16.05.20, 17:09
Katastrofa, umieralność że tak napiszę zgroza, zaopatrzenie w środki ochrony zgroza, personel opiekujący się ludźmi u schyłku, na poziomie mocno niewystarczającym i u kresu wytrzymałości fizycznej i psychicznej. Testy tylko pomarzyć.
Górnicy i ich najbliżsi, umieralność poniżej ryzyka. Nasiadówka na czele z najważniejszymi osobami w państwie, testy na niespotykaną skalę,
Jak jest? Z jednej strony ludzie w podeszłym wieku z chorobami współistniejącymi mogą tak sobie odejść bo przecież, a z drugiej strony parasol ochronny nad górnikami i ich rodzinami, nie mogą odejść, ale dlaczego? Wybory?
Wiem wiem, jestem bezduszny, mimo wszystko, dlaczego górnicy są uprzywilejowaną grupą?
Obserwuj wątek
    • yoma Re: DPS-y 16.05.20, 20:26
      Powiedziałabym, że jesteś całkiem duszny. W przeciwieństwie do tfu, obecnie rządzących.
      • qinto Re: DPS-y 16.05.20, 20:40
        yoma napisała:

> Powiedziałabym, że jesteś całkiem duszny. W przeciwieństwie do tfu, obecnie rzą
        > dzących.
        >

Pendrolisz babciu yoma podobnie jak i założyciel tego wątku.
        Odnieście się do sytuacji tzw. DPS w wielu krajach europejskich i skończcie pierdolić androny.
        • behemot17-13 Re: DPS-y 16.05.20, 20:55
          Idąc za twoim tokiem rozmyślania, ch... ze staruchami, se pożyli i won z naszej przestrzeni. W wielu krajach zwłaszcza europejskich górnicy i ich rodziny solą ziemi naszej.
        • nnn.1 Re: DPS-y 16.05.20, 22:51
          Proponowałabym nie porównywać sytuacji w czasie epidemii w domach opieki w Polsce i w innych krajach europejskich, ponieważ sytuacja - nazwę ją wyjściowa - w Polsce i gdzie indziej jest zdecydowanie lub bardziej niż zdecydowanie inna.
    • m.c.hrabia Re: DPS-y 16.05.20, 20:47
      , dlaczego górnicy są uprzywilejowaną grupą?

złodzieje trzymają się razem.
      • qinto Re: DPS-y 16.05.20, 20:48
        m.c.hrabia napisał:

> , dlaczego górnicy są uprzywilejowaną grupą?
        >
        > złodzieje trzymają się razem.
        >

Ty jesteś tylko warsiawskim ciulem.
    • qinto Re: DPS-y 16.05.20, 20:47
      Kiedyś nawet cię lubiłem diabełku.... ale jednak jesteś głupszy niż myślałem.
      • behemot17-13 Re: DPS-y 16.05.20, 21:07
        No tak, nie modlę się do górników, nie modlę się do Barbary, nie wynoszę na piedestał górnika, moja wina, w sumie, reszta urobionych po łokcie, zużytych przez czas to jakieś obierki, oflisy. Mam żal do boga, że nie uczynił mnie górnikiem.
      • taniarada Re: DPS-y 16.05.20, 22:55
        qinto napisał:

> Kiedyś nawet cię lubiłem diabełku.... ale jednak jesteś głupszy niż myślałem.
        >
        A ja nie mnie jest wstyd za ziomala spod Jasnej.Jedynie co myślałem że dorosły .Ale po pisaniu to gówniarz w krótkich portkach.
        • behemot17-13 Re: DPS-y 16.05.20, 23:23
          >A ja nie mnie jest wstyd za ziomala spod Jasnej.Jedynie co myślałem że dorosły .Ale po pisaniu to gówniarz w krótkich portkach
          A mnie jest wstyd za ziomala spod Jasnej Góry. Myślałem żeś dorosły, ale po tym co napisałeś gówniarzu w krótkich gaciach jest mi wstyd, wybacz, cenzura i tak nie zrozumiesz.
    • pies.na.czarnych Re: DPS-y 16.05.20, 22:22
      "Wysokie natężenie patologii i zakamuflowana opcja niemiecka". Prezes PiS o Ślązakach
      tvn24.pl/katowice/wysokie-natezenie-patologii-i-zakamuflowana-opcja-niemiecka-prezes-pis-o-slazakach-ra452533-3407185?fbclid=IwAR2QUx-NBwFjFc3KGR6rAsURgDQy5aAVmM9k0Jc550YYw2F7yUvqkQnOlpY
    • nnn.1 Re: DPS-y 16.05.20, 22:50
      Jak ktoś tutaj, na Forum Kraj napisał, PiS troszczy się o przeciętnego człowieka. Widocznie ludzie w DPS-ach są ponadprzeciętni i dlatego można ich było zostawić na pastwę losu. Ironizuję, oczywiście.
      • taniarada Re: DPS-y 16.05.20, 23:01
        nnn.1 napisał(a):

> Jak ktoś tutaj, na Forum Kraj napisał, PiS troszczy się o przeciętnego człowiek
        > a. Widocznie ludzie w DPS-ach są ponadprzeciętni i dlatego można ich było zosta
        > wić na pastwę losu. Ironizuję, oczywiście.
        Napiszę ci tak żaden rząd się nie troszczył o ludzi starych.Nawet w komunie.Był taki wyświechtany slogan.Popierajcie Polskę czynem ,umierajcie przed terminem .Gdy będę po tamtej stronie to zobaczę wszystkich z tych forów GW.Czy umierali z godnością .Lub czy wąż jadowity się ślizgał na ich ustach po śmierci .Amen.
        • kolor Re: DPS-y 16.05.20, 23:09
          Za dużo pijesz
    • jabbaryt Re: DPS-y 16.05.20, 23:10
      W moim powiecie jest DPS. Jego właścicielem i organem załozycielskim jest rada powiatu. W radzie powiatu zasiadają głównie kryptopeowcy. No więc trudno się dziwić ze pinindzy na testy ni ma i ni będzie. JSW jest firmą państwową i kontrolowaną przez pisowski rząd. No to piniadze na testy są i będą zabezpieczone.
      Z drugiej strony mieszkańców DSP w czasie pandemii nalezy jak najmocniej izolować. Każde testy i zabiegi to wizyta personelu z zewnątrz i zwiększone ryzyko zakażeń. Górników trudno odizolować od reszty społeczeństwa. Raczej nie zamknie się ich na terenie kopalni. No to trzeba ich testować.
      • taniarada Re: DPS-y 16.05.20, 23:26
        jabbaryt napisał:

> W moim powiecie jest DPS. Jego właścicielem i organem załozycielskim jest rada
        > powiatu. W radzie powiatu zasiadają głównie kryptopeowcy. No więc trudno się dz
        > iwić ze pinindzy na testy ni ma i ni będzie. JSW jest firmą państwową i kontrol
        > owaną przez pisowski rząd. No to piniadze na testy są i będą zabezpieczone.
        > Z drugiej strony mieszkańców DSP w czasie pandemii nalezy jak najmocniej izolow
        > ać. Każde testy i zabiegi to wizyta personelu z zewnątrz i zwiększone ryzyko za
        > każeń. Górników trudno odizolować od reszty społeczeństwa. Raczej nie zamknie s
        > ię ich na terenie kopalni. No to trzeba ich testować.
        Zgodnie z ustawą o pomocy społecznej z 12 marca 2004 roku z późniejszymi zmianami domy pomocy społecznej mogą prowadzić:
        jednostki samorządu terytorialnego,
        Kościół katolicki, inne związki wyznaniowe,
        fundacje i stowarzyszenia,
        pozostałe osoby prawne,
        osoby fizyczne . Może KO zastanowi się jaki ma w tej sytuacji udział? A kto w ramach zmiany oświaty polikwidował licea pielęgniarskie? DPS i tz. Domy pomocy społecznej w związku z brakiem personelu muszą bazować na wieloetatowcach a pensjonariusze to grupa poruszonego ryzyka i mamy efekty! Czy tak trudno wam jest to zrozumieć? Czy z premedytacją wykorzystujecie tę sytuację do swoich gierek .Zamiast krzyczeć zgłoście się pomocy w ramach wolontariatu.
    • buldog2 Re: DPS-y 16.05.20, 23:14
      Bo to bandyci, którzy trzymają nóż i gotowi zarżnąć innych, żeby tylko pieniądze były ich i trudno rozprawić się z nimi tak, żeby nie padło posądzenie o brutalność. A z nimi inaczej się nie da.
      • taniarada Re: DPS-y 16.05.20, 23:27
        buldog2 napisał:

> Bo to bandyci, którzy trzymają nóż i gotowi zarżnąć innych, żeby tylko pieniądz
        > e były ich i trudno rozprawić się z nimi tak, żeby nie padło posądzenie o bruta
        > lność. A z nimi inaczej się nie da.
        >
        Szkoda cię Śliniak komentować.Masz coś z rycerza .
        • qinto Re: DPS-y 17.05.20, 08:27
          taniarada napisał(a):

> buldog2 napisał:
          >
          > > Bo to bandyci, którzy trzymają nóż i gotowi zarżnąć innych, żeby tylko pi
          > eniądz
          > > e były ich i trudno rozprawić się z nimi tak, żeby nie padło posądzenie o
          > bruta
          > > lność. A z nimi inaczej się nie da.
          > >
          > Szkoda cię Śliniak komentować.Masz coś z rycerza .

Jakby miał coś z rycerza, to ja bym skomentował, a ponieważ nie ma nic, więc nie zniżam się do jego poziomu.
        • buldog2 Re: DPS-y 17.05.20, 12:52
          Tutaj widać, że policja broni się przed atakującymi górnikami:

5 maj 2016 - Protestujący próbowali wedrzeć się do siedziby Jastrzębskiej Spółki Węglowej, policja użyła broni gładkolufowej oraz gazu.
    • hordol o jaki oburzony kolejny antypisowiec 16.05.20, 23:38
      to nie wiesz że we wspólczesnym swiecie nie ma miejsca dla ludzi starych? do akceptacji są ew. ci rześcy i prężni w reklamach telewizyjnych ale w rzeczywistości starość zazwyczaj nie wygląda tak optymistycznie i malowniczo
      w hiszpanii, francji belgii,usa włoszech czy szwecji irp itd (tacy bogaci, demokratyczni i pis tam przecież nie rządzi) nikt nie holubi ł górników a zmarlo tam setki razy więcej ludzi starych niż w polskich depesach
      a czymże jest tzw odmrażanie gospodarki jak nie zgodą na kontrolowane nasilenie epidemii, której jak już wiadomo ofiarą padaja (i padną) w zdecydowanej większości ludzie starzy?
      taki świat czlowieku.walcz o to aby dzieci pamiętały przez całe życie o swoich rodzicach.wtedy nie trzeba będzie dpsów gdzie ten stary jest tylko dostarczycielem zysku dla włascicieli tego biznesu
      ale opieka nad starym rodzciem to wyrzeczenie jakiego coraz częsciej dziecko nie chce sie podjąć bo traci n.p.urlop w tajlandii więc jest jak jest
      • yoma Re: o jaki oburzony kolejny antypisowiec 16.05.20, 23:44
        > w hiszpanii, francji belgii,usa włoszech czy szwecji irp itd [...] a zmarlo tam setki razy więcej ludzi starych niż w polskich depesach

Cóż, starość ma to do siebie, że kiedyś się na nią umiera.
        • jabbaryt Re: o jaki oburzony kolejny antypisowiec 17.05.20, 00:41
          Aha w polskich DPSach umierają na kornawirusa a hiszpańskich, włoskich DPSach umierają na starość.
          • hordol albo nie wiesz,albo świadomie klamiesz... 17.05.20, 07:28
            jabbaryt napisał:

> Aha w polskich DPSach umierają na kornawirusa a hiszpańskich, włoskich DPSach u
            > mierają na starość.
            ================================================================================
            https://tvn24.pl/swiat/koronawirus-w-europie-dramat-w-domach-opieki-w-niemczech-francji-hiszpanii-oraz-wloszech-4548391
            www.rp.pl/Koronawirus-SARS-CoV-2/304169888-Belgia-Domy-opieki-staly-sie-domami-smierci.html
            forsal.pl/artykuly/1476127,szwecja-koronawirus-rewizja-strategii-statystyki-ofiary-seniorzy.html
            usa.se.pl/seniorzy-masowo-umieraja-w-osrodkach-najgorzej-jest-w-ny-aa-jPiQ-CSid-og3R.html
      • behemot17-13 Re: o jaki oburzony kolejny antypisowiec 17.05.20, 00:07
        Hordol, szanuję twoje zdanie ale się nie zgadzam. Wiedz, że realia są takie - z doświadczenia innych nacji należałby zadbać o DPS-y. , rząd niestety bagatelizował i dał ciała.Jeśli masz na myśli zobojętnienie tak ogólnie, jest racja.
        • hordol Re: o jaki oburzony kolejny antypisowiec 17.05.20, 00:41
          ale z "doświadczenia innych nacji "wynika iż skala niedopatrzeń była tam o niebo większa co nie jest żadnym zresztą usprawiedliwieniem dla polskiej sytuacji
          w polskich realiach nierzadko dpsy były intratnym żródłem dochodu dla ich włascicieli ,a często przekleństwem dla pensjonariuszy którzy byłi traktowani tam nieraz gorzej od zwierząt.
          czy lepiej było na tzw "zachodzie" ? nie sądzę. ..
          cywilizowane społeczeństwa powinny dbać o swoich starych ludzi.
          ale w tej materii jesteśmy gorsi od tzw trzeciego świata, na który patrzymy często z poczuciem wyższości
          wirus obnażył tylko wstydliwie ukrywane czy tuszowane zachowania bogatego świata
          • j-k nieprawda... 17.05.20, 08:33
            hordol napisała:

> ale w tej materii jesteśmy gorsi od tzw trzeciego świata, na który patrzymy czę
            > sto z poczuciem wyższości

nieprawda.
            w tkzw. trzecim swiecie - starcy odchodza co prawda z szacunkiem - ale bez jakiejkowiek pomocy.

starosc to tam stan naturalny - prowadzacy do "zejscia"
            • hordol Re: nieprawda... 17.05.20, 09:58
              czyli u "nas" odchodzą bez szacunku ale z pomocą.
              czasem eutanazyjną....
    • j-k zgaduje :) 17.05.20, 08:35
      behemot17-13 napisał:

> ... dlaczego górnicy są uprzywilejowaną grupą?

bo jako jedyni moga rozwalic polska gospodarke

- inni nie sa w stanie.

J.K.
      ekonomista.

• sverir Re: zgaduje :) 17.05.20, 10:24
        " bo jako jedyni moga rozwalic polska gospodarke"

Rozwalić tak, ale nie gospodarkę, tylko Warszawę. Co innego mogą zrobić? Przestać wydobywać węgiel? I tak importujemy. Zaczną wydobywać więcej? Będzie więcej węgla na hałdach.
        • buldog2 Re: zgaduje :) 17.05.20, 12:47
          Rozwalić Warszawę - tak. Ale tylko dlatego, że się im na to pozwala.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka