03.11.17, 07:59
Palę papierosy, znaczy, kupuję od państwa polskiego towar szkodzący zdrowiu (monopol). Na opakowaniach zamieszczone są zdjęcia dość drastyczne i tu mam pytanie. Państwo polskie handluje towarem szkodzącym zdrowiu, innymi słowy, truje mnie i nie tylko mnie i zarazem ostrzega zapodanymi obrazkami na opakowaniach, gdzie logika?
Obserwuj wątek
    • ave.duce Re: Palę 03.11.17, 08:13
      ... COMMISSION IMPLEMENTING DECISION (EU) 2015/1842 of 9 October 2015 on the technical specifications for the layout, design and shape of the combined health warnings for tobacco products for smoking ...

Pozdr00Fka ;)
    • nazimno Re: Palę 03.11.17, 08:17
      Produkowane w Polsce papierosy
      sa srodkiem wymiotnym.
      • man_sapiens Re: Palę 03.11.17, 09:47
        A które nie są produkowane w Polsce?
        • nazimno Re: Palę 03.11.17, 10:34
          Te, ktore maja porzadny tyton
          i sa inne aromatycznie od tych
          z domieszka siana.
          • man_sapiens Re: Palę 03.11.17, 12:44
            A konkretnie?
            • nazimno Re: Palę 04.11.17, 16:53
              Marlboro, czerwone w (PL) i w (CH).
              Zupelnie inny aromat tytoniu.
              Ja to natychmiast wyczuwam po wielu latach niepalenia.
              Polskie sa wg mnie tandeta.
              • pies_na_czarnych Re: Palę 04.11.17, 17:49
                Polskie Marlboro smakuja tak samo jak kiedys Sporty. Nawet kolki w nich sa jak dawniej i gasna jak na chwile przestaniesz sie zaciagac :(
                • lech1966 Re: Palę 04.11.17, 20:39
                  pies_na_czarnych napisała:

> Polskie Marlboro smakuja tak samo jak kiedys Sporty. Nawet kolki w nich sa jak
                  > dawniej i gasna jak na chwile przestaniesz sie zaciagac :(

A tytoń jest jak siano..Śmierdzi i pali się jak lont do bomby))))))))))))))
            • x2468 Re: Palę 04.11.17, 23:28
              Tureckie. Polskie na żądanie Polskiego Rolnika są wypełnione czymś co cuchnie i się nazywa "machorka pomorska".
              • x2468 Re: Palę 04.11.17, 23:36
                Oto i ona, Machorka Pomorska:
                archiwum.allegro.pl/oferta/tyton-bakun-nicotiana-rustica-machorka-pomorska-i5289180295.html
                A to link do tureckiego tytoniu który dodawany w czasach komuny do droższych gatunków papierosów nadawał dymowi piękny zapach.
                • x2468 Re: Palę 04.11.17, 23:37
                  Zapomniany link
                  www.hvl.lu/en/tobacco-varieties/turkish-tobacco/
                  • pies_na_czarnych Re: Palę 05.11.17, 01:09
                    Kiedys mowilo sie "palisz jak Turek", cos w tym jest :)
                • inocom Niemiecki tytoń? :) 05.11.17, 09:26
                  x2468 napisał:

> Oto i ona, Machorka Pomorska:
                  > archiwum.allegro.pl/oferta/tyton-bakun-nicotiana-rustica-machorka-pomorska-i5289180295.html

Wszystkie nasze nasiona pochodzą z niemieckiego ośrodka badawczego.
                  Tytoniu to Niemcy nie umieją robić.

BTW / czy Aby Tusk nie jest z Pomorza?
    • behemot17-13 Re: Palę 03.11.17, 08:46
      Też bez logiki. Kupuję napoje wyskokowe, mniej czy bardziej obłożone procentami, Raz browarek, raz wódeczkę. Monopol, akcyza, zyski. Jakby nie patrzył, spożywanie tych płynów tak czy siak jest szkodliwe. Nie jedź pod wpływem, nie idź wężykiem, nie przedstawiaj swoich racji będąc leciutko i nawet broń boże. A tymczasem półki uginają się pod ciężarem odpowiedzialności za państwo polskie.
    • zapijaczony_ryj Ja nie palę! 03.11.17, 08:51
      Bo myślę logicznie i wiem czym to grozi.
      Znaczy pomyśl, gdzie i komu brak logiki.
      • behemot17-13 Re: Ja nie palę! 03.11.17, 08:55
        Przecież nie o mnie rzecz się dzieje.
        • zapijaczony_ryj Re: Ja nie palę! 03.11.17, 09:01
          To jak to jest, palisz , czy nie palisz?
          • behemot17-13 Re: Ja nie palę! 03.11.17, 09:12
            Palę. Obłuda i hipokryzja w jednym, państwa polskiego zresztą i bez reszty mnie powala. Akcyza zysk i na samym końcu - zdrowie jest najważniejsze, najlepiej obrazkami przywalić. Złe, szkodliwe, nie podawać i już.
            • inocom Akcyza min. to wymysł UE. 05.11.17, 09:30
              behemot17-13 napisał:

> Palę. Obłuda i hipokryzja w jednym, państwa polskiego zresztą i bez reszty mnie
              > powala. Akcyza zysk i na samym końcu - zdrowie jest najważniejsze, najlepiej o
              > brazkami przywalić. Złe, szkodliwe, nie podawać i już.

Merkel nie miała by z czego finansować emigrantów.

A można tak jak zrobili wrocławianie 4 wyznań.
              www.radiowroclaw.pl/articles/view/71989/Biskup-Aleppo-we-Wroclawiu-Georges-Abou-Khazen-dziekuje-za-pomoc
              Niestety gmina żydowska się do zbiórki nie dorzuciła.
              Może nie czytają GW i nie wiedzą o wojnie w Syrii?
          • erte2 Re: Ja nie palę! 03.11.17, 09:51
            zapijaczony_ryj napisał:

To jak to jest, palisz , czy nie palisz?

Ryju, nie w tym rzecz; to czy on pali czy nie jest sprawą drugorzędną. Jemu chodzi o hipokryzję i zwykłą ściemę.
            Gdyby od jutra wszyscy palacze i wszyscy pijący (niekoniecznie tylko nałogowcy) przestali palić i pić budżet państwa nie wytrzymałby tej "kuracji odwykowej" bo wszystkie podatki od tych trucizn (nie tylko akcyza) stanowią pokaźny jego procent.
            A więc tak naprawdę państwu wcale nie zależy na tym abyśmy palić przestali; wręcz przeciwnie - wszyscy ministrowie finansów (nie tylko zresztą w Polsce) tak naprawdę marzą o tym żebyśmy więcej i pili, i palili.

P.S. Paliłem przez prawie 45 lat (do zawału) i wyliczyłem że za te pieniądze które przepaliłem mógłbym sobie kupić przyzwoitego Mercedesa. A ponieważ rzeczywiste koszty wyprodukowania paczki papierosów (po odjęciu wszystkich podatków) to ok. 1/10 ich ceny, więc tego Mercedesa za moje pieniądze kupiło sobie państwo, Szkoda tylko że go permanentnie rozbija.
            • behemot17-13 Re: Ja nie palę! 03.11.17, 10:04
              Dzięki Erte!
            • zapijaczony_ryj Re: Ja nie palę! 03.11.17, 11:14
              Wiem o co mu biega, ale wiem też, ze te umieszczane napisy obrzydzające palenie to wymysł unijny, słuszny zresztą, bo niby dlaczego ludziom nie mówić prawdy, ze palenie zabija?
              Tak samo jest z alkoholem i innymi używkami. Zresztą nie tylko u nas, ale prawdopodobni w tej chwili w większości krajów świata.
              Alkohol też jest szkodliwy, ale tak jak papierosy, papierosy to gwózdz do trumny nr 2 po narkotykach!
              Oczywiście pomijam tu raka, ale to nie używka tylko choroba, głownie genetyczna, ale tez przyspieszająca w wyniku palenia papierosów.
              • behemot17-13 Re: Ja nie palę! 03.11.17, 17:07
                Wymysł unijny napisałeś. Nie wiem jak się sprawy mają na ten czas, kilka lat wstecz Unia mocno zastanawiała się nad dopłatami dla plantatorów tytoniu i w zderzeniu z kampanią antynikotynową nie za bardzo, wręcz wbrew logice.
                • x2468 Re: Ja nie palę! 04.11.17, 23:41
                  Jest jeszcze gorzej.Leczenie chorób spowodowanych paleniem i piciem kosztują wiecej niż wynoszą wplywy z akcyzy od tych używek. A więc głupota w czystej postaci.
                  • behemot17-13 Re: Ja nie palę! 05.11.17, 08:26
                    Być może jest jak piszesz, choć. Trzeba by było dokładnie prześledzić statystyki a takich niestety nie ma. Jest za to mit - państwo więcej wydaje na leczenie niż ma zysków ze sprzedaży. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że państwo robi za filantropa.
    • yoma Re: Palę 03.11.17, 09:02
      Asekuracja. Tak jak na kawie na wynos jest napisane "uwaga, gorące".

BTW uważam, że powinniśmy mieć ulgi podatkowe :)
      • inocom Re: Palę 05.11.17, 09:32
        yoma napisała:

> Asekuracja. Tak jak na kawie na wynos jest napisane "uwaga, gorące".
        >
        > BTW uważam, że powinniśmy mieć ulgi podatkowe :)

Szczególnie w służbie zdrowia :)
    • stasi1 Re: Palę 03.11.17, 09:28
      Co by się stało jakby państwo polskie wprowadziło by całkowity zakaz palenia? Nie wolno używać narkotyków i jednak są w użyciu
      • behemot17-13 Re: Palę 03.11.17, 09:52
        No właśnie, wychodzi taki minister zdrowia i radzi - moja łysina nie jest wynikiem intensywnej burzy zwojów, jest przypadkiem.
      • erte2 Re: Palę 03.11.17, 10:00
        tasi1 napisał:

Co by się stało jakby państwo polskie wprowadziło by całkowity zakaz palenia? Nie wolno używać narkotyków i jednak są w użyciu

Używki i narkotyki towarzyszą człowiekowi "od zawsze". Od kiedy zauważył że sfermentowane owoce czy dym z pewnych roślin wprawiają go w błogostan, a np. żucie liści koki zwiększa wydolność - wszystkie ludy, nacje i plemiona po nie sięgają. Mało tego, niektóre gatunki małp świadomie szukają sfermentowanych owoców żeby wprawić się w stan błogiego upojenia.
        Czy to dobrze, czy to źle? Nie wiem, ale takie są fakty.
        • yoma Re: Palę 03.11.17, 15:29
          I tylko szpaki mają przechlapane. Mają taki metabolizm, że ni chu upić się nie mogą.
          • x2468 Re: Palę 04.11.17, 23:43
            Lecz jeże lubią wypić.
          • inocom I kozy 05.11.17, 09:35
            yoma napisała:

> I tylko szpaki mają przechlapane. Mają taki metabolizm, że ni chu upić się nie
            > mogą.

Miast przyswajać THC srają czystym haszyszem.
            Smacznego. Środek na ból zęba np. w Kazachstanie.
      • pies_na_czarnych Re: Palę 03.11.17, 11:14
        stasi1 napisał:

> Co by się stało jakby państwo polskie wprowadziło by całkowity zakaz palenia?

Zbankrutowaloby.
        • stasi1 Re: Palę 04.11.17, 08:48
          Czy ja wiem? Większość pieniędzy które państwo zarabia na palących i pijących idzie na ich leczenie
          • pies_na_czarnych Re: Palę 04.11.17, 10:43
            stasi1 napisał:

> Czy ja wiem? Większość pieniędzy które państwo zarabia na palących i pijących i
            > dzie na ich leczenie

W jakim panstwie tak jest?
            • inocom Re: Palę 05.11.17, 09:38

> stasi1 napisał:
              >
              > > Czy ja wiem? Większość pieniędzy które państwo zarabia na palących i piją
              > cych i
              > > dzie na ich leczenie
              >
              > W jakim panstwie tak jest?

Każdym, no może poza Federacją Rosyjską.
              • pies_na_czarnych Re: Palę 05.11.17, 11:43
                :) podaj statystyki tego "kazdego" panstwa.
                • inocom Pokaż łapkę :) 05.11.17, 12:50

> :) podaj statystyki tego "kazdego" panstwa.
                  >
    • pies_na_czarnych Re: Palę 03.11.17, 11:22
      Hipokryzja panstw. Nie tylko te obrazki, ale wieczny placz, ze musza dokladac do leczenia palaczy, ludzi uzalezninionych. Jednak w niewielu krajach zysk jaki ma panstwo ze sprzedazy alkoholu i papierosow idzie na sluzbe zdrowia. U mnie jest to tylko 16%.
      Gdyby przekazali 100% zyskw sluzba zdrowia bylaby na wysokim poziomie i calkowicie za darmo (place 8€ za paczke papierosow 25 sztuk).
      • pies_na_czarnych Re: Palę 03.11.17, 11:25
        Obrazkow nie ogladam, uzywam papierosnice :)
      • erte2 Re: Palę 03.11.17, 14:37

Hipokryzja panstw. Nie tylko te obrazki, ale wieczny placz, ze musza dokladac do leczenia palaczy,

To prawda. Wyliczyłem kiedyś, usłyszawszy w jakimś radio czy telewizorze ile to biedne państwo musi dokładać (a w podtekście wszyscy podatnicy) do leczenia palaczy, przy czym padły konkretne liczby (rzeczywiście dość imponujące). Więc zadałem sobie trud, poszperałem tu i ówdzie, pozaglądałem do statystyk i wyszło mi że z samej tylko akcyzy państwo ma kilka razy więcej niż wydaje na leczenie palaczy. A doliczywszy inne podatki płacone niejako "przy okazji" (choćby od wynagrodzeń producentów i dystrybutorów, akcyza od paliwa spalanego przy transporcie, podatki od powierzchni sklepów czy kiosków itd.) wyszłoby jeszcze dużo więcej.
        A papierosy były jeszcze względnie tanie.
        Wychodzi na to że palacze nie tylko finansują własne leczenie, ale całkiem sporo dokładają do innych.
        • pies_na_czarnych Re: Palę 03.11.17, 15:38
          Ta sama paczka papierosow w Hiszpanii kosztuje prawie 3€ mniej niz u mnie, a sluzba zdrowia coraz gorsza i coraz wiecej trzeba placic.
      • qqazz Tak poza tematem 03.11.17, 22:55
        To gdzie ta paczka fajek kosztuje 8 ojro?

pozdrawiam
        • pies_na_czarnych Re: Tak poza tematem 03.11.17, 23:12
          Po co masz wiedziec gdzie skoro i tak cie nie stac aby za tyle kupic. Pal machorke, to jest dobry tyton dla pisiorow :p
          • lech1966 Re: Tak poza tematem 03.11.17, 23:14
            Machorka zaciąga się wyższa kasta..
          • qqazz Re: Tak poza tematem 03.11.17, 23:18
            Skąd misiu na kurzych łapach wiesz na co mnie stać a na co nie? Czyżby w świecie gdzie paczka fajek kosztuje 8 ojro była to wiedza powszechna?

pozdrawiam
            • pies_na_czarnych Re: Tak poza tematem 03.11.17, 23:32
              > Skąd misiu na kurzych łapach wiesz na co mnie stać a na co nie?

Po twoim spojrzeganiu swiata.
              • qqazz Re: Tak poza tematem 03.11.17, 23:39
                A co to takiego to spojrzeganie? Czyżbyś znowu zażył za dużo specyfika którego u was uprawiać nie wolno ale w sprzedaży jest bo przybysze z matplanety go dostarczają?

pozdrawiam
                • erte2 Re: Tak poza tematem 04.11.17, 04:33
                  qqazz napisał:

A co to takiego to spojrzeganie? Czyżbyś znowu zażył za dużo specyfika

Znasz takie powiedzenie "Uczył Marcin Marcina"...?
    • f.a.q Re: Palę 03.11.17, 11:36
      Smacznego!
    • snajper55 Re: Palę 03.11.17, 11:42
      behemot17-13 napisał:

> Państwo polskie handluje towarem szkodzącym zdrowiu

Słodycze też szkodzą.

S.
      • pies_na_czarnych Re: Palę 03.11.17, 11:58
        Na slodyczach panstwo nie zarabia az tyle.
        • snajper55 Re: Palę 03.11.17, 13:27

> Na slodyczach panstwo nie zarabia az tyle.

Skoro państwo miałoby skazywać rzeczy szkodliwych, to i słodyczy powinno zakazać. A może także jeżdżenia samochodem lub przynajmniej motorem. Takie zakazy to nie rola państwa.

S.
          • pies_na_czarnych Re: Palę 03.11.17, 14:12
            > A może także jeżdżenia samochodem

Juz sie za to zabieraja. Auto z silnikiem Diesla jest podobno takim samym morderca jak papieros. :), ale do uzytkownikow piecow CW na diesel sie nie czepiaja.
            • inocom Re: Palę 05.11.17, 09:47

> > A może także jeżdżenia samochodem
              >
              > Juz sie za to zabieraja. Auto z silnikiem Diesla jest podobno takim samym morde
              > rca jak papieros. :), ale do uzytkownikow piecow CW na diesel sie nie czepiaja.

Ponoć.
              Sadza z diesla jest na tyle duża, że jest usuwana przez rzęski w układzie oddechowym.
              Sadza z benzynowca jest za mała by rzęski ją usunęły.
              • pies_na_czarnych Re: Palę 05.11.17, 11:45
                :)))) To na kiego kaza mi placic za jakies pieprzone filtry wstawiane n rurze wydechowej mojego autka?
      • behemot17-13 Re: Palę 03.11.17, 16:50
        Słodycze napisałeś, wspomnij o owocach jeszcze i o mleku.
        • yoma Re: Palę 04.11.17, 10:51
          Życie szkodzi.
          • pies_na_czarnych Re: Palę 04.11.17, 17:46
            Nie pal, nie pij umrzesz zdrowsza ;)
          • x2468 Re: Palę 04.11.17, 23:47
            "Życie szkodzi"
            I to jest oczywista oczywistość.
    • man_sapiens Re: Palę 03.11.17, 12:55
      Logiczne wytłumaczenie nie jest trudne. W przypadku bardzo popularnych a szkodliwych używek (nikotyna, alkohol) zakaz powoduje powstanie gangów (prohibicja w USA). Dlatego nie ma zakazu, nielegalny handel byłby nie do opanowania. Pomału dociera do polityków, żeby podobnie potraktować marihuanę - na pewno nie jest bardziej szkodliwa niż papierosy (a przyjmowana bez palenia, np. w ciasteczkach niemal nieszkodliwa) a nielegalny handel jest niezwykle rozprzestrzeniony.
      A czemu akcyza? Wytłumaczenia logiczne są dwa.
      Pierwsze - bo państwo lubi brać pieniądze gdzie się da, a zwłaszcza z takich rzeczy, których bardzo ubodzy nie muszą kupować. I to jest wytłumaczenie najbliższe prawdy
      Drugie - palacze zwłaszcza, ale też alkoholicy częściej chorują i wymagają kosztownego leczenia, to niech płacą więcej do wspólnej kasy. To jest wytłumaczenie mające dać moralną podstawę do haraczu.
      • pies_na_czarnych Re: Palę 03.11.17, 13:04
        Bla, bla, bla. Kasa i tylko kasa!
      • stasi1 Re: Palę 04.11.17, 09:09
        A akcyza na zapałki?
        • erte2 Re: Palę 04.11.17, 23:32
          stasi1 napisał:
          A akcyza na zapałki?

Była, była. Przed wojną, a zdaje się że przez jakiś czas nawet i po. Mało tego, była także na zapalniczki (przez co były horrendalnie drogie), a robienie ich "sposobem domowym" było karane podobnie jak pędzenie bimbru czy produkcja papierosów bez koncesji.
          • erte2 Re: Palę 04.11.17, 23:35
            Państwowy Monopol Zapałczany (PMZ), wyłączność państwa w sferze produkcji i importu zapałek;
            wprowadzona w Polsce 1925, następnie rozszerzona na materiały do wytwarzania zapałek; monopol został wydzierżawiony amerykańsko-szwedzkiej Spółce Akcyjnej dla Eksploatacji Państwowego Monopolu Zapałczanego w Polsce, w której dominował szwedzki przemysłowiec, I. Kreuger; 1936–39 dochody z PMZ wynosiły 0,4–0,5% całości wpływów skarbowych; zlikwidowany w 1. połowie lat 50.
          • stasi1 Re: Palę 06.11.17, 16:44
            Pytałem w kontekście szkodliwości dla zdrowia. Akcyza jest na prąd
      • inocom UE 05.11.17, 09:50
        man_sapiens napisał:

> A czemu akcyza?

Gdzie nie ma UE nie ma akcyzy. Ile np. kosztuje litr paliwa w Arabii Saudyjskiej czy Iranie?
        • pies_na_czarnych Re: UE 05.11.17, 11:46
          Za to tam zajebiscie placa za butelke minaralnej :)
    • j-k Palisz - a gdzie logika ? 03.11.17, 15:38
      gdybym ja palil - to nie dalbym sie truc Wlasnemu Panstwu - z szacunku dla niego i patriotyzmu.

Trulbym sie ukrainskimi papirosami...
      a jak chcesz adres - gdzie je mozna dostac
      - to wal na priv...

• pies_na_czarnych Re: Palisz - a gdzie logika ? 03.11.17, 23:14
        U mnie pod kazdym kosciolem Polacy sprzedaja polskie :)
        • qqazz Re: Palisz - a gdzie logika ? 04.11.17, 10:38
          Jak trwoga to do Boga.

pozdrawiam
          • pies_na_czarnych Re: Palisz - a gdzie logika ? 04.11.17, 10:44
            Straszne swinstwo. Kupilem raz, wiecej nie dam sie namowic.
            • qqazz Jest jednak sprawiedliwość na tym świecie 04.11.17, 11:45
              Kara Boska widać cię spotkała pod kościołem, pyszne i zdrowe polskie papieroski zamieniły się w szkodliwy flumuński szajs jak tylko zaczęłaś je konsumować.

pozdrawiam
              • pies_na_czarnych Re: Jest jednak sprawiedliwość na tym świecie 04.11.17, 17:47
                Musi w jakims polskim klasztorze byly nielegalnie produkowane :)
                • qqazz Znaczy spisek 04.11.17, 23:38
                  Widać jakaś zorganizowana grupa przerzuciła te papierosy z polskiego klasztoru pod kościół w zapyziałym Hoojemunden aby cię nimi podtruć.

pozdrawiam
          • erte2 Re: Palisz - a gdzie logika ? 04.11.17, 23:36
            qqazz napisał:

Jak trwoga to do Boga.
            To Bóg też pali? A może jeszcze i pije...?
            • qqazz Mało tego 04.11.17, 23:39
              Jak jest ku temu potrzeba to wodę w wino zamienia żeby inni mogli się napić.

pozdrawiam
              • pies_na_czarnych Re: Mało tego 05.11.17, 01:12
                qqazz napisał:

> Jak jest ku temu potrzeba to wodę w wino zamienia żeby inni mogli się napić.
                >
                >
                > pozdrawiam

aby innych oglupic i uzaleznic od swoich dostaw.
            • x2468 Re: Palisz - a gdzie logika ? 04.11.17, 23:51
              Pije i pali dlatego nie ma robali.
    • lech1966 Re: Palę 03.11.17, 22:38
      behemot17-13 napisał:

> Palę papierosy, znaczy, kupuję od państwa polskiego towar szkodzący zdrowiu (mo
      > nopol). Na opakowaniach zamieszczone są zdjęcia dość drastyczne i tu mam pytani
      > e. Państwo polskie handluje towarem szkodzącym zdrowiu, innymi słowy, truje mni
      > e i nie tylko mnie i zarazem ostrzega zapodanymi obrazkami na opakowaniach, gdz
      > ie logika?

Dokładnie jak w KRS,,,,logiki brak........
    • j-k Palisz - to ubogacasz Panstwo Polskie - powaznie. 04.11.17, 14:56
      Tu powazne dane:

palisz - to dokladasz sie do budzetu kwota 24 mld zlotych rocznie

ja pije - to tez sie dokladam, ale troche mniej , bo marnymi 11 mld zlotych:
      .
      cyt.: - "Szczególnie duży wkład w ratowanie budżetu państwa mają palacze, którzy tylko w zeszłym roku zapłacili 18,6 miliardów złotych z tytułu akcyzy i około 4,5 - 5,5 miliardów złotych z tytułu podatku VAT.
      Kwota jest tym bardziej imponująca, że do palenia przyznaje się tylko 30 proc. Polaków."
    • inocom Re: Palę 05.11.17, 09:22
      Możesz kandydować na prezydenta Warszawy :)
      Palisz zioło.
    • inocom Wątek na F522 - Unia Europejska 05.11.17, 10:01
      behemot17-13 napisał:

> Palę papierosy, znaczy, kupuję od państwa polskiego towar szkodzący zdrowiu (mo
      > nopol). Na opakowaniach zamieszczone są zdjęcia dość drastyczne i tu mam pytani
      > e. Państwo polskie handluje towarem szkodzącym zdrowiu, innymi słowy, truje mni
      > e i nie tylko mnie i zarazem ostrzega zapodanymi obrazkami na opakowaniach, gdz
      > ie logika?

Rzeczy, o których piszesz, nie są wymysłem polskiego ustawodawcy.
      • behemot17-13 Re: Wątek na F522 - Unia Europejska 05.11.17, 10:19
        Wstajemy z kolan, nikt nie będzie narzucał nam... Premier Szydło jakoś nie protestuje, nie rwie piersi na strzępy.
        • inocom Musisz się zdecydować 05.11.17, 10:24
          behemot17-13 napisał:

> Wstajemy z kolan, nikt nie będzie narzucał nam... Premier Szydło jakoś nie prot
          > estuje, nie rwie piersi na strzępy.

Wstajesz czy nie wstajesz?
          Bo jak na razie leżysz.
          • behemot17-13 Re: Musisz się zdecydować 05.11.17, 10:28

• pies_na_czarnych Re: Wątek na F522 - Unia Europejska 05.11.17, 11:49
        No tak. Polski ustawodawca mysli abys trul sie alkoholem tylko do 22h. Zawsze inaczej niz w EU :)
        • inocom Re: Wątek na F522 - Unia Europejska 05.11.17, 12:25

> No tak. Polski ustawodawca mysli abys trul sie alkoholem tylko do 22h. Zawsze i
          > naczej niz w EU :)

Na modę Federacji Rosyjskiej.
          Tam w St. Petersburgu ci w sklepie wina po 22 nie sprzedadzą.
          Nawet w czerwcu, gdy zawsze widno.
          • pies_na_czarnych Re: Wątek na F522 - Unia Europejska 05.11.17, 12:36
            W PL caly dzien i cala noc szczuja ludzikow reklamami alkoholu, a tu nagle szlaban na kupno :) Reklama piwa nawet przed i po programach dla dzieci. Pojebany kraj.
            • inocom Re: Wątek na F522 - Unia Europejska 05.11.17, 12:44

> W PL caly dzien i cala noc szczuja ludzikow reklamami alkoholu, a tu nagle szla
              > ban na kupno :) Reklama piwa nawet przed i po programach dla dzieci. Pojebany k
              > raj.

Reklamować można wszystko. Choćby że Ci stanie.
              • pies_na_czarnych Re: Wątek na F522 - Unia Europejska 05.11.17, 12:50
                Juz niedlugo EU nalozy za to kary na PL. Reklama alkoholu i produktow tytoniowych jest zabroniona.
                • inocom Re: Wątek na F522 - Unia Europejska 05.11.17, 12:51

> Juz niedlugo EU nalozy za to kary na PL. Reklama alkoholu i produktow tytoniowy
                  > ch jest zabroniona.

Jeden ukaz i TVN ma pozamiatane :) Zgodnie z UE.
                  • pies_na_czarnych Re: Wątek na F522 - Unia Europejska 05.11.17, 12:54
                    Martw sie o TVpis.
                    • inocom Re: Wątek na F522 - Unia Europejska 05.11.17, 12:56

> Martw sie o TVpis.

Reklamują produkty zakazane?
                      Nie wiem bo nie oglądam.
    • 141288bs Re: Palę 06.11.17, 18:16
      Palisz papierosy pomimo ostrzezen producenta o szkodliwosci,jak sie ma twoja logika?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka