indeed-44 03.03.16, 17:24 Czy użyty w tekście preambuły termin "people" (We, the People of the United States) można tłumaczyć jako "naród"?! Moim zdaniem to znaczy "my, społeczeństwo" a nie jakiś (tfu,tfu!) obrzydliwy "naród". Mam rację? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
indeed4 Re: "My, naród" skąd w ogóle takie hasło KOD? 03.03.16, 17:26 translate.google.pl/?oe=utf-8&gws_rd=cr&um=1&ie=UTF-8&hl=pl&client=tw-ob#pl/en/my%2C%20nar%C3%B3d oh, wait... PS. Pozdrowionka dla bystrych pań z FzD :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
j-k masz i nie masz... 03.03.16, 17:31 Narod po polsku i spoleczenstwo - nie sa identyczne z angielskimi okresleniami: nation & people. polskie okreslenie "Narod" jest szersze. i w tym wypadku tlumaczenie: "we the people (of Poland)" - slusznie sie tlumaczy - jak "My Narod (polski). Gdyby powiedzial: "We Poles" - znaczyloby to samo - ale byloby mniej DOSTOJNE... Odpowiedz Link Zgłoś
j-k suplement. 03.03.16, 17:35 Gdyby powiedzial: "We Poles" - znaczyloby to samo - ale byloby mniej DOSTOJNE.. PS. oczywiscie mialem na mysli slynne wystapienie Lecha Walesy w Kongresie USA... Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: masz i nie masz... 03.03.16, 17:36 Wiem, mam ubaw z rozterek KOD-erek z pewnego zabawnego forum ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
141288bs Re: "My, naród" skąd w ogóle takie hasło KOD? 03.03.16, 17:36 Wedlug mnie,poprzez uczestnictwo w marszach KOD-u,tacy jak Lis,Nowacka,Petru i Schetyna krzycza we wlasnej sprawie.- Cala reszta zmanipulowanych i naiwnych,nie zdaje sobie sprawy,ze jest narzedziem tych co jeszcze niedawno korytem zarzadzali. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: "My, naród" skąd w ogóle takie hasło 03.03.16, 17:49 141288bs napisał: >Cala reszta zmanipulowanych i naiwnych,nie zdaje sobie sprawy,ze jest narzedziem tych co jeszcze niedawno korytem zarzadzali.< Przepraszam Cię, ale gdyby świnia dyskutowała o orle, to pewnie doszłaby do podobnych wniosków. Odpowiedz Link Zgłoś
piq jesteś ciemny i głupi, indyk,... 03.03.16, 17:50 ..."my, naród" to genialny początek przemówienia Wałęsy przed połączonymi izbami kongresu USA, nawiązujący do Konstytucji USA oraz ambicji niepodległościowych Narodu Polskiego. 15 listopada 1989 pamiętam bardzo dobrze, bo w tym dniu, gdy Lech Wałęsa jako 3. cudzoziemiec w historii przemawiał do zgromadzenia ogólnego Kongresu Stanów Zjednoczonych, i gdy po tych słowach wszyscy na sali wstali i urządzili jemu i Narodowi Polskiemu owację na stojąco, poczułem, że wróciliśmy do wolnego świata. Przemówienie to ponoć napisał Jacek Kalabiński. Ty, indyk, jako znany cymbał i/lub ruski głos na FK, oczywiście udajesz, że nie jesteś w stanie sobie tego ani przypomnieć, ani skojarzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: jesteś ciemny i głupi, indyk,... 03.03.16, 18:05 Tak. "My, naród" - przecież nie stado drobiu, co to się wykluwa. Wróciliśmy, miejmy nadzieję, ostatecznie. Ale wolność nie jest raz na zawsze dana, o nią trzeba walczyć cały czas, metodami stosownymi do sytuacji. Bo cały czas jest PiS, czy to w XVIII w., w wojnie 1920, w całym prawie półwieczu, w którym PiS rządził niepodzielnie, a ostatnio z przerwami. -- Opozytura to bardzo ładne słowo, bo zawiera i działanie PiS w charakterze ekspozytury - © Magdolot. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k w 1920 ? 03.03.16, 18:37 buldog2 napisał: w wojnie 1920... Marszalek Pilsudski byl ewangelikiem (podobnie jak i ja...) ale uwazasz , ze ulegal Katolickiemu Kosciolowi Polskiemu ? Odpowiedz Link Zgłoś
inocom To kwestia tłumacza, nie Wałęsy. 03.03.16, 21:09 buldog2 napisał: > Tak. "My, naród" - przecież nie stado drobiu, co to się wykluwa. We Nation to jest naturalne tłumaczenie. Z narodem nieodzownie związana jest narodowość. Amerykanie są różnej, więc używają - people - ludzie. To coś tak trendy jak gender w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 nigdy nie bylo mowy o Kalabinskim jako 03.03.16, 18:41 autorze. On tlumaczyl live dla kongresmanow i senatorow. Autorem przemowienia byl Kazimierz Dziewanowski , pozniejszy ambasador Polski w Stanach Zjednoczonych. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: nigdy nie bylo mowy o Kalabinskim jako 03.03.16, 19:12 Mara, zupełnie nie o tym rozmawiamy ;-) Raczej o tym: translate.google.pl/?oe=utf-8&gws_rd=cr&um=1&ie=UTF-8&hl=pl&client=tw-ob#pl/en/my%2C%20nar%C3%B3d Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: nigdy nie bylo mowy o Kalabinskim jako 03.03.16, 19:24 Pamiętam to przemówienie. Z ust Bolka padło "We the People", a czy zdrajce z KOD do tego nawiązują trudno stwierdzić. Przecież nie sięgną do "ludu", bo się kojarzy z PRL z którego faktycznie wyszli... Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: nigdy nie bylo mowy o Kalabinskim jako 03.03.16, 19:24 Pamiętam to przemówienie. Z ust Bolka padło "We the People", a czy zdrajce z KOD do tego nawiązują trudno stwierdzić. Przecież nie sięgną do "ludu", bo się kojarzy z PRL z którego faktycznie wyszli... Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: nigdy nie bylo mowy o Kalabinskim jako 04.03.16, 00:27 A wiec Bolek to nie Walesa bo on powiedział po polsku " My naród". Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 odpowiadalam piqowi, ktory napisal 03.03.16, 20:58 "Przemówienie to ponoć napisał Jacek Kalabiński." Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: odpowiadalam piqowi, ktory napisal 03.03.16, 23:17 Nie karm trolla - mam go wyszarzonego od lat, strata czasu. Wątek założyłem dla jaj - rozśmieszyło mnie zaklinanie rzeczywistości i gimnastykowanie z jednym prostym pytaniem na (znanym rzecz jasna z "miłości" do wszystkiego co narodowe) antypisowskim forum żelaznego elektoratu chadeckiej Platformy :-))) forum.gazeta.pl/forum/w,89075,160494639,160494639,Konstytucja_USA_kiedy_i_kto_po_raz_pierwszy.html?p=160501756 pelikany nawet nie potrafią (nie chcą?) użyć głupiego google'a 1. translate.google.pl/?oe=utf-8&gws_rd=cr&um=1&ie=UTF-8&hl=pl&client=tw-ob#pl/en/my%2C%20nar%C3%B3d 2. translate.google.pl/?oe=utf-8&gws_rd=cr&um=1&ie=UTF-8&hl=pl&client=tw-ob#en/pl/people Odpowiedz Link Zgłoś
piq łżesz, pipciu, jak zwykle prymitywnie chcesz się.. 04.03.16, 00:41 ...wykręcić z oczywistej ignorancji. Zawsze już będziesz indysiem-ćwierćinteligentem, nic na to nie poradzisz, nawet przymilając się do jednych, a innych - tych, których się boisz - wyszarzając. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: "My, naród" skąd w ogóle takie hasło KOD? 03.03.16, 18:06 A co cię to obchodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
porannakawa01 Re: "My, naród" skąd w ogóle takie hasło KOD? 03.03.16, 18:21 "My, naród" to krótko! Zbyt długim jest hasło My Naród Drugiego Sortu! A oddaje to co ma oddać! Odpowiedz Link Zgłoś
jola.iza1 Re: Indeed44, masz parcie na FK 03.03.16, 20:42 Nie wystarczy ci tłiterek ? www.youtube.com/watch?v=7X5nCOXbQOo Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Ważne, że na FzD naród wali drzwiami i oknami! 03.03.16, 23:35 Przez cały dzień 20 komentarzy, w tym 10 twoich :-))) To i tak sukces - zwykle macie po 5-6 wpisów albo wcale. PS. Tłumaczyłem już kilka razy - FK2 nie jest moje. forum.gazeta.pl/forum/w,28,157951993,157951993,Upadek_geneza_demoralizacji.html?p=157953071 EOT. Odpowiedz Link Zgłoś
ave.duce Biedactwo indeed ... Forum Kraj nr 2 (224) 03.03.16, 23:59 założyciel: indeed4 Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Słynne na cały świat FzD (5-6 wpisów dziennie) 04.03.16, 00:10 "to nie moje forum! Tyle, że je założyłem - dla wszystkich" forum.gazeta.pl/forum/w,252722,157260347,157260347,Czy_bedziesz_tolerowal_wielonikowcow_.html#p157260474 Trzeba drukowanymi, żeby dotarło? Bye. Odpowiedz Link Zgłoś
ave.duce Biedactwo indeed i jego Forum Kraj nr 2 04.03.16, 00:30 Baj, baj indeed. Odpowiedz Link Zgłoś
ave.duce Biedactwo indeed - nie dość, że nie radzi sobie 04.03.16, 00:38 z językiem polskim (ani z żadnym innym), to liczyć też nie potrafi. Wyrazy współczucia. ps. robisz na swoim forum furorę tak samo jak na FK ;) Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Zrozumże wreszcie, biedne stworzenie 04.03.16, 00:44 że od dyskusji z interesującymi ludźmi mam Twitter i prywatne fora na zdychającym trollowisku Agory obchodzą mnie tyle co zeszłoroczny śnieg :-))) Jeśli FzD jest twoją życiową pasją, to powodzenia. Dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
ave.duce Bidulku, nie używaj skrótów, których nie rozumiesz 04.03.16, 00:49 ... EOT ... Odpowiedz Link Zgłoś
jola.iza1 Re: No popatrz Indyk, zżera Cię zazdość :) 04.03.16, 00:35 Nie potrafisz założyć takiego forum jak xenofant . Gorzej, czepiasz się personalnie, zupełnie jak tłiterkowa gawiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Następna antyfanka tłiterka? 03.03.16, 23:21 Mówiłem już - to nie moja wina, że sobie na nim nie radzisz ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
jola.iza1 Re: Niekoniecznie indeed4 :) 04.03.16, 00:24 Całkiem dobrze się poruszam po tłiterku, fejsbuku,cy ale Nie przenoszę , wszak podstawową zasadą jest: chadzam tam gdzie chcę, i nie zapraszaj mnie tam gdzie wiem , że nie chcę. Proste ? Dawniej, według admilicji FK istniała zasada- forum nie jest miejscem rzeczy znalezionych w internecie. Było minęło, ale czy nie czujesz tego ? Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Niekoniecznie indeed4 :) 04.03.16, 00:30 > Całkiem dobrze się poruszam po tłiterku, fejsbuku O tak, na pewno tam robisz furorę, tak samo jak na FK... Odpowiedz Link Zgłoś
jola.iza1 Re: Nie robię furory 04.03.16, 00:39 Zwyczajnie czytam jako zalogowana. Wszystkie tłity, dyskusje, ale żeby odpowiadać plotkarzom ? Nie ma takiej opcji. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Nie robię furory 04.03.16, 00:48 Pewnie, że nie ma takiej opcji - twoja wybitna inteligencja nie pozwala ci na bliższe interakcje z jakimiś tam dziennikarzami czy politykami, to oczywiste... :-))) Miłych snów. Odpowiedz Link Zgłoś
adalberto3 Pozostaje hasło "My, z Bożej łaski" 04.03.16, 00:23 Niektórym w pochodzie nawet takie hasło nie pomoże. Może to coś dla Bolka. Odpowiedz Link Zgłoś