Dodaj do ulubionych

Powstańcy na dywaniku

21.07.16, 14:53
Wielce czcigodny minister obrony narodowej postanowił wezwać do siebie grupkę sędziwych, ale nadal krnąbrnych powstańców warszawskich. Pan minister, jako wybitny teoretyk partyzantki miejskiej, wskaże swoim gościom wszystkie błędy jakie popełnili oni 72 lata temu, i jakie popełniają dziś. Następnie przedstawi im liczne i ogromne korzyści, jakie mogą wyniknąć z powiązania przestarzałej powstańczej tradycji z niedawną katastrofą lotniczą w Smoleńsku oraz wczorajszą stłuczką samochodową na Targówku. Na zakończenie spotkania powstańcy będę mogli sobie porobić selfie z tym naprawdę ciekawym człowiekiem.
Obserwuj wątek
    • wagonetka Powstańcy chyba nie lubią dywaników 21.07.16, 14:59
      ? Powstańcy warszawscy odmówili udziału w konsultacjach Ministerstwa Obrony Narodowej (MON) poświęconym Apelowi Pamięci.
      ? Związek Powstańców nie ma do powiedzenia MON nic więcej ponad to, co wyraził w korespondencji listownej.

www.parlamentarny.pl/spoleczenstwo/apel-pamieci-powstancy-nie-chca-rozmawiac-z-mon,12103.html
      • witek.bis Re: Powstańcy chyba nie lubią dywaników 21.07.16, 15:03
        O proszę! A jeszcze przed chwilą na TVN24 międlili niusa, że powstańcy stawią się przed obliczem Ministra. No, trudno - widać wola być skazani zaocznie.
        • ave.duce Wyrazy głębokiego szacunku dla powstańców 21.07.16, 15:30
          - miał rację Władysław Bartoszewski: "jeżeli wszystko nas dzieli, to dialog nie ma sensu"...
    • tw_wielgus Re: Powstańcy na dywaniku 21.07.16, 15:04
      To haniebna sprawa i kładzie się cieniem na szefie MON, Mam na myśli to, że pragnie wykorzystać tak ważną dla Polaków rocznicę do przypomnienia listy ofiar wypadku lotniczego. A już ten upór i chęć przekonania środowiska powstańców do zmiany stanowiska jest po prostu obrzydliwy. Wstyd.
      • witek.bis Re: Powstańcy na dywaniku 21.07.16, 15:08
        Nad wyraz rzadko mam sposobność zgodzić się z tobą, ale tym razem zgadzam się w całej rozciągliwości :-) Święto jest tak wielkie, że chyba trzeba się będzie upić... ;-)
        • tw_wielgus Re: Powstańcy na dywaniku 21.07.16, 15:58
          Pacierza i wódki nie odmawiam.
      • lechu_z_lechistanu Re: Powstańcy na dywaniku 21.07.16, 15:49
        Moja żona i ja wespół z dziatwą rozpoczynamy dzionek od apelu smoleńskiego.
    • karfioza.0005 Nie wezwać ale zaprosić. 21.07.16, 15:09
      Nie wezwać ale zaprosić.
      Coś mi się wydaje, że do jakiegoś kompromisu tam w poniedziałek dojdzie.
      Być może na uroczystości tylko się wspomni o Smoleńsku, bez czytania długiej listy nazwisk.
      Powstańcy już zapowiedzieli, że zaproszenie przyjmą.
      • witek.bis Re: Nie wezwać ale zaprosić. 21.07.16, 15:12
        Jak nazwiesz, tak nazwiesz, ale i tak nie zaprzeczysz temu, że do sędziwych i zasłużonych ludzi się chodzi, a nie ciągnie się ich do siebie.
      • ayran Re: Nie wezwać ale zaprosić. 21.07.16, 15:16
        karfioza.0005 napisał:

> Powstańcy już zapowiedzieli, że zaproszenie przyjmą.

Akurat, zgodnie z wcześniej przywołaną w tym wątku informacją: Powstańcy warszawscy odmówili udziału w konsultacjach Ministerstwa Obrony Narodowej (MON) poświęconym Apelowi Pamięci.

Twoja wiedza, jak rozumiem, jest inna (że jednak przyjmą zaproszenie), wiec proponuję, byś się źródłem tej wiedzy podzielił.
      • religijnych.uczuc.obraza Re: Nie wezwać ale zaprosić. 21.07.16, 15:18
        Zaprosić jak Niemcy profesorów Uniwersytetu Jagiellońskiego w 1939 r.
        • witek.bis Re: Nie wezwać ale zaprosić. 21.07.16, 15:20
          Podobno minister Zalewajska chciała im zaprosić na Szucha, ale jakimś cudem znalazł się jakiś przytomny, który jej to odradził.
          • religijnych.uczuc.obraza Re: Nie wezwać ale zaprosić. 21.07.16, 15:23
            A szkoda, nie zaszkodziłoby wysłuchać jej opinii na temat.
    • czekam.na.lewice Re: Powstańcy na dywaniku 21.07.16, 15:10
      Po co ten baran dalej się kompromituje. Stoi w bagnie i dalej się wierzga nogami :(
    • snajper55 Znaleziono kompromis 21.07.16, 15:14
      MON zgodzi się na asystę wojskową a w zamian będzie odczytany apel smoleński.

S.
      • witek.bis Re: Znaleziono kompromis 21.07.16, 15:15
        A jednak zawsze warto rozmawiać! :-))
        • snajper55 Re: Znaleziono kompromis 21.07.16, 15:18
          witek.bis napisał:

> A jednak zawsze warto rozmawiać! :-))

Tak samo jak o aborcji.

S.
      • czekam.na.lewice Re: Znaleziono kompromis 21.07.16, 15:24
        snajper55 napisał:

> MON zgodzi się na asystę wojskową a w zamian będzie odczytany apel smoleński.
        >
        > S.
        Niemożliwe ~!
        • snajper55 Re: Znaleziono kompromis 21.07.16, 15:34
          czekam.na.lewice napisał:

> snajper55 napisał:
          >
          > > MON zgodzi się na asystę wojskową a w zamian będzie odczytany apel smoleń
          > ski.
          > >
          > > S.
          > Niemożliwe ~!

Ten kompromis znaleziono w MON. Czy Powstańcy będą skłonni do kompromisu, czy też zachowają nieustępliwe, niepodlegające negocjacjom stanowisko - zobaczymy.

S.
          • religijnych.uczuc.obraza Re: Znaleziono kompromis 21.07.16, 15:35
            POwstańcy to Totalna oPOzycja jest względem tego kompromisu.
            • snajper55 Re: Znaleziono kompromis 21.07.16, 15:41
              religijnych.uczuc.obraza napisał:

> POwstańcy to Totalna oPOzycja jest względem tego kompromisu.

W każdym razie MON zaproponował kompromis. Wyciągnął do Powstańców rękę. Czy Powstańcy odtrącą tę rękę czy zaakceptują kompromisowe rozwiązanie?

Rok 2016 powinien zostać uznany w Polsce za rok Orwella. I lata następne też.

S.
          • czekam.na.lewice Re: Znaleziono kompromis 21.07.16, 15:46
            snajper55 napisał:

> Ten kompromis znaleziono w MON. Czy Powstańcy będą skłonni do kompromisu, czy t
            > eż zachowają nieustępliwe, niepodlegające negocjacjom stanowisko - zobaczymy.
            >
            > S.
            Uff bo już, tak zrozumiałem Twój wpis, sądziłem, że Powstańcy się zgodzili.
            • snajper55 Re: Znaleziono kompromis 21.07.16, 15:48
              czekam.na.lewice napisał:

> Uff bo już, tak zrozumiałem Twój wpis, sądziłem, że Powstańcy się zgodzili.

Obawiam się, że tak czy siak skończy się jak w Poznaniu. Pójdę klaskać.

S.
      • ayran Re: Znaleziono kompromis 21.07.16, 15:45
        Jest pole do kompromisu - odczytywana lista ofiar ma być skrócona i będzie zawierać jedynie parę prezydencką oraz członków PiS.
        • snajper55 Re: Znaleziono kompromis 21.07.16, 15:47
          ayran napisał:

> Jest pole do kompromisu - odczytywana lista ofiar ma być skrócona i będzie zawi
          > erać jedynie parę prezydencką oraz członków PiS.

Imiona skrócą do inicjałów, za to przedstawią skrócony (1 godzina) życiorys Lecha Kaczyńskiego, ze szczególnym uwzględnieniem okresu gdy Lech Solidarnością kierował.

S.
        • czekam.na.lewice Re: Znaleziono kompromis 21.07.16, 15:47
          ayran napisał:

> Jest pole do kompromisu - odczytywana lista ofiar ma być skrócona i będzie zawi
          > erać jedynie parę prezydencką oraz członków PiS.
          >
          Jeżeli są tam takie tengie umysły jak Twój to rzeczywiście jest to możliwe.
          • ayran Re: Znaleziono kompromis 21.07.16, 15:54
            No i widzisz ludzikow, wielonikowy stachanowcu - to po prostu silniejsze od ciebie. Nie potrafisz się odnieść do treści wpisu bez wtrącenia jakieś nieporadnej zaczepki pod adresem jego autora.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka