hordol 31.07.22, 13:15 www.rp.pl/gospodarka/art36764701-polacy-wydali-10-miliardow-zlotych-na-pomoc-dla-uchodzcow-z-ukrainy to tylko uchodzcy. w sumie wszystko to bedzie pewnie ze 40 w takim tempie w ciągu roku zbierze się jakieś 100 mld Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pies.na.czarnych Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 13:46 Najwiecej uchodźców przybywa z terenów, na których wojnę widzieli jedynie w TVN i TVPis. Teraz przybędzie ich trochę z terenów, na których prowadzone są działania wojenne bo komik ogłosił obowiązkową ewakuację. Każdy chętny dostanie bilet Donbas-> Warszawa. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 13:53 Cusik czytalem ze wywieziono nielagalnie forse z Ukrainy,polska forse ? Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 14:01 Sporo dronów można by za to kupić. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 14:09 z tymi dronami to już nie tak różowo jak na początku.rosjanie nabyli wprawę w ich szybkim niszczeniu Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 14:16 Nie o to chodzi. Polscy frajerzy kupują drony dla Ukraińców, a oni zarabiają miliardy na wojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 14:27 pies.na.czarnych napisała: > Nie o to chodzi. Polscy frajerzy kupują drony dla Ukraińców, a oni zarabiają mi > liardy na wojnie. Co prawda to prawda. Polska zarobiła krocie na II wojnie światowej. Zastanawiam się jak można takie brednie wypisywać. Jeśli ktoś tam zarabia, to grabarze, ale tylko tam, gdzie Ruscy nie strzelają i bomb nie zrzucają. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 14:35 O tych walizkach gotówki, o których wspomniał szwampuch58 nie czytałeś? O ukraińskich oligarchach ostatnio nic się nie pisze więc nie dziwię się, że mogłeś o nich zapomnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 14:40 pies.na.czarnych napisała: > O tych walizkach gotówki, o których wspomniał szwampuch58 nie czytałeś? O ukrai > ńskich oligarchach ostatnio nic się nie pisze więc nie dziwię się, że mogłeś o > nich zapomnieć. Czytałem. Nie zrobiło to na mnie wrażenia. Pomagam ludziom, bo potrzebują pomocy. Nie doradzam im, żeby zwrócili się do Obajtka. Dziwię się, że łapiesz się na tak prymitywną manipulację. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 14:47 > Nie zrobiło to na mnie wrażenia. Mogłem się tego spodziewać. Dla was przestępstwa popełniane przez swoich zawsze są dokonywane w zbożnym celu. Przypomnę, ze w Europejskiej Unii nie można przewozić przez granice więcej nie 20 euro w gotowce. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 14:48 > więcej nie 20 euro w gotowce. 20 000 € - sorry za pomyłkę w pisaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 15:19 pies.na.czarnych napisała: > > Nie zrobiło to na mnie wrażenia. > > Mogłem się tego spodziewać. Dla was przestępstwa popełniane przez swoich zawsze > są dokonywane w zbożnym celu. Przypomnę, ze w Europejskiej Unii nie można prze > wozić przez granice więcej nie 20 euro w gotowce. Jakie przestępstwa? Możesz jakoś uprawdopodobnić swoje oskarżenia? Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 15:27 Zakaz przewożenia gotówki przez unijne granice. Próba przewiezienia sumy powyżej 20 tysięcy euro jest przestępstwem. W Unii również nie można płacić gotowką powyżej 10 tysięcy euro (tu nie jestem pewien sumy ponieważ ostatnio ją podwyższono). Chcesz więcej na ten temat wiedzieć to poszukaj sobie sam. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 15:30 W Stanach jest podobnie. Przepisy te wprowadzono już bardzo dawno. Mają one głównie na celu zapobieżeniu finansowania terroryzmu i utrudnieniu prania brudnych pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 15:56 pies.na.czarnych napisała: > Zakaz przewożenia gotówki przez unijne granice. Próba przewiezienia sumy powyże > j 20 tysięcy euro jest przestępstwem. W Unii również nie można płacić gotowką p > owyżej 10 tysięcy euro (tu nie jestem pewien sumy ponieważ ostatnio ją podwyższ > ono). Chcesz więcej na ten temat wiedzieć to poszukaj sobie sam. Zakaz przewożenia gotówki powyżej 20.000 € obowiązuje w Unii. A ponieważ polska granica na wschodzie jest granica Unii, więc polskie służby udaremniają każdą probe przemycenia kwoty wyższej niż 20.000 €. Tak jak udaremniły każdą próbę nielegalnego przekroczenia granicy. Takk przyjęło się w cywilizowanych konwersacjach, że ten, kto coś twierdzi sam uprawdopodobnia swoje twierdzenia. Dlatego wybacz, dopóki nie podasz źródeł swoich oskarżeń, dopóty będę twierdził, że zmyślasz tylko po to, by utwierdzić się — ujmę to delikatnie — w niechęci do ofiar agresji. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 16:13 Niewiedza i niechęć poszerzania własnych horyzontów bardzo często idą w parze, czego jesteś przykładem. Nie chce mi się tłumaczyć coś co dla większości jest znane, logiczne i oczywiste. Przy okazji zastanów się dlaczego Rydzyk do transportu lewej gotówki wykorzystywał mrówki. Przecież zamiast małe sumy w reklamówkach mógł załadować cały hif na ciężarówkę i przewieźć za jednym razem przez granicę:) Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 16:24 pies.na.czarnych napisała: > Niewiedza i niechęć poszerzania własnych horyzontów bardzo często idą w parze, > czego jesteś przykładem. Nie chce mi się tłumaczyć coś co dla większości jest z > nane, logiczne i oczywiste. Święte słowa. Niewiedza i niechęć poszerzania własnych horyzontów bardzo często idą w parze. Wiedza natomiast idzie w parze z przekonaniem, że jeśli ktoś rzuca na prawo i lewo twierdzeniami i na rozmówcę przerzuca ciężar dowodu, że są prawdziwe to po prostu zmyśla. Szukanie potwierdzenia dla imaginacji jest zwykłą stratą czasu. Innymi słowy poszerzanie horyzontów nie polega na szukaniu potwierdzenia dla niepotwierdzonych bredni. > Przy okazji zastanów się dlaczego Rydzyk do transportu lewej gotówki wykorzysty > wał mrówki. Przecież zamiast małe sumy w reklamówkach mógł załadować cały hif n > a ciężarówkę i przewieźć za jednym razem przez granicę:) Zastanowiłem się dlaczego Rydzyk do transportu lewej gotówki wykorzystywał mrówki i doszedłem do wniosku, że z uwagi na ich wielkość. Są malutkie, wszędzie się wcisną i nie zwracają na siebie uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 16:38 > Są malutkie, wszędzie się wcisną i nie zwracają na siebie uwagi. Tyle i tylko tyle? Ucz się, oglądaj chociaż filmy sensacyjne :) Każdy kraj zabezpiecza się przed wywozem pieniędzy z kraju. Nawet w PRL nie wolno było wywozić gotówki bez jej zgłoszenia. Polskie złotówki można było zgłosić, ale tylko do pewnej sumy i po przyjeździe musiałeś je powtórnie pokazać. Trudno jest znaleźć logiczne wytłumaczenie na ten ówczesny przepis bo przecież złotówka nie miała żadnej wartości na Zachodzie. Na cele szpiegowskie również, jeżeli ktoś chciał przeznaczyć złotówki na kieszonkowe dla swoich agentów to łatwiej było ukryć je w na miejscu niż wozić tam i zurück.:))) Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 16:20 Proszę leniuszku. Kilka sekund na wpisanie hasła w Google i masz. Polacy wyjeżdżając na zagraniczne wakacje lub wracając z pracy za granicą, bardzo często przewożą pieniądze w gotówce. Ile pieniędzy można przewieźć przez granicę w 2022 roku, żeby nie mieć problemów z prawem? Ile można przewieźć gotówki samolotem, a ile samochodem? W tym wpisie w prosty sposób omawiamy przewożenie pieniędzy przez granicę. www.monito.com/pl/wiki/ile-pieniedzy-mozna-przewiezc-przez-granice#prawo Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 16:37 pies.na.czarnych napisała: > Proszę leniuszku. Kilka sekund na wpisanie hasła w Google i masz. > > Polacy wyjeżdżając na zagraniczne wakacje lub wracając z pracy za granicą, b > ardzo często przewożą pieniądze w gotówce. > Ile pieniędzy można przewieźć przez granicę w 2022 roku, żeby nie mieć problemó > w z prawem? Ile można przewieźć gotówki samolotem, a ile samochodem? > W tym wpisie w prosty sposób omawiamy przewożenie pieniędzy przez granicę. > www.monito.com/pl/wiki/ile-pieniedzy-mozna-przewiezc-przez-granice#prawo Dziękuję bardzo. Sprytny wybieg, bo pytanie brzmiało: > O tych walizkach gotówki, o których wspomniał szwampuch58 nie czytałeś? Przyznałem, że nie czytałem i poprosiłem o wskazanie miejsca, w którym mógłbym przeczytać. Z tym zastrzeżeniem, że nie przyjmę do wiadomości ani rewelacji przekazanych przez ruskiego trolla, ani przepisanych ze Sputnika czy RT. Zwłaszcza, że są blokowane w ramach walki o wolność słowa w Unii Europejskiej, więc nie można sprawdzić źródła. Możemy jednak dla dobra konwersacji i ocieplenia wzajemnych stosunków przyjąć, że kilku ukraińskich oligarchów przemyciło do Polski swoje aktywa w gotówce. I co z tego? Wśród Ukraińców są zdrajcy, malwersanci, złodzieje, oszuści. I co z tego? Dlatego nie należy pomagać Miszy, bo Wania ukradł? A może dlatego, że ukradł Franek czy Hans? Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 16:42 Tam są linki do innych przepisów, które zaspokoją twoją ciekawość w całej rozciągłości tematu. > przemyciło do Polski swoje aktywa w gotówce. I co z tego? Oczywiście nic. :) Jak to ostatnio Kulawy przytaczał "Polacy nic się nie stało". Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 16:42 państwo polskie absolutnie nie jest w stanie wychwycić kto z "naszych gości" nadużywa pomocy, kto robi brudne interesy korzystając z wojny, kto jest osobą rzeczywiście wymagającą pomocy a kto z uchodzców oszukuję Polske, Ukrainę, a często oba te kraje jednocześnie Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 16:48 Nie tylko polskie państwo. Przy obecnej ukraińskiej histerii i nieformalnie obowiązującej poprawności politycznej wszyscy cackaj się z nimi jak z jajkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 16:58 pies.na.czarnych napisała: > Nie tylko polskie państwo. Przy obecnej ukraińskiej histerii i nieformalnie obo > wiązującej poprawności politycznej wszyscy cackaj się z nimi jak z jajkiem. I właśnie to lepiej niż NATO zagwarantuje Polsce bezpieczeństwo. Putin nie zaatakuje kraju, który najpierw rzuci się na uchodźców, a potem na siebie. Resztę zrobi władza. Wystarczy poczekać i przyjść na gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 17:07 Napiłeś się? Coś nie tak z sensem i logiką nagle się porobiło. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 17:18 pies.na.czarnych napisała: > Napiłeś się? Coś nie tak z sensem i logiką nagle się porobiło. Gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 17:51 mam wrażenie, że aktualnie chęć " zaszkodzenia " RU i pomoc UA dla rządzących ale i znacznej części opozycji stała się celem samym w sobie. a to powinien być tylko środek do celu... jak to powiedział pewien polityk brytyjski: "„Wielka Brytania nie ma wiecznych sojuszników ani wiecznych wrogów; wieczne są tylko interesy Wielkiej Brytanii i obowiązek ich ochrony”. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 18:37 hordol napisała: > mam wrażenie, że aktualnie chęć " zaszkodzenia " RU i pomoc UA dla rządzących > ale i znacznej części opozycji stała się celem samym w sobie. > a to powinien być tylko środek do celu... W interesie Polski jest jak najskuteczniejsze przycięcie skrzydeł Rosji. Warto posłuchać co o Putinie i Rosjanach ma do powiedzenia p. Krystyna Kurczab-Redlich, autorka książek na ten temat. Pomaganie Ukraińcom jest właśnie środkiem do celu. Problem w tym, że pomagać trzeba z głową. Jeśli ktoś nie umiejący pływać rzuca się na pomoc topielcowi, to będą dwie ofiary. Trudno powiedzieć, czy nieudolność polskich władz nie bierze się z wyrachowania. W każdym razie coraz wyraźniej widać powolnie przygotowywanie gruntu pod obarczenie Ukraińców odpowiedzialnością za kryzys. Chociażby uprzywilejowanie ich w dostępie do lekarza wywołuje złość i frustrację u tych, którzy muszą czekać w kolejkach. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 13:58 pies.na.czarnych napisała: > Najwiecej uchodźców przybywa z terenów, na których wojnę widzieli jedynie w TVN > i TVPis. Teraz przybędzie ich trochę z terenów, na których prowadzone są dział > ania wojenne bo komik ogłosił obowiązkową ewakuację. Każdy chętny dostan > ie bilet Donbas-> Warszawa. Trzeba zamknąć granicę i wybudować mur. Dzięki bogu, że Polsce urząd sprawuje człowiek, którego poważa cały świat i premiera, którego szanują wszędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 14:01 > Trzeba zamknąć granicę i wybudować mur. Wystarczy przedłużyć ten, który już jest. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 14:09 pies.na.czarnych napisała: > Wystarczy przedłużyć ten, który już jest. On jest z gumy? Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 14:10 tak jak i PL jest z gumy Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 14:11 hordol napisała: > tak jak i PL jest z gumy Polemizowałbym. Guma to szlachetny materiał. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 14:18 > On jest z gumy? Gdyby był z gumy to wystarczyłoby go rozciągnąć, a nie przedłużać. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 14:30 pies.na.czarnych napisała: > Gdyby był z gumy to wystarczyłoby go rozciągnąć, a nie przedłużać. Rozumiem. Buduje się 20 cm muru za półtora miliarda, a potem już za darmo tylko przedłuża się go. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 14:07 o ile pamiętam to przydzielono Polsce zadanie odbudowy regionu donieckiego po wygranej wojnie Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 14:10 hordol napisała: > o ile pamiętam to przydzielono Polsce zadanie odbudowy regionu donieckiego po w > ygranej wojnie Jeśli na tym można zyskać, to się nie opłaca. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 14:21 Przepraszam, że zapytam. Czy również uzgodniono kto wygra? Sądząc po apelu do obowiązkowej ewakuacji terenu Polsce przyznano odbudowę rosyjskiego regionu. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol kolejne zadanie finansowe dla nas od przyjaciół 31.07.22, 16:24 ewakuacja jest obowiązkowa. czyli aktualnie rosjanie na siłę przesiedlają ludność obwodu w głąb swojego kraju. ukraincy chcą zrobić to samo ciekawe jest ilu z nich trafi do PL? "Na szczeblu rządowym podjęliśmy decyzję o wprowadzeniu obowiązku wyjazdu cywili z obwodu donieckiego; nie będzie to już możliwością, ale obowiązkiem - mówi PAP Iryna Wereszczuk, wicepremier i minister ds. reintegracji i tymczasowo okupowanych terytoriów Ukrainy Posiadamy listę miejsc, gdzie możemy umieszczać ewakuowane osoby. Obwody lwowski i zakarpacki są już na przykład przepełnione, tarnopolski, żytomierski czy rówieński z kolei mogą przyjąć więcej osób. Jako rząd kontaktujemy się z mniej przepełniony obwodami i tam te osoby kierujemy; władze lokalne zapewniają im zakwaterowanie, wyżywienie i inne niezbędne środki" Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: kolejne zadanie finansowe dla nas od przyjac 31.07.22, 16:44 Może znaleźli jakąś bombę atomową za starych zapasów. Po nich wszystkiego można się spodziewać. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: kolejne zadanie finansowe dla nas od przyjac 31.07.22, 16:57 kraj jest skorumpowany, z mentalnościa homo sovieticus, z bardzo duzymi wplywami rosyjskimi wsród części ukrainców(uważam ,że sprawa jest o wiele mniej czarno-biała niż się to powszechnie wydaje) mam stałe kontakty z ukraincami z wolynia, którzy pracują u nas od dobrych kilku lat, a mimo wojny dosyć często ukrainę odwiedzają Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: kolejne zadanie finansowe dla nas od przyjac 31.07.22, 17:04 hordol napisała: > kraj jest skorumpowany, z mentalnościa homo sovieticus, z bardzo duzymi wplywam > i rosyjskimi wsród części ukrainców(uważam ,że sprawa jest o wiele mniej czarno > -biała niż się to powszechnie wydaje) > mam stałe kontakty z ukraincami z wolynia, którzy pracują u nas od dobrych kilk > u lat, a mimo wojny dosyć często ukrainę odwiedzają O Polsce tego powiedzieć się nie da, prawda? Tu w ogóle nie ma korupcji, władza liczy się z prawem... Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: kolejne zadanie finansowe dla nas od przyjac 31.07.22, 17:54 oczywiście ,że się da ale o niebo mniejszym stopniu niż o UA Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: kolejne zadanie finansowe dla nas od przyjac 31.07.22, 18:13 Oni skorumpowaną, ciążącą ku Moskwie władzę potrafili pogonić, czego o Polsce powiedzieć się nie da. Polska jest państwem z przerwą w sumie już bez mała 1000 lato, Ukraina ledwie kilkadziesiąt. Nie od razu Kraków zbudowano. Tez mi się nie podoba prezydent wycinający opozycję. Na razie muszą trzymać się razem, ale gdy to minie, mam nadzieję że szybko... Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: kolejne zadanie finansowe dla nas od przyjac 31.07.22, 18:19 chodzi o pewną mentalnośc i uklady. tego się nie da zmienić w kilka-kilkanaście lat Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: kolejne zadanie finansowe dla nas od przyjac 31.07.22, 18:24 hordol napisała: > chodzi o pewną mentalnośc i uklady. tego się nie da zmienić w kilka-kilkanaście > lat Spoglądając na poparcie jakim niezmiennie cieszy się partia dewastująca od siedmiu lat kraj martwiłbym się raczej rodzimą mentalnością. Nie wiem jaka jest mentalność Ukraińców. Ale w te kilkadziesiąt lat zrobili ogromny postęp. Oby nie zwrócili z tej drogi jak Rosjanie czy Białorusini. Jeden nietrafiony wybór i nieszczęście gotowe. Polski to nie dotyczy, ponieważ Polak jest równie głupi przed jak i po szkodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: kolejne zadanie finansowe dla nas od przyjac 31.07.22, 18:38 > Oni skorumpowaną, ciążącą ku Moskwie władzę potrafili pogonić:) Ukraina jest na 180 miejscu na liście krajów, które robią cokolwiek w sprawie zwalczania korupcji. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: kolejne zadanie finansowe dla nas od przyjac 31.07.22, 19:06 pies.na.czarnych napisała: > Ukraina jest na 180 miejscu na liście krajów, które robią cokolwiek w sprawie z > walczania korupcji. Korupcja to jedno, władza wpychająca ich w ręce Putina to drugie. Nie wiem skąd masz te bzdurne dane. Ukraina w zeszłym roku była na 122 miejscu, Polska na 42. W 2015 roku, roku dojścia do władzy PiS-u była na 29 miejscu. Zmianę widać gołym okiem. Ukraina była na 130, więc ewidentnie maszerowała w tym czasie w przeciwnym kierunku niż Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: kolejne zadanie finansowe dla nas od przyjac 31.07.22, 19:14 Tak! Dzisiaj na pewno jest już na pierwszym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: kolejne zadanie finansowe dla nas od przyjac 31.07.22, 19:16 pies.na.czarnych napisała: > Tak! Dzisiaj na pewno jest już na pierwszym miejscu. Ranking obejmuje kolejne lata, więc nie wiadomo na którym miejscu jest dzisiaj. Ale skoro twierdzisz, że jest na pierwszym, to gdzie gdzie my jestesmy? Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: kolejne zadanie finansowe dla nas od przyjac 31.07.22, 19:34 Ja tak nie twierdze, ale patrząc na to co się dzieje wcale nie byłbym zdziwiony gdyby tak było ⑊z przekąsem🁢 Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: kolejne zadanie finansowe dla nas od przyjac 31.07.22, 19:39 Na pierwszym miejscu są Dania, Finlandia i... Nowa Zelandia. Stany Zjednoczone na 27. Ex aequo z Chile. Dasz wiarę? Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: kolejne zadanie finansowe dla nas od przyjac 31.07.22, 19:51 U mnie w TV. "Een" - VRT, w dniu dania przez EU Ukrainie obiecanki o przystąpieniu podano liczbę 180. Nie mam powodu aby nie wierzyć stałemu korespondentowi z PE. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: kolejne zadanie finansowe dla nas od przyjac 31.07.22, 20:22 pies.na.czarnych napisała: > U mnie w TV. "Een" - VRT, w dniu dania przez EU Ukrainie obiecanki o przystąpie > niu podano liczbę 180. Nie mam powodu aby nie wierzyć stałemu korespondentowi z > PE. Podali, że jest na 122 miejscu na 180 krajów. Ale wiara nie opiera się na wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: kolejne zadanie finansowe dla nas od przyjac 31.07.22, 22:53 Nie wmawiaj mi dziecka w brzuch. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: kolejne zadanie finansowe dla nas od przyjac 31.07.22, 23:47 pies.na.czarnych napisała: > Nie wmawiaj mi dziecka w brzuch. www.transparency.org/en/cpi/2021 Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: kolejne zadanie finansowe dla nas od przyjac 31.07.22, 18:41 > Tez mi się nie podoba prezydent wycinający opozycję "Wycinający" - ładnie to określiłeś :) Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: kolejne zadanie finansowe dla nas od przyjac 31.07.22, 16:55 >Posiadamy listę miejsc, gdzie możemy umieszczać ewakuowane osoby. Obwody lwowski i zakarpacki są już na przykład przepełnione To chyba lista, gdzie nie można? 😎 Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: kolejne zadanie finansowe dla nas od przyjac 31.07.22, 17:11 To jest lista najlepszego zasięgu ukraińskich rakiet 😇 Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: kolejne zadanie finansowe dla nas od przyjac 31.07.22, 17:55 ja tylko cytuję. wypowiedz ukraińskiej minister Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: kolejne zadanie finansowe dla nas od przyjac 31.07.22, 18:15 hordol napisała: > ja tylko cytuję. wypowiedz ukraińskiej minister Chyba polskie tłumaczenie wypowiedz ukraińskiej minister. Jeśli tłumacz tak dobrze znał polski jak niektórzy dziennikarze i politycy... Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: kolejne zadanie finansowe dla nas od przyjac 31.07.22, 18:20 ok. zapewne masz lepsze informacje więc się nimi podziel na forum Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: kolejne zadanie finansowe dla nas od przyjac 31.07.22, 18:26 hordol napisała: > ok. zapewne masz lepsze informacje więc się nimi podziel na forum Nie mam. Domniemywam jedynie, że jeżeli to mówiła ukraińska minister, to mówiła to po ukraińsku. Nie znam ukraińskiego, więc nie jestem w stanie zweryfikować poprawności tłumaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: kolejne zadanie finansowe dla nas od przyjac 31.07.22, 18:44 > hordol napisała: >> ok. zapewne masz lepsze informacje więc się nimi podziel na forum > Nie mam. Domniemywam jedynie:))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: kolejne zadanie finansowe dla nas od przyjac 31.07.22, 19:09 pies.na.czarnych napisała: > > hordol napisała: > > >> ok. zapewne masz lepsze informacje więc się nimi podziel na forum > > > Nie mam. Domniemywam jedynie:))))))))))))) Świetne zestawienie. A chodziło o "informacje" o poprawności tłumaczenia... Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: kolejne zadanie finansowe dla nas od przyjac 31.07.22, 19:17 Nie bardzo kumam jak można poddawać coś pod wątpliwość jeżeli: 1. Samemu nie zna się ukraińskiego. 2. Nie czytało się oryginalnego oświadczenia ponieważ... I tu wracamy znowu do punktu nr. 1. :) Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: kolejne zadanie finansowe dla nas od przyjac 31.07.22, 19:25 pies.na.czarnych napisała: > Nie bardzo kumam jak można poddawać coś pod wątpliwość jeżeli: > 1. Samemu nie zna się ukraińskiego. > 2. Nie czytało się oryginalnego oświadczenia ponieważ... I tu wracamy znowu do > punktu nr. 1. :) Ależ mój drogi ja niczego nie poddałem w wątpliwość. Yoma była łaskawa zauważyć, że wypowiedź się nie klei, a ja wyraziłem przypuszczenie, że być może tłumaczenie było nieścisłe. Zasugerowano mi, bym sam sprawdził i podał sprawdzone informacje, a ja grzecznie odmówiłem wymawiając się nieznajomością języka. Ot i cała tajemnica. Temat jest tak ważki, że jeszcze będziemy go wałkować, czy dajemy sobie spokój? Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: kolejne zadanie finansowe dla nas od przyjac 31.07.22, 19:39 oby.watel napisał: > Ależ mój drogi ja niczego nie poddałem w wątpliwość. Yoma była łaskawa zauważyć > ja wyraziłem przypuszczenie, że być może tłumacz > enie było nieścisłe. No sorry. Oczywiście to było jedynie przypuszczenie. Jak ja mogłem, panie? Chlip, chlip! Kajam się :) Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: kolejne zadanie finansowe dla nas od przyjac 31.07.22, 20:49 czyli nie wie ale i tak wie Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: kolejne zadanie finansowe dla nas od przyjac 31.07.22, 20:48 translacja z ukrainskiego na polski to az nie tak wielka filozofia w obecnych czasach Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 14:40 To po co ta przymusowa ewakuacja ukraiński bocie? Ukraińcy chcą zrównać teren z ziemią przed oddaniem regiony donieckiego Ruskim, o to chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 14:43 pies.na.czarnych napisała: > To po co ta przymusowa ewakuacja ukraiński bocie? Ukraińcy chcą zrównać > teren z ziemią przed oddaniem regiony donieckiego Ruskim, o to chodzi? Równie bezsensowna jest ewakuacja plaży, na której znaleziono niewypał, ewakuacja mieszkańców płonącego budynku, ewakuacja ludzi z zalanych terenów. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 15:49 oby miejscem dla tych przymusowo ewakuowanych nie była PL.a cóś tak mi to wygląda Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 14:51 Komik przy okazji eliminuje opozycję polityczną. Każdy ma swój plan. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 15:06 Spadaj na drzewo ukraiński bocie. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 15:24 pies.na.czarnych napisała: > Spadaj na drzewo ukraiński bocie. No i to jest przekonywujący argument. Ktoś, kto tak argumentuje musi, po prostu musi mieć rację. Żadne krzyki i płacze nie przekonają go, że czarne jest czarne. Stąd pobłażliwość dla morderców i nienawiść do ofiar. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 15:33 Jakie ma argumenty bot ukraiński? Poza próbą skierowania tematu na inne tory jeszcze się tu niczym nie wykazał. Oczywiście jego obelgi w stosunku do mnie dla ciebie są cacy. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 15:51 pies.na.czarnych napisała: > Jakie ma argumenty bot ukraiński? Poza próbą skierowania tematu na inne tory je > szcze się tu niczym nie wykazał. Oczywiście jego obelgi w stosunku do mnie dla > ciebie są cacy. Żadne obelgi nie są cacy. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 16:16 > Żadne obelgi nie są cacy. Jakoś do niego nie przyczepiłeś się. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 16:48 Uważasz, że moim obowiązkiem jest przyczepianie się do kazdego? Tobie zwróciłem uwagę, bo z Tobą zawzięcie dyskutuje, a on mnie nie obchodzi. I powiem Ci dlaczego. Otóż dlatego, że każdy kompromituje się na swoje konto. A ja nie chciałbym rozmawiać z kimś, kto się kompromituje. Powiadają, na pewno to słyszałeś, że nie należy dyskutować z idiotą, bo najpierw sprowadzi do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem. Otóż nie, mój drogi. Nie sprowadzi, bo jest idiotą. Dla idioty równorzędnym partnerem jest drugi idiota. A idioty nie trzeba sprowadzać, bo on sprowadza się sam. Uciekanie się do inwektyw oznacza bezradność z jednej strony i strach z drugiej. Bezradność przejawiającą się niemożnością przekonania do swoich racji i strach, że to jednak on może mieć rację. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 16:53 > Uważasz, że moim obowiązkiem jest przyczepianie się do kazdego? Ależ wcale nie. Jednak gdybyś był konsekwentny i zachował chociaż pozory obiektywności to nie reagowałbyś na moją reakcję odnoszącą się do jego kolejnego postu którego jedynym celem było ubliżenie mi. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 17:01 pies.na.czarnych napisała: > Ależ wcale nie. Jednak gdybyś był konsekwentny i zachował chociaż pozory obiekt > ywności to nie reagowałbyś na moją reakcję odnoszącą się do jego kolejnego post > u którego jedynym celem było ubliżenie mi. Aha. I Ty musiałeś się odgryźć. Jak Ci ktoś posadzi kupę na wycieraczce, to w odwecie posadzisz obok drugą? Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 17:08 > Ty musiałeś się odgryźć. Nastają takie sytuacje, ze nawet umarłego ruszy. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 17:09 > Aha. I Ty musiałeś się odgryźć a ty musiałeś się wpieprzyć miedzy wódkę, a zakąskę. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 17:19 pies.na.czarnych napisała: > > Aha. I Ty musiałeś się odgryźć > > a ty musiałeś się wpieprzyć miedzy wódkę, a zakąskę. Kogo mam przeprosić? Kto jest kim? Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 17:24 Nikogo nie musisz przepraszać. Staraj się być obiektywny i stosuj się do rad, które mi dajesz. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 17:47 pies.na.czarnych napisała: > Nikogo nie musisz przepraszać. Staraj się być obiektywny i stosuj się do rad, k > tóre mi dajesz. Ja Ci daje rady? Jeśli tak to niechcący za co bardzo przepraszam. Wydawało mi się, że bardzo delikatnie nakierowuję Twoją uwagę... Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 15:47 25 miliradów w pięć miesięcy to tyle co nic. Nie wiem, gdzieś właził, ale przeżyjesz. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 15:58 25 to tylko na uchodzców. dodaj do tego inne formy pomocy dla ukrainy jakie świadczy państwo polskie i w skali roku robi się blisko 100 Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 16:30 Przepraszam, ale co ma promieniowanie do pomocy? Chcesz uchodźców trzymać w Czarnobylu pod kopułą? Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 16:35 szaleju się nażarłas? tekstu pisanego nie rozumiesz? kto mówi o jakimś promieniowaniu? strefa czarnobyła zamknięta dla ludzi to pewnie jakieś kilkaset km 2 ja mówię o wydatkach PL w pomocy dla UA , które mogą sięgnąć 100 mld złotych w skali kraju,, wciągu roku i póki co jest to worek bez dna Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 16:53 A ty nie wiesz, co piszesz? Ja mam się domyślać, co masz na wątpliwej myśli? Piszesz o miliradach, to myślałam, że wlazłeś gdzieś i się boisz, że dzieci mieć nie będziesz. Co i tak daj Panie Boże :) Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 17:12 Ahaaaaa... No to nie płacz, pisi kosztują nas znacznie więcej, rocznie. Ty w ogóle masz jakieś pojęcie, jak wygląda miliard, czy tak jak pisi, dwa miliardy w tę czy wewtę to na waciki? Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 17:22 yoma napisała: > Ahaaaaa... > > No to nie płacz, pisi kosztują nas znacznie więcej, rocznie. Ty w ogóle masz ja > kieś pojęcie, jak wygląda miliard, czy tak jak pisi, dwa miliardy w tę czy wewt > ę to na waciki? Miliard wygląda tak: 1.000.000.000. Dług publiczny wygląda tak: 1.415.777.600.000 Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 17:27 Czy ty mógłbyś przestać się wpieprzać we wszystkie wątki i podwątki, bardzo uprzejmie proszę? Z hordolem rozmawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 17:43 yoma napisała: > Czy ty mógłbyś przestać się wpieprzać we wszystkie wątki i podwątki, bardzo upr > zejmie proszę? Z hordolem rozmawiam. Z najwyższą pokorą i niedelikatność zwracam uwagę, że rozmawiasz na publicznym forum. Gdy będziecie rozmawiać prywatnie na pewno nikt się nie wtrąci. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 17:52 Interesuje mnie, czy hordol wie, co to jest miliard. Jesteś hordol? Nie, bo hordol nie jest taki upierdliwy. Wiesz, co hordol wie? Jak nie, to uprzejmie proszę won. Ja się nie dziwię, że cię gonili z wszystkich dotychczasowych forów. Nikt nie lubi męczybuł. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 18:07 yoma napisała: > Interesuje mnie, czy hordol wie, co to jest miliard. Jesteś hordol? Nie, bo hor > dol nie jest taki upierdliwy. Wiesz, co hordol wie? Jak nie, to uprzejmie prosz > ę won. Da Don? Nerwy puszczają? Zapytałaś, lenił się z odpowiedzią, więc odpowiedziałem za niego. Jak Ci nie pasuje, to po prostu przejdź na priva i po krzyku. Wyganianie czy to męża, czy rozmówcy, czy gościa jest tak dziecinne. Alternatywą jest donos do moderatora i ban. PiS-i to chcieli zrobić z TVN, Ty ze mną... > Ja się nie dziwię, że cię gonili z wszystkich dotychczasowych forów. Nikt nie l > ubi męczybuł. Kto Ci naopowiadał, że mnie gonili? Udzielałem się tu i ówdzie, znudziło mi się, przestałem. Teraz jestem nad aktywny, ale też mi przejdzie. Cierpliwości. Przylazłem tu w określonym celu, który nagle i niespodziewanie, znienacka zamilkł był. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 18:23 Nie pamiętasz, co piszesz? Kto płakał, że gdzie nie wejdzie, tam go, biedactwo, bywalcy zadziobują? Ty jesteś kolejne wcielenie storimy i dwukropka z przecinkiem? Schemat działania ten sam, pojawia się znikąd i zamęcza na śmierć. >znienacka zamilkł był. Ja mu się nie dziwię 😆 Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 18:47 yoma napisała: > Nie pamiętasz, co piszesz? Kto płakał, że gdzie nie wejdzie, tam go, biedactwo, > bywalcy zadziobują? Tak, tak napisałem. Może nie dosłownie, ale masz absolutną rację. Tak to właśnie wyglądało. Dziękuję, bo szukanie przykładów jest zajęciem jałowym, a tu sam się że ta to ujmę objawił. Zaczynało się od tego, że rozmówca dyskutował, a gdy skończyły mu się argumenty jeśli nie obrzucał inwektywami to dokonywał szczegółowej wiwisekcji (nie jesteś pierwsza, wiesz o tym, prawda?), potem wyganiał, potem leciał na skargę do moderatora albo łaził i "komentował" wszystko uniemożliwiając dyskusję. To owszem, jest zabawne, ale w miarę upływu czasu robi się nudne. > Ty jesteś kolejne wcielenie storimy i dwukropka z przecinkiem? Schemat działani > a ten sam, pojawia się znikąd i zamęcza na śmierć. Nie wiem o kim mowa, ale demaskowanie tożsamości także należy do żelaznego repertuaru. Oczywiście tłumaczenie, że ja to ja i nikt inny nie robiło na demaskatorach żadnego wrażenia. Wiedzieli swoje i byli szczęśliwi. > >znienacka zamilkł był. > Ja mu się nie dziwię 😆 Ja też, ale chciałbym znać powód. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 20:07 Przyszedłeś załatwiać prywatę na publiczne forum, a mnie pouczasz? Można i tak, tylko trochę to zabawne. To ją załatw, a nie, że z lodówki wyłazisz. Odpowiedz Link Zgłoś
margit49 Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 20:28 yoma napisała: > To ją załatw, a nie, że z lodówki wyłazisz. > Z lodówki też można, przecież to nie jest forum zamknięte. I jakieś towarzystwo wzajemnej adoracji. Każdy może się włączyć w dyskusję. Tym bardziej, jeśli to wyważone, inteligentne wpisy. Z dużą dozą sarkazmu... Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 21:20 yoma napisała: > Przyszedłeś załatwiać prywatę na publiczne forum, a mnie pouczasz? Można i tak, > tylko trochę to zabawne. Gdzież bym śmiał Cię pouczać. Po prostu Ci się zwierzyłem. Prywatne sprawy zwykłem załatwiać prywatnie, ale nie zwykłem się narzucać. Czasy są niepewne, niedawno straciłem przyjaciela i znajomą z netu i smutno mi się zrobiło na duszy. Jednak dyskusja z Tobą była się tak wciągająca, że pochłonęła mnie bez reszty. > To ją załatw, a nie, że z lodówki wyłazisz. To nie takie proste, ponieważ decyzja nie do mnie należy. Ja wykonałem najmądrzejszy ruch jaki mi przyszedł do głowy i... wylądowałem jak się okazuje w zamrażarce. Powinienem wyleźć czy zaszyć się w kąt i szczękając zębami oczekiwać na decyzję? Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 18:03 tak wiem to co to miliard to 50 tysięcy paczek banknotów. a w każdej jest 100 banknotów o nominale 200 zł Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 16:54 hordol napisała: > szaleju się nażarłas? tekstu pisanego nie rozumiesz? kto mówi o jakimś promieni > owaniu? > strefa czarnobyła zamknięta dla ludzi to pewnie jakieś kilkaset km 2 > ja mówię o wydatkach PL w pomocy dla UA , które mogą sięgnąć 100 mld złotych w > skali kraju,, wciągu roku i póki co jest to worek bez dna Gdyby tak policzyć pomoc udzieloną Polsce w różnych okresach też by się trochę uskładało. Z tym, że pomoc Polakom to psi obowiązek, a pomoc Polaków to... właśnie, to co? Nie chcesz pomagać, to po prostu nie pomagaj. Jeśli uważasz, że te 100 miliardów przydałoby się na kampanie wyborczą, to zorganizuj ściepę narodową. Rydzyk zorganizował i stocznię prawie uratował. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 17:17 na początku pomagałem. wyłącznie finansowo - myślę ,że w ilości większej niz średnia w PL. aktualnie dałem sobie z tym spokój kosztami polskiej pomocy dla UA ( tej potrzebnej i tej na wyrost) i tak praktycznie zostaną obciążeni wszyscy mieszkańcy PL Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 17:28 >wyłącznie finansowo - myślę ,że w ilości większej niz średnia w PL. No pochwal się. 50 zeta? 😎 Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 17:31 hordol napisała: > około 1300 Putin niepotrzebnie przeciąga tę wojnę wystawiając cierpliwość Polaków na próbę. Odpowiedz Link Zgłoś
margit49 Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 16:48 ok. 10 mld zł przeznaczyli Polacy ok. 15,9 mld zł to państwowe wydatki 33 mln zł - tyle Mazowiecki Urząd Wojewódzki przekazał spółce Ptak Warsaw Expo za zakwaterowanie i wyżywienie dla uchodźców z Ukrainy, którzy przebywali w Nadarzynie ..gdy przeciętny Polak za przyjęcie uchodźcy z Ukrainy otrzymywał od państwa po 40 zł za dobę, to Ptak Warsaw Expo otrzymywało od urzędu wojewódzkiego po 95 zł. 33 mln zł to dla spółki, której beneficjentem jest jeden z najbogatszych Polaków - Antoni Ptak – www.money.pl/gospodarka/ponad-30-mln-zl-dla-spolki-ptaka-za-opieke-nad-ukraincami-6795623062367200a.html Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 16:56 Och, przecież wiadomo, że pieniądz kocha bogatych [niewinnie] 😎 Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 17:13 I to, że z twoich 100 000 000 000 PLN robi się żałosne niecałe 16. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 17:14 Jak to co? Te sumy również są wliczone w wydatki na uchodźców, a że trafiają do polskich oligarchów to chyba dobrze:) Odpowiedz Link Zgłoś
margit49 Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 17:32 hordol napisała: > no i co? No i nic, niepotrzebnie więc nieustająco kwękasz o nadmiernych wydatkach:D Firma Ptak Warsaw Expo współuczestniczyła w programie Polskie Szwalnie, z kontraktem opiewającym na 55 mln - pochodzący z Ukrainy pracownicy w podwarszawskim Nadarzynie przepakowywali sprowadzane z Chin maseczki i oznaczali je etykietą informującą, że to polski produkt. tvn24.pl/polska/reportaz-superwizjera-jak-rzad-szyl-maseczki-polskie-szwalnie-i-wydane-ponad-cwierc-miliarda-zlotych-5408891 Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 18:13 jeżeli przeplacono to bardzo niedobrze. ale to jest kilkanascie milionów vs kilkadziesiąt miliardów Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 18:49 grosik do grosika... Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 17:16 margit49 napisała: > ok. 10 mld zł przeznaczyli Polacy > ok. 15,9 mld zł to państwowe wydatki Raport nadzorowanego przez prezesa RM Mateusza Morawieckiego Polskiego Instytutu Ekonomicznego musi, po prostu musi być wiarygodny. W ciągu pierwszych trzech miesięcy od rozpoczęcia inwazji Rosji na Ukrainę, w pomoc na rzecz uchodźców zaangażowało się 70 proc. Polaków. Szacowana wartość prywatnych wydatków na ten cel mogła wynieść w badanym okresie nawet 10 mld zł, tj. 0,38 proc. PKB – wynika z szacunków Polskiego Instytutu Ekonomicznego. Wydatki publiczne związane z zagwarantowaniem uchodźcom dostępu do świadczeń oraz pomocy społecznej, a także możliwością korzystania z usług publicznych – zwłaszcza opieki zdrowotnej i edukacji, wyniosą w tym roku ok. 15,9 mld zł. Jeśli się roczne wydatki publiczne doda do trzymiesięcznych wydatków prywatnych, to się otrzyma szacowaną wartość. Szacowana wartość całkowitych rocznych wydatków władz publicznych przeznaczonych na pomoc uchodźcom wraz z kwotą prywatnych wydatków Polaków poniesionych na ten cel tylko w ciągu pierwszych 3 miesięcy wojny to w sumie 25,4 mld PLN – to odpowiada 0,97 proc. polskiego PKB w 2021 r. Za tą kasę można by wybudować trzy razy wyższy i dwa razy szerszy mur graniczny, postawić i rozebrać 10 kominów lub płacić milion euro dziennie kary przez całą następna kadencję. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 17:23 dodaj do tego jeszcze pomoc wojskową finansową, rzeczową, medyczną kierowaną bezpośrednio na UA nie ma co wspominać o wyrywaniu się przed szereg i rezygnacji z rosyjskiego węgla bez zabezpieczenia sobie alternatywnych dostaw-co dopiero niedawno wyszło na jaw Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 17:26 >pomoc wojskową finansową, rzeczową, medyczną A to się nie wlicza w te 100 000 000 000 PLN? I jakieś udokumentowane przykłady tej pomocy może? Bo wyprawki szkolne dla syryjskich sierot już przerabialiśmy 😇 Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 17:46 broń , którą przekazujemy za darmo, paliwo, pomoc(nie sądze aby platna) w transporcie ukraińskich towarów na zachód, leczenie w PL rannych ukrainców, rozmaite swapy dolarowo -hrywnowe oferowane prze NBP celem ratowania hrywny, sprzedaż wegla na ukrainę( pewnie nigdy za niego nie zaplacą) a o ilu sprawach dotyczących tej pomocy wie tylko garstka osób bo opinia publiczna nie jest informowana o tym.? Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 17:55 Możesz coś bliżej o tej sprzedaży węgla na Ukrainę? Bardzo interesujące. Tylko jakoś udokumentowane proszę, bo pogadać to ja sobie umiem też. Sprzedaż nie pomoc, więc o co płaczesz? Odpowiedz Link Zgłoś
hordol a proszę bardzo 31.07.22, 18:17 businessinsider.com.pl/biznes/wegla-ewidentnie-brakuje-ale-eksport-kwitnie-za-sprawa-panstwowych-spolek/3fxv1hs nie sądzę aby w aktualnej sytuacji UA wywiązywała się z obowiązku platności za dostarczony węgiel Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: a proszę bardzo 31.07.22, 18:20 Dziękuję. Nie martw się, kupujemy im za wdowi grosz broń, to zostają im pieniądze na węgiel. I się kręci :) Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: a proszę bardzo 31.07.22, 18:27 ok ja uważam ,że ukraincy nie placą i nie zaplacą(PL daruje im należności) zaś ty ,że płacą za ten węgiel. swoją drogą za każdą sprzedaną do CZ, DE czy UA tonę węgla otrzymujemy zapewne kwotę która wystarczy aktualnie na jakies 300 kg węgla kupowanego przez PL w kolumbii czy indonezji no ale to już inna historia Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: a proszę bardzo 31.07.22, 18:59 > zostają im pieniądze Jakie pieniądze im zostają? Masz na myśli te setki milionów od USA? Jeżeli tak to muszę cię zmartwić. Oni dostają te pieniądze na zakup broni w USA. To kółeczko jest szczelnie zamknięte :) Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: a proszę bardzo 31.07.22, 22:59 yoma napisała: > Ale się kręci, i o to chodzi! > Amerykanom o to chodziło od samego początku, ale błędne jest myślenie, że kręci się tak jak zamierzano. "Chińczyki mocno się trzymają". Nancy nie słucha Bidena. Same zmartwienia, ża aż covidu dostał. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 17:58 hordol napisała: > broń , którą przekazujemy za darmo, paliwo, pomoc(nie sądze aby platna) w trans > porcie ukraińskich towarów na zachód, leczenie w PL rannych ukrainców, rozmaite > swapy dolarowo -hrywnowe oferowane prze NBP celem ratowania hrywny, sprzedaż > wegla na ukrainę( pewnie nigdy za niego nie zaplacą) > a o ilu sprawach dotyczących tej pomocy wie tylko garstka osób bo opinia public > zna nie jest informowana o tym.? Niestety, nie spina się. W raporcie czytamy, iż 5,5 mld PLN – szacowana minimalna wartość prywatnych wydatków, które Polacy ponieśli w związku z pomocą udzielaną uchodźcom z Ukrainy w ciągu pierwszych 3 miesięcy od wybuchu wojny 9-10 mld PLN – szacowana wartość prywatnych wydatków, które Polacy ponieśli w związku z pomocą udzielaną uchodźcom z Ukrainy w badanym okresie Badanie sondażowe, które stanowi podstawę szacunków przedstawionych w raporcie, zostało zrealizowane metodą wywiadu telefonicznego (CATI) w okresie 25.04.-19.05.2022. Wojna wybuchła 24 lutego, badania przeprowadzono w kwietniu i uwzględniają maj... Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 20:31 >badania przeprowadzono w kwietniu i uwzględniają maj... Prorocy, czy co? 😆 Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 17:40 hordol napisała: > dodaj do tego jeszcze pomoc wojskową finansową, rzeczową, medyczną kierowaną b > ezpośrednio na UA > nie ma co wspominać o wyrywaniu się przed szereg i rezygnacji z rosyjskiego węg > la bez zabezpieczenia sobie alternatywnych dostaw-co dopiero niedawno wyszło na > jaw Sugerujesz, że te wydatki nie zostały w raporcie uwzględnione? A może zamiast dodawać lepiej pomnożyć? W końcu 500 miliardów o które PiS powiększyło zadłużenie to kropla w porównaniu z 25 miliardami wydanymi na pomoc dla Ukraińców. Dlaczego ludzi nie ruszają miliardy wyrzucone w błoto? Ostrołęka C, zapora na granicy, CPK, finansowanie amerykańskiego i koreańskiego przemysłu zb5rojeniowego. Czy ktoś zapytał jaki pożytek chociażby z czołgów bez obrony przeciwrakietowej? Z interpelacji sejmowej Za przeogromne pieniądze kupiliśmy samoloty bez offsetu i bez uzbrojenia, aby uczynić je użytecznymi, musimy ponieść kolejne wydatki na uzbrojenie, zbudowanie koniecznej infrastruktury i ponieść wydatki eksploatacyjne. Musimy mieć świadomość, że umowa gwarantuje nam serwis, naprawy tylko przez pierwszych kilka lat - do 2030 r. Podpisano umowę na maszyny, o których powszechnie wiadomo, iż wymagają usunięcia ponad 800 istotnych błędów w oprogramowaniu. W przypadku sprzętu wojskowego samo porównanie ceny i możliwości technicznych nie jest wystarczające do sformułowania pełnej oceny konkretnego zakupu. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 18:29 a kto wrzeszczał o tarcze oslonowe w takcie covidu, na które poszlo kilkaset mld złotych? Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 18:53 hordol napisała: > a kto wrzeszczał o tarcze oslonowe w takcie covidu, na które poszlo kilkaset ml > d złotych? Nie pamiętasz? O osłonę prosili ci, których pozamykano z dnia na dzień. A PiS jak to PiS, spuszczał pieniądze z helikoptera tak sprytnie, że najbardziej potrzebujący nie spełniali wymogów. Kaczyński mówił, że na tarcze i programy socjalne poszło 200 mld. Dług przez te 7 lat wzrósł o 500 mld. Warto zapytać gdzie podziało się 300 mld. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 19:01 > Sugerujesz, że te wydatki nie zostały w raporcie uwzględnione? Sugerujesz, ze tajemnica wojskowa nie obowiązuje? Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 19:11 pies.na.czarnych napisała: > > Sugerujesz, że te wydatki nie zostały w raporcie uwzględnione? > > Sugerujesz, ze tajemnica wojskowa nie obowiązuje? A co to ma do rzeczy? W raporcie są podane ogólne wydatki budżetu. Możesz podać co kosztowało aż 15 miliardów? Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 19:19 Wydatki wojska uwzględniane są zawsze w innych raportach, które z reguły są tajne. Nie myl z ogólnymi wydatkami na wojsko. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 19:31 pies.na.czarnych napisała: > Wydatki wojska uwzględniane są zawsze w innych raportach, które z reguły są taj > ne. Nie myl z ogólnymi wydatkami na wojsko. Pytanie było za trudne? Wybacz. To nie jest raport o wydatkach wojska. To jest raport o wydatkach na pomoc dla Ukrainy. A ta pomoc obejmowała także wyposażenie wojskowe,. Które mogło zostać uwzglednione w raporcie, choć oczywiście nie musiało. Jeśli jednak nie zostało, to ponawiam pytanie: na co poszło 15 mld zł?, 5 mld miesięcznie? Na onkologię w 2022 roku zamierza się wydać ledwie 12 mld. twitter.com/MZ_GOV_PL/status/1543213057765154816 Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 19:41 Więc nie mieszaj spraw. To co wojsko nawet w prezencie daje jest tajne. Mogli w celach propagandowych podać ile dano dmuchanych krabów, ale ich prawdziwa ilość i ich wartość nie są podawane. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 19:50 pies.na.czarnych napisała: > Więc nie mieszaj spraw. To co wojsko nawet w prezencie daje jest tajne. Mogli w > celach propagandowych podać ile dano dmuchanych krabów, ale ich prawdziwa iloś > ć i ich wartość nie są podawane. Pytanie ewidentnie za trudne. Trudno. Lubię żarty, lubię przekomarzanki, a nawet naparzanki, ale nie lubię gonić w piętkę. Ciekawe ile dziś postów natłukłem. Na pewno pobiłem rekord. Poza jednym przypadkiem jakoś mało napastliwi dyskutanci mi się trafili. Dziękuję za miłą pogawędkę. See you later alligator. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 20:03 Widać, że nigdy nie byłeś wojsku i nie miałeś z wojskiem nigdy styczności. U nich nawet info o dziennym zużyciu rolek papieru toaletowego i ilości obranych kg ziemniaków w każdej jednostce są tajne. Ty chciałbyś aby we wszystkich porannych gazetach podawali ile krabów nadmuchuje dzienie każdy żołnierz:). Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 01.08.22, 23:24 To nie są prezenty Rzepa: - Grot, Piorun, Krab - to są te rodzaje broni, o które dzisiaj jesteśmy nagabywani, proszeni o ich sprzedaż i robimy to, bo wiemy, że na współczesnym polu walki ona jest niezbędna - mówił premier. Za same Kraby Ukraina zapłaci około 3 miliardy Złotych. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 17:17 margit49 napisała: > ok. 10 mld zł przeznaczyli Polacy > ok. 15,9 mld zł to państwowe wydatki > > 33 mln zł - tyle Mazowiecki Urząd Wojewódzki przekazał spółce Ptak Warsaw Ex > po za zakwaterowanie i wyżywienie dla uchodźców z Ukrainy, którzy przebywali w > Nadarzynie > ..gdy przeciętny Polak za przyjęcie uchodźcy z Ukrainy otrzymywał od państwa > po 40 zł za dobę, to Ptak Warsaw Expo otrzymywało od urzędu wojewódzkiego po 9 > 5 zł. > 33 mln zł to dla spółki, której beneficjentem jest jeden z najbogatszych Polakó > w - Antoni Ptak – > > www.money.pl/gospodarka/ponad-30-mln-zl-dla-spolki-ptaka-za-opieke-nad-ukraincami-6795623062367200a.html 10% prowizji dla potomka zdrajców wystarczy na waciki. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 18:10 hordol napisała: > www.rp.pl/gospodarka/art36764701-polacy-wydali-10-miliardow-zlotych-na-pomoc-dla-uchodzcow-z-ukrainy > to tylko uchodzcy. > w sumie wszystko to bedzie pewnie ze 40 > w takim tempie w ciągu roku zbierze się jakieś 100 mld Spokojnie, Unia pomoże w ramach solidarności i pewnie z inicjatywy Niemiec wskutek interwencji Tuska :), który powie do Niemców : " takie są zasady w Unii" :) Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 18:19 no-popis napisała: > hordol napisała: > > > www.rp.pl/gospodarka/art36764701-polacy-wydali-10-miliardow-zlotych-na-pomoc-dla-uchodzcow-z-ukrainy > > to tylko uchodzcy. > > w sumie wszystko to bedzie pewnie ze 40 > > w takim tempie w ciągu roku zbierze się jakieś 100 mld > Spokojnie, Unia pomoże w ramach solidarności i pewnie z inicjatywy Niemiec wsku > tek interwencji Tuska :), który powie do Niemców : " takie są zasady w Unii" :) Na to liczy Morawiecki, który nadzoruje Instytut szacujący skalę pomocy. Tyle my wydali, tyle Unia powinna nam zwrócić. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 19:03 Unia pomaga, ale żąda kwitów przed wysłaniem pieniędzy. Ten warunek w kaczym państwie jest nie do spełnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 19:12 pies.na.czarnych napisała: > Unia pomaga, ale żąda kwitów przed wysłaniem pieniędzy. Ten warunek w kaczym pa > ństwie jest nie do spełnienia. Kwity ma Kamiński i Ziobro. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 19:21 Teraz ma je albańska mafia.:) Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 20:56 na uchodzców z unii to mamy do tej pory jakieś 40-50 euro/osobę czyli tyle co nic Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 23:00 Wystarczy pokazać rachunki i dostaniesz wyrównanie. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 01.08.22, 04:18 kpisz czy o drogę pytasz? Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 18:35 Zaorani. www.facebook.com/watch?v=606514544422191 Odpowiedz Link Zgłoś
margit49 Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 20:09 pies.na.czarnych napisała: > Zaorani. Ciekawe, czy hordol wysłuchał, stroskany stanem finansów państwa :D Odpowiedz Link Zgłoś
ukos Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 19:11 25 miliradów to nie jest bardzo wielka dawka. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 19:22 To tylko tyle co ma Bill Gates :) Odpowiedz Link Zgłoś
ukos Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 19:27 pies.na.czarnych napisała: > To tylko tyle co ma Bill Gates :) Został napromieniowany? Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 31.07.22, 19:43 Chyba tak bo rozdaje biednym na prawo i lewo. To nie może być normalne panie. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 01.08.22, 18:12 pies.na.czarnych napisała: > Ty już naprawdę nie masz się do czego przyczepić? Wszystkich chcesz odmierzać jedna miarą podczas gdy od zawsze są równi i równiejsi, co wolno wojewodzie to nie tobie smrodzie etc. itd. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 01.08.22, 18:30 Na szczęście nie jestem polskim politykiem i nie muszę się tłumaczyć z takich groszy, ale skoro polskie prawo nakazuje to przydałoby się aby je przestrzegano zwłaszcza na najwyższych szczeblach władzy. Dla świętego spokoju druh Misza powinien zadeklarować ten zegarek bo jeszcze ktoś może go posadzić, że został zakupiony z tych 25 miliardów, o których dyskutujemy tu i teraz;) Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 01.08.22, 19:07 pies.na.czarnych napisała: > Na szczęście nie jestem polskim politykiem i nie muszę się tłumaczyć z takich g > roszy, ale skoro polskie prawo nakazuje to przydałoby się aby je przestrzegano > zwłaszcza na najwyższych szczeblach władzy. Na szczęście dla kogo? Niemal każdy przepis ma wyjątek. Ten także nie dotyczy prawych i sprawiedliwych. > Dla świętego spokoju druh Misza powinien zadeklarować ten zegarek bo jeszcze kt > oś może go posadzić, że został zakupiony z tych 25 miliardów, o których dyskutu > jemy tu i teraz;) A po co ma deklarować, skoro nie musi, bo tak stanowi prawo zgodnie z najnowszą wykładnią? Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 01.08.22, 19:28 > Na szczęście dla kogo? Dla mnie. To chyba jednoznacznie wynika z mojej wyowiedzi. > nie musi, bo tak stanowi prawo Musi, ale jest pewien, ze nikt go nie będzie sprawdzał. Takie myślenie działa tylko do czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 01.08.22, 20:17 pies.na.czarnych napisała: > Dla mnie. To chyba jednoznacznie wynika z mojej wyowiedzi. Wynika, ale w pierwszym rzędzie bije z niej egoizm. Polska potrzebuje porządnych, rozumnych. > Musi, ale jest pewien, ze nikt go nie będzie sprawdzał. Takie myślenie działa t > ylko do czasu. Musi to na Rusi, w Polsce jak kto chce. Prawo nie ma żadnego znaczenia jeśli nie przestrzegają go ci, którzy go tworzą i są zobligowani do przestrzegania i egzekwowania. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 01.08.22, 23:48 > Wynika, ale w pierwszym rzędzie bije z niej egoizm. Jaki egoizm? Nikt nie lubi płacić podatków, a tylko głupiec płaci podatki na ochotnika więcej niż powinien. Wcześniej napisałem: > Na szczęście nie jestem polskim politykiem i nie muszę się tłumaczyć z takich groszy Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 01.08.22, 23:57 pies.na.czarnych napisała: > > Wynika, ale w pierwszym rzędzie bije z niej egoizm. > > Jaki egoizm? Nikt nie lubi płacić podatków, a tylko głupiec płaci podatki na oc > hotnika więcej niż powinien. > Wcześniej napisałem: > > Na szczęście nie jestem polskim politykiem i nie muszę się tłumaczyć z ta > kich groszy Egoistyczny egoizm oczywiście. Uwaga odnosiła się do pierwszej części zdania. Druga została całkowicie zignorowana ponieważ zaburzała tok myślenia. Politykami powinni być ludzie, którzy uważają, że należy się tłumaczyć z każdych groszy. Wydało mi się, że Ty właśnie do takich należysz. Być może moja tęsknota za normalnością wpływa niekorzystnie na osąd. Jeśli niesłusznie i na wyrost zakwalifikowałem Cię do kategorii 'porządny' i 'uczciwy', to przepraszam, ale tak mi jakoś z konwersacji wyzierało. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 02.08.22, 00:04 Oczywiście, ze jestem uczciwy i przestrzegam prawa. Gdybym był politykiem to również zadeklarowałby zegarek, który mam na ręce. Nie jestem nadgorliwcem i dlatego napisałem to co napisałem. Również każdorazowo gdy płacę za parking jestem wkur***, ale płacę:) Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_poranna11 Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 02.08.22, 21:25 4 miliardy 600 tysięcy PLN dziennie to koszt nieudolności PiSu. Dzień w dzień naliczana ta kwota. To są dopiero koszty. Przerastające nas wszystkich a wynikłe jedynie z tego, że pisowcy nie chcą wprowadzić praworządności w Polsce bo wiedzą, że wtedy będą siedzieć za te swoje kradzieże, przekręty i afery. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: 25 miliradów w pięć miesiecy 02.08.22, 21:45 kawa_poranna11 napisał(a): > 4 miliardy 600 tysięcy PLN dziennie to koszt nieudolności PiSu. > Dzień w dzień naliczana ta kwota. > To są dopiero koszty. > Przerastające nas wszystkich a wynikłe jedynie z tego, że pisowcy nie chcą wpro > wadzić praworządności w Polsce bo wiedzą, że wtedy będą siedzieć za te swoje kr > adzieże, przekręty i afery. Z całym szacunkiem, te dane są wzięte z sufitu? Jakie 4.000.600.000? Co to za kwota? Za co? Jeśli to kara za Izbę, to kara wynosi mniej więcej, zależnie od ceny euro, 4,5 miliona zł dziennie. Miliard to tysiąc milionów. Odpowiedz Link Zgłoś