Dodaj do ulubionych

Zgodnie z Traktatem o Unii Europejskiej, w przypad

06.03.17, 23:50
Zgodnie z Traktatem o Unii Europejskiej, w przypadku Tuska nie ma potrzeby, by jakikolwiek kraj wysuwał jego kandydaturę. Jego pierwsza 2,5-letnia kadencja w roli szefa RE rozpoczęła w grudniu 2014 roku. Mandat ten jest jednak "jednokrotnie odnawialny" - w tej sytuacji wystarczy więc sama deklaracja szefa RE, że chce pozostać na stanowisku.

Rada Europejska wybiera swojego przewodniczącego większością kwalifikowaną na okres dwóch i pół roku; mandat przewodniczącego jest jednokrotnie odnawialny
- głosi art. 15 pkt 5 Traktatu. W lutym tego roku, podczas unijnego szczytu na Malcie, Tusk poinformował przywódców krajów UE, że jest gotowy kontynuować swoją pracę, co uzależnił jednak od ostatecznej decyzji premierów i prezydentów.

A tymczasem nie znający praw unijnych:
Szef polskiego MSZ przekonuje, że kandydatura Donalda Tuska nie powinna być brana pod uwagę. Przeciwnicy Tuska mówią o tym, że jakiś kraj powinien go zgłosić.
Hłe, hłe!
Obserwuj wątek
    • snajper55 Re: Zgodnie z Traktatem o Unii Europejskiej, w pr 07.03.17, 00:01
      porannakawa01 napisała:

> Zgodnie z Traktatem o Unii Europejskiej, w przypadku Tuska nie ma potrzeby, by
      > jakikolwiek kraj wysuwał jego kandydaturę. Jego pierwsza 2,5-letnia kadencja w
      > roli szefa RE rozpoczęła w grudniu 2014 roku. Mandat ten jest jednak "jednokrot
      > nie odnawialny" - w tej sytuacji wystarczy więc sama deklaracja szefa RE, że ch
      > ce pozostać na stanowisku.
      >
      > Rada Europejska wybiera swojego przewodniczącego większością kwalifikowaną
      > na okres dwóch i pół roku; mandat przewodniczącego jest jednokrotnie odnawialny
      > - głosi art. 15 pkt 5 Traktatu. W lutym tego roku, podczas unijnego szczytu na
      > Malcie, Tusk poinformował przywódców krajów UE, że jest gotowy kontynuować swoj
      > ą pracę, co uzależnił jednak od ostatecznej decyzji premierów i prezydentów.
      >
      > A tymczasem nie znający praw unijnych:
      > Szef polskiego MSZ przekonuje, że kandydatura Donalda Tuska nie powinna być bra
      > na pod uwagę. Przeciwnicy Tuska mówią o tym, że jakiś kraj powinien go zgłosić.
      >
      > Hłe, hłe!

Dyplomatołki.

S.
      • porannakawa01 Re: Zgodnie z Traktatem o Unii Europejskiej, w pr 07.03.17, 00:11
        snajper55 napisał:

> Dyplomatołki.
        Dlaczego te durnie prawa nie znający tak nas kompromitują?
        Czytać nie potrafią lub krótka pamięć?
        Lub udają, że nie znając celowo kłamią?
        • pies_na_czarnych Re: Zgodnie z Traktatem o Unii Europejskiej, w pr 07.03.17, 00:17
          Oni tak już mają. Wszystko interpretują według własnego widzi mi się. Wiedza, że ciemny lud kupi każdy kit jeżeli bedzie odpowiednio podany na ladę.
        • snajper55 Re: Zgodnie z Traktatem o Unii Europejskiej, w pr 07.03.17, 00:35
          porannakawa01 napisała:

> Dlaczego te durnie prawa nie znający tak nas kompromitują?
          > Czytać nie potrafią lub krótka pamięć?
          > Lub udają, że nie znając celowo kłamią?

A po co mają czytać??? Przecież to nie od ich wiedzy zależy kariera hunwejbinów Kaczyńskiego.

S.
        • 141288bs Re: Zgodnie z Traktatem o Unii Europejskiej, w pr 08.03.17, 21:01
          POudawaj jeszcze,ze ubolewasz.
    • matylda1001 Re: Zgodnie z Traktatem o Unii Europejskiej, w pr 07.03.17, 00:55
      To czy znają prawo unijne nie ma znaczenia bo i tak zrobią to, czego życzy sobie prezes, a prezes Tuska nie chce i już. Najchętniej widziałby go zastrzelonego, z nożem w plecach, wiszącego na szubienicy. Dla prezesa zrobią wszystko bo to prezes wyciągnął ich z nicości i zrobił "kimś", wiedzą, iż prezes w jednej chwili może sprawić, że znów staną się "nikim" to pójdą na każde draństwo. A że tam jakaś Polska od tego ucierpi? a co tam!
      Ciekawa jestem jak zachowa się Europa. Kurdupel nie cieszy się ani szacunkiem ani sympatią. Europa ma niepowtarzalną okazję żeby go sponiewierać. Ciekawe czy to wykorzystają.
      • porannakawa01 Re: Zgodnie z Traktatem o Unii Europejskiej, w pr 07.03.17, 00:58
        matylda1001 napisała:

> To czy znają prawo unijne nie ma znaczenia bo i tak zrobią to, czego życzy sobi
        > e prezes, a prezes Tuska nie chce i już. Najchętniej widziałby go zastrzelonego
        > , z nożem w plecach, wiszącego na szubienicy. Dla prezesa zrobią wszystko bo to
        > prezes wyciągnął ich z nicości i zrobił "kimś", wiedzą, iż prezes w jednej chw
        > ili może sprawić, że znów staną się "nikim" to pójdą na każde draństwo. A że ta
        > m jakaś Polska od tego ucierpi? a co tam!

To jest wypisz wymaluj sprawa sędzi L4 z Trybunału Konstytucyjnego i jej męża - Ambasadora RP w Niemczech.
        Miał Kaczyński haki to ich wystawił i ci kompromitowali się na potęgę wiedząc o hakach.
        A że Polska na tym cierpi?
        To ich nie rusza!
        Hłe, hłe!
      • porannakawa01 Re: Zgodnie z Traktatem o Unii Europejskiej, w pr 07.03.17, 07:47
        A co się przy tym nakombinują, nasapią.
        Obatel aż siem zwija!
        Ale brnie i te androny sadzi.
        Bo mu kazali!
    • zapijaczony_ryj PiSia ferajna nie zna polskiej konstytucji, ani 07.03.17, 07:54
      naszego prawa, a ty od tych zacietrzewionych gnojków wymagasz znajomości prawa unijnego?
      Przecież oni nawet jak by je znali to i tak nie będą go przestrzegać, bo PiS ma prawo w dudzie!
      • horpyna4 Re: PiSia ferajna nie zna polskiej konstytucji, a 07.03.17, 08:06
        I jeżeli nawet ktoś litościwie poinformuje ich o tym, jakie jest prawo unijne, to odpowiedzą "nas nie przekonajom, że białe jest białe, a czarne jest czarne". Będą dalej publicznie zaprzeczać faktom.
    • titerlitury Re: Zgodnie z Traktatem o Unii Europejskiej, w pr 07.03.17, 08:32
      W normalnych okolicznościach taki szef dyplomacji powinien zostać w trybie pilnym odwołany. Kto wie, może rzeczywiście już robią miejsce dla Wolskiego?
      • 3kaczyjar Re: Zgodnie z Traktatem o Unii Europejskiej, w pr 07.03.17, 08:39
        Znaczy się Wolski nie taki znowu znawca UE - jak dała się wpuścić w kanał jak w odbyt.
        • titerlitury Re: Zgodnie z Traktatem o Unii Europejskiej, w pr 07.03.17, 08:43
          Myślę że obiecano mu fotel szefa MSZ w zamian za tę tragiczną rolę w marnym przedstawieniu. Z punktu widzenia jego ambicji to niezły deal. Jest skonfliktowany z Schetyną, mógłby nie dostać miejsca na liście PO w następnych eurowyborach.
          • p.a.d.a.l.c.o.w.a Myślę że obiecano mu fotel 08.03.17, 20:13
            titerlitury napisała:
            > Myślę że obiecano mu fotel ( nie mylić z krzesłem elektrycznym) szefa MSZ w zamian [/b]za tę tragiczną rolę w marnym prz
            > edstawieniu. Z punktu widzenia jego ambicji to niezły deal. Jest skonfliktowany
            > z Schetyną, mógłby nie dostać miejsca na liście PO w następnych eurowyborach.
            ----
            a może wyżej ? może fotel_ik premiera za szydło?
    • sverir Re: Zgodnie z Traktatem o Unii Europejskiej, w pr 07.03.17, 08:44
      W MSZ trwa właśnie ustalanie, co szef miał na myśli i jak wytłumaczyć jego słowa, żeby wyszło na to, że jest mądry, a opozycja głupia.
    • m.c.hrabia Re: Prezesowi nikt nie wmówi ,że białe...... 07.03.17, 09:16
      "Powiem zatem wprost - tak, pan Jacek Saryusz-Wolski to dobry kandydat na szefa Rady Europejskiej. Nie jest naszym kandydatem, ale uzyskałby nasze poparcie" - czytamy w wywiadzie.

to w końcu czyim kandydatem jest wolak?
    • j-k Polski MSZ nic tu teraz nie ugra, ale... 07.03.17, 09:58
      w moim przekonaniu raczej nie o zastapienie Tuska przez Wolskiego tu chodzi
      - tylko o sianie zamieszania w samej UE - a przede wszystkim o "psucie" Tuskowi
      Image´u
      - gdyby zechcial wrocic za 3 lata do polskiej Polityki...
      • porannakawa01 Re: Polski MSZ nic tu teraz nie ugra, ale... 08.03.17, 19:43
        j-k napisał:

> w moim przekonaniu raczej nie o zastapienie Tuska przez Wolskiego tu chodzi
        > - tylko o sianie zamieszania w samej UE - a przede wszystkim o "psucie" Tuskowi
        >
        > Image´u
        > - gdyby zechcial wrocic za 3 lata do polskiej Polityki...
        Za trzy lata będzie rok przed wyborami prezydenckimi.
        Nocny kundel prezesa już teraz na tych wycieczkach narciarskich sra ze strachu.
    • mara571 jest tylko jeden problem 08.03.17, 20:28
      jutro/pojutrze Donald Tusk nie bedzie bral udzialu w obradach Rady Europejskiej. Zastapi go premier Malty.
      Ciekawe,kto jutro zglosi jego kandydature w sytuacji, kiedy polski rzad zglosil innego kandydata.
      • porannakawa01 Re: jest tylko jeden problem 08.03.17, 20:33
        mara571 napisała:

> jutro/pojutrze Donald Tusk nie bedzie bral udzialu w obradach Rady Europejskiej
        > . Zastapi go premier Malty.
        > Ciekawe,kto jutro zglosi jego kandydature w sytuacji, kiedy polski rzad zglosil
        > innego kandydata.
        Mandat ten jest "jednokrotnie odnawialny" - w tej sytuacji wystarczy więc sama deklaracja szefa RE, że chce pozostać na stanowisku co też Tusk uczynił.
        I na nic złorzeczenia i kwiki.
        Zgłosił.
        • mara571 pisemnie? 08.03.17, 20:35

• snajper55 W takiej formie, w jakiej jest to wymagane 08.03.17, 20:41
            "Po spotkaniu przywódców krajów Unii Europejskiej na Malcie były premier krótko rozmawiał z dziennikarzami. - Po rozmowach z wieloma liderami, którzy okazali mi swoje wsparcie, przekazałem im, że jestem gotowy, by kontynuować swoją pracę. Ale to będzie zależało od decyzji przywódców każdego z krajów Unii - powiedział Tusk.ę

www.wprost.pl/swiat/10041438/Tusk-o-kolejnej-kadencji-jako-szef-Rady-Europejskiej-Jestem-gotowy.html

S.
          • porannakawa01 Re: pisemnie? 08.03.17, 22:44
            mara571 napisała:

Powinien pisemnie?
            Kto te standardy wyznaczył?
            Kaczyński z Waszczykowskim San Escobar?
            Hłe, hłe?
            • lech1966 Re: pisemnie? 08.03.17, 22:46
              porannakawa01 napisała:

> Kaczyński z Waszczykowskim San Escobar?
              > Hłe, hłe?

Ty też piszesz z San Escobar kawusiu,,,nie udaj że nie widzisz...

„ARTYKUŁ 9b
              1. Rada Europejska nadaje Unii impulsy niezbędne do jej rozwoju i określa ogólne kierunki i priorytety polityczne. Rada Europejska nie pełni funkcji prawodawczej.
              .........
              5. Rada Europejska wybiera swojego przewodniczącego większością kwalifikowaną na okres dwóch i pół roku; mandat przewodniczącego jest jednokrotnie odnawialny. W przypadku przeszkody lub poważnego uchybienia Rada Europejska może pozbawić przewodniczącego mandatu zgodnie z tą samą procedurą
              .
              Źródło.
              www.consilium.europa.eu/uedocs/cmsUpload/cg00014.pl07.pdf
              > Hłe, hłe!
              • snajper55 Re: pisemnie? 08.03.17, 23:11
                lech1966 napisał:

> „ARTYKUŁ 9b
                > 1. Rada Europejska nadaje Unii impulsy niezbędne do jej rozwoju i określa ogóln
                > e kierunki i priorytety polityczne. Rada Europejska nie pełni funkcji prawodawc
                > zej.
                > .........
                > 5. Rada Europejska wybiera swojego przewodniczącego większością kwalifikowaną n
                > a okres dwóch i pół roku; mandat przewodniczącego jest jednokrotnie odnawialny.
                > W przypadku przeszkody lub poważnego uchybienia Rada Europejska może pozbawić
                > przewodniczącego mandatu zgodnie z tą samą procedurą

No właśnie. Tusk zgłosił gotowość kontynuowania pracy na stanowisku przewodniczącego RE a jeśli większość RE będzie temu przychylna - tak własnie się stanie. W czym więc problem?

S.
                • lech1966 Re: pisemnie? 08.03.17, 23:18
                  snajper55 napisał:
                  >mandat przewodniczącego jest jednokrotnie odnaw
                  > ialny.
                  > > W przypadku przeszkody lub poważnego uchybienia Rada Europejska może poz
                  > bawić
                  > > przewodniczącego mandatu zgodnie z tą samą procedurą
                  >
                  > No właśnie. Tusk zgłosił gotowość kontynuowania pracy na stanowisku przewodnicz
                  > ącego RE a jeśli większość RE będzie temu przychylna - tak własnie się stanie.
                  > W czym więc problem?
                  > S.

Jeśli tak zdecyduje RE,,to OK. Ale Polska ma prawo wystawić według jej uznania najlepszego według jej rządu kandydata, i to nie musi być obywatel Tusk. Każdy na jego miejscu by wyraził zgodę, czy ty czy ja..To dobra fucha i dobra kasa za pierdzenie w stołek..
                  • snajper55 Re: pisemnie? 08.03.17, 23:54
                    lech1966 napisał:

> Jeśli tak zdecyduje RE,,to OK.

No to po co protestowałeś, gdy inni tę procedurę opisywali?

> Ale Polska ma prawo wystawić według jej uznania
                    > najlepszego według jej rządu kandydata, i to nie musi być obywatel Tusk.

Nie Polska tylko rząd polski. Tak rząd polski ma prawo wystawić swego kandydata, choćby się w ten sposób kompromitował. Choć właściwie ten rząd chyba już nie może bardziej się skompromitować, więc może robić co chce.

S.
                    • lech1966 Re: pisemnie? 09.03.17, 00:06
                      snajper55 napisał:

> No to po co protestowałeś, gdy inni tę procedurę opisywali?

Opisywali tak jak chcieli..Kawa poranna nawet pisała że Tusk może zostać "przez aklamację" bo wyraził zgodę i już jest "w ogródku". Wykazałem że tak jak RE wybiera przewodniczącego,,tak samo może go "wywalić" w dowolnym momencie,,,i to jest prawda.

> Nie Polska tylko rząd polski.

Skoro rząd Polski może wystawić tego którego chce to po co ten hejt na JSW???

Tak rząd polski ma prawo wystawić swego kandydata
                      > , choćby się w ten sposób kompromitował.

Uważam że JSW bije na głowę litościwie nam panującego przewodniczącego RE obywatela Tuska, a na poparcie tej tezy jest to że całe FK szuka sukcesów Tuska,,,i przez DWA i PÓŁ roku siedział,,,,,,i nic nie wysiedział..

Choć właściwie ten rząd chyba już nie
                      > może bardziej się skompromitować, więc może robić co chce.

Branie na klatę wszystkiego co "brzydko pachniało" nie wyszło na dobre poprzednikowi.. A że jest dorosły i odpowiedzialny to nie powinien chować się z RE..
                      • snajper55 Re: pisemnie? 09.03.17, 00:18
                        lech1966 napisał:

> snajper55 napisał:
                        >
                        > > No to po co protestowałeś, gdy inni tę procedurę opisywali?
                        >
                        > Opisywali tak jak chcieli..Kawa poranna nawet pisała że Tusk może zostać "pr
                        > zez aklamację" bo wyraził zgodę i już jest "w ogródku"
                        .

No i miała rację.

> Wykazałem że tak jak RE wybiera przewodniczącego,,tak samo może go "wywalić" w
                        > dowolnym momencie,,,i to jest prawda.

Rozmawiamy o wyborze przewodniczącego a nie o jego wywalaniu. Co ma z tym wspólnego "wykazywanie" że RE może przewodniczącego wywalić?

> Skoro rząd Polski może wystawić tego którego chce to po co ten hejt na JSW???

Po co? Po to, aby wyrazić swoje uczucia wobec człowieka godzącego się na rolę kija w szprychach? Do tego kija, który wydawał się odpowiedni do bardziej ambitnych celów.

> Uważam że JSW bije na głowę litościwie nam panującego przewodniczącego RE obywa
                        > tela Tuska, a na poparcie tej tezy jest to że całe FK szuka sukcesów Tuska,,
                        > ,i przez DWA i PÓŁ roku siedział,,,,,,i nic nie wysiedział..

A po co szukać??? W wielu artykułach są one opisane. Na przykład w tym:

wyborcza.pl/7,75399,21462107,jakim-szefem-rady-europejskiej-jest-donald-tusk-sankcje-na.html

S.
                        • lech1966 Re: pisemnie? 09.03.17, 00:26
                          snajper55 napisał:

> lech1966 napisał:

> > Opisywali tak jak chcieli..Kawa poranna nawet pisała że Tusk może zost
                          > ać "pr
                          > > zez aklamację" bo wyraził zgodę i już jest "w ogródku"
                          .
                          >
                          > No i miała rację.

A w którym miejscu miała rację?? Według ciebie te wybory to cyrk dla "euromajdanu". Już Tusk według ciebie jest "w ogródku"???? Bo ja nie sądzę...

> > Wykazałem że tak jak RE wybiera przewodniczącego,,tak samo może go "wywal
                          > ić" w
                          > > dowolnym momencie,,,i to jest prawda.
                          >
                          > Rozmawiamy o wyborze przewodniczącego a nie o jego wywalaniu. Co ma z tym wspól
                          > nego "wykazywanie" że RE może przewodniczącego wywalić?

Wszystko jest możliwe Snajper. Ja nie wiem jaki będzie wynik, a ty zaklinasz fakty, jak będzie inaczej to całkiem stracisz wiarygodność.
                          • snajper55 Re: pisemnie? 09.03.17, 01:40
                            lech1966 napisał:

> snajper55 napisał:
                            >
                            > > lech1966 napisał:

> A w którym miejscu miała rację?? Według ciebie te wybory to cyrk dla "euromajda
                            > nu". Już Tusk według ciebie jest "w ogródku"???? Bo ja nie sądzę...

Nie uważam tych wyborów za żaden cyrk. Dlaczego miałbym uważać??? Skoro 26 na 27 państw popiera Tuska to co można sądzić o jego jutrzejszych szansach?

> Wszystko jest możliwe Snajper. Ja nie wiem jaki będzie wynik, a ty zaklinasz fa
                            > kty, jak będzie inaczej to całkiem stracisz wiarygodność.

Ja nie zaklinam faktow, ja je opisuję. A ty bez powodu czepiasz się ludzi (Kawę np) piszących prawdę, która Ci się nie podoba.

S.
                        • lech1966 Re: pisemnie? 09.03.17, 00:28
                          snajper55 napisał:
                          >
                          > wyborcza.pl/7,75399,21462107,jakim-szefem-rady-europejskiej-jest-donald-tusk-sankcje-na.html

Link do sponsorowanej treści, nie mam wykupionego abonamentu i nie ma tam słowa ( w tym co widać) słowa pochwały dla obywatela Tuska
                  • sverir Re: pisemnie? 09.03.17, 07:04
                    " Ale Polska ma prawo wystawić według jej uznania najlepszego według jej rządu kandydata(...)"

Jeśli to tylko pierdzenie w stołek, to aż zaskakujące, że obecny rząd stosuje jakąś gradację kandydatów. Czyżby oceniał, kto głośniej pierdnie?
        • snajper55 Re: jest tylko jeden problem 08.03.17, 20:43
          Sorki, zdublowałem Twoją odpowiedź, ale gdy czytam te jej kłamstwa, to mnie klawiatura świerzbi. :)

S.
      • snajper55 Jak zawsze kłamiesz 08.03.17, 20:39
        Nie ma żadnego problemu. Tusk zadeklarował, że jest gotowy do pełnienia funkcji Przewodniczącego Rady Europy przez drugą kadencję i to, zgodnie z procedurą obsadzania tego stanowiska, wystarczy. Jego zgłoszenie będzie jutro rozpatrywane. Dopiero jeśli zostanie odrzucone, będzie trzeba myśleć nad innym kandydatem.

S.
        • mara571 sorry, ale ktos musi powiedziec, ze sa dwie kandy- 08.03.17, 20:55
          datury. Pytam sie kto to zrobi?
          Premier Malty?
          • znak-wodny Re: sorry, ale ktos musi powiedziec, ze sa dwie k 08.03.17, 21:26
            Szydło reprezentuje jak zawsze interesy PiSlamu i watykańskiego kleru,
            a najmniej interesy Polski i wszystkich Polaków.
            • czizus mara, to jakiś osobnik 08.03.17, 23:07
              który mocno promował na polskich forach kremlowską propagandę - że Egipt przekaże Rosji Mistrale za 1 euro. Bardzo ostro krytykuje Owsiak i rozpowszechnia o nim wszelkie paszkwile ale jednocześnie jest rozmodlona i zupełnie nie widzi w działalności WOŚP zwyczajnej faktycznej pomocy bardzo wielu szpitalom w Polsce, pomocy dzieciom itd.. Zawsze wspiera wszelkie działania które rozbijają jedność UE, dlatego bliski jest jej PIS. Taka jest jej wiarygodność i taka jej chrześcijańskość .

• porannakawa01 Re: mara, to jakiś osobnik 09.03.17, 03:06
                czizus napisał:

> który mocno promował na polskich forach kremlowską propagandę - że Egipt przek
                > aże Rosji Mistrale za 1 euro. Bardzo ostro krytykuje Owsiak i rozpowszechnia o
                > nim wszelkie paszkwile ale jednocześnie jest rozmodlona i zupełnie nie widzi w
                > działalności WOŚP zwyczajnej faktycznej pomocy bardzo wielu szpitalom w Polsce,
                > pomocy dzieciom itd.. Zawsze wspiera wszelkie działania które rozbijają jednoś
                > ć UE, dlatego bliski jest jej PIS. Taka jest jej wiarygodność i taka jej chrześ
                > cijańskość .
                >
                > Z cyrylicy jej wpisy tłumaczą..
          • snajper55 Jest jedna kandydatura, Donalda Tuska 08.03.17, 23:01
            Jeśli zostanie przyjęta to o czym jeszcze rozmawiać?

S.
    • 141288bs Re: Zgodnie z Traktatem o Unii Europejskiej, w pr 08.03.17, 20:56
      Moze byc odnawialny,ale nie musi. I w tej sytuacji znaczacy jest glos Kraju pochodzenia przewodniczacego RE. I tu w tych
      dwoch dniach nie bez znaczenia jest list Pani Premier Beaty Szydlo do szfow panstw czlonkowskich.
      • znak-wodny Re: Zgodnie z Traktatem o Unii Europejskiej, w pr 08.03.17, 21:24
        Ona nie jest premierem wszystkich Polsków.
        Ona jest tylko i wyłącznie premierem PiSlamu (tylko 18% uprawnionych do głosowania).
        Mówi tylko w interesie PiSlamu i kleru, załatwia interesy PiSlamu i watykańskiego kleru a nie Polski i Polaków.
        • mara571 znawcy konstytucji w pulapce 08.03.17, 21:37
          glupiej propagandy.
          Nigdy nie uslyszalam w niemieckiej nadrenskiej wsi, gdzie 75% obywateli wybieralo CDU, ze rzad Schrödera-Fischera ich nie reprezentuje, szczegolnie na arenie miedzynarodowej.
          Byli wobec czerwno-zielonego rzadu krytyczni, ale jako demokraci godzili sie z wynikiem wyborow.
          • znak-wodny Re: znawcy konstytucji w pulapce 08.03.17, 22:05
            Z wynikiem wyborów w demokracji trzeba się godzić, ale pod warynkiem,
            że wygrani nie wprowadzają dyktatury, tylko dla nich (18%) słusznych wartości,
            a resztę (82%) mają w głębokim poważaniu. Realizują program dla siebie i pod siebie,
            dopieszczając przy okazji sojusznika, który miał zanaczny wpływ na wynik wyborów,
            czyli watykańskiego okupanta Polski (instytucja skupiająca pedofili, oszustów i osobników innych seksualnie).
            Na to zgody być nie może i nie będzie. Demokratycznymi metodami odsaunięcie od waładzy dyktatury jest niemożliwe. W Stanie wyższej konieczności i w imię obrony demokracji trzeba zastosować skuteczniejsze metody w celu zapobieżenia daleszej dewastacji państwa.
            • buldog2 Re: znawcy konstytucji w pulapce 09.03.17, 00:14
              Nie wymieniłeś agenturalnej działalności PIS, w interesie innego państwa, co ponad wszelką wątpliwość, choćby w zakresie uzbrojenia, demontażu polskich służb i promowania jawnej agentury niższego szczebla (agent JAR jest na szczeblu wysokim).
            • mara571 a gdzie sa oznaki tej dyktatury? 09.03.17, 06:39
              zamknieto jakies gazety, dziennikarzy, zwolniono z pracy profesorow na uniwersytetach, wpowadzono cenzure, usunieto sedziow?
              Kiedy czytam o "watykanskiej okupancie" wiem juz, ze napisal te slowa wojujacy ateista z klapkami na oczach. Spadkobiercy ideologow rewolucji francuskiej zdolali we Francji zmarginalizowac role KK i zlaicyzowac spoleczenstwo. Jednak wobec zwycieskiego pochodu islamu nie sa w stanie powstrzymac. Ba komisje Rady Europy zastanawiaja nad wprowadzeniem elementow szariatu do systemu prawa euopejskiego.
              I to w przededniu Dnia Kobiet!
              niezalezna.pl/95014-dyskusja-o-szariacie-w-radzie-europy-szalenstwo-polski-posel-byl-zszokowany
              • thomsoro Re: a gdzie sa oznaki tej dyktatury? 09.03.17, 08:43
                Glupia baba z Sosnowca jak zwykle znowu wszystko pomieszala, podala niepokorne zrodlo. I to dzien po Dniu Kobiet!
              • sverir Re: a gdzie sa oznaki tej dyktatury? 09.03.17, 08:47
                "Żaden arabski kraj nie obraduje nad prawami europejskimi, więc gdzie jest logika?"

A gdzie logika pana posła Tarczyńskiego, który najwyraźniej o szariacie gó... wie?
                • mara571 obraduja przedstawiciele komisji praw czlowieka 11.03.17, 20:01
                  Rady Europy.
                  Wlasnie wydali W. Brytanii zalecenie: nie wolno podawac wyznania terrorysty w mediach. Pani May odpowiedziala logicznie: rzad JKM nie bedzie cenzurowal prasy.
                  A oglupiali Niemcy wprowadzili kodeks etyczny dla prasy, ktory tego zabrania. A pozniej niemieccy dziennikarze pisza o braku wolnosci w polskich mediach.
              • religijnych.uczuc.obraza Re: a gdzie sa oznaki tej dyktatury? 09.03.17, 08:54
                Prezes TVP zakazuje pracy w TVP pewnej aktorce. Minister sprawiedliwości skraca sędzi delegację do sądu z powodu swych prywatnych obiekcji...
    • lech1966 Re: Zgodnie z Traktatem o Unii Europejskiej, w pr 08.03.17, 22:07
      porannakawa01 napisała:

> Zgodnie z Traktatem o Unii Europejskiej, w przypadku Tuska nie ma potrzeby, by
      > jakikolwiek kraj wysuwał jego kandydaturę. Jego pierwsza 2,5-letnia kadencja w
      > roli szefa RE rozpoczęła w grudniu 2014 roku. Mandat ten jest jednak "jednokrot
      > nie odnawialny" - w tej sytuacji wystarczy więc sama deklaracja szefa RE, że ch
      > ce pozostać na stanowisku.

Zapomnieli ci napisać w smsie jaka jest prawdziwa treść Traktatu Lizbońskiego więc ci zacytuje..

„ARTYKUŁ 9b
      1. Rada Europejska nadaje Unii impulsy niezbędne do jej rozwoju i określa ogólne kierunki i priorytety polityczne. Rada Europejska nie pełni funkcji prawodawczej.
      .........
      5. Rada Europejska wybiera swojego przewodniczącego większością kwalifikowaną na okres dwóch i pół roku; mandat przewodniczącego jest jednokrotnie odnawialny. W przypadku przeszkody lub poważnego uchybienia Rada Europejska może pozbawić przewodniczącego mandatu zgodnie z tą samą procedurą
      .

Źródło.
      www.consilium.europa.eu/uedocs/cmsUpload/cg00014.pl07.pdf
      > Hłe, hłe!

Zgadza się Kawusiu..Hłe hłe
      • porannakawa01 Re: Zgodnie z Traktatem o Unii Europejskiej, w pr 08.03.17, 22:49
        lech1966 napisał:

[b]W przypadku przeszkody lub poważnego uch
        > ybienia Rada Europejska może pozbawić przewodniczącego mandatu
        Skrzywienie się na łamanie przez pisiórów KOnstytucji, praw demokratycznych przez pisiórów oczywiście, że może być uznane z poważną przeszkodę.
        Gdyż łamanie Konstytucji, praw obywatelskich takimi przeszkodami nie są.
        Hłe, hłe!
        • lech1966 Re: Zgodnie z Traktatem o Unii Europejskiej, w pr 08.03.17, 22:54
          porannakawa01 napisała:

> lech1966 napisał:
          >
          > [b]W przypadku przeszkody lub poważnego uch
          > > ybienia Rada Europejska może pozbawić przewodniczącego mandatu
          > Skrzywienie się na łamanie przez pisiórów KOnstytucji, praw demokratycznych prz
          > ez pisiórów oczywiście, że może być uznane z poważną przeszkodę.
          > Gdyż łamanie Konstytucji, praw obywatelskich takimi przeszkodami nie są.
          > Hłe, hłe!

No więc kawo aby nie bić nadaremnie piany, to wymień sukcesy Obywatela Tuska w RE...Ja byłem świadkiem jedynie jego porażek i brania na klatę wszystkich wpadek. To teraz dla odmiany coś dobrego o nim.. Dawaj sukcesy Obywatela T
          • sverir Re: Zgodnie z Traktatem o Unii Europejskiej, w pr 09.03.17, 08:47
            "Ja byłem świadkiem jedynie jego porażek(...)"

Wymień wszystkie porażki Tuska, uwzględniając jego rolę i kompetencje przewodniczącego. Bardzo proszę.
            • lech1966 Re: Zgodnie z Traktatem o Unii Europejskiej, w pr 09.03.17, 08:56
              sverir napisał:

> "Ja byłem świadkiem jedynie jego porażek(...)"
              >
              > Wymień wszystkie porażki Tuska, uwzględniając jego rolę i kompetencje przewodni
              > czącego. Bardzo proszę.

Przypomnij sobie każdą rzecz braną przez Tuska na klatę,,to nie były sukcesy,,a porażki. SZ nie wystarczy? Ciech nie wystarczy? AG nie wystarczy?
              • porannakawa01 Re: Zgodnie z Traktatem o Unii Europejskiej, w pr 11.03.17, 01:35
                No iiii?
                AG?
                Hłe, hłe?
              • sverir Re: Zgodnie z Traktatem o Unii Europejskiej, w pr 11.03.17, 15:51
                Prosiłem byś wymienił porażki Tuska jako przewodniczącego RE. I ponawiam prośbę.
                • lech1966 Re: Zgodnie z Traktatem o Unii Europejskiej, w pr 11.03.17, 15:58
                  Ja prosiłem o jego sukcesy,,też milczysz.. Wyjście GB z UE to chyba nie jest sukces dyplomacji Tuska??
                  • sverir Re: Zgodnie z Traktatem o Unii Europejskiej, w pr 11.03.17, 19:36
                    Za przeproszeniem, ale pierwszy poprosiłem Ciebie o porażki, z uwzględnieniem możliwości Tuska. Wyjście GB było decyzją podjętą w referendum, nie przez polityków, Tusk mógł... Właściwie nic nie mógł.
                  • porannakawa01 Re: Zgodnie z Traktatem o Unii Europejskiej, w pr 11.03.17, 20:02
                    lech1966 napisał:

> Ja prosiłem o jego sukcesy,,też milczysz.. Wyjście GB z UE to chyba nie jest su
                    > kces dyplomacji Tuska??
                    >
                    Grecja, Turcja.
                    Mało?
    • taniarada Re: Zgodnie z Traktatem o Unii Europejskiej, w pr 11.03.17, 20:34
      Merkel zmusiła szefa Partii Ludowej, frakcji PE, w której rządzą Niemcy, Josepha Daula, by wyrzucił - mimo "wieloletniej przyjaźni" - Jacka Saryusz-Wolskiego. Daul i Weber, przewodniczący EPL, przeprowadzili serię rozmów dyscyplinujących z liderami państw należących do ich frakcji.
      Media niemieckie w Niemczech i w Polsce włączyły się bardzo aktywnie w tę kampanię na rzecz Tuska i przeciw rządowi Polski.
      Tusk zignorował rząd w Warszawie.
      Merkel z satysfakcją, na kilka godzin przed szczytem Rady Europejskiej, ogłosiła w niemieckim Bundestagu wiktorię Tuska. Powiedziała, że Tusk jest dla Niemiec ważny, by dalej było tak jak było. Bo miło jest z nim współpracować, bo on niczym nie zaskoczy. Będzie stabilizacja. Nie może to dziwić, skoro Tusk język niemiecki ma w genach, dobrze rozumie i zdaje się odgadywać wręcz myśli Merkel. Jak powiedział Ludwig Wittgenstein: "Granice mojego języka oznaczają granice mojego świata" (Die Grenzen meiner Sprache bedeuten die Grenzen meiner Welt.).

Źródło: niepoprawni.pl/blog/mieszczuch7/a-po-nadal-krzyczy-ze-wygral-nasz-rodak

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka