Dodaj do ulubionych

PiS nas sprowadzi do parteru.

05.05.16, 15:35
Wg mnie. PiS ma plan zmiany ustroju w Polsce ; rządzenia w sposób autarkiczny, wręcz dyktatorski. I konsekwentnie (jak dotychczas) te zmiany konsekwentnie dokonuje. Społeczeństwo obywatelskie (liczne organizacje społeczne) i opozycja twierdzą , że PiS w swych zapędach zostanie zatrzymane. Jednak opór światłej części narodu (większości narodu) jest symboliczny.
Zgadzam się z prognozą demokraty, jednym z przywódców "Solidarności" Andrzejem Celińskim, nie należy oczekiwać rosnącego oporu społecznego a wręcz przeciwnie. Polacy ulegną szybko rządzącym, przestaną walczyć , wyciszą się i będą starali się znaleźć w narzuconych im ramach prawnych. Zrobią to w swoim , rodzinnym interesie.

onet.tv/i/tomaszlis/andrzej-celinski-w-programie-tomasz-lis-drakonskie-kary-finansowe-zdusza-opozycyjnosc/vb6swn
Obserwuj wątek
    • wagonetka widocznie tam nasze miejsce 05.05.16, 15:45
      wolność jest na jednym z ostatnich miejsc w preferencjach Polaków, na pierwszym są rodzina i zdrowie
      • freies_man Re: widocznie tam nasze miejsce 05.05.16, 15:49
        wagonetka napisał(a):

> wolność jest na jednym z ostatnich miejsc w preferencjach Polaków, na pierwszym
        > są rodzina i zdrowie
        >

Wolność?
        Okres zniewolenia mamy już chyba za sobą.

• wagonetka Re: widocznie tam nasze miejsce 05.05.16, 15:50
          freies_man napisał:

> Okres zniewolenia mamy już chyba za sobą.

chyba
          • freies_man Re: widocznie tam nasze miejsce 05.05.16, 15:53
            wagonetka napisał(a):

> freies_man napisał:
            >
            >
            > > Okres zniewolenia mamy już chyba za sobą.
            >
            > chyba

To zależy, co - kto uważa za zniewolenie.
            Czasy zaborów,okupacji niemieckiej i sowieckiej, czasy PZPR już minęły.

• wagonetka Re: widocznie tam nasze miejsce 05.05.16, 15:56
              właśnie - zależy, co kto rozumie przez zniewolenie
              niektórzy za zniewolenie uważają deficyt państwa prawnego, na przykład
              • freies_man Re: widocznie tam nasze miejsce 05.05.16, 16:04
                wagonetka napisał(a):

> właśnie - zależy, co kto rozumie przez zniewolenie
                > niektórzy za zniewolenie uważają deficyt państwa prawnego, na przykład
                >

Rozumiem... Wiem, dlaczego ja, nie czuję się zniewolony.
                Zbyt dobrze pamiętam okres "złotej wolności" za czasów PO-PSL.
                Za czasów tej wolności, wniosłem skargę do ETPCz w Strasburgu, skarga została przyjęta i niedawno Strasburg skierował notę do Rządu o wyjaśnienie.
                Wyjaśniać będzie jednak nie tamten rząd, który moje prawa naruszył.
                • wagonetka Re: widocznie tam nasze miejsce 05.05.16, 16:07
                  to świetnie, że odpowiada ci kierunek, w jakim prezes prowadzi Polskę
                  • freies_man Re: widocznie tam nasze miejsce 05.05.16, 16:10
                    wagonetka napisał(a):

> to świetnie, że odpowiada ci kierunek, w jakim prezes prowadzi Polskę
                    >

To Ty powiedziałaś, ja powiedziałem tylko, że nie czuje się zniewolony.
                    Mnie nie odpowiada kierunek władzy od wielu, wielu lat a mimo to nie czuję się zniewolony.
                    • czekam.na.lewice Re: widocznie tam nasze miejsce 05.05.16, 16:24
                      freies_man napisał:

> wagonetka napisał(a):
                      >
                      > > to świetnie, że odpowiada ci kierunek, w jakim prezes prowadzi Polskę
                      Wagonetka reaguje jak dziecko jak coś się wydarza nie po Jej myśli lub ktoś krytykuje Jej Tatusia, któremu bezgranicznie wierzy.
            • snajper55 Re: widocznie tam nasze miejsce 05.05.16, 16:47
              freies_man napisał:

> To zależy, co - kto uważa za zniewolenie.
              > Czasy zaborów,okupacji niemieckiej i sowieckiej, czasy PZPR już minęły.

A czym PZPR różni się od PiS? Nomenklatura taka sama, bezprawie takie samo, nawet ludzie w części ci sami (np Jasiński czy Piotrowicz). No i pierwszy sekretarz - Kaczyński sterujący premierem i prezydentem..

S.
              • czuk1 Poskomunizm w programie PiS 05.05.16, 17:04
                Faktycznie jesteś snajperem'16. Tak krótko i celnie strzeliłeś. Gratuluję. Dodałbym - idea zmian w gospodarce w kierunku powrotu do PRL - faworyzowanie gospodarki państwowej i państwowych/narodowych spółek. Rozdawnictwo by utrzymać się u władzy. W polityce kadrowej - zasada TKM.
        • adam.eu Re: widocznie tam nasze miejsce 05.05.16, 18:48
          freies_man napisał:

> Wolność?
          > Okres zniewolenia mamy już chyba za sobą.

Przed nami jest dalsze sortowanie Polaków.
          Aha, i zadłużanie Polaków.
    • czekam.na.lewice Re: PiS nas sprowadzi do parteru. 05.05.16, 16:21
      Celiński nie był jednym z przywódców Solidarności. Był doradcą.
      Ma rację Celiński , że nie należy oczekiwać wzrostu oporu społecznego. Jak może rosnąć opór jak firmują go twarze Kalisza, Czarzastego, Schetyny. Pani Zosia z warzywniaka się na to nie nabierze.
      • freies_man Re: PiS nas sprowadzi do parteru. 05.05.16, 16:30
        czekam.na.lewice napisał:

> Celiński nie był jednym z przywódców Solidarności. Był doradcą.
        > Ma rację Celiński , że nie należy oczekiwać wzrostu oporu społecznego. Jak może
        > rosnąć opór jak firmują go twarze Kalisza, Czarzastego, Schetyny. Pani Zosia z
        > warzywniaka się na to nie nabierze.

100% racji.
        Napisałem podobne zdanie w innym poście.
        • czekam.na.lewice Re: PiS nas sprowadzi do parteru. 05.05.16, 16:34
          freies_man napisał:

> czekam.na.lewice napisał:
          >
          > > Celiński nie był jednym z przywódców Solidarności. Był doradcą.
          > > Ma rację Celiński , że nie należy oczekiwać wzrostu oporu społecznego. Ja
          > k może
          > > rosnąć opór jak firmują go twarze Kalisza, Czarzastego, Schetyny. Pani Z
          > osia z
          > > warzywniaka się na to nie nabierze.
          >
          > 100% racji.
          > Napisałem podobne zdanie w innym poście.
          Jednak jest problem , z którego inicjatorzy tej nowej totalnej wojny z PiS chyba nie zgają sobie sprawy.
          Co będzie jak Wielka Koalicja SDL+PSL+PO+Nowoczesna+++KOD przegra tę wojnę.
          Sądzę, że nie brali tego pod uwagę a skutki mogą być szokujące i pardon "historyczne".
      • j-k oj, chyba jednak byl 05.05.16, 16:35
        > Celiński nie był jednym z przywódców Solidarności

oj chyba jednak byl.
        - kierowal gabinetem Lecha Walesy.
        - to nie bylo doradztwo.
        - to byla nawyzsza funkcja administracyjna
        "cos jak Premier w systemie Prezydenckim".
        • freies_man Re: oj, chyba jednak byl 05.05.16, 16:38
          j-k napisał:

> > Celiński nie był jednym z przywódców Solidarności
          >
          > oj chyba jednak byl.
          > - kierowal gabinetem Lecha Walesy.
          > - to nie bylo doradztwo.
          > - to byla nawyzsza funkcja administracyjna
          > "cos jak Premier w systemie Prezydenckim".

Gabinetem Lecha Wałęsy?
          To Lechu był premierem?
          • j-k Re: oj, chyba jednak byl 05.05.16, 16:45
            freies_man napisał:
            > To Lechu był premierem?

Przeczytales ostatnie zdanie?

- "cos jak Premier w systemie Prezydenckim".

jak nie - to tym razem uwaznie przeczytaj.
            • freies_man Re: oj, chyba jednak byl 05.05.16, 16:51
              j-k napisał:

> freies_man napisał:
              > > To Lechu był premierem?
              >
              > Przeczytales ostatnie zdanie?
              >
              > - "cos jak Premier w systemie Prezydenckim".
              >
              > jak nie - to tym razem uwaznie przeczytaj.

Celiński był doradcą i członkiem Komitetu Obywatelskiego przy Lechu Wałęsie, to coś ważniejszego niż funkcja sołtysa.
              • j-k jeszcze raz powtarzam: 05.05.16, 17:05
                Nie byl doradca - byl szefem gabinetu Lecha Walesy.

- to (teoretycznie) wprawdzie "tylko" najwyzsza funkcja administracyjna w "S" w 1981
                , ale poniewaz Celinski wiedzial najwiecej, gdyz wszystko organizowal
                - jasne, ze byla to tez funkcja polityczna.
                www.encyklopedia-solidarnosci.pl/wiki/index.php?title=Andrzej_Celi%C5%84ski
        • czekam.na.lewice Re: oj, chyba jednak byl 05.05.16, 16:42
          j-k napisał:

> > Celiński nie był jednym z przywódców Solidarności
          >
          > oj chyba jednak byl.
          > - kierowal gabinetem Lecha Walesy.
          > - to nie bylo doradztwo.
          > - to byla nawyzsza funkcja administracyjna
          > "cos jak Premier w systemie Prezydenckim".
          Przywódcę kojarzysz jako urzędnika :)
          Przywódcy to Wałęsa, Jurczyk, Gwiazda, Walentynowicz, Bujak, Frasyniuk , Palka, Borusewicz itd. itd.
          Celiński był z KOR , z Kuroniem ale też z Naimskim i Macierewiczem.
          • czuk1 Re: oj, chyba jednak byl 05.05.16, 16:49

Nieuczciwe jest pisanie, że Andrzej Celiński nie był jednym z ważnych opozycjonistów (jeszcze w KOR) a potem w Solidarności. Jest wiele informacji , że nie tylko był doradcą "S" ale był jednym z najważniejszych jej działaczy. Opisany jest teraz nawet w Encyklopedii "Solidarności" . Cytuję wstęp :

Andrzej Celiński - legenda Solidarności
            , uosobienie antykomunistycznej i antysystemowej postawy w czasach pogardy. Więcej nie potrzeba, żeby poznać człowieka, te proste i jakże skromne frazy wystarczą za cały życiorys oraz najlepszą rekomendację. Celiński powraca do solidarnościowych korzeni i chwała mu za to.
            • freies_man Re: oj, chyba jednak byl 05.05.16, 16:53
              Jak ja słyszę- "legenda Solidarności, to mi się jeżą ostatnie włosy na głowie.
              • j-k Re: oj, chyba jednak byl 05.05.16, 16:55
                Akurat tu bronie Celinskiego - poniewaz tak sie sklada, ze sie znamy
                i uwazam go za jednego z najbardziej rozsadnych ludzi z Wierchuszki" "S" w 1981.

Dr. J.K.
                Przewodniczacy "S" w 1981 w jednym z warszawskich zakladow przemyslowych.
                • freies_man Re: oj, chyba jednak byl 05.05.16, 16:58
                  j-k napisał:

> Akurat tu bronie Celinskiego - poniewaz tak sie sklada, ze sie znamy
                  > i uwazam go za jednego z najbardziej rozsadnych ludzi z Wierchuszki" "S" w 198
                  > 1.
                  >
                  > Dr. J.K.
                  > Przewodniczacy "S" w 1981 w jednym z warszawskich zakladow przemyslowych.

Też kiedyś miałem o nim dobre zdanie, ale je straciłem.
                • czuk1 Re: oj, chyba jednak byl 05.05.16, 17:05
                  Szacunek ....doktorze J-k. Czasu nie zmarnowałeś. :) Pozdrawiam
              • czuk1 Re: oj, chyba jednak byl 05.05.16, 17:13
                freies_man 05.05.16, 16:53
                Jak ja słyszę- "legenda Solidarności, to mi się jeżą ostatnie włosy na głowie.

Boisz się legendy ?
                Życiorys Celińskiego i jego poglądy w Encyklopedii "Solidarności" trafnie opisuje.
                I też życiorys nie ma ciemnych plam. Facet jest (dla mnie) wiarygodny....zawsze.
                • freies_man Re: oj, chyba jednak byl 05.05.16, 17:15
                  czuk1 napisał:

> freies_man 05.05.16, 16:53
                  > Jak ja słyszę- "legenda Solidarności, to mi się jeżą ostatnie włosy na głowie.
                  >
                  > Boisz się legendy ?
                  > Życiorys Celińskiego i jego poglądy w Encyklopedii "Solidarności" trafnie opi
                  > suje.
                  > I też życiorys nie ma ciemnych plam. Facet jest (dla mnie) wiarygodny....zawsze
                  > .

Niczego się nie boję, tym bardziej legendy.
                  Kiedyś legendą był generał Świerczewski, który się podobno kulom nie kłaniał, potem okazało się, że nie był legendą ale zwykła mendą.
                  • j-k Przeczytaj zyciorys Celinskiego 05.05.16, 17:24
                    i powiedz - do czego mozna sie w nim przyczepic ?
                    www.andrzejcelinski.pl/p/o-sobie_10.html
            • czekam.na.lewice Re: oj, chyba jednak byl 05.05.16, 17:21
              czuk1 napisał:

>
              > Nieuczciwe jest pisanie, że Andrzej Celiński nie był jednym z ważnych opozycjon
              > istów (jeszcze w KOR) a potem w Solidarności. Jest wiele informacji , że nie ty
              > lko był doradcą "S" ale był jednym z najważniejszych jej działaczy. Opisany jes
              > t teraz nawet w Encyklopedii "Solidarności" . Cytuję wstęp :

>
              > Andrzej Celiński - legenda Solidarności
              , uosobienie antykomunistycznej i an
              > tysystemowej postawy w czasach pogardy. Więcej nie potrzeba, żeby poznać człowi
              > eka, te proste i jakże skromne frazy wystarczą za cały życiorys oraz najlepszą
              > rekomendację. Celiński powraca do solidarnościowych korzeni i chwała mu za
              > to.

Rozmawiasz z kimś nieobecnym i poglądem , którego nikt nie wyrażał.
              Napisałem tylko, że Celiński nie był "jednym z przywódców Solidarności" bo nie był ! Pojęcie przywódca coś znaczy. Oczywiście, że był działaczem opozycyjnym a Morawiecki też, Moczulski też ale nie byli przywódcami Solidarności.
          • j-k Re: oj, chyba jednak byl 05.05.16, 16:53
            Przywódcy to Wałęsa, Jurczyk, Gwiazda, Walentynowicz, Bujak, Frasyniuk , Palka,
            > Borusewicz itd. itd.
            > Celiński był z KOR , z Kuroniem ale też z Naimskim i Macierewiczem.

Celinski wiedzial od kazdego z tych przywodcow wiecej, poniewaz wszystkie te spotkania organizowal. A trudno powiedziec, ze bycie "prawo reka Walesy" - to tylko czysta funkcja administracyjna i do bycia w gronie przywodcow nie upowaznia :)
            • czekam.na.lewice Re: oj, chyba jednak byl 05.05.16, 17:36
              j-k napisał:

> Przywódcy to Wałęsa, Jurczyk, Gwiazda, Walentynowicz, Bujak, Frasyniuk , Palka,
              > > Borusewicz itd. itd.
              > > Celiński był z KOR , z Kuroniem ale też z Naimskim i Macierewiczem.
              >
              > Celinski wiedzial od kazdego z tych przywodcow wiecej, poniewaz wszystkie te sp
              > otkania organizowal. A trudno powiedziec, ze bycie "prawo reka Walesy" - to tyl
              > ko czysta funkcja administracyjna i do bycia w gronie przywodcow nie upowaznia
              > :)
              Nic nie ujmuję Celińskiemu. Po prostu to nie jest kategoria pt Przywódca Solidarności.
              Nie upoważnia.
              • j-k roznimy sie rozumieniem definicji slowa "przywodcy 05.05.16, 17:57
                Nic nie ujmuję Celińskiemu. Po prostu to nie jest kategoria pt Przywódca Solida
                > rności.
                > Nie upoważnia.

roznimy sie rozumieniem definicji slow "jeden z przywodcow"
                Ty rozumiesz go wasko - ja szerzej.

Tak sie sklada, ze znalem rowniez Bujaka.
                Przwodca regionu Mazowsze - potrafiacy pociagnac za soba ludzi do walki
                (jak inna legenda Frsyniuk)

Kazda wielka organizacja - a taka byla w roku 1981 Solidarnosc - wymaga przywodcow "frontowych" i przywodcow pracujacych "w sztabie" - peniacych funkcje sztabowe -ale strategiczne rownie.

Przecie nie jest tak, ze "WODZ NACZELNY" radzi sie tylko swoich generalow na froncie.
                Ich wnioski przetwarza wraz z pracownikami ze sztabu i oni rowniez wnosza swoje uwagi dotyczace oceny sytuacji - zatem sa rowniez wspolautorami decyzji - a nie tylko doradcami..

tyle tylko, ze pracuja w cieniu - a nie na ekranie/na froncie/ - zatem do grona przywodcow danej organizacji tez naleza.
                • czekam.na.lewice Re: roznimy sie rozumieniem definicji slowa "przy 05.05.16, 18:00
                  j-k napisał:

> roznimy sie rozumieniem definicji slow "jeden z przywodcow"
                  > Ty rozumiesz go wasko - ja szerzej.
                  Jest odwrotnie. W tej grupie przywódcą był Jacek Kuroń. To on był osobą, za którą wielu podążało w tym Celiński.
                  • j-k nadal roznimy sie :) 05.05.16, 18:42
                    > Jest odwrotnie. W tej grupie przywódcą był Jacek Kuroń. To on był osobą, za któ
                    > rą wielu podążało w tym Celiński.

nadal roznimy sie spojrzeniem.
                    - ale nie traktuj to jako wyklocanie sie - "byle moje na wierzchu"
                    opisuje jedynie moje spojrzenie - bedac w 1981 w srodku tej organizacji - jako jej "funkcyjny"

Dla mnie Oni wszyscy - Bujak, Celinski itd.. nalezeli do grona przywodcow.
                    Kuron tez nalezal do tego grona - ale dodatkowo byl tej Organizacji Ideologiem.

Dla mnie byl on IKONA Solidarnosci.

• czekam.na.lewice Re: nadal roznimy sie :) 05.05.16, 18:59
                      j-k napisał:

> nadal roznimy sie spojrzeniem.
                      > - ale nie traktuj to jako wyklocanie sie - "byle moje na wierzchu"
                      > opisuje jedynie moje spojrzenie - bedac w 1981 w srodku tej organizacji - jako
                      > jej "funkcyjny"
                      Chyba nie był nawet delegatem na Zjazd Solidarności.
                      > Dla mnie Oni wszyscy - Bujak, Celinski itd.. nalezeli do grona przywodcow.
                      > Kuron tez nalezal do tego grona - ale dodatkowo byl tej Organizacji Ideologiem.
                      W moim rozumieniu przywódcą.
                      > Dla mnie byl on IKONA Solidarnosci.
                      >
      • adam.eu Re: PiS nas sprowadzi do parteru. 05.05.16, 18:51

> Celiński nie był jednym z przywódców Solidarności. Był doradcą.
        > Ma rację Celiński , że nie należy oczekiwać wzrostu oporu społecznego. Jak może
        > rosnąć opór jak firmują go twarze Kalisza, Czarzastego, Schetyny. Pani Zosia z
        > warzywniaka się na to nie nabierze.

Pani Zosia łypie okiem Macierewiczem, przełącza się na media media Kurskiego, wzdycha do Kaczyńskiego :-)
    • volupte Re: PiS nas sprowadzi do parteru. 05.05.16, 16:58
      Oby się mylił.
    • maksimum Re: PiS nas sprowadzi do parteru. 05.05.16, 18:01
      czuk1 napisał:

> Wg mnie. PiS ma plan zmiany ustroju w Polsce ; rządzenia w sposób autarkiczny,
      > wręcz dyktatorski.

Za PO/PSL to byla zlota wolnosc.
      Osmiorniczki dla rzadzacych a teraz PiS daje ludziom 500+
      Nie tak Dawno PO wyslalo Kaminskiego do wiezienia a teraz jest on ministrem.
      Komorowski z WSI mial zaklepane wybory przez mi..mi..Michnika i zakonnice na pasach a narod wybral Dude.

• adam.eu Re: PiS nas sprowadzi do parteru. 05.05.16, 18:55
        maksimum napisał:

> Za PO/PSL to byla zlota wolnosc.................
        ........................

Oby nie okazało się za szybko, że masz rację :-(
      • sajm0n Re: PiS nas sprowadzi do parteru. 05.05.16, 19:06
        Ciągle mówisz co robiło źle PO, ale sami zjadacie te ośmiornice jak te PO. Wystarczy zobaczyć jakie miejsce narad sobie wybrał Kaczyński, a zobaczysz, że jest to ekskluzywniejsza restauracja niż "Sowa i Przyjaciele". Może dlatego, że więcej płacą masz mniej taśm prawdy. Pewnie będziesz chciał teraz nam wszystkim powiedzieć, że zamawiali tam zwykłą wodę, albo nic? Wiesz ile kosztuje na własność wynajęcie całej restauracji?
        • sajm0n Re: PiS nas sprowadzi do parteru. 05.05.16, 19:09
          www.youtube.com/watch?v=RKgg_BHr5y4 a tu masz tylko to co wyciekło wcześniej. Przyjrzyj się uważnie, bo PISowcy chleją razem z PO.
    • sajm0n Re: PiS nas sprowadzi do parteru. 05.05.16, 18:13
      PIS zatrzymał się na 1991 i chce niby walczyć z komunistami. Tylko komuniści są już w większości na emeryturze, a to młodzi tutaj zostali i zmieniają kraj. Ten totalitaryzm wynika z ambicji robienia czystek w elitach i w Polsce.

Co najlepsze nie wiem jak można się nabierać na Wielkiego Kaczyńskiego rewolucjonistę III RP, a jednocześnie nie widzieć, że ten rewolucjonista III RP ma wiele za uszami. Kaczyński ma obsesję na punkcie podsłuchów i kontroli. Tą obsesję odziedziczył po czasach komunistycznych, kiedy wielu oszukiwało.

Kaczyński nie wie kiedy skończyć z czystką po komunie. Do tej pory zawsze uważano go za dobrego i wspaniałego za jego zasługi, a czas komunizmu dobiegł końca i dziś nie trzeba już takiego Kaczyńskiego czyściciela. Mamy nowy rodzaj polityki. Uważam, że Kaczyński się zapętlił w komunie i nie wiem czy robi to świadomie lub nie, ale nie bierze odpowiedzialności za swoją partię polityczną obecnie. Znika gdzieś za ekran i zwala winy za swoje decyzje na inne osoby.

Nikt w Polsce nie potrafi pokazać PISowcom, że czasy komuny się skończyły i że teraz działają przeciw wolnej Polsce udając, że niby ją reformują.
      • sajm0n Re: PiS nas sprowadzi do parteru. 05.05.16, 18:34
        Dla nich reforma to czystka po komunizmie min. zmiana kadry.
        Dla nas reforma ma inne znaczenie. W tych pojęciach się nie zgadzamy, bo my jesteśmy już w tym co nowe, a oni rozliczają przeszłość.

Myślicie skąd ten tw. Bolek? To właśnie takie rozliczanie po komunie... Władzy obecnej nie interesuje to co jest dzisiaj, a to co było kiedyś i jak to wpływa na dziś.

Mnie denerwuje to, że młodzi w tych rozgrywkach rozliczeniowych są pomijani. To właśnie młodzi są twórcami nowoczesnej Polski i to właśnie oni w większości wskazują, że poglądy PIS są niewłaściwe! Ja także się do tego dołączam. Czas skończyć z rozliczaniem historii i otworzyć raz na zawsze IPN, a nie ciągnąć sprawy latami i wyrzucać co chwile ludzi ludzi nawet nie powiązanych z rządem, za to karanych jakby siedzieli w rządzie!

KONIEC KOMUNY I POSTKOMUNY PISOWCY!!!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka