Gość: czyzunia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.04, 17:36 dzis święta niedziela. muchomorek nie goni osolow do roboty. żadnych nowych liścikow. diś są tu towarzysko. ale laba. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yossarian18 Re: oszoly mają wolne. 14.11.04, 17:39 Idź się pomódl jak tak bardzo chcesz iść do nieba. Odpowiedz Link Zgłoś
czyzunia Re: oszoly mają wolne. 14.11.04, 17:45 musze pracować dla waszego dobra. nawrocić was naq chrzescijanstwo.aniły nie mają wolnego .ech.. Odpowiedz Link Zgłoś
yossarian18 Re: oszoly mają wolne. 14.11.04, 17:49 Coś słabo ci idzie. My już jesteśmy chrześcijanami, więc nie wiem czemu chcesz nas nawracać. Na co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VlaD Re: oszoly mają wolne. IP: *.kim.pl / *.kim.pl 14.11.04, 17:57 Hmmmm... miałem ochotę znowu zacytować Tuwima, ale po co się powtarzać. Za to zaproponuję Ci, Yossarianie, lekturę na niedzielę (ew. jakiś inny wolny dzionek) - "Kwiaty Polskie", ze szczególnym uwzględnieniem końcówki części pierwszej (tak gdzieś od wersu 1270 do końca). Oczywiście, jeśli narodowość autora Twych delikatnych oczek nie sparzy... Odpowiedz Link Zgłoś
yossarian18 Re: oszoly mają wolne. 14.11.04, 18:00 Nie jestem antysemitą. A z Tuwima lubię wiersz o miejscowym kretynie i tutejszej idiotce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VlaD Re: oszoly mają wolne. IP: *.kim.pl / *.kim.pl 14.11.04, 18:09 yossarian18 napisał: > Nie jestem antysemitą. Wybacz, nie pamiętałem już który to z Was (Ty czy Oszoł) opinkolił mnie w zatrącajacy antysemityzmem sposób gdy poprzednio pozwolilem sobie zacytować fragment "Kwiatów". Okazuje się, że jednak Oszoł - przepraszam. > A z Tuwima lubię wiersz o miejscowym kretynie i tutejszej idiotce. Znaczy który? Podrzuć! Odpowiedz Link Zgłoś
yossarian18 Re: oszoly mają wolne. 14.11.04, 18:15 Może Oszołomowi chodziło o wiersze Tuwima z tego okresu: Słyszałem, że Tuwim jest jeszcze gorszy niźli Miłosz, bo występuje z histerycznymi wierszami na cześć Stalina, Armii Czerwonej, obecnej Rosji. Trudno się z tym zgodzić. Robota Tuwima jest prostacka. Taki „słowik” Stalina jest zrozumiałym dla każdego błaznem, nad którym można się jedynie litować. I im głośniej i przesadniej będzie czkał i rzygał na cześć Stalina, tym więcej ośmiesza i siebie, i Stalina. Mimo wszystko jednak w galerii naszych poetów Tuwim będzie miał wielki portret, u którego stóp przytuli się maleńki portrecik Miłosza. Ale w galerii poputczików Miłosz będzie miał wielki portret, Tuwim zaś spocznie u jego stóp, nie dorastając mu do pięt. (Sergiusz Piasecki, Były poputczik Miłosz [w:] „AUTODENUNCJACJA”, Warszawa 2002, s. 191 – 201). A tu wspomniany wiersz: Karta z dziejów ludzkości Spotkali się w święto o piątej przed kinem Miejscowa idiotka z tutejszym kretynem. Tutejsza idiotko! - rzekł kretyn miejscowy - Czy pragniesz pójść ze mną na film przebojowy? Miejscowa kretynka odrzekła - Z ochotą, Albowiem cię kocham, tutejszy idioto. Więc kretyn miejscowy uśmiechnął się słodko I poszedł do kina z tutejsza idiotką. Na miłym macaniu spłynęła godzinka I była szczęśliwa miejscowa kretynka. Aż wreszcie szepnęła: - kretynie tutejszy! Ten film, mam wrażenie, jest coraz nudniejszy. Więc poszli na sznycel, na melbe, na winko, Miejscowy idiota z tutejszą kretynką. Następnie się zwarli w uścisku zmysłowym Tutejsza idiotka z kretynem miejscowym. W ten sposób dorobią się córki lub syna: Idioty, idiotki, kretynki, kretyna. By znowu się mogli spotykać przed kinem Tutejsza idiotka z miejscowym kretynem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VlaD Re: oszoly mają wolne. IP: *.kim.pl / *.kim.pl 14.11.04, 18:52 Nie, na pewno szło o fragment "Kwiatów Polskich", a nie o Tuwima utwory stalinowskie. Choć i w czasie dysput wokółmiłoszowych faktycznie starliśmy się parokrotnie z Oszołomem. A i nazwisko Tuwima wtedy raz czy dwa razy wypłynęło - choć czy akurat w dyspucie z Oszołem, to już nie pomnę. Jednak mój ówczesny rozmówca prezentował stanowisko zbliżone do prezentowanego w zacytowanym przez Ciebie tekście. P.S. Dzięki za utworek. Sympatyczny, choć do szczytowych osiągnięć Tuwima raczej nie należy. Odpowiedz Link Zgłoś
czyzunia Re: oszoly mają wolne. 14.11.04, 18:04 bukioety wiejskie jak wiadomo wiązanez byly wzxwyż i straomo z ksztalktu podobne do oltarza.. a interesujacy nas kawalek: gdy panowali na ulicy drobnomieszczańscy drobni dranie juz znakomici "KATOLICY" tylko ze jeszcZe nie chrzescijanie. gdy sie szczycili krzepą pustą a we lbie grochem i kapustą. tam dalej jeszczer jest o trzeciakach i innych bydlakach. tako rzecze poeta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VlaD Re: oszoly mają wolne. IP: *.kim.pl / *.kim.pl 14.11.04, 18:06 To akurat było koło 1600 ;) Wcześniej też ciekawie... Odpowiedz Link Zgłoś
yossarian18 Re: oszoly mają wolne. 14.11.04, 18:08 A tak o kwiatach mówi Je. ks. bp Zawitkowski: A są w niebie kwiaty? Są i wiecznie kwitną, w ogrodach i na niebieskich polanach. Są dla zakochanych, bo w niebie są tylko w Bogu zakochani. Odpowiedz Link Zgłoś
czyzunia Re: oszoly mają wolne. 14.11.04, 18:21 przy tych kwiatkach biegało o katoli. i muszę j wasz aniol was nawrocić. Odpowiedz Link Zgłoś
czyzunia Re: oszoly mają wolne. 14.11.04, 18:22 zresztą w calej biblii chiba nie ma nic że jehowa chce żeby kochać. on chce żeby sie go BAĆ. Odpowiedz Link Zgłoś
czyzunia Re: oszoly mają wolne. 14.11.04, 18:40 przeca przez caly st robil ludkom kuku. skąd taka przemiana w milusińskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
yossarian18 Re: oszoly mają wolne. 14.11.04, 18:44 Jak będziesz pisać do rzeczy to może zdejmę blokadę na Forum Radia Maryja. Odpowiedz Link Zgłoś
czyzunia Re: oszoly mają wolne. 14.11.04, 18:49 ja tam nie zajrze chocbys mnie blagal. a co łache robisz? Odpowiedz Link Zgłoś