29.10.19, 08:41
Przez wiele lat "za Tuska" kupowałem kilka niedużych kajzerek śniadaniowych z jednej piekarni po 16 gr/szt. Dzisiaj ta sama kajzerka kosztuje 45 gr. Pewnie nie wszystko drożeje w takim pisowskim tempie.

Inna miarka - co tygodniowe zakupy w dyskoncie dla dwojga wynosiły ok 50 zł. Promocje, etc.
Dzisiaj to stówka.

Nie należymy do najgorzej sytuowanych, ale ci naprawdę z chudym kontem wkrótce zaczną wyciągać wnioski i myśleć prawidłowo o "dobrej zmianie".

Obserwuj wątek
    • yoma Re: Inflacja. 29.10.19, 08:50
      Warszawski Festiwal Filmowy - w zeszłym roku bilety po 15/20, w tym 18/22. Powiecie, że 2 zł nie pieniądz, ale to jest wzrost o 10%.
      • buldog2 Re: Inflacja. 29.10.19, 08:56
        Kultura w ciężkich czasach drożeje najmniej, relatywnie tanieje. Co daje dodatkowe wyobrażenie o inflacji.
        • yoma Re: Inflacja. 29.10.19, 09:15
          Otusz.

Dzieciaka wzięłam niedawno do multipleksu, 1 bilet dorosły + 1 dziecięcy coś chyba 55 zł. Ciut dużo.
          • manhu Stopy procentowe 29.10.19, 20:22
            Za to telewizory OLED staniały, za PO ok. 9999, a teraz nawet 3999 :) To jest oszczędność: 6000 zł :) To są wasze odczucia na małej próbce, inflacja jest mierzalna, a metodologia z UE.

Problem to: STOPY PROCENTOWE! Za PO były normalne, za PIS są komunistyczne. Te komuchy się uwzięły by okradać miliony Polaków. Ostatnia zmiana stóp procentowych 4,5 roku temu! Za PO inflacja bywała nawet wyższa, ale stopy też, zwykle normalnie wyższe od inflacji więc pieniądze na lokacie nie traciły na wartości.

A komuchy z PIS trzymają stopy 1,5% przy szalejącej inflacji, ani myślą obniżać jej. Nadają przekaz "dnia", że zarobki rosną szybciej. No i co z tego, że 7% gdy inflacja zje 3% lub dużo więcej gdy ktoś nie przepija wszystkiego od razu.
            • inocom Re: Stopy procentowe 29.10.19, 23:25
              Szalejącej inflacji nie ma. Cena bułeczki podrożała o 0.04€ za sztukę, w tym samym czasie pensja wzrosła z 500€ do 1500€, czyli 3 krotnie.
              • manhu Re: Stopy procentowe 29.10.19, 23:45
                Co? W 2015 średnia pensja to było 500 euro? Pewnie była, ale mediana i to netto (czyli w zasadzie rozsądnie), tyle że nie można tego porównać z 1500 euro.

A niezależne prognozy inflacji są tu:
                www.bankier.pl/wiadomosc/MFW-W-2020-r-inflacja-w-Polsce-najwyzsza-w-UE-7757060.html
                Realnie będzie dużo gorzej, bo zapewne ekonomiści jeszcze nie biorą pod uwagę szalonej pensji minimalnej 4000 zł w 2023 roku (przecież to niedawna propozycja).
                • inocom Re: Stopy procentowe 29.10.19, 23:52
                  manhu napisał:

> Co? W 2015 średnia pensja to było 500 euro? Pewnie była, ale mediana i to netto
                  > (czyli w zasadzie rozsądnie), tyle że nie można tego porównać z 1500 euro.
                  >
                  > A niezależne prognozy inflacji są tu:
                  > www.bankier.pl/wiadomosc/MFW-W-2020-r-inflacja-w-Polsce-najwyzsza-w-UE-7757060.html
                  > Realnie będzie dużo gorzej, bo zapewne ekonomiści jeszcze nie biorą pod uwagę s
                  > zalonej pensji minimalnej 4000 zł w 2023 roku (przecież to niedawna propozycja)
                  > .

Obecnie za 6000 netto, to delikwent typu spawacz, czy tokarz każe ci się umyć i zadzwonić z ofertą jeszcze raz. Nie mówimy o pensjach sprzątaczek.
                  • pies.na.czarnych Re: Stopy procentowe 30.10.19, 00:24
                    > Obecnie za 6000 netto, to delikwent typu spawacz, czy tokarz

Komuna wróciła. Wówczas spawacz też zarabiał więcej od inżyniera.
                    • inocom Re: Stopy procentowe 30.10.19, 00:44
                      pies.na.czarnych napisała:

> > Obecnie za 6000 netto, to delikwent typu spawacz, czy tokarz
                      >
                      > Komuna wróciła. Wówczas spawacz też zarabiał więcej od inżyniera.

Ponad 30 średnich krajowych to spawacz nie wyciągnie :)
                      • manhu Koszyk Dudy 31.10.19, 15:11
                        To są nadal wasze odczucia, nie mające nic wspólnego z rzeczywistością, średnia pensja jest dużo niższa i nie każdy spawacz mieszka w Warszawie.

Ponieważ nikt tu tego nie przypomniał to przypomnę koszyk Dudy: www.fakt.pl/pieniadze/zakupy/koszyk-andrzeja-dudy-2019-ceny-w-gore-o-25-proc/jgx0znn?utm_source=www.fakt.pl_viasg_fakt&utm_medium=referal&utm_campaign=leo_automatic&srcc=ucs&utm_v=2#slajd-9
                        To nadal odczucia, ale bardziej mierzalne bo Duda sam go wybrał żeby pokazać jak źle jest na Słowacji i w strefie Euro. Wzrost cen o 25% i to bez euro.

"Zdaniem eksperta w przyszłości ceny żywności będą dalej rosły. Jest to związane z zapowiedzianym wzrostem płacy minimalnej" - to oczywistość, te 4000 zostanie osiągnięte wysoką inflacją.
              • eiran Re: Stopy procentowe 30.10.19, 11:32
                A "doktorkowi" dalej cena drożeje. Jednak ne ma lekarstwa na durnotę.
                • inocom Cena ≡ bułeczka 30.10.19, 13:35
                  eiran napisał:

> A "doktorkowi" dalej cena drożeje. Jednak ne ma lekarstwa na durnotę.

A po lekarstwo idź do apteki.
            • pies.na.czarnych Re: Stopy procentowe 30.10.19, 00:21
              > Ostatnia zmiana stóp procentowych 4,5 roku temu!

Nie pisz o rzeczach, których nie rozumiesz.
              • manhu Re: Stopy procentowe 30.10.19, 16:02
                A co tu rozumieć? Czy tak trudno odjąć?

Tu masz historię pl.wikipedia.org/wiki/Podstawowe_stopy_procentowe_NBP
                Jak widać zmiany były częste, zwykle powyżej inflacji, często dużo powyżej więc nawet podatek Belki nie był straszny.

Wyjątkowo socjaliści w ten sposób pobudzają gospodarkę - okradając ciułaczy zmusza ich się do kupowania dzięki czemu PKB rośnie na niby, tzn. rośnie realnie, ale bogactwo spada (tak jakbyś zarejestrował to co robisz za darmo, np. sprzątanie, PKB by wzrósł a rodzina by zbiedniała). Komuniści z PIS chwalą się wysokim wzrostem PKB, to nie 0-1%, nie mają powodu do pobudzania gospodarki (przez okradanie ciułaczy).
                • pies.na.czarnych Re: Stopy procentowe 30.10.19, 17:09
                  Podwyższanie/obniżanie stopy procentowej ma mamy wpływ na ciułaczy. Stopa procentowa wpływa głównie na inwestorów i banki.
                  • manhu Re: Stopy procentowe 30.10.19, 20:54
                    Ma ogromny wpływ, bo są okradani! Gdy ktoś ma drobne 10 tys zł to go PIS okrada na 150 zł w rok + podatek Belki, jeśli wytrzyma więcej lat to straci 1-2 tys. Więc wielu decyduje się przepić oszczędności tak jak nakazuje Kaczyński (spec od 5000 oszczędności przy ogromnych dochodach).
                    *10 tys wygląda na kupę kasy, ale skąd ludzie mają na samochody czy domy? Dom to dużo wyższa kwota! A większość ludzi gdzieś mieszka, mało kto wynajmuje.

Na inwestorów też ma wpływ: bogacze mogą się utuczyć kosztem ciułaczy, dzięki temu pożyczają taniej. Banki też mogą pożyczyć rządowi i mają pewny zysk, nawet gdy państwo przestanie spłacać obligacje to nie będzie naciskać na banki żeby spłacały ciułaczy (w końcu to wina "państwa").

Gdy ktoś ma drobniaki to w nic ich nie inwestuje, może tylko w pewne obligacje jak GetBack - bardzo polecane przez banksterów jako lepsza lokata, większy % z zerowym ryzykiem, pewnością że będzie jak na lokacie lub lepiej. Potem jest afera GetBack i zero kar.
      • 141288bs Re: Inflacja. 29.10.19, 09:04
        yoma napisała:

> Warszawski Festiwal Filmowy - w zeszłym roku bilety po 15/20, w tym 18/22. Powi
        > ecie, że 2 zł nie pieniądz, ale to jest wzrost o 10%.
        >
        - wszystko zalezy od frekwencji ... gdyby byla wyzsza, bilety byly by tanie
        • yoma Re: Inflacja. 29.10.19, 09:13
          Detrytus, ty jednak jesteś idiotą. Jeszcze większej się nie da, kino nie z gumy.
    • obrotowy Inflacja byla , jest i bedzie zawsze 29.10.19, 08:56
      jezeli budzet jest niezrownowazony.
      a np. ceny produkcji nie rosna
      (wchodza tu tez warunki naturalne - np. tegoroczna susza...)

jedynym obiektywnym kryterium jest porownanie wzrostu cen do wzrostu plac.

Dr. J.K.
      ekonomista

• yoma Re: Inflacja byla , jest i bedzie zawsze 29.10.19, 09:16
        To już nie politolog? 😂😂😂
        • obrotowy Re: Inflacja byla , jest i bedzie zawsze 29.10.19, 09:21
          oczywiscie, ze i politolog.
          na AE mialem i zajecia i z politologii
          • pies.na.czarnych Re: Inflacja byla , jest i bedzie zawsze 29.10.19, 09:24
            Ekonomie Marksistowsko Leninowską tak nazywasz?
            • obrotowy Re: Inflacja byla , jest i bedzie zawsze 29.10.19, 09:25
              dzidziu - moje uwagi o Ekonomii Politycznej Socjalizmu wyglosilem w innym wpisie.

poszukaj i nie smec.
              • pies.na.czarnych Re: Inflacja byla , jest i bedzie zawsze 29.10.19, 09:51
                No to kiedy ta politologie wykładałeś skoro 40 lat temu uciekłeś do Niemiec?
                • obrotowy i znowu pudlo - dzidziu :) 29.10.19, 09:57
                  nie 40 lat temu, a 36

i nie ucieklem, tylko legalnie przyjechalem na Studia Doktoranckie,
                  ktore udalo mi sie tu skonczyc :)

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K

(zachodni i dlatego "Dr." - a nie "dr" :)
                  • pies.na.czarnych Re: i znowu pudlo - dzidziu :) 29.10.19, 10:23
                    > nie 40 lat temu, a 36

Czyli ta politologie wykladales w czasach kiedy w Polsce nie bylo politologii tylko ekonomia marksizmu i leninizmu.

> Studia Doktoranckie,
                    ktore udalo mi sie tu skonczyc

No to zdecyduj sie. Kiedys tutaj pisałeś, ze Niemcy twojego magistra przetłumaczyli jako dwohtur. To tłumaczenie jest OK poniewaz oni nie maja "magistra".
                    • obrotowy belkotu psa ciag dalszy... 29.10.19, 16:44
                      nie jestem imigrantem ekonomicznym - like you.

tylko Polakiem legalnie mieszkajacym za granica...

mimo to emigrantom wspolczuje. - tobie rowniez.

Tfuj, jak zawsze, Dr. J.k.
    • 141288bs Re: Inflacja. 29.10.19, 09:02
      W PSS mozesz kupic po 17 gr/szt.
      • pies.na.czarnych Re: Inflacja. 29.10.19, 09:12
        Te z PSS możesz żreć sam.
        • yoma Re: Inflacja. 29.10.19, 09:17
          Albowiem się nadają idealnie do spasania wołów.
      • x2468 Re: Inflacja. 29.10.19, 09:28
        Makowiec nie zdrożał,lecz zawiera 1/3 maku którym był wypełniony za Tuska, za to pączki zamiast nadzienia różanego zawierają 3x więcej taniej marmolady i cukru dzięki czemu ich waga jest w normie a produkcja tańsza. (kilogram ciasta drożdżowego to 23-30 zł, kilogram cukru 2,30).
        • haen2010 Re: Inflacja. 29.10.19, 12:26
          Jeżeli o pączkach, to tak samo dobre wcześniej w mojej zaprzyjaźnionej cukierni skoczyły z 2.50 do 3.50 zł. Myślę, ze to jest mniej więcej stopień inflacji pisowskiej.
          • lech1966 Re: Inflacja. 30.10.19, 11:48
            haen2010 napisał:

> Jeżeli o pączkach, to tak samo dobre wcześniej w mojej zaprzyjaźnionej cukierni
            > skoczyły z 2.50 do 3.50 zł. Myślę, ze to jest mniej więcej stopień inflacji pi
            > sowskiej.

Może cię zaprzyjaźniona piekarnia skreśliła z listy " zaprzyjaźnionych"???..
        • pies.na.czarnych Re: Inflacja. 29.10.19, 12:29
          Jeżeli o pączkach to te z marmolada pieczone w czasach PRL były o wiele smaczniejsze niż te z "konfiturą" różaną sprzedawane dzisiaj.
          • haen2010 Re: Inflacja. 29.10.19, 13:34
            Ja piszę o cukierni, która w czasach przełomu tak się dorobiła na samych pączkach, że dzisiaj przeskoczyła Bliklego. Świetne wypieki tradycyjne, bez zbędnych bajerów. Ludzie to doceniają. Pączki jak za komuny.
            • pies.na.czarnych Re: Inflacja. 29.10.19, 15:36
              👋🏽
              • yoma Re: Inflacja. 29.10.19, 17:00
                Ach ta nostalgia za młodością 😁
                • pies.na.czarnych Re: Inflacja. 29.10.19, 18:08
                  > Ach ta nostalgia za młodością

i za dobrymi pączkami z lukrem i z marmoladą. Dzisiaj sprzedają racuchy z jakimś pomarańczowym świństwem i kasują jak za pączki. Tak samo mój ulubiony sernik jest już nie do kupienia 😭😭😭
                  • haen2010 Re: Inflacja. 30.10.19, 08:13
                    Coś w tym jest. Od ponad roku sami pieczemy chleb na naturalnym zakwasie. Podobny widziałem w galerii - 10 zł za nieduży półkilowy bochenek Ja z kilograma mąki po 2.19 zł w promocji mam takie trzy bochenki. Kalkulacji szczegółowej nie sporządziłem - ważny jest smak i jakość. I staranność wykonania.

Kajzerek, niestety, nie dałem rady opanować wiedeńskiej technologii. Dlatego wspomagamy się takimi za 45 gr. Dla urozmaicenia. Stąd mój wpis o inflacji, między innymi.
                  • yoma Re: Inflacja. 30.10.19, 22:38
                    O kurcze. Pies nie płacz. Upiekę ci.
                    • haen2010 Re: Inflacja. 31.10.19, 15:28
                      Na pewno? Podaj przepis. Nie bardzo ci wierzę.
                      • pies.na.czarnych Re: Inflacja. 31.10.19, 22:05
                        Ten bardzo przypomina komunistyczny sernik :)
                        Kiedys go sam piekłem. Pycha :)
                        kotlet.tv/sernik-krakowski/
                        • lech1966 Re: Inflacja. 31.10.19, 23:30

> Ten bardzo przypomina komunistyczny sernik :)
                          > Kiedys go sam piekłem. Pycha :)
                          > kotlet.tv/sernik-krakowski/

Wczoraj skończył mi się własnie taki domowy sernik z rodzynkami. Ty nie możesz go kupić, ale ja go mam bez kupowania. Choć większość produktów muszę kupić, ale za to robię go PO swojemu w smaku takim jaki lubię. Następnym razem wkleję ci zdjęcie żebyś się nie czepiał ( jak zwykle)
                          • pies.na.czarnych Re: Inflacja. 01.11.19, 09:13
                            Też mogę kupić w polskich sklepach, ale to nie jest to samo. :(
                            • lech1966 Re: Inflacja. 08.11.19, 21:58

> Też mogę kupić w polskich sklepach, ale to nie jest to samo. :(

Ja tylko niektóre produkty kupuje. Piekę w domu samodzielnie.
                      • inocom Re: Inflacja. 08.11.19, 21:44
                        haen2010 napisał:

> Na pewno? Podaj przepis. Nie bardzo ci wierzę.

Otóż to. Wbrew pozorom, łatwiej upiec chleb, którego ciasto to tak naprawdę "gnijąca" mąka i filozofii z nim nie ma.
      • inocom :))))))))))) 03.11.19, 21:07
        141288bs napisał:

> W PSS mozesz kupic po 17 gr/szt.
    • inocom Cena fachowca 29.10.19, 09:03
      Ceny staniały, jako procent dochodów.
      Cena fachowca przekroczyła magiczne 6000 zł Bieńkowskiej. Kto pracuje tego stać.
      Gowin jak ranny łoś broni 30 krotności wynagrodzenia.

Teraz czas na nowe pokolenie. Ty już masz emeryturę od Tuska. Podziękuj.
      • haen2010 Re: Cena fachowca 29.10.19, 09:23
        No, ja się na ekonomice państwa nie wyznaję. Piszę o najprostszych ludzkich obserwacjach. Jak uważałem deflację Tuska za kretyństwo polityczne, tak samo określam szalone rozdawnictwo wspólnej forsy na wyborcze łapówki.

Nie ma tzw darmowych dań obiadowych. Ktoś musi je sfinansować. Tego kogoś w pewnym momencie zabraknie.
        • inocom Za Tuska ludzie zarabiali 500 € 29.10.19, 18:47
          haen2010 napisał:

> No, ja się na ekonomice państwa nie wyznaję. Piszę o najprostszych ludzkich obs
          > erwacjach. Jak uważałem deflację Tuska za kretyństwo polityczne, tak samo okreś
          > lam szalone rozdawnictwo wspólnej forsy na wyborcze łapówki.
          >
          > Nie ma tzw darmowych dań obiadowych. Ktoś musi je sfinansować. Tego kogoś w pew
          > nym momencie zabraknie.

Obecnie zarabiają 1500 €. Bułeczki zdrożały o 0.04 € na sztuce. Katastrofa :)
          • haen2010 Re: Za Tuska ludzie zarabiali 500 € 30.10.19, 09:10
            Jakbyś pokazał mi emeryta, któremu z 200 euro urosło do 600, to byłbym bardzo skłonny ci uwierzyć, drobny krętaczu.
            • inocom Re: Za Tuska ludzie zarabiali 500 € 30.10.19, 11:22
              haen2010 napisał:

> Jakbyś pokazał mi emeryta, któremu z 200 euro urosło do 600, to byłbym bardzo s
              > kłonny ci uwierzyć, drobny krętaczu.

A co to emeryci nie mają dzieci?
              Moi rodzice kiedyś łożyli na moje utrzymanie, z wiekiem sytuacja się odwraca. Single mają pecha.
              Od tysiącleci funkcjonuje coś takiego co się zwie RODZINĄ.
              W Chinach na tym opiera się od około 6000 lat cały system opieki nad osobami starszymi.

To nie żadne akcje dadzą ci spokojną starość, ale dzieci. Karma wraca.
              • haen2010 Re: Za Tuska ludzie zarabiali 500 € 30.10.19, 11:28
                Ależ oczywiście. Np JKM, osiemdziesiątka blisko a płodzi jak sułtan. I na pewno bierze 500+.
                • inocom Re: Za Tuska ludzie zarabiali 500 € 30.10.19, 12:46
                  haen2010 napisał:

> Ależ oczywiście. Np JKM, osiemdziesiątka blisko a płodzi jak sułtan. I na pewno
                  > bierze 500+.

Nie chodzi o branie, a o opiekowanie. JKM wiedzie co robi. Żaden fundusz nie da ci tego, co może dać ci twoje dziecko. Jeśli liczyłeś na emeryturę od państwa to byłeś w błędzie. W Holandii AOW to coś koło 1300 €. Przy pobieraniu 16% wynagrodzenia przez 50 lat :)
                  • pies.na.czarnych Re: Za Tuska ludzie zarabiali 500 € 30.10.19, 17:18
                    > Holandii AOW to coś koło 1300 €. Przy pobieraniu 16% wynagrodzenia przez 50 lat

Łżesz jak pies.
                    Dodam jedynie, ze w Holandii nie płacisz podatku od emerytury. Myśli się również aby każdemu emerytowi bez względu na to ile dostaje dorzucić 1000€.
                    • inocom Ile wynosi AOW? 30.10.19, 17:23

> > Holandii AOW to coś koło 1300 €. Przy pobieraniu 16% wynagrodzenia przez
                      > 50 lat
                      >
                      > Łżesz jak pies.
                      > Dodam jedynie, ze w Holandii nie płacisz podatku od emerytury. Myśli się równie
                      > ż aby każdemu emerytowi bez względu na to ile dostaje dorzucić 1000€.
                      >
              • pies.na.czarnych Re: Za Tuska ludzie zarabiali 500 € 30.10.19, 17:15
                > A co to emeryci nie mają dzieci?

Nie wszyscy maja. Kaczynski na przyklad nie ma, ale on nie musi sie martwic. Jego dziecmi jest Partia, ktora ponad jego emeryture, pensje poselska dopłaca do jego utrzymania.

Teraz na powaznie. Twoje myślenie jest identyczne jak myślenie komunistow podczas kryzysu. Nie starcza ci do pierwszego do zatrudnij sie na trzy etaty? :(
                Nie po to czlowiek zapieprzal cale zycie aby na starość musiały go utrzymywać dzieci.
                • lech1966 Re: Za Tuska ludzie zarabiali 500 € 30.10.19, 22:48

> > A co to emeryci nie mają dzieci?

> Teraz na powaznie. Twoje myślenie jest identyczne jak myślenie komunistow podcz
                  > as kryzysu. Nie starcza ci do pierwszego do zatrudnij sie na trzy etaty? :(

To chyba amnezja. Toż to nie wymysł komunistów,,,,,a może i komunistów ale z PO. Mówisz premierem Tuskiem jak własnymi słowami.. -:)
                  • pies.na.czarnych Re: Za Tuska ludzie zarabiali 500 € 31.10.19, 22:08
                    Przygłupie pisowski! PO rządziła w PRL-u?
                    • lech1966 Re: Za Tuska ludzie zarabiali 500 € 31.10.19, 22:11

> Przygłupie pisowski! PO rządziła w PRL-u?

No nie. Ale nie PO to bronili PRL w noc liczenia głosów żeby nie przedłużać życia PRL.
                      • pies.na.czarnych Re: Za Tuska ludzie zarabiali 500 € 01.11.19, 09:15
                        Boisz się pisać o Banasiu, ale posłuchaj o tym "jak bandyci opanowali komisariat".
                        krakow.wyborcza.pl/krakow/7,44425,25364592,jak-banas-w-kamienice-inwestowal.html#s=BoxOpImg9
      • eiran Ojczyzna Wolszczyzna 29.10.19, 18:47
        Ceny staniały, wzrost wzrósł a prędkość przyspieszyła.
        • dystans4 Re: Ojczyzna Wolszczyzna 29.10.19, 20:45
          "Ekonomia musi być ekonomiczna" - W.W. Putin

buldog
          • inocom Re: Ojczyzna Wolszczyzna 29.10.19, 22:49
            dystans4 napisał:

> "Ekonomia musi być ekonomiczna" - W.W. Putin
            >
            > buldog

Ajranek tego nie pojmie.
            • eiran Re: Ojczyzna Wolszczyzna 30.10.19, 15:04
              "doktorek" pojął, jak głupie jest to, co napisał?
              • inocom Już dobrze arianku 30.10.19, 15:14
                Będzie dobrze.
                • eiran Re: Już dobrze arianku 30.10.19, 15:35
                  W twojej główce raczej nie będzie dobrze.
    • borrka Nośny temat propagandowy 29.10.19, 09:10
      Seweryn "o kiszce" rozumie.
      Dodawąć "wina Dudy" - czas przejąć najlepsze wzorce !

PS. Żartuję oczywiście. Właśnie nie możemy wzorców hołoty dla hołoty przejmować.
      Za żadną cenę.
      • yoma Re: Nośny temat propagandowy 29.10.19, 09:18
        A właśnie powinniśmy i to w dwójnasób przebijając.
        • borrka Nigdy nie dorównamy 29.10.19, 09:23

• yoma Re: Nigdy nie dorównamy 29.10.19, 09:43
            Do you believe in victory or do you hail defeat? ;)
            • borrka Chamowo jest sprawne na swym polu 29.10.19, 09:59
              Zawodzi wywleczone z rodzimej gnojówki, vide popisy w Brukseli.
              A dla seweryna i tak liczy się tylko kiszka.
              • yoma Re: Chamowo jest sprawne na swym polu 29.10.19, 10:32
                Ale popatrz, choćby na forum - damy negocjowalnego afektu latają jak chcą, cztery lata temu jeszcześmy się hamowali. Co mnie całkiem cieszy, bo latanie dam świadczy o wkurzeniu ludu, a lud wkurzony nie może być spalony :)
      • aga-kosa Re: Nośny temat propagandowy 29.10.19, 09:26
        Radio Poznań dziś podało, ze w Koninie za segregowane śmieci będzie się od listopada płaciło 20 zł od osoby. 100% więcej.
        Dwa stare pryki przygotowujące sobie zapasy w słoikach i - jak to emeryci - oglądający każdą złotówkę za 40 zł (od dwóch osób ) wyniosą swoje śmieci w tytce do sortowni podczas spaceru.
        Dlaczego odbiór śmieci ciągle drożeje i dlaczego ostatnio tyle wysypisk płonie.
        Dobra zmiana w ochronie środowiska:( aga
        • x2468 Re: Nośny temat propagandowy 29.10.19, 09:33
          Wysypiska pluną ponieważ pisia mafia sprowadza śmieci z całego świata w ilości niemożliwej to przerobienia przez narodowe zakłady utylizacji śmieci.
    • rzewuski1 Re: Inflacja. 29.10.19, 09:50
      Zdrożało i będzie drożeć ,ale powoli żeby ludzie się przyzwyczajali.
      Gdyby od razu nałożono takie ciężary to by po prostu padli a tak kręgosłup się jak dostosuje.
      • pies.na.czarnych Re: Inflacja. 29.10.19, 09:52
        Niedługo podniosą cene za energie. Wówczas wszystko podrożeje skokowo.
        • rzewuski1 Re: Inflacja. 29.10.19, 09:57
          Mają jeszcze czas by to zrobić po wyborach prezydenckich.
          • pies.na.czarnych Re: Inflacja. 29.10.19, 10:27
            W końcu muszą to zrobić, ale im dłużej będą czekać tym skutki tej podwyżki będą bardziej bolesne.
    • inocom Cena fachowca 29.10.19, 12:17
      Cena fachowca przekroczyła magiczne 6000 zł Bieńkowskiej. Kto pracuje tego stać.

• inocom Cena fachowca 29.10.19, 12:17

• lech1966 Re: Inflacja. 29.10.19, 14:46
      haen2010 napisał:

> Przez wiele lat "za Tuska" kupowałem kilka niedużych kajzerek śniadaniowych z j
      > ednej piekarni po 16 gr/szt. Dzisiaj ta sama kajzerka kosztuje 45 gr. Pewnie ni
      > e wszystko drożeje w takim pisowskim tempie.
      >
      > Inna miarka - co tygodniowe zakupy w dyskoncie dla dwojga wynosiły ok 50 zł. Pr
      > omocje, etc.
      > Dzisiaj to stówka.
      >
      > Nie należymy do najgorzej sytuowanych, ale ci naprawdę z chudym kontem wkrótce
      > zaczną wyciągać wnioski i myśleć prawidłowo o "dobrej zmianie".

W czasach Tuska zarabiałeś na umowie zlecenie 650 pln dziś zarabiasz 1700 PLN netto. ( Najniższa krajowa a walkę abyś za taka pracował)
      • lech1966 Re: Inflacja. 29.10.19, 14:52
        * wątpię
        • haen2010 Re: Inflacja. 29.10.19, 15:09
          Ależ ja zawsze pisałem, że tuskowo - rostowskie wyciskanie kasy z kieszeni ludzi było kompletną głupotą polityczną. Wzmacniane sztucznym bezrobociem. Tylko zarobili kasę dla naszej polskiej swołoczy.

Role się odwróciły. Rozdawnictwo tej kasy bez zahamowań zemści się na PiS. Jak to mój pisowski sąsiad mawia - panie to s...syny i złodzieje, ale przynajmniej się dzielą.
          • lech1966 Re: Inflacja. 29.10.19, 15:23
            Jeśli chcesz dogonić UE to musisz podnieść pensje i jednocześnie ceny. Innej rady nie ma. Nie wierz tez ze PO ich rządach zostały jakieś pieniądze. "Piniedzy nie bylo i nie będzie" tak mówił Rostowski
            • haen2010 Re: Inflacja. 29.10.19, 15:34
              Przestałbyś po pisowsku pieprzyć od rzeczy.
              • lech1966 Re: Inflacja. 29.10.19, 15:51
                haen2010 napisał:

> Przestałbyś po pisowsku pieprzyć od rzeczy.

Skoro widzisz to inaczej to może ujawnisz te tajemnicę. Jaka to metoda Heniu?
            • mil.107 Re: Inflacja. 29.10.19, 15:42
              tyle, że te pensje sie nie podniosły, aby pensje się podniosły muszą być warunki, a tych warunków za tego rządu nie ma
              • lech1966 Re: Inflacja. 29.10.19, 15:50
                Wygląda na to że nigdy nie będzie warunków aby w Polsce pracować i zarabiać normalnie. Jak się nie ukradnie albo nie zarząda łapówki tak jak burmistrz Woli to jest się skazanym na wegetację.
                Nie mogę jednak zrozumieć dlaczego kierwinski i PO tak się spieszy do zawieszenia członka PO w obowiązkach.

www.tvp.info/45083303/
                • mil.107 Re: Inflacja. 29.10.19, 16:17
                  Mozna jeszcze pokój na godziny udostępnić. Nie zapominaj o tej opcji!
                  • lech1966 Re: Inflacja. 29.10.19, 17:01
                    mil.107 napisała:

> Mozna jeszcze pokój na godziny udostępnić. Nie zapominaj o tej opcji!

To jest mniej naganne jak żądanie i przyjęcie łapówki czy bardziej?
                    • snajper55 Re: Inflacja. 29.10.19, 17:10
                      lech1966 napisał:

> mil.107 napisała:
                      >
                      > > Mozna jeszcze pokój na godziny udostępnić. Nie zapominaj o tej opcji!
                      >
                      > To jest mniej naganne jak żądanie i przyjęcie łapówki czy bardziej?

Uważam że przyjęcie łapówki, na przykład 50.000 przez Kaczyńskiego, jest bardziej naganne.

S.
                      • lech1966 Re: Inflacja. 29.10.19, 19:05
                        snajper55 napisał:

> lech1966 napisał:
                        >
                        > > mil.107 napisała:
                        > >
                        > > > Mozna jeszcze pokój na godziny udostępnić. Nie zapominaj o tej opcj
                        > i!
                        > >
                        > > To jest mniej naganne jak żądanie i przyjęcie łapówki czy bardziej?
                        >
                        > Uważam że przyjęcie łapówki, na przykład 50.000 przez Kaczyńskiego, jest bardzi
                        > ej naganne.
                        >
                        > S.

Wiedziałem że u ciebie 50 tys w PiS jest ważniejsze niż 400 tys z PO KO. Nic nowego nie powiedziałeś. Spodziewałem się że powiesz że to nie był burmistrz Woli.
                    • mil.107 Re: Inflacja. 29.10.19, 17:52
                      Oczywiście, że wzbogacanie sie na nierządzie to pikuś tymbardziej jak dotyczy to tylko prezesa Najwyższej Izby Kontroli i jakiś tam kobiet.

Ps. To jakiś plebiscyt o dobre noty u suwerena na mniej naganne zachowanie?

• lech1966 Re: Inflacja. 29.10.19, 18:50
                        mil.107 napisała:

> Oczywiście, że wzbogacanie sie na nierządzie to pikuś tymbardziej jak dotyczy t
                        > o tylko prezesa Najwyższej Izby Kontroli i jakiś tam kobiet.
                        >
                        > Ps. To jakiś plebiscyt o dobre noty u suwerena na mniej naganne zachowanie?

Ja się pytam tylko czy korupcja według ciebie jest wyżej w rankingu od wynajmowania pokoi na godziny.
                  • inocom Re: Inflacja. 04.11.19, 22:33
                    mil.107 napisała:

> Mozna jeszcze pokój na godziny udostępnić. Nie zapominaj o tej opcji!

Można.
            • buldog2 Re: Inflacja. 30.10.19, 15:43
              I pozostawić jak jest wydajność pracy. Tylko pensje w górę i rewaloryzowane skromne kilkaset miliardów euro na potrzeby JARa i Co., po PISowsku.
      • mil.107 Re: Inflacja. 29.10.19, 15:23
        no i nadal zarabia się 650pln tylko w umowie wpisane 1/2 etatu a siedzi się w pracy 8 godzin, nic sie w tej kwestii nie zmieniło, tylko ceny wzrosły
        • pies.na.czarnych Re: Inflacja. 29.10.19, 15:40
          Zauważ, że za czasów Tuska rozszalał się kryzys, który dzięki jego polityce nie dotknął Polski. Teraz zbliża się następny kryzys. Zobaczymy jak pisi uchronią przed nim Polaków.
          • mil.107 Re: Inflacja. 29.10.19, 15:43
            modlitwą
            • yoma Re: Inflacja. 29.10.19, 15:46
              Duch wyczerpany.. ? 😂
              • dystans4 Re: Inflacja. 29.10.19, 21:00
                lesiu sobie poradzi. Wina Tuska wyjaśnia wszystko.
          • eiran Re: Inflacja. 29.10.19, 16:13
            Czyli Tusk, nie dość że własnoręcznie doprowadził do Brexitu, to jeszcze wywołał kryzys.
            • pies.na.czarnych Re: Inflacja. 29.10.19, 18:10
              eiran napisał:

> Czyli Tusk, nie dość że własnoręcznie doprowadził do Brexitu, to jeszcze wywoł
              > ał kryzys.

To nie wszystko. Poczekaj jeszcze trochę... :)
            • obrotowy do Brexitu doprowadzili po spolu Niemcy i Francuzi 30.10.19, 09:00
              zawlaszczajac dla siebie wladze nad UE.

Tusk im w tym tylko troche pomagal.

J.K.
              • pies.na.czarnych Re: do Brexitu doprowadzili po spolu Niemcy i Fra 30.10.19, 13:13
                obrotowy napisał:

> zawlaszczajac dla siebie wladze nad UE.
                >
                > Tusk im w tym tylko troche pomagal.
                >
                > J.K.

:D:D:D:D:D:D:D:D:D:
              • lech1966 Re: do Brexitu doprowadzili po spolu Niemcy i Fra 30.10.19, 14:26
                obrotowy napisał:

> zawlaszczajac dla siebie wladze nad UE.
                >
                > Tusk im w tym tylko troche pomagal.
                >
                > J.K.

Ja uważam że brak wyrazu i POlityczne niezdecydowanie Tuska POpchnelo Wielka Brytanię i Brytyjczyków do tego aby wyjść z UE. Tusk się zachowywał jak panna na wydaniu, "chciałby ale bal się". To POtwierdza tezę że bez akceptacji Niemiec nie kiwnie palcem.
                • x2468 Re: do Brexitu doprowadzili po spolu Niemcy i Fra 30.10.19, 18:44
                  Co ty paskudo pitolisz. Przecież Tusk nie ma nic do gadania jest tam w Brukseli nic nie znaczącym pionkiem służącym do podawania marynarek a ty tu go przeceniasz. Uważaj bo ober-kartofelek pogrozi serdelkowatym paluszkiem.
                  • lech1966 Re: do Brexitu doprowadzili po spolu Niemcy i Fra 30.10.19, 18:49
                    Dokładnie iksie. Nie przypuszczalem że się kiedykolwiek domyslisz.
                    Fasada, a za fasadą nic- pustka
                    • x2468 Re: do Brexitu doprowadzili po spolu Niemcy i Fra 30.10.19, 22:16
                      To kto w końcu odpowiada za brexit? Nic nie znaczący Tusk wyrobniku Misiewicza? Może zapytaj Misiewicza?
                      • lech1966 Re: do Brexitu doprowadzili po spolu Niemcy i Fra 31.10.19, 15:40
                        x2468 napisał:

> To kto w końcu odpowiada za brexit? Nic nie znaczący Tusk wyrobniku Misiewicza?
                        > Może zapytaj Misiewicza?

Tak tak iksie. Misiewicz odpowiada za brexit bardziej od Tuska. Toż to według ciebie Misiewicza wybrano szefem RE.
                        W sumie to się nawet zgodzę. Kompetencje te same.
                        • pies.na.czarnych Re: do Brexitu doprowadzili po spolu Niemcy i Fra 31.10.19, 22:10
                          Znowu ciemniak pisowski nie zrozumiał kilku prostych zdań. Do matury za worek kartofli nie dodali ci przepisu na sarkazm?
    • pies.na.czarnych Re: Inflacja. 29.10.19, 15:42
      Następna porcja kłamstw i niedomówień Morawieckiego.
      tvn24bis.pl/z-kraju,74/deficyt-budzetowy-po-wrzesniu-2019-dane-mf,981351.html
    • pies.na.czarnych Re: Inflacja. 29.10.19, 18:20
      Juz się wykręca sianem bo suweren się wkulsonia
      next.gazeta.pl/next/7,151003,25359422,jadwiga-emilewicz-prostuje-wlasne-slowa-o-nowym-podatku-reaguje.html#s=BoxOpImg5
    • szczureks Re: Inflacja. 29.10.19, 19:47
      Inflacja na podstawowe produkty zywnosciowe przez 4 lata rzadow Pislamu to bez watpienia 30-50%
      Oczywiscie tak jak napisal jeden z forumowiczow wazne sa tez dochody.
      wiec pytam was pisowcy
      Czy przez 4 lata dostaliscie 40% podwyzki?
      Jezeli tak to stopa zyciowa od czasu Tuska wam sie nie zmienila, jezeli nie, to twoja praca jest mniej platna.
      Mowie to wam ja, lewak, wyjasniem dlatego bo z tego ze badania ujawnily to ze nie rozumiecie co to inflacja
      • pies.na.czarnych Re: Inflacja. 29.10.19, 21:33
        Pisi mało kumają. Im się wydaje, że siedzą pod parasolem ochronnym i ich nic nie dotyczy. Następny podatek, który ich nie dotyczy :)
        tvn24bis.pl/pieniadze,79/congestion-tax-komentarz-renaty-juszkiewicz,981370.html
        • szczureks Re: Inflacja. 29.10.19, 23:11
          A ja bym powiedzial ze kazdy pisowiec sie raduje ze Kaczynski dopierd..... sklepom
          • obrotowy faktem pozostaje ze supermarkety... 30.10.19, 12:40
            doprowadzily do upadku sporo malych sklepow osiedlowych i ludzie starsi maja problemy
            z robieniem zakupow (dojazdy)

warto by bylo ten trend odwrocic.
            • szczureks Re: faktem pozostaje ze supermarkety... 30.10.19, 16:29
              Ale to PIS je dobija zakazem handlu w niedziele. Ja dzieki PISowi stalem sie klientem hipermarketow, a bylem w 2/3 klientem mniejszych sklepow i w 1/3 malych sklepikow
              Duze sklepy zastapily te mniejsze, ale tak bylo wszedzie na swiecie!!!
              Nie powinno byc duzych sklepow?
              • obrotowy nie az tyle. 30.10.19, 17:46
                w znanych mi dobrze (rodzina) Kielcach (ca. 200 tys mieszkancow) - sa trzy wielkie hipermarkety... a do tego jeszcze kilka supermarketow.

jakis zagraniczny Inwestor pchal sie - by wybudowac kolejny hipermarket.

Prezydent miasta nie wydal zgody informujac , ze obecna siec handlowa az zanadto wystarcza.

• pies.na.czarnych Re: nie az tyle. 30.10.19, 17:55
                  > obecna siec handlowa az zanadto wystarcza.

W łapę nie ostał i tyle.
                  • lech1966 Re: nie az tyle. 30.10.19, 17:59

> > obecna siec handlowa az zanadto wystarcza.
                    >
                    > W łapę nie ostał i tyle.

Właśnie ci chciał to POwiedziec że w tym mieście nie rządzi POKO. I Artur W dobry przyjaciel M Kierwinskiwgo z PO nie jest burmistrzem.
                    • obrotowy PO wspolrzadzi , Lechu 30.10.19, 18:07
                      w koalicji z niezaleznymi od Prezydenta Wendy.
                  • obrotowy Re: nie az tyle. 30.10.19, 18:05
                    o tym decyduje cala rada miasta...

trudno byloby wszystkich przekupic - gdyz pochodza z roznych partii

a PiS tam nie rzadzi :)
                    • lech1966 Re: nie az tyle. 30.10.19, 18:08
                      obrotowy napisał:

> o tym decyduje cala rada miasta...
                      >
                      > trudno byloby wszystkich przekupic - gdyz pochodza z roznych partii
                      >
                      > a PiS tam nie rzadzi :)

A co tam PiS.🤗 Ważne że nie rządzi POKO.😁😁😁
                  • x2468 Re: nie az tyle. 30.10.19, 20:57
                    Może dostał w łapę od konkurencji?
                    W biedronce karton soku jabłkowego 12.50, w małym ABC ten sam sok 38 zł.
                • szczureks Re: nie az tyle. 30.10.19, 20:46
                  Prawda jest taka ze maly handel zniszczyl PIS, a teraz go dobije
                  I juz mowie dlaczego
                  - zakaz handlu w niedziele sprawil ze sensowniejsze staja sie duze zakupy czyli wzrasta popularnosc duzych sklepow
                  - podatek co ma byc dla duzych sklepow podniesie ceny i inflacje. To wielkie i duze sieci handlowe sprawia ze inflacja jeszcze wzrosnie. Wzrosnie tez w hurcie dla malych sklepikow gdzie ceny sa juz b wysokie.
                  - kiedys wymyslono pozwolenia dla sklepow o ile pamietam pow 3000m. To spowodowalo ogrom marketow w polskich miastach. Gdyby hipermarkety mialy latwiej powstawac nie byloby tylu marketow

Mozna sie zgodzic z prezydentem Kielc, ale on moze wydawac zgody na wielkie sklepy. Duze sklepy (markety, dyskonty) mozna sobie budowac jak kto chce i to one powoduja upadek maluczkich.
                  I teraz spojrzcie kompleksowo - polski handel a dokladniej rodzinny handel zostal zniszczony przez przepisy politykow ktorzy chcieli ten maly handel chronic
                  • x2468 Re: nie az tyle. 30.10.19, 22:19
                    Koszalin był miastem bez dużych sklepów, za to z najwyższymi kosztami utrzymania w Polsce.
    • no-popis Re: Inflacja. 30.10.19, 05:34
      haen2010 napisał:
      > Inna miarka - co tygodniowe zakupy w dyskoncie dla dwojga wynosiły ok 50 zł. Pr
      > omocje, etc.
      > Dzisiaj to stówka.
      Skończyła się promocja na wódkę ?
      • buldog2 Re: Inflacja. 30.10.19, 20:55
        W PISie promocja na darmową wódkę dla PISowców teraz i zawsze?
        No to się ciesz.
        I s...dalaj!
      • x2468 Re: Inflacja. 30.10.19, 21:04
        Cen wódki pis nie podniósł, kartofle nie chcą zrażać do siebie elektoratu.
        • haen2010 Re: Inflacja. 01.11.19, 08:46
          Chyba nie całkiem. Bo praktycznie zniknęła najtańsza "nasza matka czysta rodzona". Pojawiło się mnóstwo wódek gatunkowych. Małpek. I wcale nie są takie tanie jak za Tuska. Poradzili sobie z tą absurdalną, tuskową akcyzą. Nie będę już wypominał masówki papierosów bez akcyzy. Też robota Rostowskiego.
          • inocom Re: Inflacja. 03.11.19, 22:21
            haen2010 napisał:

> Chyba nie całkiem. Bo praktycznie zniknęła najtańsza "nasza matka czysta rodzon
            > a". Pojawiło się mnóstwo wódek gatunkowych. Małpek. I wcale nie są takie tanie
            > jak za Tuska. Poradzili sobie z tą absurdalną, tuskową akcyzą. Nie będę już wyp
            > ominał masówki papierosów bez akcyzy. Też robota Rostowskiego.

Po wsiach robią swoje okowity. Smakowe, np. gruszkowe. Czysta do dla warszawiaków.
    • derff Re: Inflacja. 30.10.19, 08:49
      Kiedyś książki w podstawówce były darmowe. Teraz trzeba wtdać 500 albo i więcej. Dobra zmiana?
      • inocom Re: Inflacja. 30.10.19, 11:26
        derff napisał:

> Kiedyś książki w podstawówce były darmowe. Teraz trzeba wtdać 500 albo i więcej
        > . Dobra zmiana?

Owszem płaci się dziś, ale za zniszczone podręczniki przez Arianki.
        • pies.na.czarnych Re: Inflacja. 30.10.19, 13:16
          > Owszem płaci się dziś

Nadal się mówi i suweren w to wierzy, że szkolnictwo w Polsce jest za darmo :D
          Szkolnictwo w Polsce nigdy nie było za darmo, nawet za czasów komuny.
          • inocom Re: Inflacja. 30.10.19, 13:37

> > Owszem płaci się dziś
            >
            > Nadal się mówi i suweren w to wierzy, że szkolnictwo w Polsce jest za darmo :D
            > Szkolnictwo w Polsce nigdy nie było za darmo, nawet za czasów komuny.

Nie za darmo, ale bezpłatnie zgodnie z Konstytucją, to rola Rzeczypospolitej Polskiej.
          • lech1966 Re: Inflacja. 30.10.19, 13:42

> > Owszem płaci się dziś
            >
            > Nadal się mówi i suweren w to wierzy, że szkolnictwo w Polsce jest za darmo :D

Co ty wiesz na ten temat?

W Polsce szkoły są za darmo, ale za naukę się płaci.
          • haen2010 Re: Inflacja. 30.10.19, 14:09

Nadal się mówi i suweren w to wierzy, że szkolnictwo w Polsce jest za darmo :Dył
            Szkolnictwo w Polsce nigdy nie było za darmo, nawet za czasów komuny.

Nieprawda, było. Koszty dotyczyły głównie granatowego fartucha z białym kołnierzykiem. Mamusie szyły to w godzinę.
            Moja pierwsza klasa liczyła 56 szt. Tekturowy tornister też grosze, złotówki. O podręczniki trzeba było dbać by przekazać je niższym klasom. Tylko najlepsi uczniowie mogli dostać nówki, niekoniecznie kompletne. W szkole dostawaliśmy kubek ciepłego mleka i coś na kształt słodkiej bułki. Tak było za komuny.

Nie pamętam
            • inocom Jest finansowany z podatków 30.10.19, 16:08
              haen2010 napisał:

>
              > Nadal się mówi i suweren w to wierzy, że szkolnictwo w Polsce jest za darmo :Dy
              > ł
              >
              > Nieprawda, było. Koszty dotyczyły głównie granatowego fartucha z białym kołnie
              > rzykiem. Mamusie szyły to w godzinę.
              > Moja pierwsza klasa liczyła 56 szt. Tekturowy tornister też grosze, złotówki. O
              > podręczniki trzeba było dbać by przekazać je niższym klasom. Tylko najlepsi uc
              > zniowie mogli dostać nówki, niekoniecznie kompletne. W szkole dostawaliśmy kube
              > k ciepłego mleka i coś na kształt słodkiej bułki. Tak było za komuny.
              >
              > Nie pamętam

Lepsze to niż kupowanie czołgów.
            • pies.na.czarnych Re: Inflacja. 30.10.19, 17:26
              > Nieprawda, było.

Kiedyś tez tak myślałem dopóki nie zapoznałem się z systemem skandynawskim. Kiedyś również w Belgii było podobnie. Uczeń w szkole dostawał wszystko od ołówka począwszy, a skończywszy na książkach i szkolnych wycieczkach. Te czasy minęły bezpowrotnie.
              W PL nie tylko fartuszek musiałeś kupić, nie wspomnę o obowiązkowym płaceniu na Komitet Rodzicielski.
              • inocom Komitet Rodzicielski nie jest obowiązkowy 30.10.19, 17:32

> > Nieprawda, było.
                >
                > Kiedyś tez tak myślałem dopóki nie zapoznałem się z systemem skandynawskim. Kie
                > dyś również w Belgii było podobnie. Uczeń w szkole dostawał wszystko od ołówka
                > począwszy, a skończywszy na książkach i szkolnych wycieczkach. Te czasy minęły
                > bezpowrotnie.
                > W PL nie tylko fartuszek musiałeś kupić, nie wspomnę o obowiązkowym płaceniu na
                > Komitet Rodzicielski.

Polska to piękny i wolny kraj. Kogo nie stać nie płaci. Kwestia sumienia.

Swoja drogą, ostatnie fartuszki jakie widziałem, to były to okolice 1980 roku. Gdy byliśmy jeszcze pod wpływem Związku Radosnego.
              • lech1966 Re: Inflacja. 30.10.19, 17:33

> > Nieprawda, było.
                >
                > Kiedyś tez tak myślałem dopóki nie zapoznałem się z systemem skandynawskim. Kie
                > dyś również w Belgii było podobnie. Uczeń w szkole dostawał wszystko od ołówka
                > począwszy, a skończywszy na książkach i szkolnych wycieczkach. Te czasy minęły
                > bezpowrotnie.

Nawet w Belgii mają co zarzucić Tuskowi w sprawach edukacji. To zapewne kolejny sukces europejskiej polityki D Tuska- szefa RE.
          • szczureks Re: Inflacja. 30.10.19, 20:48
            Cichosza psie
            Pisowskie kretyny mysla ze szkolnictwo i sluzba zdrowia sa bezplatne a ZUS wyplaca tyle samo nie wazne ile sie pracowalo - beda wiec walczyc o to jak o niepodleglosc. I nie dziwie sie ze pisowski kretyn na emeryture chce odejsc jak najszybciej
            • lech1966 Re: Inflacja. 30.10.19, 21:12
              Leminżemu kretynowi kasę wrzucają przez okno, on nie liczy na ZUS. Nie szczureks???
              • x2468 Re: Inflacja. 30.10.19, 22:21
                Lepiej by było gdyby przynosili w kopertach.
      • x2468 Re: Inflacja. 30.10.19, 21:05
        Dojna.
    • inocom Cena 10 bułeczek 30.10.19, 14:35
      Na 10 bułeczek wchodzi
      1 szklanka mleka
      1 łyżeczka soli
      1 łyżka cukru
      0.5 kg mąki pszennej za 1.50 zł za kg.
      pół szklanki zakwasu.

Szklanka mleka 50 gr + 75 groszy za mąkę < 1.50 zł za 10 bułek.
      Prawdziwych bułek.
      • lech1966 Re: Cena 10 bułeczek 30.10.19, 14:59
        Pies na czarnych z Brukseli na pewno by się taka normalna bułka udławił. On je tylko leminze bułki PO 1.5 PLN ( z łapówka)
        • inocom Re: Cena 10 bułeczek 30.10.19, 15:24
          lech1966 napisał:

> Pies na czarnych z Brukseli na pewno by się taka normalna bułka udławił. On je
          > tylko leminze bułki PO 1.5 PLN ( z łapówka)

To tylko pokazuje, że same produkty są tanie. Drożeje siła robocza i słusznie.
          Dla przykładu. Za 4 zł nie licząc około półtora litra wody mam ~2.5 kg chleba na zakwasie.
          Składniki - 1.7 kg mąki (żyto, pszenica), 1.5 l wody, 20 g soli (90 groszy za kg) + 0.5 kWh.

Wartość rynkowa 30 zł :) No jeszcze potrzeba 15 minut na wyrobienie ciasta, ale emeryci mają czasu w nadmiarze.
          • lech1966 Re: Cena 10 bułeczek 30.10.19, 15:25
            Pies ma w Brukseli piekarzy i prawników z Syrii. Nie ma czasu i chęci na wyrabianie ciasta😄😄😄😄😄
            • lech1966 Re: Cena 10 bułeczek 30.10.19, 15:27
              lech1966 napisał:

> Pies ma w Brukseli piekarzy i prawników z Syrii. Nie ma czasu i chęci na wyrabi
              > anie ciasta😄😄😄😄😄

No i bez laPOwki dla PO w cenie nie kupiłby,,,,,,,,,, nawet gdyby miał dostać koncowo za darmo.
              • inocom Re: Cena 10 bułeczek 30.10.19, 16:07
                lech1966 napisał:

> lech1966 napisał:
                >
                > > Pies ma w Brukseli piekarzy i prawników z Syrii. Nie ma czasu i chęci na
                > wyrabi
                > > anie ciasta😄😄😄😄😄
                >
                > No i bez laPOwki dla PO w cenie nie kupiłby,,,,,,,,,, nawet gdyby miał dostać
                > koncowo za darmo.

Ale z "POlepszaczem" już zeżre.
                • lech1966 Re: Cena 10 bułeczek 30.10.19, 17:14
                  inocom napisał:

> lech1966 napisał:
                  >
                  > > lech1966 napisał:
                  > >
                  > > > Pies ma w Brukseli piekarzy i prawników z Syrii. Nie ma czasu i chę
                  > ci na
                  > > wyrabi
                  > > > anie ciasta😄😄😄😄😄
                  > >
                  > > No i bez laPOwki dla PO w cenie nie kupiłby,,,,,,,,,, nawet gdyby miał d
                  > ostać
                  > > koncowo za darmo.
                  >
                  > Ale z "POlepszaczem" już zeżre.

Z tym że musi to być Belgijski POlepszacz.😁😁😁
            • pies.na.czarnych Re: Cena 10 bułeczek 30.10.19, 17:44
              > Pies ma w Brukseli piekarzy i prawników z Syrii.

Ciemniaku pisowski! Jadłeś kiedyś syryjskie pieczywo? Palce lizać. Nawet Szydłowa, ta co uciekła nie je w Brukseli nic innego tylko syryjskie pieczywo. Wiem, bo rozmawiałem z nią jak kupowała buciki dla bękarta ojca Tymoteusza.
              • lech1966 Re: Cena 10 bułeczek 30.10.19, 17:48

> > Pies ma w Brukseli piekarzy i prawników z Syrii.
                >
                > Ciemniaku pisowski! Jadłeś kiedyś syryjskie pieczywo? Palce lizać. Nawet Szydło
                > wa, ta co uciekła nie je w Brukseli nic innego tylko syryjskie pieczywo. Wiem,
                > bo rozmawiałem z nią jak kupowała buciki dla bękarta ojca Tymoteusza.

No i PO co ten ciemniak na POczatku POstu? Chciałeś zamanifestować własną glupote?.A ty się zdecyduj czy jesz syryjskie pieczywo czy brukselskie z POlepszaczem?
                Buciki też były syryjskie? Wyprodukowane w Belgii czy w Chinach?
                • pies.na.czarnych Re: Cena 10 bułeczek 30.10.19, 17:54
                  > No i PO co ten ciemniak...

Lubie nazywa rzeczy po imieniu.

> Buciki też były syryjskie?

Chyba tak. Na europejska produkcje Szydlowej nie stac bo musi szykować cala wyprawkę dla dzidziusia syna, ojca Tymoteusza.
                  • lech1966 Re: Cena 10 bułeczek 30.10.19, 21:16

> > No i PO co ten ciemniak...
                    >
                    > Lubie nazywa rzeczy po imieniu.

Ciekawe??? Debil przezywa konkurencje???
                • inocom Re: Cena 10 bułeczek 30.10.19, 20:29
                  lech1966 napisał:

> pies.na.czarnych napisała:
                  >
                  > > > Pies ma w Brukseli piekarzy i prawników z Syrii.
                  > >
                  > > Ciemniaku pisowski! Jadłeś kiedyś syryjskie pieczywo? Palce lizać. Nawet
                  > Szydło
                  > > wa, ta co uciekła nie je w Brukseli nic innego tylko syryjskie pieczywo.
                  > Wiem,
                  > > bo rozmawiałem z nią jak kupowała buciki dla bękarta ojca Tymoteusza.
                  >
                  > No i PO co ten ciemniak na POczatku POstu? Chciałeś zamanifestować własną glupo
                  > te?.A ty się zdecyduj czy jesz syryjskie pieczywo czy brukselskie z POlepszacze
                  > m?
                  > Buciki też były syryjskie? Wyprodukowane w Belgii czy w Chinach?

Buciki Sycylijskie :)
        • pies.na.czarnych Re: Cena 10 bułeczek 30.10.19, 17:31
          lech1966 napisał:

> Pies na czarnych z Brukseli na pewno by się taka normalna bułka udławił. On je
          > tylko leminze bułki PO 1.5 PLN ( z łapówka)
          >

Ty się nażresz kartofli z własnego pola i jest klawo.
          • lech1966 Re: Cena 10 bułeczek 30.10.19, 17:37

> lech1966 napisał:
            >
            > > Pies na czarnych z Brukseli na pewno by się taka normalna bułka udławił.
            > On je
            > > tylko leminze bułki PO 1.5 PLN ( z łapówka)
            > >
            >
            > Ty się nażresz kartofli z własnego pola i jest klawo.

Prawdziwe, ekologiczne, bez belgijskich nawozow sztucznych.
            Wiem że mi zazdrościsz,ale nie musisz tego oznajmiać publicznie. 😄😄😄😄
      • pies.na.czarnych Re: Cena 10 bułeczek 30.10.19, 17:28
        inocom napisał:

> Na 10 bułeczek wchodzi
        > 1 szklanka mleka
        > 1 łyżeczka soli
        > 1 łyżka cukru
        > 0.5 kg mąki pszennej za 1.50 zł za kg.
        > pół szklanki zakwasu.
        >
        > Szklanka mleka 50 gr + 75 groszy za mąkę < 1.50 zł za 10 bułek.
        > Prawdziwych bułek.
        >
        >

Energie masz za free?
        • inocom Re: Cena 10 bułeczek 30.10.19, 17:37

> inocom napisał:
          >
          > > Na 10 bułeczek wchodzi
          > > 1 szklanka mleka
          > > 1 łyżeczka soli
          > > 1 łyżka cukru
          > > 0.5 kg mąki pszennej za 1.50 zł za kg.
          > > pół szklanki zakwasu.
          > >
          > > Szklanka mleka 50 gr + 75 groszy za mąkę < 1.50 zł za 10 bułek.
          > > Prawdziwych bułek.
          > >
          > >
          >
          > Energie masz za free?

Nie, z lasu :)
          Widziałeś kiedyś polski piec chlebowy?
          • lech1966 Re: Cena 10 bułeczek 30.10.19, 17:39
            inocom napisał:

>
            > > inocom napisał:
            > >
            > > > Na 10 bułeczek wchodzi
            > > > 1 szklanka mleka
            > > > 1 łyżeczka soli
            > > > 1 łyżka cukru
            > > > 0.5 kg mąki pszennej za 1.50 zł za kg.
            > > > pół szklanki zakwasu.
            > > >
            > > > Szklanka mleka 50 gr + 75 groszy za mąkę < 1.50 zł za 10 bułek.
            > > > Prawdziwych bułek.
            > > >
            > > >
            > >
            > > Energie masz za free?
            >
            > Nie, z lasu :)
            > Widziałeś kiedyś polski piec chlebowy?

Zapewne nie widział i zapewne nie zobaczy bo woli jeść bułki z POlepszaczem, koniecznie brukselskim.
        • x2468 Re: Cena 10 bułeczek 30.10.19, 21:15
          Energie, sól i cukier kradnie. Przecież mu się należy-
          • inocom Re: Cena 10 bułeczek 30.10.19, 21:34
            x2468 napisał:

> Energie, sól i cukier kradnie. Przecież mu się należy-

Energia i tak by poszła na ogorzenie chałupy.
            Koszt soli za 1 kg za 90 groszy. Łyżka cukru do bułeczek to jeden grosz.

Ale nie ma to jak narzekać na ceny usług.
            • x2468 Re: Cena 10 bułeczek 30.10.19, 22:24
              Co ty znowu pleciesz. Na ogrzanie chałupy w ciągu lata, czy bułeczki tylko w mroźne dni?
              • inocom Re: Cena 10 bułeczek 31.10.19, 21:07
                x2468 napisał:

> Co ty znowu pleciesz. Na ogrzanie chałupy w ciągu lata, czy bułeczki tylko w mr
                > oźne dni?

Pomijając trzy miesiące, przez 9 miesięcy w Polsce temperatura jest poza komfortem cieplnym.
      • pies.na.czarnych Re: Cena 10 bułeczek 30.10.19, 17:30
        > inocom 30.10.19, 14:35
        Na 10 bułeczek wchodzi

Napisz jeszcze jak robić samemu buty, płaszcz.... nie zapomnij dorzucić przepisu na zrobienie samemu elektrycznego samochodu.
        • inocom Re: Cena 10 bułeczek 30.10.19, 17:38

> > inocom 30.10.19, 14:35
          > Na 10 bułeczek wchodzi
          >
          > Napisz jeszcze jak robić samemu buty

Jestem wnukiem szewca :)
          • lech1966 Re: Cena 10 bułeczek 30.10.19, 17:42
            inocom napisał:

>
            > > > inocom 30.10.19, 14:35
            > >
            > > Napisz jeszcze jak robić samemu buty
            >
            > Jestem wnukiem szewca :)

Zaraz wymyśli że nie POtrafisz zbudować promu kosmicznego. Nawet nie zapyta czy ci się taki prom do czegoś przyda.
            • inocom Re: Cena 10 bułeczek 30.10.19, 20:27
              lech1966 napisał:

> inocom napisał:
              >
              > > pies.na.czarnych napisała:
              > >
              > > > > inocom 30.10.19, 14:35
              > > >
              > > > Napisz jeszcze jak robić samemu buty
              > >
              > > Jestem wnukiem szewca :)
              >
              > Zaraz wymyśli że nie POtrafisz zbudować promu kosmicznego. Nawet nie zapyta czy
              > ci się taki prom do czegoś przyda.

Właśnie upiekłem 11 bułeczek. Tyle wyszło z 1/2 kg mąki pszennej, za 1.50 za kg.
              Jako, że mamy jesień, energia cieplna poszła na ogrzanie chałupy. Koszt bułeczki to 75/11 = 7 groszy.
          • pies.na.czarnych Re: Cena 10 bułeczek 30.10.19, 17:48
            > Jestem wnukiem szewca

Dawaj przepis na zrobienie butów. Na co czekasz? Lesiu nam napisze jak należy uprawiać kartofle w doniczce i każdy będzie samowystarczalny, a jak więcej zrobisz to pójdzie na handel wymienny.
            • buldog2 Re: Cena 10 bułeczek 30.10.19, 20:15
              lesiu napisze, jak się robi prom kosmiczny i samochód elektryczny w milionach sztuk rocznie i naddźwiękowego próżniowego hyperloopa. Sie przyda.
            • inocom Re: Cena 10 bułeczek 30.10.19, 20:28

> > Jestem wnukiem szewca
              >
              > Dawaj przepis na zrobienie butów. Na co czekasz? Lesiu nam napisze jak należy u
              > prawiać kartofle w doniczce i każdy będzie samowystarczalny, a jak więcej zrobi
              > sz to pójdzie na handel wymienny.

Za know how się płaci. :)
            • lech1966 Re: Cena 10 bułeczek 30.10.19, 21:24

> > Jestem wnukiem szewca
              >
              > Dawaj przepis na zrobienie butów. Na co czekasz? Lesiu nam napisze jak należy u
              > prawiać kartofle w doniczce i każdy będzie samowystarczalny, a jak więcej zrobi
              > sz to pójdzie na handel wymienny.

Taka wiedza na pewno nie jest na sprzedaż, a tym bardziej na rozdawanie za darmo. Wiesz ile kosztują ręcznie robione buty przez Inocoma?? Na pewno cię na nie nie stać, z resztą jak znam życie jełopom nie sprzedaje.
              A kartofle brukselskie nie wyrosną w doniczce bo gdyby rosły już dawno całe RE byłoby obstawione doniczkami z wiadomych POwodów. -;)
        • lech1966 Re: Cena 10 bułeczek 30.10.19, 21:26

> > inocom 30.10.19, 14:35
          > Na 10 bułeczek wchodzi
          >
          > Napisz jeszcze jak robić samemu buty, płaszcz.... nie zapomnij dorzucić przepis
          > u na zrobienie samemu elektrycznego samochodu.

Na co ci płaszcz? Se zorganizuj z szatni PE..
          • lech1966 Re: Cena 10 bułeczek 30.10.19, 21:27
            lech1966 napisał:

>
            > >
            > > Napisz jeszcze jak robić samemu buty, płaszcz.... nie zapomnij dorzucić p
            > rzepis
            > > u na zrobienie samemu elektrycznego samochodu.
            >
            > Na co ci płaszcz? Se zorganizuj z szatni PE..

Albo uchyl szybę w aucie. Może ktoś ci wrzuci brand new. -:)
          • inocom Re: Cena 10 bułeczek 30.10.19, 21:37
            lech1966 napisał:

>
            > >
            > > Napisz jeszcze jak robić samemu buty, płaszcz.... nie zapomnij dorzucić p
            > rzepis
            > > u na zrobienie samemu elektrycznego samochodu.
            >

Albo z Hali Ludowej :)
            gazetawroclawska.pl/awantura-o-kurtki-w-hali-ludowej-zniknely-po-koncercie/ar/c1-14540815
            • lech1966 Re: Cena 10 bułeczek 30.10.19, 21:40
              inocom napisał:

> lech1966 napisał:
              >
              > >
              > > > > inocom 30.10.19, 14:35
              > > >
              > > > Napisz jeszcze jak robić samemu buty, płaszcz.... nie zapomnij dorz
              > ucić p
              > > rzepis
              > > > u na zrobienie samemu elektrycznego samochodu.
              > >
              > > Na co ci płaszcz? Se zorganizuj z szatni PE..
              >
              > Albo z Hali Ludowej :)
              > gazetawroclawska.pl/awantura-o-kurtki-w-hali-ludowej-zniknely-po-koncercie/ar/c1-14540815

Czyżby pies na czarnych tam był? Nie bezpieczniej zatrzymać się na ulicy z otwartym oknem,,,może ktoś wrzuci do auta nowy płaszcz albo choć smoking?
              • inocom Re: Cena 10 bułeczek 30.10.19, 22:05
                lech1966 napisał:

> inocom napisał:
                >
                > > lech1966 napisał:
                > >
                > > > pies.na.czarnych napisała:
                > > >
                > > > > > inocom 30.10.19, 14:35
                > > > > Na 10 bułeczek wchodzi
                > > > >
                > > > > Napisz jeszcze jak robić samemu buty, płaszcz.... nie zapomni
                > j dorz
                > > ucić p
                > > > rzepis
                > > > > u na zrobienie samemu elektrycznego samochodu.
                > > >
                > > > Na co ci płaszcz? Se zorganizuj z szatni PE..
                > >
                > > Albo z Hali Ludowej :)
                > > gazetawroclawska.pl/awantura-o-kurtki-w-hali-ludowej-zniknely-po-koncercie/ar/c1-14540815
                >
                > Czyżby pies na czarnych tam był? Nie bezpieczniej zatrzymać się na ulicy z otwa
                > rtym oknem,,,może ktoś wrzuci do auta nowy płaszcz albo choć smoking?

Jak popatrzysz na artystę, to był to spęd LGBT z całej Europy Centralnej. Ci w smokingach nie chodzą.
                • lech1966 Re: Cena 10 bułeczek 30.10.19, 22:12
                  Nie zwróciłem uwagi na artystę. Przeczytałem PObieżnie tekst, stwierdziłem że nie wiem nic na temat artysty i zamknąłem bez głębszej analizy. Coś często u Was we Wrocławiu dzieją się jakieś cuda. W każdym razie często czytam wklejane przez ciebie linki
                  • inocom Re: Cena 10 bułeczek 30.10.19, 22:17
                    lech1966 napisał:

> Nie zwróciłem uwagi na artystę. Przeczytałem PObieżnie tekst, stwierdziłem że n
                    > ie wiem nic na temat artysty i zamknąłem bez głębszej analizy. Coś często u Was
                    > we Wrocławiu dzieją się jakieś cuda. W każdym razie często czytam wklejane prz
                    > ez ciebie linki

Polityka krajowa bierze swój początek w lokalnej. Sutryk ma pecha, że mu się ludziska zaczęli przyglądać.

www.radiowroclaw.pl/articles/view/91148/Rozmowa-Dnia-Jacek-Sutryk-Oczekuje-wsparcia-i-zaufania-mieszkancow-Wroclawia
                    Jak widać tłumów za sobą ten POKOmon nie porwał.
            • x2468 Re: Cena 10 bułeczek 30.10.19, 22:32
              Moze jednak lepiej z PCK, tam nie tylko płaszcze rozdają, również jabłka i gotówkę, niestety jedynie swoim z pis.
          • pies.na.czarnych Re: Cena 10 bułeczek 31.10.19, 22:15

Kierowniczka szatni, Szydlowa tak kradnie płaszcze, ze inni nie maja szans.
            • lech1966 Re: Cena 10 bułeczek 31.10.19, 22:21

>
              > Kierowniczka szatni, Szydlowa tak kradnie płaszcze, ze inni nie maja szans.

Przypomnę ci starą dobrą radę szefa kołchozu z Twojego miasteczka.

"Tobie ransze wstawać." Nie śpij do POłudnia,,wcześniej wstawaj to nie będziesz narzekał/a

Sorka ale nie mam cyrylicy na klawiszach.
            • inocom Re: Cena 10 bułeczek 21.11.19, 00:43

>
              > Kierowniczka szatni, Szydlowa tak kradnie płaszcze, ze inni nie maja szans.
              >

A masz paragon na płaszcz?
    • haen2010 Zdziwiłem się. 30.10.19, 16:05
      Że mój banalny post, prawdziwy, wzbudził takie zainteresowanie. Kaczuś i jego ferajna przesadzili z kupowaniem sobie głosów wyborców. Mam nadzieję, że nie zaczną drukować forsy bez pokrycia, bo to najgorszy wariant państwowego świństwa, który może się skończyć podpaleniem nory Nowogrodzkiej. Jak to było za sławetnej komuny, kiedy lokomotywy staniały a kiełbasa zdrożała. Bez odniesień do Bastylii.

Czasy są trochę inne, podobno demokratyczne. Pieprzyć tę swołocz złodziejską, jak to mawiał mój sąsiad - panie, to s... syny i złodzieje . ale przynajmniej się dzielą.
      • lech1966 Re: Zdziwiłem się. 30.10.19, 17:38
        Brawo Heniu
        +++
        • buldog2 Tak. Tak. 30.10.19, 20:18
          Nam, opozycji demokratycznej, nie wychodzi. Za to prezes razem z PISem tyle nakradł, a wychodzi na to, że bedzie kraść jeszcze więcej. I wychodzi mu.
          • lech1966 Re: Tak. Tak. 30.10.19, 20:20
            buldog2 napisał:

> Nam, opozycji demokratycznej, nie wychodzi. Za to prezes razem z PISem tyle nak
            > radł, a wychodzi na to, że bedzie kraść jeszcze więcej. I wychodzi mu.

A kiedy likwidacja CBA???
      • pies.na.czarnych Re: Zdziwiłem się. 30.10.19, 17:50
        > Że mój banalny post, prawdziwy, wzbudził takie zainteresowanie.

Pisie trolle polubiły cie i podbijaj głupimi wpisami jak tylko się da.
        • lech1966 Re: Zdziwiłem się. 30.10.19, 17:55

> > Że mój banalny post, prawdziwy, wzbudził takie zainteresowanie.
          >
          > Pisie trolle polubiły cie i podbijaj głupimi wpisami jak tylko się da.

Bo to jeden z nielicznych wątków założonych przez userow z POza farmy trolli. I jeden z niewielu który nie dotyczy Banasia etc. 😄😄😄😄
          Oraz jeden z niewielu wątków gdzie trolle z zaprzyjaźnionych farm nie przybijają sobie zolwikow😂😂😂😂
        • lech1966 Re: Zdziwiłem się. 30.10.19, 21:20

> > Że mój banalny post, prawdziwy, wzbudził takie zainteresowanie.
          >
          > Pisie trolle polubiły cie i podbijaj głupimi wpisami jak tylko się da.

To super zabawa, zwłaszcza jak widać w POstach jak wam ciśnienie rośnie. -:)
        • haen2010 Re: Zdziwiłem się. 31.10.19, 12:01
          Chyba nie znoszą równie banalnej prawdy o swoich idolach. Za kasę czy bez - bez znaczenia. Pomiędzy cynizmem a zwyczajną ślepotą niewielki dystans.
          • inocom 1 kg mąki żytniej 2.14 zł, za typ 720. 31.10.19, 21:58
            haen2010 napisał:

> Chyba nie znoszą równie banalnej prawdy o swoich idolach. Za kasę czy bez - bez
            > znaczenia. Pomiędzy cynizmem a zwyczajną ślepotą niewielki dystans.

I tego się trzymam, a nie za ile mi ktoś wypiecze chleb.

Mąkę pszenną masz poniżej 1.50 zł za kg.
            W końcu dożyliśmy czasów, gdy o jakości polskich firm nie decyduje tania siła robocza.

Chcesz mieć podaną dmuchaną bułeczkę, to płać. Czas piekarza kosztuje. Ten sam piekarz sprzeda ci mąkę w cenach, jak powiedziałem.

Zwykły polski żurek można robić na dwa sposoby.
            1. Za 3 zł kupić flaszkę zaczynu.
            2. Za 2 zł kupić kg mąki, z tego wsypać 50 gram i po 4 dniach masz flachę zaczynu.
            • pies.na.czarnych Re: 1 kg mąki żytniej 2.14 zł, za typ 720. 31.10.19, 22:20
              Myślałem, że jesteście na przystanku Średniowiecze, ale z twoich wpisów wynika, ze cofnęliście się jeszcze dalej. Kiedy był koniec gospodarki samowystarczalnej i handlu wymiennego?
              • inocom Re: 1 kg mąki żytniej 2.14 zł, za typ 720. 31.10.19, 22:32

Zwykły polski żurek można robić na dwa sposoby.
                1. Za 3 zł kupić flaszkę zaczynu.
                2. Za 2 zł kupić kg mąki, z tego wsypać 50 gram i po 4 dniach masz flachę zaczynu.

Jako, że mam zawsze gotowy zaczyn, kosztuje mnie on 10 groszy.

I nie chodzi tu o samowystarczalność, ale smak i jakość. Wędlinę z własnej wędzarni polecam. Olcha dobra na początek. Ma dużo aromatu i subtelny smak.
                • haen2010 Re: 1 kg mąki żytniej 2.14 zł, za typ 720. 01.11.19, 09:03
                  Otóż to, smak i jakość. Te g. które oferują masarnie pod nazwą biała kiełbasa tak mnie zirytowało, że przy pomocy przystawki do zeptera z łopatki i boczku wieprzowego robię całkiem przyzwoitą, parzoną. Osłonek mi wciśnięto dziesięcioletni zapas, faktycznie tanio.
                  • haen2010 Errata. 01.11.19, 09:17
                    Zelmera oczywiście, nie zeptera. Bo zaraz mi pisiorki wypomną fałsz.
                  • inocom "Tanie mięso psy jedzą" 01.11.19, 09:35
                    haen2010 napisał:

> Otóż to, smak i jakość. Te g. które oferują masarnie pod nazwą biała kiełbasa t
                    > ak mnie zirytowało, że przy pomocy przystawki do zeptera z łopatki i boczku wie
                    > przowego robię całkiem przyzwoitą, parzoną. Osłonek mi wciśnięto dziesięciolet
                    > ni zapas, faktycznie tanio.

Inna nasze myśli, mniej kulinarne mówią, "jak sobie pościelesz tak się wyśpisz" i "wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej"

Mamy naprawdę dobrą polską kuchnię. Emeryci mają dodatkowo czas na eksperymenty.
                    Ale co najważniejsze. Kupny chleb - mały bochenek znika w tydzień. Mój chleb, 2.5 kg znika w jeden dwa dni.
                    • haen2010 Re: "Tanie mięso psy jedzą" 01.11.19, 11:38
                      Jakie q. eksperymenty? Po prostu wykończono tradycyjne rzemiosło. A fabryki produkują jak najtaniej. Podobnie zresztą z tradycyjnym handlem. Jeszcze gdzieniegdzie funkcjonują tylko tradycyjne bazarki - też w zaniku.
                      • pies.na.czarnych Re: "Tanie mięso psy jedzą" 01.11.19, 12:32
                        Oni nie zrozumiał o czym ty, ja i kilku innych piszemy. Skutki inflacji, a co za tym idzie chce rozwiązywać własną produkcją na potrzeby jednej rodziny. Ze swoimi pomysłami inocom powinien udać się na forum hobby - zrób to sam.
                        • inocom Zęby myjesz samemu, czy zlecasz umycie zębów 01.11.19, 20:41

> Oni nie zrozumiał o czym ty, ja i kilku innych piszemy. Skutki inflacji, a co z
                          > a tym idzie chce rozwiązywać własną produkcją na potrzeby jednej rodziny. Ze sw
                          > oimi pomysłami inocom powinien udać się na forum hobby - zrób to sam.

Zęby myjesz sam, czy zlecasz umycie zębów komuś innemu?

Są rzeczy, które każdy może wykonać bez wysiłku. W każdym domu mamy piekarnik, mamy sprzęt AGD typu roboty kuchenne itp.

Bez problemu można zrobić sobie naleśniki. Wypiek chleba jest jeszcze prostszy niż smażenie naleśników, składniki na chleb to mąka, woda, sól. Nic więcej nie potrzeba. Zakwas to też przecież mąka z wodą w skali 1/1 wagowo.
                          Można kupić grzybki w marynacie, a może przejść się do lasu i zrobić je osobiście według własnych upodobań, przy okazji zażywając ruchu na świeżym powietrzu.

Mało tego takie rzeczy scalają rodzinę.
                          Wiesz o tym, że np. paproć jest przepyszna na wiosnę, kiedy jest jeszcze nierozwinięta. Kwiat akacji w cieście, pieczony na głębokim oleju kładzie na łopatki wszelkie chipsy. Kania w panierze jest o wiele smaczniejsza od schabowego. Z mirabelek robisz doskonałe tkemali do wędlin i nie tylko sos dla ciała, ale też i ducha :)
                • pies.na.czarnych Re: 1 kg mąki żytniej 2.14 zł, za typ 720. 01.11.19, 09:21
                  > Wędlinę z własnej wędzarni polecam

Chcesz sie truć to truj sie sam.
                  BTW Czy ty masz jeszcze czas na prace zarobkowa. Przeciez samodzielna produkcja wszystkich rzeczy codziennej potrzeby musi zabierać niesamowicie duzo czasu. Acha, jeszcze jedno. Podaj nam przepis na produkcje papieru toaletowego :D
                  • lech1966 Re: 1 kg mąki żytniej 2.14 zł, za typ 720. 01.11.19, 12:03

> > Wędlinę z własnej wędzarni polecam
                    >
                    > Chcesz sie truć to truj sie sam.
                    > BTW Czy ty masz jeszcze czas na prace zarobkowa. Przeciez samodzielna produkcja
                    > wszystkich rzeczy codziennej potrzeby musi zabierać niesamowicie duzo czasu.
                    > Acha, jeszcze jedno. Podaj nam przepis na produkcje papieru toaletowego :D

Zamiast wymyślać kolejne towary o które pytasz powiedz co cię w tym martwi? Z jednej strony marzy ci się domowy sernik a z drugiej cały czas usiłujesz udowodnić że to nieopłacalne i bezcelowe. Weź się określ. Wszyscy ci mówią że chodzi o smak i jakość bo UE tworzy specjalne normy tylko po to aby sprzedać każdy chłam i zalegalizować rzeczy które nie powinny nigdy być sprzedawane ani spożywane Tak jak np. wina z glifosatem.
                    • pies.na.czarnych Re: 1 kg mąki żytniej 2.14 zł, za typ 720. 01.11.19, 12:26
                      Jak zwykle nie rozumiesz o czym ja piszę.
                      • lech1966 Re: 1 kg mąki żytniej 2.14 zł, za typ 720. 01.11.19, 15:48

> Jak zwykle nie rozumiesz o czym ja piszę.

No nie rozumiem, raz piszesz o tęsknocie do starych dobrych rzeczy a innym razem mówisz o bezcelowości i nieopłacalności tych właśnie starych i dobrych rzeczy. Skoro nie da się zrobić metodą przemysłową takich samych to pozostaje jedynie zrobić je samemu.

Czy tylko o ekonomię ci teraz chodzi? Weź choć raz się określ.
                        ( Bez złośliwości, bo z mojej tej złośliwości nie ma)
                        • pies.na.czarnych Re: 1 kg mąki żytniej 2.14 zł, za typ 720. 02.11.19, 10:33
                          > Zamiast wymyślać kolejne towary o które pytasz...

Juz ci raz napisałem, że do tej twojej matury za worek kartofli zapomnieli dorzucić ci instrukcji pt. "Sarkazm".
                          To nie była złośliwość.
                      • lech1966 Re: 1 kg mąki żytniej 2.14 zł, za typ 720. 03.11.19, 12:41

> Jak zwykle nie rozumiesz o czym ja piszę.

To ty nie rozumiesz. PO jaka cholerę tworzy się nowe normy? Czy norma DIN była zła? Nie była ale trzeba było wymyślić nowe normy aby sprzedawać szajs w Europie. Gwarantuje ci że towary z nowych norm nie są w stanie spełnić wymogów normy DIN.
                        W tym kontekście UE to szajs, mydło i POwidlo.
                  • inocom Re: 1 kg mąki żytniej 2.14 zł, za typ 720. 01.11.19, 20:46

> > Wędlinę z własnej wędzarni polecam
                    >
                    > Chcesz sie truć to truj sie sam.
                    > BTW Czy ty masz jeszcze czas na prace zarobkowa. Przeciez samodzielna produkcja
                    > wszystkich rzeczy codziennej potrzeby musi zabierać niesamowicie duzo czasu.

Pewnie, że mam. Otóż nie musi. Dla przykładu, chleb jest mniej czasochłonny niż naleśniki.
                    Pieczesz naleśniki, czy kupujesz w "świeże" sklepie?
                    • pies.na.czarnych Re: 1 kg mąki żytniej 2.14 zł, za typ 720. 02.11.19, 10:37
                      Piekę naleśniki na zrobionej przeze mnie patelni. Make miele na zarnach własnej roboty, ziarno na make oczywiście z pszenicy która rośnie u mnie na balkonie w doniczce :D
                      • lech1966 Re: 1 kg mąki żytniej 2.14 zł, za typ 720. 02.11.19, 11:10

> Piekę naleśniki na zrobionej przeze mnie patelni. Make miele na zarnach własnej
                        > roboty, ziarno na make oczywiście z pszenicy która rośnie u mnie na balkonie w
                        > doniczce :D

Jesteś samowystarczalny. Gratuluję. 😁😁😁
                        • inocom Re: 1 kg mąki żytniej 2.14 zł, za typ 720. 02.11.19, 11:29
                          lech1966 napisał:

>
                          > > Piekę naleśniki na zrobionej przeze mnie patelni. Make miele na zarnach w
                          > łasnej
                          > > roboty, ziarno na make oczywiście z pszenicy która rośnie u mnie na balk
                          > onie w
                          > > doniczce :D
                          >
                          > Jesteś samowystarczalny. Gratuluję. 😁😁😁

Dalej jednak nie rozumiem co ona ma do chleba? Może pieca jeszcze nie ukończyła.
                          • lech1966 Re: 1 kg mąki żytniej 2.14 zł, za typ 720. 02.11.19, 11:37
                            inocom napisał:

> lech1966 napisał:
                            >
                            > >
                            > > > Piekę naleśniki na zrobionej przeze mnie patelni. Make miele na zar
                            > nach w
                            > > łasnej
                            > > > roboty, ziarno na make oczywiście z pszenicy która rośnie u mnie n
                            > a balk
                            > > onie w
                            > > > doniczce :D
                            > >
                            > > Jesteś samowystarczalny. Gratuluję. 😁😁😁
                            >
                            > Dalej jednak nie rozumiem co ona ma do chleba? Może pieca jeszcze nie ukończyła

Na razie testuje naleśniki. Piec chlebowy pewnie w budowie. Pewnie na przedmieściu Brukseli kopie błoto,,,,,,,sorki glinę na cegły.
                          • pies.na.czarnych Re: 1 kg mąki żytniej 2.14 zł, za typ 720. 02.11.19, 11:38
                            Ja nadal nie rozumiem twojej samotnej walki z inflacją przez propagowanie gospodarki "zrób to sam".
                            • lech1966 Re: 1 kg mąki żytniej 2.14 zł, za typ 720. 02.11.19, 11:47
                              Inflację najbardziej napędza Bruksela. Co się nie spodobało nawet belgijskim rolnikom. Dni jeloperia na brukselskich stolcach są POliczone.
                              • inocom Re: 1 kg mąki żytniej 2.14 zł, za typ 720. 02.11.19, 14:40
                                lech1966 napisał:

> Inflację najbardziej napędza Bruksela. Co się nie spodobało nawet belgijskim ro
                                > lnikom. Dni jeloperia na brukselskich stolcach są POliczone.

Ano. Weźmy cenę masła.
                                Biurokraci krzyczeli "mleka mamy za dużo", nakładali kary, to chłopi wybili bydło mleczne.
                                • lech1966 Re: 1 kg mąki żytniej 2.14 zł, za typ 720. 02.11.19, 15:16
                                  To właśnie przykład polityki Made on Tusk.
                                  Zawsze uwielbiał robić doświadczenia na żywym organizmie i nigdy nie słuchał mądrzejszych od siebie.
                                  • inocom Re: 1 kg mąki żytniej 2.14 zł, za typ 720. 02.11.19, 22:26
                                    lech1966 napisał:

> To właśnie przykład polityki Made on Tusk.
                                    > Zawsze uwielbiał robić doświadczenia na żywym organizmie i nigdy nie słuchał mą
                                    > drzejszych od siebie.

Tu akurat zawinił wcześniejszy Cysorz Europy.
                      • inocom Zuch 03.11.19, 00:06

> Piekę naleśniki na zrobionej przeze mnie patelni. Make miele na zarnach własnej
                        > roboty, ziarno na make oczywiście z pszenicy która rośnie u mnie na balkonie w
                        > doniczce :D
                        >
                      • yoma Re: 1 kg mąki żytniej 2.14 zł, za typ 720. 03.11.19, 09:25
                        Nie śmiej się, wiesz, jak ładnie len rośnie na balkonie? Mogę ci podrzucić siemię do tego chleba.

Oczywiście jak już wymiędlę łodygi i utkam sobie na krośnie koszulę.
                        • inocom Typ 2000 kosztuje 2.49 zł :) 03.11.19, 22:35
                          yoma napisała:

> Nie śmiej się, wiesz, jak ładnie len rośnie na balkonie? Mogę ci podrzucić siem
                          > ię do tego chleba.
                          >
                          > Oczywiście jak już wymiędlę łodygi i utkam sobie na krośnie koszulę.
                          >
                          • x2468 Re: Typ 2000 kosztuje 2.49 zł :) 03.11.19, 22:41
                            Ten który siebie uważna za mędrca należy do pis.
                            • inocom Re: Typ 2000 kosztuje 2.49 zł :) 03.11.19, 22:42
                              x2468 napisał:

> Ten który siebie uważna za mędrca należy do pis.

To sobie należ.
    • haen2010 Re: Inflacja. 04.11.19, 09:17
      Nie spodziewaj się, że pisowskie jełopy coś zrozumieją z tego tekstu. Mają jasno wytyczony sposób na sprawowanie władzy - zarobić (nakraść się) tyle, by zabezpieczyć siebie i rodzinkę, ewentualnie jeszcze kolesiów.
      Reszta ich guzik obchodzi.
    • pies.na.czarnych Najgorzej od dekady. Polski przemysł wysyła sygnał 04.11.19, 12:18
      Najgorzej od dekady. Polski przemysł wysyła sygnał "pogłębienia kryzysu"
      tvn24bis.pl/z-kraju,74/pmi-dla-polski-spadl-do-poziomu-45-6-najnizszego-od-polowy-2009-r,982722.html
      • inocom Zelmer RIP 04.11.19, 19:50

> Najgorzej od dekady. Polski przemysł wysyła sygnał "pogłębienia kryzysu"
        > tvn24bis.pl/z-kraju,74/pmi-dla-polski-spadl-do-poziomu-45-6-najnizszego-od-polowy-2009-r,982722.html

Decyzja została podjęta w wyniku szczegółowych analiz rynku. BSH zgodnie z zapowiedziami skoncentruje się w segmencie małego AGD na swoich globalnych markach Bosch i Siemens.

www.money.pl/gospodarka/zelmer-znika-ze-sklepowych-polek-niemiecki-koncern-bsh-zakonczy-produkcje-malego-agd-tej-marki-6386474150119041a.html
    • weteran-czasu Cóż, nieuki, niedouki i inne tłuki, 04.11.19, 23:55
      aby zrozumieć sedno zagrożenia muszą odczuć na własnej skórze co to jest inflacja,
      jakie są jej konsekwencje. Cep jak nie dotknie palcem gorącego do białości żelaza, to nie zrozumie co to znaczy dotkliwie się poparzyć. Jedyna skuteczna metoda edukacyjna to nauka przez doświadczenie. Średniowieczny moher musi mieć 500+, socjal i realizację populistycznego zwiększania płac bez ekonomicznego pokrycia. Dojdzie do tego, że moherowy PiSćwok będzie zarabiał 5 milionów zł, za które kupi butelkę octu i rolkę papieru toaletowego spod lady, ale będzie czuł się, że jest milionerem.
      Taki kraj inwestorzy będą omijać wielkim łukiem, a w sklepach na półkach będą stały portrety Kaczyńskiego, Pawłowicz, Morawieckiego, Piotrowicza, Rydzyka, Kempy, Szydło i pulchnego chłoptasia od Macierewicza. Chleb będzie na talony i za okazaniem legitymacji PiS oraz zaświadczenia proboszcza o systematycznych wpłatach na tacę. To nie jest żart, a bardzo realna perspektywa. Wszystko do tego zmierza bardzo wielkimi i coraz szybszymi krokami.
      • haen2010 Re: Cóż, nieuki, niedouki i inne tłuki, 05.11.19, 09:19
        Wizja jest zbyt ponura dopóki mamy Schengen. Poza tym pisowska swołocz ma dwa oblicza - pazerność na cudzą kasę i cuchnie tchórzostwem. Tak samo ich kumpel - mafia czarnych.

Raczej nie wyobrażam sobie by Polskę w całości ubezwłasnowolnili i pozamykali granice. Oni już obecnie mają pełne gacie strachu za to, co narozrabiali i narozrabiają. Dlatego spacyfikowali resorty siłowe, prokuraturę i częściowo sądy powszechne.
    • haen2010 Re: Cóż, nieuki, niedouki i inne tłuki, 08.11.19, 10:00
      Poczytałem. Moim zdaniem tąpnięcie kryzysu dopadnie przede wszystkim tych głupszych i bezradnych, wyborców PiS. Jednak oceniam, że nie 5%, ale około 25 - 30% będzie zaszczepionych przed jego skutkami. Wśród nich niewątpliwie nowe elity. Ale to perspektywa warszawiaka, nie prowincji.
    • inocom Ceny nieruchomości rosną i będą rosły 08.11.19, 23:11
      wroclawskidworek napisała:

> W nowym artykulę piszę, dlaczego "ulica" (95% społeczeństwa) doprowadziła do bański na rynkach i wysokiej inflacji. wroclawskidworek.pl/2019/11/08/dlaczego-jest-banka-na-rynkach/

Ceny nieruchomości rosną i będą rosły z racji na przybywanie ludzików lub ich dążenie do luksusu.
      Miasta się rozrastają, rzeczą naturalną jest posiadanie mieszkania. Ludzie do tego będą zawsze dążyć.
      Rosną miasta, ludziki potrzebują wytchnienia i rosną ceny nieruchomości w sensownej odległości od miast, gdzie ludzik jest w stanie zbić szopę i odreagowywać tydzień.

Zgodzę się jednak z tobą, że obecnie cena nie ma pokrycia w wartości. Byle gówno we Wrocławiu to bańka.
      Ale dzieje się tak na skutek nieprzemyślanej gospodarki przestrzennej włodarzy. Pierwszą oznaką pęknięcia bańki będzie zarząd komisaryczny w Sukiennicach 9. To magistrat kreuje popyt choćby sprzedając czarnoziemy pod blokowiska.
    • inocom Re: Cóż, nieuki, niedouki i inne tłuki, 09.11.19, 01:18
      wroclawskidworek napisała:

> Ja patrzę przez pryzmat Wrocławianki :) Jestem jedyną osobą, która "obstawia" k
      > ryzys.

Kryzys będzie. I nie trzeba być tu Salomonem. 1 oznaką kryzysu będzie Zarząd Komisaryczny w Sukiennicach 9.
      Sutryk balansuje na poziomie komisarycznego zadłużenia wrocławian (miasta). Sutryk się ratuje jak może.

www.radiowroclaw.pl/articles/view/91364/Wroclaw-Rewolucja-w-wykupie-mieszkan-komunalnych
      Wysprzedaje mieszkania, za 2% ich wartości, a chętnych na mieszkanie w wychodkiem na półpiętrze nie ma.
    • haen2010 Re: Cóż, nieuki, niedouki i inne tłuki, 09.11.19, 10:18
      Ja nie wiem, koniunktura jeszcze trwa ale maleje wyraźnie. Po prostu uważam, że kiedy złotówka zacznie dawać dupy na skutek pisowskich fanaberii, to ci zasobni po prostu zamienią ją na euro. Z małą stratą. Jeszcze ta furtka funkcjonuje. To prosty odruch, nie tylko developera i biznesa.

Ci bez rezerw, de nomine będą mieli większe płace, ale na skutek inflacji relatywnie niższe na bieżące zakupy dla podtrzymania stopy życiowej.

• inocom Re: Cóż, nieuki, niedouki i inne tłuki, 09.11.19, 11:21
        haen2010 napisał:

> Ja nie wiem, koniunktura jeszcze trwa ale maleje wyraźnie. Po prostu uważam, że
        > kiedy złotówka zacznie dawać dupy na skutek pisowskich fanaberii, to ci zasobn
        > i po prostu zamienią ją na euro. Z małą stratą.

Euro nie jest takie różowe.
        Wzrost PKB w strefie 1.1%. Inflacja powyżej wzrostu. Oprocentowanie euro ujemne.
        Zarabiając w euro tracisz już na dzień dobry.
        • haen2010 Re: Cóż, nieuki, niedouki i inne tłuki, 11.11.19, 09:51
          To takie twoje głupoty. Bo ja pamietam czasy, kiedy dolar na czarnym rynku stał po 120 zł, a w kursie państwowym około 20 zł.

Za pięćdziesiąt USD miesięcznie żyłeś jak król. Kto wie? Farsa może się powtórzyć w nieco mniejszej proporcji.
          • inocom Bo jesteś dinozaur :) 11.11.19, 10:48
            haen2010 napisał:

> To takie twoje głupoty. Bo ja pamietam czasy, kiedy dolar na czarnym rynku stał
            > po 120 zł, a w kursie państwowym około 20 zł.
            >
            > Za pięćdziesiąt USD miesięcznie żyłeś jak król. Kto wie? Farsa może się powtór
            > zyć w nieco mniejszej proporcji.

Większość ludzi na szczecie nie żyje ciągle w PRL i nie węszy wszędzie spisku.
            • haen2010 Re: Bo jesteś dinozaur :) 11.11.19, 13:36
              Ale wielu jeszcze pamięta do czego może doprowadzić izolacja i inflacja. Także szczodre dary dla klasy pracującej miast i wsi.
              • inocom Na Islandii byłeś? 11.11.19, 18:22
                haen2010 napisał:

> Ale wielu jeszcze pamięta do czego może doprowadzić izolacja i inflacja. Także
                > szczodre dary dla klasy pracującej miast i wsi.

Wynagrodzenie w €.
                Islandczycy odrzucili plan "Balcerowicza". Ty płaczesz, że bułeczka za 10 centów jest dla ciebie za droga:)
                • haen2010 Re: Na Islandii byłeś? 12.11.19, 08:47
                  Oj biedaku umysłowy. Islandia, gospodarka rybna, ciężko zapłaciła za kryzys kiedy jej zarząd kombinował na rynkach walutowych. To chyba trzysta tysięcy mieszkańców. Idealnie się urządzili na spokojne i życie i przeżycie.

W Polsce mamy PiS, najbardziej kombinującą swołocz, niestety , w środku kontynentu.
                  • inocom Re: Na Islandii byłeś? 12.11.19, 18:35
                    haen2010 napisał:

> Oj biedaku umysłowy. Islandia, gospodarka rybna, ciężko zapłaciła za kryzys kie
                    > dy jej zarząd kombinował na rynkach walutowych. To chyba trzysta tysięcy mieszk
                    > ańców. Idealnie się urządzili na spokojne i życie i przeżycie.
                    >
                    > W Polsce mamy PiS, najbardziej kombinującą swołocz, niestety , w środku kontyne
                    > ntu.

Islandia przeszła przez kryzys spokojnie. Tamtejszy rząd stwierdził, że nie będzie finansowania banków przez społeczeństwo.

Mają gospodarkę wolnorynkową. W Polsce też jest wolny rynek. Albo sobie robisz coś samemu z surowców, których cena nie poszła w górę - mąka pszenna 1.5 żytnia 2 zł. Albo dajesz zarobić rzemieślnikowi, który za ciebie wykona usługę (robotę) i weźmie 45 groszy za bułeczkę.
    • haen2010 Re: Inflacja. 15.11.19, 17:15
      Ostatni komunikat z tej parafii inflacyjnej - moje love poszła do mięsnego po kilo karkówki na pieczeń. Stwierdziła, że kilo zdrożało o jakieś 2.50 zł, czyli mniej więcej 15%. Tempo iście pisowskie.
      • inocom Re: Inflacja. 15.11.19, 21:02
        haen2010 napisał:

> Ostatni komunikat z tej parafii inflacyjnej - moje love poszła do mięsne
        > go po kilo karkówki na pieczeń. Stwierdziła, że kilo zdrożało o jakieś 2.50 zł,
        > czyli mniej więcej 15%. Tempo iście pisowskie.

Ale to nie koszerne mięso. Ile podrożał Koszer? Ha?
      • lech1966 Re: Inflacja. 15.11.19, 21:58
        haen2010 napisał:

> Ostatni komunikat z tej parafii inflacyjnej - moje love poszła do mięsne
        > go po kilo karkówki na pieczeń. Stwierdziła, że kilo zdrożało o jakieś 2.50 zł,
        > czyli mniej więcej 15%. Tempo iście pisowskie.

Heniek. Już cię o to pytałem ale nie odpowiedziałeś wtedy więc może teraz odpowiesz. Jak chcesz dogonić zachód zarabiając ciągle 2 tyś PLN brutto i utrzymując obecne ceny? Muszą się zrównać ceny i dochody. Jedno i drugie musi iść w górę. Bułeczka w Niemczech nie kosztuje 0.29PLN.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka