Dodaj do ulubionych

moje credo

14.12.16, 10:01
moje credo
Dla mnie wprowadzenie stanu wojennego było dobrodziejstwen. Ukruciło bezkarność żulii i łapserdaków. Mogłem znów bez obawy przejść nocą z Pałacu Kultury na Wolę. Byłem świadkiem: gdy milicjant w Ogrodziw Saskim ulsiłował "opanować sytuację" i utemperować awanturujących się popdpitych mężczyznę i kobietę, oni obiecali mu ,że dostanie za swoje. Pewnie teraz zabiorą policjanotowi emeryturę, jako "zastraszani w PRL" zasłużeni i nagrodzeni przez IPN (opłaconego przez ”pokrzywdzonych" twórcę historii alternatywnej).
Jeśli ktos mówi, że bał sie czołgów z białym orłem na pancerzu na ulicach , to jest nikczemnikiem.

Obserwuj wątek
    • j-k wez, k... nie zartuj 14.12.16, 10:06
      bylo zlem.
      tyle, ze mniejszym zlem (jak slusznie zauwazyl gen. Jaruzelski)
      - niz przeciaganie tego chaosu. ktory w 1981 doprowadzilby kraj do ekonomicznej ruiny.

J.K.
      dzialacz "S" w 1981.
      a wine nie ponosza za to Polacy (obie strony)
      gdyby nie Moskwa i jej grozby - to bysmy sie jakos dogadali.
    • wagonetka Re: moje credo 14.12.16, 11:05
      "Mogłem znów bez obawy przejść nocą z Pałacu Kultury na Wolę."

byłeś wtedy milicjantem?
    • mazala1 To credo wszystkich uczciwych ludzi i KOD-u także. 14.12.16, 11:19
      Dlaczego internowano wtedy Michnika i Gierka?
    • erka-4 Re: moje credo 14.12.16, 11:29
      toja1945 napisał:

Mogłem znów bez obawy przejść nocą z Pałacu Kultury na Wolę.

- no to cud jakiś,chyba,że maiłaś eSBeckie zezwolenie na nocne prowadzenie,wiem,że niektóre miały takie stałe przepustki,które im umożliwiały pracę nocą.
    • moralny_karzel Re: moje credo 14.12.16, 11:51
      Jeśli ktos mówi, że bał sie czołgów z białym orłem na pancerzu na ulicach , to jest nikczemnikiem.

Taaa, w lufach mieli załadowane naręcza goździków.
      Czego się było bać, po ulicach milicjanci z bronią w której nie było naboi. ZOMO rozbijało strajki i pochody, przejeżdżano ludzi samochodami, bito i katowano (sam oberwałem). W stanie wojennym zginęło ok. 120 osób.
      To było faktycznie dobrodziejstwo ..........

• czekam.na.lewice Re: moje credo 14.12.16, 12:16
      toja1945 napisał:

> moje credo
      > Dla mnie wprowadzenie stanu wojennego było dobrodziejstwen. Ukruciło bezkarnoś
      > ć żulii i łapserdaków. Mogłem znów bez obawy przejść nocą z Pałacu Kultury na W
      > olę. Byłem świadkiem: gdy milicjant w Ogrodziw Saskim ulsiłował "opanować sytua
      > cję" i utemperować awanturujących się popdpitych mężczyznę i kobietę, oni obiec
      > ali mu ,że dostanie za swoje. Pewnie teraz zabiorą policjanotowi emeryturę, jak
      > o "zastraszani w PRL" zasłużeni i nagrodzeni przez IPN (opłaconego przez ”po
      > krzywdzonych" twórcę historii alternatywnej).
      > Jeśli ktos mówi, że bał sie czołgów z białym orłem na pancerzu na ulicach , to
      > jest nikczemnikiem.
      Tiaaaa . Wtedy można było dostać po ryju nie od meneli ale od napiętych meneli w mundurach milicji lub wojska.

• moralny_karzel Re: moje credo 14.12.16, 13:23
        Tiaaaa . Wtedy można było dostać po ryju nie od meneli ale od napiętych meneli w mundurach milicji lub wojska.

Ale ogólnie było baaardzo kulturalnie i bezpiecznie jak nigdy przedtem.
        www.youtube.com/watch?v=4yewJ8xCnQ8
        54 sekunda.......
    • boblebowsky Re: moje credo 14.12.16, 12:20
      Twój post to tania prowokacja.

toja1945 napisał:

> moje credo
      > Dla mnie wprowadzenie stanu wojennego było dobrodziejstwen. Ukruciło bezkarnoś
      > ć żulii i łapserdaków. Mogłem znów bez obawy przejść nocą z Pałacu Kultury na W
      > olę. Byłem świadkiem: gdy milicjant w Ogrodziw Saskim ulsiłował "opanować sytua
      > cję" i utemperować awanturujących się popdpitych mężczyznę i kobietę, oni obiec
      > ali mu ,że dostanie za swoje. Pewnie teraz zabiorą policjanotowi emeryturę, jak
      > o "zastraszani w PRL" zasłużeni i nagrodzeni przez IPN (opłaconego przez ”po
      > krzywdzonych" twórcę historii alternatywnej).
      > Jeśli ktos mówi, że bał sie czołgów z białym orłem na pancerzu na ulicach , to
      > jest nikczemnikiem.
      >

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka