Dodaj do ulubionych

Wybory jak losowanie

23.10.15, 12:23
W wyborach samorządowych PSL przebił wszystkie notowania uzyskując, dzięki "jedynce" i skomplikowanym kartom do głosowania, wynik który do dziś jest przedmiotem sporów o uczciwość tamtych wyborów. Dziś mamy adekwatną sytuację w której "jedynka" na liście może dać dodatkowy bonus jednej z partii. Czy jeżeli tym razem "jedynka" nie pomoże wyraźnie PiS owi, to będzie oznaczało, że poprzednie wybory były jednak ...... ? :))).
Obserwuj wątek
    • nachlany_wolak Wystarczy jak naPiSzesz na 1 stronie: wybieram PiS 23.10.15, 12:25
      • psiogon Wystarczy jak ... będziesz czytał ze zrozumieniem 23.10.15, 12:34
        Średnio mnie obchodzi wynik wyborów. Jedno jest istotne - to, żeby w następnym parlamencie nie było ZLewu. Widzę po prostu analogie pomiędzy wyborami samorządowymi i niedzielnymi.
      • psiogon Re: Wystarczy jak naPiSzesz na 1 stronie: wybiera 23.10.15, 12:42
        Chciałem tytułem podkreślić, że w naszych realiach losowanie kolejności umieszczenia na kartach wyborczych daje bonus, który może przesądzić o naszych losach na kolejne lata.
    • edd.y Delicje i fekalia 23.10.15, 12:33
      psiogon napisał:

>Dziś mamy adekwatną sytuację...<

Psi ogonie, nie uzywaj slow ktorych nie rozumiesz. Sytuacje mamy "analogiczna" nie "adekwatna".
      • psiogon Re: Ciekawość lingwisty 23.10.15, 12:38
        edd.y napisał(a):

> psiogon napisał:
        >
        > >Dziś mamy adekwatną sytuację...<
        >
        > Psi ogonie, nie uzywaj slow ktorych nie rozumiesz. Sytuacje mamy "analogiczna"
        > nie "adekwatna".
        >
        Zgodnie ze sjp (ten z kurnikowskich literaków) adekwatny - odpowiedni, zgodny z czymś
        • edd.y Re: Ciekawość lingwisty 23.10.15, 12:43
          Ja napisalbym "sytuacja analogiczna". W demokracji mamy prawo pisac tak jak chcemy:)
          Nie bede sie spieral. Obaj nie znosimy ZLewu:) I to nas laczy:)
          • psiogon Re: Ciekawość lingwisty 23.10.15, 12:48
            edd.y napisał(a):

> Ja napisalbym "sytuacja analogiczna". W demokracji mamy prawo pisac tak jak chc
            > emy:)
            > Nie bede sie spieral. Obaj nie znosimy ZLewu:) I to nas laczy:)
            >
            Fakt, że słowo "adekwatna" również zarezerwowałbym na inną okoliczność ale klikając (może tylko ja tak mam) nie mam takiej kontroli nad tym co piszę jak wtedy gdy piszę odręcznie. Takie starcze dewiacje :).
    • edd.y Re: Wybory jak losowanie 23.10.15, 12:45
      Sandaczu, przestan nudzic:) Sam se zobacz.
    • psiogon Re: Wybory jak losowanie 23.10.15, 12:45
      sandraaacz napisał(a):

> zobaczcie sobie najnowszy sondaż: www.parlamentarny.pl/sondaze/osiem-partii-w-sejmie,49.html
      > odpowiedź nasuwa się sama, prawda?
      Najciekawsze będzie porównanie tych wszystkich przedwyborczych sondaży z realnymi wynikami (te wszystkie tłumaczenia skąd się wzięły różnice - zła/dobra pogoda, błędy statystyczne itp).
    • kotek.filemon Re: Wybory jak losowanie 23.10.15, 13:01
      psiogon napisał:

> W wyborach samorządowych PSL przebił wszystkie notowania uzyskując, dzięki "jed
      > ynce" i skomplikowanym kartom do głosowania, wynik który do dziś jest przedmiot
      > em sporów o uczciwość tamtych wyborów. Dziś mamy adekwatną sytuację w której "j
      > edynka" na liście może dać dodatkowy bonus jednej z partii. Czy jeżeli tym raze
      > m "jedynka" nie pomoże wyraźnie PiS owi, to będzie oznaczało, że poprzednie wyb
      > ory były jednak ...... ? :))).

Pamiętaj, że stronę pierwszą zajmuje KKW Spis Treści, co znowu może okazać się przeszkodą nie do przejścia dla elektoratu Prezesa Polskezbaw.
      • psiogon Re: Wybory jak losowanie 23.10.15, 13:06
        kotek.filemon napisał:

>
        > Pamiętaj, że stronę pierwszą zajmuje KKW Spis Treści, co znowu może okazać się
        > przeszkodą nie do przejścia dla elektoratu Prezesa Polskezbaw.
        >
        >
        :))))))). Zagłosują na spis treści ?. Wtedy znowu będzie masa nieważnych głosów.
        • edd.y PiS 49% a PO< 15% 23.10.15, 13:23
          Wystarczy jednak aby PiS mial wiekszosc parlamentarna.
          • psiogon Re: PiS 49% a PO< 15% 23.10.15, 14:25
            edd.y napisał(a):

> Wystarczy jednak aby PiS mial wiekszosc parlamentarna.
            Samodzielne rządy PiS odpowiedziałby na jedno pytanie - czy rządząc bez balastu w postaci koalicjanta PiS rzeczywiście potrafiłoby sprawować odpowiedzialne i skuteczne rządy ?.
            • edd.y Re: PiS 49% a PO< 15% 23.10.15, 14:29
              Fakt. Zobaczymy. Damy im szanse. PO mialo swoja. Won z PO. Czas na PiS.
              Za rok, dwa bedziemy mieli jasnosc. Sadze, ze nauczyli sie czegos obserwujac PO:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka