Gość: GMR IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 15.04.02, 14:14 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ania Re: Zapraszam do debaty o komsopolityzmie!! tutaj! IP: *.upc.chello.be 15.04.02, 15:06 Gość portalu: GMR napisał(a): Nie masz dzisiaj szczescia Palme gdzies sie zawieruszyl.Ale pewnie niedlugo sie zjawi to sobie podyskutujecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GMR Re: Zapraszam do debaty o komsopolityzmie!! tutaj! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 15.04.02, 15:13 Co do Palmego...mam wrażenie że jest ich dwóch..jeden chwali globalizację UE komunzm a drugi krytykuje..który z nich jest prawdziwy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Zapraszam do debaty o komsopolityzmie!! tutaj! IP: *.upc.chello.be 15.04.02, 15:17 Gość portalu: GMR napisał(a): > Co do Palmego...mam wrażenie że jest ich dwóch..jeden chwali globalizację UE > komunzm a drugi krytykuje..który z nich jest prawdziwy? Ja mam wlasna teorie na ten temat ale wole glosno o niej nie mowic bo mi sie znowu oberwie pare kocmoluchow.A co do kosmopolityzmu to Ty jestes ZA czy przeciw czy tez jak nasz byly prezydent za i przeciw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Palme Re: Zapraszam do debaty o komsopolityzmie!! tutaj! IP: 172.16.1.* 15.04.02, 17:24 Gość portalu: GMR napisał(a): > Co do Palmego...mam wrażenie że jest ich dwóch..jeden chwali globalizację UE > komunzm a drugi krytykuje..który z nich jest prawdziwy? GMR dlaczego klamiesz ? Ja nigdy i nigdzie nie promowalem komunizmu ani realnego ani teoretycznego. Co prawda powyzywalismy sie tez troche,ale nie wmawialem ci nigdy propagowania np. homosexualizmu..... Pokaz mi watki gdzie promowalem komunizm i cytaty z nich ??? Albo nie klam wiecej ( typowa zagrywka katolicka...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GMR Re: Zapraszam do debaty o komsopolityzmie!! tutaj! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 15.04.02, 17:28 Może uściślę...propagowałeś marksizm. Ideologii lewicy jest sporo jak w tym nie siędzę i jeśli coś pokręciłem to przepraszam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Palme Re: Zapraszam do debaty o komsopolityzmie!! tutaj! IP: 172.16.1.* 15.04.02, 17:32 Gość portalu: GMR napisał(a): > Może uściślę...propagowałeś marksizm. Ideologii lewicy jest sporo jak w tym > nie siędzę i jeśli coś pokręciłem to przepraszam Nie propagowalem marksizmu tylko wskazywalem na pozytywne aspekty tej ideologii ,ale ogolnie jej nie propagowalem...... Przeprosiny przyjmuje i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GP Re: Zapraszam do debaty o komsopolityzmie!! tutaj! IP: 217.153.60.* 15.04.02, 15:21 Czy to ma coś wspólnego z komsumpcją? Jeśli tak to jestem za. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crotalus Re: Zapraszam do debaty o komsopolityzmie!! tutaj! IP: 157.25.121.* 15.04.02, 15:24 Popieramy światowy super rząd itd. Kosmopolityzm to jakaś gigantyczna bzdura. Ludzie muszą łączyć się w stada i ten instynkt nigdy nie umrze. Takim ogrodzeniem dla stada jest granica kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GP Re: Zapraszam do debaty o komsopolityzmie!! tutaj! IP: 217.153.60.* 15.04.02, 15:35 A kiedyś była granica wioski, A kiedyś będzie granica galaktyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hania Re: Zapraszam do debaty o komsopolityzmie!! tutaj! IP: 195.217.253.* 15.04.02, 15:47 Gość portalu: GP napisał(a): > A kiedyś była granica wioski, A kiedyś będzie granica galaktyki. A GMeRek, nadal nie powiedzial, czy komspolityzm, to komsomolska polityka, czy cos innego. Ja sie na takich skrotach nie rozumiem. Prawie jak KomDom u Bulhakowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GP Re: Zapraszam do debaty o komsopolityzmie!! tutaj! IP: 217.153.60.* 15.04.02, 16:02 A to co znowu za bezeceństwo nowe? Ja też nie wiem co to ten komsopolityzm znaczy ale chyba nic złego skoro GMR za zgodą ojca przełożonego pisze (a może on nie potrzebuje zgody?). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hania Re: Zapraszam do debaty o komsopolityzmie!! tutaj! IP: 195.217.253.* 15.04.02, 16:12 Gość portalu: GP napisał(a): > A to co znowu za bezeceństwo nowe? > Ja też nie wiem co to ten komsopolityzm znaczy ale chyba nic złego skoro GMR za > > zgodą ojca przełożonego pisze (a może on nie potrzebuje zgody?). To taka prowokacja moze? Zauwaz, ze nic wiecej poza tytulem watku nie napisal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GP Re: Zapraszam do debaty o komsopolityzmie!! tutaj! IP: 217.153.60.* 15.04.02, 16:13 Słów mu brakło. Ze wzruszenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hania Re: Zapraszam do debaty o komsopolityzmie!! tutaj! IP: 195.217.253.* 15.04.02, 16:14 Gość portalu: GP napisał(a): > Słów mu brakło. Ze wzruszenia? Nie, pewnie sie zaczal serial "Brzydula" na TVN i GMeRek oglada z pudelkiem chusteczek higienicznych i solami trzezwiacymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GP Re: Zapraszam do debaty o komsopolityzmie!! tutaj! IP: 217.153.60.* 15.04.02, 16:21 Brzydula? Podobne przyciąga podobne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hania Re: Zapraszam do debaty o komsopolityzmie!! tutaj! IP: 195.217.253.* 15.04.02, 16:23 Gość portalu: GP napisał(a): > Brzydula? Podobne przyciąga podobne? Jest takie przyslowie, ze przeciwienstwa sie przyciagaja, ale znajac logike latynoamerykanskich seriali, ta Brzydula, to pewnie brzydkie kaczatko, co sie zamieni w labedzia, wiec za jakies 134 odcinki sytuacja dopasuje sie do przyslowia jak ulal! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GP Re: Zapraszam do debaty o komsopolityzmie!! tutaj! IP: 217.153.60.* 15.04.02, 16:29 134 odcinki to dość długi okres wylęgu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hania Re: Zapraszam do debaty o komsopolityzmie!! tutaj! IP: 195.217.253.* 15.04.02, 16:38 Gość portalu: GP napisał(a): > 134 odcinki to dość długi okres wylęgu. GMeRek widac uwaza, ze warto poczekac na te labedzice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GP Re: Zapraszam do debaty o komsopolityzmie!! tutaj! IP: 217.153.60.* 15.04.02, 16:56 Może i sam zmieni się w łabędzia (nie takie rzeczy może chirurgia plastyczna) i odleci do ciepłych krajów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hania Re: Zapraszam do debaty o komsopolityzmie!! tutaj! IP: 195.217.253.* 15.04.02, 16:57 Gość portalu: GP napisał(a): > Może i sam zmieni się w łabędzia (nie takie rzeczy może chirurgia plastyczna) i > > odleci do ciepłych krajów? On woli Szwajcarie albo Norwegie. Jak byl na Majorce, to mu sie nie podobalo i teraz opowiada, ze w Hiszpanii jest bieda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GP Re: Zapraszam do debaty o komsopolityzmie!! tutaj! IP: 217.153.60.* 15.04.02, 17:01 Bo na tej Majorce to zepsucie moralne i rozpusta a czy może być co gorszego? Norwegia to co innego. Klimat ostrzejszy to i mieszkańcy nie gorzą się toplesami czy innymi bikini. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hania Re: Zapraszam do debaty o komsopolityzmie!! tutaj! IP: 195.217.253.* 15.04.02, 17:06 Gość portalu: GP napisał(a): > Bo na tej Majorce to zepsucie moralne i rozpusta a czy może być co gorszego? > Norwegia to co innego. Klimat ostrzejszy to i mieszkańcy nie gorzą się > toplesami czy innymi bikini. Grube swetry (wzorzyste), czapy welniane (wzorzyste), wielkie skarpety (wzorzyste) - to jest to! Ale nie wiem, skad w takim razie ta paska do seriali latino? Czyzby skandynawski chlod Bergmana mrozil umysl naszego drogiego GMeRka? Ach, juz wiem - Bergman to Szwed, Szwecja jest w UE, a Ameryka Lacinska nie. Jasne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GP Re: Zapraszam do debaty o komsopolityzmie!! tutaj! IP: 217.153.60.* 15.04.02, 17:13 No i masz odpowiedź dlaczego GMeRek nie chce do unii. Tam nie robią TAKICH seriali. A cały ten Bergman, to jakaś unijna fanaberia. Ale z tymi skarpetami to chyba przesadziłaś. Co, oni tam w tej Norwegii na bosaka po śniegu biegają? To chyba niezdrowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hania Re: Zapraszam do debaty o komsopolityzmie!! tutaj! IP: 195.217.253.* 15.04.02, 17:15 Gość portalu: GP napisał(a): > No i masz odpowiedź dlaczego GMeRek nie chce do unii. Tam nie robią TAKICH > seriali. A cały ten Bergman, to jakaś unijna fanaberia. > Ale z tymi skarpetami to chyba przesadziłaś. Co, oni tam w tej Norwegii na > bosaka po śniegu biegają? To chyba niezdrowe. Na skarpety buciory (tym razem bez wzorkow). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GMR Re: Zapraszam do debaty o komsopolityzmie!! tutaj! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 15.04.02, 17:34 O! to jest własnie komsopolityzm. Najkrócje można powiedziec znanym powiedzonkiem z radiowej jedynki a właściwie z tytułem jednej z jej audycji "Cudze chwalicie swego nie znacie". komsopolityzm ostro piętnował w "Panu Tadeuszu" Mickiewicz a mistrz wajda po mistrzowsku.. wyciął tę scenę z filmu na podstawiej tej książki... widać temat TABU no i mógłby obrazić naszych europejskich przyjaciół Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hania O konsumpcyjnym kosmopolityzmie IP: 195.217.253.* 15.04.02, 17:42 Gość portalu: GMR napisał(a): > O! to jest własnie komsopolityzm. Najkrócje można powiedziec znanym > powiedzonkiem z radiowej jedynki a właściwie z tytułem jednej z jej > audycji "Cudze chwalicie swego nie znacie". komsopolityzm ostro piętnował > w "Panu Tadeuszu" Mickiewicz a mistrz wajda po mistrzowsku.. wyciął tę scenę z > filmu na podstawiej tej książki... widać temat TABU no i mógłby obrazić naszych > > europejskich przyjaciół A ja konsumpcyjny kosmopolityzm bardzo lubie np. w kwestii win. Rowniez kulinariow wszelkiej masci, kosmetykow, butow, torebek, itd. Ale chodzilo Ci chyba o komsopolityzm, a ja nadal nie wiem, co to jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hania Co to jest KOMSOPOLITYZM? IP: 195.217.253.* 15.04.02, 15:25 GMeRek, czy to jakas odmiana polityki komsomolskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewawa Re: Co to jest KOMSOPOLITYZM? IP: 217.153.32.* 15.04.02, 16:01 Uważam że kosmopolityzm jest kosmiczną bzdurą. Według mnie jest sztucznym tworem i w obecnym wymiarze nie ma szans istnienia. Ja czuję przynależność narodową i jest mi z tym dobrze. Sądzę że fajnie jest mieć korzenie, rodowód i czuć sie z tym związaną. Daje to poczucie pewności i swoistego wsparcia. Nie rozumiem dlaczego ludzie tak bardzo chcą się tego pozbawić. Jeśli znikną narody w obecnym tego słowa znaczeniu to powstaną prawdopodobnie nowe oparte na innych kryteriach doboru. Jakie będą te kryteria nie wiem, ale aż się boję pomyśleć. Nie jestem konserwą ale w tej dziedzinie wolę tradycję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hania Re: Co to jest KOMSOPOLITYZM? IP: 195.217.253.* 15.04.02, 16:14 Gość portalu: Ewawa napisał(a): > Uważam że kosmopolityzm jest kosmiczną bzdurą. Według mnie jest sztucznym > tworem i w obecnym wymiarze nie ma szans istnienia. Ja czuję przynależność > narodową i jest mi z tym dobrze. Sądzę że fajnie jest mieć korzenie, rodowód i > czuć sie z tym związaną. Daje to poczucie pewności i swoistego wsparcia. > Nie rozumiem dlaczego ludzie tak bardzo chcą się tego pozbawić. Jeśli znikną > narody w obecnym tego słowa znaczeniu to powstaną prawdopodobnie nowe oparte na > > innych kryteriach doboru. Jakie będą te kryteria nie wiem, ale aż się boję > pomyśleć. Nie jestem konserwą ale w tej dziedzinie wolę tradycję. Brawo, ale to o kosmopolityzmie, a GMeRek pisal o komsopolityzmie i tylko on wie, co to jest, ale zniknal nie udzielajac wyjasnien. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaceq Re: Co to jest KOMSOPOLITYZM? IP: *.szeptel.net.pl 15.04.02, 18:47 Gość portalu: Hania napisał(a): > Brawo, ale to o kosmopolityzmie, a GMeRek pisal o komsopolityzmie i tylko on wie, > co to jest, ale zniknal nie udzielajac wyjasnien. Ja podejrzewam, że chodzi mu o coś, co ma związek z Komsomołem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Co to jest KOMSOPOLITYZM? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 15.04.02, 18:23 Gość portalu: Ewawa napisał(a): > Uważam że kosmopolityzm jest kosmiczną bzdurą. Według mnie jest sztucznym > tworem i w obecnym wymiarze nie ma szans istnienia. Nie byłbym taki pewien.Według mnie to on się rozwija. Ja czuję przynależność > narodową i jest mi z tym dobrze. Sądzę że fajnie jest mieć korzenie, rodowód i > czuć sie z tym związaną. Daje to poczucie pewności i swoistego wsparcia. > Nie rozumiem dlaczego ludzie tak bardzo chcą się tego pozbawić. Bo idea państw narodowych i tzw.patriotyzm doprowadziły do większości wojen w histori ludzkości. Jeśli znikną > narody w obecnym tego słowa znaczeniu to powstaną prawdopodobnie nowe oparte na > > innych kryteriach doboru. Jakie będą te kryteria nie wiem, ale aż się boję > pomyśleć. Nie powstaną nowe narody bo stare będą funkcjonować w obrębie jednego dużego państwa.Podziały oczywiście będą, ale teraz też są. Nie jestem konserwą ale w tej dziedzinie wolę tradycję. A pozwoliłabyś swojemu dziecku zginąć za ojczyznę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Woland Re: Co to jest KOMSOPOLITYZM? IP: *.acn.pl / 10.135.129.* 15.04.02, 19:23 "Kosmopolityzm"...taaak...fajne słowo. Pamiętam, nie miałem jeszcze wtedy 10 lat. Zacięte, skamieniałe tworze przy radioodbiornikach. Niski łysoń w okularkach w telewizorze,który wrzeszczał "zatruli kosmopolityzmem dusze polskiej młodzieży" i "chwasty kosmopolityzmu trzeba wyrwać z korzeniami!".Na widowni banda facetów o świńskich gębach wyjąca "Kosmopolici w Kosmos" (tak, tak, były takie okrzyki na wiecu Gomułki) i "Syjoniści do Izraela". Dowcipy, które powtarzałem nie zdając nawet sobie sprawy z ich sensu "Towarzysz Wiesław powiedział, że Polacy mają mieć tylko jedną ojczyznę!Zgoda, ale dlaczego ma nią być Egipt?". Potem odjeżdżali, odjeżdżali...nie Żydzi, GMR, a może by należało powiedzieć - nie tylko Żydzi. Mnóstwo Polaków, którzy mieli dosyć tego chlewu i dintojry partyjnej na inteligentniejszych od pomocników masarskich (w BP ówczesnym był jeden taki). A najlepsze, że potem PZPR pozbyła sie tych gnojków od brudnej roboty...nawet płakali że dano im po prostu kopa w dupę bez żadnych faworów Potem człowiek dojrzał i teraz patrzę na to ze spokojem. Będą chcieli wypędzić? Prosze bardzo, niech wypędzają! Moja rodzina jest kurlandzko-niemiecka, więc sporo jest ludzi z takim samym nazwiskiem w Niemczech. Miałbym dokąd pojechać. Ale jeśli Polacy chca być zawsze rządzeni przez marionetki, których sznurki porusza jakiś animator 1200 km na Wschód stąd... Powiem więc tak: kto mówi w Europie Środkowej "Kosmopolityzm" - uwalnia demony. W 1992 roku byłem w Chorwacji. Brygada Arkana zabiła 30 wykształconych (inżynierów, profesorów uniwersytetu, lekarzy...) Serbów i Chorwatów. Gdyby zabiła tylko Chorwatów - nie byłoby problemu. Nie takich zbrodni tam dokonywano. Ale zabito Serbów posposłu z Chorwatami i to z tymi z małżeństw mieszanych. Trochę śmierdziało. Wymyślono więc powód: była to egzekucja "kosmopolitów, którzy swoimi zbrodnicznymi mizamatami zatruwali zdrowa duszę narodu serbskiego". Jeśli niczego innego nie rozumiesz, GMR, przemyśl sobie przynajmniej to Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yngling Re: Zapraszam do debaty o komsopolityzmie!! tutaj! IP: 172.16.1.* 15.04.02, 17:13 Kosmopolityzm to przyszlosc ! Swiat sie skurczyl i jest globalna wioska. Swiat sie jednoczy : Unia Europejska,ONZ,NAFTA,panstwa narodowe znikaja ,a nawet takie jak Izrael lub Iran tez znikna ( bo przeciez nie zostana samotnymi wyspami w srodku zjednoczonego swiata ). Te wszystkie Plemienne mentalnosci takie jak : Ziemia,Krew,Patriotyzm,Nacjonalizm MUSZA isc i pojda na smietnik historii. Oczywiscie zawsze beda instynkty ludzkie pro wlasnej rasie lub narodowi ,ale trzeba je zepchnac do poziomu prywatnego jak religie ( baw sie w domu w wiare lub patriotyzm,powies sobie bialo-czerwona flage i krzyz w domu i celebruj .....) . ALE PANSTWO MUSI BYC KOSMOPOLITYCZNE i OBEJMUJACE CALA LUDZKOSC I SWIAT. JEDEN SWIATOWY RZAD . I tak bedzie bo swiat sie kurczy..... Mieszanka ras i kultur jak w USA lub Brazylii : OTO PRZYSZLOSC ! ps. Panstwa narodowe prowadza tylko do barbarzynskich wojen totalnych tak jak teraz w Palestynie.......tam widac do czego prowadzi wypuszczenie z butelki DEMONA Patriotyzmu i Religii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewawa Re: Zapraszam do debaty o kosmopolityzmie!! tutaj! IP: 217.153.32.* 16.04.02, 08:42 Gość portalu: Yngling napisał(a): > Kosmopolityzm to przyszlosc ! Swiat sie skurczyl i jest globalna wioska. Swiat > sie jednoczy : Unia Europejska,ONZ,NAFTA,panstwa narodowe znikaja ,a nawet > takie jak Izrael lub Iran tez znikna ( bo przeciez nie zostana samotnymi > wyspami w srodku zjednoczonego swiata ). Te wszystkie Plemienne mentalnosci > takie jak : Ziemia,Krew,Patriotyzm,Nacjonalizm MUSZA isc i pojda na smietnik > historii. Oczywiscie zawsze beda instynkty ludzkie pro wlasnej rasie lub > narodowi ,ale trzeba je zepchnac do poziomu prywatnego jak religie ( baw sie w > domu w wiare lub patriotyzm,powies sobie bialo-czerwona flage i krzyz w domu i > celebruj .....) . ALE PANSTWO MUSI BYC KOSMOPOLITYCZNE i OBEJMUJACE CALA > LUDZKOSC I SWIAT. JEDEN SWIATOWY RZAD . I tak bedzie bo swiat sie kurczy..... > > Mieszanka ras i kultur jak w USA lub Brazylii : OTO > PRZYSZLOSC ! > > > > ps. Panstwa narodowe prowadza tylko do barbarzynskich wojen totalnych > tak jak teraz w Palestynie.......tam widac do czego prowadzi wypuszczenie z > butelki DEMONA Patriotyzmu i Religii. Z tego co wiem nigdy takie molochy nie egzystowały spokojnie. Zawsze przynależności rasowe czy etniczne brały górę. Jest to naturalny LUDZKI odruch, grupowanie się według najprostszych kryteriów, czyli narodowości, podobieństwa. Jeśli chcemy wprowadzić nowe kraje, albo raczej jeden kraj, to albo zmieńmy człowieka na robo-człowieka czyli maszynę do sterowania, albo i tak wyodrębnią się inne rodzaje państw, dobrane według nowych zasad. Może będą to kraje biznesmenów, rządzących uboższymi, może komunistów czy kapitalistów albo może spryciarzy, dominujących nad niezdarami...tu masz pole do popisu obywatelu świata czyli "bez ziemi". Tylko poco? Co jest złego w narodowości? Przeżytek? Przcież ten przeżytek przeżył tysiące lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Zapraszam do debaty o kosmopolityzmie!! tutaj! IP: *.upc.chello.be 16.04.02, 09:09 Bruksela jak juz kiedys pisalam to takie miasto ,w ktorym mieszkaja biali i czarni ,katolicy i muzulmanie .No i co z tego.Sami Belgowie dziela sie na Flamandow I Walonow ciagle sie kloca.Efekt jest taki,ze sa tu trzy rzady .Gdy przybedzie jeszcze troche muzulmanow byc moze powstanie i czwarty rzad bo muzulmanie mimo,ze to nie ich ojczyzna,zadaja specjalnych praw tylko dla siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GP Re: Zapraszam do debaty o kosmopolityzmie!! tutaj! IP: 217.153.60.* 16.04.02, 10:19 Gość portalu: Ewawa napisał(a): > Z tego co wiem nigdy takie molochy nie egzystowały spokojnie. Zawsze > przynależności rasowe czy etniczne brały górę. Jest to naturalny LUDZKI odruch, > > grupowanie się według najprostszych kryteriów, czyli narodowości, podobieństwa. > Jeśli chcemy wprowadzić nowe kraje, albo raczej jeden kraj, to albo zmieńmy > człowieka na robo-człowieka czyli maszynę do sterowania, albo i tak wyodrębnią > się inne rodzaje państw, dobrane według nowych zasad. Może będą to kraje > biznesmenów, rządzących uboższymi, może komunistów czy kapitalistów albo może > spryciarzy, dominujących nad niezdarami...tu masz pole do popisu obywatelu > świata czyli "bez ziemi". Tylko poco? Co jest złego w narodowości? Przeżytek? > Przcież ten przeżytek przeżył tysiące lat. Na ile tysięcy lat oceniasz narodowość plską? Czy w wyniku kosmopolityzmu niezbędne jest zarzucenie tradycji, kultury i tzw. dziedzictwa narodowego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hania Re: Zapraszam do debaty o kosmopolityzmie!! tutaj! IP: 195.217.253.* 16.04.02, 10:24 Gość portalu: GP napisał(a): > > Na ile tysięcy lat oceniasz narodowość plską? > Czy w wyniku kosmopolityzmu niezbędne jest zarzucenie tradycji, kultury i tzw. > dziedzictwa narodowego? > Moze dla niektorych wyjazd na wakacje do Grecji zamiast do Jastarni, albo wypicie Pilsnera zamiast Zywca, ze o jezdzie volkswagenem zamiast polonezem, to zdrada narodowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GP Re: Zapraszam do debaty o kosmopolityzmie!! tutaj! IP: 217.153.60.* 16.04.02, 10:45 Gość portalu: Hania napisał(a): > Moze dla niektorych wyjazd na wakacje do Grecji zamiast do Jastarni, albo wypic > ie > Pilsnera zamiast Zywca, ze o jezdzie volkswagenem zamiast polonezem, to zdrada > narodowa? Dolary przeciw orzeszkom, że sami jeżdżą mercedesami, ubierają się u armaniego a piją szkocką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GMR Re: Zapraszam do debaty o komsopolityzmie!! tutaj! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 16.04.02, 09:47 Kosmopolityzm to uwiellbianie wszystkiego co obce tzn w naszym przypadku wszystkiego co nie jest polskie czyli jest zagraniczne a zwłaszcza zachodnie. Kosmopolita gardzi swoim krajem wstydzi się własnej tradycji kultury i bezkrytycznie chwali obce tradycje i kultury. Gardzi patriotyzmem mówi że to niemodne...USA choc to bardzo nowoczesny gospodarczo kraj jednak to bardzo szanuje swoje zwyczaje swoją kulturę a Amerykanie zawsze byli patiotyczni i to nie tylko po 11 września ub.r.! W konsumpcji to się wyraża kupowaniem wyłącznie towarów, dóbr konsumpcyjnych zagranicznych , omijanie produktów polskich szerokim łukiem...a przecież my Polacy nie gęsi i też potrafimy produkować na światowym poziomie (no może z wyjątkiem samochodów) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Zapraszam do debaty o komsopolityzmie!! tutaj! IP: *.upc.chello.be 16.04.02, 09:52 Jezeli dla niektorych "Patriota"="Polk katolik" to mnie taki patriotyzm nie odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hania Do GMeRka IP: 195.217.253.* 16.04.02, 09:55 Gość portalu: GMR napisał(a): > Kosmopolityzm to uwiellbianie wszystkiego co obce tzn w naszym przypadku > wszystkiego co nie jest polskie czyli jest zagraniczne a zwłaszcza zachodnie. > Kosmopolita gardzi swoim krajem wstydzi się własnej tradycji kultury i > bezkrytycznie chwali obce tradycje i kultury. Gardzi patriotyzmem mówi że to > niemodne...USA choc to bardzo nowoczesny gospodarczo kraj jednak to bardzo > szanuje swoje zwyczaje swoją kulturę a Amerykanie zawsze byli patiotyczni i to > nie tylko po 11 września ub.r.! W konsumpcji to się wyraża kupowaniem wyłącznie > > towarów, dóbr konsumpcyjnych zagranicznych , omijanie produktów polskich > szerokim łukiem...a przecież my Polacy nie gęsi i też potrafimy produkować na > światowym poziomie (no może z wyjątkiem samochodów) Bardzo dobre wina produkujemy rowniez - prawie tak dobre jak samochody. Dobrze, GMeRku - czy teraz mozesz mi powiedziec co to jest komsopolityzm, skoro juz tak pieknie o kosmopolityzmie sie wyraziles i o amerykanskim patriotyzmie (kurcze, ciekawe co te stada Amerykanek w butikach na Via Condotti albo na Bond Street robia - w ramach patriotycznego protestu pala ubrania na wieszakach?). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GP Re: Zapraszam do debaty o komsopolityzmie!! tutaj! IP: 217.153.60.* 16.04.02, 10:43 Gość portalu: GMR napisał(a): > Kosmopolityzm to uwiellbianie wszystkiego co obce tzn w naszym przypadku > wszystkiego co nie jest polskie czyli jest zagraniczne a zwłaszcza zachodnie. > Kosmopolita gardzi swoim krajem wstydzi się własnej tradycji kultury i > bezkrytycznie chwali obce tradycje i kultury. Gardzi patriotyzmem mówi że to > niemodne... Pogarda? Skąd tem pomysł? Dziedzictwo, dorobek pokoleń należy szanować. Nie znaczy to jednak, że to co było dobre kilka wieków temu jest dobre i dziś. Gdyby tak było do dziś budowalibyśmy wały obronne drewniano-ziemne do ochrony miast (świetnie się sprawdzały za czasów Mieszka I). Kultura polska stale czerpała z zachodu właśnie (chrześcijaństwo przyjęliśmy z Czech). Takie wpływy są nieuniknione i twórcze. Z drugiej strony nic nie stoi na przeszkodzie abyśmy dzielili się swoim dorobkiem z zachodem (wschodem również). >USA choc to bardzo nowoczesny gospodarczo kraj jednak to bardzo > szanuje swoje zwyczaje swoją kulturę a Amerykanie zawsze byli patiotyczni i to > nie tylko po 11 września ub.r.! W konsumpcji to się wyraża kupowaniem wyłącznie > > towarów, dóbr konsumpcyjnych zagranicznych , omijanie produktów polskich > szerokim łukiem...a przecież my Polacy nie gęsi i też potrafimy produkować na > światowym poziomie (no może z wyjątkiem samochodów) No i może samolotów, komputerów, sprzętu elektronicznego, biurowego... słowem wszelkich produktów zaawansowanych technologicznie. I znowu: nie zmienimy tego stanu rzeczy izoluijąc się od świata. Tylko otwarcie, uczestnictwo w życiu kulturalnym, naukowym i ekonomicznym zachodu (głównie) da nam szansę na rozwój własny. Jasno z tego wynika, że kosmopolityzm może nam przynieść głównie korzyści. Odpowiedz Link Zgłoś