yoma Re: Co PiS przeszkadza gazociąg 06.12.20, 21:32 Żeby tankowce wpływające do Narodowego Portu Elbląskiego nie zaczepiały. Odpowiedz Link Zgłoś
superspec1 Re: Co PiS przeszkadza gazociąg 06.12.20, 21:47 A ja głupi się nie domyśliłem! Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Co PiS przeszkadza gazociąg 06.12.20, 22:10 "Ivan i Helmut "zapytali Lecha:Rurke zbudowac na twoim polu chcemy,zaplacimy dobrze za to i trazytowe bedziemy placi,pozwolisz? Lech na to:po moim trupie...nigdy..Spierdalac. No to pytajacy wykombinowali dno Baltyku a Lech drze morde od tamtego czasu nieustanie Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Co PiS przeszkadza gazociąg 06.12.20, 22:25 Tak było, chcieli zrobić w Polsce hub na całą Europę. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Co PiS przeszkadza gazociąg 06.12.20, 22:58 Nie do końca tak to było. Rosja rzeczywiście chciała wybudować tą rurę prowadzącą przez nasz kraj. Tylko że rura miała omijać Ukrainę. Nasi nie chcieli do tego dopuścić więc omija i nas. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Co PiS przeszkadza gazociąg 06.12.20, 23:05 No dobra ,Lech i Oleg wydymani wzorcowo. Lepiej ci w towarzystwie Olka wyjsc na durnia? Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Co PiS przeszkadza gazociąg 07.12.20, 16:46 Czy ja coś mówię? Tylko stwierdzam fakty. Był jeszcze pomysł aby ta rura z Bałtyku jak już było pewne że powstanie wychodziła z morza na polskim wybrzeżu , oczywiście nasi nadal się na to nie zgadzali Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Co PiS przeszkadza gazociąg 06.12.20, 23:14 >omijać Ukrainę drogą powietrzną 😂😂 Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Co PiS przeszkadza gazociąg 07.12.20, 14:15 szwampuch58 napisał: > "Ivan i Helmut "zapytali Lecha:Rurke zbudowac na twoim polu chcemy,zaplacimy do > brze za to i trazytowe bedziemy placi,pozwolisz? > Lech na to:po moim trupie...nigdy..Spierdalac. > No to pytajacy wykombinowali dno Baltyku a Lech drze morde od tamtego czasu nie > ustanie Od zawsze było wiadomo, że jesteś ruskim tro llem. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Co PiS przeszkadza gazociąg 07.12.20, 14:33 Ja ja naturlisz Lechu Odpowiedz Link Zgłoś
xerkses Re: Co PiS przeszkadza gazociąg 07.12.20, 18:43 Teraz drze morde, ze nic mu nie skapnie.... Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Co PiS przeszkadza gazociąg 06.12.20, 22:22 superspec1 napisał(a): > po dnie Bałtyku Bliźniacy sobie wykombinowali, że gaz ma płynąc jedynie Rurociągiem Przyjaźń i oni będą ustalali opłaty za tranzyt. Jest Rura nie ma haraczu za przesył i to ich boli. Ma być tak jak było i basta. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Co PiS przeszkadza gazociąg 06.12.20, 23:17 Wtedy chodziło o co innego: żeby pomóc Ukrainie postawić się Rosji. Propozycje finansowe (i bezpieczeństwo dostaw) Rosji były wówczas nie do przebicia przez jakiekolwiek alternatywne rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Co PiS przeszkadza gazociąg 06.12.20, 23:50 Pamietam dobrze jak było i nie przekonasz mnie, ze białe jest czarne. Ty naprawdę wierzysz, ze Kaczorom zależało na tym aby komuś pomóc? Poszukaj sobie jak kaczki wówczas wymachiwały szabelkami i darły ryja o podwyższeniu opłat za tranzyt. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Co PiS przeszkadza gazociąg 07.12.20, 06:47 "Pamietam dobrze jak było i nie przekonasz mnie, ze białe jest czarne. Ty naprawdę wierzysz, ze Kaczorom zależało na tym aby komuś pomóc?" Pomóc nie, ale zaszkodzić pomagając komuś innemu owszem. Ale taki rurociąg to nie tylko kwestia opłat za tranzyt. To przecież w ogóle alternatywa dla trasy omijająca Polskę, a więc umożliwiająca narzucanie odpowiednich cen za przesyła gazu do Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Co PiS przeszkadza gazociąg 07.12.20, 12:59 Buldog również zapomniał o kradzieży gazu i niepalącemu rachunków przez Ukraińców. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Co PiS przeszkadza gazociąg 07.12.20, 13:57 Pamiętam, to było na ogół kilka procent ponad tzw. gaz technologiczny (coś ok. 7-8% na długości odcinka ukraińskiego). A brali czasem nawet 15% (znaczy wszystko ponad te wspomniane ilości technologiczne, to kradzione). Nie przyszło mi do głowy pisać o tym tu. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Co PiS przeszkadza gazociąg 07.12.20, 14:34 Kradzież to jest kradzież. Niepłacenia rachunków również nie można tolerować. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Co PiS przeszkadza gazociąg 07.12.20, 20:38 Jest to tak oczywiste, że nie chciało mi się tu tego pisać. Pamiętam konsternację na Świat, kiedy napisałem, że innego słowa, niż kradzież, tu nie można użyć. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis A dlaczego PO nie przeszkadza gazociąg 07.12.20, 06:52 superspec1 napisał(a): > po dnie Bałtyku Niby prawie to samo pytanie a jednak .... Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: A dlaczego PO nie przeszkadza gazociąg 07.12.20, 14:32 no-popis napisała: > superspec1 napisał(a): > > > po dnie Bałtyku > Niby prawie to samo pytanie a jednak .... > > > Dlaczego ma przeszkadzać? Bałtyk jak długi i szeroki należy do Polski? Chyba coś mi umknęło i nie wiedziałem o tym? Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis tło gospodarcze 07.12.20, 07:06 superspec1 napisał(a): > po dnie Bałtyku Rok 2014 to rok aneksji Krymu. Przed tym rokiem można było łatwo przeliczyć ruble na złotówki. 1000 rubli to było około 100 zł. Wystarczyło odjąć zero, jedno zero. Po aneksji Krymu kurs rubla spadł dwukrotnie wobec złotówki bo od dawna trzeba odjąć jedno zero i podzielić przez 2 . Poprzednie 1000 rubli to dzisiaj 50 zł. Sankcje powodowane najazdem Rosji na Krym i aneksji spowodowały tak wielkie straty dla Rosji. Putin przepłacił za Krym wielokrotnie ! Ta rura dostarczy pieniędzy w twardej walucie aby Rosja mogła dalej się zbroić, czytaj zajmować kolejne terytoria a dalej zapomnieć o kryzysie. Słusznie Sikorski będąc minister SZ w rządzie Tuska nazwał ten projekt nowym paktem Ribbentrop- Mołotow. Odpowiedz Link Zgłoś
superspec1 Re: tło gospodarcze 07.12.20, 07:36 Dlatego trzeba zacieśniać integrację europejską również tę obronną. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: tło gospodarcze 07.12.20, 14:07 superspec1 napisał(a): > Dlatego trzeba zacieśniać integrację europejską również tę obronną. Sorki ale nie mogę z Tobą pogadać bo cenzura tnie antytrockistowskie poglądy...jak to za PRL. Odpowiedz Link Zgłoś
qqazz Re: tło gospodarcze 07.12.20, 22:04 superspec1 napisał(a): > Dlatego trzeba zacieśniać integrację europejską również tę obronną. Najważniejsze w tej integracji i poza nią to obronić się przed Niemcami. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: tło gospodarcze 08.12.20, 13:26 Nie tylko w samolocie "Helmuty"leja Wolakow hehehehe Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: tło gospodarcze 08.12.20, 13:31 No i się wydało, kim w realu jest kaziu :) Odpowiedz Link Zgłoś
eiran Re: tło gospodarcze 07.12.20, 16:36 no-popis napisała: > Słusznie Sikorski będąc minister SZ w rządzie Tuska nazwał ten projekt nowym pa > ktem Ribbentrop- Mołotow. ludzikow nie byłby sobą, gdyby nie łgał. Ta wypowiedź Sikorskiego dotyczy czasów, kiedy był ministrem obrony w rządzie PiS (maj 2006). Niedługo potem wyleciał z tego rządu, z czego ludzikow (wtedy wiosnaludzikow) gromko rechotał. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: tło gospodarcze 07.12.20, 16:44 >Sikorski będąc minister Ja nic nie mówię, ale zapominanie deklinacji i koniugacji to już mocno zaawansowany alzheimer. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: tło gospodarcze 07.12.20, 16:53 Albo program piszący ludzikowowi odpowiedzi na podstawie wytycznych, instrukcji etc. etc. pochodzi z czasów I PISu. Odpowiedz Link Zgłoś
niegracz Re: Co PiS przeszkadza gazociąg 07.12.20, 07:58 bardzo słusznie; nie wpuszczać ruskich pomysłów na ziemie polskie; zawsze jest niebezpieczeństwo że ruscy zakręca kurek czy bedą stosowac szantaż Odpowiedz Link Zgłoś
mefist0feles Re: Co PiS przeszkadza gazociąg 07.12.20, 10:42 niegracz napisał: > zawsze jest niebezpieczeństwo że ruscy zakręca kurek czy bedą stosowac szantaż To przecież my byśmy mogli (jak Ukraińcy) zakręcić wajchą, albo na dziko dogrzać się ruskim gazem. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Co PiS przeszkadza gazociąg 07.12.20, 10:44 Oczywista oczywistosc, Lech dar wtedy jape o szpiegowskim swiatlowodzie ktory wykradnie tajemnice produkcji Prince Polo Lecha Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Co PiS przeszkadza gazociąg 07.12.20, 12:58 Teraz to nawet zbrodnicze 5G mogliby puścić tą rurką. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Atmosfera, jak na forum Radia Sputnik 07.12.20, 10:36 Gdyby szło o połączenie systemu gazowego Albanii i San Marino, nie rzekłbym słowa. Idzie o, bagatela, o inwestycję zupełnie kluczową dla rozwoju, finansów i polityki atomowego mocarstwa, tradycyjnie niekoniecznie sprzyjającego niepodległej Polsce. Nie znam, podobnie jak i inni, szczegółów niegdysiejszej oferty Moskwy. Putin nie konsultował ze mną. Znam rosyjskie przysłowie: где нас нет, там всегда хорошо :) Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Atmosfera, jak na forum Radia Sputnik 07.12.20, 12:42 Konsultowal z wkur...Lechem:Projekt zakładał również możliwość budowy węzłów transportu gazu z Polską i Łotwą, ale dotychczas zostały one surowo odrzucone przez oba kraje. 25 lat Lech drze jape Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Atmosfera, jak na forum Radia Sputnik 07.12.20, 12:47 Trochę wypłynęło po fakcie na skandalizującym portalu Udawa (udaff.com). Były konkrety, niestety nie pamiętam, zresztą - to już tylko historia. Dziś Udaw to tylko pomojka, ale wtedy tam była nawet prześmiewcza kopia (parodia) Polit.Ru, które wtedy też było czymś innym niż dziś. To wszystko wiele mówi Udawie jako o źródle. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Atmosfera, jak na forum Radia Sputnik 07.12.20, 12:55 Chodzi oczywiście o Polit.sru na Udawie. Jeśli chodzi o dostawy gazu - to miały być dostawy do całej Europy, przy czym u nas miał być hub i my byliśmy w pierwszej kolejce. Nawet w szczycie zimnej wojny dostawy do Europy szły bez zakłóceń, to trzeba pamiętać. Prócz Gazpromu i PGNiG była jeszcze pośrednicząca 4% spółka - po 2% dla oligarchii rosyjskiej i hien polskich. Gudzowaty też potwierdzał rosyjskie propozycje i oceniał jako wyjątkowo konstruktywne i atrakcyjne finansowo, przy czym oligarchowie czuli się ze swoimi pieniędzmi bezpieczniej w Polsce, niż w ojczyźnie, co również należy uwzględnić mając na uwadze lojalność (o tym też opowiadał Gudzowaty). Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Atmosfera, jak na forum Radia Sputnik 07.12.20, 13:03 Przez Kaczyńskich Polska nie jest podłączona do Rury i musi kupować rosyjski gaz od Niemców. Dzięki ich polityce maja pretekst aby kupować najdroższy na świecie amerykański gaz. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Atmosfera, jak na forum Radia Sputnik 07.12.20, 13:09 z tym skroplonem gazem amerykanskim leci jak przyslowiowa"krew z nosa".....tak na marginesie,w miedzy czasie wielki biznes na gaz z tzw "lupki" polskie szlag trafil .......pozostali tylko glupki Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Atmosfera, jak na forum Radia Sputnik 07.12.20, 14:06 szwampuch58 napisał: > z tym skroplonem gazem amerykanskim leci jak przyslowiowa"krew z nosa"..... Łżesz. Odpowiedz Link Zgłoś
eiran Re: Atmosfera, jak na forum Radia Sputnik 07.12.20, 18:22 no-popis napisało: l > Łżesz. > No proszę - przyłapany, w tym wątku, na prymitywnym łgarstwie ludzikow, robi za apostoła prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Atmosfera, jak na forum Radia Sputnik 07.12.20, 14:03 Borrka, masz tu: youtu.be/FHCWZEyaU2s niezły komentarz Piontkowskiego o Białorusi. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Każdy zdrowo myślący przyzna 07.12.20, 15:16 Logistycznie dostawy rurociągiem przez Polskę są optymalne dla wszystkich. Taka logika zawodzi jednak w świetle psujących się relacji politycznych. A te zaczęły się psuć już za Jelcyna. Jako rusofil ubolewam, ale nie ma wątpliwości: Krem oczekiwał finlandyzacji Polski, a nie NATO i Unii. Jedna mądra ruska kobita (Tańka Tolstojów) powiedziała, że Ruscy lubią Polskę i akceptują nawet różne figle, pod warunkiem pewnej zalężności politycznej. A tej nikt w Bolandzie nie chce i mamy problem. Jestem ostatnim, który byłby skłonny usprawiedliwiać bliźniątka, ale w tym wypadku inaczej sie nie dało. Historia. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Każdy zdrowo myślący przyzna 07.12.20, 16:57 Ale tu nie byłoby zależności, bo gaz byłby dla całej Europy. Z początku też się bałem, mając świadomość, że na wyrost i dla moich lęków brak racjonalnych podstaw (a nóż coś wymyślą). Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Głównie dla Niemiec 07.12.20, 17:02 A ci mają głęboką dywersyfikację dostaw. Polska natomiast ma przemysł chemiczny (Azoty) nastawiony na ruski gaz. To jest wrażliwy punkt. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Głównie dla Niemiec 07.12.20, 20:49 Ryzyko jest w każdym interesie. Ale możesz sobie wyobrazić, że zablokowaliby dostawy do całej Europy (idące przez Polskę)? Są dwa ogromne powody przeciw takiemu myśleniu: 1. Polityczny - kompletny upadek wiarygodności, także w relacjach politycznych. 2. Gospodarczy - oni z tego żyli i żyją. Tak wtedy, jak i dziś, nie mają innych wielkich źródeł waluty. A bez dostaw z Zachodu ich obecna gospodarka stoi. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Mieliby "nasilenie" odnośnie kontroli Polszy 07.12.20, 21:00 Spójrz od drugiej strony. Bo nad rieką Wisłą znajdowałby się ich wrażliwy punkt. Ja sam po ostatnich 5 latach mam ograniczone zaufanie do Bolandczyków, a co dopiero Ruscy. Powtarzam: nad Wisłą bylby ich splot słoneczny, pięta Achilesa i co tam jeszcze. Jakiś wstający z kolan mógłby zakręcic kurek. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k NIC, ale nie zartuj - przeszkadza Ukrainie. 07.12.20, 12:58 bo Moskwa chce ja ominac w transporcie gazu do UE i odebrac jej dochody z tranzytu. podlegla USA Ukraina interweniuje wiec w Waszyngtonie, a Waszyngton naciska na swego najblizszego pddanego w UE - czyli Polske i kolko sie zamyka... w fizyce nazywa sie "system naczyn polaczonych" :) Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: NIC, ale nie zartuj - przeszkadza Ukrainie. 07.12.20, 13:07 Chyba znów za dużo Borygo. No bo co innego - woda utleniona, zasada sodowa do głowy uderza? Ukraina jest wyłącznie pionkiem, kostką w grze. Żadne, powtórzę, żadnej jej interesy nie są uwzględniane przez USA, to wyłącznie materiał zużywalny. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k NIC, ale nie zartuj - oslabic ROSJE. 07.12.20, 13:28 buldog2 napisał: > Ukraina jest wyłącznie pionkiem, kostką w grze. Żadne, powtórzę, żadnej jej int > eresy nie są uwzględniane przez USA, to wyłącznie materiał zużywalny. bzdury. gdyby nie chodzilo (formalnie) o Ukraine - to Amis naciskali by na Niemcy - ale tego nie robia - bo wiedza, ze nic to by nie dalo. Ukraina nie jest dla USA tylko pionkiem. Amis zrobia WSZYSTKO (co mozliwe) by Ukraina nie wrocila w ramiona Rosji. lekka reka dali jej 15 mld US $ i szykuja sie na nastepna transze... ERGO: - jasne ze w konsekwencji chodzi o OSLABIENIE ROSJI. ale Ukraina jest w tej grze WAZNYM PIONKIEM. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: NIC, ale nie zartuj - oslabic ROSJE. 07.12.20, 14:11 Skąd dochtor wziąłeś te 15 miliardów dolarów? O niczym takim nie słyszałem, dlatego szybko sprawdziłem. Ostatni taki kredyt został przyznany Ukrainie w 2008, między innymi na organizację mistrzostw w piłce nożnej. O tym zapewniała przedstawicielka Ukrainy w polskiej TV, ale pieniądze na to nie poszły, bo ogromna większość poszła na obsługę wcześniejszych kredytów, reszta w większości rozkradziona. Mam artykuł na ten m. in. temat. Nawet dwa, jeden z pozycji postępowych (Kijów), drugi - z Donbasu, stosujący przeżytą ekonomię burżuazyjną, tabliczkę mnożenia itd. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: NIC, ale nie zartuj - oslabic ROSJE. 07.12.20, 14:13 Później była jeszcze jedna taka akcja, ale to było wyłącznie przepisanie długów na później (bo Ukraińcy i tak by nie zapłacili, a default nie był brany pod uwagę). Nikt do ręki ani dolara nie dostał. Odpowiedz Link Zgłoś
eiran Re: NIC, ale nie zartuj - oslabic ROSJE. 07.12.20, 20:37 Amerykanie przeznaczyli 1,5 mld dolarów na wsparcie dla Ukrainy. Tak że prawie prawda, tylko ten cholerny przecinek. www.defensenews.com/congress/2019/09/25/what-you-need-to-know-about-the-us-aid-package-to-ukraine-that-trump-delayed/ Coś tam "doktorkowi" dzwoniło, ale znowu się okazało, że to butelka dzwoni o butelkę. Zresztą decyzja zapadła w czasach Obamy, a Trump nie bardzo się z niej wywiązywał. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: NIC, ale nie zartuj - oslabic ROSJE. 07.12.20, 20:42 Pisano wtedy, że ta suma to w sam raz na chusteczki, podpaski i inne materiały higieniczne. Więcej na nic. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: NIC, ale nie zartuj - przeszkadza Ukrainie. 07.12.20, 13:37 pewny jestes? www.newsweek.pl/swiat/amerykanska-dyplomatka-walic-unie-europejska-newsweekpl/pnyhcw9 Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Co PiS przeszkadza gazociąg 07.12.20, 14:41 nie ciągnie psychopacie żoliborskiemu , tylko tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis PiS buduje polski gazociąg na dnie Bałtyku 07.12.20, 18:15 superspec1 napisał(a): > po dnie Bałtyku Baltic Pipe: pl.wikipedia.org/wiki/Baltic_Pipe Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: PiS buduje polski gazociąg na dnie Bałtyku 07.12.20, 18:26 Rurka Klocnogi,Beatki zreszta, przyglupie pisowski powstanie 3 dni po otwarciu lotniska na sciernisku w Baranowie, hehehehe Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: PiS buduje polski gazociąg na dnie Bałtyku 07.12.20, 20:44 I po uruchomieniu z pompą naddźwiękowej próżniowej kolei podziemnej, którą to uroczystość ludzikow zaszczyci obecnością swojej osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: PiS buduje polski gazociąg na dnie Bałtyku 07.12.20, 20:56 Gdzie pojawi sie w elektrycznym Polonezie Morawieckiego z numerem fabryczmem 9,900,999 Odpowiedz Link Zgłoś