Dodaj do ulubionych

Czyk któryś z forumowych znawców Konstytucji,

09.08.16, 16:15
obrońców porządku prawnego i szeregowych członków KOD, jest mi w stanie wyjaśnić tę anomalię?

"Łączna długość kary skazanego wynosi 38 lat i 10 miesięcy, przewidziany termin końca kary przypada na 8 stycznia 2048 roku - wyjaśnia porucznik Bogusław Laskowski, rzecznik prasowy Zakładu Karnego w Kluczborku.

Jak wyjaśnia "Polska", sądy nie połączyły wszystkich spraw przeciwko Gasińskiemu w jedną, tylko za każde przestępstwo wydawały odrębny wyrok. W sumie więc były doradca Andrzeja Leppera i były dyrektor spółki Inter Commerce uzbierał w ten sposób ponad 38 lat odsiadki.

Wyliczyłem, że jeżeli wszystkie te sprawy zakończą się wyrokami, to będę miał wyrok 110-130 lat, skoro nie dostaję wyroku łącznego - podkreśla osadzony w kluczborskim więzieniu Bogdan Gasiński. - Siedziałem z więźniem, który na Allegro wyłudził pieniądze za ponad 300 artykułów. Dostał 3,5 roku więzienia. Siedziałem także z członkami gangu obcinaczy palców, z żołnierzami mafii, z wielokrotnym mordercą. Wszyscy mieli niższe wyroki ode mnie. Nawet pedofil Mariusz Trynkiewicz, który zamordował czterech chłopców, miał karę 25 lat więzienia... - podsumowuje."

wiadomosci.dziennik.pl/wydarzenia/artykuly/528217,byly-doradca-leppera-bogdan-gasinski-wyrok-za-oszustwa-kradzieze-wiekszy-niz-pedofil-mariusz-trynkiewicz.html
Obserwuj wątek
    • tw_wielgus Nie chcę nic sugerować.... 09.08.16, 16:23
      Ale może w jakiś sposób wiąże się to z tą sprawą? Nie, niemożliwe.... Myślenie w tym kierunku sugerowałoby jakieś odchylenia pisowskie...

"To on był w 2001 r. informatorem w tej sprawie szefa Samoobrony Andrzeja Leppera. Lepper był już prawomocnie skazany na rok i trzy miesiące więzienia w zawieszeniu za zniesławienie w 2001 r. z trybuny sejmowej Donalda Tuska, Włodzimierza Cimoszewicza, Andrzeja Olechowskiego, Jerzego Szmajdzińskiego i Pawła Piskorskiego.

Gasiński najpierw zeznał w prokuraturze, że był świadkiem przekazywania tym politykom łapówek przez szefa firmy Inter Commerce Rudolfa Skowrońskiego i gangsterów. Potem powiedział, że to nieprawda, bo pomówił ich na prośbę Leppera, którego także oskarżył o korupcję. Następnie wrócił do wersji, że był jednak świadkiem korumpowania polityków."
      • sverir Re: Nie chcę nic sugerować.... 10.08.16, 07:41
        "Ale może w jakiś sposób wiąże się to z tą sprawą? Nie, niemożliwe.... Myślenie w tym kierunku sugerowałoby jakieś odchylenia pisowskie..."

Tak, ale nie z powodu podejrzeń, że coś jest na rzeczy, tylko z powodu wyboru dość oryginalnej wersji teorii spiskowej. Niebezpiecznego świadka raczej się ucisza, a nie zamyka na 38 lat w więzieniu z możliwością przedterminowego wyjścia, w tzw. międzyczasie także z możliwością klepania na lewo i prawo, ujawniania dowodów, faktów, świadków i to w dodatku w rozmowie z dziennikarzem.
        • religijnych.uczuc.obraza Re: Nie chcę nic sugerować.... 10.08.16, 10:33
          Widocznie te wszystkie wyroki sjutecznie zamknęły Gasińskiemu usta skoro z dziennikarzami rozmawia jedynie na temat ich wysokości, a nie dzieli się z nimi swą wstrząsającą wiedzą na temat polskich elit.
        • tw_wielgus Re: Nie chcę nic sugerować.... 10.08.16, 12:53
          No niekoniecznie. Nie wiemy co ów osobnik na nas ma. Może sobie zabezpieczył sobie jakąś polisę na ewentualność "samobójstwa" i w związku z tym lepiej go przekonać, iż nie warto z nami zaczynać. Posiedzi parę lat, rura mu zmięknie i załatwimy mu jakieś przedterminowe zwolnienie z obowiązku spożywania państwowego wiktu.

Ale zostawmy to. W ten sposób ( opierając się na logicznych przypuszczeniach) można uzasadnić dowolną teorię.
          • sverir Re: Nie chcę nic sugerować.... 10.08.16, 13:04
            "Może sobie zabezpieczył sobie jakąś polisę na ewentualność "samobójstwa" i w związku z tym lepiej go przekonać, iż nie warto z nami zaczynać"

Wydaje mi się, że w tej sytuacji nigdy nie wiesz, jak zabezpieczył się i przeciw czemu taki delikwent. Może na wypadek "samobójstwa", może na wypadek psychuszki, może na wypadek tajemniczego zniknięcia, etc. A gdyby chodziło o uciszenie, to nie wydaje mi się, że pozwolono by mu na takie rzeczy, jak skargi w mediach. Wydaje mi się, że w tym przypadku nie chodzi wcale (a przynajmniej nie wyłącznie) o jego tajemniczą wiedzę, z którą specjalnie się przecież nie dzieli, tylko o krnąbrność. Niejednemu zarzucił wzięcie łapówki, niejednemu napyskował. Może to taka reakcja na osobowość oskarżonego?

• zapijaczony_ryj Zapytaj któregos z czołowych polskich prawników 09.08.16, 16:25
      Ziobra, KAczyńskiego i Klempy i...Maliniaka!

Co robisz PiSiorze na forum znienawidzonej przez ciebie GW?
      • tw_wielgus No heloł! Czy ktoś mógłby zmienić 09.08.16, 16:38
        zapijaczonego na dyżurze? Oczekiwałbym poważnej i rzeczowej dyskusji .
    • stop-obludzie głupoty piszesz bo to nie ma nic wspólnego z 09.08.16, 16:40
      konstytucją.

To jest kwestia KK i KPK.

Nie jestem expertem ale o ile wiem sądy mogą łączyć jak jest co połączyć. A jeśli wypływają kolejne oskarżenia to te kolejne oskarżenia się piętrzą.

Niech sobie siedzi. Dla mnie problem, że jakiegoś trynkiewicza mieliby kiedykolwiek wypuszczać a nie że gościa który ma >100 przestępstw nie wypuszczą. Niech gnije w tym pierdlu. Tylko jeszcze jakieś kamieniołomy powinny być żebyśmy nie musieli ich utrzymywać tylko sami harowali na miskę ryżu na obiad.
      • tw_wielgus Re: głupoty piszesz bo to nie ma nic wspólnego z 09.08.16, 16:53
        Pośrednio ma. Bowiem na Konstytucji jest oparty cały system prawny toteż KK i KPK wypływają ze źródeł, które biorą swój początek w Konstytucji.

Przypominam i cytuję:
        Prawo do sądu zostało zagwarantowane w art. 45 Konstytucji. Jakie szczegółowe uprawnienia wynikają z tak ogólnie sformułowanego prawa?

W artykule tym odnajdujemy ogólne prawo każdego znajdującego się pod jurysdykcją Rzeczpospolitej Polskiej do sprawiedliwego i jawnego rozpatrzenia sprawy bez nieuzasadnionej zwłoki przez właściwy, niezależny, bezstronny i niezawisły sąd.

Aby proces sądowy był sprawiedliwy niezbędne jest zachowanie pewnych powszechnie przyjętych zasad, tj. zasada równości, domniemanie niewinności, nakaz humanitarnego traktowania, zasada niekarania bez podstawy prawnej czy choćby prawo każdego do obrony. Tylko ich przestrzeganie gwarantuje, że proces będzie rzeczywiście sprawiedliwy. "
        • belphegor-pisu Re: głupoty piszesz bo to nie ma nic wspólnego z 10.08.16, 10:23
          Połeta konstytucjonalistą ?
        • pogromca_bzdury wielgus, czekamy na konkrety 10.08.16, 11:40
          tw_wielgus napisał:

> Aby proces sądowy był sprawiedliwy niezbędne jest zachowanie pewnych powszechni
          > e przyjętych zasad, tj. zasada równości, domniemanie niewinności, nakaz humanit
          > arnego traktowania, zasada niekarania bez podstawy prawnej czy choćby prawo każ
          > dego do obrony. Tylko ich przestrzeganie gwarantuje, że proces będzie rzeczywiś
          > cie sprawiedliwy. "

KTÓRA z tych zasad została naruszona, w KTÓRYM z licznych procesów Gasińskiego i w JAKI SPOSÓB.

Jak długo jeszcze będziesz uchylał sie od wyjaśnienia tego?
        • stop-obludzie Re: głupoty piszesz bo to nie ma nic wspólnego z 10.08.16, 12:35
          Zakładając, że nie jesteś pisowskim kretynem który pisze brednie na zlecenie odpowiem prosto - konstytucja to zręb podstawowych zasad a ustawy dookreślają prawie cały system.

Do konstytucji nie wpisuje się drobnych regulacji tylko takie, które wpływają na kluczowe mechanizmy działania państwa.

Osądzenie pospolitego przestępcy nie jest sprawą wymiaru państwowego więc te wszystkie żale w poście dot zwykłych ustaw - KK i KPK. Je trzeba zmieniać żeby było inaczej.
          • tw_wielgus Re: głupoty piszesz bo to nie ma nic wspólnego z 10.08.16, 13:00

Nie chcę Cię obrażać, bo jeżeli napisałbym jakie ja muszę czynić przypuszczenia w stosunku do Ciebie nie byłbyś z siebie dumny. Ani Ty, ani twój kot. W związku z tym jeszcze raz tłumaczę.

System prawny oparty na fundamencie obecnej konstytucji, rozporządzeń, kodeksów, itd doprowadził do takiej sytuacji w której za brutalne morderstwo sprawca zastał skazany na 15 lat a za oszustwo na 38 ( chociaż to jeszcze nie koniec i być może wyjdzie z tego dożywocie). Czy w Twojej opinii jest to w porządku?
            • stop-obludzie Re: głupoty piszesz bo to nie ma nic wspólnego z 10.08.16, 13:26
              "za brutalne morderstwo sprawca zastał skazany na 15 lat" => ? gdzie taki przypadek ?

System jest marny ale to nie ma nic wspólnego z konstytucją tylko z tym, że w Sejmie siedzą głupie ćwoki, które nie mają pomysłu ani inteligencji jak zmieniać prawo karne na lepsze.
              • tw_wielgus Re: głupoty piszesz bo to nie ma nic wspólnego z 10.08.16, 14:01
                Rozumiem. Czyli w pierwszej sprawie jakoś się dogadaliśmy. System jest marny. System sądowniczy, bo o takim toczymy naszą przyjazną dysputę.
                Zatem jaką rolę w tym systemie pełni Konstytucja? Sugerujesz, że żadną?
                • stop-obludzie Re: głupoty piszesz bo to nie ma nic wspólnego z 10.08.16, 14:23
                  W kontekście żalów z twojego posta - owszem żadną.

Domyślam się, że pisuar będzie teraz zmyślał takie zakłamane gó... żeby doprowadzić do zmiany konstytucji.

Ale pisuar nie dąży do poprawy sądownictwa bo to nie ma związku. Żeby poprawić sądownictwo trzeba poprawić ustawy i w ogóle koncepcję działania tych ustaw. A do tego trzeba mieć łeb pomysły i wiedzę - a pisuary dążą tylko do maksymalizacji i utrzymania koryta za wszelką cenę.
                  • tw_wielgus Re: głupoty piszesz bo to nie ma nic wspólnego z 10.08.16, 14:34
                    Zostawmy pisuary bo nie jest to wątek dotyczący urządzania łazienki i wróćmy do istoty zagadnienia.
                    Zatem w systemie sądowniczym ( który określiłeś jako działający beznadziejnie lub jak wolisz marnie) Konstytucja nie odgrywa żadnej roli? Ciekawe....
                    • stop-obludzie Re: głupoty piszesz bo to nie ma nic wspólnego z 10.08.16, 15:04
                      Są 2 opcje dot tego zagadnienia:

A. jesteś idiotą, który bezmyślnie wkleja śmieci wymyślone przez kogoś.

B. Wskażesz mi zapis konstytucji, który uniemożliwia poprawianie/zmienianie ustaw karnych / sądowych / penitencjarnych

W przypadku B. masz moje zainteresowanie rzeczową dyskusją.

/ oczywiście sądownictwo w Polsce działa kiepsko, wątpię czy znajdzie się ktoś kto powie że działa doskonale albo nawet bardzo dobrze.
                      • tw_wielgus Re: głupoty piszesz bo to nie ma nic wspólnego z 10.08.16, 15:18
                        Art.45.
                        I generalnie wydaje mi się, że dalej nie rozumiesz poruszonego problemu.
                        Za bardzo jesteś skoncentrowany na obronie zaatakowanych pozycji świętości TK (strażnika konstytucji) i KOD (jego zbrojnego ramienia) aby wyłapać meritum. Sverir nie miał z tym (meritum) problemu.
                        To tak tytułem wyjaśnienia które mi się nasunęło w wyniku zapoznania się z treścią Twojego postu.

I druga "żółta kartka" za insynuowanie, iż jestem cytuję: "jesteś idiotą, który bezmyślnie wkleja śmieci wymyślone przez kogoś", trzeciej nie będzie.
                        • stop-obludzie Re: głupoty piszesz bo to nie ma nic wspólnego z 10.08.16, 15:56
                          to nie jest insynuowanie tylko proste 2 opcje stanu faktycznego. Ty udowadniasz opcję A.

art 45 uniemożliwia reformowanie czegoś ??
                          • tw_wielgus Re: głupoty piszesz bo to nie ma nic wspólnego z 10.08.16, 16:16
                            Jak sobie życzysz...
                            Prośba do admina żeby nie kasował postów bo później wychodzi na to, że jestem w jakiś nadmierny sposób agresywny w stosunku do kretynów, którzy próbują mnie obrażać.
                            A skąd Ci pustaku przyszło do łba ( lub czegoś co go przypomina), że artykuł 45 konstytucji służy cytuję: "zreformowaniu czegoś".
                            Otóż nie artykuł 45 nie służy zreformowaniu czegoś, ale nie będę ci tłumaczył znaczenia zawartych w nim zapisów bo i tak nie zapamiętasz stojąc w kolejce w Biedronce po kolejnego "mózgotrzepa" za 9 złotych z VAT.
                            • stop-obludzie Re: głupoty piszesz bo to nie ma nic wspólnego z 10.08.16, 16:20
                              twardo opcja A

i jeszcze nie umiesz przeczytać i odpowiedzieć na pytanie.... to A++
                              • tw_wielgus Re: głupoty piszesz bo to nie ma nic wspólnego z 10.08.16, 16:34
                                "A"?
                                No to małe masz cycki ciociu. Koniecznie kup sobie tubę silikonu z Castoramie i zrób coś z tym.
                                • stop-obludzie Re: głupoty piszesz bo to nie ma nic wspólnego z 10.08.16, 16:48
                                  ok teraz zabłysnąłeś wiedzą nt konstytucji, ukłony.
                        • pogromca_bzdury Re: głupoty piszesz bo to nie ma nic wspólnego z 10.08.16, 21:49
                          "Strażnik Konstytucji" to określenie PREZYDENTA, tłuku pisowski. W każdym razie do zeszłego roku.
                          Twoja ignorancja jest szokująca dla normalnego człowieka.
            • adam.eu Re: głupoty piszesz bo to nie ma nic wspólnego z 10.08.16, 22:20
              tw_wielgus napisał:

> System prawny oparty na fundamencie obecnej konstytucji, rozporządzeń, kodeksów
              > , itd doprowadził do takiej sytuacji w której za brutalne morderstwo sprawca za
              > stał skazany na 15 lat a za oszustwo na 38 ( chociaż to jeszcze nie koniec i by
              > ć może wyjdzie z tego dożywocie). Czy w Twojej opinii jest to w porządku?

Zakładając, ze piszesz prawdę, nie jest w porządku.
              Jakąś paranoją jest mieszanie do tego KODu.

Czekam na działanie, na słówko Prezesa w celu uporządkowania tej sprawy.

Ze swojej strony obiecuję, że nie będę protestował, gdyby tu prezes interweniował
              Poproszę o to samo KOD z Kijowskim, myślę, że i tym razem zgodzą się zrezygnować z protestu. ;-)

Jednak lepiej byłoby, aby sprawa się wyjaśniła, aby znaleziono winnych ewentualnie błędy w prawie, w interpretacji prawa, czy wręcz głupotę w stosowaniu prawa.
              • pogromca_bzdury Re: głupoty piszesz bo to nie ma nic wspólnego z 10.08.16, 22:52
                Czemu służy to "zakładając, że piszesz prawdę" skoro jest oczywiste, ze prawdy nie pisze? Ża żądne oszustwo nie można dostać 38 lat. Gasiński dostawał po roku albo dwa. a że tych oszustw było kilkaset (udowodnionych, a to tylko czubek góry lodowej) to się uskładało na 38. Jest zresztą oczywiste, ze co najmniej część z nich da sie połączyć wyrokami łącznymi, więc się zrobi z tego 10 albo 12.
                I jak mianowicie sprawa ma się - twoim zdaniem - "wyjaśnić"? Facet jest zawodowym oszustem, zatwardziałym recydywistą, dostał na co "zapracował" wieloletnią działalnością. Skrzywdził mnóstwo ludzi i nie przyjmuję usprawiedliwień typu "śmierć frajerom".
    • adam.eu Wyjaśniam, bardzo głupio rozumujesz 09.08.16, 17:25
      tw_wielgus napisał:

> obrońców porządku prawnego i szeregowych członków KOD, jest mi w stanie wyjaśni
      > ć tę anomalię?
      .....................

Jak w temacie.

Co ma sama Konstytucja do Twojej przytoczonej sprawy???

Sam nie wiesz.
      Więc może po prostu spadaj z głupotą.
      • tw_wielgus Re: Wyjaśniam, bardzo głupio rozumujesz 09.08.16, 20:20
        Adasiu,
        Gwoli informacji wyjaśniłem powyżej jak się ma Konstytucja do porządku prawnego w RP.
        Jeżeli to za trudne to powiedz, postaram się dostosować do możliwości twojej percepcji.
        • adam.eu Re: Wyjaśniam, bardzo głupio rozumujesz 09.08.16, 21:05
          tw_wielgus napisał:

> Adasiu,
          > Gwoli informacji wyjaśniłem powyżej jak się ma Konstytucja do porządku prawnego
          > w RP.
          > Jeżeli to za trudne to powiedz, postaram się dostosować do możliwości twojej pe
          > rcepcji.

Trudne, a jeszcze bardziej głupie i bezsensowne, jak zdecydowana większość Twoich wątków

Co i dlaczego ma z tym mieć akurat tylko sam KOD???

PIS się od przedstawionych przez Ciebie problemów odżegnuje? Jako partia rządząca bez kontroli TK olewa tak ważki problem?
          Co na to Ziobro?
          • tw_wielgus Re: Wyjaśniam, bardzo głupio rozumujesz 10.08.16, 10:12
            Ależ nie Adasiu! Wcale nie takie trudne.
            Pomyśl!
            Konstytucja RP jest aktem nadrzędnym. Aktem, który definiuje porządek prawny na terenie naszego umęczonego przez komunistów kraju. Teraz pójdziemy lekko na skróty wiec skup się:
            w kraju - , w którym na straży przestrzegania konstytucji stoi pewien nieogolony pan wspierany przez elity prawnicze i członków KOD (w mojej ocenie pełniących rolę pożytecznych idiotów) - dochodzi do skazania pospolitego oszusta na karę więzienia w wysokości wymienionej w artykule. Jest to kara nieproporcjonalnie wysoka w stosunku do czynów karalnych jakich się dopuścił. Co więcej grozi mu dożywocie jeżeli sprawdzi się czarny scenariusz.
            Czyli w „Priwislinskim kraju” praktyka prawna zezwala na łamanie zapisów konstytucji ( przytoczyłem artykuł) i nie spotyka się to z szerokim oddźwiękiem ze strony środowiska prawniczego (sedziow), którzy w ramach przysługujących im uprawnień powinni sprawę zbadać a winnych ukarać.

Rezygnuje z odpowiedzi na zadane przez Ciebie pytania:
            1)PIS się od przedstawionych przez Ciebie problemów odżegnuje?
            2)Jako partia rządząca bez kontroli
            3)TK olewa tak ważki problem?
            $)Co na to Ziobro?

Ponieważ jak sam widzisz – wbrew uznanej teorii jednak istnieją głupie pytania.
            • belphegor-pisu Re: Wyjaśniam, bardzo głupio rozumujesz 10.08.16, 10:24
              A to z niego czyk, czyk
            • pogromca_bzdury Re: Wyjaśniam, bardzo głupio rozumujesz 10.08.16, 10:36
              Ile jeszcze czasu potrzebujesz, żeby do ciebie wreszcie dotarło to, co bez problemu dociera do gimnazjalisty uczącego się WOS: że TK NIE DZIAŁA Z URZEDU?
              • tw_wielgus Re: Wyjaśniam, bardzo głupio rozumujesz 10.08.16, 11:37
                Czyli dalej nie rozumiesz istoty poruszonego problemu? Problemu systemowego, a nie odnoszącego się do konkretnych osób czy instytucji.
                Bo widzisz w praktyce okazało się, że jak się chce kogoś udupić na amen to wykorzystując zapisy prawa pospolitego oszusta można do końca dni jego trzymać w więzieniu. I wyobraź sobie nie zadziałał żaden mechanizm prawny, który by takiej sytuacji zapobiegł. I jeżeli tak działa prawo w praktyce (a nie jest to odosobniony przypadek) to tymi "konstytucyjnymi gwarancjami" -, którymi jesteśmy od wielu tygodni "pojeni" - możemy sobie dupę podetrzeć.
                • pogromca_bzdury Re: Wyjaśniam, bardzo głupio rozumujesz 10.08.16, 11:42
                  Człowieku, co ty bredzisz?
                  Nałogowy oszust został skazany za liczne oszustwa. Nikt poza tobą nie wierzy (i to od dawna) w jego rewelacje, którymi sypał jak z rękawa.
                  • tw_wielgus Re: Wyjaśniam, bardzo głupio rozumujesz 10.08.16, 11:52
                    No popatrz Pan. za liczne oszustwa..... A może te 38 lat ancla to za to, że nie przeprosił?

"Do Nowego Targu, na andrzejkową imprezę w 2013 roku, pojechał z zamiarem dokonania morderstwa. W momencie zbrodni był pod wpływem potężnej dawki przeciwbólowego metadonu i alkoholu. "Jestem rozje... , wkur... (...) muszę naprawdę zemścić się za swojego przyjaciela", "czas do boju ruszyć... kurw... dusić, dusić, dusić. Tak musi być" – informował w SMS-ach swoja byłą dziewczynę. Do 20-letniego Andrzeja Krzysztofiaka podszedł, gdy ten stał w kolejce do dyskoteki. Wbił mu nóż w głowę.

Sąd Apelacyjny w Krakowie uznał, że morderca nie planował zabójstwa. Złagodził mu wyrok z dożywocia do 15 lat za kratami. W praktyce oznacza to, że mógłby on wyjść na wolność już po pięciu latach więzienia. Okolicznością łagodzącą miały być też przeprosiny, które skierował morderca do rodziny ofiary."
                    • sverir Re: Wyjaśniam, bardzo głupio rozumujesz 10.08.16, 11:59
                      To dowód na to, że za oszustwo za dużo, czy za zabójstwo za mało?
                      • tw_wielgus Re: Wyjaśniam, bardzo głupio rozumujesz 10.08.16, 12:09
                        Przybiorę zdumioną minę i odpowiem: nie wiem... Ja tylko podaję przykłady działania organów prawa, które powagą przybraną w togi ferują takie, a nie inne wyroki.
                        Ten poniżej dostał jedynie 14 lat, ale był swoistym rekordzistą.
                        www.tygodnikzamojski.pl/artykul/833/rekordowy-przekret-i-wyrok.html
                        • sverir Re: Wyjaśniam, bardzo głupio rozumujesz 10.08.16, 12:11
                          "Przybiorę zdumioną minę i odpowiem: nie wiem..."

Ale wiesz, że 15 lat to za mało. No, w każdym razie nie chodzi mi o kazuistyczne przypadki. Nie przeczę, że w przypadku pana Gasińskiego mogli inni szatani być czynni. Rzecz problematyczna z prawem jednakowoż jest taka, że nie uchwala się go pod jednostki. Dziś można powiedzieć, że pospolity oszust został potraktowany ostrzej niż inni pospolici oszuści, bo zsumowano mu karę do 38 lat, podczas gdy inny dostałby 3,5 roku. Tak, ale gdyby analogicznie byłoby w przypadku pospolitego rozbójnika, który 116 razy dokonałby rozboju, wyrok choćby 12 lat więzienia byłby śmiesznie niski. Problemów tych nie rozwiązują nawet systemu oparte na precedensie.
                          • tw_wielgus Re: Wyjaśniam, bardzo głupio rozumujesz 10.08.16, 12:21
                            Powiem, że jedynym kryterium jakie przyjąłem w ocenie wysokości kary jest odniesienie do innych podobnych (chociaż oczywiście nie takich samych) przypadków.
                            Co do zasady, jeżeli prawo jest jednakowe dla wszystkich, jeżeli stosujemy sumę kar za podobne przewinienia ( w tym wypadku oszustwa) to rozumiem, że pan prezes od Amber Gold nie ma żadnych szans na wyjście na wolność przez upływem 1000 lat.
                    • religijnych.uczuc.obraza Re: Wyjaśniam, bardzo głupio rozumujesz 10.08.16, 12:07
                      No zobacz, a minister Ziobro chce 25 lat za pospolite wyludzanie VATu.
                    • pogromca_bzdury Re: Wyjaśniam, bardzo głupio rozumujesz 10.08.16, 19:02
                      tw_wielgus napisał:

> No popatrz Pan. za liczne oszustwa.....

I nie tylko. Jeśłi dobrze pamiętam, też za sporo innych przestępstw, między innymi fałszerstwa i wyłudzenia.

> Do 20-letniego
                      > Andrzeja Krzysztofiaka podszedł, gdy ten stał w kolejce do dyskoteki.

Zarówno są I instancji jak i II instancji ustaliły co innego. Do zabójstwa doszło w trakcie bójki dwóch grup. Z pewnością nie było to tak, że ktoś do kogoś ot tak sobie podszedł i ni stąd ni z owwa zabił.

> Sąd Apelacyjny w Krakowie uznał, że morderca nie planował zabójstwa.

Wcześniej to samo ustalił Sąd Okręgowy w Nowym Sączu. Jak widać 10 osób się pomyliło tylko TW "wie lepiej"...

Złagodził
                      > mu wyrok z dożywocia do 15 lat za kratami. W praktyce oznacza to, że mógłby on
                      > wyjść na wolność już po pięciu latach więzienia.

Nie. W praktyce nie oznacza to z pewnością niczego takiego.

> Okolicznością łagodzącą miały
                      > być też przeprosiny, które skierował morderca do rodziny ofiary."

To było wilokrotnie prostowane. W uzasadnieniu wyroku nie ma niczego takiego, rzecznik sądu też ten wymysł prostował. Jak widać dla TW dzień bez łgarstwa to dzień stracony.

• sverir Re: Wyjaśniam, bardzo głupio rozumujesz 10.08.16, 11:46
                  "zapisy prawa pospolitego oszusta można do końca dni jego trzymać w więzieniu"

170 spraw cechuje pospolitego oszusta? To kim jest oszust niepospolity?

"I jeżeli tak działa prawo w praktyce (a nie jest to odosobniony przypadek) to tymi "konstytucyjnymi gwarancjami" -, którymi jesteśmy od wielu tygodni "pojeni" - możemy sobie dupę podetrzeć"

Zapewne tak. Ale co zrobić? Wolą narodu jest sumowanie kar, a nie wymierzanie najwyższego wymiaru kary za dane przestępstwo, podwyższonego o połowę. W tym momencie racje konstytucyjne nie powinny mieć znaczenia, skoro realizowana jest wola narodu.
                  • tw_wielgus Re: Wyjaśniam, bardzo głupio rozumujesz 10.08.16, 12:12
                    Wolą narodu są proporcjonalne kary w stosunku do wagi popełnionych przestępstw.
                    I wyeliminowanie tej grupy elity społecznej, której prawo się nie ima.
                    • sverir Re: Wyjaśniam, bardzo głupio rozumujesz 10.08.16, 12:39
                      "Wolą narodu są proporcjonalne kary w stosunku do wagi popełnionych przestępstw"

Oczywiście. Tylko w tym przypadku proporcjonalne oznacza zazwyczaj jak najwyższe, najlepiej poprzez zsumowanie odpowiedniego wyroku za każdy czyn osobno. Były trzy rozboje, to po trzy razy wyrok i suma, choćby wyszły 24 lata.
                      • tw_wielgus Re: Wyjaśniam, bardzo głupio rozumujesz 10.08.16, 13:08
                        Zatem z niecierpliwością oczekuję na zakończenie procesu twórców piramidy finansowej Amber Gold (oszukali parę tysięcy osó, czyli parę tysięcy oszustw) i jeżeli surowa ręka sprawiedliwości jednakowo surowo potraktuje (a taką gwarancję daję Konstytucja RP) małżeństwo Plichtów to można już teraz ich zabalsamować żeby w dobrym stanie dotrwali do końca odsiadki.
                        • belphegor-pisu Re: Wyjaśniam, bardzo głupio rozumujesz 10.08.16, 13:23
                          Ja bym go najlepiej w czyk, czyk dowalił.
                        • pogromca_bzdury Re: Wyjaśniam, bardzo głupio rozumujesz 10.08.16, 19:15
                          To jedno oszustwo na szkodę dziesięciu osób nie jest jednym oszustwem ttylko nagle staje się dziesięcioma?
                          Wyjąca głupota i wszechograniająca ignorancja na każdy możliwy temat wielgusa jest nie do uwierzenia...
                          • inocom Zawarto 1000 umów czy jedną umowę z 10.08.16, 19:30
                            pogromca_bzdury napisał:

> To jedno oszustwo na szkodę dziesięciu osób nie jest jednym oszustwem ttylko na
                            > gle staje się dziesięcioma?
                            > Wyjąca głupota i wszechograniająca ignorancja na każdy możliwy temat wielgusa j
                            > est nie do uwierzenia...

tysiącem?
                            • pogromca_bzdury Re: Zawarto 1000 umów czy jedną umowę z 10.08.16, 19:39
                              I każda umowa jest osobnym oszustwem?
                              Skąd się biorą tak nieprawdopodobni idioci?
                              • inocom Re: Zawarto 1000 umów czy jedną umowę z 10.08.16, 20:10
                                pogromca_bzdury napisał:

> I każda umowa jest osobnym oszustwem?
                                > Skąd się biorą tak nieprawdopodobni idioci?

Doprawdy nie wiem geniuszu :)
                                • pogromca_bzdury Re: Zawarto 1000 umów czy jedną umowę z 10.08.16, 20:26
                                  Hummer uważa się za przybłędę? Nie wie, skąd się wziął?
                                  • inocom Prawnicy w RP trzymają poziom :) 10.08.16, 21:41
                                    pogromca_bzdury napisał:

> Hummer uważa się za przybłędę? Nie wie, skąd się wziął?

Wódki faceciku w todze z Tobą nie piłem, więc się nie spoufalaj za bardzo.
                                    • pogromca_bzdury Re: Prawnicy w RP trzymają poziom :) 10.08.16, 21:52
                                      Hummer próbuje po swojej kolejnej ciężkiej kompromitacji leczyć kompleksy. Tyle że i to mu nie wychodzi...
                            • sverir Re: Zawarto 1000 umów czy jedną umowę z 11.08.16, 07:15
                              Tysiąc umów, ale w ramach jednego szwindlu. A to już odróżnia AmberG od pana Gasińskiego, który oszukiwał tu i tam.
                              • pogromca_bzdury Re: Zawarto 1000 umów czy jedną umowę z 11.08.16, 10:57
                                I nie tylko oszukiwał, bo repertuar przestępstw miał bardzo szeroki i zróznicowany.
                                • taniarada Re: Zawarto 1000 umów czy jedną umowę z 12.08.16, 04:29
                                  pogromca_bzdury napisał:

> I nie tylko oszukiwał, bo repertuar przestępstw miał bardzo szeroki i zróznicow
                                  > any.
                                  Czy ty jesteś alfą i omega tego forum?
                                  • belphegor-pisu Re: Zawarto 1000 umów czy jedną umowę z 12.08.16, 11:43
                                    O 4:29 doszedłeś do tego wniosku? Wyrzuty sumienia nie dają ci zasnąć?
                                    • pogromca_bzdury Re: Zawarto 1000 umów czy jedną umowę z 12.08.16, 11:51
                                      Widać ruszyło go sumienie albo raczej jakieś jego resztki. Prasa od dawna wiele pisała o kolejnych wyczynach Gasińskiego wiec dziś udawanie pierwszego naiwnego jest raczej trudne.
                                      Inna sprawa, że oni tam w Moskwie maja dośc ograniczony dostęp do polskiej prasy - bazują głównie na portalach.
                              • tw_wielgus Re: Zawarto 1000 umów czy jedną umowę z 11.08.16, 11:18
                                Ależ nie...
                                pan Gasiński oszukał ..... ( nie chcę podawać nieprawdziwych danych a nie ma to znaczenia dla sprawy) osób z powodu sposobu na życie jaki sobie umyślił.
                                Możemy wiec sądownie oceniać sposób życia jaki prowadził i jak piętno jego wyborów odcisnęło się na środowisku.
                                Mamy wiec do czynienia z jednym zatwardziałym oszustem, który wykorzystując ludzką naiwność ( ten sam element w każdej sprawie) pozbawia ich środków pieniężnych. Zupełnie podobnie ( o ile nie tak samo) jak to staramy się dowieść twórcom Amber Gold.
            • adam.eu Re: Wyjaśniam, bardzo głupio rozumujesz 10.08.16, 21:32
              tw_wielgus napisał:

> Ależ nie Adasiu! Wcale nie takie trudne.
              > Pomyśl!
              ...............................................................................................................................................................................................

Pomyślałem....

Jak zwykle, gdy nie masz jasnej i czytelnej odpowiedzi używasz zdrobnienia nicka....
              Sam zresztą omijasz zadane moje pytania...
              Prawda?

Nie tak dawno według mnie założyłeś zdecydowanie bardziej logiczny i sensowny wątek. Tam chciałem podyskutować, ale nim zdążyłem odpisać, wątek ulotnił się bez śladu.
              Ten Ci zostawili, bo głupio w nim piszesz.
    • religijnych.uczuc.obraza Re: Czyk któryś z forumowych znawców Konstytucji, 09.08.16, 19:26
      Zgadzam się, wypowiedzi Gasińskiego to anomalie.
      • tw_wielgus Re: Czyk któryś z forumowych znawców Konstytucji, 09.08.16, 20:22
        Mam w nosie jego wypowiedzi. Chodzi mi o jakiś nieproporcjonalnie wysoki wyrok. Uważasz, że został sprawiedliwie osądzony, że to był uczciwy proces?
        • religijnych.uczuc.obraza Re: Czyk któryś z forumowych znawców Konstytucji, 10.08.16, 08:53
          Który z wyroków na niego zasądzonych był za wysoki?
          • tw_wielgus Re: Czyk któryś z forumowych znawców Konstytucji, 10.08.16, 10:16
            Napisz prosze list do redakcji. Moze doczeka sie opublikowania i zaspokojenia tej ogromnej tesknoty za wiedza jaka przebija omalze z kazdego Twojego postu na FK..
            • religijnych.uczuc.obraza Re: Czyk któryś z forumowych znawców Konstytucji, 10.08.16, 10:20
              Piszesz więc na temat o ktorym nie masz pojecia? Nie dziwi mnie to w ogóle. W końcu z jakiegoś powodu stałeś się konserwałem (pomijam odsunięcie od koryta przez platfusów i Czerską).
              • tw_wielgus Re: Czyk któryś z forumowych znawców Konstytucji, 10.08.16, 10:37
                Nudzisz obraza. Musisz sobie popracowac nad retoryka, albo uczyn ja zabawniejsza albo bardziej spojna z trescia wypowiedzi.
                • religijnych.uczuc.obraza Re: Czyk któryś z forumowych znawców Konstytucji, 10.08.16, 10:47
                  Nie spodziewałem się innej "odpowiedzi" z twojej strony.
            • belphegor-pisu Re: Czyk któryś z forumowych znawców Konstytucji, 10.08.16, 10:20
              W kolejnym tomie "Niezależnych inicjatyw..." ?
        • pogromca_bzdury Re: Czyk któryś z forumowych znawców Konstytucji, 10.08.16, 10:32
          Który z tych wyroków uważasz za "nieproporcjonalnie wysoki" i z jakiego powodu?
        • religijnych.uczuc.obraza Re: Czyk któryś z forumowych znawców Konstytucji, 10.08.16, 10:37
          Nie widzę podstaw do twierdzenia, że procesy Gasińskiego były nieuczciwe, stąd wniosek, że były uczciwe.
    • znak-wodny Wielgus, faktycznie znasz się na prawie, 10.08.16, 00:05
      jak baran na laptopie.
      Weź do ręki Kodeks Karny, Kodeks Postępowania Karnego oraz Kodeks Karny Wykonawczy - trochę poczytaj, a wszystko Ci się rozjaśni, ale Konstytucję RP zostaw w spokoju.
      • taniarada Re: Wielgus, faktycznie znasz się na prawie, 10.08.16, 10:02
        znak-wodny napisał(a):

> jak baran na laptopie.
        > Weź do ręki Kodeks Karny, Kodeks Postępowania Karnego oraz Kodeks Karny Wykonaw
        > czy - trochę poczytaj, a wszystko Ci się rozjaśni, ale Konstytucję RP zostaw w
        > spokoju.
        Czyli co ? Wyrok Gasińskiego wysoki ,czy niski? Umiesz parę zdań sklecić ?
        • belphegor-pisu Re: Wielgus, faktycznie znasz się na prawie, 10.08.16, 10:04
          Pochwal się swoją połezją i tfurczością to mu gały zbieleją.
      • tw_wielgus Re: Wielgus, faktycznie znasz się na prawie, 10.08.16, 10:13
        Tu Cie odsylam bo nie chce mi sie dwa razy pisac to samo:
        forum.gazeta.pl/forum/w,28,162154016,162154016,Czyk_ktorys_z_forumowych_znawcow_Konstytucji_.html?t=1470816742#p162157823
        • belphegor-pisu Re: Wielgus, faktycznie znasz się na prawie, 10.08.16, 10:17
          Odsyłasz do samego siebie, a to czyk czyk.
        • pogromca_bzdury Re: Wielgus, faktycznie znasz się na prawie, 10.08.16, 10:35
          Każdy przypadek zaśmiecania dyskusji autocytowaniemn powinien być niezwłocznie usuwany.
          • tw_wielgus Re: Wielgus, faktycznie znasz się na prawie, 10.08.16, 11:53
            Zgłoś to do prokuratury.
            • pogromca_bzdury Re: Wielgus, faktycznie znasz się na prawie, 10.08.16, 11:55
              Wielgus już nawet nie odróznia naruszania regulaminu forum od przestępstwa?
              To się dzieje naprawdę? Co on pali?
              • tw_wielgus Re: Wielgus, faktycznie znasz się na prawie, 10.08.16, 12:05
                Boże ale ty jesteś głupi..:)))) Lem był geniuszem, a jego odkrycie dotyczące nieskończoności ludzkiej głupoty - przełomowe w zrozumieniu ogromnej części populacji bezproduktywnie żrącej, trawiącej i sraj...cej na tej naszej pięknej ziemi.
                • belphegor-pisu Re: Wielgus, faktycznie znasz się na prawie, 10.08.16, 13:04
                  Pochwal się swoją - własnym kosztem wydaną - połezjom, to mu gały zbieleją.
                • pogromca_bzdury Re: Wielgus, faktycznie znasz się na prawie, 10.08.16, 19:25
                  Ten, kto nie odróznia naruszenia regulaminu forum od przestępstwa uważa się za "mądrego"... I uprawnionego do chamskiego obrażania innych....
                  • tw_wielgus Re: Wielgus, faktycznie znasz się na prawie, 11.08.16, 11:21
                    Ja odróżniam ale tobie nie starczyło percepcji do wyłapania ironii.
                    Ironii niezwykle czytelnej, której mógł nie zauważyć jedynie głupek.
                    Zatem nie masz podstaw obrażać się na coś co jest tylko opisem rzeczywistości.
    • sverir Re: Czyk któryś z forumowych znawców Konstytucji, 10.08.16, 07:36
      "Nawet pedofil Mariusz Trynkiewicz, który zamordował czterech chłopców, miał karę 25 lat więzienia... - podsumowuje"

Trynkiewicz dostał karę śmierci, osobną za każde zabójstwo. 25 lat dostał po amnestii. Oględnie rzecz biorąc, Gasiński został potraktowany lepiej niż Trynkiewicz.
      • tw_wielgus Re: Czyk któryś z forumowych znawców Konstytucji, 10.08.16, 10:14
        prawie 40 lat za oszustwa? No nie zartuj....
        • belphegor-pisu Re: Czyk któryś z forumowych znawców Konstytucji, 10.08.16, 10:18
          Dwa nicki ,które mam na zielono czyli sami swoi piewcy DOJNEJ ZMIANY.
        • religijnych.uczuc.obraza Re: Czyk któryś z forumowych znawców Konstytucji, 10.08.16, 10:21
          Nagle jesteśmy za łagodnym karaniem za oszustwa?
          • tw_wielgus Re: Czyk któryś z forumowych znawców Konstytucji, 10.08.16, 14:04
            Nie wiem jak Ty, ale ja nie. Z tym, że jeżeli za oszustwa (w tym wypadku wielokrotne) 40 latek ancla to za gwałt ze szczególnym okrucieństwem nabicie na pal. Oczywiście w celu zachowania odpowiedni proporcji kary do przewinienia a nie w celu znęcania się nad sprawcą.
            • religijnych.uczuc.obraza Re: Czyk któryś z forumowych znawców Konstytucji, 10.08.16, 14:30
              I ty mowisz o porownywaniu podobnych rzeczy?
              • tw_wielgus Re: Czyk któryś z forumowych znawców Konstytucji, 10.08.16, 14:38
                Nie. W tym poście odniosłem się do stopniowania kary. Nie może być tak, że za cięższe gatunkowo przestępstwa sprawców spotyka niespotykanie łagodna kara, łagodniejsza niż sprawców przestępstw pospolitych.
                Byłeś na urlopie? Pytam z troską w głosie.
                • religijnych.uczuc.obraza Re: Czyk któryś z forumowych znawców Konstytucji, 10.08.16, 15:32
                  Ale co zrobić gdy ktoś tych gatunkowo mniej ciężkich przestępstw popełni tyle, że ostatecznie posiedzi dłużej niż sprawca jednego cieższego gatunkowo przrstępstwa? Należy go nie karać żeby twoje wątpliwe poczucie estetyki nie ucierpiało? No, chyba że chodzi o niewpisanie zegarka do oświadczenia majątkowego.
                • pogromca_bzdury Re: Czyk któryś z forumowych znawców Konstytucji, 10.08.16, 19:46
                  tw_wielgus napisał:

> Nie. W tym poście odniosłem się do stopniowania kary. Nie może być tak, że za c
                  > ięższe gatunkowo przestępstwa sprawców spotyka niespotykanie łagodna kara, łago
                  > dniejsza niż sprawców przestępstw pospolitych.

W wypadku Gasińskiego ponad wszelką wątpliwość nie mamy do czynienia z niczym takim, bo za poszczególne oszustwa dostawał po roku lub dwa, zresztą nie mógłby dostać 15, bo tyle za oszystwa się na razie nie dostaje.

Tego też wielgus nie zauwazył, czy cynicznie udaje?

• pogromca_bzdury Re: Czyk któryś z forumowych znawców Konstytucji, 10.08.16, 10:33
          Który z wyroków wynosił "prawie 40 lat" i jakim cudem?
          • tw_wielgus Re: Czyk któryś z forumowych znawców Konstytucji, 10.08.16, 10:39
            K...a! Link masz w poscie zalozycielskim. Przeczytales? Po tym co chlapnales powyzej widze, ze nie.
            • religijnych.uczuc.obraza Re: Czyk któryś z forumowych znawców Konstytucji, 10.08.16, 10:46
              Przecieź Gasiński sam w linku mówił o wyrokach a nie o wyroku.
            • pogromca_bzdury Re: Czyk któryś z forumowych znawców Konstytucji, 10.08.16, 11:18
              A odpowiedzi oczywiście brak... Jak zawsze... Za to chamstwo jest. Jak zawsze u TW...

KTÓRY z tych wyroków był - twoim zdaniem - nieprawidłowy i dlaczego?
            • sverir Re: Czyk któryś z forumowych znawców Konstytucji, 10.08.16, 11:24
              Chodzi o to, że za żadne oszustwo nie dostał 38 lat, jest to suma za ileś tam oszustw. Analogicznie np. do Jana K., który najpierw odsiedział 8 lat za rozbój, trzy miesiące po wyjściu dostał kolejne 8 lat i 3 miesiące po następnym wyjściu znów 8 lat. W sumie 24 lata za rozboje.
              • pogromca_bzdury Re: Czyk któryś z forumowych znawców Konstytucji, 10.08.16, 11:33
                On chyba nie jest aż tak niewyobrażalnie głupi, by tego nie zauważyć.
              • tw_wielgus Re: Czyk któryś z forumowych znawców Konstytucji, 10.08.16, 11:43
                "sądy nie połączyły wszystkich spraw przeciwko Gasińskiemu w jedną, tylko za każde przestępstwo wydawały odrębny wyrok."

Oni dalej nie kumają w czym rzecz. A tam przecież jest wyraźnie napisane i gdyby zadali sobie trud przeczytania notki lub heroicznej próby zrozumienia powyższego zdania nie robili by z siebie publicznie idiotów.
                • sverir Re: Czyk któryś z forumowych znawców Konstytucji, 10.08.16, 11:49
                  "sądy nie połączyły wszystkich spraw przeciwko Gasińskiemu w jedną, tylko za każde przestępstwo wydawały odrębny wyrok"

Słówko komentarza z Twojej strony, Wielgusie - co złego jest w orzekaniu kary za każde przestępstwo osobno? Zaznaczam, że pytam o zasadę, nie o konkretny przypadek pana Gasińskiego.

• pogromca_bzdury Re: Czyk któryś z forumowych znawców Konstytucji, 10.08.16, 11:52
                    Trzeba zresztą dodać, że ZAWSZE orzeka sie osobną karę za każde przestępstwo. Karę łączną z takich jednostkowych kar orzeka sie zaś wtedy, gdy są do tego podstawy.
                  • tw_wielgus Re: Czyk któryś z forumowych znawców Konstytucji, 10.08.16, 12:01
                    Co jest złego? Ja to oceniłem jako anomalię. Nie jest mi szkoda pana Gasińskiego, chociaż wiele poszlak zaczyna wskazywać na długie łapki panów ze służb (bo znamy genezę firmy inter commerce?) chodzi o zasadę w myśl, której wyższy wyrok dostaje pospolity oszust ( korzystając z furteczki prawnej) niż morderca (przykład podałem powyżej).
                    • religijnych.uczuc.obraza Re: Czyk któryś z forumowych znawców Konstytucji, 10.08.16, 12:05
                      Uzasadnij że można to ocenić jako anomalię.
                      I jak to ma się do propozycji ministra Ziobry, ktory chce by pospolici oszuści na Vacie byli karani tak samo jak Trynkiewicz?
                    • sverir Re: Czyk któryś z forumowych znawców Konstytucji, 10.08.16, 12:06
                      "chodzi o zasadę w myśl, której wyższy wyrok dostaje pospolity oszust ( korzystając z furteczki prawnej) niż morderca (przykład podałem powyżej)"

Jeżeli o zasadę chodzi, to - wybacz- protest jest absurdalny. Jak niegłupi człowiek powiedział - są różne stopnie piekła. Czyn kwalifikowany jako zabójstwo może mieć taki przebieg, że nawet warto zastanowić się, czy faktycznie był zabójstwem. A notoryczny oszust, który z oszustw uczynił sposób utrzymania, chyba nie powinien zbyt krótko cieszyć się sanatorium za kratkami?

Weź pod rozwagę taki przypadek - grupka chłopaków (nazwijmy ją A) gdzieś tam wyzywa grupkę chłopaków (nazwijmy ją B). Grupka B odpowiada swoimi wyzwiskami i zachęca do bójki. Gdy grupka A zbliża się do grupki B, jeden z członków tej drugiej uderza z baśki jednego z członków tej pierwszej. Wywiązuje się dość ostra, agresywna bójka, w której ofiarą śmiertelną staje się bezpośredni prowodyr (autor uderzenia z baśki), zabity przez jednego z członków grupki A. Ile dałbyś za to bestialskie morderstwo?
                      • tw_wielgus Re: Czyk któryś z forumowych znawców Konstytucji, 10.08.16, 12:17
                        Akurat przykład, który przytoczyłem nie odpowiada temu co opisałeś powyżej.
                        Pozwól że przypomnę:
                        "Do Nowego Targu, na andrzejkową imprezę w 2013 roku, pojechał z zamiarem dokonania morderstwa. W momencie zbrodni był pod wpływem potężnej dawki przeciwbólowego metadonu i alkoholu. "Jestem rozje... , wkur... (...) muszę naprawdę zemścić się za swojego przyjaciela", "czas do boju ruszyć... kurw... dusić, dusić, dusić. Tak musi być" – informował w SMS-ach swoja byłą dziewczynę. Do 20-letniego Andrzeja Krzysztofiaka podszedł, gdy ten stał w kolejce do dyskoteki. Wbił mu nóż w głowę."
                        • sverir Re: Czyk któryś z forumowych znawców Konstytucji, 10.08.16, 12:46
                          "Akurat przykład, który przytoczyłem nie odpowiada temu co opisałeś powyżej"

Pozwoliłem sobie napisać, jak przytoczony przez Ciebie przykład wyglądał wg ustaleń prokuratury. Oczywiście nie zamierzam upierać się, że ustalenia oddały rzeczywistość - być może i tutaj prokuratura z sądem postanowili wesprzeć młodego chłopaka i nie dawać mu dożywocia - niemniej nie zdziwiłoby mnie, gdyby się okazało, że "bestialski mord" wcale nie był tak bestialskim mordem. Nie byłoby to pierwszy raz w historii polskich mediów.
                          • pogromca_bzdury Re: Czyk któryś z forumowych znawców Konstytucji, 10.08.16, 19:31
                            Medialne opisy (w tym kuriozalne brednie wklejane przez TW) są właśnie przykładem takiej sytuacji, gdy dziennikatrskie wymysły mają sie komletnie nijak do przebiegu zdarzenia.
                        • pogromca_bzdury kłamiesz 10.08.16, 19:28
                          tw_wielgus napisał:

> Akurat przykład, który przytoczyłem nie odpowiada temu co opisałeś powyżej.

Kłamiesz. Całe zajście wyglądało właśnie mniej więcej tak. W tej kwestii ustalenia prokuratury i sądów były z grubsza zgodne.

• tw_wielgus Wydaje Ci się "the bilu", że jak użyjesz 11.08.16, 10:19
                            słowa "kłamiesz" to owo zaklęcie podziała na rzeczywistość?
                            Uważasz, że tak wyglądało, że te dwa przykłady są porównywalne ? Przytoczyłem fragment ustaleń w tej sprawie, potrafisz samodzielnie wyciągać wnioski? A może łeb ci służy tylko do noszenia uszu, a pustkę między nimi wypchałeś ścinkami gazety żeby wiatr nie gwizdał?
                            • sverir Re: Wydaje Ci się "the bilu", że jak użyjesz 11.08.16, 10:25
                              "Uważasz, że tak wyglądało, że te dwa przykłady są porównywalne ?"

Wielgusie, to nie były dwa przykłady, tylko jeden przykład, opisany z różnych stron.
                              • tw_wielgus Re: Wydaje Ci się "the bilu", że jak użyj 11.08.16, 10:53
                                Nie z tym drugim opisem nie mogę się zgodzić. Jeżeli ktoś idzie z zamiarem zabicia drugiej osoby i na dodatek informuje swoją dziewczynę SMSami jak to jest wku...ony i jak zamierza się zemścić to żadne przesłanki łagodzące ( typu droga pod górę do szkoły i nadzwyczajne wzburzenie nie może mieć miejsca)jeżeli zabiera ze sobą nóż to wie po co i co może nim zrobić.
                                • pogromca_bzdury Re: Wydaje Ci się "the bilu", że jak użyj 11.08.16, 11:02
                                  tw_wielgus napisał:

> Nie z tym drugim opisem nie mogę się zgodzić.

Twoja zgoda nikogo nie intereuje. "Drugi opis" to opis zgodny z ustaleniami prokuratury, sądu pierwszej instancji i sądu drugiej instancji. Twoja wersja to wymysły jakiejś hieny z tabloidu.

> Jeżeli ktoś idzie z zamiarem zabi
                                  > cia drugiej osoby

Ten "zamiar" nie potwierdził się w ustaleniach.
                                  Jak to jest, że zgodne ustalenia prokuratury i sądu z góry i bez zastanowienia odrzucasz a wymysły jakiegoś dziennikarza traktujesz jak prawdę objawioną? Z czego bierze się taka bezmyślność?

• sverir Re: Wydaje Ci się "the bilu", że jak użyj 11.08.16, 11:16
                                  "Nie z tym drugim opisem nie mogę się zgodzić"

To nie jest drugi opis, tylko ustalenia prokuratury w przedmiocie przebiegu wydarzeń.

"Jeżeli ktoś idzie z zamiarem zabicia drugiej osoby(...)"

Zamiar ten został jakoby ustalony w oparciu o wspomniane smsy, przebieg wydarzeń, zabranie noża, etc. Nie jest czynnością samą w sobie. Można oczywiście przyjąć najprostszy z możliwych sposobów rozumowania: jeżeli zabił, to znaczy, że chciał zabić. Wcale nieźle, ale nie sprawdza się w przypadku na przykład kierowców - sprawców drogowych, którzy nierzadko nie są winni, tylko ten nieszczęsny pieszy, co się pod samochód władował.

"(...) na dodatek informuje swoją dziewczynę SMSami jak to jest wku...ony i jak zamierza się zemścić (...)"

To jest typowy przykład rozumowania formalisty, dla którego liczy się forma, nigdy treść i okoliczności. Skontruję go hasłem "Dla was nie będzie gwizdów, będą szubienice". Aż dziw, że minister Ziobro nie pogonił prokuratorów, by ścigali autorów tego transparentu - wszak mają zamiar zabić, czyż nie?

"(...)jeżeli zabiera ze sobą nóż to wie po co i co może nim zrobić"

To także przekonanie formalisty, funkcjonującego na zasadzie 0-1, prowadzącego do skazywania na 38 lat pospolitego oszusta.

Widzisz Wielgusie - szukasz przyczyn problemów w systemie, ale nie znajdujesz najprostszych. Prokuratorzy, sędziowie, politycy, urzędnicy wywodzą się ze społeczeństwa, które ma takie przekonania, jak Ty (w tej mierze przynajmniej). Skąd pomysł zatem, że wyżej wymienieni powinni myśleć inaczej?
                                  • tw_wielgus Re: Wydaje Ci się "the bilu", że jak użyj 11.08.16, 11:27
                                    Trywializujesz i doskonale o tym wiesz.
                                    Jeżeli chcesz możemy się chwilę pospierać na tym poziomie retorycznym, ale obaj doskonale czujemy, że budujemy pewien obraz nieprawdziwy.
                                    Ty łagodzisz perspektywę, a ja dramatyzuję w oparciu o pewne elementy sprawy.
                                    Jeżeli odrzucimy ten przykład to mogę poszukać innego, którym wesprę twierdzenie o nieproporcjonalności zastosowanej kary. Nie brakuje ich przecież.
                                    • sverir Re: Wydaje Ci się "the bilu", że jak użyj 11.08.16, 13:37
                                      Nie wiem doskonale, że trywializuję, choć przyznaję, że trochę się czepiam. Ale też nie było moją intencją łagodzenie, bo nie raz i dwa wyroki sądów budziły z różnych powodów zdumienie - czy to łagodnym, czy surowym potraktowaniem oskarżonego, czasem choćby samym uznaniem winnym lub uniewinnieniem. Chodzi mi przede wszystkim o to, że nierzadko obraz buduje się w odniesieniu do relacji medialnej, plotkarskiej, nierzadko celowo zniekształconej, a czasem po prostu okrojonej o istotne dla wyroku, nieistotne dla czytelnika sprawy. Choć to może bez znaczenia?

• tw_wielgus Re: Wydaje Ci się "the bilu", że jak użyj 11.08.16, 14:04
                                        Nie, oczywiście, że ma znaczenie. Rola mediów we współczesnym świecie. Temat rzeka.
                                        Generalnie media sterują demokracją - jestem w stanie podjąć się obrony takiego stwierdzenia.

W tym wypadku -opinia społeczna o systemie wymiaru sprawiedliwości- sterują (niektóre nieświadomie) swoich czytelników w kierunku postrzegania go jako niewydolnego, skorumpowanego, podatnego na wpływy, itd...
                                        Bo na ten aspekt jak rozumiem chciałeś zwrócić uwagę?
                                        Tylko, że jeżeli przypiszemy im (mediom) taką siłę rażenia to mamy do czynienia z monstrum, które jest w stanie zdrowo zamiesza w naszych umysłach również w innych sprawach.
                            • pogromca_bzdury Re: Wydaje Ci się "the bilu", że jak użyjesz 11.08.16, 10:54
                              Tu nie ma kłamco żadnych "dwóch przykładów". Jest jeden przykład - opisany tak, jak było zgodnie z ustaleniami prokuratury i sądów i jak rzekomo miało być zgodnie z wymysłami jakiejś tabloidowej hieny.
                  • religijnych.uczuc.obraza Re: Czyk któryś z forumowych znawców Konstytucji, 10.08.16, 12:02
                    Na pewno tęsknisz za wiedzą skoro zadajesz takie pytania.
                  • inocom KPP Art 49 ust. 3 10.08.16, 23:22
                    sverir napisał:

> "sądy nie połączyły wszystkich spraw przeciwko Gasińskiemu w jedną, tylko za ka
                    > żde przestępstwo wydawały odrębny wyrok"
                    >
                    > Słówko komentarza z Twojej strony, Wielgusie - co złego jest w orzekaniu kary z
                    > a każde przestępstwo osobno? Zaznaczam, że pytam o zasadę, nie o konkretny przy
                    > padek pana Gasińskiego.

3. Surowość kar nie może być nieproporcjonalna do czynu zabronionego zagrożonego karą.
                    • religijnych.uczuc.obraza Re: KPP Art 49 ust. 3 10.08.16, 23:40
                      Chodzi o zbyt wysoki wyrok na Jędrucha?
                      • inocom Ziobro uchwala 25 lat 11.08.16, 00:40
                        religijnych.uczuc.obraza napisał:

> Chodzi o zbyt wysoki wyrok na Jędrucha?

Za milionowe przewałki na szkodę Skarbu Państwa. Jest lament.
                        Tu facet dostał więcej. Jest Cisza.
                        • sverir Re: Ziobro uchwala 25 lat 11.08.16, 07:12
                          "Tu facet dostał więcej. Jest Cisza"

Za kilkadziesiąt przestępstw, nie za jedno.
                          • tw_wielgus Re: Ziobro uchwala 25 lat 11.08.16, 10:36
                            Widzisz Sverir jeżeli szczegółowo przyjrzymy się wielu sprawom jakie rozpatrywały polskie sądy to dojrzymy w nich dziwną niekonsekwencję, albowiem.
                            W celu ilustracji przykładu:
                            1) porwano dwie dziewczyny,
                            2) więziono bito i gwałcono
                            3) Sprawcy zażądali za nie od rodziców okupu.
                            4) Sprawcy je zabili.
                            Ilu doliczyłeś się przestępstw?

Ten przykładowy Amber Gold też możemy rozłożyć na poszczególne paragrafy i wyjdzie nam co najmniej 1500 lat więzienia.
                            • pogromca_bzdury Re: Ziobro uchwala 25 lat 11.08.16, 11:09
                              O tym, kiedy mamy do czynienia z jednym przestępstwem a kiedy z wieloma nie decydują twoje urojenia ani tym bardziej twoje mędrkowanie chłopka roztropka tylko obowiązujące przepisy. Podobnie zresztą w innych państwach.
                            • sverir Re: Ziobro uchwala 25 lat 11.08.16, 13:42
                              Ach, sędzia nie powie Ci, że są niekonsekwencje, tylko wyjaśni, że wyroki zapadają w określonej sytuacji faktycznej, prawnej i w ogóle. Nie tylko zresztą sędzia, bo i prokurator, a nawet i adwokat. W Twoim przypadku ile by nie było przestępstw, przestępcy dostaliby dożywocie, więc i tak nie byłoby sensu orzekani wyroku za każde przestępstwo z osobna, skoro suma nie przekroczyłaby maksymalnego wymiaru kary. Ale ok, rozumiem chyba, co chcesz powiedzieć przez swój przykład i mogę się zgodzić, że zbliżone sprawy bywają różnie traktowane, choć różnice pomiędzy nimi nie wydają się na tyle duże, by stosować różne przepisy.
                        • religijnych.uczuc.obraza Re: Ziobro uchwala 25 lat 11.08.16, 07:44
                          Gdzie jest lament? Chyba tylko ty lamentujesz w sprawie Jędrucha.
                        • pogromca_bzdury Re: Ziobro uchwala 25 lat 11.08.16, 08:33
                          Hummer, pojmij wreszcie to, co ci kilka osób tłumaczy, że tutaj mowa o prostej sumie kar za WIELE przestępstw. Ile "dostał" będzie wiadomo po połaczeniu tego, co się nadaje w wyroki łaczne.
                    • pogromca_bzdury Re: KPP Art 49 ust. 3 11.08.16, 08:35
                      Rok albo dwa to "nieproporcjonalnie"? Tu jest jakiś jeden czyn?
                • pogromca_bzdury Re: Czyk któryś z forumowych znawców Konstytucji, 10.08.16, 11:54
                  No to po co robiusz z siebie publicznie idiotę?

Jeden z najgroźniejszych i najbezczelniejszych oszustów ostatnich lat, sprawca kilkuset oszustw, niektórych bardzo poważnych miałby być bezkarny, bo podaje się za prześladowanego poilitycznie (a jest oczywiste, że to bzdura)?
                  Cóż to w ogóle jest? Wielgusowi kompletnie juz odbiło?

• tw_wielgus Re: Czyk któryś z forumowych znawców Konstytucji, 10.08.16, 12:01
                    Panu już dziękujemy...
                    • belphegor-pisu Re: Czyk któryś z forumowych znawców Konstytucji, 10.08.16, 12:50
                      A to go w czyk, czyk zrobiłeś
                  • m.c.hrabia Re: Czyk któryś z forumowych znawców Konstytucji, 10.08.16, 13:26
                    No to po co robiusz z siebie publicznie idiotę?

kasa misiu, kaaasa .
                    • pogromca_bzdury Re: Czyk któryś z forumowych znawców Konstytucji, 10.08.16, 19:37
                      On chyba musi z Nowogrodzkiej dostawać podwójną stawkę - obejmującą "wstydliwe". Takiego pajaca z siebie robić...
    • jureek Re: Czyk któryś z forumowych znawców Konstytucji, 10.08.16, 10:28
      tw_wielgus napisał:

> obrońców porządku prawnego i szeregowych członków KOD, jest mi w stanie wyjaśni
      > ć tę anomalię?

Skoro wyrok tak rażąco niesprawiedliwy, to czemu prezydent nie zastosuje prawa łaski? Bo skazany nie jest jego znajomym?
      • taniarada Re: Czy któryś z forumowych znawców Konstytucji, 10.08.16, 10:49
        Trudne pytania zadajesz jureek? Pan prezydent Duda to nie Komorowski i dla wszystkich oszustów nie będzie otwierał serca .Niech pisze Gasiński do Ziobry o rozpatrzenie wyroku.Dla mnie oszuści niech ponoszą kary i to wysokie.Tylko zabójstwa są nie adekwatne do sprawy.Zabiłeś z zimną krwią zdychaj.
        • jureek Re: Czy któryś z forumowych znawców Konstytucji, 10.08.16, 10:53
          taniarada napisał(a):

> Trudne pytania zadajesz jureek? Pan prezydent Duda to nie Komorowski i dla wszy
          > stkich oszustów nie będzie otwierał serca

Toż wcale nie wymagam, żeby dla wszystkich oszustów. No ale skoro zdaniem TWWielgusa wyrok na Gasińskiego jest tak rażąco niesprawiedliwy, to może mógłby zrobić wyjątek, nie sądzisz?
        • religijnych.uczuc.obraza Re: Czy któryś z forumowych znawców Konstytucji, 10.08.16, 10:55
          A dla ktorych "wszystkich" oszustów Komorowski otworzył serce, Tanya?
          • jureek Re: Czy któryś z forumowych znawców Konstytucji, 10.08.16, 11:27
            religijnych.uczuc.obraza napisał:

> A dla ktorych "wszystkich" oszustów Komorowski otworzył serce, Tanya?

Widzę, że Ty też trudne pytania zadajesz :)
        • sverir Re: Czy któryś z forumowych znawców Konstytucji, 10.08.16, 11:32
          "Pan prezydent Duda to nie Komorowski i dla wszystkich oszustów nie będzie otwierał serca"

Mała poprawka - to nie był prezydent Komorowski, tylko prezydent Kaczyński. Zresztą jego rola w ułaskawieniu oszustów jest trudna do określenia, bo jedyna osoba, która cos wie o tej sprawie - pan prezydent Duda - miesza się w wyjaśnieniach.

• belphegor-pisu Re: Czy któryś z forumowych znawców Konstytucji, 10.08.16, 13:53
          Znów się poskarżyłeś lewakom z GW i mój wpis zniknął, połeto - konstytucjonalisto.
    • ayran Re: Czyk któryś z forumowych znawców Konstytucji, 10.08.16, 14:07
      Konstytucji bym w to nie mieszał, choć rozumiem, że można mieć taka potrzebę. Konstytucja nie zawiera stanowiska suwerena ani w sprawie kumulacji kar, ani w sprawie ich absorpcji.

Można - na upartego - uznać, że konstytucja nie dopuszcza kary śmierci (jeśli uznamy ja rodzaj kary cielesnej).

Nie piszę tego - bron Boże - z pozycji znawcy konstytucji. Tu proponuję zasięgnięcia opinii Ryszarda Kalisza, jako źródła wykładni autentycznej.
      • tw_wielgus Re: Czyk któryś z forumowych znawców Konstytucji, 10.08.16, 16:31
        Rzeczowo odpowiadając waśnię, iż był to z mojej strony przejaw sarkazmu ale umiarkowanego:
        "1. Źródłami powszechnie obowiązującego prawa Rzeczypospolitej Polskiej są: Konstytucja, ustawy, ratyfikowane umowy międzynarodowe oraz rozporządzenia.
        2. Źródłami powszechnie obowiązującego prawa Rzeczypospolitej Polskiej są na obszarze działania organów, które je ustanowiły, akty prawa miejscowego."

"Źródło prawa".... - czyli miejsce skąd początek bierze wartka rzeka "Kodeksu Karnego", "Kodeksu Cywilnego" i innych aktów prawnych niższego rządu na których podstawie orzekają sądy.
        Ich szczegółowe ustalenia muszą opierać się i być zgodne z duchem Konstytucji.
        Wybitne autorytety prawnicze w ostatnich miesiącach wpajały nam przekonanie iż łamanie konstytucji to "katastrofa dla całego porządku prawnego". Czy mylę się chociaż odrobinę?
        • pogromca_bzdury Re: Czyk któryś z forumowych znawców Konstytucji, 10.08.16, 19:48
          Wielgus od rana nie potraił wskazać, które konkretnie "szczegółowe rozwiazanie" miałoby być sprzeczne z którymś z artykułów Konstytucji. Tym bardziej - na czym ta sprzeczność miałaby polegać.
          Ale do upadłego handryczyć się z wszystkimi dookoła - ma czas i siłę.
    • marynazmlyna Re: Czyk któryś z forumowych znawców Konstytucji, 10.08.16, 23:23
      Polski kodeks karny jest po prostu smieszny i trzeba go calkowicie zmienic tak samo jak konstytucje,ale mafia prawnicza i KOD sie na to nie zgadzaja,bo gdyby kodeks byl bardziej precyzyjny,to wtedy sedzia ma poniekad zwiazane rece i nie moze kolesi uniewinniac a wrogow plitycznych sadzac na baaaardzo dlugo do wiezienia.
      • religijnych.uczuc.obraza Re: Czyk któryś z forumowych znawców Konstytucji, 10.08.16, 23:42
        Przecież ty ludu kałmucki nie masz pojęcia polskim kodeksie karnym. Spieprzyłeś z Polski na zmywak właśnie z obawy przed tym kodeksem.
      • sverir Re: Czyk któryś z forumowych znawców Konstytucji, 11.08.16, 07:18
        "ale mafia prawnicza(...)"

Mafia prawnicza była w komisji kodyfikacyjnej i przedstawiała szereg propozycji. Z pracami tejże mafii prawniczej nie zgadzali się dobrzy szeryfowie z Twojej ulubionej partii.

"gdyby kodeks byl bardziej precyzyjny"

To i tak główny szeryf pisałby monity o kasację wyroku, bo okazałoby się, że tu mu kogoś skazano, tam mu kogoś skazano, gdzieś indziej kogoś by uniewinniono.

Aż dziw,że ktoś naprawdę wierzy w te brednie.
        • tw_wielgus Prof. Łętowska 11.08.16, 10:05
          Prof. Łętowska: Zapłacimy za TK. Zniszczeniem zaufania i resztek kultury prawnej. W tym demontażu chodzi o jedno

Resztek? Czy jest jakiś sens bronić resztek systemu, który jest przegniły do szpiku kości?
          • religijnych.uczuc.obraza Re: Prof. Łętowska 11.08.16, 10:11
            Przecież powiedziała o resztkach kultury prawnej a nie resztkach systemu. To zupełnie dwie różne rzeczy. I ma zupełną rację że niski poziom kultury prawnej Polaków jest systematycznie drenowany przez dziennikarzyny, krzykaczy i tych co jadą politycznie na tym debikizmie.
            • tw_wielgus Re: Prof. Łętowska 11.08.16, 10:25
              A czymże jest system prawny bez tak zwanej kultury prawnej? Tym samym co media zaangażowane politycznie w wojnę między partyjnymi gangami.

Btw Twoim zdaniem ów problem - o którym mówi prof. Łętowska -należy rozumieć jako niski poziom świadomości prawnej społeczeństwa, czy dobrze rozumiem Twoją intencję?
              • sverir Re: Prof. Łętowska 11.08.16, 10:32
                "A czymże jest system prawny bez tak zwanej kultury prawnej?"

Być może niczym. Być może system trzeba zmienić, zniszczyć, naprawić, zdemolować, zbudować od podstaw. To jednak, co buduje obecna władza, już było, nie jest nowe. Nie w III RP, tylko w PRL (choć nie z PRL pochodzi).
                • tw_wielgus Re: Prof. Łętowska 11.08.16, 10:40
                  Być może masz rację. Być może obecna władza chce zniszczyć ten system, by na jego gruzach zbudować coś na kształt sądów z czasów PRL. Z tym, że w jednym przypadku opieramy się na ocenie rzeczywistości, a w drugim na ocenie intencji i zamierzeń ("opartych na przesłankach"),
                  System miałczas żeby wypracować pewne mechanizmy naprawcze. Czy zrobił coś w tym kierunku ( poza działaniami pozorowanymi, pod publiczkę) przez 25 lat?
                  • sverir Re: Prof. Łętowska 11.08.16, 10:50
                    Odpowiem uczciwie - nie wiem, czy system zrobił coś w kierunku samooczyszczenia (przy czym nie mówię o auto czy innej lustracji). Może nawet nic lub tak niewiele, że pozostaje to bez znaczenia? Może liczne donosy o nieprawidłowościach systemu są tak bardzo systemowe, że nawet najlepszy, najuczciwszy człowiek nie będzie w stanie oprzeć się tym nieprawidłowościom? Jak by nie było ,nie uważam wcale, że receptą jest burzenie, jeżeli odbudowanie polegać ma na sprawdzonych i zweryfikowanych negatywnie wzorcach. Nawet obecna władza powinna to zauważyć, skoro stosuje retorykę, że mamy wciąż postpeerelowski system. Tym bardziej nie powinna go wspierać. A choć obecnej władzy nie lubię, to nie uważam jej za głupią. Musi liczyć się z tym, że zbuduje system, który w innych warunkach ktoś mógłby wykorzystać przeciw niej. Stąd moje domysły ("oparte na przesłankach"), że obecna władza dąży do zabetonowania siebie na stołkach. I dlatego mam obawy. Bo nawet jeżeli obecni sternicy mają szlachetne intencje i nikomu krzywdy nie będą chcieli robić, to nie dadzą gwarancji, że nie zrobią tego ich następcy.
                    • tw_wielgus Re: Prof. Łętowska 11.08.16, 11:05
                      To ciekawe stanowisko i w wielu płaszczyznach zbieżne z moimi przemyśleniami.
                      Systemowi sądowniczemu dano ogromną władzę i pozostawiono go poza kontrolą licząc na to, że samorząd sędziowski wyeliminuje czarne owce i zbuduje takie mechanizmy, które wytworzą trwały fundament pod budowę czegoś - co eufemistycznie -określimy jako "państwo prawa". Być może system, przesiąkł kasą, sprzedał swoją uczciwość, stał się łakomy i podatny na oczekiwania "ludzi wpływowych" i władzy ( tej gospodarczo-finansowej również). Być może tylko niewielką cześć tego systemu zaczął rozkładać rak i na razie nie ma powodów do bicia w dzwony, ale rak daje przerzuty i skoro system nie jest zdolny do usuwania zakażonych komórek to po jakimś czasie ulegnie całkowitemu rozkładowi.

Co do tego potwora PRLowskiej chimery jaka może powstać na gruzach niszczonego przez pis systemu stawiam w 9(% na Twoją diagnozę. Gdybym wierzył w to iż będzie inaczej nie byłbym aż tak cyniczny.
                      • pogromca_bzdury Re: Prof. Łętowska 11.08.16, 11:13
                        tw_wielgus napisał:

> To ciekawe stanowisko i w wielu płaszczyznach zbieżne z moimi przemyśleniami.
                        > Systemowi sądowniczemu dano ogromną władzę

dokłądnie taką samą, jak w każdym kraju demokratycznym.

> i pozostawiono go poza kontrolą

Dokładnie tak samo "poza kontrolą" jak w każdym innym kraju demokratycznym. Nie może być bowiem "kontroli" takiej, jak to sobie roicie w tym PiS. Sądu MUSZĄ być niezależne od polityków. Inaczej być NIE MOŻE.

licz
                        > ąc na to, że samorząd sędziowski wyeliminuje czarne owce i zbuduje takie mechan
                        > izmy, które wytworzą trwały fundament pod budowę czegoś - co eufemistycznie -o
                        > kreślimy jako "państwo prawa"

Mechanizmy zostały zbudowane w ustawie i działają, czy ci się to podaba czy nie. I czy o tym wiesz, czy nie.

. Być może system, przesiąkł kasą, sprzedał swoją
                        > uczciwość, stał się łakomy i podatny na oczekiwania "ludzi wpływowych" i władz
                        > y ( tej gospodarczo-finansowej również).

Jakieś dowody na te chamskie, bezczelne insynuacje? Żadnych? I nie czujesz jakiegokolwiek wstydu?

• tw_wielgus Re: Prof. Łętowska 11.08.16, 11:35
                          Wytrzyj pianę z klawiatury bo za chwilę będzie zwarcie.
                          Aaaaa i łyknij coś na nadciśnienie...
                      • religijnych.uczuc.obraza Re: Prof. Łętowska 11.08.16, 13:24
                        Jakąż to ogromną władzę dano systemowi sàdowniczemu?
                        • tw_wielgus Re: Prof. Łętowska 11.08.16, 13:27
                          O tym dowiesz się z Konstytucji RP, za resztę zapłacić kartą Visa.
                          • religijnych.uczuc.obraza Re: Prof. Łętowska 11.08.16, 14:57
                            W Konstytucji nie ma nic o ogromnej władzy sądownictwa.
                            • tw_wielgus Re: Prof. Łętowska 11.08.16, 15:13
                              Czyżby?

Sądy

Art. 175. Wymiar sprawiedliwości w Polsce
                              1. Wymiar sprawiedliwości w Rzeczypospolitej Polskiej sprawują Sąd Najwyższy, sądy powszechne, sądy administracyjne oraz sądy wojskowe.
                              2. Sąd wyjątkowy lub tryb doraźny może być ustanowiony tylko na czas wojny.
                              Art. 176. Zasada dwuinstancyjnego postępowania
                              1. Postępowanie sądowe jest co najmniej dwuinstancyjne.
                              2. Ustrój i właściwość sądów oraz postępowanie przed sądami określają ustawy.
                              Art. 177. Wymiar sprawiedliwości sądów powszechnych
                              Sądy powszechne sprawują wymiar sprawiedliwości we wszystkich sprawach, z wyjątkiem spraw ustawowo zastrzeżonych dla właściwości innych sądów.
                              Art. 178. Niezawisłość sędziowska
                              1. Sędziowie w sprawowaniu swojego urzędu są niezawiśli i podlegają tylko Konstytucji oraz ustawom.
                              2. Sędziom zapewnia się warunki pracy i wynagrodzenie odpowiadające godności urzędu oraz zakresowi ich obowiązków.
                              3. Sędzia nie może należeć do partii politycznej, związku zawodowego ani prowadzić działalności publicznej nie dającej się pogodzić z zasadami niezależności sądów i niezawisłości sędziów.
                              Art. 179. Sposób powoływania sędziów
                              Sędziowie są powoływani przez Prezydenta Rzeczypospolitej, na wniosek Krajowej Rady Sądownictwa, na czas nieoznaczony.
                              Art. 180. Zasada nieusuwalności sędziego
                              1. Sędziowie są nieusuwalni.
                              2. Złożenie sędziego z urzędu, zawieszenie w urzędowaniu, przeniesienie do innej siedziby lub na inne stanowisko wbrew jego woli może nastąpić jedynie na mocy orzeczenia sądu i tylko w przypadkach określonych w ustawie.
                              3. Sędzia może być przeniesiony w stan spoczynku na skutek uniemożliwiających mu sprawowanie jego urzędu choroby lub utraty sił. Tryb postępowania oraz sposób odwołania się do sądu określa ustawa.
                              4. Ustawa określa granicę wieku, po osiągnięciu której sędziowie przechodzą w stan spoczynku.
                              5. W razie zmiany ustroju sądów lub zmiany granic okręgów sądowych wolno sędziego przenosić do innego sądu lub w stan spoczynku z pozostawieniem mu pełnego uposażenia.
                              Art. 181. Niemożność pociągnięcia sędziego do odpowiedzialności
                              Sędzia nie może być, bez uprzedniej zgody sądu określonego w ustawie, pociągnięty do odpowiedzialności karnej ani pozbawiony wolności. Sędzia nie może być zatrzymany lub aresztowany, z wyjątkiem ujęcia go na gorącym uczynku przestępstwa, jeżeli jego zatrzymanie jest niezbędne do zapewnienia prawidłowego toku postępowania. O zatrzymaniu niezwłocznie powiadamia się prezesa właściwego miejscowo sądu, który może nakazać natychmiastowe zwolnienie zatrzymanego.
                              Art. 182. Sprawowanie wymiaru sprawiedliwości przez obywateli
                              Udział obywateli w sprawowaniu wymiaru sprawiedliwości określa ustawa.
                              Art. 183. Sąd Najwyższy - zadania
                              1. Sąd Najwyższy sprawuje nadzór nad działalnością sądów powszechnych i wojskowych w zakresie orzekania.
                              2. Sąd Najwyższy wykonuje także inne czynności określone w Konstytucji i ustawach.
                              3. Pierwszego Prezesa Sądu Najwyższego powołuje Prezydent Rzeczypospolitej na sześcioletnią kadencję spośród kandydatów przedstawionych przez Zgromadzenie Ogólne Sędziów Sądu Najwyższego.
                              Art. 184. NSA, sądy administracyjne i ich rola
                              Naczelny Sąd Administracyjny oraz inne sądy administracyjne sprawują, w zakresie określonym w ustawie, kontrolę działalności administracji publicznej. Kontrola ta obejmuje również orzekanie o zgodności z ustawami uchwał organów samorządu terytorialnego i aktów normatywnych terenowych organów administracji rządowej.
                              Art. 185. Tryb powoływania Prezesa NSA
                              Prezesa Naczelnego Sądu Administracyjnego powołuje Prezydent Rzeczypospolitej na sześcioletnią kadencję spośród kandydatów przedstawionych przez Zgromadzenie Ogólne Sędziów Naczelnego Sądu Administracyjnego.
                              Art. 186. Krajowa Rada Sądownictwa i jej rola
                              1. Krajowa Rada Sądownictwa stoi na straży niezależności sądów i niezawisłości sędziów.
                              2. Krajowa Rada Sądownictwa może wystąpić do Trybunału Konstytucyjnego z wnioskiem w sprawie zgodności z Konstytucją aktów normatywnych w zakresie, w jakim dotyczą one niezależności sądów i niezawisłości sędziów.
                              Art. 187. Skład i tryb wybierania Krajowej Rady Sądownictwa
                              1. Krajowa Rada Sądownictwa składa się z:
                              1) Pierwszego Prezesa Sądu Najwyższego, Ministra Sprawiedliwości, Prezesa Naczelnego Sądu Administracyjnego i osoby powołanej przez Prezydenta Rzeczypospolitej,
                              2) piętnastu członków wybranych spośród sędziów Sądu Najwyższego, sądów powszechnych, sądów administracyjnych i sądów wojskowych,
                              3) czterech członków wybranych przez Sejm spośród posłów oraz dwóch członków wybranych przez Senat spośród senatorów.
                              2. Krajowa Rada Sądownictwa wybiera spośród swoich członków przewodniczącego i dwóch wiceprzewodniczących.
                              3. Kadencja wybranych członków Krajowej Rady Sądownictwa trwa cztery lata.
                              4. Ustrój, zakres działania i tryb pracy Krajowej Rady Sądownictwa oraz sposób wyboru jej członków określa ustawa.

pl.wikipedia.org/wiki/Wymiar_sprawiedliwo%C5%9Bci_w_Polsce
                              • religijnych.uczuc.obraza Re: Prof. Łętowska 11.08.16, 15:41
                                No i co? Nie ma tutaj nic o jakiejś ogromnej władzy sądownictwa.
                        • xystos Re: Prof. Łętowska 11.08.16, 14:24
                          oczywiscie,obecne sady to zrzeszenia plotkarzy I lapownikow
                          nawet w bardzo prostej sprawie adwokat moze przedluza sprawe w nieskonczonosc z pelnym zrozumieniem sedziego,taki system
                          trzeba zlikwidowac I wprowadzic juz sprawdzony w bylych niemczech

Sady Ludowe byc moze surowe
                          ale zawsze sprawiedliwe I szybkie

pod wzgledem prawa Polska jest Bantustanem,za blad urzednika
                          sprzed 40stu laty obywatel musi
                          wnosic wniosek.o wyprostowanie
                          tego bledu I oczywiscie za to placic

w szwecji za podobny blad urzad przeprasza obywatela I koryguje
                          swoj blad czesto wyplacajac odszkodowanie za "ideell lidande"
                  • pogromca_bzdury Re: Prof. Łętowska 11.08.16, 10:56
                    tw_wielgus napisał:

> Być może masz rację. Być może obecna władza chce zniszczyć ten system, by na j
                    > ego gruzach zbudować coś na kształt sądów z czasów PRL.

Nie "być może" tylko bez wątpienia i nie ma sensu naiwne udawanie, że się tego nie widzi.

> System miałczas żeby wypracować pewne mechanizmy naprawcze. Czy zrobił coś w ty
                    > m kierunku ( poza działaniami pozorowanymi, pod publiczkę) przez 25 lat?

Radykalna wymiana kadr, radykalna zmiana i modernizacja prawa, lustracja jako pierwszych grup zawodowych to były "działania pod publiczkę"?
                    • tw_wielgus Re: Prof. Łętowska 11.08.16, 11:10
                      Facet idź proszę się "onanizować" pisem gdzie indziej. Twoje kompulsywne dążenie do zaspokojenia antypisowskiej fobii zakończonego wytryskiem jadu nie są mile widziane w tym wątku. Idź sobie popisać w wątku zapijaczonego, hrabiego, czy innych tuzów intelektu których nie brakuje na tym forum.
                      • pogromca_bzdury Re: Prof. Łętowska 11.08.16, 11:14
                        Przestań chamie łgać, to nie będzie potrzeby prostowania twoich łgarstw.
                  • adam.eu Re: Prof. Łętowska 11.08.16, 18:37
                    tw_wielgus napisał:

> Być może masz rację. Być może obecna władza chce zniszczyć ten system, by na j
                    > ego gruzach zbudować coś na kształt sądów z czasów PRL. Z tym, że w jednym przy
                    > padku opieramy się na ocenie rzeczywistości, a w drugim na ocenie intencji i za
                    > mierzeń ("opartych na przesłankach"),
                    > System miałczas żeby wypracować pewne mechanizmy naprawcze. Czy zrobił coś w ty
                    > m kierunku ( poza działaniami pozorowanymi, pod publiczkę) przez 25 lat?

W ciągu tych 25 PIS też rządził, był w sejmie, miał prawo inicjatyw ustawodawczych.

I jeszcze jedno, czy ktoś tu wie, łącznie z Tobą Tubo PISu, jakie są założenia naprawy systemu prawnego?
                    Czy politycy PIS głoszą taką tezę?

Czy nie wydaje Ci się, że aby system był trwały to dobrze, aby został wypracowany wspólnie przez wszystkie strony?

Moim zdaniem to pieprzysz głupoty doszukując się konstruktywnego działania PISu w zakresie naprawy prawa.
              • religijnych.uczuc.obraza Re: Prof. Łętowska 11.08.16, 13:16
                System prawny to ststem prawny a kultura prawna to kultura prawna. Oba współistnieją ale nie są tym samym.
                • tw_wielgus Re: Prof. Łętowska 11.08.16, 13:25
                  No i...? Na razie zasunąłeś sobie słodziutki frazesik, a co z konkluzją?
                  • belphegor-pisu Re: Prof. Łętowska 11.08.16, 13:28
                    Czyk, czyk konkluzja?
                  • religijnych.uczuc.obraza Re: Prof. Łętowska 11.08.16, 14:58
                    Konkluzja jest taka, że system prawny jest na o wiele wyższym poziomie niż kultura prawna Polaków.
                    • tw_wielgus Re: Prof. Łętowska 11.08.16, 15:18
                      A jakiś dowód na tą niezwykle kwiecistą konkluzję.

Wykres nr 3. Czy ogólnie rzecz biorąc ma Pan(i) zaufanie czy też nie ma Pan(i) zaufania do wymienionych instytucji (Policji)? (poziom zaufania od I 2002 do I 2016 w %)
                      Źródło: CBOS, 7-14 stycznia 2016 r., N=1063.

www.policja.pl/dokumenty/zalaczniki/1/1-185557_g.jpg
                      • belphegor-pisu Re: Prof. Łętowska 11.08.16, 15:21
                        Ciągnij temat na czyk, czyk...
                      • religijnych.uczuc.obraza Re: Prof. Łętowska 11.08.16, 15:40
                        Dowodem jest np. ten wątek.
          • adam.eu Re: Prof. Łętowska 11.08.16, 18:21
            tw_wielgus napisał:

> Prof. Łętowska: Zapłacimy za TK. Zniszczeniem zaufania i resztek kultury prawne
            > j. W tym demontażu chodzi o jedno
            >
            > Resztek? Czy jest jakiś sens bronić resztek systemu, który jest przegniły do sz
            > piku kości?

Teraz PIS będzie posiłkował się kibolami.
            Tu jest kultura prawna aprobowana przez Ciebie i przez Ziobro
            Już dali przykład z transparentami na meczu.
            Taka kultura prawna Ci się marzy?
            • tw_wielgus Re: Prof. Łętowska 12.08.16, 09:21
              Ale czy Pis... ale czy PIS.... ale PIS...?!?!
              Adaś. Masz obsesję idź z tym do psychologa.
              • adam.eu Re: Prof. Łętowska 12.08.16, 12:57
                tw_wielgus napisał:

> Ale czy Pis... ale czy PIS.... ale PIS...?!?!
                > Adaś. Masz obsesję idź z tym do psychologa.

PIS powinien być zdelegalizowany.
                Bo co będzie dalej, jeżeli już teraz:

"KOD, Nowoczesna, GW, Lis, Olejnik i inne ladacznice - dla was nie będzie gwizdów, będą szubienice"

Można wywieszać takie transparenty?
                Potępiasz to?
                Potępiasz chamskie wpisy tu PISowców tu na forum? Dasz jakiś przykład?
                A może jak się to komuś nie podoba, to nazwiesz obsesją?

Możesz napisać komu i dlaczego służysz???
                Dlaczego nie próbujesz się nawet przeciwstawić dyktaturze "proletariatu" tu tzw. 19% suwerena?
                • tw_wielgus Re: Prof. Łętowska 12.08.16, 13:21

adam.eu napisał:

"> PIS powinien być zdelegalizowany. "
                  Rozumiem, a teraz powiedz mi jak to się ma do tematu wątku?

> Bo co będzie dalej, jeżeli już teraz:
                  >
                  > "KOD, Nowoczesna, GW, Lis, Olejnik i inne ladacznice - dla was nie będzie gwizd
                  > ów, będą szubienice"

Nie mam pojęcia Adasiu, co będzie dalej ponieważ nie jestem wróżką. Kontakt z nią bez trudu znajdziesz w necie.

>
                  > Można wywieszać takie transparenty?

Nie nie wieszam takich transparentów.

> Potępiasz to?

Oczywiście potępiam. Chociaż uważam, że jeżeli ktoś prowokuje to musi się z taką kontrreakcją liczyć. Ci, którzy malują takie transparenty nie mają swojego programu w TV i muszą swoją agresję wyładować inaczej.

> Potępiasz chamskie wpisy tu PISowców tu na forum? Dasz jakiś przykład?
                  > A może jak się to komuś nie podoba, to nazwiesz obsesją?

Zawsze i wszędzie teraz i na wieki. Zarówno Twoje jak i swoje.
                  Przykład sam znajdziesz bez trudu, ale od czego ma się przyjaciół:
                  forum.gazeta.pl/forum/w,28,162159777,162159777,malutka_gnida_o_prawie_.html
                  >
                  > Możesz napisać komu i dlaczego służysz???
                  Swojej Pani, ponieważ jest ładna i inteligentna i generalnie dobrze mi z nią.

> Dlaczego nie próbujesz się nawet przeciwstawić dyktaturze "proletariatu" tu tzw
                  > . 19% suwerena?

Ponieważ Adasiu przez prawie osiem lat robiłem z siebie takiego samego jak Ty durnia (a może nawet większego?). Przyszła pora dorosnąć.

>
        • tw_wielgus "System" 11.08.16, 12:26
          Sąd odrzucił skargę rodziny Krzysztofa Olewnika na "przewlekłość" i "bezczynność procesową" w śledztwie w sprawie jego porwania i śmierci. Śledczy czekają wciąż na ekspertyzę fonoskopijną i - jak twierdzą - od niej uzależniają zakończenie sprawy umorzeniem lub oskarżeniem. Jednak jak nieoficjalnie dowiedział się portal tvn24.pl, oskarżyciele napisali już ponad 800–stronicowy, szczegółowy projekt uzasadnienia decyzji o umorzeniu sprawy Olewnika. (www.tvn24.pl)

SYSTEM:
          "Pięć lat badań ekspertów z Krakowa Eksperci z Krakowa badają wciąż nagrania znalezione m.in. w trakcie przeszukań u rodziny Krzysztofa Olewnika w 2011 roku."

(....)
          Wybraliśmy najlepszych ekspertów i musimy poczekać - mówi prokurator.
 Rzecznik gdańskich śledczych prowadzących tę sprawę dodaje, że prokuratorzy nie tylko czekają na kolejne ekspertyzy, ale i wciąż prowadzą inne działania wraz z policjantami, jak np. przesłuchania i poszukiwania wciąż nieznanych dokumentów. - To śledztwo, jak słusznie wskazał sąd apelacyjny w Łodzi, nie jest prowadzone przewlekle przez prokuraturę i policję. Wciąż działamy – mówi prokurator Marciniak. (www.tvn24.pl)

Zródło:
          www.tvn24.pl/15-lat-sledztwa-ws-olewnika-sad-nie-jest-prowadzone-przewlekle,667592,s.html

"W Wyborczej nie ma cenzury. Czasem tylko kasują posty znieważające katolików, Prezydenta czy Panią Premier. Wyborcza to najbardziej obiektywna gazeta. A jej pracownicy to polscy patrioci." [by korgan123]
          • tw_wielgus Re: "Obrońcy" 11.08.16, 13:10
            "Organizatorzy manifestacji nawoływali "Wesprzyjmy sędziów Trybunału. Wesprzyjmy Pana Prezesa Rzeplińskiego".

I przypominali, ze pikieta odbywa się w stylu tych, które miały miejsce w grudniu ubiegłego roku. "Tam wykuwał się KOD. Będziemy tam zawsze wtedy, gdy zagrożony będzie porządek prawny i Konstytucja!" – zapewniają organizatorzy."

tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje,news,kod-manifestuje-przed-trybunalem-wolnosc-rownosc-demokracja,208978.html
            • tw_wielgus Re: "Herosi" 11.08.16, 13:13
              Tym razem wstrząśnięci...

- To jest wstrząsające, że my sami, nasz rząd, nasze urzędy, łamią polskie prawo do tego stopnia, że cały świat zwraca na nas oczy - mówił w programie "Wstajesz i wiesz" lider KOD, Mateusz Kijowski. (www.tvn24.pl)
              • belphegor-pisu No to czyk, czyk 11.08.16, 13:15
                Ależ podkręciłeś dyskusje, nawet niezauważyłeś ,że dyskutujesz ze samym sobą.
          • tw_wielgus Re: "System" 12.08.16, 09:36
            Nasze kamiennice:

"– W Warszawie działa kilka grup przestępczych wyspecjalizowanych w odzyskiwaniu nieruchomości przejętych po wojnie dekretem Bieruta – mówi Piotr Ciszewski, prezes Warszawskiego Stowarzyszenia Lokatorów. – Zbieramy na ich temat informacje, głównie od lokatorów, ale też od władz miasta. Jola Brzeska, współzałożycielka naszego stowarzyszenia, była osobą niezwykle dociekliwą, w dodatku biegle poruszającą się w gąszczu przepisów prawa. W naszym środowisku nikt nie ma wątpliwości, że motywem morderstwa było jej zaangażowanie w odkrywanie prawdy o reprywatyzacji, a także osobista sytuacja mieszkaniowa, w jakiej znalazła się nie z własnej winy i stanęła na drodze jednej z najbrutalniejszych grup przejmujących roszczenia.

MECHANIZM:

Łatwo poszło z mieszkaniami komunalnymi, ale przecież należało się odszkodowanie za sprzedaż przez gminę ich mieszkań. To jest równowartość ceny rynkowej, którą ustalają biegli sądowi. W przypadku tej małej kamieniczki wyjęto z kasy Skarbu Państwa ok. 10 nieopodatkowanych milionów jako odszkodowanie za bezprawnie sprzedane lokale.

Następny krok to odszkodowania za bezumowne zajmowanie lokali. Wyceniają pokój z kuchnią na 2,2 tys. zł miesięcznie i żądają zapłaty za parę lat wstecz. Biegły pod przysięgą zeznaje, że takie były ceny, a niezawisły sąd uznaje, że się należy. Raz pozwanymi są krnąbrni lokatorzy, którzy śmią podawać w wątpliwość roszczenia i za to muszą zostać ukarani (sprawy w Sądzie Rejonowym dla Warszawy Mokotowa o sygn. akt I C 689/10 oraz XVI C 778/11). Innym razem adresatem jest miasto. W końcu ponad pół wieku korzystało z cudzej własności i czerpało zyski. A że po drodze wymieniono rury w ścianach, dachy, okna, zainstalowano centralne ogrzewanie, a czasami wzniesiono cały budynek, bo po wojnie zamiast nieruchomości była kupa gruzu, to następców prawnych nie interesuje. Właściciele nigdy nie wyrazili zgody na żadne inwestycje."

Żródło:
            nieruchomosci.dziennik.pl/kupno-i-wynajem/artykuly/528128,reprywatyzacja-warszawa-roszczenia-wobec-kamienic-prawnicy-bez-dyplomu.html
            • sverir Re: "System" 12.08.16, 10:40
              Ech, żeby tak samo, jak przeciw reprywatyzacji, organizowano się przeciw komisji majątkowej:/
              • tw_wielgus Re: "System" 12.08.16, 11:37
                Nazwanie tego aktu bandytyzmu reprywatyzacją jest ogromnym nadużyciem.

Komisja majątkowa to też cześć działań systemu, który przyklepywał zwrot związkom wyznaniowym czegoś co im się nie należało. Przypomina mi się sprawa "Elżbietanek" i działki na Białołęce w W-wie. Wtedy też z całą powagą zadziałał "System", niezależny sąd w imieniu Reczypospolitej.
                • pogromca_bzdury Re: "System" 12.08.16, 11:49
                  Kłamiesz. W sprawach komisji majątkowych droga sądowa była zasadniczo wykluczona.
                  • tw_wielgus Re: "System" 12.08.16, 11:52
                    Nazbyt pochopnie ferujesz wyroki. Poszukaj sobie informacji na temat roszczeń i całej sprawy związanej ze zwrotem Elżbietankom działki na Białołęce. Poszukaj, poczytaj, a dopiero później kłap dziobem.
          • adam.eu Re: "System" 12.08.16, 13:00
            tw_wielgus napisał:

> Sąd odrzucił skargę rodziny Krzysztofa Olewnika na "przewlekłość" i "bezczynność procesową" w śledztwie w sprawie jego porwania i śmierci. Śledczy czekają wciąż .............................................................

Zauważ, że Ziobro za istotniejsze uznał interwencje w sprawie aresztu 48 godz dla niszczących nagrobek Bieruta.
            • tw_wielgus Re: "System" 12.08.16, 13:24
              Czy uważasz, że Twoja światła uwaga wniosła coś do dyskusji?
              Pomogę Ci....
              rozumiem, że chciałeś zwrócić uwagę na ten niepokojący aspekt, iż Ziobro zamiast zajmować się naprawą systemu zajmuje się pierdołami, tak?
              • adam.eu Re: "System" 12.08.16, 15:59
                tw_wielgus napisał:

> Czy uważasz, że Twoja światła uwaga wniosła coś do dyskusji?
                > Pomogę Ci....
                > rozumiem, że chciałeś zwrócić uwagę na ten niepokojący aspekt, iż Ziobro zamias
                > t zajmować się naprawą systemu zajmuje się pierdołami, tak?

Całkiem nieźle prawisz :-)
                Zainspirowały mnie Twoje sugestie, że PIS naprawia system prawny (przykład w idei wątku) i musi rozwalić TK.
                Moim zdaniem sprawa Olewnika podobnie jak i inne jest ponad partyjna.
                Więc Ziobro tu się nie wychyli.

Zauważ, że PIS usilnie zbliża nas ze sposobem rządzenia do PRL, do totalitaryzmu.
                A Ty jesteś wykonawcą woli Prezesa.
                Uważam, że raczej świadomym.
                • tw_wielgus Re: "System" 12.08.16, 16:18
                  Czyli opieramy się na inspiracji wywołanej przez sugestie i domniemanie świadomego wykonania -przez moją osobę -woli prezesa oparte na iluminacji.
                  A ja posłużę się niewiedzą albowiem nie wiem, dlaczego z takim szacunkiem piszesz słowo "prezes"?
                  • adam.eu Re: "System" 12.08.16, 18:25
                    tw_wielgus napisał:

> A ja posłużę się niewiedzą albowiem nie wiem, dlaczego z takim szacunkiem pisze
                    > sz słowo "prezes"?

Z dużej litery bowiem jednoznacznie określa osobę.
                  • adam.eu Re: "System" 12.08.16, 18:25
                    tw_wielgus napisał:

> Czyli opieramy się na inspiracji wywołanej przez sugestie i domniemanie świadom
                    > ego wykonania -przez moją osobę -woli prezesa oparte na iluminacji.
                    > A ja posłużę się niewiedzą albowiem nie wiem, dlaczego z takim szacunkiem pisze
                    > sz słowo "prezes"?
                    >
              • pogromca_bzdury Re: "System" 12.08.16, 18:30
                O tym, jak wyglądałaby "naprawa systemu" w wykonaniu Ziobry wszyscy mieliśmy okazję się przekonać nie tak dawno. Niech więc może lepiej zacznie uczciwie wykonywać swoje obowiązki i to wystarczy.
            • pogromca_bzdury Re: "System" 12.08.16, 18:35
              Nie aresztu, bo nikt ich nie zamierzał tymczasowo aresztować lecz zatrzymania. Uznał, że nie należało ich w ogóle zatrzymywać mimo ujęcia na gorącym uczynku. Puścić wolno, najlepiej jeszcze podwieźć radiowozem.
      • belphegor-pisu Re: Czyk któryś z forumowych znawców Konstytucji, 11.08.16, 13:25
        Ach ten wstrętny KOD to jest prawdziwy czyk czyk.
    • m.c.hrabia Re: Czyk któryś z forumowych znawców Konstytucji, 11.08.16, 18:46
      do góry
      • tw_wielgus Re: Czyk któryś z forumowych znawców Konstytucji, 12.08.16, 09:46
        Oglądałeś pornola? No i jak, udało się? Posłuchał?
        No opowiadaj bo wszyscy jesteśmy strasznie ciekawi czy odniosłeś sukces.
        • tw_wielgus Re: Czyk któryś z forumowych znawców Konstytucji, 12.08.16, 12:53
          No powiedz! No nie kryguj się tak.... Gadaj!
          Drgnął chociaż? A może dygnął jak guwernantka po czym opadł?
          • nachlany_wolak Re: Czyk któryś z forumowych znawców Konstytucji, 12.08.16, 18:41
            Widzę, że lubisz dyskutować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka