weteran-czasu 07.01.21, 12:29 będzie końcem kariery politycznej Trzaskowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
albwu Re: Rozliczanie śmieci na podstawie zużycia wody 07.01.21, 12:33 Przecież to nie Trzaskowski wymyślił. A jakie widzisz lepsze rozwiązanie - metoda "od osoby" nie sprawdziła się" Odpowiedz Link Zgłoś
weteran-czasu Re: Rozliczanie śmieci na podstawie zużycia wody 07.01.21, 13:04 Może zaproponuj aby rozliczać energię elektryczną w metrach sześciennych wdychanego powietrza, albo zużycie gazu kilogramami spożycia pieczywa. PS. To znaczy tak, czterosobowa rodzina dbająca o higienę osobistą będzie płacić za wywóz w miesiącu 30 butelek plastikowych, 10 butelek szklanych, 30 końcówek rolek papieru toaletowego i max 10 torebek plastikowych z mineralnymi odpadami 300-500 zł. Natomiast kawiarnie i restauracje generujące miesięcznie tony odpadów ryczałtem 100 zł. Uważasz, że to jest normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
aniechto.only Re: Rozliczanie śmieci na podstawie zużycia wody 07.01.21, 13:27 weteran-czasu napisał: > To znaczy tak, > czterosobowa rodzina dbająca o higienę osobistą będzie płacić za wywóz w miesi > ącu 30 butelek plastikowych, 10 butelek szklanych, 30 końcówek rolek papieru to > aletowego i max 10 torebek plastikowych z mineralnymi odpadami 300-500 zł. > Natomiast kawiarnie i restauracje generujące miesięcznie tony odpadów ryczałtem > 100 zł. > Uważasz, że to jest normalne. > Nienormalne są ilości śmieci generowane przez tę rodzinę. Chyba że żywią się wodą z kranu. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Rozliczanie śmieci na podstawie zużycia wody 07.01.21, 13:29 przykłady z prądem i gazem są od czapy, płacisz za zużycie , opracuj licznik zużycia śmieci to nieźle zarobisz i będzie sprawiedliwie. Odpowiedz Link Zgłoś
eiran Re: Rozliczanie śmieci na podstawie zużycia wody 07.01.21, 13:36 Jakieś szczegóły? Ile metrów sześciennych wody zużywa miesięcznie ta rodzina? Może by od czasu do czasu zakręcili jakiś kran? Odpowiedz Link Zgłoś
weteran-czasu Re: Rozliczanie śmieci na podstawie zużycia wody 07.01.21, 15:56 Zużywam wodę to za nią płacę, to po pierwsze. Po drugie zachęcanie do brudu i smrodu to głupota. Odpowiedz Link Zgłoś
eiran Re: Rozliczanie śmieci na podstawie zużycia wody 07.01.21, 21:53 A odpowiedź na pytanie? Ile metrów sześciennych? Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Rozliczanie śmieci na podstawie zużycia wody 08.01.21, 20:05 eiran napisał: > A odpowiedź na pytanie? Ile metrów sześciennych? > W moim mieście też od 1 stycznia cena śmieci równa się ilości zużytej wody, co uważam za bardzo niesprawiedliwe. Dla mnie oznacza to prawie 100% podwyżki ponieważ sortuję śmieci, a jak nie będę sortować to będzie 200% podwyżki. Sama zużywam ponad 5m3 wody na miesiąc, czyli za miesiąc będę płacić 48 zł za śmieci, bo ustali cenę za 9,60 za m3. Woda w moim mieście kosztuje 10,6 za m3. Na pewno nie produkuję tyle śmieci ile rodziny 2-3-4 osobowe, a oni niewiele więcej wody zużywają. I wodę oszczędzam, nigdzie mi się bez powodu nie leje. Odpowiedz Link Zgłoś
ukos Re: Rozliczanie śmieci na podstawie zużycia wody 07.01.21, 15:06 albwu napisał: > Przecież to nie Trzaskowski wymyślił. Ten, kto to wymyślił, jest zdrowo pierdyknięty. To jest promocja brudasów! Trzaskowski powinien biegusiem się z tego wycofać. Opłata powinna być proporcjonalna do powierzchni lokalu. Nieważne, że ktoś zajmuje wielkie mieszkanie, a w innym mieszkaniu kilka osób. Ten pierwszy zapłaci podatek od luksusu, dzięki czemu Trzaskowski zyska choć trochę poklasku wśród pińcetplusów. Jak kogoś nie stać, niech zmieni mieszkanie na mniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Rozliczanie śmieci na podstawie zużycia wody 07.01.21, 15:21 Ten pierwszy zapłaci podatek od luksusu... :) ciekawe które śmieci zaliczasz do luksusu , obierki czy zużyte podpaski? Odpowiedz Link Zgłoś
ukos Re: Rozliczanie śmieci na podstawie zużycia wody 07.01.21, 17:02 m.c.hrabia napisał: > Ten pierwszy zapłaci podatek od luksusu... > > :) ciekawe które śmieci zaliczasz do luksusu , obierki czy zużyte podpaski? Powierzchnię zaliczam do względnego luksusu. Jeśli opłata będzie proporcjonalna do niej, to będzie najzupełniej wszystko jedno, co się wyrzuca (może być najwyżej procentowa ulga za segregację). Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada No i co dalej? 07.01.21, 15:47 albwu napisał: > Przecież to nie Trzaskowski wymyślił. A jakie widzisz lepsze rozwiązanie - met > oda "od osoby" nie sprawdziła się" Uzależnienie opłaty od zużycia wody pozwoliłoby także – jako korzyść poboczna – na zastanowienie się wielu obywateli nad ilością zużywanej wody. Oczywiście nie chodzi o to, by się nie myć – jak sprowadzają to do absurdu przeciwnicy rozwiązania – a o wykorzystywanie wody w sposób zrównoważony, na przykład wymieniając urządzenia i sprzęty na takie, które zużywają jej znacznie mniej. Gorszej bzdury nie czytałem.Już widzę jak patologia i starsi ludzie wymieniają sprzęty i urządzenia.I drugie Uchylają te bzdury Regionalne Izby Obrachunkowe.Tylko jak w Czewie to siedzą w kieszeni miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
weteran-czasu Re: No i co dalej? 07.01.21, 16:01 Obywatele w zależności od ilości zużytej wody odpowiednio już płacą , więc nie wciskaj im moherowych, średniowiecznych mądrości , że "... mądrzy ludzie żyją w brudzie..." no i oczywiście się nie szczepią, a kurz jest potrzebny, bo na płaskiej Ziemi rodzą się z niego szczury i myszy czyli bardzo pożyteczne zwierzątka roznoszące boskie drobnoustroje. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: No i co dalej? 07.01.21, 16:03 Gorszej bzdury nie czytałem nie czytasz swoich wpisów Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: No i co dalej? 07.01.21, 20:30 Bzdury to ty piszesz. Znam takich którzy przed kąpielą rozgrzewają łazienkę puszczając gorąca wodę z kranu. Otwierają kran, gorąca woda leci a oni idą na kolacje lub pod tv. Po kwadransie- polka godzinie mają gorąco jak w saunie. Inni zamiast wziąć prysznic, napełniają wannę a to jest 160-180 litrów wody. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: No i co dalej? 08.01.21, 20:10 taniarada napisał(a): > na zastanowienie się wielu obywateli nad ilością zużywanej wody. taniarada, napisz mi jak mam zużywać mniej wody, skoro nigdzie bez potrzeby mi się nie leje, z żadnego kranu mi nie kapie. Mam się myć raz w tygodniu, czy może mam prać białe ubrania razem z kolorowymi lub czarnymi? Poproszę o rady. Odpowiedz Link Zgłoś
eiran Re: Rozliczanie śmieci na podstawie zużycia wody 07.01.21, 12:45 Już nie Czajka? Odpowiedz Link Zgłoś
mientkiszon Częste mycie skraca życie? 07.01.21, 12:50 weteran-czasu napisał: > będzie końcem kariery politycznej Trzaskowskiego. Dlatego to dla naszego dobra! Jak widzisz PiS nie ma monopolu na kretynizm! Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Rozliczanie śmieci na podstawie zużycia wody 07.01.21, 12:56 U mnie mało kto słyszał o Trzaskowskim a śmieci rozliczają według zużycia wody. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada I co z tego wynika mądralo? 07.01.21, 15:48 x2468 napisał: > U mnie mało kto słyszał o Trzaskowskim a śmieci rozliczają według zużycia wody. > Zadowolony .Napisz o uczuciach .Tak obcych u ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: I co z tego wynika mądralo? 08.01.21, 20:12 taniarada napisał(a): > x2468 napisał: > > > U mnie mało kto słyszał o Trzaskowskim a śmieci rozliczają według zużycia > wody. taniarada, w naszym mieście też: cena za śmieci od zużytej wody. Niesprawiedliwe i głupie. Odpowiedz Link Zgłoś
ktos_z_kosmosu Re: Rozliczanie śmieci na podstawie zużycia wody 07.01.21, 15:18 Efekt będzie podobny do tego z USA. Dziś wiele tamtych rodzin za wywóz śmieci płaci niewiele. Odpłatnie odprowadzają tylko te łatwo się psujące. Niepsujące się magazynują w garażach i pomieszczeniach swoich domów. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Co za brednie 07.01.21, 15:26 ktos_z_kosmosu napisał: > Efekt będzie podobny do tego z USA. > Dziś wiele tamtych rodzin za wywóz śmieci płaci niewiele. Odpłatnie odprowadzaj > ą tylko te łatwo się psujące. Niepsujące się magazynują w garażach i pomieszcze > niach swoich domów. Buli się za śmieci tak jak za wodę .I to nie mało. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Co za brednie 07.01.21, 15:28 > Efekt będzie podobny do tego z USA. to co ukrywają amerykany, śmiecie czy zużycie wody? Odpowiedz Link Zgłoś
zwariowanycyklista A co to ma do zużycia wody? 07.01.21, 15:27 ktos_z_kosmosu napisał: > Efekt będzie podobny do tego z USA. > Dziś wiele tamtych rodzin za wywóz śmieci płaci niewiele. Odpłatnie odprowadzaj > ą tylko te łatwo się psujące. Niepsujące się magazynują w garażach i pomieszcze > niach swoich domów. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: A co to ma do zużycia wody? 07.01.21, 16:21 zwariowanycyklista napisał: > ktos_z_kosmosu napisał: > > > Efekt będzie podobny do tego z USA. > > Dziś wiele tamtych rodzin za wywóz śmieci płaci niewiele. Odpłatnie odpro > wadzaj > > ą tylko te łatwo się psujące. Niepsujące się magazynują w garażach i pomi > eszcze > > niach swoich domów. > > Dla kosmosa USA to wzór.Tylko Trumpa nie broni.Choć wizy zniósł.Co mnie obchodzą śmieci w USA. > > Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Rozliczanie śmieci na podstawie zużycia wody 07.01.21, 15:39 Większość miast bierze przykład z Trzaska .W Czewie to samo i nic nie dało odwołanie się .Pomysł władz miasta od początku budził kontrowersje. Aż 78 proc. czytelników biorących udział w sondzie „Wyborczej” uznało, że zmiana sposobu naliczania opłaty to jedynie ukryta podwyżka. Mieszkańcy w szczególności krytykowali średnie zużycie wody, jakie przyjęto w projekcie uchwały. Z danych uzyskanych w częstochowskich wodociągach wynikało, że przeciętny mieszkaniec zużywa 3,13 m sześc. wody miesięcznie. Z kolei zainteresowani mieszkańcy domagali się wyliczenia średniego zużycia tylko dla mieszkańców budynków wielolokalowych. Kolejną kontrowersją była kwota, jaką radni zaproponowali za metr sześcienny. Biorąc pod uwagę obowiązującą stawkę 29 zł od osoby i średnie zużycie, ustalono, że opłata za metr sześcienny powinna wynieść 9,6 zł.Dobrze że to ostatnia kadencja tego komucha .Aż strach pomyśleć gdy weźmie przykład z parkowania w Wawce.Wzrosną opłaty za parkowanie i abonament w Warszawie. 1200 zamiast 30 zł za drugi samochód. wrześniu prezydent Warszawy Rafał Trzaskowski zapowiedział podwyżki cen parkowania. Pojawiły się także nowe Strefy Płatnego Parkowania Niestrzeżonego (na Woli i Pradze Północ). Wszystko przez braki w miejskiej kasie. Szacuje się, że w 2020 roku Warszawa straci ponad 200 mln zł ze sprzedaży biletów komunikacji miejskich i blisko 80 mln zł za parkowanie w płatnych strefach. Radni szukają więc źródła przychodu.Ale słoiki uwielbiają go. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Rozliczanie śmieci na podstawie zużycia wody 07.01.21, 15:50 czy ty rozróżniasz śmietnik od parkingu? Odpowiedz Link Zgłoś
weteran-czasu Re: Rozliczanie śmieci na podstawie zużycia wody 07.01.21, 16:21 Wszyscy na forum doskonale wiedzą, że nie spojrzał bym na swój ryj odbity w lustrze, jeśli bym zagłosował na jakiegoś pisdaka. A teraz do rzeczy. Aktualnie szukanie kasy w W-wie jest porażające. Faktycznie na Woli i na Pradze Płn strefy płatnego parkowania kosztem jezdni walnięto wszędzie nawet tam, gdzie zaparkować nie ma jak. Teraz bez kasy już nie zaparkujesz chyba, że wjedziesz na parking do jakiegoś supermarketu. A odczucie społeczne? Wszyscy ze wściekłości qr**ają ile mogą. Jeśli chodzi o kwestię woda-śmieci to chyba bez rozstrzygnięć sądowych się nie obędzie, bo ludzie zwyczajnie na takie podwyżki nie mają kasy. Większość ledwie wiążą koniec z końcem. Jeśli w kraju sądy zlekceważą problem, to zapytamy w Strasburgu, czy można przyjąć, że ilość zużytej wody jest wykładnikiem ilości generowanych odpadów. Czy takie rozliczenie jest społecznie uczciwe i czy przypadkiem nie jest robieniem mieszkańców w bambuko. To tak lekko nie przejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Rozliczanie śmieci na podstawie zużycia wody 07.01.21, 16:25 to zapytamy w Strasburgu, nikt wam nie broni, wasze prawo. robić z idiotów. Odpowiedz Link Zgłoś
ktos_z_kosmosu Re: Rozliczanie śmieci na podstawie zużycia wody 07.01.21, 15:42 Tani, w d... byłeś i g... widziałeś, to przynajmniej milcz. Co do związku wody ze śmieciami, to jest żaden. Takie wymysły powstają w krajach gdzie większość ludzi mieszka w blokowiskach, gdzie trudno jest wybadać kto co i ile tego wyrzuca i czy to coś segreguje. W USA to margines. Jedno domostwo, jedno rozliczenie mediów i śmieci. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Rozliczanie śmieci na podstawie zużycia wody 07.01.21, 15:48 W USA to margines. Jedno domostwo, jedno rozliczenie mediów i śmieci. a możesz z łaski swojej przybliżyć te wiekopomne twierdzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
ktos_z_kosmosu Re: Rozliczanie śmieci na podstawie zużycia wody 07.01.21, 16:09 m.c.hrabia napisał: > a możesz z łaski swojej przybliżyć te wiekopomne twierdzenia? Nie. Mogę tylko zaproponować byś uzupełnił edukację o zakres materiału szkoły podstawowej, to raz. A dwa, to zawal kilka nocy i pogrzeb w programach TV satelitarnej o tematyce dokument. To media o niskiej oglądalności, czyli w przeciwieństwie do mas mediów, mogą sobie pozwolić na wykładanie kawy na ławę. Zawsze i wszędzie takie źródła wiedzy realnej istniały i istnieją. W Polsce za czasów "realnego socjalizmu" istniał miesięcznik Wiedza i Życie. Niski nakład, więcej prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Rozliczanie śmieci na podstawie zużycia wody 07.01.21, 16:47 DZięki znawco bolączek wszechświata, za nauki🤪🤪 Odpowiedz Link Zgłoś
ktos_z_kosmosu Re: Rozliczanie śmieci na podstawie zużycia wody 07.01.21, 16:55 m.c.hrabia napisał: > DZięki znawco bolączek wszechświata, za nauki🤪🤪 Sługa uniżony. Jeszcze jedna wskazówka. Jeśli mas media o wielkim zasięgu, obojętnie jakie, coś mówią, to mówią co chcą mówić, albo muszą. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Rozliczanie śmieci na podstawie zużycia wody 07.01.21, 15:57 ktos_z_kosmosu napisał: > Tani, w d... byłeś i g... widziałeś, to przynajmniej milcz. > Co do związku wody ze śmieciami, to jest żaden. > Takie wymysły powstają w krajach gdzie większość ludzi mieszka w blokowiskach, > gdzie trudno jest wybadać kto co i ile tego wyrzuca i czy to coś segreguje. > W USA to margines. Jedno domostwo, jedno rozliczenie mediów i śmieci. Raz że jestem starszy oscypku i to pół Europy przejechałem .A na stałe w Niemczech.Gówno prawda.W Częstochowie radni wprowadzili tę ustawę bo żaden gnom nie mieszka w blokach.Przez ilość zużytej wody rozumie się średniomiesięczne zużycie wody obliczone za okres 6 kolejnych miesięcy przypadających w okresie 12 miesięcy poprzedzających miesiąc, w którym powstał obowiązek złożenia deklaracji o wysokości opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi" Drugie co z tymi którzy nie mają wodomierzy i płacą ryczałtem? Oblicz to lub poproś kogoś dobrego z matematyki .Mam tu takiego na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
ktos_z_kosmosu Re: W Hong Kongu 07.01.21, 16:24 taniarada napisał(a): > W Częstochowie www.youtube.com/watch?v=6l7FUvFCMfc Tyle mam dla ciebie z tego dobrobytu. Plus, z dobrego serca, informację, że jedyną przyczyną bełtania wody ze śnieciami, jest istniejący w blokowiskach problem z segregacją śmieci. Inteligentni zwolennicy KO segregują, a warstwa PiS-iorów, czyli wściekle pobożni, naziole i reszta tępaków nie. A kogo tu karać i kto pokryje koszty? Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Sorrki poprawka mała 07.01.21, 17:19 ktos_z_kosmosu napisał: > taniarada napisał(a): > > > W Częstochowie > > www.youtube.com/watch?v=6l7FUvFCMfc > Tyle mam dla ciebie z tego dobrobytu. > Plus, z dobrego serca, informację, że jedyną przyczyną bełtania wody ze śniecia > mi, jest istniejący w blokowiskach problem z segregacją śmieci. Inteligentni zw > olennicy KO segregują, a warstwa PiS-iorów, czyli wściekle pobożni, naziole i r > eszta tępaków nie. > A kogo tu karać i kto pokryje koszty? Ty o USA ja o Polsce.Drugie to nie mieszkam w blokowiskach.Ale moi znajomi mieszkają .Sorrki . Odpowiedz Link Zgłoś
j-k to nie jest najgorsza metoda - mam ja u siebie. 07.01.21, 15:44 weteran-czasu napisał: > będzie końcem kariery politycznej Trzaskowskiego. nie ma tu idealnej metody. ale te dwie wielkosci sa skorelowane. kto wecej sie myje i gotuje - ten zazwyczaj wiecej smieci. ja mam (w mojej Wspolnocie mieszkaniowej) u siebie to rozwiazanie od dawna i nikt nie narzeka. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada O parkingach przeczytaj 07.01.21, 16:00 j-k napisał: > weteran-czasu napisał: > > będzie końcem kariery politycznej Trzaskowskiego. > > > nie ma tu idealnej metody. > > ale te dwie wielkosci sa skorelowane. > > kto wecej sie myje i gotuje - ten zazwyczaj wiecej smieci. > > ja mam (w mojej Wspolnocie mieszkaniowej) u siebie to rozwiazanie od dawna > > i nikt nie narzeka. Bo Trzasek od 4 stycznia już je podniósł. Odpowiedz Link Zgłoś
weteran-czasu Re: to nie jest najgorsza metoda - mam ja u siebi 07.01.21, 16:38 No dobrze, to jeszcze raz. Czteroosobowa rodzina płaciła dotychczas za wywóz śmieci 64 zł miesięcznie. Wg roliczania na podstawie zużycia wody zapłaci tylko za sam wywóz śmieci 300 -500 zł, czyli więcej niż za zużycie wody. Czy to nie jest paranoja??????????? A tak nawiasem <woda-śmieci> jest podwyżką w przedziale 600-800% co jest następną paranoją! Jeszcze inaczej blok 10 piętrowy dwie klatki (194 mieszkania). Obecnie śmieciarka podjeżdża po odpady 4 razy w miesiącu. Po wejściu w życie zmian jaki8ś prywatny bubek (czytaj właściciel śmieciarki) zarobi na tym bloku minimum 58 000 zł za cztery kursy. To jest następna paranoja! W odbiorze społecznym założenie jest jedno, dopie***lić mieszkańcom ile wlezie! Niech jęczą, stękają, płaczą ale niech płacą. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: to nie jest najgorsza metoda - mam ja u siebi 07.01.21, 16:50 weteran-czasu napisał: > No dobrze, to jeszcze raz. > Czteroosobowa rodzina płaciła dotychczas za wywóz śmieci 64 zł miesięcznie. > Wg roliczania na podstawie zużycia wody zapłaci tylko za sam wywóz śmieci 300 > -500 zł, czyli więcej niż za zużycie wody. Czy to nie jest paranoja??????????? > > A tak nawiasem <woda-śmieci> jest podwyżką w przedziale 600-800% co je > st następną paranoją! > Jeszcze inaczej blok 10 piętrowy dwie klatki (194 mieszkania). Obecnie śmieciar > ka podjeżdża po odpady 4 razy w miesiącu. Po wejściu w życie zmian jaki8ś prywa > tny bubek (czytaj właściciel śmieciarki) zarobi na tym bloku minimum 58 000 zł > za cztery kursy. To jest następna paranoja! W odbiorze społecznym założenie je > st jedno, > dopie***lić mieszkańcom ile wlezie! Niech jęczą, stękają, płaczą ale niech p > łacą. > Radni u mnie podnieśli w blokach .Ale w domkach jednorodzinnych już nie .I to jest sprawiedliwość Ogólnie to w blokach nie mieszkam .Ale boli mnie taka podwyżka biednych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Rozliczanie śmieci na podstawie zużycia wody 07.01.21, 16:13 U mnie w Częstochowie.Projekt uchwały zakłada bowiem, że w budynkach jednorodzinnych stawki się nie zmienią i wyniosą 29 zł od osoby za odpady segregowane i 58 zł od osoby za odpady niesegregowane.Ale już mieszkańcy kamienic i bloków będą rozliczani według klucza - 9,60 zł za metr sześcienny zużytej wody w przypadku segregowanych odpadów i 19,20 zł za metr sześcienny w przypadku odpadów niesegregowanych.Jak poinformował nas Paweł Klimek, wiceprezes Częstochowskiej Spółdzielni Mieszkaniowej Nasza Praca, średnie zużycie wody na mieszkańca szacowane jest na 4 metry sześcienne. Co ciekawe w Warszawie przyjęto, że mieszkaniec zużywa średnio 4 metry sześcienne wody. Symulacja cen śmieci w nowym systemie. Przykłady: - samotna kobieta w średnim wieku, miesięczne zużycie wody 5 m sześciennych, obecna cena za śmieci - 29 zł, po zmianach - 48 zł - samotna emerytka, miesięczne zużycie wody nieco ponad 6 metrów, obecna cena - 29 zł, po zmianach - 60 zł - młoda para, miesięczne zużycie wody 12 metrów, obecna cena - 58 zł, po zmianach 110,40 zł - małżeństwo w średnim wieku, zużycie wody ok. 12,5 metra, obecna cena - 58 zł, po zmianach - ok. 120 zł - małżeństwo w wieku 65 i 55 lat, zużycie wody ok. 11 metra, obecna cena - 58 zł, po zmianach - 105,60 zł - małżeństwo z małym dzieckiem zużycie wody ok. 16 metrów obecna cena - 87 zł, po zmianach - ponad 150 zł - małżeństwo z dwójką nastolatków, zużycie wody ok. 12 metrów sześciennych, obecna cena - 116 zł, po zmianach - 115,20 zł - rodzina czterosobowa, sami dorośli, zużycie wody ok. 21 metrów sześciennych, obecna cena - 116 zł, po zmianach - 201,60 zł - rodzina czterosobowa, dwoje dzieci, zużycie wody ok. 15 metrów sześciennych, obecna cena - 116 zł, po zmianach - 144 zł - samotna kobieta w podeszłym wieku, zużycie wody ok. 2 mety, obecna cena - 29 zł, po zmianach - 19,20 zł .już ci ułatwiłem kosmos .Przelicz sobie i spadaj do wody. Odpowiedz Link Zgłoś
weteran-czasu Re: Rozliczanie śmieci na podstawie zużycia wody 07.01.21, 16:52 Obecnie w W-wie opłata stała od mieszkania 64 zł. Za zużycie 1m3 wody zapłacisz za śmieci 14,76zł Średnie użycie wody na osobę w W-wie zimna 5,3 m3 zimna i 1,5 m ciepła razem 6,8 m3. Reasumując, jedna osoba w W-wie zapłaci 6,8 m3x 14,76 = 100,37 zł a czteroosobowa rodzina 401,47 gr. Czteroosobowa rodzina płaci teraz 64 zł a od 1 kwietnia br zapłaci 401,47 gr Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Coś źle liczysz 07.01.21, 17:10 weteran-czasu napisał: > Obecnie w W-wie opłata stała od mieszkania 64 zł. > Za zużycie 1m3 wody zapłacisz za śmieci 14,76zł > Średnie użycie wody na osobę w W-wie zimna 5,3 m3 zimna i 1,5 m ciepła razem 6 > ,8 m3. > Reasumując, jedna osoba w W-wie zapłaci 6,8 m3x 14,76 = 100,37 zł a czteroosobo > wa rodzina 401,47 gr. > > Czteroosobowa rodzina płaci teraz 64 zł a od 1 kwietnia br zapłaci 401,47 gr > > Dlatego Rada, na wniosek prezydenta miasta zajęła się ponownie sprawą taryf za wywóz śmieci. Przyjęte poprawki zgłoszone przez ratusz uwzględniły stanowisko RIO, a także przesunęły wejście w życie nowych stawek na 1 kwietnia 2021 r. Stawki pozostały takie, jak w poprzedniej uchwale. Od kwietnia miesięczne opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi będą naliczane według średniego zużycia wody przez mieszkańców. Jeśli w nieruchomości nie ma wodomierza, albo nieruchomość nie jest podłączona do sieci wodociągowej lub nie ma danych za zużycie wody za okres 6 kolejnych miesięcy, stawka naliczana jest według określonego wzoru: liczba mieszkańców razy 4 m sześc. wody razy 12,73 zł. Według danych GUS, jeden mieszkaniec Warszawy zużywa miesięcznie średnio ok. 4 m sześc. wody. Oznacza to, że średnio wyda, co miesiąc na śmieci ok. 50 zł. Jeżeli zużyje mniej wody zapłaci mniej, a jeżeli więcej, to opłaty za śmieci będą jeszcze wyższe. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Razy cztery 07.01.21, 17:16 Wychodzi że czteroosobowa rodzina zapłaci 203,68 zł Odpowiedz Link Zgłoś
weteran-czasu Re: Razy cztery 07.01.21, 17:45 Źle liczysz! 4 osoby , średnia warszawska zimna i ciepła łącznie 6,8 m3 14,76 zł x łączne zużycie wody czyli 27,2 m3 = 401,47 zł słownie (czterysta jeden zł 47 gr.). Jeśli powiadasz, że osoba ciepłej i zimnej zużywa nie więcej niż 5 m3,to cztery osoby 20 m3 x 4 = 20 m3 co jest grubym niedoszacowaniem to 20 m3 x 14,76 = 295,2 zł słownie dwieście dziewięćdziesiąt pięć zł). Odpowiedz Link Zgłoś
weteran-czasu Re: Coś źle liczysz 07.01.21, 17:37 Rada się zebrała i dokonała poprawek które dotyczą kawiarni, restauracji i sklepów. Będą płacić ryczałtem. Natomiast dla blokowisk stawka pozostała bez zmian!!! 14,76 zł za 1 m3 wody! Od osoby płaciło się dawniej, a od trzech lat 64zł za mieszkanie. Od 1 kwietnia br dokładnie będzie tak, jak napisałem wcześniej. Z 64zł w rodzinie czteroosobowej za generowanie śmieci przeciętnie od (300 do 500 zł i więcej). I tutaj pomyłki nie ma, tu jest zwykła prosta matematyka, a z matematyką się nie dyskutuje. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Coś źle liczysz 07.01.21, 18:16 weteran-czasu napisał: > Rada się zebrała i dokonała poprawek które dotyczą kawiarni, restauracji i skl > epów. > Będą płacić ryczałtem. Natomiast dla blokowisk stawka pozostała bez zmian!!! > 14,76 zł za 1 m3 wody! Od osoby płaciło się dawniej, a od trzech lat 64zł > za mieszkanie. > Od 1 kwietnia br dokładnie będzie tak, jak napisałem wcześniej. Z 64zł w rodzi > nie czteroosobowej za generowanie śmieci przeciętnie od (300 do 500 zł i więcej > ). > I tutaj pomyłki nie ma, tu jest zwykła prosta matematyka, a z matematyką się ni > e dyskutuje. > Chyba za niesegregowanie .Wklej linka .Bo coś mnie bujasz . U was pisiory walczyły o mniej tak jak u nas.Ale tyle mają do powiedzenia co Żyd za okupacji . Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Coś źle liczysz 07.01.21, 21:53 alux napisał: > Będziemy brudasami!!!! > Wywóz śmieci proponuję dorzucić do ceny chleba . Dzięki temu każdy będzie płacił. Czy już wspomniałem że producenci płacą opłatę produktową z okazji wprowadzania na rynek materiałów które staną się śmieciami? Kolejny przykład polskiej prowizorki.Władza nie potrafi wymóc meldunków więc zaczyna tworzyć fikcję maskującą fikcję meldunkową.Jak ograniczycie wodę , to ZWiK podniesie cenę wody . Odpowiedz Link Zgłoś
albwu Re: Rozliczanie śmieci na podstawie zużycia wody 07.01.21, 22:33 Aby uniknąć takich dyskusji = jak to najlepiej policzyć to proponuję: cenę wody podnieść kilka razy, a śmieci - ZA DARMO. I wszyscy będa zadowoleni. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Woda kosztuje, śmieci to surowiec. 07.01.21, 22:42 albwu napisał: > Aby uniknąć takich dyskusji = jak to najlepiej policzyć to proponuję: cenę wody > podnieść kilka razy, a śmieci - ZA DARMO. I wszyscy będa zadowoleni. Dlaczego mam płacić dając Trzaskowskiemu makulaturę? To on mi winien płacić. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Rozliczanie śmieci na podstawie zużycia wody 08.01.21, 05:45 albwu napisał: > Aby uniknąć takich dyskusji = jak to najlepiej policzyć to proponuję: cenę wody > podnieść kilka razy, a śmieci - ZA DARMO. I wszyscy będa zadowoleni. Ale ty pitolisz człowieku.Przeważnie w tyłek dostają ci co są uczciwi.System naliczania śmieci przez wodę to komuna w najgorszym wydaniu.Zgłosiłem to do rzecznika .Tak jak wielu z mojego miasta.Czy to coś da nie wiem.Ale wiem kto ci płaci za pisanie tych bzdur. Odpowiedz Link Zgłoś
adria231 Re: Rozliczanie śmieci na podstawie zużycia wody 08.01.21, 06:02 Opiekowałam się kilkoma mieszkaniami, których właściciel wyjechał za granicę. Starałam się też na bieżąco kontrolować, ile osób tam mieszka. Nie wchodząc do mieszkania, tylko na podstawie licznika wody znajdującego się na korytarzu bezbłędnie wykrywałam wszelkie nieprawidłowości. Nie opatentowałam tego wynalazku..... Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Rozliczanie śmieci na podstawie zużycia wody 08.01.21, 09:44 adria231 napisała: > Opiekowałam się kilkoma mieszkaniami, których właściciel wyjechał za granicę. > Starałam się też na bieżąco > kontrolować, ile osób tam mieszka. Nie wchodząc do mieszkania, tylko na podsta > wie licznika wody znajdującego się na korytarzu bezbłędnie wykrywałam wszelkie > nieprawidłowości. Nie opatentowałam tego wynalazku..... Jestem pełen podziwu .Naleję pełną wannę wody i co mi zrobisz ? Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Rozliczanie śmieci na podstawie zużycia wody 08.01.21, 10:09 taniarada napisał(a): > adria231 napisała: > > > Opiekowałam się kilkoma mieszkaniami, których właściciel wyjechał za gran > icę. > > Starałam się też na bieżąco > > kontrolować, ile osób tam mieszka. Nie wchodząc do mieszkania, tylko na > podsta > > wie licznika wody znajdującego się na korytarzu bezbłędnie wykrywałam wsz > elkie > > nieprawidłowości. Nie opatentowałam tego wynalazku..... > Jestem pełen podziwu .Naleję pełną wannę wody i co mi zrobisz ? Zgłosi na policję zamieszkiwanie bez meldunku :) Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Rozliczanie śmieci na podstawie zużycia wody 08.01.21, 09:04 tyle lania wody w wątku i ani jednego sensownego pomysłu, no może poza jednym , aby mieszkańcom płacić za makulaturę :)) Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada To rzuć pomysła 08.01.21, 09:41 m.c.hrabia napisał: > tyle lania wody w wątku i ani jednego sensownego pomysłu, > > no może poza jednym , aby mieszkańcom płacić za makulaturę :)) Jedynie to dobrzy adwokaci mogą to zakwestionować.Ale ludzie jak barany godzą się na wszystko.Jest rzecznik praw obywatelskich .Są inne instytucje ,prawnicy.Można to zmienić .Ale po co.Ty też niewiele wnosisz .Jak zwykle poza wklejeniem mordki. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: To rzuć pomysła 08.01.21, 10:24 trzeba przyznać ,że twój pomysł na rozliczanie śmieci jest genialny. Odpowiedz Link Zgłoś
aniechto.only Re: Rozliczanie śmieci na podstawie zużycia wody 08.01.21, 10:39 Tak, to cholernie niesprawiedliwe, że osoby mieszkające samotnie nie będą już dopłacać za wywóz śmieci twojej rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Jeśli do śmieci trzeba dopłacać to pora zmienić 08.01.21, 10:59 aniechto.only napisała: > Tak, to cholernie niesprawiedliwe, że osoby mieszkające samotnie nie będą już d > opłacać za wywóz śmieci twojej rodziny. Jeśli do śmieci trzeba dopłacać to pora zmienić wójta. Śmieci to nic innego niż wysoko-wzbogacona ruda. Surowiec. Kopiąc w Ziemi dostajemy surowiec nisko-wzbogacony, którego wzbogacenie wymaga wysokich nakładów energii. Przy śmieciach, jeśli jest prowadzona właściwie segregacja (problem gminy), otrzymujemy towar (rudę) handlowy. Wójt (gmina) może na tym zarabiać, nie pobierając grosza od mieszkańców, ba, budując im za śmieci drogi i boiska, fundując stypendia itp. Śmieci to nie ODPAD. Śmieci to SUROWIEC. Odpowiedz Link Zgłoś
aniechto.only Re: Jeśli do śmieci trzeba dopłacać to pora zmien 08.01.21, 11:12 No paczpan, a ta głupia Europa zamiast na śmieciach zarabiać płaci Polsce za ich przyjęcie. www.money.pl/gospodarka/polska-smietnikiem-europy-sprowadzamy-coraz-wiecej-odpadow-6411696979236481a.html Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Jeśli do śmieci trzeba dopłacać to pora zmien 08.01.21, 11:27 aniechto.only napisała: > No paczpan, a ta głupia Europa zamiast na śmieciach zarabiać płaci Polsce za i > ch przyjęcie. Napisałem, że to problem jakości wójta, wybieranego w wolnych i demokratycznych wyborach. Prócz tzw. komunalnych i żółtych, resztę idzie spokojnie segregować w domu. Baterie nie śmierdzą. Komunalne to na kompost, który można sprzedawać Holendrom, żółte na polarki. W domku na wsi nie mam czarnych. Wszystko ląduje (surowce bio) na kompostowniku. Do czarnych co jakiś czas wyrzucam opakowanie po oleju samochodowym, tarcze po gumówce itp. Grzechem jest np. wyrzucać obierki z warzyw do czarnych. Tyle potasu. Odpowiedz Link Zgłoś
aniechto.only Re: Jeśli do śmieci trzeba dopłacać to pora zmien 08.01.21, 13:15 inocom napisał: > aniechto.only napisała: > > > No paczpan, a ta głupia Europa zamiast na śmieciach zarabiać płaci Polsc > e za i > > ch przyjęcie. > > Napisałem, że to problem jakości wójta, wybieranego w wolnych i demokratycznych > wyborach. Napisałeś bzdurę. Wójt nie zajmuje się ani zbiórką ani przetwarzaniem śmieci. > Prócz tzw. komunalnych i żółtych, resztę idzie spokojnie segregować w domu. Bat > erie nie śmierdzą. Tobie tak, skoro nie masz pojęcia gdzie we Wrocławiu wyrzuca się baterie. > Komunalne to na kompost, który można sprzedawać Holendrom, żółte na polarki. > > W domku na wsi nie mam czarnych. Wszystko ląduje (surowce bio) na kompostowniku Super, mam nadzijem,że czestujac gosci własnorecznie chodowanymi warzywkami, uprzedzasz,ze podsypujesz je kompostrem z na ktory wyrzucasz zuzyte pieluchy, podpaski, koci zwirek ,zarówki, kosci i resztkimiesa. na pewno ze smakiem zjedza. > . Do czarnych co jakiś czas wyrzucam opakowanie po oleju samochodowym, tarcze p > o gumówce itp. Tego nie wolno wyrzucać do czarnych śmieci. Powinny trafić do PSZOK, mistrzu segregacji. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Jeśli do śmieci trzeba dopłacać to pora zmien 09.01.21, 02:05 aniechto.only napisała: > inocom napisał: > > > aniechto.only napisała: > > > > > No paczpan, a ta głupia Europa zamiast na śmieciach zarabiać płaci > Polsc > > e za i > > > ch przyjęcie. > > > > Napisałem, że to problem jakości wójta, wybieranego w wolnych i demokraty > cznych > > wyborach. > > Napisałeś bzdurę. Wójt nie zajmuje się ani zbiórką ani przetwarzaniem śmieci. Śmieci komunalne są własnością gminy czyli wójta. > > Prócz tzw. komunalnych i żółtych, resztę idzie spokojnie segregować w dom > u. Bat > > erie nie śmierdzą. > > > Tobie tak, skoro nie masz pojęcia gdzie we Wrocławiu wyrzuca się baterie. Punkty odbioru w 700 tysięcznym mieście są DWA. Z konieczności racji jazdy np. za Pracze Odrzańskie, gdzie gawrony zawracają, bateryjki wyrzucane są wraz z innymi odpadami, przeważnie zmieszanymi. Zresztą ostatnio porównano Wrocław do Stalingradu z II wojny światowej przez the Independent. > > Komunalne to na kompost, który można sprzedawać Holendrom, żółte na polar > ki. > > > > W domku na wsi nie mam czarnych. Wszystko ląduje (surowce bio) na kompost > owniku > Super, mam nadzijem,że czestujac gosci własnorecznie chodowanymi warzywkami, u > przedzasz,ze podsypujesz je kompostrem z na ktory wyrzucasz zuzyte pieluchy, po > dpaski, koci zwirek ,zarówki, kosci i resztkimiesa. na pewno ze smakiem zjedza. Na szczęście jeszcze trzymam mocz więc pieluch nie używam :) Odpady organiczne można spokojnie kompostować. Myślisz, że kot ci nie narobi w ogródku? > > . Do czarnych co jakiś czas wyrzucam opakowanie po oleju samochodowym, ta > rcze p > > o gumówce itp. > > Tego nie wolno wyrzucać do czarnych śmieci. Powinny trafić do PSZOK, mistrzu se > gregacji. Piszę ci jeszcze raz, na cały Wrocław są DWA punkty PSZOK, tylko DWA. Wyobrażasz sobie 700 tys. ludzi jadących jak do Mekki, opakowaniem po oleju czy bateryjką do miejsca, gdzie nawet nie ma transportu publicznego? ekopunkt - Fabryczna tiny.pl/r5gv5 Tłumów nie widać. Odpowiedz Link Zgłoś
aniechto.only Re: Jeśli do śmieci trzeba dopłacać to pora zmien 08.01.21, 11:24 inocom napisał: > Śmieci to nie ODPAD. Śmieci to SUROWIEC. > „We wrześniu 2019 r. papiernie i zakłady przetwarzające makulaturę płaciły ok. 250 zł za tonę papieru i tektury. Dziś, kilka miesięcy później, te same firmy żądają już dopłaty 250 zł. Odpadów jest po prostu za dużo w stosunku do liczby zakładów, które mogą je przetworzyć. A firmy odbierające odpady muszą się ich pozbyć, bo za przetrzymywanie ich ponad dopuszczalny przepisami rok mogą zapłacić srogie kary” – wyjaśnia Ewa Rakowska, dyrektor biura zarządu Krajowej Izby Gospodarki Odpadami, która zrzesza spółki komunalne, takie jak np. MPO. Niektóre frakcje makulatury, szkła i wielu tworzyw sztucznych dalej trzymają cenę w hurcie, ale muszą być przesortowane, sprasowane i przygotowane do procesu recyklingu. Inaczej ceny są poniżej zera. Plastiku czy tektury wybranych z kosza pełnego zmieszanych resztek jedzenia i nieczystości nikt nie chce kupić, nawet po kosztownym umyciu. Czyste i jednolite frakcje może się jeszcze uda sprzedać. W przeciwieństwie do zdecydowanej większości śmieci, które nie nadają się do niczego i najczęściej kończą na wysypisku To częściowo wina naszego lenistwa – ponad 63 proc. tego, co wyrzucamy, to wciąż odpady zmieszane" www.forbes.pl/biznes/recykling-ujemne-ceny-za-plastik-makulature-i-inne-odpady-za-duzo-smieci/79kltk7 Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Jeśli do śmieci trzeba dopłacać to pora zmien 08.01.21, 11:44 sami geniusze zabierają głos o śmieciach, Śmieci to nie ODPAD. Śmieci to SUROWIEC. dlaczego ci geniusze nie zrobili majątków na tych (SUROWCACH) albo nie zostali wójtami,prezydentami obiecując dopłatę wyborcom za każdy worek śmieci. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Żelazny Most 08.01.21, 12:07 m.c.hrabia napisał: > sami geniusze zabierają głos o śmieciach, Śmieci to nie ODPAD. Śmieci to SU > ROWIEC. dlaczego ci geniusze nie zrobili majątków na tych (SUROWCACH) albo > nie zostali wójtami,prezydentami obiecując dopłatę wyborcom za każdy worek śmie > ci. pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBelazny_Most_%28zbiornik_odpad%C3%B3w%29 Nie lepiej przetwarzać bateryjki, niż drążyć coraz głębiej? ŻELAZNY MOST - zwiastun Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Ale pitolisz ty i ta cała only 08.01.21, 13:55 m.c.hrabia napisał: > sami geniusze zabierają głos o śmieciach, Śmieci to nie ODPAD. Śmieci to SU > ROWIEC. dlaczego ci geniusze nie zrobili majątków na tych (SUROWCACH) albo > nie zostali wójtami,prezydentami obiecując dopłatę wyborcom za każdy worek śmie > ci. Piszemy tu o rozliczaniu śmieci wedle wody. I to jest skandal .W większości wszystkie stawki w górę mimo protestów radnych PIS .Tak było w Wawce .Ale zostali zakrzyczeni.Praktycznie cała żywność to folia i plastik. Producenci opakowań, np. firmy produkujące kosmetyki, produkty spożywcze czy środki czystości, nie ponoszą w Polsce odpowiedzialności finansowej za wprowadzanie na rynek tworzyw sztucznych. Stawki są skandalicznie niskie, a cały koszt późniejszego zajmowania się odpadami spada na gminy i ich mieszkańców. Polska jest ostatnim krajem w Europie, gdzie koszty utylizacji odpadów, np. butelek plastikowych, pokrywają mieszkańcy. W Austrii, Czechach czy Niemczech odpowiedzialne są koncerny. Rząd nie zapowiada, by w 2021 r. miało się to zmienić. Budować spalarnie i wykorzystywać pieniądze z Unii.O ile wiem to Warszawie mają rozbudować starą.Do dzieła Lewusy i Prawacy z miast i wsi. Odpowiedz Link Zgłoś
aniechto.only Re: Ale pitolisz ty i ta cała only 08.01.21, 14:15 Gratuluje ,tanizna. Tym razem udało ci się ukraść i wkleić cos sensownego: " Polska jest ostatnim krajem w Europie, gdzie koszty utylizacji odpadów, np. butelek plastikowych, pokrywają mieszkańcy. W Austrii, Czechach czy Niemczech odpowiedzialne są koncerny. Rząd nie zapowiada, by w 2021 r. miało się to zmienić" Ten rząd nie ma czasu na takie fanaberie, zajęty jest wycinaniem puszczy czy niszczeniem Mierzei Wiślanej. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Ale pitolisz ty i ta cała only 09.01.21, 02:33 aniechto.only napisała: > Ten rząd nie ma czasu na takie fanaberie, zajęty jest wycinaniem puszczy czy ni > szczeniem Mierzei Wiślanej. Dlaczego rząd ma wyręczać wójtów? Odpowiedz Link Zgłoś
szef_jak_szpieg Re: Rozliczanie śmieci na podstawie zużycia wody 11.01.21, 20:00 ja widzę trzaskowskiego jako ciecia gdzieś w szkole podstawowej we Wiepszu na prowincji i to do pilnowania w ciągu dnia bo w nocy by mu nie zaufał.. Nieogar Odpowiedz Link Zgłoś
comeaculpa Re: Rozliczanie śmieci na podstawie zużycia wody 11.01.21, 21:58 Nieogar to jest Kaczyński, nic nie umie, oprócz szczucia. Odpowiedz Link Zgłoś