wojciech.2349 26.11.15, 19:35 Cezary Łazarewicz @clazarewicz 22.11 Przeczytałem na polityka.pl, że przystąpiłem do Komitetu Obrony Demokracji.Nie przystąpiłem. Zostałem bez swojej wiedzy i woli dołączony twitter.com/clazarewicz Brzydka zabawa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
danillko Chwedoruk o wpisach Lisa i lansowaniu KOD-u 26.11.15, 21:03 „To nie ma większego znaczenia” - Rząd nie może być ustępliwy, bo jest młodym rządem i takiej postawy oczekują od niego wyborcy. W Platformie trwa walka o przywództwo i bliskie jej środowiska będą zaostrzały retorykę. (...) Konflikt jest wpisany w demokrację, w tym nadmierna doza emocji, która potrafi przykryć meritum sporu. Myślę, że nie jesteśmy świadkami przełomu, że nie spór o demokrację stanie się najważniejszym sporem w polskiej polityce - mówi portalowi niezalezna.pl Rafał Chwedoruk, politolog. Na Twitterze obserwujemy wpisy nad wyraz pobudzonego Tomasza Lisa, który ostatnio namawia do tworzenia Majdanu w Warszawie. Można odnieść wrażenie, że czuje się niemal liderem antyrządowych protestów. Jak by pan takie zachowanie skomentował? Gdyby coś się stało, to można to komentować. W tej chwili, na tym poziomie twitterowo-facebookowym nie ma żadnej politycznej mocy w polskich realiach. Nie wiadomo też, w jakim charakterze występują poszczególne osoby. To, że Lis wrzuca to w przestrzeń publiczną, nie ma żadnego znaczenia? Może ktoś od komunikacji społecznej powiedziałby panu tutaj więcej. Z mojej perspektywy to jest kompletna próżnia społeczna. Może kiedyś coś się wykluje, ale teraz nie widzę niczego, co miałoby jakąkolwiek moc rażenia. A wirtualny Komitet Obrony Demokracji lansowany mocno przez „Gazetę Wyborczą”? Komitetów, organizacji i stowarzyszeń są w Polsce tysiące. Takie typu formy aktywności nie mają większego znaczenia. Było takie spotkanie na Uniwersytecie Warszawskim pod auspicjami Andrzeja Olechowskiego, z udziałem Aleksandra Kwaśniewskiego w czasie pierwszych rządów PiS i nie miało ono kompletnie żadnego znaczenia. W polityce ma znaczenie, co mówi PO, Petru czy Kukiz, czyli formacje sytuujące się mniej lub bardziej w opozycji. „Wyborcza” pobudza takie inicjatywy jak KOD sztucznie do życia? Polskie społeczeństwo jest bierne we wszystkich warstwach społecznych i takie formy aktywności nie mają większego znaczenia politycznego. Jedyne podmioty społeczeństwa obywatelskiego, które są w stanie nagłośnić w wymiarze ogólnokrajowym swoje hasła to są związki zawodowe. Wszystkie inne inicjatywy mają charakter akcyjny i szybko znikają. Większość ich w ogóle nie jest zdolna zaistnieć. Stąd ktoś, kto dysponuje władzą w klasyczny sposób, jak przez parlament czy rząd, ma nieporównywalnie większą możliwość oddziaływania na życie społeczne, więc nie sądzę, żeby to było czymś więcej niż takim doraźnym efektem sporów politycznych na przykładzie 2-3 tygodni. To pokazuje, że relacje między obozem rządzącym a opozycją rozstrzygną się na poziomie makro, a nie mikro. Nie na poziomie dyskusji wyłonienia pięciu sędziów Trybunału Konstytucyjnego. Czyli niszowe burze w Internecie nie przekładają się zupełnie na realną politykę? To jest taki dyskurs w obrębie wąsko pojętych elit politycznych i społecznych, gdzie role zostały dawno już między rządzących i opozycję podzielone. Nie padają tutaj żadne nowe słowa w konflikcie ciągnącym się od dekady. To się pojawia w retoryce opozycji, ale z dużo mniejszą dozą emocji. Pamiętajmy, że ani rząd nie może być ustępliwy, bo jest młodym rządem i takiej postawy oczekują od niego wyborcy. W Platformie trwa walka o przywództwo i bliskie jej środowiska będą zaostrzały retorykę. Przygotujmy się więc w Internecie na mało znaczącą, ale nieustającą walkę? Konflikt jest wpisany w demokrację, w tym nadmierna doza emocji, która potrafi przykryć meritum sporu. Myślę, że nie jesteśmy świadkami przełomu, że nie spór o demokrację stanie się najważniejszym sporem w polskiej polityce. Dyskusja o Trybunale Konstytucyjnym, jaka się pojawiła, tak zniknie i dopiero wróci za kilka miesięcy przy wyborze nowych sędziów. niezalezna.pl/73308-chwedoruk-o-wpisach-lisa-i-lansowaniu-kod-u-nie-ma-wiekszego-znaczenia wojciech.2349 napisał(a): > Cezary Łazarewicz @clazarewicz 22.11 > Przeczytałem na polityka.pl, że przystąpiłem do Komitetu Obrony Demokracji.Nie > przystąpiłem. Zostałem bez swojej wiedzy i woli dołączony Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2349 Re: Chwedoruk o wpisach Lisa i lansowaniu KOD-u 26.11.15, 22:49 To prawda, że taka inicjatywa jak KOR musi mieć jakieś sensowne korzenie związki zawodowe, ruch studencki, ... . A w przypadku KOD-u mamy takie coś ni pies, ni wydra. Odpowiedz Link Zgłoś
pol_2015 Re: Majdan ? A jednak 26.11.15, 21:15 Zwąchują się już pierwsi demonstranci polskiego Majdanu s5.ifotos.pl/img/majdanpng_sxrhraa.png Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2349 Re: KOD - martwe dusze 04.12.15, 14:17 No to jak z tymi martwymi duszami? Ile ich jest? Odpowiedz Link Zgłoś
sznuje_rozum Re: KOD - martwe dusze 04.12.15, 15:58 KOD to Młodzi Demokraci z PO. Wszyscy mają bekę z tych zwierząt szczególnie Kukiz i większość Nowoczesnych, PSL są obojętni bo wiedzą że nic się nie stało a za chwilę wybory. Lewica warczy ale nie ma kłów. Za chwilę będą wybory, sytuacja się nie pogorszy. Nic się nie stało, zaraz o tym zapomnimy ale fanatycy muszą się wzajemnie straszyć żeby podbijać sprzedaż Gazet Parówkowych. Odpowiedz Link Zgłoś