szczypawka.jadowita 07.03.23, 08:56 Jan Wróbel w Tok FM myśli. Że nam ludziom słuchającym programu nie wystarczy powiedzieć politycy, trzeba dokonać podziału na płcie i użyć nowomowy. Peron odjeżdża. Lepiej by Wróbel dzieci uczył. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szczypawka.jadowita Re: Jan Wróbel myśli i kropka: . 07.03.23, 09:00 Dziennikarek-nauczycielek zapowiedział, że za tydzień pojawi się znów. Jak na takiego przystało, będzie opowiadał o megawatach energii. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: Jan Wróbel myśli i kropka: . 07.03.23, 09:04 Słuchacze i słuchaczki, którzy nie wykupili dostępu do abonamentu nie domyśliliby się, że chodzi o polityków obu płci. Trzeba podkreślać przy każdej okazji, że mowa o kobietach i mężczyznach. Odpowiedz Link Zgłoś
szczypawka.jadowita Re: Jan Wróbel myśli i kropka: . 07.03.23, 09:17 Widać stawia na poziom osoby specjalnej troski, taka polityka programowa którą wziął ze szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: Jan Wróbel myśli i kropka: . 07.03.23, 09:23 szczypawka.jadowita napisała: > Widać stawia na poziom osoby specjalnej troski, taka polityka programowa którą > wziął ze szkoły. Nie ma problemu gdy tworzy się żeńskie odpowiedniki zawodów zgodnie z zasadami. Pilotka czy bokserka może i są śmieszne, ale są prawidłowe. Ministra nie. Tak jak i profesora, choć od dawna funkcjonuje profesorka. Jednak to wymienianie przy każdej okazji obu płci nosi znamiona aberracji umysłowej. Odpowiedz Link Zgłoś
szczypawka.jadowita Re: Jan Wróbel myśli i kropka: . 07.03.23, 14:35 Nie mam nic przeciw wchodzenia do języka słów i ich form wbrew zasadom, zamiana przekonywująco na przekonująco to chyba ten przypadek. Jeśli język zmienia się, to znaczy że żywy i ok. Najważniejsze żeby zmiany dokonywały się w sposób naturalny, bez przymusu i nie na rozkaz kolejnego Wielkiego Językoznawcy (tak nazywano Stalina) płci dowolnej. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: Jan Wróbel myśli i kropka: . 07.03.23, 09:35 Właśnie dowiedziałem się z Gazety, że gościnią porannej rozmowy będzie Urszula Pasławska z PSL, Gdyby napisali, że będzie gościem to a) nie wiedziałbym, że to kobieta, b) nie szanowałbym jej z góry dostatecznie mocno, c) nie traktowałbym jej a priori jako skarbnicy mądrości. Natomiast dzięki temu, że wiem, że będzie gościnią nie jestem zainteresowany. Odpowiedz Link Zgłoś
szczypawka.jadowita Re: Jan Wróbel myśli i kropka: . 07.03.23, 10:28 Odnoszę wrażenie, że to właściwe postawienie sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Jan Wróbel myśli i kropka: . 07.03.23, 10:52 Tylko pozazdrościć Wam takich problemów. Poza tym mam wrażenie, że Wróbel to akurat sobie kpi z tych feminatywów, i to właśnie w ten sposób, że nachalnie ich nadużywa. Przecież on jest konserwatystą. Tylko nie tak chamskim i agresywnym jak Mazurek. Dlatego chociaż jestem lewicowcem i z konserwatyzmem nie za bardzo mi po drodze, to Wróbla akurat szanuję, właśnie za kulturę Odpowiedz Link Zgłoś
szczypawka.jadowita Re: Jan Wróbel myśli i kropka: . 07.03.23, 12:37 Nie używa nachalnie, czasem nawet się ogranicza. Ale ogólnie idzie z postępem. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: Jan Wróbel myśli i kropka: . 07.03.23, 13:18 szczypawka.jadowita napisała: > Nie używa nachalnie, czasem nawet się ogranicza. Ale ogólnie idzie z postępem. Z jakim postępem? Z prądem sobie płynie. Odpowiedz Link Zgłoś
szczypawka.jadowita Re: Jan Wróbel myśli i kropka: . 07.03.23, 14:26 Takie nazywanie konformizmu dziś modne. Odpowiedz Link Zgłoś
szczypawka.jadowita Re: Jan Wróbel myśli i kropka: . 07.03.23, 12:34 Jestem tu tylko podkładem dla bohatera wątku. Nośnikiem jego przekazu. Odpowiedz Link Zgłoś
szczypawka.jadowita Re: Jan Wróbel myśli i kropka: . 07.03.23, 14:29 Tak. Rozpłaszczyć się i nieść idee. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: Jan Wróbel myśli i kropka: . 07.03.23, 14:28 > anie podkładką? i nośniczką? Oraz wroginią żeńskich końcówek? Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Jan Wróbel myśli i kropka: . 07.03.23, 14:58 Wróbel to katol-fanatyk, problem w tym , że inteligentny, i dlatego jest bardziej niebezpieczny niż prymitywy bałwochwalczy pokroju oszoła,tacy są śmieszni , Wróbel to XXIw odmiana inkwizytora , ot Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: Jan Wróbel myśli i kropka: . 07.03.23, 16:51 > o to właśnie chodzi > moim zdaniem często te tworzone na silę wygibasy słowne więcej krzywdy kobietą > zrobią niż pożytku przyniosą > > profesorka, doktorka - w polskim języku jest raczej odbierane jako zdrobnienie, > więc kojarzy się z kimś mniej poważnym, o mniejszej wartości... Właśnie. Po polsku exactly. Redaktor Morozowski na przykład zamiast zapraszać gościnie opowiadające o ciężkiej doli Polek i Polaków i ciężkiej pracy posłanek i posłów, nauczyłby się wreszcie, że jeśli wyraz kończy się na '-om', to wymawia się 'om', a nie 'ą'. Co prawda nie mówi dą na dom, ale już ludzią, mężą, rowerą, PIT-ą itp. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Jan Wróbel myśli i kropka: . 07.03.23, 17:35 A ja mam pytanie i zupełnie serio. Jak brzmi feminatyw od skurwysyna? Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: Jan Wróbel myśli i kropka: . 07.03.23, 18:45 yoma napisała: > A ja mam pytanie i zupełnie serio. Jak brzmi feminatyw od skurwysyna? Przecież to słowo jednoznacznie określa profesję mamusi maminsynka. Który notabene także nie doczekał się feminatywu. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Jan Wróbel myśli i kropka: . 07.03.23, 21:21 Ale ja nie pytam o mamusię, tylko o feminatyw. Masz propozycje? Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: Jan Wróbel myśli i kropka: . 07.03.23, 23:21 yoma napisała: > Ale ja nie pytam o mamusię, tylko o feminatyw. Masz propozycje? A ja Ci wyjaśniam, że akurat tu nie potrzeba feminatywu, ponieważ co prawda mowa o mężczyźnie, ale określonym profesją mamusi. Czy to nie dziwne, że to pań walczących z polszczyzna to akurat nie oburza i nie walczą z tym urągającym kobietom określeniem? Przeciez to w pewien sposób usprawiedliwia biedaka — on nie jest porządnym człowiekiem, bo ma matkę k. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Jan Wróbel myśli i kropka: . 07.03.23, 23:55 Dobrze, jak się nazywa skurwysyn rodzaju żeńskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: Jan Wróbel myśli i kropka: . 08.03.23, 11:29 yoma napisała: > Dobrze, jak się nazywa skurwysyn rodzaju żeńskiego? Takie dziwo w przyrodzie nie występuje, stąd brak nazwy. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Jan Wróbel myśli i kropka: . 08.03.23, 12:09 yoma napisała: > Dobrze, jak się nazywa skurwysyn rodzaju żeńskiego? Na pewno nie można jej nazwać wyrodną córką. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Jan Wróbel myśli i kropka: . 08.03.23, 12:13 :) No i właśnie. Skurwysynka czy skurwycórka? Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Jan Wróbel myśli i kropka: . 08.03.23, 12:39 yoma napisała: > No i właśnie. Skurwysynka czy skurwycórka? Problem w tym, że używając określenia "skurwysyn", tak naprawdę nie wiemy kim była jego matka - wnioskujemy jedynie na podstawie syna. Z córką sprawa jest dużo prostsza, wystarczy samo: "kurwa". Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Jan Wróbel myśli i kropka: . 08.03.23, 13:01 No nie wiem. Imo jest subtelna różnica znaczeniowa między "ta kurwa Zalewska" a "ta skurwycórka Zalewska". Inaczej na skurwysyna wystarczyłoby samo "ten kurew". Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: Jan Wróbel myśli i kropka: . 08.03.23, 14:13 Moze skurwysynia? Jakis dziwolag mi wyszedl. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: Jan Wróbel myśli i kropka: . 08.03.23, 15:10 dunajec1 napisał: > Moze skurwysynia? > Jakis dziwolag mi wyszedl. A nie prościej zapytać eksperta? Panie prezesie, jeśli skurwysyn wieczorem zmieni płeć, to kim będzie w nocy? Lud chce to wiedzieć zawczasu, zanim będzie za późno. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Jan Wróbel myśli i kropka: . 08.03.23, 15:24 Ty się zamknij. Miałeś czas na zgłoszenie konstruktywnych propozycji. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: Jan Wróbel myśli i kropka: . 08.03.23, 15:28 yoma napisała: > Ty się zamknij. Miałeś czas na zgłoszenie konstruktywnych propozycji. To jest najbardziej konstruktywna propozycja ze wszystkich, bo i tak będzie tak, jak zdecyduje prezes. Odpowiedz Link Zgłoś