Dodaj do ulubionych

Witajcie w PRL....

04.02.22, 16:10
Takie coś:
businessinsider.com.pl/gospodarka/inspektorzy-uokik-ruszaja-do-sklepow-sprawdza-czy-sprzedawcy-obnizyli-ceny/cddly66
Tylko czekać Inspekcji Robotniczo-Chłopskich. Teraz rzecz jasna o zmienionej nazwie na Inspekcje Parafialno-Patriotyczne. Aktyw będzie srogo rozpytywał sklepikarzy-spekulantów, wypisywał mandaty a nierzadko wzywał służby porządkowe, aby niecnych spekulantów do tiurmy srogiej w kajdanach zawlec!
Chistoria (to po wolsku, nie poprawiać) zatoczyła koło - znów jesteśmy na początku drogi. Ale dokąd? Nikt nie wie....
Obserwuj wątek
    • szwampuch58 Re: Witajcie w PRL.... 04.02.22, 16:20
      fotoforum.gazeta.pl/photo/0/rg/qe/f2q9/c1l4JtTyv2TkhRQwX.jpg
      • manhu Re: Witajcie w PRL.... 05.02.22, 14:07
        Pisałem, że tak będzie (wywieszki) i że to konieczność by nie zostać pobitym przez pisuara.

Ale komunista Kaczyński idzie w skrajność napuszczając UOKiK - nie obchodzi mnie że wykonują rozkazy, tu mają być kary więzienia po przejęciu władzy. Dobrze wiedzą, że podwyżka cen gazu 500-900% to dużo więcej niż -5% VAT.

Co będzie dalej? Jeszcze część pierkarń nie podniosła cen. Liczą na cud, na zmiłowanie, a tego nie będzie, propozycje PO odrzucone, tylko kościoły chronione. CHLEB BĘDZIE HITEM KAMPANII WYBORCZEJ. Ludzie lubią przeliczać płace na bochenki, łatwo się domyślić, że komunista Kaczyński będzie próbował powstrzymać wzrost cen, a tu się szykuje 200% w wielu piekarniach (50% u optymistów). Komunista więc zapewne wprowadzi ceny regulowane, więc zabraknie chleba (piekarnie nie będą produkować ze stratą).
        • snajper55 Re: Witajcie w PRL.... 05.02.22, 15:39
          manhu napisał:

> Komunista więc zapewne wprowadzi ceny regulowane, więc zabraknie chleba
          > (piekarnie nie będą produkować ze stratą).

Ale przecież ten problem łatwo rozwiązać kartkami na chleb i upaństwowieniem piekarń. Ceny zboża? Regulowane plus obowiązkowe dostawy. I w końcu wszystko będzie działać jak należy.

S.
          • ta Re: Witajcie w PRL.... 05.02.22, 17:19
            snajper55 napisał:

> Ceny zboża? Regulowane plus obowiązkowe dostawy. I w końcu wszystko będz
            > ie działać jak należy.

Oczywiście. Wystarczy zadbać o sznur do snopowiązałek by ludziom żyło się dostatniej.
        • yoma Re: Witajcie w PRL.... 05.02.22, 20:35
          Kupujcie ludzie maszynki do pieczenia chleba, póki nie podrożały.
          • pies.na.czarnych Re: Witajcie w PRL.... 05.02.22, 20:37
            Co z tego skoro nawozy podrożały.
            • yoma Re: Witajcie w PRL.... 05.02.22, 21:27
              Owies na parapecie 😄
    • rzewuski1 Re: Witajcie w PRL.... 04.02.22, 17:41
      Trzeba też aktyw wysłać na wieś , chłopom trzeba odebrać kartofle, zboże itp, specjalnie trzymają w spichlerzach,spekulanci
    • snajper55 Re: Witajcie w PRL.... 04.02.22, 19:10
      dr.krisk napisał:

> Takie coś:
      > businessinsider.com.pl/gospodarka/inspektorzy-uokik-ruszaja-do-sklepow-sprawdza-czy-sprzedawcy-obnizyli-ceny/cddly66
      > Tylko czekać Inspekcji Robotniczo-Chłopskich. Teraz rzecz jasna o zmienionej na
      > zwie na Inspekcje Parafialno-Patriotyczne. Aktyw będzie srogo rozpytywał sklep
      > ikarzy-spekulantów, wypisywał mandaty a nierzadko wzywał służby porządkowe, aby
      > niecnych spekulantów do tiurmy srogiej w kajdanach zawlec!
      > Chistoria (to po wolsku, nie poprawiać) zatoczyła koło - znów jesteśmy na począ
      > tku drogi. Ale dokąd? Nikt nie wie....

A czy sklepikarz nie ma prawa sprzedawać towaru po takiej cenie, jaką sobie wymyślił? Jaki przepis mu tego zabrania?

S.
      • met_ol Re: Witajcie w PRL.... 04.02.22, 19:38
        Ano taki, że jest spekulant. A na wieś - to trza aktyw partyjny wysłać - coby rozkułaczał.
        I niech ktoś mi powie, że "czas biegnie naprzód".
    • buldog2 Re: Witajcie w PRL.... 04.02.22, 19:56
      Koło to może nie, ale w kulturologii istnieje teoria spirali.
      Normalnie w górę, a my spiralnie w dół.
    • dr.krisk Re: Witajcie w PRL.... 04.02.22, 23:19
      Tak się zastanawiam: czy te głąby wskakują w PRL-bis z rozmysłem, czy intuicyjnie (bo tak im ich oszalała podświadomość każe)? Te regulacje cen, kontrole, zapisy (to jeszcze przed nami), oraz inne desperackie próby opanowania rynku metodami nakazowymi.... to wszystko już było, i wiadomo jak się skończyło.
      No chyba, że PrezesPan pragnie wreszcie poczuć się jak w domu.
      • pies.na.czarnych Re: Witajcie w PRL.... 05.02.22, 01:40
        Nie zapomnij, ze Kulawy poza oglądaniem ujeżdżania byków z zamiłowaniem czyta "Mein Kampf".

Państwo faszystowskie – rodzaj państwa, państwo takie występowało we Włoszech w latach 1922–1943 (jego twórcą był Benito Mussolini) i w Niemczech w latach 1933–1945 (jego twórcą był Adolf Hitler), powstałe w czasie ogólnospołecznego niezadowolenia, którego powodem stało się wysokie bezrobocie, brak świadczeń socjalnych oraz niesatysfakcjonujące zakończenie wojny. Narodowa Partia Faszystowska i Narodowosocjalistyczna Niemiecka Partia Robotników w Niemczech propagowały hasła nacjonalizmu, zaprowadzenia porządku, częściowej kontroli państwa nad gospodarką (trzecia droga), zmiany systemu opieki społecznej. Odrzucały natomiast socjalizm i liberalizm.

Na czele państwa niemieckiego stał wódz/naczelnik (wł. duce, niem. führer, chorw. poglavnik). W jego rękach skupiona była pełnia władzy. Zachowywano własność prywatną co podobało się kapitalistom, jednak gospodarka znalazła się odtąd pod kontrolą władzy. We Włoszech zachowano formalnie monarchię, ale szef partii faszystowskiej był premierem i to on faktycznie rządził. Funkcjonariusze partii pełnili jednocześnie funkcje państwowe, ograniczone zostały swobody obywatelskie. W Niemczech ludność niemiecka była uprzywilejowana, panował terror wobec mniejszości narodowych, powszechna była też inwigilacja.
    • boblebowsky Re: Witajcie w PRL.... 05.02.22, 14:51
      Jest jednak pewna różnica, wtedy to była rzeczywistość dziś tylko i wyłącznie kreowanie wizerunku, a nie żadna polityka. Podobnie rzecz się miała z niedoszłą ustawą lex kapuś, żadnych możliwości egzekucji.
      • m.c.hrabia Re: Witajcie w PRL.... 05.02.22, 14:56
        wtedy norma i cena na podwawelską była jednakowa dla całego kraju :)

a dzisiaj co podwawelska to inny skład i inna cen:))
        • yoma Re: Witajcie w PRL.... 05.02.22, 17:09
          Ale jak masz dobrze, jak znajdziesz rzeźnika z dobrą podwawelską, to już się go trzymasz :)
          • m.c.hrabia Re: Witajcie w PRL.... 05.02.22, 17:12
            ostatnio całkiem całkiem kupiłem w w takiej w kropki
            • yoma Re: Witajcie w PRL.... 05.02.22, 17:14
              Nie umiem kupować w kropki, nic nie umiem tam znaleźć :) Ale mam dobrą metę na mięso i wędliny w Trochę Dalszym Osiedlowym. Nawet schab tam mają z nieanorektycznej świni, a to sztuka.
              • pies.na.czarnych Re: Witajcie w PRL.... 05.02.22, 20:26
                > nieanorektycznej świni

https://www.deheuskidzz.nl/siteassets/swine/ieder-dier-zijn-eigen-voer-varken-de-heus-kidzz.png
                • yoma Re: Witajcie w PRL.... 05.02.22, 20:38
                  Mówisz, że hodowcy głodzą świnie oszczędzając na paszy? :)

Ty się nie śmiej. Mięso bez tłuszczu to mięso bez smaku, bez żadnego zapachu, a taki poprzerastany marmurkowy schabik, mmm. I wiem, gdzie jest. Na ogół :D
                  • met_ol Re: Witajcie w PRL.... 05.02.22, 20:42
                    :-)))
                    A znajdź mi słoninę - taką "na trzy palce".....
                    • yoma Re: Witajcie w PRL.... 05.02.22, 20:50
                      Jak wiesz, gdzie, to gadaj zaraz :)
                      • met_ol Re: Witajcie w PRL.... 05.02.22, 21:01
                        Tutaj mam. Ale w Kraju - bywając "w domu" jest tylko jeden sklepik - gdzie ściągają z Litwy. Ale jest skażona, bo potraktowana pietruszką (zieloną) i małymjankiem.
                        Albo kup boczuś - który "nie strzela" na patelni. Tutaj jest. A w ogóle - tutaj króluje baranina pod wszystkimi postaciami....... (więcej chyba mam WAS nie wqrwiać - co ???).
                        • yoma Re: Witajcie w PRL.... 05.02.22, 21:04
                          O baraninie możesz. Przeżyję :)
                          • met_ol Re: Witajcie w PRL.... 05.02.22, 21:13
                            Dobrze przyrządzona - pycha. Potrafią to tutaj - tym bardziej, że jest to najtańsze mięso. Region jest dość ubogi - ale FANTASTYCZNI LUDZIE.
                            • yoma Re: Witajcie w PRL.... 05.02.22, 21:19
                              W ubogich regionach często tak jest, i jak to tak?

Nie mówię, że uowiecki dobrze przyrządzonej nie zjem, preferuję jednakowoż świnkę.

Albo kaczuszkę.

Obie dobrze przyrządzone :)
                        • pies.na.czarnych Re: Witajcie w PRL.... 05.02.22, 21:19
                          > Tutaj jest. A w ogóle - tutaj króluje baranina pod wszystkimi postaciami.......

Skąd stukasz?
                          • met_ol Re: Witajcie w PRL.... 05.02.22, 21:21
                            RO - Syhot
                            • snajper55 Re: Witajcie w PRL.... 05.02.22, 21:23
                              met_ol napisał(a):

> RO - Syhot

Obstawiałem Bułgarię. :)

S.
                              • met_ol Re: Witajcie w PRL.... 05.02.22, 21:28
                                Tam też - bo "mam na obsłudze" RO (Syhot i Craiova) i BG przy granicy z Grecją Dospat. BG też w tym miasteczku bida, ale ludzie WSPANIALI. Gdy mam jechać do Craiova - szlag mnie trafia. Niby kraj ten sam, a ludzie diametralnie inni.
                                • yoma Re: Witajcie w PRL.... 05.02.22, 22:11
                                  Metol! Pisi byli u ciebie w piłkę pograć za nasze!

businessinsider.com.pl/gospodarka/turniej-pilkarski-z-udzialem-polskich-poslow-wydatek-ponad-50-tys-zl/r16qzwl
                                  • met_ol Re: Witajcie w PRL.... 05.02.22, 22:17
                                    Wtedy byłem w NL
                                    • yoma Re: Witajcie w PRL.... 05.02.22, 22:18
                                      Spryciula. Zwiałeś im :)
                                • snajper55 Re: Witajcie w PRL.... 05.02.22, 22:30
                                  met_ol napisał(a):

> Tam też - bo "mam na obsłudze" RO (Syhot i Craiova) i BG przy granicy z Grecją
                                  > Dospat. BG też w tym miasteczku bida, ale ludzie WSPANIALI. Gdy mam jechać do C
                                  > raiova - szlag mnie trafia. Niby kraj ten sam, a ludzie diametralnie inni.

Ooo, Dospat, to prawie "moje" okolice. 🙂 Kiedyś sporo kilometrów przetuptalem w Pirinie, rok po roku. Melnik, Bansko... Wspaniałe kebabczeta z jagnieciny... Ech, dawne czasy.

S.
                                  • met_ol Re: Witajcie w PRL.... 05.02.22, 22:48
                                    Tam czas się zatrzymał. Na porządku dziennym wóz drabiniasty ciągniony przez konia.
                                    • snajper55 Re: Witajcie w PRL.... 05.02.22, 23:04
                                      met_ol napisał(a):

> Tam czas się zatrzymał. Na porządku dziennym wóz drabiniasty ciągniony przez ko
                                      > nia.

I ludzie tacy niedzisiejsi. Kiedyś w Bansku weszliśmy ze znajomym do knajpy aby coś zjeść. Prosto z gór, z wysokimi plecakami. Wchodzimy, a tam wesele. Chcieliśmy wyjść ale nam nie dali, usadzili przy stole i ugościli.

S.
                                      • met_ol Re: Witajcie w PRL.... 05.02.22, 23:40
                                        Przeżyliście ??????? :-))))
                                        • snajper55 Re: Witajcie w PRL.... 06.02.22, 14:34
                                          met_ol napisał(a):

> Przeżyliście ??????? :-))))

Musieliśmy się oszczędzać, bo mieliśmy kupione żarcie dla grupy, która została w górach i trzeba było wrócić.

A panna młoda miała taki kołnierz, kryzę, zrobioną z banknotów. Może to wiano było? Albo to co goście sprezentowali?

S
                                          • met_ol Re: Witajcie w PRL.... 06.02.22, 14:55
                                            A wątroby pewnie dopiero po trzech tygodniach zaczęły Wam pracować ??? :-))))))
                                            • met_ol Re: Witajcie w PRL.... 06.02.22, 15:02
                                              Sądzę tak, po swoim pierwszym dłuższym pobycie w Dospat. Później "się przystosowałem" :-)))))
                                            • snajper55 Re: Witajcie w PRL.... 15.02.22, 09:53
                                              met_ol napisał(a):

> A wątroby pewnie dopiero po trzech tygodniach zaczęły Wam pracować ??? :-)))))
                                              > )

Mam wrażenie że wtedy Bułgaria pod tym względem niewiele różniła się od Polski. No, może tylko tym, że tam królowała anyżówka, do której trzeba było się przyzwyczaić. 🤣

S.
                                    • yoma Re: Witajcie w PRL.... 05.02.22, 23:10
                                      Mam, mam, mam taką focię! Wóz drabiniasty ciągnięty przez konia, bardzo pięknie pomalowany na niebiesko... na szwajcarskich tablicach :)

Co ja robiłam w Rumunii? A, może Ukraina to była.
                    • pies.na.czarnych Re: Witajcie w PRL.... 05.02.22, 21:17
                      met_ol napisał(a):

> :-)))
                      > A znajdź mi słoninę - taką "na trzy palce".....

Polecam en.wikipedia.org/wiki/Large_White_pig
                      https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e9/Middle_White_Sow.jpg/1200px-Middle_White_Sow.jpg
                      • yoma Re: Witajcie w PRL.... 05.02.22, 21:20
                        I co, mam se chlewnię kupić, jak ja chcę tylko słoninę??
                        • snajper55 Re: Witajcie w PRL.... 05.02.22, 21:21
                          yoma napisała:

> I co, mam se chlewnię kupić, jak ja chcę tylko słoninę??

Chlewnia to mało. Jeszcze musisz mieć jakiś kawałek pola na uprawianie ziemniaków dla świnki.

S.
                          • yoma Re: Witajcie w PRL.... 05.02.22, 21:27
                            A i samymi ziemniakami świnka chyba nie wyżyje. Ale można by skarmiać wrogów świnką.
                      • met_ol Re: Witajcie w PRL.... 05.02.22, 21:20
                        Tak, jak zapodała Yoma - nieanorektyczna....
              • snajper55 Re: Witajcie w PRL.... 05.02.22, 21:20
                yoma napisała:

> Nie umiem kupować w kropki, nic nie umiem tam znaleźć :) Ale mam dobrą metę na
                > mięso i wędliny w Trochę Dalszym Osiedlowym. Nawet schab tam mają z nieanorekty
                > cznej świni, a to sztuka.

Znajdź przynajmniej ryby. Niezłe są. Po rozmrożeniu zostaje ryba a nie woda i jakaś firanka rybna.

S.
                • yoma Re: Witajcie w PRL.... 05.02.22, 21:24
                  Thx - pan Darek na bazarku przy Lotników :)
                • yoma Re: Witajcie w PRL.... 05.02.22, 21:25
                  Mógłbyś otworzyć knajpę i sprzedawać jako specjalność lokalu...
    • met_ol Re: Witajcie w PRL.... 05.02.22, 15:22
      Pozostają już tylko "obowiązkowe dostawy" (starsi Rolnicy wiedzą co to).
      A potem już tylko szarwark (w niektóych regionach zwany szalwark).
    • yoma Re: Witajcie w PRL.... 05.02.22, 16:18
      PRL, Krisku, to była oaza demokracji, praworządności i ładu w porównaniu z tym, co teraz.
    • no-popis to nie do końca PRL 05.02.22, 17:00
      dr.krisk napisał:

> Takie coś:
      > businessinsider.com.pl/gospodarka/inspektorzy-uokik-ruszaja-do-sklepow-sprawdza-czy-sprzedawcy-obnizyli-ceny/cddly66
      > Tylko czekać Inspekcji Robotniczo-Chłopskich. Teraz rzecz jasna o zmienionej na
      > zwie na Inspekcje Parafialno-Patriotyczne.
      Mogę Ci podać wiele przykładów z Europy. W iemczech np karano przedsiębiorców podczas wdrażania euro a dokładnie wycofaniu marki niemieckiej na euro. Wcale nie rządzili tam patafiany z PiS ale partia, której hołd oddawał w swoim orędziu do tej partii Twój ulubiony polityk Tusk. Poczytaj o tym PRLu w Niemczech.
      • snajper55 Re: to nie do końca PRL 05.02.22, 17:04
        no-popis napisała:

> Mogę Ci podać wiele przykładów z Europy. W iemczech np karano przedsiębiorców p
        > odczas wdrażania euro a dokładnie wycofaniu marki niemieckiej na euro

Karano za łamanie przepisów opisujących przeliczanie cen. Jakie polskie przepisy nakazują sprzedawcom obniżać ceny gdy zostanie obniżony VAT?

S.
        • yoma Re: to nie do końca PRL 05.02.22, 17:08
          Co to jest "wycofaniu marki niemieckiej na euro"? 😄
        • m.c.hrabia Re: to nie do końca PRL 05.02.22, 17:09
          a czy to ważne za co karano , najważniejsze jest rzygnięcie na Tuska.
          • yoma Re: to nie do końca PRL 05.02.22, 17:16
            Jak to jest, żyć w takim wiecznym przymusie?
            • dunajec1 Re: to nie do końca PRL 05.02.22, 17:53
              Pamietam jak to wies "obrabiala" ksieze pola, potem jeszcze i "dziesiecina" byla dawana, aaaa, jak koleda byla to dla plebana byla przygotowana danina w postaci dwoch wiader owsa, to byly czasy, niejeden suweren by chcial do tego wrocic.
              Aaaa, szarwarki tez pamietam, ale to bylo wiejskie czy gromadzkie prawo.
              • x2468 Re: to nie do końca PRL 05.02.22, 23:23
                Dziesięcina czyli 10%, dzisiaj o takim podatku nawet nie pomarzysz.
                • snajper55 Re: to nie do końca PRL 06.02.22, 01:15
                  x2468 napisał:

> Dziesięcina czyli 10%, dzisiaj o takim podatku nawet nie pomarzysz.

No jak to? A VAT 8%? Albo i 0%? Wtedy też nie był przecież to jedyny podatek. Tyle to było jedynie na kościół. Poza tym były pogłówne, podymne (od kominów), podatek od okien no i świadczenia w naturze, typu szarwark itp.

S.
          • snajper55 Re: to nie do końca PRL 05.02.22, 20:19
            m.c.hrabia napisał:

> a czy to ważne za co karano , najważniejsze jest rzygnięcie na Tuska.

Każdy ma jakiś cel w życiu. Nawet największa menda. :D

S.
        • pies.na.czarnych Re: to nie do końca PRL 05.02.22, 20:32
          > > Mogę Ci podać wiele przykładów z Europy.

I co? Podał chociaż jeden?

> > W iemczech np karano przedsiębiorców podczas wdrażania euro a dokładnie wycofaniu marki niemieckiej na euro

No! Dokładnie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka