superspec 08.01.17, 15:48 Ze zboża z Ukrainy!:) wpolityce.pl/gospodarka/321991-grozi-nam-zalew-zbozem-z-ukrainy-polscy-rolnicy-zaniepokojeni Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pies_na_czarnych Re: Chcę taniego chleba w Kraju!:) 08.01.17, 15:51 Tsza przyjaciolom pomagac. Kiedys na tej samej zasadzie sprowadzano cukier z Kuby :) Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Ukraina. Przynajmniej rolnictwo im sie udalo 08.01.17, 16:02 po upadku przemyslu. Ukraincy zbory zboza maja dzis wieksze - niz Francja. a to dowod na to jak (onegdaj) real-socjalizm promowal DOBROBYT :) Odpowiedz Link Zgłoś
kfugktru23 Re: Ukraina. Przynajmniej rolnictwo im sie udalo 08.01.17, 16:09 Tą swoją proputinowską propagandę w odbyt wsadź!!! Mają takie zbiory bo mają czarnoziemy a ruskie świnie nie zabierają im zbiorów by mieć na wojnę za zachodem i spełnienie marzenia ponownego pojenia swoich śmierdzących szkap w Sekwanie... Odpowiedz Link Zgłoś
j-k belkot nieuka... 08.01.17, 16:17 kfugktru23 napisał: > Tą swoją proputinowską propagandę w odbyt wsadź!! gdzie tu propaganda Putina, ze Ukraina ma swietne zbiory.? (Rosja zreszta tez...) to jedynie pochwala tych - ktorzy uwolnili i Rosje i Ukraine od Real-Socjalizmu. Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K. ekonomista. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: belkot nieuka... 08.01.17, 18:40 j-k napisał: > kfugktru23 napisał: > > Tą swoją proputinowską propagandę w odbyt wsadź!! > > > gdzie tu propaganda Putina, ze Ukraina ma swietne zbiory.? > > (Rosja zreszta tez...) > > to jedynie pochwala tych - ktorzy uwolnili i Rosje i Ukraine od Real-Socjalizm > u. > > Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K. > ekonomista. Daj spokój pryszczowi .Jemu się wszystko jebie jak kulasowi z forum Świat . Odpowiedz Link Zgłoś
eiran Re: Ukraina. Przynajmniej rolnictwo im sie udalo 08.01.17, 19:01 Ukraina: 27 mln ton pszenicy rocznie, Francja: 39 mln ton, doktorku bez promotorka Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Chcę taniego chleba w Kraju!:) 08.01.17, 16:08 Kup sobie licznik Geigera-Müllera na domowy uzytek i zapoznaj sie z okresami polowicznego rozpadu tego, co pozostalo w glebie po 1986. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Chcę taniego chleba w Kraju!:) 08.01.17, 16:26 We wschodnich czesciach Polski tez sporo jeszcze tego jest. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Re: Chcę taniego chleba w Kraju!:) 08.01.17, 17:48 Tego tez uczą w Toruniu? M. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Chcę taniego chleba w Kraju!:) 08.01.17, 18:21 Odmiotles juz snieg przed chalupa, bo te dwie flagi ci nie pomoga, jak ktos skreci nozke. A na ciecia z miotla cie nie stac. Nooo do roboty, nie op..j sie tak jak na statku. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Re: Chcę taniego chleba w Kraju!:) 08.01.17, 18:34 Towarzysz Henryk cóś dzisiaj dowcipny. Często zmieniałeś poglądy? M. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Kiedyś tutaj kuż o tym pisałem 08.01.17, 16:55 Zboże to trawa i jest rośliną stepową. Tylko kilka krajów ma dobre warunki do uprawy zbóż i one są w stanie pokryć całkowity popyt światowy. To USA, Kanada, Argentyna, Australia, i właśnie Rosja, Ukraina, Kazachstan, by wymienić najważniejsze. Stepy mają wszystko co tej roślinie potrzeba. Mokra wiosna i suche lato. i odpowiednia gleba. Gigantyczne farmy o niskim zatrudnieniu nie dają szans rolnictwu takiemu jak polskie. Do tej pory pewną barierę stanowiły dla tanich zbóż z innych kontynentów koszty transportu.I tak one stopniowo malały wraz ze wzrostem wielkości statków wożących zboża i przetwory. Znam trochę ten biznes, bo wiele lat pracowałem dla Cargilla, największego potentata handlu tym towarem na świecie. Wiem jak pracują i wiem jak myślą. Teraz tanie zboże z Ukrainy puka do naszych bram.I będzie to coraz większym problemem dla polskich rolników. Jeszcze trochę i Rosja będzie wielkim graczem w tym biznesie. Kazachstan i inni co mają warunki. Cłami można się bronić tylko do pewnego czasu. W komncu i tak zadecyduje końcowy konsument. Po obaleniu dyktatury Allende w Chile, nowy dyktator, Pinoihet skasował wspomaganie tradycyjnego rolnictwa w stylu "wszystkiego po trochu" jak u nas. Teraz Chile top największy na świecie eksporter owoców io warzyw. Bo zrezygnowali ze zbóż. U nas okłamuje się rolników, dla celów politycznych. Ale godzina prawdy zbliża się nieuchronnie. Dla porównania. Znam kogoś, kto w USA ma farmę zbożową. To jest 500 ha, czyli na polskie warunki ogromna. Właściciel mówił mi że z tego można tylko dorobić, ale nie da się żyć. Razem z 2 synami pracuje tam 2 tygodnie w roku na orkę i zasiewy, i 2 tygodnie na zbiory.Resztę zajmuje mu normalna praca zawodowa, poza rolnictwem. Ekonomii nie da się oszukać.Przespano 30 lat po 1989 roku a winą ponoszą wszystkie dotychczasowe rządy. I żadne zaklęcia nie [pomogą. Polskie rolnictwo zbożowe to potencjalny trup. Pytanie tylko ile przetrwa. M. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Rosji brak chłopów 08.01.17, 17:12 mariner4 napisał: > Zboże to trawa i jest rośliną stepową. Tylko kilka krajów ma dobre warunki do u > prawy zbóż i one są w stanie pokryć całkowity popyt światowy. To USA, Kanada, A > rgentyna, Australia, i właśnie Rosja, Ukraina, Kazachstan, by wymienić najważni > ejsze. Zastanawiałeś się dlaczego południe Kanady jest opanowane przez Ukraińców? Oni umiejętność uprawy ziemi mają we krwi. Znasz jakiegoś Rosjanina, co potrafi uprawiać ziemię? Ruski o Ukraińcu powie co najwyżej chochoł. Odpowiedz Link Zgłoś
kfugktru23 Re: Rosji brak chłopów 08.01.17, 17:19 Spokojnie, Chińczycy się znają na uprawie. Jest taki dowcip: chiński generał do żołnierzy nad brzegiem rzeki: towarzysze, plan jest prosty, dzielimy się na grupki i przepływamy na drugi brzeg. pamiętajcie by grupki nie były większe niż dziesięć, dwadzieścia milionów. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Re: Rosji brak chłopów 08.01.17, 17:47 Nie mówię teraz, ale trzeba się z tym liczyć. nauczą się. M. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Rosji brak chłopów 08.01.17, 18:33 Otworz Karpacka Akademie Bosmanska jako konkurencje dla ojca dyrektora. Masz szanse sie wykazac szeroka wiedza na temat zawartosci zezy. Pogadaj z kucykiem, zacznisz kumac jak wystawiac faktury, zeby sie zgadzalo. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Rosji brak chłopów 08.01.17, 19:02 nazimno napisał: > Otworz Karpacka Akademie Bosmanska > jako konkurencje > dla ojca dyrektora. > > Masz szanse sie wykazac szeroka wiedza > na temat zawartosci zezy. > > Pogadaj z kucykiem, zacznisz kumac > jak wystawiac faktury, zeby sie zgadzalo. Mariner zabawny koleś. Jak się kacapy nie nauczyły uprawy roli przez 500 lat, to się nagle pod jego przywództwem nauczą :) Odpowiedz Link Zgłoś
danillko Re: Rosji brak chłopów 08.01.17, 18:46 inocom napisał: > Znasz jakiegoś Rosjanina, co potrafi uprawiać ziemię? Rosjanie, którzy umieją uprawiać ziemię nazywani są tam "mużykami". Jest ich w Rosji ładnych parę milionów... Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Rosji brak chłopów 08.01.17, 19:03 danillko napisał(a): > inocom napisał: > > > Znasz jakiegoś Rosjanina, co potrafi uprawiać ziemię? > > Rosjanie, którzy umieją uprawiać ziemię nazywani są tam "mużykami". Jest ich w > Rosji ładnych parę milionów... To dlaczego tam jabłek nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
danillko Re: Rosji brak chłopów 08.01.17, 19:05 inocom napisał: > danillko napisał(a): > > > inocom napisał: > > > > > Znasz jakiegoś Rosjanina, co potrafi uprawiać ziemię? > > > > Rosjanie, którzy umieją uprawiać ziemię nazywani są tam "mużykami". Jest > ich w > > Rosji ładnych parę milionów... > > To dlaczego tam jabłek nie ma? > Bo głównie sadzą wiśnie i śliwy... Odpowiedz Link Zgłoś
kfugktru23 Re: Kiedyś tutaj kuż o tym pisałem 08.01.17, 17:17 To już było. Polskie zboże wykończyło zachód w średniowieczu. W zasadzie Ukraina wtedy była jedynym miejscem na rolnictwo ekstensywne - czyli siejesz i czekasz pół roku. Albo wypędzasz bydło na pastwisko i zapominasz o nim. Taki dziki zachód. Tanie polskie zborze wykończyło szlachtę angielską i hiszpańską. Zajęli się więc odkryciami. Ich chłopi trafili do wyludnionych przez dżumę miast. czeka nas powtórka z rozrywki? Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Re: Kiedyś tutaj kuż o tym pisałem 08.01.17, 18:39 Bo w tamtych czasach Polska była słabo zurbanizowana i miała duże obszary sprzyjające produkcji zbóż. Ale to się nie wróci. Proces zmian w polskim rolnictwie zachodzi. Drobiarstwo, kwiaty, pieczarki, owoce i tak dalej. To są zmiany wymuszone sytuacją, ale w sumie korzystne. M. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: To sobie sam upiecz. 08.01.17, 17:57 inocom napisał: > Z niemieckiej mąki. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Chleb i tak jest tani 08.01.17, 17:59 Bo ludzie kilogramami wyrzucają go na śmietnik.U mnie gołębie go nie przerabiają . Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Chcę taniego chleba w Kraju!:) 08.01.17, 18:48 Tekst piosenki:Ani Mru Mru - Jestem rolnik Żeby człowiek był syty musi bardzo dużo mięsa jeść. Ale mnie się robić nie chce, bo do miasta wyjechała cała wieś. Więc protestuje (uje) Więcej nic nie wychoduje. ref. Jestem rolnik (rolnik), rolnik (rolnik), rolnik sam w dolinie (rolnik sam w dolinie). Jestem rolnik (rolnik), rolnik (rolnik), rolnik sam w dolinie (rolnik sam w dolinie). Mam 26 hektarów chodzę po nich wolnym krokiem. Chociaż nigdy nic nie siałem jęczmień rośnie mi pod okiem. Więc protestuje (uje) Więcej nic nie wychoduje. Więc protestuje (uje) Więcej nic nie wychoduje. ref. Jestem rolnik (rolnik), rolnik (rolnik), rolnik sam w dolinie (rolnik sam w dolinie). Jestem rolnik (rolnik), rolnik (rolnik), rolnik sam w dolinie (rolnik sam w dolinie). Blokowałem autostradę lecz to wszystko nic nie daje. Na stodole napisałem, "koniec świata" żółtym sprayem. I tak protestuje (uje) Więcej nic nie wychoduje. ref. Jestem rolnik (rolnik), rolnik (rolnik), rolnik sam w dolinie (rolnik sam w dolinie). Jestem rolnik (rolnik), rolnik (rolnik), rolnik sam w dolinie (rolnik sam w dolinie). Pisać, czytać nie potrafie ale w sercu mam nadzieję. Będę rządził naszym krajem odkąd zdjęcie mam z Andrzejem. Najpierw na mnie zagłosujcie Potem z tyłu pocałujcie. ref. Jestem rolnik (rolnik), rolnik (rolnik), rolnik sam w dolinie (rolnik sam w dolinie). Jestem rolnik (rolnik), rolnik (rolnik), rolnik sam w dolinie (rolnik sam w dolinie). Jestem rolnik (rolnik), rolnik (rolnik), rolnik sam w dolinie (rolnik sam w dolinie Odpowiedz Link Zgłoś