Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jaką kupić lampkę?

14.05.02, 13:55
    Muszę zaopatrzyć swój rower w lampkę i spotkałam 2 rodzaje lamp:lampy
    halogenowe i kryptonowe-może ktoś z Was mógłby mi polecić któryś rodzaj - bo
    sama nie wiem zbytnio czym one się różnią - a nie chcę kupić badziewia. A jakie
    Wy macie lampki?
    Obserwuj wątek
      • stratoos Re: Jaką kupić lampkę? 14.05.02, 16:47
        Lampki halogenowe daja znacznie wiecej swiatla niz kryptonowe. Maja jednak
        bardzo powazna wade, sa zdecydowanie bardziej baterio-konsumpcyjne ;) Osobiscie
        uzywam halogenu cat-eye i jestem z niego zadowolony, choc swiatlo jest bardzo
        punktowe. Jednak nie wyobrazam sobie jazdy bez niego po ciemku. Uzywam do niego
        czterech akumulatorkow 1600mAh, ktore wystarczaja mi na ok. 2-2.5 godziny
        ciaglego swiecenia.
        Wczesniej mialem lampke kryptonowa z dwupunktowym ustawianiem jasnosci
        swiecenia, jednak byla ona dla mnie niewystarczajaca. Jednak do jazdy po
        miescie bedzie najlepsza.

pzdr, s.
      • pawel.szewczyk Re: Jaką kupić lampkę? 15.05.02, 00:07
        Rodzajów lamp jest trochę więcej-poza kryptonowymi i halogenowymi isnieją takie
        wyposażone w tradycyjne żarówki,a także coraz popularniejsze ostatnio lampy
        diodowe.
        Jeśli lampa ma oświetlać drogę to polecałbym lampę halogenową wyposażoną w celu
        oszczędzania baterii w przełącznik mocy (np.CAT EYE H-1500 o mocy 1000 do 3000
        kandeli).Ze względu na większe niż w innych lampach zużycie energii polecam
        wykorzystywać akumulatory które często można ładować bez konieczności
        wyjmowania ich z latarki (Sigma Elipsoid,CAT EYE Microhalogen).
        Jeszcze lepszym, choć i kosztowniejszym rozwiązaniem jest kupno zestawu z
        ładowarką akumulatorem o dużej mocy (Sigma Sport Mirage).Taki zestaw doskonale
        oświetla drogę i świetnie nadaje się do jazdy np. w lesie jednak jego wadą jest
        krótki czas pracy-nie większy niż 4 godz.Największą wadą lamp halogenowych jest
        niska żywotność baterii.
        Dla rowerzystów potrzebujących troszkę słabszych źródeł światła polecałbym
        lampy tradycyjne lub kryptonowe które dłużej świecą.
        Natomiast ci którzy chcą być jedynie widoczni powinni zadowolić się lampami
        diodowymi,które potrafią świecić nawet 200 godz.
        • probiker Re: Jaką kupić lampkę? 27.05.02, 01:30
          Tylko Cateye!
          Tu nie ma co kupowac gówna z hipermarketu bo tu chodzi o bezpieczeństwo.
          Polecam diodówki do przodu i do tyłu, a na kierownice halogenowy cateye - jak
          się takie coś przypali to robi się jasno jak w dzień.
      • marines Re: Jaką kupić lampkę? 17.05.02, 03:51
        Do jazdy po miescie wystarczy ci światło oparte na Diodach o podwyższonej
        jasności tzw super LEDach- masz być widoczna - one drogi nie oświetlą. W
        totalne ciemności raczej halogen, ale pomyśl o akumulatorkach a nie zwykłych
        bateriach, są zdecydowanie droższe, ale dają sie wiele razy ładować i świeci na
        nich do końca jasno; przy bateriach jasnosc swiatła paskudnie spada przy spadku
        napiecia już o 10%.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka