Dodaj do ulubionych

Alea iacta est

12.03.16, 21:39
Dzisiejsza deklaracja Rządu, że nie wydrukuje wyroku TK oznacza, że Jarosław Kaczyński przekroczył Rubikon. Po 12 marca 2016 r. już nie ma on odwrotu, gdyż brak publikacji wyroku TK powoduje, że po utracie władzy przez PiS cały szereg osób będzie miało zarzuty karne ze względu na niedopełnienie obowiązków służbowych. To zaś skutkuje tym, że PIS nie może zaryzykować następnych wolnych wyborów, gdyż immanetną ich cechą jest, że nie wiadomo kto wygra. Dlatego też po dzisiejszej decyzji Rządu PiS nie może sobie pozwolić na wolne wybory, a to oznacza początek dyktatury lub bunt obywateli przeciwko władzy. Mówię to z prawdziwym smutkiem. Znałem dobrze Jarosława Kaczyńskiego i wiem, że oprócz wszystkich jego pozytywnych cech charakteru jak inteligencja, poczucie humoru, świetna pamięć ma jedną zasadniczą wadę, która prowadzi go dzisiaj w stronę czarnej przepaści: niepohamowaną ambicję, która gotowa jest dopuścić się wszystkiego tylko po to, aby przejąć absolutną władzę.
W roku 2007 z powodu tej jego żądzy władzy, która dopuszczała nielegalne prowokacje, rozstałem się z nim. Dzisiaj ta żądza prowadzi go na skraj wojny domowej. Przez osiem lat ostrzegałem przed tym człowiekiem, lecz najczęściej szydzono iż robię to z zemsty, gdyż usunął moją partię z polityki. Tymczasem prawda była odwrotna: poświęciłem swoją partię, aby ten człowiek utracił władzę i to wówczas się udało. Dzisiaj przez błędy PO znaleźliśmy się jako kraj na skraju przepaści społecznej, gdyż tak głęboki może prowadzić do klęski. Trudno. Będziemy musieli znowu pokazać, że Polakom nikt wolności nie potrafi odebrać. PiS obecnie będzie próbował przeforsować nielegalnie Konstytucję. Będzie próbował uruchomić Prokuraturę, aby uderzyć w opozycję i pokazać układ korupcyjny. Pewnie część z tych przypadków będzie nawet prawdziwa, ale nie zmienia to faktu, że motyw ścigania będzie miał charakter czysto polityczny. Szczególnie uważałbym na miejscu posłów na Sejm RP: pamiętajcie rok 1935! Wówczas doszło do uchwalenia Konstytucji wbrew przepisom poprzedniej. Nie łudźcie się, że PiS się przed tym cofnie! Jeżeli tylko będzie mógł to tak zrobi, a nieuznawanie wyroków TK jest potrzebne, gdyż przecież w przeciwnym razie TK orzekłby o nielegalności procedury uchwalania Konstytucji (może to zrobić). Tak więc warunkiem wstępnym nielegalnej zmiany Konstytucji było uderzenie w Trybunał. Drugim warunkiem będzie szok wywołany oskarżeniami wobec polityków opozycji, a dopiero w trzeciej części będzie próba nielegalnego przegłosowania Konstytucji. Taki jest scenariusz i jest on realizowany z żelazną konsekwencją. To też tłumaczy dlaczego PiS nie może się cofnąć w sprawie wyroków TK i naraża się na najgorsze ataki nie licząc się zupełnie z kosztami wizerunkowymi. Jeżeli moje czarne proroctwo się sprawdzi jedynym argumentem będzie sprzeciw Narodu. Bądźmy gotowi!
Obserwuj wątek
    • erte2 Re: Alea iacta est 12.03.16, 23:33
      Znakomity tekst Romana Giertycha. Świetnie napisany i lapidarnie ujmujący istotę rzeczy.

Nie byłem fanem "Długiego Romka", nie odpowiadały mi jego endecko-katolickie poglądy. Wkurzały mnie jego pomysły "edukacyjne", mundurki, kanon lektur; wkurzał mnie jego wyeksponowany katolicyzm i przyjaźń z rydzykiem. Ale dziś muszę mu oddać sprawiedliwość - za rzetelną i trafną analizę niebezpieczeństwa, za jasne ukazanie zagrożeń i ich definicję.
      Jeśli się zjednoczymy, jeśli - nie bacząc na drugorzędne w tej sytuacji różnice światopoglądowe to pokonamy tego raka który z zajadłością atakuje coraz to nowe organy państwa, który ma błyskawiczne przerzuty i już zdążył nas osłabić. Ale póki jeszcze nas nie zniszczył całkowicie - trzeba go zniszczyć raz na zawsze, trzeba użyć wszelkich możliwych środków - chemii, operacji a nawet naświetlań.
      • freies_man Re: Alea iacta est 13.03.16, 10:13
        erte2 napisał:

> Znakomity tekst Romana Giertycha. Świetnie napisany i lapidarnie ujmujący istot
        > ę rzeczy.
        >
        > Nie byłem fanem "Długiego Romka", nie odpowiadały mi jego endecko-katolickie po
        > glądy. Wkurzały mnie jego pomysły "edukacyjne", mundurki, kanon lektur; wkurzał
        > mnie jego wyeksponowany katolicyzm i przyjaźń z rydzykiem. Ale dziś muszę mu o
        > ddać sprawiedliwość - za rzetelną i trafną analizę niebezpieczeństwa, za jasne
        > ukazanie zagrożeń i ich definicję.
        > Jeśli się zjednoczymy, jeśli - nie bacząc na drugorzędne w tej sytuacji różnice
        > światopoglądowe to pokonamy tego raka który z zajadłością atakuje coraz to now
        > e organy państwa, który ma błyskawiczne przerzuty i już zdążył nas osłabić. Ale
        > póki jeszcze nas nie zniszczył całkowicie - trzeba go zniszczyć raz na zawsze,
        > trzeba użyć wszelkich możliwych środków - chemii, operacji a nawet naświetlań.
        >

Romek zawsze błądził.Najpierw wszedł w koalicje z PiS i Kaczorem by potem ogłosić: Moim największym wrogiem od dawna jest PiS i Jarosław Kaczyński.
        natemat.pl/49195,roman-giertych-moim-najwiekszym-wrogiem-od-dawna-jest-pis-i-jaroslaw-kaczynski
        Najpierw obściskiwał się z Tadkiem Rydzykiem, teraz ciska na niego gromy
        tiny.pl/g7923
    • uu1 Re: Alea iacta est 13.03.16, 00:08
      Tymczasem prawda była odwrotna: poświęciłem swoją partię, aby ten człowiek utracił władzę i to wówczas się udało.
      powiedział Jasnogórski Koń Który Łże.
      -------------
      • rccc Re: Alea iacta est 13.03.16, 00:14
        koń jaki jest każdy widzi

I Rubikoń jaki jest każdy widzi
    • buldog2 Re: Alea iacta est 13.03.16, 00:33
      Słowa Giertycha są warte tyle, co jego działalność na stanowisku ministra, szefa LPR, Młodzieży Wszechpolskiej, filara SamoPiSu. Prawdziwe i bez wartości. Żadnej.
      • freies_man Re: Alea iacta est 13.03.16, 10:20
        buldog2 napisał:

> Słowa Giertycha są warte tyle, co jego działalność na stanowisku ministra, szef
        > a LPR, Młodzieży Wszechpolskiej, filara SamoPiSu. Prawdziwe i bez wartości. Żad
        > nej.

Bingo !!!
      • erte2 Re: Alea iacta est 13.03.16, 10:34
        buldog2
        Nie wnikam w to co robił Giertych na stanowisku ministra EN czy jako szef Młodzieży Weszpolskiej bo nie to jest dziś najważniejsze. Nawet nie analizuję czy ten jego esej polityczny płynie z przekonania, chęci zemsty czy zwykłego koniunkturalizmu. Oceniam tylko jego meritum, jego analizę rzeczywistości. A ta jest doskonała i idealnie oddająca istotę rzeczy.
        Ale jeśli już "analizujemy" Długiego Romka to pragnę przypomnieć że jego poglądy czy działalność jako ministra (z którymi - żeby była jasność - głęboko się nie zgadzałem) nie były mimo wszystko łamaniem prawa, nie stanowiły zagrożenia dla demokracji czy porządku prawnego Polski. Były inną wizją, odległą od mojej i wg mnie szkodliwą, ale w granicach prawa i Konstytucji.
        Czy - gdyby ten tekst napisał ktoś inny (np. Frasyniuk czy Zoll) zaakceptowałbyś go?
        • freies_man Re: Alea iacta est 13.03.16, 10:48
          Ale jeśli już "analizujemy" Długiego Romka to pragnę przypomnieć że jego poglądy czy działalność jako ministra (z którymi - żeby była jasność - głęboko się nie zgadzałem) nie były mimo wszystko łamaniem prawa, nie stanowiły zagrożenia dla demokracji czy porządku prawnego Polski. Były inną wizją, odległą od mojej i wg mnie szkodliwą, ale w granicach prawa i Konstytucji.
          Czy - gdyby ten tekst napisał ktoś inny (np. Frasyniuk czy Zoll) zaakceptowałbyś go?

Jeżeli ktoś raz zdradził, oszukał lub skłamał będzie robił to dalej.
          • aeyoi2 Re: Alea iacta est 13.03.16, 11:10
            Tak jak ci z PZPR w PiS?
    • adalberto3 Mecenas Giertych to Brutus czy Cassius ? 13.03.16, 06:43
      W każdym razie to nie do nich należy powiedzenie „veni vidi vici“. A Kaczyński jako -dictator perpetuus- - bez przesady. Chociaż Polsce potrzebny jest reformator z głową, jak Caesar.
    • jabbaryt Re: Alea iacta est 13.03.16, 11:02
      Tez uważam ze Kaczor to taki mały Stalinek. I właśnie dlatego na niego głosowałem bo uważam ze ludzie typu Lewandowski powinni zadyndac na suchej gałęzi. Jeżeli PiS dobierze się do d...y złodziejom to ma mój głos. Jeżeli jednak zablokuje demokratyczne wybory to będzie rewolucja. Giertych pisze kłamstwa które są podyktowane strachem w własne 4 litery.
      • aeyoi2 Re: Alea iacta est 13.03.16, 11:11
        I co po wywieszaniu liberałów? Co nam to da? Macie jakiś program gospodarczy?
        • jabbaryt Re: Alea iacta est 13.03.16, 11:48
          po pierwsze to nie są liberałowie tylko złodzieje i banksterskie lokaje. Powieszenie tych skur....li przywróci w Polsce elementarne poczucie sprawiedliwości. Co dalej? Albo być w UE albo po za. Tak druga opcja jest prostsza - trzeba przyjąć południowokoreański model rozwoju. Pozostanie w unii i budowanie własnej gospodarki narodowej i narodowego przemysłu jest trudne i przyznam szczerze nie wiem jak działać. Na pewno trzeba dowalać maksymalne podatki w sektorach, które są opanowane przez zachodnie korporacje a tam gdzie pozostały polskie firmy to obniżać podatki typu Vat w tych własnie sektorach i tam kierować zamówienia publiczne.
          • aeyoi2 Re: Alea iacta est 13.03.16, 11:59
            Po pierwsze - skutkiem takiej polityki będzie rewanż po wyborach. Kolejny premier rozpocznie inaugurację od stwierdzenia że ci którzy dostali robotę za czasów PiS mogą się pakować. Po drugie - Korea zrobił kilka rzeczy - Koreańczycy są oszczędni. Polacy nie. Chcecie powtórzyć sukces Korei? Co powiesz na zabranie wszystkich zasiłków? I przeznaczenie ich na inwestycje? Tylko pamiętaj że średnio wypala co dziesiąta inwestycja. Reszta to klapa i pieniądze stracone. Myślisz że Polacy pójdą na to? Zabrać zasiłki i wyrzucić kasę w błoto? No i Koreańczycy są bardzo pracowici. Co powiesz na likwidację płacy minimalnej i pracę od 8 do 22. Na jeden zmianie. Nie bredź więc chłopcze bo Polacy wybrali PiS bo dawał 500 złotych za nic nierobienie.
    • freies_man Re: Alea iacta est 13.03.16, 12:29
      Roman Giertych, koalicjant PiS i Kaczora.
      "Ale jatka jest"
      • aeyoi2 Re: Alea iacta est 13.03.16, 12:33
        A któż go lepiej zna?
    • gorszysort Re: Alea iacta est 13.03.16, 20:02
      panie prezesie, stanie na stołku nie czyni z pana dużego człowieka!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka