Dodaj do ulubionych

Politycy liczą na krótką pamięć wyborców

06.06.16, 17:26
Dlatego trzeba im ciągle przypominać, co kiedyś mówili.
Dzisiaj biorę na tapetę posła PO z województwa opolskiego Tomasza Kostusia. W październiku zeszłego roku obiecywał, że od czerwca tego roku pojadą wreszcie pociągi przewozów regionalnych na odcinku Fosowskie - Lubliniec. Nowy rozkład już jest w internecie, ale pociągów tych nie ma. Nadal ludzie w wioskach położonych na tej trasie będą mogli podziwiać pięknie odremontowane stacje-widma, na których nie zatrzymuje się żaden pociąg.
Obserwuj wątek
    • wsk175 Re: Politycy liczą na krótką pamięć wyborców 06.06.16, 17:33
      I uwierzyłeś że jeden poseł ma wpływ na ekonomię przewozów pasażerskich?!
      Tylko jeden poseł ,niejaki Gosiewski, kiedykolwiek tego dokonał. Ale on był z sekty. Tam zdrowy rozsądek nie obowiązuje.
      • jureek Re: Politycy liczą na krótką pamięć wyborców 06.06.16, 17:48
        wsk175 napisał:

> I uwierzyłeś że jeden poseł ma wpływ na ekonomię przewozów pasażerskich?!

Jak nie ma wpływu, to dlaczego najpierw ściemnia, a teraz głowę w piach chowa?
        Wpływ na uruchomienie tego połączenia mają samorządy województw śląskiego i opolskiego.
        • wsk175 Re: Politycy liczą na krótką pamięć wyborców 06.06.16, 18:03
          "Jak nie ma wpływu, to dlaczego najpierw ściemnia, a teraz głowę w piach chowa? "
          Bo to polityk. Oni tak już mają i już.
          "Wpływ na uruchomienie tego połączenia mają samorządy województw śląskiego i opolskiego."
          Skoro obiecał coś , co od niego nie zależy tzn że liczył na głupotę wyborców. "

• jureek Re: Politycy liczą na krótką pamięć wyborców 06.06.16, 18:31
            wsk175 napisał:

> "Jak nie ma wpływu, to dlaczego najpierw ściemnia, a teraz głowę w piach chowa?
            > "
            > Bo to polityk. Oni tak już mają i już.

Czyli należy pogodzić się z tym, że politycy ściemniają, tchórzliwie chowają głowę w piach, oszukują itd. i nie wypominać im tego, bo biedactwa inaczej nie potrafią i już?
            • wsk175 Re: Politycy liczą na krótką pamięć wyborców 06.06.16, 18:45
              Oczywiście że nie. Należy piętnować i nagłaśniać takie sprawy.
              Należy myśleć i nie dawać się nabierać na ich ściemę.
              • jureek Re: Politycy liczą na krótką pamięć wyborców 06.06.16, 21:30
                wsk175 napisał:

> Oczywiście że nie. Należy piętnować i nagłaśniać takie sprawy.

No więc właśnie to robię, Ty zaś próbujesz je bagatelizować i obwiniać oszukanych zamiast oszusta.
                • wsk175 Re: Politycy liczą na krótką pamięć wyborców 06.06.16, 22:00
                  Ja tylko wykazałem twoją naiwność. Zresztą nie tylko twoją, większości wyborców.
                  • jureek Re: Politycy liczą na krótką pamięć wyborców 06.06.16, 22:06
                    wsk175 napisał:

> Ja tylko wykazałem twoją naiwność. Zresztą nie tylko twoją, większości wyborców

Na czym niby ta naiwność miałaby polegać? Na tym, że przypominam i nagłaśniam ściemę tego polityka? Nie sądzisz chyba, że na niego głosowałem.
                    • ayran Re: Politycy liczą na krótką pamięć wyborców 07.06.16, 07:46
                      Czyli, de facto, uznałeś za ważniejsze obietnice innego polityka, tego na którego głosowałeś. Generalnie, akt wyborczy to rodzaj kontraktu - polityk obiecuje, ty głosujesz lub nie. W konkretnym przypadku nie powinieneś mieć pretensji.
                      • jureek Re: Politycy liczą na krótką pamięć wyborców 07.06.16, 10:50
                        ayran napisał:

> Czyli, de facto, uznałeś za ważniejsze obietnice innego polityka, tego na które
                        > go głosowałeś. Generalnie, akt wyborczy to rodzaj kontraktu - polityk obiecuje,
                        > ty głosujesz lub nie. W konkretnym przypadku nie powinieneś mieć pretensji.

Jakie jest hasło Gazety? "Nam nie jest wszystko jedno". Ty zaś twierdzisz, że powinno mi być wszystko jedno (nie powinienem mieć pretensji), jeśli to nie mnie ktoś oszukał, tylko oszukał innych. Ciekawe.
                      • jureek Re: Politycy liczą na krótką pamięć wyborców 07.06.16, 18:36
                        ayran napisał:

> W konkretnym przypadku nie powinieneś mieć pretensji.

Uważasz, że ci, którzy nie głosowali na Szydło, nie powinni mieć pretensji, że obiecywała 500 na każde dziecko, a potem się z tego wycofała?
                        • ayran Re: Politycy liczą na krótką pamięć wyborców 07.06.16, 19:06
                          Sprawa jest skomplikowana. Ja na ten przykład nie głosowałem na Szydło, ale w sumie jestem zadowolony, że 500+ nie pochłonie więcej pieniędzy z budżetu, niż pochłonęłoby, gdyby pieniądze były dla każdego dziecka.
          • snajper55 Re: Politycy liczą na krótką pamięć wyborców 06.06.16, 21:27
            wsk175 napisał:

> "Jak nie ma wpływu, to dlaczego najpierw ściemnia, a teraz głowę w piach chowa?"
            > Bo to polityk. Oni tak już mają i już.

Nieprawda. Tacy są polscy politycy. Dlaczego tacy są? Bo im na to pozwalamy. Wybieramy powtórnie tych, którzy nas okłamują. W Polsce nie ma polityków skompromitowanych. W Polsce nic takim łżącym w żywe oczy nie grozi. Znów ich wybierzemy.

S.
            • inocom A gdy nie zostana wybrani powtórnie 06.06.16, 22:06
              snajper55 napisał:

> wsk175 napisał:
              >
              > > "Jak nie ma wpływu, to dlaczego najpierw ściemnia, a teraz głowę w piach
              > chowa?"
              > > Bo to polityk. Oni tak już mają i już.
              >
              > Nieprawda. Tacy są polscy politycy. Dlaczego tacy są? Bo im na to pozwalamy. Wy
              > bieramy powtórnie tych, którzy nas okłamują. W Polsce nie ma polityków skomprom
              > itowanych. W Polsce nic takim łżącym w żywe oczy nie grozi. Znów ich wybierzemy

To zawiązują KOD i wystawiają słupa.
              • religijnych.uczuc.obraza Re: A gdy nie zostana wybrani powtórnie 07.06.16, 08:21
                Albo lecą z donosem do Brukseli że rzekomo ktoś sfałszował wybory.
              • nazimno Re: A gdy nie zostana wybrani powtórnie 07.06.16, 10:00
                Rym mi sie skojarzyl.
    • taniarada Re: Politycy liczą na krótką pamięć wyborców 06.06.16, 21:33
      Myślisz jureek,że to wyborcy wybierają .Aleś Ty naiwny .Platforma się objadła wybrali PIS ,który też wyrzucą na śmietnik .Tak jak Nieobywatelskich.Tu rządzą mocarstwa i żydowskie lobby .Oj naiwny ty i reszta tego oszołomstwa z GW.
      • czekam.na.lewice Re: Politycy liczą na krótką pamięć wyborców 07.06.16, 07:13
        taniarada napisał(a):

> Myślisz jureek,że to wyborcy wybierają .Aleś Ty naiwny .Platforma się objadła w
        > ybrali PIS ,który też wyrzucą na śmietnik .Tak jak Nieobywatelskich.Tu rządzą m
        > ocarstwa i żydowskie lobby .Oj naiwny ty i reszta tego oszołomstwa z GW.
        Zapomniałeś o udziale w tym spisku wegetarian i rowerzystów. Przeoczenie czy jesteś z innej frakcji.
    • matigrypl Re: Politycy liczą na krótką pamięć wyborców 07.06.16, 07:21
      Całe zło tkwi w systemie wyborczym! Wybory są niedemokratyczne bo ostatecznie kto znajdzie się na liście decyduje jakiś wodzuś y musisz wybierać między dżumą a cholerą. Potem jest dyscyplina partyjna a faktyczną władzę posiada dyktator. Pierwszy raz mamy do czynienia że obietnice pokrywają się z wolą dyktatora i jest szansa na ich realizację.
      • czekam.na.lewice Re: Politycy liczą na krótką pamięć wyborców 07.06.16, 07:24
        matigrypl napisał(a):

> Całe zło tkwi w systemie wyborczym! Wybory są niedemokratyczne bo ostatecznie
        > kto znajdzie się na liście decyduje jakiś wodzuś
        Zgoda. Wybór niby jest ale rzadko się zdarza aby wybór nastąpił w innej kolejności niż wódz to ustawił.
        Ponadto aby być ustawionym na liście w następnych wyborach przez Wodza, trzeba być bez względnie posłusznym i dyspozycyjnym.
      • snajper55 Re: Politycy liczą na krótką pamięć wyborców 07.06.16, 10:20
        matigrypl napisał(a):

> Całe zło tkwi w systemie wyborczym! Wybory są niedemokratyczne bo ostatecznie
        > kto znajdzie się na liście decyduje jakiś wodzuś y musisz wybierać między dżumą
        > a cholerą.

Każdy może listę zarejestrować. Ty też. A dokładniej - ty z 14 innymi obywatelami możecie zarejestrować Komitet Wyborczy, utworzyć listę swoich kandydatów na posłów i prowadzić kampanię wyborczą.

S.
    • ayran sprawdziłem te obietnice 07.06.16, 07:58
      i mam wrażenie, że zarzucasz posłowi czyn, którego nie popełnił:

www.24opole.pl/18892,Pociagi_osobowe_wroca_na_trase_Opole-Czestochowa,wiadomosc.html
      Innymi słowy - nie obiecał tego, co twierdzisz, ty na niego nie zagłosowałeś, a teraz masz doń pretensję, że nie dotrzymał obietnicy, której nie złożył.
      • xystos Re: sprawdziłem te obietnice 07.06.16, 08:13
        Ej Ludziska,gdzie wy się podziały ?

"pies na czarnych" jeszcze z mszy porannej niewrócił,pije piwko w drodze
        do domu ?
        • xystos Re: sprawdziłem te obietnice 07.06.16, 08:18
          Pan Prezes Szczęsny lis,najlepsze favory da Ludowi na pół roku przed wyborami-zaplaci klasa średnia
          czyli żydy budżetowe.
      • jureek Re: sprawdziłem te obietnice 07.06.16, 09:44
        ayran napisał:

> i mam wrażenie, że zarzucasz posłowi czyn, którego nie popełnił:
        >
        >
        > www.24opole.pl/18892,Pociagi_osobowe_wroca_na_trase_Opole-Czestochowa,wiadomosc.html
        > Innymi słowy - nie obiecał tego, co twierdzisz, ty na niego nie zagłosowałeś,
        > a teraz masz doń pretensję, że nie dotrzymał obietnicy, której nie złożył.

Cytat z Twojego linku, co Kostuś obiecywał ludziom w Pludrach:
        "Deklaruje też (Kostuś), że od połowy czerwca 2016 roku, po korekcie rozkładu jazdy, samorząd zamierza uwzględnić w siatce połączeń Przewozów Regionalnych pociągi na trasie Opole Główne ? Częstochowa przez Pludry. - Byłyby to 3 pary pociągów, jednak ich rozkład zależy od przepustowości jednotorowego odcinka linii kolejowej Opole - Lubliniec, po którym kursuje znacząca liczba pociągów, mających priorytet w stosunku do przewozów regionalnych - mówił."
        Nowy rozkład już jest, nie ma w nim nie tylko trzech par pociągów, nie ma żadnego.
        Liczyłeś na to, że czytający wątek nie zajrzą do linku?
        • religijnych.uczuc.obraza Re: sprawdziłem te obietnice 07.06.16, 09:49
          Kostuś to mógł sobie obiecywać. Dopóki trwa "remont" linii Katowice-Kraków i prawie wszystkie TLKi i IC jadące z Wrocławia na wschód i z powrotem zmuszone są jechać przez Lubliniec i Częstochowę dopóty nie będzie kursów osobowych między Opolem a Częstochową. Ten odcinek jest po prostu w tym momencie zbyt obciążony.
          • nazimno Re: sprawdziłem te obietnice 07.06.16, 09:59
            To jest bardzo nieslychanie cholernie zajebiscie skomplikowane przedsiewziecie, Katowice - Krakow

kurierkolejowy.eu/aktualnosci/23480/modernizacja-trasy-katowice-krakow-ruszy-na-nowo-w-2016-r.html

Taki tunel w tej, noooo jak jej tam... Szwajcarii to pikus jest.
            • religijnych.uczuc.obraza Re: sprawdziłem te obietnice 07.06.16, 10:13
              Dlatego napisałem "remont".
          • jureek Re: sprawdziłem te obietnice 07.06.16, 10:35
            religijnych.uczuc.obraza napisał:

> Kostuś to mógł sobie obiecywać. Dopóki trwa "remont" linii Katowice-Kraków i pr
            > awie wszystkie TLKi i IC jadące z Wrocławia na wschód i z powrotem zmuszone są
            > jechać przez Lubliniec i Częstochowę dopóty nie będzie kursów osobowych między
            > Opolem a Częstochową. Ten odcinek jest po prostu w tym momencie zbyt obciążony.

Nie wierzę, żeby Kostuś tego nie wiedział. A jeśli wiedział, a mimo to obiecywał, to świadomie oszukiwał wyborców.

P.S. Między Lublińcem a Częstochową jeżdżą już pociągi osobowe Kolei Śląskich.
            • religijnych.uczuc.obraza Re: sprawdziłem te obietnice 07.06.16, 10:40
              Rzeczywiście jeżdżą. A więc albo się nie dogadano albo się nie chciało.
              • religijnych.uczuc.obraza Re: sprawdziłem te obietnice 07.06.16, 10:41
                Albo PRom znów brakuje taboru. Jak z Matejką.
        • ayran Re: sprawdziłem te obietnice 07.06.16, 14:24
          Ja to odczytuję tak, że kandytat stwierdził, że być może na tej linii zostaną uruchomione trzy pary pociągów, ale ostatecznie zależy to od tego, czy przepustowość okaże się wystarczająca. Propunuję byś sprawdził, jak z tą przepustowością. Możesz to nawet zrobić pytając obecnego posła, ale na chwytanie go za obietnice, to raczej się nie łapiesz.
          • jureek Re: sprawdziłem te obietnice 07.06.16, 14:44
            ayran napisał:

> Ja to odczytuję tak, że kandytat stwierdził, że być może na tej linii zostaną u
            > ruchomione trzy pary pociągów, ale ostatecznie zależy to od tego, czy przepusto
            > wość okaże się wystarczająca.

Jeżeli pociągi jeżdżą na odcinku Lubliniec - Częstochowa (w całości w województwie śląskim), a nie jeżdżą na tej samej linii na odcinku Fosowskie - Lubliniec (dwie stacje w opolskim, trzy w śląskim), to wskazuje to na to, że nie przepustowość zadecydowała, lecz brak dogadania się marszałków sąsiadujących województw.
            • ayran Re: sprawdziłem te obietnice 07.06.16, 17:22
              Być może. Czyli obecny poseł PO, a ówczesny członek zarządu województwa, złożył (w trybie warunkowym) deklarację, którą potraktowałeś jako zobowiązanie wyborcze i po tym, jak zagłosowałeś na kandydata innej partii, czujesz się oszukany.
              • jureek Re: sprawdziłem te obietnice 07.06.16, 17:49
                ayran napisał:

> Być może. Czyli obecny poseł PO, a ówczesny członek zarządu województwa, złożył
                > (w trybie warunkowym) deklarację, którą potraktowałeś jako zobowiązanie wyborc
                > ze i po tym, jak zagłosowałeś na kandydata innej partii, czujesz się oszukany.

Gdzie napisałem, że zagłosowałem na kandydata innej partii?
                Napisałem tylko tyle, że nie zagłosowałem na Kostusia.
                Poza tym nie czuję się oszukany, tylko przypominam panu Kostusiowi, co kiedyś obiecywał i gdyby miał honor, to powinien jeszcze raz pojechać do Pluder, stanąć przed mieszkańcami i wytłumaczyć się, a nie udawać, że nic się nie stało.
                • ayran Re: sprawdziłem te obietnice 07.06.16, 17:59
                  Jeśli zagłosowałeś na kandydata tej samej partii, to w gruncie rzeczy pomogłeś p. Kostusiowi wejść do Sejmu, czyli poniekąd zagłosowałeś na niego. To nieco zmienia postać rzeczy, choć nie wykluczam (a nawet uważam to za prawdopodobne), że teraz postawisz pytanie "gdzie napisałem, że zagłosowałem na kandydata tej samej partii?"
                  • jureek Re: sprawdziłem te obietnice 07.06.16, 18:34
                    ayran napisał:

> Jeśli zagłosowałeś na kandydata tej samej partii,

No i tym razem udało Ci się trafić.

> to w gruncie rzeczy pomogłeś
                    > p. Kostusiowi wejść do Sejmu, czyli poniekąd zagłosowałeś na niego.

Niestety było tak, jak piszesz. Nie głosowałem na Kostusia, ale chcąc nie chcąc (raczej nie chcąc mu pomogłem). Według ordynacji większy wpływ na to, kto wejdzie do sejmu, mają partyjni wodzowie układający listy, niż wyborcy, chociaż w tym wypadku Kostuś uzyskał drugi wynik w okręgu, więc wszedłby i tak bez względu na miejsce na liście.

> To nieco zm
                    > ienia postać rzeczy, choć nie wykluczam (a nawet uważam to za prawdopodobne), ż
                    > e teraz postawisz pytanie "gdzie napisałem, że zagłosowałem na kandydata tej sa
                    > mej partii?"

Pytanie nie padnie, ponieważ wybrałem mniejsze zło i oddałem głos na innego kandydata z listy PO.
                • nazimno Re: sprawdziłem te obietnice 07.06.16, 18:02
                  Niech pojedzie pociagiem.
    • gorszysort Re: Politycy liczą na krótką pamięć wyborców 07.06.16, 09:27
      to dobra zmiana zatrzymała pociągi
      • jureek Re: Politycy liczą na krótką pamięć wyborców 07.06.16, 09:46
        gorszysort napisał(a):

> to dobra zmiana zatrzymała pociągi

Akurat w samorządach obu województw, które od lat nie potrafią się dogadać, nie rządzi "dobra zmiana", lecz PO. Tak więc w tym przypadku, zwalanie na PiS jest nietrafione.
        • rzewuski1 Re: Politycy liczą na krótką pamięć wyborców 07.06.16, 10:02
          "Deklaruje też (Kostuś), że od połowy czerwca 2016 roku, po korekcie rozkładu jazdy, samorząd zamierza uwzględnić"

Samorząd a nie poseł sejmu i to w dodatku opozycji.
          Wyborcy powinni wtedy zapytać jak zamierza to zrobić skoro decyzje podejmuje nie poseł a samorząd.
          • wsk175 Re: Politycy liczą na krótką pamięć wyborców 07.06.16, 10:43
            Zgadzam się.
            Głupota wyborców skutkuje obecnością w sejmie takich Pawłowicz, Jakich i innych Ziobro.
            • jureek Re: Politycy liczą na krótką pamięć wyborców 07.06.16, 10:47
              wsk175 napisał:

> Zgadzam się.
              > Głupota wyborców skutkuje obecnością w sejmie takich Pawłowicz, Jakich i innych
              > Ziobro.

... albo Kostuś
              • wsk175 Re: Politycy liczą na krótką pamięć wyborców 07.06.16, 10:58
                .....albo jakiś Kostuś, którego nie kojarzę.
                • xystos Re: Politycy liczą na krótką pamięć wyborców 07.06.16, 14:27
                  Konstanty Radziwiłł ?
                  • jureek Re: Politycy liczą na krótką pamięć wyborców 07.06.16, 14:38
                    xystos napisał:

> Konstanty Radziwiłł ?

Co Ty znowu wymyślasz? Kostuś to Kostuś, takie ma nazwisko, a znany jest ten arogant między innymi z tego, że do swojego kierowcy służbowego zwracał się czasem słowami "siad i waruj".
                    Tomasz Kostuś był wicemarszałkiem województwa opolskiego, a obecnie jest posłem PO.
                    • xystos Re: Politycy liczą na krótką pamięć wyborców 07.06.16, 19:11
                      ..oo ja pierwszy...le,taki chamski arogant ?
          • jureek Re: Politycy liczą na krótką pamięć wyborców 07.06.16, 10:46
            rzewuski1 napisał:

> "Deklaruje też (Kostuś), że od połowy czerwca 2016 roku, po korekcie rozkładu j
            > azdy, samorząd zamierza uwzględnić"
            >
            > Samorząd a nie poseł sejmu i to w dodatku opozycji.
            > Wyborcy powinni wtedy zapytać jak zamierza to zrobić skoro decyzje podejmuje ni
            > e poseł a samorząd.

Kostuś był przez 4 lata do 2014 roku wicemarszałkiem województwa, a w październiku 2015, gdy obiecywał przywrócenie pociągów regionalnych był członkiem zarządu województwa, ludzie mieli więc prawo zakładać, że wie, co mówi.
            • wsk175 Re: Politycy liczą na krótką pamięć wyborców 07.06.16, 11:02
              Ktoś tutaj na forum ma stopkę:
              "polityka to sztuka dymania podatnika"
              Mądre słowa.Wiele w nich prawdy.
    • matigrypl Re: Politycy liczą na krótką pamięć wyborców 07.06.16, 11:09
      Każdy może listę zarejestrować. Ty też. A dokładniej - ty z 14 innymi obywatelami możecie zarejestrować Komitet Wyborczy, utworzyć listę swoich kandydatów na posłów i prowadzić kampanię wyborczą.

A ty i podobni dowcipnisie możecie sobie pójść za stodołę i nakopać złota i innych diamentów ile dusza zapragnie. Macie to zagwarantowane na piśmie. Papier jest cierpliwy a w praktyce aby to uczynić szanse są ujemne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka