Dodaj do ulubionych

Akcja aptekarzy denerwuje lekarzy

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.04, 19:31
lekarze sie denerwują bo jak aptekarze będą proponowac tańsze leki to nie
dostaną prezentów od firm farmaceutycznych. Przecież jesli substancja aktywna
jest taka sama to bez róznicy czy to lek zachodni czy krajowy a różnica w
cenie jest znaczna.
Obserwuj wątek
    • youstynus Re: Akcja aptekarzy denerwuje lekarzy 07.10.04, 20:28
      Racja...skończą się długopisy, zegary ścienne, bloczki i inne prezenciki, nie
      wspominając o premiach w postaci wczasów. Wszędzie są te SZUJE.
      • Gość: Domel Re: Akcja aptekarzy denerwuje lekarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 23:02
        A gdzie ty sByszales o wycieczkach?????a dBugopis i bloczki to takie prezenty
        ze ....strasznie pomagaja buahahahah w wyborze leku-a zasami ten troche dro|szy
        jest lepiej przebadany i sprawdzony i do tego czystszy chemicznie wiec czasem
        niby to samo ale...
        • Gość: xkx Re: Akcja aptekarzy denerwuje lekarzy IP: *.org / *.org 07.10.04, 23:05
          Ale - ale nie każdego na niego stać. I to tyle w tym temacie.
          • Gość: Fofo Re: Akcja aptekarzy denerwuje lekarzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.04, 23:36
            Tak sie sklada ze pracowałem w jednym z przedstawicielstw zachodniej firmy
            farmaceutycznej..jej nazwa nie jest tu istotna..zawsze w samochodzie cały tylny
            bagaznik woziłem prezentów promocyjnych dla lekarzy,co prawda z wycieczkami sie
            nie spotkałem,byc moze załatwiał to wyzszy pion lecz przekupstwo było
            niesamowite.Ci ludzie za dosłownie garśc "błyskotek" gotowi byli przeginac w
            każdą stronę zasady hipokratesowskie.Okropnie sie czułem że zarabiałem jakies
            tam lepsze pieniądze w zamian za to ze iluś tam ludzi w gorszej sytuacji
            traciło przez jednorazowo wiecej niz moja miesieczna premia.A wszystko tylko
            przez to ze leki były produkowane z zamysłem sprzedaży dla państw bogatszej
            Unii a i jak podejzewam(wnioskując z cen owych produktów i stosunku ich do
            kosztów produkcji na zachodzie) wcale nie musiałbuy byc lepsze od krajowych-
            jednakże mniej promowanych.Pozdrawiam forumowiczów i pacjentów.
          • Gość: Pako Re: Mądrych lekarzy nie denerwuje, IP: 82.160.8.* 08.10.04, 15:55
            a głupimi kto by się przejmował. Czyli nie ma sprawy. A wogóle to najlepiej być
            młodym, bogatym i zdrowym, a z leków stosować jedynie odpowiednie /do wagi,
            wzrostu i temperamentu/, domowo doprawiane i barwione, roztwory spirytusu
            etylowego - może być produkcji włąsnej czyli tzw. gospodarczej. Zdrowiu służy,
            ducha dodaje / stąd nazwa/ i pozwala szerokim łukiem omijać medyków wszelkiego
            autoramentu.
        • Gość: miki Re: Akcja aptekarzy denerwuje lekarzy IP: *.dip.t-dialin.net 08.10.04, 12:53
          I lekarz wie ze ten drozszy jest czystszy.Czesto zaglada do sciagawki aby
          prawidlowo napisac jego nazwe na recepcie.
          Prosty przyklad aspiryna-polopiryna.Lekarze chetnie zapisuja ta parokrotnie
          drozszsa.(podobnie aptekarzom bardziej sie to drozsza oplaca sprzedawac).
          Ostatni dupek probowal mi wcisnac,preparat pochodzenia ziolowego produkcji
          szwajcarskiej,poniewaz (taktwierdzil)tylko w Szwajcarji jest czyste nieskazone
          powietrze.Wlasznie w przemyslowionej Szwajcari,pomiedzy Polnocnymi Wlochami i
          Austria.
    • Gość: o Re: Akcja aptekarzy denerwuje lekarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 23:37
      Lekarz - Jebany złodziej !
    • Gość: kola Re: Akcja aptekarzy denerwuje lekarzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.04, 23:58
      opublikowac listę aptek które doradzaja pacjętom
    • Gość: farmaceuta Re: Akcja aptekarzy denerwuje lekarzy IP: *.bulldogdsl.com 08.10.04, 01:30
      reakcja cytowanego lekarza o dodawaniu adnotacji ''nie zamieniac'' swiadczy o
      jego bardzo emocjonalnym podejsciu do sprawy.wyglada mi to bardziej na
      zaslanianie krzykiem wlasnej niewiedzy, gdzyz to lekarz przeciez proponuje lek,
      farmaceuta podpowiada tylko jego tanszy odpowiednik.
      prawda jest taka ze cala wiedza na temat lekow jaka zdobywa lekarz w czasie
      studiow ogranicza sie do jednago przedmiotu- farmakologi, na ktorym przyszly
      medyk dowiaduje sie szczegolowo co i w jaki sposob dziala.pomijajac fakt ze
      ogrom tej wiedzy jest przytlaczajacy i trudny do przyswojenia w czasie roku-
      poltorej (w zaleznosci od uczelni) dochodzi jeszcze to, ze nie pozwala on na
      zdobycie wiedzy tak szerokiej i kompleksowej na temat leku jaka otzrymuje
      farmaceuta.a problem polega na tym, ze oprocz substancji leczniczej w sklad
      preparatu wchodzi caly szereg zwiazkow okreslanych jako pomocnicze i to ich
      obecnosc rozni od siebie leki poszczegolnych producentow.ma ona wplyw na samo
      dzialanie leku, owszem, ale jezeli okreslona ilosc danego zwiazku ma wywolac
      okreslony efekt w organizmie i wywoluje go (a taki jest warunek dopuszczenia
      leku do obrotu) to w czym problem? czy pan doktor probowal stosowac inne,
      tansze preparaty? czy ma porownanie co do dzialania tanszych i drozszych lekow?
      bo ja w swojej, krotkiej jeszcze co prawda, praktyce juz wystarczajaco duzo
      widzialem pacjentow ktorzy albo odchodzili bez preparatow albo patrzyli na mnie
      bykiem kiedy mowilem ze najwazniejszy z nich to ten za np 70 zl, zasadniczy dla
      leczenia, podczas gdy pozostale w sumie kosztowaly 20.dlatego, drodzy pacjenci,
      proponuje zawsze pytac farmaceute o istnienie ewentualnych odpowiednikow leku,
      gdyz czasem roznice w cenie sa naprawde spore.na szczescie wiekszosc lekarzy z
      ktorymi mialem do tej pory doczynienia byli ludzmi otwartymi, a tego typu ostre
      reakcje jak cytowana wyzej prezentowane sa przez niewielkie grono
    • Gość: misiek Re: Akcja aptekarzy denerwuje lekarzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.04, 07:34
      Dokładnie tak! Większość, bo może nie wszyscy, lekarzy to banda oszustów. Wykonują swój zawód z racji tego, że im po prostu za to płacą. A w dupie mają pacjenta.
      • Gość: miriam Re: Akcja aptekarzy denerwuje lekarzy IP: *.xdsl.tiscali.nl 08.10.04, 09:17
        coz, z mojego doswadczenia moge powiedziec, ze prawda lezy po srodku. moje
        dziecko musi przyjmowac stale pewien lek. nasza apteka ( poniewaz mieszkamy
        zagranica i tu kazdy jest przypisany do apteki tak jak do lekarza domowego) ma
        specyfiki wlasnej produkcji. cos w rodzaju produktow "no name" i te bo beda
        tansze dla kasy chorych najczesciej dostaja pacjeci. I tu zaczal sie problem,
        bo dzieciak moj po probnej wersji "oryginalnego" preparatu otrzymal
        ten "tanszy", rzekomo niczym nierozniacy sie od tego pierwszego. Wiele objawow
        ubocznych, ktore utrudnialy mu zycie i w sumie poniekad niwelowaly rezultaty
        dzialania glownego skladnika. Podczas kolejnej rozmowy z lekarzem, on sam
        zapytal mnie o tego rodzaju reakcje i zadzwonil do apteki z prosba o wydawanie
        specyfiku tylko w wersji "oryginalnej". Z tego wniosek, ze wszyscy jestesmy
        rozni i roznie mozemy reagowac na preparaty z roznych firm farmaceutycznych.
        Glowy skladnik jest ten sam, ale cala reszta to tajemnica receptury.
        Co jednak nie zmienia faktu, ze postepowanie lekarzy jest czesto "fanatyczne"
    • Gość: d2 Apteki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.04, 11:14
      Ciekawe jak długo będą dawać zamienniki. Może do czasu jak znikną z rynku.
      Marża z lekarstw to ok 20% no chyba że z tych tańszych jest ona wyższa?
      • Gość: miki Re: Apteki IP: *.dip.t-dialin.net 08.10.04, 12:59
        Ci przecietnie rozgarnieci wiedza ze zawsze lepiej jest mic 20% od zlotowki niz
        60% od...0 (zera).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka