie powrotów Polaków do kraju, tworzenie zachęt do osiedlania się w
      > Polsce osób polskiego pochodzenia (polityka informacyjna na temat np. spraw po
      > datkowych i emerytalnych);
      > * rozwój kontaktów – młodzieżowych, naukowych, kulturalnych, gospodarc
      > zych i sportowych oraz współpracy samorządów – z Polską (np. wspieranie b
      > iznesu polonijnego).
      >
      > Jak to rząd zamierza zrealizować nie wiem.

Szkoła, książka, telewizja, festyny, wykłady. Opcji jest tysiąc. Partiotyczne wychowanie w Polsce leży odłogiem. Rząd Tuska nawet dla tak ogledłego wydarzenia jakim było Powstanie Styczniowe z 1863 r. nie chciał zorganizować dnia uczczenia powstańców w Sejmie i ogłosić roku 2013 "Rokiem Powstania Styczniowego". A powstańców bardziej szanowano w II RP niż dziś.... Sam Piłsudski zawsze salutował przed Powstańcem nawet w roli Marszałka Polski, co jest niespotykane.
      • ayran Re: Rząd Tuska marginalizował patriotyzm i Polsko 19.08.15, 19:10
        stelmachlukasz napisał:

> Szkoła, książka, telewizja, festyny, wykłady.
        > Opcji jest tysiąc.

To jest pięć opcji. A pozostałe 995?

>Partiotyczne w
        > ychowanie w Polsce leży odłogiem. Rząd Tuska nawet dla tak ogledłego wydarzenia
        > jakim było Powstanie Styczniowe z 1863 r. nie chciał zorganizować dnia uczczen
        > ia powstańców w Sejmie i ogłosić roku 2013 "Rokiem Powstania Styczniowego". A p
        > owstańców bardziej szanowano w II RP niż dziś.... Sam Piłsudski zawsze salutowa
        > ł przed Powstańcem nawet w roli Marszałka Polski, co jest niespotykane.

Powiedzmy sobie otwarcie - rząd Tuska (oczywiście poza ministrem Gowinem) był wrogiem patriotyzmu. Za manifestowanie przywiązania do ojczystej tradycji można było nawet trafić do aresztu, jak Pan Piotr Staruchowicz, zwany Staruchem na tej samej zasadzie, jak Józef Piłsudski Dziadkiem.
    • ukos Trzeba się wstydzić wolskości n/t 19.08.15, 19:46
      • a74-7 Re: Trzeba się wstydzić wolskości n/t 19.08.15, 19:51
        podaj definicje" wolskosci" prosze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka