Dodaj do ulubionych

Dlaczego socjalizm nie działa

24.11.15, 06:56
Tak sobie myślę, co by było gdyby w Polsce przez kilkadziesiąt lat nie było realnego socjalizmu. Jak bardzo bogatym bylibyśmy krajem. Zasobnym zarówno w ludność jak i kapitał.
Niestety tego nie wiemy i pewnie się nie dowiemy. Ale możemy dowiedzieć się dlaczego tak się nie stało. Winna jest ideologia socjalizmu która ogranicza pomysłowość.
Dobry tekst na ten temat: blog.pafere.org/socjalizm-nie-dziala-poniewaz-ogranicza-pomyslowosc/
Czy ktoś na tym forum wierzy jeszcze w zdobycze socjalizmu?
Obserwuj wątek
    • czekam.na.lewice Re: Dlaczego socjalizm nie działa 24.11.15, 07:42
      hruk0 napisał(a):

> Tak sobie myślę, co by było gdyby w Polsce przez kilkadziesiąt lat nie było rea
      > lnego socjalizmu. Jak bardzo bogatym bylibyśmy krajem. Zasobnym zarówno w ludno
      > ść jak i kapitał.
      > Niestety tego nie wiemy i pewnie się nie dowiemy.
      To nie był socjalizm. To była odmiana bolszewizmu z ludzką twarzą.
    • bogucjusz Re: Dlaczego socjalizm nie działa 24.11.15, 08:18
      hruk0 napisał(a):

> Czy ktoś na tym forum wierzy jeszcze w zdobycze socjalizmu?

Zdziwisz się, jak dużo tu takich.
      • czekam.na.lewice Re: Dlaczego socjalizm nie działa 24.11.15, 13:04
        bogucjusz napisał:

> hruk0 napisał(a):
        >
        >
        > > Czy ktoś na tym forum wierzy jeszcze w zdobycze socjalizmu?
        Pogadaj z posłem PO Grzegorzem Napieralskim :)
        • bogucjusz Re: Dlaczego socjalizm nie działa 24.11.15, 13:12
          czekam.na.lewice napisał(a):

> Pogadaj z posłem PO Grzegorzem Napieralskim :)

O... bywa tu na forum? :-)
          • czekam.na.lewice Re: Dlaczego socjalizm nie działa 24.11.15, 13:16
            bogucjusz napisał:

> czekam.na.lewice napisał(a):
            >
            >
            >
            > > Pogadaj z posłem PO Grzegorzem Napieralskim :)
            >
            > O... bywa tu na forum? :-)
            Prawie każdy młody działacz zaczyna i był aktywny przez lata na tym i innych forach.
            • bogucjusz Re: Dlaczego socjalizm nie działa 24.11.15, 14:14
              czekam.na.lewice napisał(a):

> Prawie każdy młody działacz zaczyna i był aktywny przez lata na tym i innych fo
              > rach.

Swego czasu brylowała na tym forum nawiedzona sierotka po PRLu u nicku tornson. Ciekawe, cóż się z owym tornsonem stało? Czy, jak większość tutejszych trolli, zmienił nick, czy też został "działaczem" :-)
              • czekam.na.lewice Re: Dlaczego socjalizm nie działa 24.11.15, 14:46
                bogucjusz napisał:
                > Swego czasu brylowała na tym forum nawiedzona sierotka po PRLu u nicku tornson.
                > Ciekawe, cóż się z owym tornsonem stało? Czy, jak większość tutejszych trolli,
                > zmienił nick, czy też został "działaczem" :-)
                O Tornson to ideowy komunista. Próbowałem ostatnio z nim rozmawiać nt programu lewicy podczas kongresu tzw lewicy polskiej.
              • savras Re: Dlaczego socjalizm nie działa 24.11.15, 15:07
                tornsona ostatnio wezwali na łubiankę. od tego czasu nikt go nie widział :(
    • rozbawiony78 Re: Dlaczego socjalizm nie działa 24.11.15, 08:50
      Ależ oczywiście że wierzy. Całe PO i Lewica, przez lata rządzące w myśl zasady:
      Każdemu (z nas) wg POtrzeb.:))))
      I drugiej zasady: Lud spożywa kawior ustami swych przedstawicieli:)))))
      • lepkie.lapki Re: Dlaczego socjalizm nie działa 24.11.15, 10:22
        rozbawiony78 napisał(a):

> Ależ oczywiście że wierzy. Całe PO i Lewica, przez lata rządzące w myśl zasady

Na tym forum siedzą ludzie, nie partie. Nie dotyczy to oczywiście ludzi przodującej aktualnie w socjalizmie przewodniej siły narodu, którą byłeś łaskaw zmilczeć.
    • lepkie.lapki Re: Dlaczego socjalizm nie działa 24.11.15, 10:16
      Słaby ten tekst. Powierzchowny i nieuporządkowany konstrukcyjnie.

Lepszy (choć też daleko mu do ideału) jest ten:

blog.pafere.org/socjalizm-nie-dziala-poniewaz-nie-motywuj/
      • nazimno I po cholere te uczone "wypracowania"... 24.11.15, 10:34
        W zadnym z tych ideologia nasiaknietych systemow nie ma obiektywnej oceny ludzkich
        talentow, kwalifikacji merytorycznych, sprawnosci zawodowej, umiejscowienia w hierarchii
        spolecznej i wielu innych...

Liczy sie tylko lizydupstwo, poslusznosc i brak wlasnego zdania.

Prowadzi to do rozkladu tej calej "tkanki" sztucznie wykreowanego organizmu.
        I gnije na potege.
        Ludzie ignoruja takie smierdzace bagno.

Amen.

• xyz_xyz1 Re: Dlaczego socjalizm nie działa 24.11.15, 11:33
      Socjalizm był odpowiedzią na kapitalizm a kapitalizm z ludzką twarzą rodem z zachodniej Europy a także socjalistyczny kapitalizm lub jak kto woli skandynawski kapitalizm powstał w obliczu istnienia państw socjalistycznych. Innymi słowy nie ma jednego bez drugiego.
    • vagabunda66 To proste do zrozumienia 24.11.15, 11:58
      Człowiek jest istotą stadną, czyli w cywilizacji społeczną. W takich społecznościach istnieje nieustająca walka o dominację w grupie. Bywa to brutalne, ale jest też źródłem postępu.
      Czty to wilki, czy jelenie, albo lwy, taka walka ma miejsce bez przerwy.
      Człowiek wynalazł władzę w konserwie, czyli pieniądze. Dają one ich posiadaczowi potencjalną dominacje w grupie. Sama tego świadomość może czasem wystarczyć. Mam szmal, mogę go użyć w dogodnym dla mnie momencie.
      Kwestionowanie tej naturalnej zasady leży u podstaw wszelkich form socjalizmu. I jest nieskuteczne. To dlatego system ten upadł, że nie potrafił wygenerować zdrowej rywalizacji.
      System, wszystkiom równo zabija inicjatywę, chęć podnoszenia kwalifikacji i podobne przymioty. Pamiętam, jak mój kolega rektor pokazywał mi swój odcinek płacy i palacza CO. Były zbliżone. Tak ma być? To niech palacze robią operacje neurochirurgiczne na przykład.
      Zupełnie inną sprawą są patologie tej odwiecznej rywalizacji.
    • lionold Re: Czy ktoś na tym forum wierzy jeszcze w zdobycz 24.11.15, 13:32
      Tak - pissiorstwo
      • hasch1 Re: Czy ktoś na tym forum wierzy jeszcze w zdobyc 24.11.15, 13:50

lionold napisał:

> Tak - pissiorstwo

PiSiorstwo walczy jedynie o dominację. Bez innych pomysłów.
        • lionold Re: Eeee tam! 24.11.15, 16:04
          Ci, którzy walczą o dominację (bezterminową) to PiSurmany a pissiorstwo to lizidupstwo PiSurmanów - inaczej bezmyślny motłoch.
    • hasch1 Re: Dlaczego socjalizm nie działa 24.11.15, 13:46
      Działa, patrz skandynawia.
      W Norwegii od 1945 do 1980 r nie było rządu większościowego, ani takiej koalicji. Nas sprzedano, w Jałcie, w ręce uzurpatora ZSRR, i ogłoszono przewodnią rolę PZPR.
      W PZPR były frakcje walące się po łbach, i doświadczyliśmy wypadków lat 1956,1968, 1970, 1976, 1980, 1982.....to wszystko były walki frakcyjne w PZPR, pod czujnym okiem ZSRR.
      Gdyby PZPR miała, legalną, opozycję to musiała by się z nią liczyć.
      Tymczasem walki frakcyjne wyłaniały kolejnych wasali ZSRR, a gdy Gierkowi zaczęło się udawać, nieco, popuścić wodze fantazji gospodarczej, to znów beton zwyciężył i rozpieprzył to co się udało. Jasne że się udać, tak do końca nie mogło, ale ci którzy pamiętają widzieli ten skok gospodarczy.
      Jasne że był szklany dach, na podporach ZSRR, ale jednak poszło dalej.

Dziś mamy znów przewodnią rolę patji POPiS, a opozycja jest zaledwie szczątkowa. Przyznam że nieco liczę na pana Petru, jakkolwiek nie bez zastrzeżeń, a brakuje Mi lewicy. Nie dlatego abym mażył o socjaliźmie, ale dla równowagi.
    • tw_wielgus Przyczyny poszukiwałbym w zastosowaniu 24.11.15, 14:22
      zbyt słabych kondensatorów elektrolitycznych za uzwojeniem wtórnym transformatora.
      W wyniku przebicia zazwyczaj uszkodzeniu ulegają styki przekaźnika w module sterowania końcówką mocy...
      Właśnie to może być odpowiedzią na pytanie, co jest bezpośrednią przyczyną niedziałania socjalizmu.
      • nazimno Przypomnijcie sobie te diagnoze: 24.11.15, 14:29

wiersze.doktorzy.pl/slusarz.htm
        Tuwim wiedzial, co pisze, juz wtedy.
        Naprawiacze swiata...
        • hasch1 Tuwim....... 24.11.15, 14:59
          .... ten to znał życie.
          Ciekawe czy znajdzie się w szkolnych lekturach ?
    • man_sapiens Re: Dlaczego socjalizm nie działa 24.11.15, 16:13
      Gdzie nie działa socjalizm? W Niemczech, w Danii, Szwecji, Austrii, Norwegii - żeby wymienić co bardziej socjalistyczne kraje?

W komunizmie nawet sznurek do snopowiązałek nie działał (bo go nie było). Kto myli komunizm z socjalizmem jest ignorantem.
      • czekam.na.lewice Re: Dlaczego socjalizm nie działa 24.11.15, 16:24
        man_sapiens napisał:

> Gdzie nie działa socjalizm? W Niemczech, w Danii, Szwecji, Austrii, Norwegii -
        > żeby wymienić co bardziej socjalistyczne kraje?
        >
        > W komunizmie nawet sznurek do snopowiązałek nie działał (bo go nie było). Kto m
        > yli komunizm z socjalizmem jest ignorantem.
        Aaaabsolutnie tak !
        POPiSowi gimnazjaliści praktykujący na forum i niedokształceni aktywiści tego nie wiedzą.
    • uu1 Re: Dlaczego socjalizm nie działa 24.11.15, 17:26
      > Zasobnym zarówno w ludność jak i kapitał.
      Socjalizm zakazywał Polakom rozmnażania?
      ---------------

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka