Dodaj do ulubionych

Lewactwo a prawactwo

30.09.15, 18:19
Taki wątek wieczorny, zupełnie niepoważny.

Skąd ten podział na prawych (czyli dobrych) i lewych (tych złych)? Jak zwykle z zabobonu i wiedzenia lepiej, co jest normalne.
Przeważająca część ludzi jest praworęczna - czyli to jest norma. Część ludzi jest leworęczna - czyli nienormalna a właściwie to nawiedzona przez złego, opętana itd. Do dzisiaj pokutuje pogardliwe "mańkut" czy "szmaja". Niektórzy mogą pamiętać jeszcze, gdy leworęczne dzieci zmuszano, by pisały prawą ręką - by były normalne.
Mamy prawicowego, leworęcznego prezydenta i z tej okazji warto przyznać, że nie zawsze "nienormalność" oznacza bycie gorszym oraz, że czas zdjąć z "lewactwa" odium "złego".
Obserwuj wątek
    • kotek.filemon To ciekawe zagadnienie antropologiczne 01.10.15, 11:34
      Utożsamianie lewej strony ze złem jest bardzo powszechne i to w różnych kulturach. Czarną magię (zwłaszcza o zabarwieniu satanistycznym/okultystycznym) nazywano "ścieżką lewej ręki", a lewa ręka do dziś w Indiach jest nieczysta i służy do zabiegów higienicznych. Podanie komuś jedzenia lewą ręką to jak naplucie w twarz.
    • p.grochowski Re: Lewactwo a prawactwo 01.10.15, 13:02
      W nadchodzących wyborach parlamentarnych postanowiłem poprzeć partię KORWiN i 3. pozycję na stołecznej liście, które zajmuje pani Miriam Shadeed. To przewodnicząca fundacji "Estera", która pomaga uchodźcom z Syrii i Iraku, którzy znaleźli się w Polsce. Pan Janusz Korwin Mikke dał się wielokrotnie poznać, jeszcze jako prezes Unii Polityki Realnej, jako poważny lider prawicy konserwatywnej. Chciałbym, żeby jego partia przekroczyła 5% próg wyborczy i weszła do parlamentu. Piotr Grochowski z Warszawy.
    • ave.duce Re: Lewactwo a prawactwo 01.10.15, 14:15
      Jest jeszcze centractwo ;)
      • p.grochowski Re: Lewactwo a prawactwo 01.10.15, 15:14
        Słuchajcie, a rozpocznijmy w dziale Kraj debatę o opozycji politycznej lat 70. i książkach pana Adama Michnika "Kościół lewica dialog" i "Z dziejów honoru w Polsce". Piotrek z Warszawy.
      • l_zaraza_l Re: Lewactwo a prawactwo 01.10.15, 16:30
        ave.duce napisała:

> Jest jeszcze centractwo ;)

• l_zaraza_l Re: Lewactwo a prawactwo 01.10.15, 16:32
          Coś się nieprawidłowo kliknęlo.

Może być także "mam dwie rączki ale za to lewe" ;)
          • ave.duce Re: Lewactwo a prawactwo 01.10.15, 22:14
            l_zaraza_l napisała:

> Coś się nieprawidłowo kliknęlo.
            >
            > Może być także "mam dwie rączki ale za to lewe" ;)

kaczoland.pl/fotki/1258/47b5d5cd9ce20b6e3a8d38e10952918ee61cca60.jpg
    • prawdawaszaboli Re: Lewactwo a prawactwo 01.10.15, 16:57
      > Taki wątek wieczorny, zupełnie niepoważny

Temat jest b. poważny.

Lewactwo uderza w fundamenty naszej cywilizacji - np. : małżeństwo (homo-związki), "nie zabijaj" (aborcja , in vitro), chrześcijaństwo (ostatnio : popieranie napływu muzułmanów) itd.

Prawactwo broni naszej cywilizacji , ale nagannymi środkami (np. Ku-Klux-Klan)
      • mara571 Re: Lewactwo a prawactwo 04.10.15, 16:07
        prawdawaszaboli napisał:

> > Taki wątek wieczorny, zupełnie niepoważny
        >
        > Temat jest b. poważny.
        >
        > Lewactwo uderza w fundamenty naszej cywilizacji - np. : małżeństwo (homo-związk
        > i), "nie zabijaj" (aborcja , in vitro), chrześcijaństwo (ostatnio : popieranie
        > napływu muzułmanów) itd.

przede wszystkim w rodzine, podstawowa komorke spoleczna.
        >
        > Prawactwo broni naszej cywilizacji , ale nagannymi środkami (np. Ku-Klux-Klan)
        • p.grochowski Re: Lewactwo a prawactwo 04.10.15, 17:29
          Słuchajcie, a może się spotkamy i poznamy w redakcji Gazety Wyborczej przy ulicy Czerskiej 8/10. Ja się odezwałem. A może interesuje was artykuł o Antku Cukiermanie. Piotrek z Warszawy.
        • p.grochowski Re: Lewactwo a prawactwo 12.10.15, 10:13
          Wierzę w misję Gazety Wyborczej budowy społeczeństwa obywatelskiego, demokratycznego i solidarnościowego. W dziale Religia zamieszczał w Gazecie bardzo ciekawe artykuły ksiądz Turnau. Piotr Grochowski z Warszawy.
        • winniepooh Re: Lewactwo a prawactwo 16.10.15, 07:25
          > przede wszystkim w rodzine, podstawowa komorke spoleczna.
          > >

lewactwo czai się w krzakach, w pobliżu placów zabaw, porywa rodziny z dziećmi i robi z nich macę
      • p.grochowski Re: Lewactwo a prawactwo 14.10.15, 16:27
        Jako magazynier przemysłu samochodowego z ciekawością obserwowałem wydarzenia na Ukrainie w roku 2004. Ukraina była krajem pomarańczowej rewolucji, wolności, obudzenia dążeń społecznych i narodowych itp. Piotrek Grochowski z Warszawy.
    • kardiolog Re: Lewactwo a prawactwo 01.10.15, 22:23
      Nie wiem co to lewactwo i co Polska pod tym synonimem mądrego ukrywa, ale chyba nie chcę wiedziec.
      Kardiolog
      • p.grochowski Re: Lewactwo a prawactwo 04.10.15, 12:36
        Dlatego uważam, że czas jest na niezależne, niepodległościowe, społeczne i demokratyczne pismo jakim był wydawany w podziemiu od października 1977 roku "Głos" i w latach 80. "Wiadomości Dnia". Pismo, które wypełniałoby lukę, której nie wypełnia bądź nie wypełnia do końca "Gazeta Wyborcza". Piotrek z Warszawy.
      • p.grochowski Re: Lewactwo a prawactwo 04.10.15, 16:02
        Wierzę w sens ukazywania się Gazety Wyborczej jako pisma nawiązującego do opozycji politycznej w Polsce w latach 70. i 80. W ciągu tych lat (od 1989 roku) Wyborcza najlepiej opisała trudne relacje i stosunki polsko- żydowskie i polsko- ukraińskie w czasie II wojny światowej. Z radością witam też nowe młode pióra. Wiem, że Gazeta o nie dba. Piotrek z Warszawy.
    • l_zaraza_l Re: Lewactwo a prawactwo 12.10.15, 12:33
      sandraaacz napisał(a):

> zobaczcie sobie jakie poparcie ma prawica, a jakie lewica i wtedy wyciągajcie wnioski: www.parlamentarny.pl/

To nie ma nic do rzeczy.
      • p.grochowski Re: Lewactwo a prawactwo 13.10.15, 06:32
        W trakcie dyskusji o partiach politycznych, uważam że Polsce jest potrzebny ruch endecki. Lukę tą wypełnia dobrze Liga Polskich Rodzin. To już ponad 100 lat istnienia Stronnictwa Narodowego. W Polsce zawsze będzie zapotrzebowanie na partię odwołującą się do solidaryzmu narodowego i przyznającą się do tradycji państwa polskiego. Po tragedii holocaustu polski ruch endecki jest naturalnym sprzymierzeńcem ludności żydowskiej. Duże nadzieje pokładam w liderach jak Przemysław Wipler i Marian Kowalski. Piotrek Grochowski z Warszawy.
    • wiosnaludzikow Re: Lewactwo a prawactwo 14.10.15, 16:49
      Jestem sympatykiem lewactwa. Niestety odium złego na lewicę nałożyło SLD w latach władzy Kwaśniewski/Miller.
      • p.grochowski Re: Lewactwo a prawactwo 15.10.15, 18:52
        Wierzę w przesłanie Gazety Wyborczej jako pisma centrum sceny politycznej i liberalnego środka, przychylnego Żydom i państwu Izrael. Piotrek z Warszawy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka